Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de proeverij van Het Genietschap op 25 november 2023

Thema: Mooie whisky.


Het uithuizige concept met de partners blijft voor herhaling vatbaar en er was weer een mooie accomodatie in een historisch pand gevonden in Zevenaar. We waren te gast in Huis Sevenaer aan de Markt 27. Tegen het centrum van de stad met restaurants om de hoek en onderdeel van een landgoed met een actieve kasteelboerderij ontstaan in de 14e eeuw.

Natuurlijk was er weer een heerlijke Regina taart en kon iedereen eerst even bijkletsen bij de koffie. Toen de club compleet was, en ook de eerste zoetigheid genoten, werden de flessen in slagorde gezet. Deze keer in een dubbele line-up: een pre-dinner serie op relatief laag alcoholpercentage en een after-dinner serie met de cask strength versies. Ook fijn om de krakers over 2 sessies te verdelen.


Beginnen met taart!

Ook de dames zijn er weer bij (Gerrie maakte de foto)

En het maken van een nieuwe groepsfoto van het Genietschap mocht ook niet ontbreken:


Nieuwe Groepsfoto van Het Genietschap

De eerste whisky om in de stemming te komen was meteen al 35 jaar oud:
Rannoch Moor 35Y, 43%, Small Batch Blended Scotch Whisky, The Perspective Series/No.1, Berry Bros & Rudd, 1700 bottles.
We openen dus met een fraaie blended whisky. De leeftijd van 35 jaar proef je er niet meteen aan af. Toch wel een typische blended whisky met een beetje velpon van de grain component. Zachte en toegankelijke whisky zonder hoogte- of dieptepunten. Mooi gemaakt maar niet heel spannend.

De tweede whisky was een blended malt: Blue Hanger 25Y, 45.6%, 2nd limited release, bottled 2004, Berry Bros & Rudd.
Blue Hanger is vernoemd naar William Hanger, 3rd Lord Coleraine, die een loyale klant was van Berry Bros & Rudd eind 18e eeuw. Stond bekend om het feit dat hij altijd onberispelijk gekleed was in het blauw. Het eerbetoon is een blend van slechts 2 Speyside distilleerderijen en wat zoekwerk over de samenstelling leert dat er een flink deel single malt uit 1974 in is verwerkt:
Glen Grant (2x hogsheads 1974) + Glenlivet (4x hogsheads + 1x butt 1974).
Het eindresultaat is zeer goed en scoort hoog in de 80 punten.


Rannoch Moore 35Y 43%

Rannoch Moor Back Label

Blue Hanger 25Y 45.6%

Meestal gebeurt het na iets meer alcohol, maar deze keer was Eric meteen al gemotiveerd om een openingstoespraak te houden op zijn eigen onnavolgbare wijze. De foto's spreken voor zich.


Van aandachtig luisteren

naar verbazing

en hilariteit

Er was ook wel reden voor een toespraakje want het was weer niet gering wat er uit de tassen tevoorschijn is gekomen. Kijk eens naar de leeftijden en exclusiviteit van wat hier staat; het lijkt wel of Oud en Hout het thema was. Toch wel een bijzonder clubje bij elkaar.

Convalmore 1960, 40%, Bottled 2002, Gordon & MacPhail Rare Old
We gaan door met een bijzondere single malt whisky van tenminste 41 jaar oud. Deze zorgt voor wat meer discussie. Kan niet tippen aan de voorafgaande Blue Hanger en is helaas erg dun met slechts 40% ABV. Nico is tot nu toe eigenlijk nooit enthousiast over Convalmore distillaat geweest en ook deze gaat niet voorbij zijn 80 punten grens. Neus heeft wel heel mooi fruit, maar wordt wat ontsiert door een chemisch luchtje tussen nagellak en esters.

Macduff 37Y, 40.6%, distilled 1969, bottled 2007, Lonach Collection, Duncan Taylor
Nog een extreme leeftijd. In de Lonach collection heeft Duncan Taylor een aantal underproof vaten verwerkt die in de loop der decennia net onder de 40% ABV gezakt waren in het warehouse en dan mag het dus officieel geen whisky meer heten. Opmengen tot boven de 40 mag kennelijk wel en nu is het weer whisky. Neus is in ieder geval uitstekend. Mooie belegen malt en tropisch fruit. Smaak is inderdaad wat dun op dit lage ABV, maar lang zo erg niet als in de voorafgaande Convalmore. Wel is het houtbittertje overdadig aanwezig in de afdronk.


Convalmore 1960 40%

Macduff 37Y 40.6%

Balblair 1990 46%

Balblair 1990, 46%, limited edition bottled 2014, Second edition, American Bourbon & Spanish ex-Sherry Casks
Neus: sherrywood invloed, kruidig, rozijnen, fruitig. Zoet en elegant. Smaak: heerlijk zoet en sherried, rood fruit, graan en vanille in perfecte balans met het hout. Afdronk: sappige houtafdronk met zoete nasmaak. Bijzonder hoge drinkability. Deze editie is al eens eerder langs geweest bij Het Genietschap en werd ook toen zeer goed gewaardeerd.

Glen Garioch 25Y, 47%, distilled 1991, bottled summer 2017, bourbon hogshead, Cadenhead's Authentic Collection, 222 bottles
Uitstekende Glen Garioch.

Glenlivet XXV, 43%, Batch No. 0910A, Fist fill Oloroso Sherry Casks
Uitstekende zwaar sherried Glenlivet botteling.


Glen Garioch 25Y 47%

Glenlivet XXV 43%

Bunnahabhain 25Y 46.4%

Bunnahabhain 1989, 25Y, 46,4%, distilled 23-10-1989, bottled 08-09-2015, hogsheads No. 5809+5813, Signatory Vintage, 438 bottles.
Deze expressie is al 2 keer eerder langs geweest (andere fles)en scoorde 85 toen hij net open was en in 2017 91 punten toen hij vrijwel leeg was. Neus: aards, eikenhout in de wax gezet, anijs en tropisch fruit, rode grapefruit, vanille. Smaak: belegen malt met een ontdekkingsreis in fruitsmaken: lychee, banaan, perzik, abrikoos, citrus. Fraai houtbittertje in de bitterzoete afdronk.

Deanston 24Y, 50.3%, distilled February 1996, bottled February 2020, Sherry Butt cask no. HL17661, Old Malt Cask, Hunter Laing, 452 bottles.
Deanston is een wat ondergewaardeerde distilleerderij, want er zijn in recente jaren veel goede bottelingen verschenen en ook de distillery bottelingen zijn beter van kwaliteit dan in het begin van deze eeuw. Dit mooie sherryvat is geen uitzondering.

Ardbeg Twenty Something, Guaranteed 23 years old, 46.3%, bottled 2017
Met 23 jaar oud zowaar de jongste whisky die op tafel komt, maar wel een botteling van Ardbeg uit het pre-Glenmorangie tijdperk. Neus: yes! Mest, aards, turf, rook, medicinaal, kaarsen, citrusfruit. Smaak: whoa…Ardbeg back in shape na een paar zwakkere special editions!! Rookvlees, boerenkaas met stalsmaak, groenten, drop, heerlijk rokerig met aardse turf, citrusfruit en malt mooi in balans met het hout dat geen moment overheerst. Metaalachtige nasmaak en lange heerlijke afdronk met sappig hout. Een score in de 90 om van na te genieten en toen pauze om lekker gaan eten in het oude centrum van Zevenaar.


Deanston 24Y 50.4%

Ardbeg 23Y 46.3%

Smakelijk eten

We kijken na het lekkere eten nog even terug op de eerste 10 whiskies. 35+25+41+37+24+25+25+25+24+23 = 284 jaar rijping. Een gemiddelde leeftijd van ruim 28 jaar met een gemiddeld alcoholpercentage van 44.8%. De gemiddelde leeftijd zal na het eten wat dalen en het alcoholpercentage zal behoorlijk stijgen.

Ardnamurchan AD/10.21:06, 46.8%, bottled 2017 65% Bourbon Casks / 35% Sherry Casks, 21.000 bottles.
Na het veelbelovende spirit sample 2017/AD begint dit nu echt mooi te worden.

Benromach 2002, 60.3%, bottled 2012, first fill bourbon barrels 21-31.
Erik wilde deze nog een keer laten proeven omdat hij sinds de opening in juli 2023 alleen maar lekkerder is geworden en nu al bijna leeg is. We helpen hem graag met dat laatste want dit zijn uitstekende cleane bourbon vaten die voor een score hoog in de 80 zorgen.


Ardnamurchan 46.8%

Benromach 60.3%

Glenallachie 29Y 60%

We gaan weer naar Oud en Hout terug met een deelfles die Andre en Nico meegenomen hebben van hun Schotland reis: Glenallachie 29Y, 60%, distilled 07-06-1989, bottled October 2018, Sherry Butt, cask no. 100073, bottle 286 of 525.
Bij het bezoek aan de distillery zat deze in de proeverij en waren beide heren heel enthousiast. Nu de fles net geopend is komt hij minder elegant binnen. Behoorlijk gesloten en eigenlijk niet goed te doen op 60%. Met ruim water naar 45-50% komt het rode fruit wat meer los en wordt het gehele aantrekkelijker. Deze whisky zal nog wel een tijdje zuurstof nodig hebben en dan hopelijk weer naar de 90 toe schuiven. De volgende fles is ook een sherrybom van 60% die net open gaat.

Glenfarclas 105, 22Y, 60% Celebrating 50 Years of 105, Sherry Casks, 3600 bottles (bottled 2018)
Neus: milder sherrywood, clean en zoet met rood fruit. Wel erg alcoholisch maar behoorlijk verschil met de voorafgaande sherrybom. Smaak: is dit ook 60%? Heeft niet echt water nodig, maar wordt wel iets toegankelijker met een paar drupjes. Marmelade, lychees, banaan. Een fruitcake keurig in balans met het eikenhout. Ook in de lange zoete filmende afdronk gaat alles goed. Toch heeft Nico ook mooiere herinnering aan de eerste keer toen hij hem proefde op het Pot Still festival 2018 en meteen in de 90 scoorde. Ook deze fles misschien nog eens proeven met de club als hij veel zuurstof heef gehad, want hij is daar nu echt nog wel even vandaan.

Linkwood 26Y, 56.1%, distilled 1975, Rare Malts
Neus: kruidig, drop, licht rokerig, donker fruit (eindelijk geen banaan). De neus is veelbelovend en de smaak overtreft de verwachting! Prima te drinken zonder water; voor een Rare Malt verrassend hoge drinkability. Complex, laurier, kruidig, hout overheerst gelukkig niet de bitterzoete malt en kruidigheid. Met water wordt het geheel wat fruitiger en zoeter, maar de totale smaakbeleving gaat achteruit. De lange kruidige afdronk is perfect droog. Nu wel 90 punten.


Glenfarclas 22Y 60%

Linkwood 26Y 56.1%

Convalmore 24Y 59.4%

Convalmore 24Y, 59.4%, distilled 1978, Rare Malts
Nog een Rare Malt. Zou Nico nu eindelijk een geweldige Convalmore in zijn lijst kunnen zetten? Neus: alcoholisch, fris, fruitig (ananas), zoete malt,ether, kaarsvet. Behoorlijk complex. Smaak onverdund is wel erg scherp. Fruitig en zoet. Met een beetje water wordt de smaak wat boteriger en zachter. Het typische synthetische van Convalmore is ook hier aanwezig, maar gelukkig heel licht en meer als eucalyptusolie dan als oplosmiddel. Banaan komt duidelijk naar voren in de droge afdronk. Jawel, Nico zet de eerste Convalmore in de uitstekend categorie met 85 punten.

Glen Ord 25Y, 58.3%, OB Limited Edition, Bottled in 2004.
Voor het eerst geproefd in 2011 toen de fles net open ging en die viel toen erg tegen. Heeft 13 jaar zuurstof de whisky goed gedaan? Het antwoord is ja! Complexe neus: oude boeken, floraal, gedroogd fruit, kaneelsuiker. In de smaak is het hoge ABV geen enkel probleem meer: peperig en kruidig naast de zoete belegen malt. Aardse old school whisky. Warme en kruidige afdronk. Tijd doet soms wonderen.

Macduff 26Y, 64.1%, distilled 1992, bottled 2018, cask number CM251, Golden Cask Reserve, House of MacDuff, 226 bottles
Neus: mooie belegen malt. Wel erg alcoholisch en inderdaad ook in de smaak een echte keelbrander op dit ABV. Met water naar 45-50% geeft veel meer fruit en floraal karakter in de neus en ook een rustiger smaakprofiel. Prachtig fruitig, marmelade, honing mooi in balans met het droge eikenhout. Lange zoete en licht droge afdronk.


Glen Ord 25Y 58.3%

Macduff 26Y 64.1%

Kilchoman 2006 50.8%

We gaan naar Islay: Kilchoman 2006, 50.8%, Bourbon Cask, cask no. 145/2006, distilled 12-07-2006, bottled 04-07-2019, Private cask release exclusively for 12 Barrels
Kilchoman begint nu mooie leeftijden te bereiken en het is een mooi clean bourbonvat.

Port Ellen 22Y, 61.7%, Jack Wieber's Auld Distillers Collection, very dark sherry cask, 228 bottles.
Neus: zwaar dominant sherrywood, maar bijzonder aangenaam: turf, jodium, sherryhout, leer, drop, anijs, planten. Smaak is wel heel krachtig op dit ABV, maar wel te doen.Turf, peper, licht medicinaal naast het zoete sherryhout dat minder overheerst dan verwacht. Met wat water fruitiger en organischer, maar niet echt beter. Afdronk is kruidig en lang.


Port Ellen 22Y 61.7%

En de volgende morgen weer fris en fruitig aan het ontbijt

Zo, na deze prachtige Port Ellen finale. Kijken we nog even terug naar de 2e serie van 10 whiskies. Gemiddeld komen we dan uit op een leeftijd van 20 jaar met een ABV van 57.8%. Over de hele dag genomen 24Y op 51.3%

Zoals gewoonlijk zijn we de volgende dag allemaal (bijna allemaal) weer fris en fruitig aan het ontbijt.

Het was weer heel gezellig. Iedereen wederom bedankt voor de fabuleuze inbreng en het enthousiasme met proeven.
Tot de volgende proeverij!



                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties