u

Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij bij Andre Bos op 30 augustus 2014

Deze proeverij werd aangekondigd als de dag van het opruimen van oude zooi. Het thema waar Andre voor koos was dan ook "Restjes uit de jaren 60 en 70 (ouder mag natuurlijk ook) komen we er eindelijk eens van af."

En voor het geval dat we daarmee onvoldoende uit de voeten konden komen voegde Andre in zijn uitnodiging er aan toe: "Geen dichte flessen voor het thema dus! (mag wel voor de aftertasting na 0:00u)

Andre van der Zwet kon er helaas niet bij zijn, maar Ronald Bijl hield als gast vandaag met groot plezier zijn stoel warm houden, en zou gaan genieten van "de ouwe zooi" die door iedereen naar binnen werd gedragen.

Deze werden bij binnenkomst op tafel gezet, en al snel bleek al dat we aan een aftertasting met dichte flessen echt niet zouden toekomen. Erik had er geen enkel probleem mee dat hij bijna was omsingeld. Hij kon die ouwe zooi wel de baas.

Ja, het was een indrukwekkend rijtje oudjes, met geweldige reputaties, geworden. 25 stuks was te veel om naast elkaar op tafel te zetten, we hadden er een kromme voor nodig om ze allemaal tot hun recht te laten komen.

Nee, geen blindrondje om mee te beginnen dit keer. Andre en Marianne daagden ons uit om een alternatieve invulling aan de  "Icebucket Challenge" te geven. Omdat ijs in whisky voor de Die Hards van Het Genietschap als heiligschennis en het plegen van een doodzonde ervaren wordt, stelde Andre en Marianne ons voor het ijs dan maar als alternatief in cocktails te verwerken. Dat was wel een hele grote stap voor ons. Gelukkig mochten we wel kiezen uit verschillende cocktails en deze gebruiken om onze smaakpapillen wakker te schudden en ons zo voor te bereiden op de komst van de klaarstaande oudjes. Onze haren zouden we daardoor wel droog houden.        

Natuurlijk namen we deze uitdaging aan. Grappig, er was niet 1 cocktail die bij ons allen favoriet was en even later moesten Andre en Marianne aan het werk om een bont gezelschap te creλren. Te beginnen met die heerlijke Mohito voor mij.

Even later was dit bonte gezelschap klaar en konden we de alternatieve "Icebucket Challenge" invulling geven en met een leuke toost onze Genietschap proeverij voor geopend verklaren. 

Nadat we er van genoten hadden ging Nico naadloos over naar het thema en trok het eerste "restje??" ouwe zooi, de     • 48Y oude, 1964-2012, Girvan single grain whisky. 

 

Daarna volgden een • 12Y oude Rosebank, een officiλle private botteling van Rosebank voor Zenith uit Italie en
dateert van de jaren tachtig dus de spirit van jaren 60 of begin 70, gevolgd door de • 15Y oude Rosebank, eveneens een ultra rare botteling voor de Italiaanse markt uit de jaren 70. Daarna een • 1966-1995 botteling van St. Magdalene uit de Connoisseurs Choise serie van Gordon & MacPhail. Ik hoef u niet te vertellen dat na deze top snoepjes de proeverij op hoog niveau al heel stijlvol was begonnen.

 

 

We hadden de smaak goed te pakken en deden de naam van ons groepje Het Genietschap eer aan. En .... we hadden nog meer ouwe zooi en gingen rustig aan, onder begeleiding van veel water en hapjes door met de •Tomatin uit 1968 van de Connoisseurs Choise serie van Gordon & MacPhail, de • Glen Elgin ook uit 1968 en van de Connoisseurs Choise serie van Gordon & MacPhail, de • Longmorn uit 1975 - 2008 van Mackillop's Choice, gebotteld Exclusively for World of Whiskies. Geweldig leuk en lekker om daar nog de • Longmorn Glenlivet 1971 van Gordon & MacPhail naast te kunnen proeven. Onze proeverij was nu al geslaagd.

 

 

Geheel onverwachts kwam er nog een • 25Y oude Anniversary Macallan, van het begin 60-ger jaren, er bij op tafel. Gelukkig niet alleen op tafel maar ook in onze proefglaasjes zodat we van deze klassieker uit onze "begintijd" waar we hele dierbare herinneringen aan hebben, konden genieten. Ja, dat was een heel speciaal moment. 

 

 

Reden genoeg om daar even bij stil te blijven staan en wat herinneringen, uit die tijd, op te halen.

 

 

Maar ja, de plicht riep ons op om door te gaan en met de • Longmorn Glenlivet 1963 van Gordon & MacPhail was dat niet zo'n zware opgave. Toen daar ook nog eens een • 29Y oude, 1977-2007 Blair Athol van Duncan Taylor als tussen-doortje bij werd gezet werden we er alleen maar vrolijker van.

 

 

Het was mooi weer dus toen Marianne de keuken in ging zijn wij maar naar buiten gegaan.

 

 

Daar werden 2 flessen met Strathisla uitgeschonken, de • Strathisla 1960 van Gordon & MacPhail en de • 21Y oude Strathisla (-Glenlivet) van Gordon & MacPhail gebotteld voor de Italiaanse markt. Nadat Jos de 1960 botteling volledig leeg had gemaakt, moest Erik toegeven dat geen enkele eerste hulp of intense verpleging hier nog iets aan kon bijdragen om zijn levensduur alsnog te verlengen.

 

 

Niet getreurd dus maar gewoon verder met de 21Y botteling. 

 

 

Daarna zette Marianne een vleessalade met pretzels op tafel en konden we het klotsen van de grote plas water dat tussendoor we gedronken hadden even tot rust brengen. Kul!! het was gewoon erg lekker om wat lekkers te eten, daar waren we wel aan toe, na de geproefde heerlijke whiskies.

 

 

Dat Erik en Alexander dit wisten te waarderen lieten ze Marianne blijken, die daarin een aanmoediging zag om zich weer in de keuken terug te trekken om haar heerlijke "pruttelpotje" af te maken en daarna met rijst uit te serveren.

 

 

 

Heerlijk, en met dat in onze magen snoepten we heerlijk verder en genoten we van een • 23Y oude Scapa van Chieftains, een • Glenrothes van 1973 - 2000 OB botteling,  • Glenrothes 25Y, van 1975 - 2001, Douglas Laing Old Malt Cask en de  • Convalmore 1960- 2002, Gordon & MacPhail Rare Old. 

 

Het is hier niet te zien, maar tussendoor kregen we nog een heerlijk dessert zodat we rustig door konden gaan met het genieten van de • 28Y oude Pittyvaich, oak cask matured, Vintage 1976 - 2004  van Signatory Vintage,  de • 26Y oude Linkwood 1975 van Rare Malts selection, de • 18Y oude Millburn 1975 van Rare Malts selection en de  • 38Y oude "Anonymas" 1964 - 2003, Douglas Laing The Old Malt Cask die in werkelijkheid een Genfarclas is.

 

Tussendoor natuurlijk voldoende water en kleine hapjes. De tijd verstrijkt ongemerkt en wij gaan rustig verder met het genieten van de • Bruichladdich 1979 OB botteling, de • 40Y oude Bunnahabhain, 1963 - 2003. OB botteling.  Daarna begonnen we aan een trio Brora's. Jammer, dat Andre van der Zwet er niet bij was, die zou hier erg van genoten hebben.

 

De eerste van deze 3 was de • 25Y oude Brora 1975 - 2001,  Provenance, Autumn distillation die gevolgd werd door de  • 24Y oude Brora 1977, Rare Malts Selection en de hele mooie afsluiter van deze serie Brora's de • 30Y oude 1972 - 2002, OB botteling. Natuurlijk als je de kans krijgt proef je deze niet achter elkaar maar zet je hiervan de 3 proefglaasjes naast elkaar zodat je ze goed onderling kan vergelijken. We genoten hier zo lang van dat dit 2 foto's opleverde. (En ook een beetje voor Andre v.d. Zwet natuurlijk)

 

Van ons mooie begin rijtje flessen is weinig meer over... Nog maar 1 thema fles te gaan, de Ardbeg. Het was even zoeken tussen de verspreid staande flessen maar we vonden hem, de • Ardbeg Limited Edition 1978.

 

Nadat ook deze fles was rondgegaan en iedereen hem geproefd en er van genoten had, werden Ronald en Nico opgehaald en terug naar huis gereden.

De rest bleef slapen maar niet voordat de Ardbeg 1978 was leeggemaakt.

 

Nee, geen enkele volle fles voor een aftertasting was er ingebracht, maar voor de liefhebbers stonden er nog een paar restjes oude zooi. Geloof me, niet iedereen heeft ook die nog geproefd. Na nog wat opruimen was het tijd geworden om de rest van deze proeverij maar dromend door te brengen.

 

Na een heerlijk ontbijtje de volgende morgen werd dit Genietschap feest met oude zooi definitief afgesloten en vertrokken ook de logees weer naar huis.

Dat we dit weer met zijn allen mochten meemaken, geweldig !!! 

Andre en Marianne, heel hartelijk dank voor jullie geweldig gast- heer en vrouw zijn. We hebben er zeer van genoten. Uiteraard ook dank aan alle andere leden van Het Genietschap. Door ook jullie inbreng van de ouwe zooi was dit weer een proeverij waar we lang naar zullen terug denken.

Het nu nog geproefd hebben van deze uitstervende bottelingen is iets waardoor we ons bewust zijn dat we een, ook uitstervend, maar dankbaar en bevoorrecht groepje Genietschappers zijn.

Het is niet goed mogelijk de absolute top 3 van deze proeverij op te sommen, daarvoor was het aantal toppers echt te groot. Bovendien speelde de herkenning en nostalgie hierbij ook een belangrijke rol zoals b.v. bij de Macallan 25Y waarbij ik toch ook even aan Gert en Huub moest denken.

 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties

 

 

at

,