Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij van Het Genietschap op 29 oktober 2022

Thema: Tenminste 21 jaar oud en Genietschap-waardig.


Na het vieren van ons 20-jarig jubileum in 2021 vonden we het uithuizige concept met de partners voor herhaling vatbaar. Er was weer een mooie accomodatie gevonden voor onze volgende bijeenkomst: Buitengoed de Uylenburg in Delfgauw vlakbij Delft. Op het terrein zit tevens Restaurant Cafe du Midi, dus ook het diner was geregeld. Na het 20-jaar feest was gekozen voor het thema ''Tenminste 21 jaar oud en Genietschap-waardig''. Genietschap-waardig spreekt eigenlijk voor zich natuurlijk en als optionele extra uitdaging was meegegeven dat het leuk zou zijn als de botteling ook uit de vorige eeuw zou komen.

We waren na lange tijd (onze bijnaam wordt "Het Wachtschap") weer eens compleet en na het hartelijk weerzien konden we in de najaarszon genieten van koffie met gebak van Regina.


Een warm weerzien! Uiteraard met Regina taart plus koffie.

De proeverij bleek in een ondergrondse ruimte zonder ramen. Klein minpuntje, dus we genoten buiten van de koffie met heerlijke taart die Regina had meegenomen.


Koffie met gebak!

Nog even buiten

Er kwam heel wat moois uit de tasjes tevoorschijn. Met algemene instemming mocht Andre Bos de proeverij open met 1 van zijn legendarische St. Magdalene bottelingen: distilled 1966 and bottled 1996 door Gordon & MacPhail in de Connoisseurs Choice reeks op 40%. Deze is al een paar keer eerder langs geweest, maar dit is weer een nieuw geopende fles.
De hernieuwde kennismaking was weer een feest. De neus is werkelijk briljant en veelbelovend complex: prachtig hout, heerlijk zoet tropisch fruit en perzik, belegen malt. Je kan hier aan blijven ruiken en hij ontwikkelt zich ook in het gles. Ook de smaak was weer ouderwets: superzacht, perzik, vanille, malt, licht bittertje en een prachtige houtsmaak. Je proeft bijna geen alcohol in deze honingzoete genietwhisky die werkelijk als limonade drinkt...als dit toch eens een tikje sterker gebotteld was geworden. Met wat meer power was dit een nog groter meesterwerk geworden. Fraaie zoete afdronk met een heel licht houtbittertje. Een ijzersterk begin van het thema.


St. Magdalene 1966-1996!!

Campbeltown Loch 21Y, 40%

De volgende fles was een oude blended whisky: Campbeltown Loch Blended Whisky, 21Y, 40% (bottled circa 2003). Kon niet tippen aan de briljante voorganger natuurlijk, maar wel een hele mooie elegante blend met oude Springbank invloed duidelijk merkbaar.

Daarna was het de beurt aan een oude botteling van begin deze eeuw van Glengoyne 21Y op 43%.
Neus: fris, floraal, belegen malt, dennenboom, appel. Smaak is heerlijk zoet, met malt, vanille en fruit. Prachtige balans met een zachte en licht droge houtafdronk. De moderne bottelingen van deze Glengoyne expressie zijn eigenlijk wel van dezelfde prima kwaliteit gebleven, maar kosten nu wel iets meer dan 75 gulden.


Glengoyne 21Y

Rosebank 20Y overleden

Linlithgow 22Y overleden

Tijdens de 1e rookpauze haalde Andre Bos nog een klein staartje van een Lowland whisky tevoorschijn die net buiten het thema zouden vallen: Rosebank 20Y Rare Malt. Deze was al eens eerder geproefd in 2005 met veel succes, maar kon helaas niet echt meer worden genoten omdat de inhoud totaal verschaald was en nauwelijks meer alcohol leekte bevatten. Maak uw flessen tijdig leeg met uw vrienden was de boodschap!
Nadat we de teruggekomen rokers hadden overtuigd dat ze aan de Rosebank echt niets gemist hadden gingen we door met een Linlithgow (St. Magdalene) binnen het thema waar nog net voldoende in zat: Linlithgow 1975-1997, 22Y, 51.7%, distilled 02.06.1975, bottled 28.05.1998, Cask 96/3/01, Signatory "Silent Stills" serie, 335 bottles. Deze tweede St. Magdalene expressie stond ook al open sinds 2004 en had de tand des tijds iets beter doorstaan maar smaakte behoorlijk verzuurd.


Redbreast 21Y

Macallan 26Y

Mac Phail's 21Y bottled 2014

Vervolgens gaan we van de Lowlands naar Ierland met een zeer krachtige Pot Still Irish Whiskey: Redbeast 21Y, 46%. Zo, dat is wel even wat anders. Niet iedereen is vriendjes met dit stevige karakter en de meningen zijn licht verdeeld.

