Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van Het Genietschap in Wilsum op 12 December 2015

Thema: Erik's birthday proeverij 'Genietschap Top 10'.


De leden van Het Genietschap waren welkom bij Erik en Regina en brachten een fles mee van een distilleerderij uit hun top 10. We waren helaas niet helemaal compleet. Jos ontbrak, maar dit thema beloofde wel wat moois en dat werd het dan ook. Meteen na binnenkomst werden we bij de koffie al verwend met de heerlijke taarten die Regina had gemaakt (ja hoor...van allebei een stukje natuurlijk). Vervolgens schonk Erik een heerlijk glas bubbels uit ter gelegenheid van zijn 55e verjaardag.
 

Heerlijke taarten!

En verjaardagsbubbels.

Alexander inspecteerde de ingekomen flessen en er werd een line-up bedacht. Om de smaakpapillen op gang te brengen kregen we eerst wat curiositeiten te verwerken: Kornog en Duitse Whessky. Ja, Nico's whisky op basis van spelt (Dinkel) is bijna net zo uniek als de boekweit whisky van Erik, maar we zijn wel het Genietschap en dit is niet echt top-10 werk.

 

Line-up vaststellen.

Rariteiten.

Na deze, snel te vergeten, rariteiten trapt Erik de proeverij af met maar liefst twee birthday drams uit 1960:
1. Strathisla 49Y, 53.4%, distilled 1960, Gordon & MacPhail (Specially bottled for the Whisky Fair Limburg).
Neus: geniaal...wat een elegantie! Oud sherryhout, antiekwas, oude boeken. Smaak: zeer zacht mondgevoel en complex met kersen, gedroogd fruit en een vlezige smaak. Absolute topklasse genietwhisky die naar meer smaakt...maar hij is helaas leeg contateert Alexander. Nico opent de proeverij met 95 punten en Alexander met maar 90.


Macallan 1960.

Strathisla 49y.

2. Macallan 1960, 80 proof (40%), imported by Filli Rinaldi.
Neus: Yes! Klassieke Macallan sherried neus, die hoge verwachtingen schept voor de smaak. Superelegant, zoet, licht rokerig, oude houten boekenkasten met een oude Chesterfield leren bank ervoor. Smaak is ietsje minder dan de neus; wat overmatig sherryhout en onverwacht scherp. De mooie zoete smaken, rookvlees, gedroogd fruit en cacaosmaak van deze reis naar het verleden maakt echter zoveel goed. Ellenlange filmende houtafdronk die een tikje stroef eindigt met droge cacao nasmaak. Alweer een topper met 92 punten van Nico en 94 van Alexander.

Nou, dat begint indrukwekkend kan je wel zeggen en Erik doet er met een 50-jarige mystery malt nog een schepje bovenop.
3. Macphail's Pure Malt Scotch Whisky, 50Y, 40%, Gordon and MacPhail
Neus: rokerig en zoet, heerlijk sherrywood, boenwas. Smaak: intense fruitnectar (marmelade, abrikoos, pruimen), mooi hout (minder intens dan in de voorafgaande, jongere Macallan 1960), een vleugje kokos met anijs en een opkomend houtbittertje dat na enige tijd doorzet in de droge afdronk, die ervoor zorgt dat dit net niet in de 90 komt bij Nico, maar natuurlijk wel een fantastische whisky. Alexander heeft er wederom 94 punten voor over.

4. St. Magdalene 1966-1995, 29Y, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 40%
Deze fles staat niet op de foto, maar natuurlijk neemt Andre Bos de nummer 1 van zijn top10 mee: St. Magdalene. Deze expressie mag er wezen. Neus is zeer veelbelovend: zoet, subtiel, enorm veel perzik en ander zacht tropisch fruit, prachtig hout, licht kruidig, maggi en zoete belegen malt. Smaak: superzacht mondgevoel (alcohol is nauwelijks te proeven) en toch veel body: fruitcocktail (perziksap, aardbei, ananas, banaan, marmelade) en ander tropisch fruit. Malt, heerlijk zoete vanille en een prachtige ingetogen houtsmaak voor zo'n oude whisky. Fantastische balans en ondanks de hoge leeftijd nog steeds een uiterst toegankelijke en subtiele whisky. Ook in de afdronk helemaal perfect bitterzoet. Nico blijft bij zijn eerder in 2006 genoteerde score van 93 punten en Alexander geeft ook 93.


MacPhail's 50y.

Longmorn 1971.

Dan volgen er twee net geopende flessen Longmorn 1971; beiden al eens eerder geproefd uit een andere fles.
5. Longmorn 1971, 40%, bottled 2004, Gordon & MacPhail.
Op 3 januari 2009: Neus vol prachtig clean sherrywood, kersen, malt, cacao. Hier is het verdunde broertje van de klassieke Scott's Longmorn-Glenlivet 1971 !! Qua drinkability is dit een van de hoogtepunten. Heerlijk zoet met kersen, malt, tropisch fruit en een zoetsappige filmende afdronk. 12 december 2015: Een net geopende fles door Alexander lijkt wat geoxideerd. Wat zurige neus en smaak i.p.v. de prachtige zoete fruitigheid die we ons herinneren. Hopelijk gaat wat zuurstof helpen de oude glorie van 92 punten bij Nico en 91 bij Alexander te herstellen, want deze keer is het hoog in de 80 en dat kan gewoon niet waar zijn.
Update 18 oktober 2020: Alexander geeft aan dat het geoxideerde zuurtje na nog wat meer zuurstof uiteindelijk helemaal goed is gekomen!

6. Longmorn 1971, 43%, bottled 2008, Gordon & MacPhail
Nico's eerste fles werd geopend op zijn 100-jarig feest met Rianne (ze werden allebei 50) op 9 mei 2009. De eerste borrel smaakt naar meer en de fles overleefde de feestavond dan ook niet. Daar heb je vrienden voor! Gelukkig was er nog een tweede fles. Neus: gedroogd fruit, boenwas, prachtig sherrywood, boekenkast, belegen malt, amandel, noten en Provencaalse kruiden. Smaak: zacht mondgevoel, vettig, rokerig en tabak. Het sherryhout overheerst de malt en de kersen een beetje. Ontwikkelt meer gedroogd fruit; tutti frutti. Complex en met hoge drinkbaarheid; mede door de uitstekende lange sappige afdronk met licht rokerige nasmaak. 91 punten van Nico en 92 van Alexander

Andre Bos had ook nog wat Rosebank meegenomen, de nummer 2 uit zijn top 10.
7. Rosebank 12Y, 43%, "Unblended Single Malt", Zenith Italia (75cl)
Neus: een ware fruitmand! In eerste instantie zoet (tropisch fruit, aardbei, perzik) en na enige tijd staan, ook iets zurigs (peren, groene appel). Naast het fruit ook malty en mooi hout. Smaak is fluweelzacht en zoals verwacht superfruitig. Mooi bittertje naast de zoete mout. Hout, honing, marmelade. Uitermate hoge drinkbaarheid. Afdronk is licht droog met een mooie licht kruidige houtsmaak. Een top botteling van Rosebank die zelfs bij Nico 88 punten scoort en bij Alexander 89. Ja, die Lowlands zijn zo slecht nog niet, knikken wij weer.
8. Rosebank 15Y, 61%, "Unblended Single Malt", Zenith Italia (75cl)
Deze had in het verleden een vergelijkbare score van 88 bij Nico, maar helaas bleek verificatie onmogelijk omdat het laatste restje in deze fles echt volledig om zeep was. We moeten Andre eerder en vaker helpen met zijn staartjes was onze conclusie, want dit is wel heel erg zonde.


2 keer Rosebank Zenith.

5 keer Springbank

Door met Springbank. Een distilleerderij die in vrijwel ieders top 10 staat. Te beginnen met:
9. Springbank 18Y, 46%, OB, 2014 edition (14/301)
Neus: zoet, elegant, zeer fruitig. Smaak: zoet, vettig mondgevoel, fraai belegen zoete malt met veel fruit en een tikje aardse turf, houtnectar met een lekker bittertje dat doorgaat in een lange filmende afdronk. Nico scoort 88 en Alexander ook 88 punten.

10. Springbank 21 Y, 46%, OB, "streepjesverpakking"
Een oude bekende met een behoorlijk wisselvallige score (87-94); nu 92 punten bij Nico. Er is zeker batchvariatie tussen de releases in de streepjesverpakking van deze prachtige belegen, zachte en complexe malt. De karakteristieke zilte Campbeltown smaak combineert prachtig met het oude sherryhout. De hoeveelheid kokos in de smaak varieert per batch, maar is hier wel enigszins aanwezig. Toch moet deze zeer lekker zijn geweest want beide scorende leden hebben geen score genoteerd voor deze fles. Toch raar…

11. Springbank 17Y, 52.3%, Sherry Wood matured Original Bottling, Fresh and refill Sherry Butts, distilled April 1997, bottled January 2015, One of 9120 bottles.
Neus: citrusfruit, banaan, kelder/aards, turf, farmy/boerenbrie. Smaak: zeer zacht, complex, wat een diepgang en ontwikkeling. Begint met aardse turf en ontwikkelt dan steeds meer fruitnectar in de smaak. Heerlijk lange foutloze filmende zoete en licht kruidige afdronk. Nico verloor zichzelf wederom bij dit Campbeltown feestje, Alexander scoorde deze 90 punten.

12. Springbank: Scotch Malt Whisky Society 27.62, 16Y, 52.7%, Dec. 89 - May 06.
Misschien is Nico verzadigd geraakt door al het voorafgaande, want hij kan hier weinig enthousiasme voor opbrengen. Neus: alcoholisch, malt, lakens, hout, vrij onplezierig. Smaak: messcherp en ontoegankelijk. Bij verdunnen met water blijft de smaak scherp, wrang en tamelijk onplezierig. Droge afdronk met bitter hout. Alexander heeft deze zelfs totaal gemist. Moet toch een bijzonder gezellig deel van de avond zijn geweest, want de notitieboekjes zijn angstvallig leeg.

13. Springbank 12Y cask strength, 52.3% (Batch 8)
Wederom heeft niemand notities opgeschreven, maar scores gelukkig nog wel: Zowel Nico als Alexander scoorden deze wel 88 punten.



Twee maal Port Ellen.

Ardbeg 1972.

14. Ardbeg 1972 Single Cask, 48.3%, Bourbon Cask No. 866, distilled 24 March 1972, bottled 24 August 2004, bottle 71 of 239.
Neus: fantastisch! Is dit echt een bourbonvat? Blind zou je dat nooit zeggen. Wat een prachtige rijke fruitige neus naast de krachtige turf en zilte geur. Smaak: superkrachtig en drinkt als limonade. Het doet de ineens weer opgeleefde Nico, qua drinkability, sterk denken aan het vat dat hij ooit mocht proeven in het Ardbeg warehouse. Nico geeft 94 punten en Alexander 93.

15. Port Ellen 1978-2002, 23Y, Signatory, 55.8%. Oak cask no. 5350, distilled 7-9-1978, bottled 26-7-2002, bottle 148 of 247. Signatory Vintage Dumpy Bottle.
Geen notities en score van Nico, de opleving was blijkbaar van korte duur. Alexander was nog wel fris en fruitig, alhoewel..., hij gaf 87 punten.

16. Port Ellen 22Y, 61.7%, Jack Wieber's Auld Distillers Collection, very dark sherry cask, 228 bottles. Sherrywood overheerst nogal, maar toch goed voor 89 punten van Nico en 88 punten van Alexander.

Na deze indrukwekkende finale is het wel mooi geweest voor Nico en Josefien. Zij taaien af en zij zullen derhalve het mes van Wilsum de volgende ochtend moeten missen.

Na de teleurstelling van het vertrek van Nico en Josefien, gingen de overige leden nog even door en kwam er nog een mooi afsluitertje op tafel:
17. Ardbeg 24Y, 1975-2000, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask, 713 bottles.
Te laat voor notities en na al het voorafgaande geweld ook misschien een beetje zinloos, maar toch nog een score van Alexander: 92 punten. Een prima afsluiter van een geweldige avond!

Erik en Regina, het was wederom een fantastische dag! Een top-10 proeverij waarbij alle aanwezigen een reeks werkelijk prachtige expressies van een van hun favoriete distilleerderijen meebrachten.
Het is een bijzonder gezelschap...en dat is het...
 
Allemaal ontzettend bedankt en...

...tot de volgende proeverij in het nieuwe jaar 2016!
 


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties