Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Proeverijen  Nico Meijboom

   Nico Meijboom

 

Heb je interesse om eens te horen, en vooral ook te proeven natuurlijk:

  • hoe whisky wordt gemaakt

  • wat de verschillen zijn tussen Blended en (Single) Malt Scotch Whisky, Ierse Pot Still Whiskey, Amerikaanse Bourbon en Rye Whiskey

  • hoe groot de invloed van de vatrijping en/of finish op de smaak is

  • wat karakteristieke smaken van de verschillende whiskyregio's in Schotland zijn

  • hoe whisky uit andere landen dan Schotland smaakt

  • hoe enorm de smaken binnen 1 whiskyregio in Schotland kunnen verschillen

  • hoe verschillend de producten van 1 distilleerderij kunnen smaken?


Nico geeft op verzoek Nosing & Tasting sessies met veel achtergrondinformatie waarin 1 of meer van deze onderwerpen aan bod komen. Inhoud van de avond en de te selecteren whisky zijn volledig bespreekbaar. Nico kan uit zijn eigen collectie adviseren, whisky kan speciaal voor de avond door Nico worden aangeschaft of uw eigen whiskycollectie kan worden gebruikt (bijvoorbeeld voor restauranthouders en slijters die willen verkopen wat op de planken staat).

Andre van der Zwet en Erik van Frachem doen dit op soortgelijke manier en zullen ook vooraf met u hierover afspraken maken.

Het ideale aantal whiskies voor een proefavond is ongeveer 6. De ideale groepsgrootte is ongeveer 6 -12 personen, maar afwijkingen hiervan zijn mogelijk in overleg.
De kosten zijn uiteraard sterk afhankelijk van de door u gewenste whisky, maar liggen meestal tussen de 25 en 40 euro per persoon. Als de proeverij op locatie moet worden gegeven kunnen er nog wat reiskosten tegen kilometervergoeding (0,21 cent per km) bij komen.

 

Deskundig en enthousiast !

 

Drie voorbeeld thema avonden
Voor nieuwsgierigen en liefhebbers die nog beperkte kennis van whisky hebben is bijvoorbeeld het onderstaande programma van drie thema avonden mogelijk:


Avond 1: Whiskies of the World (welke soort vind ik eigenlijk lekker?)
Nadruk ligt hier op verschil tussen de verschillende soorten whisky met een zo breed mogelijk palet aan smaken. Denk aan American Bourbon Whiskey, American Rye Whiskey, Irish Pot Still Whisky, Single Malt Scotch Whisky, Single Grain Scotch Whisky en Blended Whisky, met wat achtergrondinformatie over whiskybereiding.
Kosten: variabel, maar denk ongeveer aan 25 euro p.p.
Variaties en verzoekjes zijn uiteraard mogelijk. Op verzoek kan bijvoorbeeld ook een rariteit uit een ander land deel uitmaken van de selectie (bijvoorbeeld Taiwan, India, Nieuw-Zeeland, Nederland).

 


Avond 2: Whiskybereiding en vatrijping
Nadruk ligt hier op de smaakverschillen die voornamelijk aan de vatrijping en/of finish kunnen worden toegeschreven. Vrijwel alle Schotse whisky rijpt op hergebruikte vaten. Denk aan vaten waar voorheen sherry, port, bourbon, madeira, rum of wijn in heeft gezeten. Tevens komen omgevingsfactoren aan bod en achtergrondinformatie over whiskybereiding.
Kosten: variabel maar denk ongeveer aan 30 euro p.p.

 


Avond 3: Single Malt Whiskyregion in Schotland
Nadruk ligt hier op veronderstelde karakteristieke smaakelementen van 1 whiskyregio. Enige voorkennis op het niveau van avond 1 en/of 2 is gewenst. Het programma kan bestaan uit een rondje door Schotland, met als aanbod uitsluitend single malt whisky uit iedere regio, of een proeverij met uitsluitend flessen uit 1 regio (bijvoorbeeld rondje Islay, Campbeltown, Lowland, Speyside).
Kosten: variabel, maar gemiddeld ongeveer 30 euro p.p. voor eenvoudige single malts tot € 50 p.p. voor een exclusieve selectie. U kunt het zo gek maken als u wilt.

 

Overige thema's kunnen in overleg worden bedacht.


Voor gevorderde liefhebbers en experts is het mogelijk in overleg een zeer exclusieve proeverij samen te stellen.

 

Het ziet er serieus uit, maar het is gegarandeerd plezier !

   

 

Heb je een vraag over de mogelijkheden, wil je meer informatie over proeverijen of heb je gewoon een opmerking, stuur dan hier een e-mail naar Nico Meijboom

Nico komt er dan snel op terug.

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties