Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de Frank Mc.Hardy Masterclass op 10 oktober 2015

Thema: Wat dacht u? 'Springbank' natuurlijk (en een beetje Glengyle).


Nils van Rijn (Best of Whiskies) had een veelbelovende proeverij georganiseerd onder leiding van niemand minder dan Springbank icoon Sir. Frank Mc.Hardy. Vier hoogtepunten werden al verklapt in de advertentie.


Ziet er toch zeer veelbelovend uit!

Jos en Nico vertegenwoordigden Het Genietschap op dit event. Na de persoonlijke introductie met een overzicht van zijn indrukwekkende loopbaan in de whisky industrie, vertelde Frank een boeiend verhaal over de whiskyregio Campbeltown, waarin 3 distilleerderijen actief zijn die samen 5 merknamen single malt whisky produceren. Glen Scotia wordt buiten beschouwing gelaten in deze proeverij, maar verder komen alle 3 brands van Springbank en ook Glengyle langs in deze masterclass.
 

De Campbeltown Regio

Springbank zal hoofdonderwerp zijn.

Een van de vele Interessante verhalen was dat de SWA 10 jaar geleden op het punt stond de Campbeltown regio op te heffen omdat er nog maar 2 distilleerderijen actief waren. De Mitchell familie vroeg hoe het dan met de Lowlands zat, omdat in die regio op dat moment alleen Auchentoshan, Glenkinchie en Bladnoch operationeel waren. Er waren geen plannen voor de Lowlands en 3 is meer dan 2. Dus, zei Mitchell, als Campbeltown ook 3 distilleerderijen heeft, blijft de regio bestaan. De bevestiging daarvan, gecombineerd met een toenemende vraag naar whisky uit de regio, was de voornaamste reden om Glengyle te registreren en snel te gaan bouwen. Net als de Springbank brands Longrow en Hazelburn verwijst de naam Glengyle naar een teloor gegane distilleerderij (1872-1925) uit de hoogtijdagen van Campbeltown als whiskyregio.
Er is besloten dat het distillaat van Glengyle Kilkerran zou gaan heten. Mitchell familie vindt dat een Campbeltown whisky niet met Glen mag beginnen. Een mooi verhaal met een grapje ten koste van Glen Scotia, maar eigenlijk was een andere naam noodzakelijk omdat de brandnaam Glengyle al door Loch Lomond distillers was geregistreerd. De eerste whisky die langs komt sluit hier mooi op aan:
1. Kilkerran 9 years old, 58.1%, Rum Wood (waarschijnlijk finish). Bottled for Open Day 2015.
Meteen al een bijzondere botteling! Neus: vanille, citrusfruit, malty en erg alcoholisch. Smaak: gedroogd fruit, aards, licht turf en messcherp. Nico trekt de 58% ABV niet en brengt hem terug naar 45-50%. Dat gaat een stuk beter! Neus is nu beduidend eleganter met meer fruit (citrus, abrikozen, pruimen/rozijnen) terwijl de aardse tonen en noten aanwezig blijven. Smaak is nu veel beter te doen; zelfs een wat filmend mondgevoel. Allereerste zoete vanille, malt en banaan. Langzaam komt de turfsmaak meer naar voren en ontwikkelt de whisky ook meer kruidig karakter. Afdronk: zoet met een pepertje en vrij droge houtnasmaak. Nico opent zijn score met 84 punten.


De eerste 3 flessen van de line-up.

2. Springbank 1997, 48.7%, distilled May 1997, bottled September 2008, Sherry Butt + Sherry Hogshead, casks 18 + 28, Selected for Springbank Society Members, 180th Anniversary 1828-2008, 850 bottles.
Neus: kruidig, tikje zwavel, malt en vanille. Verrassend weinig fruit voor sherryvaten. Lijkt op de neus een stuk jonger dan 18 jaar. Smaak: zwavelig, rookvlees, cake, kruidig, droog hout. Beetje onplezierige bijsmaak naast de zoete fruitige smaken. Met wat water wordt de zwavelassociatie al een stuk minder. Misschien een fles die wat tijd en zuurstof nodig heeft. Nico scoort hem voorlopig met 83 punten lager dan de Kilkerran; dat dit teleurstellend is voor een jubileum Society botteling is een understatement. Ach, de 175th Anniversary botteling was ook al middelmatig.


Frank leest de flesdetails nog eens voor.

En het volgende collector's item is.

3. Springbank 12 years old 100 proof, 57%, Sherry Hogshead, Special Christmas Botteling 2002 for Shareholders, Directors and Staff, 66 bottles.
Neus: Hmmm, now we are talking sherrywood!! Heerlijk rood fruit, aardse turf op de achtergrond. Smaak: daar is de Springbank kokos smaak die Nico al een tijd niet geproefd had. Verder rood fruit (kersen, framboos). Perfect in balans met het hout en een lange zoete filmende afdronk. Zoveel beter dan de vorige fles en helaas met 66 flesjes die niemand weg wil doen natuurlijk ook niet meer aan te komen. Nico geeft 90 punten aan dit unieke collector's item.


Trots op de handmatige administratie?

Ondertussen wordt ingeschonken.

het schema van de Springbank 2.5 keer distillatie.

Frank geeft tussendoor uitleg over het eigenzinnige distillatieproces van Springbank. Hoe ze dat samen vatten als 2.5 keer distilleren was na het verhaal wat duidelijker. Ondertussen wordt de volgende limited edition alweer ingeschonken:
4. Hazelburn 8 years old, Sauternes Wood, 55.9%, distilled 06-2002, bottled 02-2011, 5y refill bourbon + 3y refill and fresh Sauternes, 9180 bottles (code 11/52)
Neus: fris, menthol, zeer fruitig. Smaak: erg zoet en fruitig. Plakkerig mondgevoel. Marmelade, pruimen. De zoete witte wijn brengt de subtiele 3 maal gedistilleerde Hazelburn een beetje uit balans. Zoete en filmende afdronk. Tweede slokje bevalt een stuk beter; het is even wennen aan de extreme zoetheid. Niet iedereen vindt dit geweldig, maar bij Nico goed voor 86 punten.


De tweede serie van de line-up.

5. Longrow 10Y, 55.6%, Tokaji Wood, Feb. 1995 - August 2005, 7440 bottles. 8 years in refill & 2 years in fresh Tokaji.
Dit is een oude bekende, met wat minder positieve herinnering. Kijken hoe het nu bevalt. Neus onverdund is wat gesloten, onfris maar wel intens: fruitig (pruimen, sultanas), zwavel, leer, licht rokerig, heel zoet. Smaak: de marsepeinzoete rode wijn walst over het peaty Longrow karakter heen. Afdronk is bitter en vol hout. Met een paar drupjes water meer fruit in de neus (mandarijn, perzik), maar in de tegenvallende smaak verandert weinig. Meer water toevoegen (naar circa 40%!) geeft eindelijk opening van zaken. In de neus verandert het fruitaroma nu meer in druiven en passievrucht (nog zoeter), maar ook meer vanille, malt, boter en nog steeds onfris. De smaak is zachter en minder bitter. Appel, boerenjongens, anijs, cognac, malt, zilt en een vleugje turf. Ook de afdronk verbetert door het vrijwel verdwijnen van de bitterheid bij verdunnen. Veel werk om wat te maken van deze woodfinish, maar hij bevalt nu wel iets beter met 83 punten.

6. Longrow Red, 12 years old, 52.9%, 11 years in bourbon casks and 1 year in NZ Pinot Noir casks, bottled 2015
Neus: rood fruit, bramen, turf, rook. Weer veel zoete geuren in een Longrow, maar wel veel aantrekkelijker dan het voorafgaande Tokaji vat. Smaak: rokerig, turf, sappig hout en heerlijk zoet/zuur rood fruit (aalbes, bramen). Deze rode wijn finish is wel goed in balans en ook in de afdronk blijft alles goed gaan met een lekker houtbittertje en aardse nasmaak. Nico noteert 87 punten, maar wil wel meteen een fles gaan kopen.
Na deze Longrow volgt een heel bijzonder moment.


Frank Mc. Hardy opent zijn jubileumfles.

Close-up van het label

Frank maakt met gepaste trots zijn jubileumfles open:
9. The Frank McHardy bottling of Springbank aged 25 years to commemorate Franks 40 years in Distilling, 46%
Neus: complex, kokos, veel zoete geuren als banaan, vanille, maar ook een vleugje wijnazijn. De smaak maakt de veelbelovende neus waar: zeer fruitig en subtiel. Mooie houtsmaak die geen moment overheerst en er is zowaar nog wat turf waar te nemen naast de heerlijke zoete smaken. De afdronk is dan weer erg droog met een wat grassige nasmaak. Nico scoort 92 punten.Springbank Local Barley 1966.

Twee toppers als afsluiting.

De smaakpapillen worden tussendoor even gereset met een mystery bottle. Het is een enorm krachtige en zeer zoete jonge malt. Niet echt in balans; de zoetheid overheerst. Het blijkt een Kilkerran Port Cask, Distilled 2004, Cask #4. Na zo'n prachtige Springbank 25Y komt dit natuurlijk niet tot zijn recht.

Dan wordt het tijd voor de grote uitsmijter van de proeverij:
14. Springbank Local Barley 31 years old, 52.0%, distilled Feb. 1966, Bottled Oct. 1997, Bourbon Wood, Cask no. 1966 489.
Neus: Whoa...dit belooft wat. Complex, custard, citroengras, kokos, mint, je kan hier aanblijven ruiken maar we moeten door. Smaak is ook absolute topklasse! Noga, kokos, witte chocolade, vanille. Veel zoete smaken en geen spoortje turf meer anders dan een licht aardse nasmaak in de filmende zoete afdronk. Wat een diepgang. Na enige aarzeling over een 5 of een 6 achter de 9 scoort Nico 96 punten.

Na deze indrukwekkende finale bedanken wij Frank Mc.Hardy voor de presentatie en de geweldige flessen en Nils van Rijn voor de organisatie van een topproeverij.


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties