Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages  Nico, Rianne en aanhang, Schotland April/Mei 2005 

Een reisverslag van het bezoek dat Nico met Rianne, Robert, Suzanne, Victor en Esther eind april/mei 2005 aan Schotland hebben gebracht. Dat in diezelfde  periode ook het Spirit of Speyside Whisky Festival 2005 werd gehouden, kan natuurlijk geen toeval zijn.  Donderdag/vrijdag 28/29 april 2005
Overtocht Rotterdam - Hull,
naar Keith & Huntley, via Edradour en Blair Athol 

 

Op donderdagmiddag 28 april 2005 begint de reis van Almere naar Rotterdam voor de P&O ferry naar Hull. Na een nachtje slapen en een stevig ontbijt op de boot staat de vrijdag in het teken van de lange reis van Hull naar de Speyside. Een prachtige tocht via Yorkshire, The Scottish Corner en Carlisle.


 

 

 

Edradour Distillery in Pitlochry

Onderweg even gestopt in Pitlochry voor het eerste bezoek aan een distilleerderij: Edradour.  De buurman Blair Athol kon ook nog even op de foto worden gezet.


 

 

 

Blair Athol Distillery

Laat in de avond aangekomen in ons verblijf voor de week: het afgelegen huis Glenhead halverwege Keith & Huntley.

 

 

GlenheadZaterdag 30 april 2005
Spirit of Speyside Whisky Festival  

 

Op zaterdagmorgen al vroeg uit de veren voor het Speyside whiskyfestival. Om 10:00 naar de “Balvenie Distillery & Maltings tour” in een zeer klein gezelschap. 

 

 

 

 

Glenfiddich Visitor Centre

Vanuit het Glenfiddich visitor centre lopen we naar de distilleerderij van Balvenie en Kininvie op hetzelfde terrein.

 


 

 

Balvenie Distillery

Ondanks het feit dat Balvenie de laatste operationele floor maltings in de Speyside heeft is deze prachtige distilleerderij normaal niet toegankelijk voor publiek. Het werd een zeer geslaagde rondleiding met veel details en na afloop een uitstekende Balvenie tasting.

 Klik hier voor een fotocollage van het bezoek aan Balvenie.  

 

 

 

Strathisla distillery in Keith

Vervolgens een beetje rondrijden in de omgeving, waarbij voortdurend gestopt moet worden om Nico weer een plaatje van een distilleerderij te laten schieten. Nico brengt uiteindelijk nog een bezoek aan Strathisla in Keith.  


 

 

Strathisla's waterrad

’s Avonds volgt een bier tasting van de Cairngorm Brewery in de Mash Tun in Aberlour.


 

 

 

The Mash Tun in AberlourZondag 1mei 2005
Familie evenementen in

Dufftown en bij Aberlour

 

Zondagmorgen uitslapen en wat laat op pad naar Dufftown & Aberlour voor familie-evenementen als Kiltmaking Demonstrations, Open Air Highland Dancing , Open Air Barrel Building  en de Whisky Fair in Dufftown. 


 

 

 

Whisky Fair in Dufftown

Nico gaat niet mee naar de Ballintomb Furniture makers in Archiestown, omdat de Whisky Fair een waar Pot Still festival blijkt te zijn.

Pen, papier en smaakpapillen maken hier overuren!!  

 

 

 

Zonsondergang
op Glenhead

’s Avonds uitrusten bij de zonsondergang met 1 van de aankopen op de whiskyfair in het glas: een Glenglassaugh van 28 jaar oud, gebotteld door Dewar Rattray. 
Maandag 2 mei 2005
Lossiemouth Dolphin Cruise
Longmorn en Benriach 

 

Op maandagmorgen behoorlijk vroeg op om rond 10:00 in Lossiemouth te zijn voor een Dolphin Cruise voor Robert, Victor, Suzanne en Esther. 

Dolphin Cruise in Lossiemouth

Dolfijnen worden er helaas niet gespot, maar wel volop zeehonden.  

Een glaasje Old Pulteney op zee vroeg in de morgen prikkelt hun smaakpapillen, terwijl ondertussen op het land Nico en Rianne de Longmorn distilleerderij bezoeken. 


Longmorn Distillery

De normaal voor bezoekers gesloten en gemoderniseerde distilleerderij is leuk om te zien en de manager doet zijn best alle veranderingen die sinds de jaren 70 hebben plaatsgevonden te kwalificeren als vrij onbelangrijk voor de smaak. 


 

 

Spirit Safe

De kenners die het distillaat van Longmorn uit de jaren 60 kennen weten echter wel beter; er is wel degelijk smaakverschil na het stoppen van de eigen maltings, verandering van de gistcultuur, roestvrij stalen in plaats van houten washbacks en de verwarming van de stills met stoomspiraal in plaats van direct vuur. 

 

 

Longmorn Stills

Na afloop van de tour een fascinerende masterclass met: new make spirit, 2 samples uit een bourbon barrel en een hogshead van 8 jaar oud, de algemeen verkrijgbare 15 jaar, een speciale editie van 17 jaar en als grote finale een vatsample uit 1969.

 


 

 

Gordon & MacPhail Shop in Elgin

 

Naast Longmorn staat Benriach en het blijkt geen probleem om hier ook even een paar plaatjes van te schieten. 


Na een lunch in de haven van Lossiemouth wordt het plaatsje Elgin bezocht. Behalve de Gordon & MacPhail heeft Elgin nog wel iets fraais te bieden: de imposante ruďne van Elgin Cathedral.

 


 

 

Elgin Cathedral

 

Na een toeristische terugreis door Huntley (de Duncan Taylor whisky shop) wat boodschappen gedaan en de avond relaxt in huis doorgebracht.

Het whiskyfestival is nu afgelopen en de volgende dag moeten we weer vroeg uit de veren voor een dagtocht rond Loch Ness.Dinsdag 3 mei 2005
Loch Ness 

 


 

 

Urquhart Castle, Loch Ness

De route is Keith-Elgin-Forres-Nairn-Inverness-Drumnadrochit (exhibition centre)-Urquhart Castle-Fort Augustus en dan via Grantown-on-Spey terug naar Dufftown. 


 

 

Loch Ness, de romantiek slaat toe...

Loch Ness ligt er prachtig bij en het visitor centre heeft een leuke tentoonstelling over het beroemde monster.  

Fort Augustus heeft een mooie sluizentrap en een bar met een wel heel bijzondere naam. Er wordt ook nog een bezoek gebracht aan het Duff House met een leuke schilderijenexpositie.


 

 

Duff House

Bij aankomst in Glenhead worden we getrakteerd op een prachtige regenboog. Het zonnetje schijnt echter al snel weer op Nico’s groeiende collectie flesjes.

 Donderdag 5 mei 2005
Dagtocht Aberdeen 

 

Op donderdag 5 mei staat er een dagtocht naar Aberdeen op het programma en stoppen we onderweg nog even bij Stone Circles.  


 

 

Stone circles

De granieten pracht van Aberdeen komt goed tot zijn recht en de fantastisch mooie oude stad is ook zeer de moeite waard.
Zaterdag/zondag 7/8 mei 2005
Terugreis via Edinburgh,
Glasgow en Hull naar Almere

 

Op zaterdagmorgen vroeg vertrekken om bijtijds in Hull bij de boot te zijn. De reis voert langs de oostkust van Schotland en via Edinburgh en Glasgow naar het zuiden. Nico wil een stukje afsnijden om het drukke Glasgow te vermijden en we lopen prompt een half uur vertraging op door verdwalen en een enorme verkeersopstopping in de winkelstraat van ene dorp. 

Toch ruim op tijd bij de pont en zondagmorgen 8 mei 2005 rijden we met een uurtje vertraging weer via Rotterdam naar Almere.

Tot een volgende trip......

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties