Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages  Nico en Huub op het Islay Festival in mei 2002 

Een kort reis- en whiskyverslag van de Bedevaart die Huub en Nico in 2002 hebben gemaakt naar het Whisky Festival op Islay 

 


Dag 1 Zaterdag 25 mei
Reis naar Arran  

 

Vlucht Amsterdam-Glasgow met KLM-UK2091 (vertrek 7:30, aankomst 8:00). Auto huren bij Easycar en sightseeing in centrum Glasgow. 

Op deze regenachtige dag komen de gebouwen van Glasgow niet echt indrukwekkend uit de verf. The Whisky Shop in Buchananan Galleries daarentegen levert binnen 2 uur na landing in Schotland al een aantal prachtige whisky’s op. De Port Ellen Signatory dumpy bottle was prachtig en had natuurlijk gekocht moeten worden. Maar ja, je weet niet wat er allemaal nog komt (en uiteindelijk gewoon gekocht bij moeder Theresa in 2003). 

Na de lunch naar Ardrossan rijden voor de ferry naar Brodick (vertrek 15:15; aankomst 16:10) op het eiland Arran. 

 


 

 

 

Arran Distillery

Op Arran 2 nachten B&B in Lochranza gereserveerd bij Mrs. Pat Evans (Croftbank Cottage, Lochranza, Isle of Arran, Scotland KA27 8HL). De routebeschrijving is vrij summier (“bij verlaten Ferry rechtsaf naar Lochranza, weg volgen door het dorp tot je bij 2 telefooncellen komt. Daar parkeren.”), maar het blijkt geen probleem de B&B te vinden. Uitzicht op de ruïne van het kasteel van Lochranza en op loopafstand van de ferry naar Kintyre. De aanblik van de eerste distillery en whiskyshop (Arran) is niet erg indrukwekkend. Het personeel in de shop (op leeftijd zullen we maar zeggen) wist geen enkele van onze whiskyvragen te beantwoorden. Op de vraag wat er in de Glen Rosa zat was het antwoord: “whisky” en “it is not poison”!

 


 

 

Huub geanimeerd in gesprek in de bar van het Lochranza Hotel

De whiskykaart van de Lochranza hotel bar is indrukwekkender. Naast de avondmaaltijd genieten we hier van enkele drammetjes (“deel 1 van de Lochranza reeks”). Highlights zijn een prachtige Balmenach 28y van Highland Selection en de heerlijke Glenury Royal van Rare Malts. Deze avond is voor Huub de definitieve doorbraak voor de Pogues.

 


Dag 2 Zondag 26 mei
Arran  

 

Prachtige rondreis over Arran gemaakt (o.a. Glenashdale Falls, Brodick Castle). Na de avondmaaltijd weer een keuze van de rijke Lochranze bar kaart gemaakt (“deel 2 van de Lochranza reeks”). 

 

 


Dag 3 Maandag 27 mei
R
eis naar Kintyre (Springbank) & Islay

 

Al om 9:30 op de ferry van Lochranza naar Claonaig (aankomst 10:00). Prachtige rit over de enkelbaans weg langs de oostkust van Kintyre naar Campbeltown. Bezoek aan Springbank van 14:00-15:00. In de lokale bar de Springbank rumwood gescoord. In de Cadenhead shop was ie al op !

 


 

 

In de plaatselijke bar in Campbeltown werd de rum wood Springbank gescoord

Dan langs de westkust over een betere weg naar de ferry van Kennacraig naar Port Askaig (vertrek 18:00 aankomst 20:00). Schilderachtig vertrek en aankomst. Vervolgens een goed half uur rijden vanaf de ferry naar Port Ellen, waar we 3 nachten B&B gereserveerd hebben bij Rhona & Hamish Scott in HR Scott ‘Caladh Sona’, 53 Frederick Crescent, Port Ellen, Argyll).

 


 

 

 

 

Schattig oventje bij Springbank

Hamish is oud-masterdistiller bij Ardbeg en we hadden ons er al op verheugd heel veel smeuige verhalen te horen. Uiteindelijk maakte nog het meeste indruk dat Hamish meestal bier drinkt en zijn whisky bij de lokale Spar koopt. Niks geen Provenance iedere avond, gewoon een Glen Grant 10y !

 


Dag 4 Dinsdag 28 mei
Laphroaig & Caol Ila 

 

Om 10 uur een uitstekende tour bij Laphroaig door Iain Henderson. Lunch bij Laphroaig en daar een whiskyhoogtepunt van de reis beleefd: de 30Y Laphroaig. Iain had zelf nog een flesje 40-jarige staan, maar die ging niet open ! Het is hem vergeven.

 

 

 

 

 

Iain Henderson leidt de tour bij Laphroaig

In de middag leuke rondleiding bij Caol Ila en tot slot een bliksembezoek aan Bruichladdich. Nico, niet meer je shot Valinch in je heupflesje overgieten !

 


 

 

 

De stills bij Caol Ila

 


Dag 5 Woensdag 29 mei
Lagavulin , Bowmore & Bunnahabhain  

 

Om 10 uur een rondleiding bij Lagavulin. 


 

 

 

Schitterend gelegen Lagavulin Distillery

Vervolgens bezoek aan Bowmore (ontmoeting met Michael Jackson). Bij Bowmore waren zo’n beetje alle huidige Bowmores te proeven en dit was natuurlijk een mooie gelegenheid de lijst met proefnotities eens flink uit te breiden. Na afloop was een pauze effe noodzakelijk ! Na ontnuchteren met brood en melk werd Finlaggan castle bezocht en een bliksembezoek aan Bunnahabhain gebracht. 

 


 

 

 

Prachtig gedecoreerde still van Bowmore

 


Dag 6 Donderdag 30 mei
Ardbeg  

 

Het is Ardbeg dag. Om 10:00 vat vullen en om 11:00 rondleiding gereserveerd. Uitstekende lunch in de Old Kiln inclusief ontmoeting met Jim Murray. Jim vond het wel grappig dat ie met Dave Broom werd aangesproken. Toen ie ook nog te horen kreeg dat we de Nikka Yoichi 10y toch vonden tegenvallen, was ie helemaal klaar voor een stevig gesprek ! 

 


 

 

Huub in stevig debat met Jim Murray

In dozen verstopt stonden in de shop prachtige flessen Ardbeg Oloroso cask 1976-2002. Natuurlijk twee flessen gescoord ! Met de ferry van Port Askaig naar Kennacraig (vertrek 15:30; aankomst17:30). Een B&B gevonden in omgeving Tarbert op de toeristische route naar Glasgow (via Lochgilphead-Inveraray).

 


Dag 7 Vrijdag 31 mei
Terugreis naar Amsterdam  

 

Vanuit B&B via Inveraray naar Glasgow rijden met een kleine omweg naar de Glengoyne distilleerderij. Als iemand nog denkt dat Glengoyne niet al te bijzonder is, dan moet ie toch echt eens naar de distillery gaan en de Glengoyne Autumn uit de geheime voorraadkast laten halen. Briljante whisky ! Met Easyjet vlucht 878 terug van Glasgow naar AMS (vertrek 15:25 ; aankomst 18:00 in AMS). Het vliegtuig gevuld met Lagerlouts is een eerste stap op weg naar de praktijk van iedere dag. 

 


 

  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties