u

Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de ingelaste The Glenlivet proeverij bij Jos op 4 april 2014

Ter gelegenheid van de release op 1 april van een nieuwe botteling van The Glenlivet kreeg Het Genietschap een recensie-exemplaar toegespeeld. Dat was voor ons een heel mooi excuus om even heel snel een ingelaste Genietschaps-proeverij te organiseren. De eerstvolgende staat namelijk pas maanden later gepland.

Deze Limited edition The Glenlivet Guardians Chapter is na een verkiezing door fans van The Glenlivet, de The Glenlivet Guardians, uitgekozen om gebotteld te worden.

Klik op voor het complete verhaal hierover.

Bijna iedereen kon op vrijdagavond 4 april en .................we konden er mooi nog wat andere The Glenlivet bottelingen naast zetten zodat het een volwaardig The Glenlivet thema zou worden.

  

Om 17.00 ging zoals afgesproken de knip van de deur en druppelde men binnen om na een stukje appeltaart voor het diner nog even, naar eigen keuze, van de open flessen die Jos had klaargezet te kunnen genieten. Met het thema zouden we na het diner pas beginnen.

Traditioneel stond er ook deze keer zelf, in de BBQ, gerookte zalm op het menu. Gewokte witlof met blauwe schimmelkaas en gebakken aardappeltjes zorgde er voor dat een fatsoenlijk bodempje voor de proeverij gelegd werd. Tijdens het nagerecht kwam ook Josefien ons gezelschap versterken.

 

Nadat de ook de NADURRA aan het rijtje Glenlivet bottelingen was toegevoegd controleerden we nog een keer de proefvolgorde van deze 8 stuks en konden we met deze themaproeverij beginnen. Het waren de...

• The Glenlivet 12Y, 40% The Master Distiller’s Reserve

• The Glenlivet 12Y, 40%,  gebotteld 2012

• The Glenlivet 12Y, 43%, 75cl Unblended all malt, botteling uit de jaren 70

• The Glenlivet Alpha, no age, 50%, 3350 bottles

• The Glenlivet GUARDIANS CHAPTER, no age, 48.7%, gebotteld 2014, 2000 bottles

• The Glenlivet NADURRA, 16Y, 55.0% Batch 1013Z, gebotteld 10/13.

• The Glenlivet 16Y, 56.9% distilled 1988 gebotteld 2004, Chivas Brothers, Cask strength edition

• The Glenlivet 46%, distilled 1965, George & J.G. Smith’s, cask 6733  

   Allen vooralsnog zeer streng bewaakt door Lotte natuurlijk.

 

 

The Glenlivet Master Distillers Reserve (40%, OB) was een lekkere inkomer die redelijk overeind bleef naast de „ standaard” The Glenlivet 12Y (40%, OB)

Ik weet niet wat Josefien precies zei tegen Andre toen hij zijn fles met een mesje openmaakte maar volgens mij beviel die opmerking Andre niet zo goed.

 

Dat liep allemaal goed af natuurlijk.  Maar toen de The Glenlivet 12Y, de wat oudere botteling uit de jaren 70 werd opengemaakt bleek die kurk toch geleden te hebben door zijn leeftijd en brak af. Door onze jaren lange ervaring met die mooie oudere flessen met tere kurken was de klus snel geklaard en werd de fles snel overgeschonken om het kostbare vocht, zonder stukjes kurk, te kunnen proeven.

We hebben het al eens eerder gezien in Het Genietschap; trek een "standaard” botteling open van een distilleerderij van 25-40 jaar geleden en je proeft heel wat verschil. Ook nu is de oude jaren 70 botteling superieur aan de 2012 fles, het blijkt zelfs de een na lekkerste uit de rij volgens de meesten.

 

Heerlijk, zo'n wat oudere botteling die ze helaas nu niet meer kunnen maken (en al zeker niet voor de prijs die die fles toen moest kosten). Om die mooie The Glenlivet recht te doen werd hij natuurlijk na een paar ererondjes weer terug geschonken in de originele fles en van een stevige andere kurk voorzien.

 

 

Vervolgens schakelden we weer naar de moderne tijd met een gelimiteerde editie van The Glenlivet; de Alpha (50%, OB, no age) en dat viel niet tegen!  Neus: heerlijk fruitig (citrus, marmelade, perzik), malt, vanile, honing. Smaak: heerlijk zoet (crème brulee; romig en zacht), fruitig, lekkere graansmaak. Een enorm cleane whisky; qua alcoholpercentage prima en mooi in balans. Vrij korte zoete afdronk die een tikje plakkerig eindigt. Nico scoorde deze botteling met 86 punten maar 1 punt lager dan de antieke 12Y.

 

Toen werd het tijd voor de fles die de aanleiding van dit plotseling ingelaste feestje was: de The Glenlivet GUARDIANS CHAPTER. Jos maakte hem open en schonk voor zich zelf een glaasje in.  Alexander en de anderen volgden snel. Er werd even verbaasd gekeken bij de neus; dit is wel even een iets ander karakter dan het voorafgaande…duidelijk veel meer sherrywood en niet zo clean..zwavel/lucifers off-note, cacao, gedroogd fruit (rozijn, pruim), gekookte melk. Minder elegant dan we van The Glenlivet gewend zijn, maar wel intrigerend. Smaak: veel beter dan de neus doet vermoeden. Romig, zoet, melkchocolade, mooi hout, kruidig. Bijzondere expressie; een stuk minder fruitig en clean dan de voorgaande Alpha limited edition. Lange droge houtafdronk met wat kruidige nasmaak. Nico’s eerste score was 84 punten, maar vond hem toch dermate intrigerend dat er een fles aangekocht gaat worden.

 

 

 

Jos vulde nog even een sampleflesje voor Andre v.d. Zwet die al andere afspraken had waardoor hij er niet bij was deze keer.  Algeheel:  De complimenten voor de Guardians die wel een mooie keus hadden gemaakt. Het zal wel niet  bij een fles hiervan voor Nico alleen blijven.

 

 

Daarna volgden 2 bottelingen van 16Y op cask strength: 

• The Glenlivet NADURRA, 16Y, 55.0% Non-chill filtered, batch no. 1013Z, bottled 10/13.

• The Glenlivet 16Y, 56.9%, distilled 1988, bottled 2004, batch GL16003, Chivas Brothers Cask strength edition (te koop bij distilleerderij)

Beide flessen hebben een zeer alcoholische neus, die het subtiele en elegante karakter van Glenlivet geen recht doet. Veel minder fris dan de Alpha en ook de smaak is scherper en ruwer. Met water gaat het veel beter (Nico verdunt gewoon meteen naar 40-45%): heerlijk fruitige neus vol vanille, malt, perzik en citrusfruit. Zoete mellow Speyside whisky in vergelijking met de onverdunde versie, mooi in balans. Korte zoete afdronk met mooi houtbittertje.

 

Het slotakkoord was weer voor een fles uit het verleden: de ...

The Glenlivet uit 1965, cask 3733, gebotteld 2007 op 46%, door Gordon & MacPhail als George & J.G. Smith’s.

Tja, we worden er weer stil vanzon prachtig sherryvat uit de goede oude tijd…en een score in de 90 wordt dit Nico’s hoogste score voor The Glenlivet in zijn lijst…

Neus is old style sherrywood, kersen, gedroogd fruit, pruimen, leer, oude boeken, kruidig. De smaak is ook heerlijk fruitig, belegen malt, mooie houtsmaak met een tikje bitter. Uit het kolengestookte tijdperk?? In ieder geval indrukwekkend en perfect in balans. Lange zoete afdronk met lekkere droge nasmaak.

 

Na dit thema schonken we nog wat van de open flessen van Jos in en natuurlijk ook van de, niet thema, flessen die anderen hadden meegenomen.

 

 

Zo genoten we allemaal van wat er nog op tafel stond en waar we zin in hadden. Ook het naast elkaar proeven van 2 verschillende bottelingen bleef altijd leuk natuurlijk. O. a. de Mortlach cask strengt 1980 ( binnen Het Genietschap ook wel bekend onder het alias "De grijze Muis") en de Caperdonich 36Y van Duncan Taylor vielen hierbij in zeer positieve zin op.

 

 

Met de Mortlach en Longmorn bottelingen van Mackillop's werd die feestje afgesloten en was er weer een eind gekomen aan een leuke proeverij van Het Genietschap.

 

Hartelijk dank aan allen die dit plotseling ingelaste feestje mogelijk hebben gemaakt door hun inbreng hierin.

We hebben weer bijzonder genoten van zowel de The Glenlivet themaflessen als van de andere open flessen waar we mee begonnen en ook mee geëindigd zijn.

We kijken weer uit naar de volgende proeverij van Het Genietschap.

 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties

 

 

,