Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Fotoverslag van bezoek aan de Zuidam distilleerderij op 22 juli 2018

Normaal is de Zuidam Distilleerderij te Baarle-Nassau niet te bezoeken. In de vakantiemaanden maken ze af en toe een uitzondering bij voorinschrijving. Nico Meijboom kon op 22 juli 2018, dankzij oud-collega Richard Mooring, een plaatsje krijgen op de tour.


Meteen bij binnenkomst staat de allereerste ketel van de distilleerderij onder de trap. Zuidam is in 1975 opgericht door Fred van Zuidam, toen nog onder de naam Baarle International. Fred werkte ongeveer 20 jaar voor De Kuyper in Schiedam, waar hij zorg droeg voor de inkopen, productie en recepten. In 1975 kocht hij een stukje grond in Baarle Nassau en bouwde hij er zijn eigen distilleerderijtje en begon voor zichzelf. Met tweedehands ketels, een afvullijntje en wat tanks wilde hij de beste kwaliteitslikeuren van Nederland maken. Inmiddels is Zuidam Distillers uitgegroeid tot een bedrijf met internationale allure en wordt gerund door de nazaten van Fred als een echt familiebedrijf.


Ketel 1 van Fred staat onder de trap.

Anno 2020 nog steeds Zuidam likeuren.

We lopen met Stillmaster Patrick van Zuidam mee naar de vatenopslag. Het ruikt daar bijzonder lekker, maar ook zwaar alcoholisch. Patrick verzekert ons dat de ventilatie prima is en we geen gevaar lopen. Maar toch liever maar geen vonkjes maken tijdens de tour.
 

Patrick van Zuidam in Warehouse

Vatenopslag.

Patrick kan mooi vertellen over het houtmanagement bij Zuidam. Zijn passie voor topklasse oude sherryvaten klinkt hoopvol voor de proeverij na afloop.


Er zijn ook kleine vaatjes te koop.

Fraaie voorraad met gevulde proefflessen

Na het warehouse lpen we door de hal waar flessen worden gevuld en verpakt. Er zijn ook enige kleine vaatjes te koop zien we en ook de bekende grote en stijlvolle glazen proefbollen staan in een stellingkast opgelijnd.


Vullen en verpakken

Overzicht van de hal voor vullen en verpakken.


Patrick vertelt over mashing, wash en distilleren.

De Stilll.

Patrick geeft een boeiende uitleg over alle soorten ketels en stills in de distillatieruimte. Hij vertelt ook over zijn eerste problemen met rum maken op verzoek van zijn broer. Ook het verschil tussen een gewone moutmash en een wat meer slijmerige roggemash wordt smakelijk uit de doeken gedaan.
Na de rondleiding mogen we proeven wat we maar willen aan de bar.De Stills.

Topklasse jenever!!

De 5 jaar oude jenever gerijpt op oloroso sherryvaten is werkelijk geweldig. Hier beleeft Nico zeker zoveel plezier aan als een goede whisky. Deze fles mag mee naar huis, maar helaas kan dat niet.Still.

Stilll

De Dutch Courage Gin heeft al een gouden medaille gewonnen. Nico vindt de jenever op oloroso vaten een stuk lekkerder.Millstone Whisky

Millstone Whisky

De Millstone Whisky die door Zuidam wordt geproduceerd heeft inmiddels ook al vele variaties. Single malt whisky gemaakt van peated of unpeated malt en gerijpt op bourbon vaten, PX vaten, oloroso sherryvaten. Ook de Rye whisky van Millstone mag er wezen.Zuidam Rum: Flying Dutchman.

De keuze valt op jenever en korenwijn

De Flying Dutchman Rum is aan Nico niet zo besteed. De bijzonder lekkere jenever wordt wel een aankoop. In de distilleerderij is helaas geen verkoopmogelijkheid, maar de 5 jaar gerijpte korenwijn en de 5 jaar oude jenever op oloroso sherryvaten worden de volgende dag wel in Baarle Nassau bij de slijterij aangeschaft.


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties