Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van Het Genietschap in Almere op 5 januari 2019

Een Verslag van de Campbeltown proeverij in Almere.


Voor het eerst sinds circa 2 jaar zijn alle leden van Het Genietschap weer eens bij elkaar. Nico heeft voor zijn traditionele nieuwjaarsproeverij ook vaste gast Erik van der Linde uitgenodigd. Dick Haakman en Carolien Cocheret schuiven wat later aan. Tijdens de inloop met koffie en thee met appeltaart worden de flessen alvast in de kast gezet. Andre Bos had nog een fles meegenomen die buiten het thema viel voor de aftertasting. Aangezien Nico had besloten geen blindproefrondje te doen vanwege het grote aantal flessen wordt met bijna algemene stemmen de St. Magdalene bevordert tot een pre-tasting om de smaakpapillen op te warmen.
 

Indrukwekkende line-up.

Geen blindrondje, wel een pre-tasting.

De St. Magdalene 1981-1997, 40%, Gordon & MacPhail "Connoisseurs Choice" is al bekend sinds eind vorige eeuw en dee vers geopende fles voldeed moeiteloos aan onze hoge verwachtingen van een elegant, fris en zacht aperitief. Die Lowlands zijn zo slecht nog niet, zijn wij met Andre eens. Een verrukkelijk begin (87 punten bij Nico) en ook een paar partners kunnen deze lichte stijl wel waarderen Vervolgens beginnen we maar aan het thema en starten met de bovenste rij in de kast.
 

Bovenste plank: Hazelburn, Springbank, Kilkerran en Glen Scotia.

De eerste is van Springbank: Hazelburn 12Y, 46%, Triple Distilled, 2009 botteling (bottle code 09/335). Deze klassieker komt ook al sinds 2010 af en toe langs bij het Genietschap. Zowel Alexander als Nico zijn enthousiaste fans van deze editie met respectievelijk 92 en 90 punten.
 

Hazelburn 12y.

Springbank CV.

Springbank 21y.

Als tweede de Springbank CV die na jaren open staan niet achteruitgegaan is in smaak en weer 85 punten scoort bij Nico. Daarna volgt weer een grote klassieker: Andre maakt een 21y, 46% open. De eerste 90 punten score is daar! De kokossmaak is veelminder; wellicht verandert dat als de fles wat langer open staat.

Na deze uitstekende opening gaan we verder met de 2 andere distilleerderijen op Campbeltown. Als eerste de Glengyle distilleerderij, die door de eigenaar Mitchell's nauw verbonden is met Springbank. Omdat ze vinden dat de naam van een Campbeltown malt niet met Glen zou mogen beginnen (een sneer naar Glen Scotia) noemen ze hun distillaat Kilkerran. Na een lage reeks 'Work in Progress' bottelingen is de 12 jaar kennelijk af en ook zeer vriendelijk geprijsd. Het is een lekkere geturfde whisky zonder poespas die makkelijk wegdrinkt (84 punten bij Nico). De Kilkerran 8y cask strength editie 56.5% (bottle code 18/444) die in 2018 is verschenen is wat ruiger en Nico vindt deze sterkte minder prettig, maar nog altijd 82 punten waard.

Tussen de twee Kilkerran flessen zat nog een fraaie NAS editie van Glen Scotia: Victoriana, 51.5% (87 bij Nico). De rest van de proeverij zal uitsluiten Springbank distillaat zijn.

Kilkerran 12.

Glen Scotia Victoriana en Kilkerran 8Y.

Springbank 10Y, 100 proof.

Als eerste een oude bekende: Springbank 10y , OB, 100 proof, 57%. Deze fles staat naar schatting al een kleine 10 jaar open en blijkt wel wat achteruit te zijn gegaan in smaak. Nog wel herkenbaar Springbank, maar de frisse zilte fruitigheid is wel verdwenen.
Inmiddels zijn we wel aan de tweede plank in de kast begonnen:
 

Tweede plank: een lange rij Springbank.

Na de 10y 100 proof opent Andre een nieuwe fles Springbank 12Y uit de "Wood expression" serie: Bourbon Wood, 56.5%, distilled December 1991, bottled February 2004, Hogshead/Barrel, 5986 bottles. Deze blijkt weer erg lekker (86 bij Nico). Dan volgt Batch 12 van de Springbank 12Y cask strength edities, gebottled op 54.1%. Deze heeft duidelijk veel meer sherry karakter dan de cleane zilte bourbonwood.
Als extra inbreng voor we aan de Local Barley reeks beginnen komt er nog een fraaie Springbank 15Y, 46%, bottled 2015 ter tafel. Alexander scoort deze 87.
 

Springbank 12y Bourbon Wood.

Springbank 15y.

Springbank 12y Batch 12.

Dan volgt weer een bijzonder moment; maar liefst 4 edities van de recente Local Barley reeks naast elkaar. We gaan ze in oplopende leeftijd proeven.
Springbank 9Y "Local Barley", 57.7%, Original Bottling, distilled July 2009, bottled October 2018, Optic Barley from High Cattadale Farm, One of 9700 bottles. (86 punten bij Nico)

Springbank 10Y "Local Barley", 57.3%, Original Bottling, distilled June 2007, bottled November 2017, Belgravia Barley from West Backs Farm, One of 9000 bottles. (88 punten bij Nico)

Deze eerste twee Local Barley edities zijn lekker, maar scoren niet veel hoger dan de voorafgaande 12y edities. Dat verandert echter bij de volgende twee.

Local barley 9Y.

Local Barley 10Y.

Local Barley 11Y.

Local Barley 16Y.

Springbank 11Y "Local Barley", 53.1%, Original Bottling, distilled February 2006, bottled February 2017, Bere Barley from Aros Farm, One of 9000 bottles. (92 punten bij Nico)

Springbank 16Y "Local Barley", 54.3%, Original Bottling, distilled September 1999, bottled January 2016, Prisma Barley from Low Machrimore Farm, One of 9000 bottles.(91 punten bij Nico)

De 11 jaar oude Bere Barley maakt de meeste indruk op Nico en Alexander en scoort bij beiden iets hoger dan de 16 jaar oude Prisma Barley.
Van het medium turfgehalte gaan we nu door naar plank 3: geturfde Springbank whisky onder de naam Longrow:

Derde plank: een lange rij Longrow expressies.

Longrow 10Y, 1992, 46% bijt de spits af. Dit is een oude editie die net na opening boterig en zilt ruikt. Smaak is ook vettig en olieachtig met veel zee, turf, boter maar niet mooi in balans.(83 bij Nico)
De Longrow 18Y die daar achteraan komt is dan weer fantastisch (90 bij Nico)

Dan volgen de flessen Longrow met hoog ABV. Eerst een Cadenhead Longrow 11Y, 56.8%, distilled 1993 and bottled 2005, bourbon hogshead, 270 bottles. Alexander scoort deze 85 punten.
Dan volgt een serie Longrow edities op wijnvaten: 3 maal Longrow Red plus een single cask gerijpt op Sauternes en dan een wat meer traditioneel Sherry vat gerijpte.


Longrow 10.

Longrow 18.

Longrow reds.

Longrow "Red",11Y, 51.8%, Matured in Fresh Port cask, 9000 bottles. (bottled 2014 14/312). 89 bij Nico

Longrow "Red",11Y, 53.7%, Australian Shiraz Cask matured,9000 bottles.(bottled 2013 13/293). 88 bij Nico

Longrow "Red",12Y, 52.9%, Matured in Fresh Pinot Noir cask, 9000 bottles.(bottled 20-08-2015), 87 bij Nico

Longrow 14Y, 57.8%, Sherry Cask Matured, Original Bottling , distilled September 2003, bottled July 2018, Refill Oloroso Sherry Butt, 9000 bottles. 82 bij Nico.

Longrow 10Y, 56.0%, Single Cask, distilled November 2007, bottled October 2018, Fresh Sauternes Hogshead, 258 bottles, Selected with The Nectar, Belgium. 92 bij Nico

Van de wijngerijpte reeks is de Sauternes de verrassende winnaar en vrijwel het gehele Genietschap wil er wel een fles van kopen. De sherry is door het hoge zwavel/rubber gehalte meer een discussiestuk. Bij Nico wordt het de laagst scorende Longrow in zijn lijst; Alexander is een stuk enthousiaster.


Longrow 14y.

Longrow 10y.

Longrow 18y.

De Campbeltown proeverij wordt besloten met Longrow 18Y, 54.1% , Specially Bottled for Magnus Fagerström, from cask no 178, distilled March 1990, bottled May 2008, 237 bottles. 87 bij Nico.

En dan heeft Erik nog een verrassing in zijn tas als grande finale:

Ardbeg.

Ardbeg.

Ardbeg 14Y, Cadenhead's Authentic dumpy bottle, 45.7%, Distilled April 1965, bottled April 1979. 92 bij Nico.
Na deze indrukwekkende finale is het mooi geweest

Nico en Josefien, heel erg bedankt voor een fantastische dag met lekker eten! Uiteraard vooral veel dank aan alle aanwezigen voor alle mooie ingebrachte whisky's!
 
  Tot de volgende proeverij!
 


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties