u

Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij bij Jos van den Putten op 12 juli 2014

Net zoals verleden jaar was ook nu weer het thema bij Jos "Hele mooie restjes whisky's van flessen uit het verleden waarvan we allen er nog genoeg hebben staan." Hierbij gold ook dat alle flessen waarvan de kurk eenmaal getrokken was wel als een restje aangemerkt mocht worden.  

Andre van der Zwet was verhinderd maar Ronald Bijl was weer blij met zijn "gastoptreden".

Bij binnenkomst werden de ingebrachte flessen op tafel gezet wat beloond werd met een kop koffie met een stukje appeltaart. De appeltaart werd snel minder en minder in tegenstelling tot de hoeveelheid flessen op tafel.

 

Geheel onverwachts begonnen we ook dit keer met een blind proeverijtje. D.w.z. Andre had een etiket loze fles meegenomen waarvan hij zelf ook niet meer wist wat er in die fles zat. Hij hoopte dat we hem konden vertellen wat de inhoud daarvan was. Helaas, .......te licht van smaak en te zoet. We weten niet wat het was, maar het was in geen geval whisky.

Hoewel het ook nu weer onmogelijk was om de flessen in een te proeven volgorde te zetten en steeds de zelfde whisky in ieders glas te hebben om hier gezamenlijk hiervan te genieten en onderling te bespreken verliep Het Genieten redelijk synchroon. Natuurlijk werden de "snoepjes" als eerste van tafel gehaald en naar buiten gebracht om deze toch gemeenschappelijk te kunnen proeven. In dit verslagje zullen niet alle geproefde whisky's besproken worden maar slechts een paar flessen genoemd worden. Zo was er b.v. een staartje 36Y Caperdonich van 1972, die door Duncan Tayler was gebotteld waar we nu nog van erg genoten hadden. Helaas hiervan resteerde nu slechts een lege fles.       

Verder o.a een 24Y Brora, 1977, van de Rare Malts Selection was aanwezig en verschafte ons veel genot. Omdat die nog niet leeg is komt die later nog wel eens op tafel. Zo snoepten we rustig verder en genoten we van alles dat naar buiten werd gehaald. Vervolgens diverse anderen zoals een Ben Riach limited 1976 release, een 22Y, 1981, Rosebank van de Rare Malts, een 18Y Longrow, een St Magdalene 1975 van Cadenhead's, een Caol Ila 1981 van Gordon & MacPhail, een 15Y Strathisla ook van Gordon & MacPhail enz, enz.

Zoals gebruikelijk met wat oudere bottelingen hadden we ook dit keer weer te maken met kurken die ons vertelde dat hun levensduur verstreken was. Je kunt daar verschillend mee om gaan, maar voor ons was het weer een bevestiging dat we er ook nu weer flessen bij hadden die we, gezien de respectabele leeftijd van wat er onder die kurken zat, erg blij mochten zijn dat we dit nog konden proeven. Schaamteloos, maar wel zeer respectvol deden we mee met het laten uitsterven van dit soort bottelingen.

Toen de traditionele zalmmoten in de barbecue gerookt werden kwamen 2 Talisker bottelingen naar buiten. Een oude 10Y botteling uit de jaren 70 van de Italiaanse markt en een Talisker 20Y. Ik weet zeker dat niet alleen Erik hier zo van genoten heeft. 

Ook wij hadden allemaal 2 glaasjes met deze 10- en 20 Y naast elkaar om daar volop van te genieten. Erik beeldde heel goed uit wat wij allemaal ervaarden en ook hoeveel wij hiervan genoten.

 

Alexander kon er geen genoeg van krijgen en ook Josefien kon het niet nalaten om hier, met veel genot, er wat van weg te nippen. Arme Nico....

 

 

Zo, de zalm had lang genoeg in de barbecue gelegen en was klaar. Andre was daar wel bij mee. (dacht ik, ik weet meer niet precies waarom)

 

 

Ook Erik had een hol gevoel en kon wel wat vulling gebruiken.

 

 

De zalm samen met gewokte groenten en verschillende aardappel salades smaakten ons weer best en ja, die 2 flessen Talisker 10- en 20Y deden het wel erg goed bij maar waren nu wel geheel leeg.

Na nog een "Schots" dessert met o.a. ijs en lemon curd maakte de koffie het dinertje compleet. Heerlijk even uitbuiken en dan weer verder met het snoepen van wat "restjes" whisky.

 

De strijd om de bronzen medaille voor het wereldkampioenschap voetbal tussen het Nederlands elftal en dat van  BraziliŽ was voor een aantal van ons reden om, onder het genot van een whisky-tje, de uitslag van 3-0 tot stand te zien komen. 

 

Daarna dus nog een extra goede reden om onze proeverij met een eveneens traditioneel vuurwerkje af te sluiten, alvorens na een laatste whisky, ons voor een goede nachtrust terug te trekken.

 

 

De volgende morgen vertrokken de laatste van ons na een ontbijtje met koffie, jus d Orange en wat croissants met bacon en kaas naar huis.

 

Wederom konden we tevreden vaststellen dat we weer genoten hadden van "De Restjes" die iedereen meegenomen had. Allen hartelijk dank daarvoor. 

 

Even kijken....... ..eind augustus weer een Genietschapsproeverij met het thema wat restjes, dan echter een selectie uit de jaren 60 en 70. We kijken er al naar uit.

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties

 

 

,