Dan weer een extravagante fles: Macallan-Glenlivet 26Y, 43.7%, matured in plain oak, Distilled Oct. 1969 and bottled Feb. 1996, Cadenhead's Authentic Collection, Gold Seal.
Neus: parfum, bloemen, veelbelovend complex, mooi belegen oude malt, vanille, mint. Smaak: vrij gesloten en zoet en bitter tegelijk. Met een paar drupjes water nog fruitiger, meer vanille en nog wat bitterder. Balans is niet helemaal OK en afdronk tikje te droog en bitter, maar overall wel een hele lekkere en atypische Macallan met een fantastische neus.

Na een korte pauze komen er 2 edities van Macphail's Single Malt op tafel. Altijd interessante flessen. Eerst een 21 jaar oude met nieuw label rond 2014 op 40% gebotteld en een 25 jaar oude op 40% gebotteld in 1996 (code IF/HJ).
Beide edities zijn duidelijk sherryvat gerijpte whisky's. De 21Y wordt wat ontsiert door zwavel en is volkomen kansloos tegen de overheerlijke 25Y uit de vorige eeuw. Is dit oude Macallan? Een 90-punter is het in ieder geval en de fles 25Y maakt meteen een ererondje.


MacPhail's 25Y bottled 1996

Tomatin 1988

Linlithgow 1975

Dan een bijzondere Tomatin: Cu Bocan 1988, 51.5%, Limited Edition, distilled 02.12.1988, bottled 23.05.2016, Refill Hogshead and Refill Sherry Casks, 2200 bottles
Peated Tomatin. Ondanks de turf nog duidelijk floraal en fruitig naast het aardse karakter. Rookvlees in de smaak, kruidig maar nog steeds fruitig. Mooi in balans. Het is wel even schakelen na die old school Macphail's maar een prima whisky.

Wat? Alweer een St. Magdalene? Hoeveel whiskyclubs in de wereld zullen dit doen? Het is nu tijd voor: Linlithgow 1975, 26Y, 51.5%, oak cask no 96/8/36, distilled 2-6-1975 and bottled 26-11-2001, bottle 34 of 354, Signatory Vintage dumpy bottle.
Deze is iets anders van karakter dan de Silent Stills editie. Neus: floraal, hooi, houtskool, licht rokerig (alweer!), vanille. Smaak: clean bourbonwood, vanille, tikje zepig. Met wat water neemt de complexiteit verder toe. Vrij scherp met een licht kruidige droge afdronk.


Lekker eten!

We gooien niets weg!

In restaurant du Midi wordt de inwendige mens versterkt met een fijn 3-gangen menu naar keuze. Lichte hilariteit als Andre de resten van de garnalen graag mee wil nemen, maar dat wordt keurig verzorgd voor hem. Gaan morgen in de soep.

Na deze broodnodige pauze blijken er nog voldoende whisky's te proeven. Bijvoorbeeld een Glen Moray 22Y, 53.2%, distilled 1995, bottled 2018, refill sherry cask no. 7785, Adelphi, 292 bottles.
Een heerlijk fruitige en complexe genietwhisky. Honingzoet, rood fruit, floraal, kruidig. Water niet echt nodig maar maakt hem nog toegankelijker en zachter. Nico is blij eindelijk weer eens een Glen Moray hoog in de 80 punten te kunnen scoren. Komt niet zo vaak voor bij hem.

Dan volgt een blended malt whisky: Westport 1995, 22Y, 52.6%, distilled 20.03.1995, bottled 10-04-2017, Hogshead Cask number 360091, bottle 160 of 260, Carn Mor Celebration of the Cask, Morrison and MacKay.
Westport is teaspooned Glenmorangie. Glenmorangie independents zijn zeldzaam en worden nooit onder de distillery naam gebotteld. Dit is dus een zeldzame single cask whisky. Na de Glen Moray komt deze niet zo goed uit de verf. Met wat water toegankelijker.


Glen Moray 22Y

Westport 22Y

Glen Keith 22Y

Dan volgt er alweer een 22 jaar oude whisky uit een distillery die we niet zo vaak op tafel hebben: Glen Keith 1992, 22Y, 50.6%, Signatory Vintage Cask Strength Collection. Distilled 01/01/1992 & Bottled 08/09/2015. Bourbon Barrels # 120576+120577, bottle 163 of 360.
Neus: citrusfruit, custard, mooi clean bourbonwood. Smaak: goed te doen op deze sterkte, maar met wat water een stuk liever. Creme brulee, perzik. Wel erg zoet in smaak en afdronk. Nico gaat nog een keer terug naar de Westport die nu slechts 1 puntje lager scoort dan de Glen Keith.
In 2019 zijn Nico en Andre Bos samen op bezoek geweest bij Glen Keith. Er zijn niet zoveel originele bottelingen van Glen Keith, dus de Distillery Edition die Andre tijdens het bezoek gekocht heeft past hier wel heel mooi achteraan als intermezzo buiten het programma tijdens de rookpauze.
Glen Keith Distillery Edition, 40%, NAS, 10.2018. Traditional Oak Casks staat op het label. Nou dat zijn voornamelijk ex-bourbon vaten dus. Dit blijkt een ongecompliceerde fruitige malt whisky. Kan niet tippen aan de Signatory editie, maar drinkability is prima.Zacht en toegankelijk.


Intermezzo Glen Keith

St. Magdalene 23Y

Longmorn 22Y

Het was heel nuttig de smaakpapillen even te resetten met de basis Glen Keith want er komt nieuw geweld. De vierde St. Magdalene botteling deze dag. Wat een feest: St. Magdalene 23Y, 1970, 58.1%. Rare Malts.
In 2021 is deze fles open gegaan en hij is nu nog beter geworden!
Neus: krachtig, fruitig en vleugje turf. Smaak: prachtige complexe cask strength met subtiele fruitsmaken, aards en plantaardig karakter. Eerst geen behoefte om hier water bij te doen, maar na enige tijd toch terug gebracht naar circa 50%. Er komen alleen maar meer smaken vrij. Totaal anders van karakter dan de 1e Magdalene, maar vliegt ook in de 90 punten nu bij Nico. Ja, ja...die Lowlands zijn zo slecht nog niet blijft Andre bewijzen.

Na dit geweld heeft de subtiele Longmorn 22Y, 55,7%, distilled 1998, bottled 2021, bottled for 15 Years The Nectar het misschien wat moeilijker maar deze scoort ook hoog in de 80.


Banff 24Y

Port Ellen 21Y

Caol Ila 21Y

Dan volgt een Banff 24Y, 58.3%, distilled 1976 and bottled September 2000, bourbon hogshead, Cadenhead's Authentic Collection, 306 bottles.
Wow...alweer een gesloten distilleerderij waarvan we kunnen genieten! Het begint voor Nico nu wat te overdadig te worden. Ook dit is weer een uitstekende whisky maar hij schrijft niet meer dan verificatie gewenst op naast de score van 88.

Gesloten distilleerderijen?? Dan mag Port Ellen niet ontbreken vindt Eric en daar is het volgende juweel: Port Ellen 21Y, 61%, Distilled 1982, bottled 2004, matured in sherry cask, DL cask ref. 82/477, Selected and bottled by Douglas Laing for Potstill - Austria's finest whisky store and whisky club of Austria, Old & Rare series. 502 bottles. Nico kreunt zachtjes dat deze in 2007 is geproefd met verificatie gewenst, maar dan liever niet als 20e van de dag.

Dan volgt de Caol Ila 21Y, 61.3%, distilled 1975, Rare Malts Selection. Deze is in 2005 geproefd en scoorde toe vrij laag. Na 17 jaar lucht is er echter minder moeite met het extravagante profiel.


Strathisla 40Y

Macallan 17Y

Macallan 18Y

Het feest is nog voorbij. Binnen het thema trekt Eric nog een juweel uit zijn tasje: Strathisla: Astral Hits 40Y, 47.2%, distilled 1967 and bottled 2008, Daily Dram for the Nectar/Bresser & Timmer.
In 2011 geproefd bij Jos en ook nu weer in de 90 punten. Absoluut fantastisch.

Aftertasting liefhebbers? Voor Macallan blijven we even op. Om te beginnen met: Macallan-Glenlivet 17Y, 46%, distilled 1987, bottled February 2005, sherry wood, Cadenhead’s, 630 bottles.
Nico is blij dat hij niet meer hoeft te schrijven want deze is ook eerder langs geweest in 2008. Erg goed maar niet op het niveau van de originele 18 jaar botteling.

Zo'n originele 18 jaar is dan voor de zekerheid ook maar meegenomen. En dan maar meteen een van de allerbeste ooit: Macallan Gran Reserva 1979, 18Y, 40%, bottled 1997.
Tjezus, wat een fantastische finale...weer ver in de 90 punten.Tijd om het bed op te zoeken.

Het was weer heel gezellig en absoluut genietschap waardig. Sterker nog...met deze proeverij hebben we onszelf overtroffen. Iedereen bedankt voor de fantastische inbreng en het enthousiasme.

Tot de volgende proeverij!



                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties