Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages   Nico en Rianne's Schotland trip April / Mei 2007 via de Lowlands en de  Highlands naar Orkney. 

Een reisverslag van het bezoek dat Nico met Rianne eind april, begin mei 2007 via de Lowlands en de Highlands aan Orkney hebben gebracht.

 


Donderdagmiddag 26 april 

Via IJmuiden op weg naar Newcastle

 

Donderdagmiddag 26 april om 18:00 vertrekt de DFDS boot Queen of Scandinavia vanuit IJmuiden naar Newcastle met Nico en Rianne aan boord. We hebben een prima dinerbuffet, overnachting en ontbijt aan boord. De luxe hut met een 2-persoonsbed i.p.v. de gebruikelijke stapelaartjes en de bijbehorende Commodore-lounge bevallen erg goed.  

 


Vrijdag 27 April  

Lowlands (Hadrian’s Wall, Bladnoch & Girvan)

 

De aankomst in Newcastle rond 09:00 verloopt zonder noemenswaardige vertraging en we rijden op ons gemak via een B-weg langs Hadrian’s Wall naar de Lowlands. In de Lowlands al snel van de A75 af voor een prachtig ritje langs New Galloway and het Wild Goat Park naar de Bladnoch distilleerderij.  


v.l.n.r.:

Hadrian's Wall

Bladnoch still

Het is een leuke tour met wat interessante samples na afloop en bij vertrek zijn de eerste 2 bijzondere flessen binnen: een Bladnoch en een Port Ellen gebotteld voor het Bladnoch forum. 

Klik hier  voor een foto impressie van de Bladnoch distilleerderij.  

Vervolgens rijden we over de mooie kustweg naar Girvan. Girvan is een klein badplaatsje waar we van een diner genieten in het eenvoudige restaurant Harbour Head. Helaas lukt het weer niet om een grain distilleerderij te bezoeken en we gaan relaxen bij onze B&B Ardwell Farmhouse bij Isabel Melville. Ardwell House heeft een prachtige uitzicht op zee en de granieten vulkaanpuist “Ailsa Craig”  

 

 

Zaterdag 28 april 

Lowlands/Cowal ( Culzean Castle , Ayr & Benmore Botanic Gardens ) 

 

Na een prima uitbijt met een prachtig zonnig uitzicht op zee vertrekken we voor een bezoek aan Culzean Castle in de ochtend. Dit is een indrukwekkend kasteel, ontworpen door de Schotse architect Robert Adam (1728-1792) met een prachtig interieur en een enorm parkterrein met een prachtig aangelegd zwanenmeertje van 13 hectare (!) en een grote ommuurde tuin. Ook de magnifieke plafonds en het indrukwekkende ovale trappenhuis zijn de moeite waard.   

Gestopt voor een kleine lunch bij The Stables in het centrum van het drukke stadje Ayr. Rianne is de winkeldrukte al snel zat en we vervolgen onze reis langs de kustweg via Ardrossan, Largs en Greenock.  

We hebben geluk want er vertrekt vrijwel onmiddellijk een ferry naar Cowal van Greenock naar Hunters Quay (Dunoon). De volgende attractie is de Benmore Botanic Gardens. Dit is een tuin aangelegd op een bergwand, met veel verschillende microklimaten en bijbehorende bloemen- en plantensoorten. De klim naar boven wordt beloond met een prachtig panorama.

Noemenswaardig is onder andere de indrukwekkende entree via een laan met aan weerszijden enorme sequoia bomen.  

Moe maar voldaan kunnen we genieten van een diner, bed and breakfast in Coylet Inn met uitzicht op Loch Eck vanaf de kamer. De gerookte mosselen met risotto en rode pesto is het lekkerste voorgerecht van de vakantie, dat prima combineert met de 8Y Islay whisky “As we get it”. Ook het hoofdgerecht (Grissingham eendeborst voor Nico en gerookte zalm voor Rianne) verdient een compliment. 

Een adresje om te onthouden als we ooit weer eens in de buurt komen.  

 


Zondag 29 april  

Cowal, Argyll & Western/Central Highlands (Inveraray, Urquehart) 

 

Er staan heel wat kilometertjes op het programma vandaag naar eindbestemming Muir of Ord. We volgen een touristische route van Loch Eck via Inveraray, Stronmilcham, Connel langs Loch Linnhe naar Fort William.  

We zijn helaas te vroeg voor een bezoek aan Inveraray Castle, maar de oude gevangenis in het centrum van dit prachtige dorpje is een aardig alternatief. In Fort William genieten we van een heerlijke vislunch in het Crannog restaurant (Rianne mosselen en Nico langoustines).   

We vervolgen onze weg via Fort Augustus en rijden langs een zonovergoten Loch Ness naar Urquehart Castle. Een bezoek aan deze ruďne met een heftig gewelddadige geschiedenis is interessanter dan verwacht en met dit prachtige weer wordt vrijwel alles fotogeniek.  

Bij Drumnadrochit (Nico scoort in de Whisky shop in het Loch Ness bezoekerscentrum nog even een Millburn 25Y voor medegenietschapper Michel ) verlaten we de hoofdweg en rijden via Milton en Beauly naar Muir of Ord.

Na een redelijk diner in het Ord Arms hotel is het goed relaxen in de luxe lounge van onze B&B Vulcan Cottage bij George & Carol Sinclair.  

 


Maandag 30 april 

Northern Highlands (Glen Ord, Strathnaver road, John O’Groats)

 

Een fors deel van de ochtend wordt besteed in de Glen Ord distilleerderij. Ook hier weer een goede tour en in de shop scoort Nico een Millburn 18Y Rare Malts gebotteld in 1994. Het weer is alweer onwaarschijnlijk mooi en warm.  

Vervolgens rijden we via Dingwall, Bonar Bridge naar Lairg. Onderweg even stoppen bij de watervallen van Shin, beroemd vanwege het stroomopwaarts zwemmen van zalm, voor een paar fraaie foto’s en een sandwich en dan...........................

...........weer door via Altnaharra en Syre naar Bettyhill via de “Strathnaver” route. Deze dramatische 1-baansweg is net zo eenzaam als de vorig jaar gereden “Strath of Kildonan” en het landschap wordt alsmaar kaler en ruiger.  

De gehele route door de Moors is weer adembenemend mooi en de aankomst in Bettyhill bij dit mooie heldere en superzonnige weer is zeer idyllisch. Als het toch eens altijd dit weer zou zijn in de Schotse zomers…...  

Na een korte wandeling in Bettyhill verder voor een bezoek aan het plaatsje Thurso en het einde van het vasteland bij John O’Groats. Er komt een mist uit zee opzetten en de temperatuur daalt in korte tijd met maar liefst 9 graden. In John O’Groats blijkt werkelijk niets te beleven; een schril contrast met het pretpark bij Land’s End in Cornwall. We gaan dan ook al snel weer terug naar Gills, waar we om 18:45 overvaren in dichte mist van Gills Bay naar St. Margarets Hope met Pentland Ferries.  

Onze B&B Richmond Villa bij Margaret Cromarty in St. Margarets Hope blijkt vrijwel naast de ferry gelegen. We hadden een tafel voor 2 geboekt in het Shore Restaurant bij de Galley Inn, maar de kok blijkt te zijn gaan voetballen op deze extreem rustige avond. Gelukkig is zijn echtgenote bereid voor ons te koken, met wat minder complimenteuze woorden aan het adres van de kok. We drinken nog een borrel in de lounge van de B&B en gaan dan bijtijds naar bed met 2 dagen Orkney in het vooruitzicht.  

 


Dinsdag 1 mei 

Orkney ( Highland Park , Scapa, Skara Brae, Maes Howe)

 

De ochtend wordt besteed aan het bezoeken van de distilleerderijen Highland Park en Scapa.

Highland Park. We hebben de eerste tour van de dag bij Highland Park. Een goede rondleiding en het is leuk om weer eens een ouderwetse malting floor in operatie te zien. 

Klik hier  voor een foto impressie van deze Highland Park distilleerderij.

Wat betreft het aanbod aan bijzondere of unieke bottelingen valt het een beetje tegen. Nico heeft nu spijt dat hij in Thurso niet de Lunar botteling gekocht heeft, maar scoort in ieder geval Ambassador cask nummer 2. Zowel bij de distilleerderij als in de winkels in Kirkwall zijn de oude verpakkingen Highland Park in de aanbieding om ruimte te maken voor de nieuwe lijn.     

De Scapa distilleerderij is niet geopend voor publiek, maar gelukkig wordt het wel toegestaan om even naar de apparatuur (inclusief de Lomond still) te kijken. Het is allemaal wat marginaal in vergelijking met de grote Speyside distilleerderijen, maar de malt is prima.  

Dan wordt het weer de hoogste tijd voor andere cultuur. Op Orkney zijn dat voornamelijk archeologische oudheden. We beginnen met de Stenness standing stones .......

.....en dan de Ring of Brogar (bekend van de Highland Park etiketten). Nico neemt een slokje 18 jaar oude Highland Park in de Ring van Brogar.  

 

 

De steencirkels zijn al fraai, maar deze vallen volledig in het niet bij het spectaculaire 5000 jaar oude steentijddorp Skara Brae. Bij toeval ontdekt na een storm in 1850 en zeer zorgvuldig blootgelegd in de jaren 1927-1930 en 1972-1973 is dit een van de mooiste archeologische tentoonstellingen in Europa. 

Het weer is inmiddels zonnig geworden en we brengen een groot deel van de middag in Skara Brae en omgeving door. Een poging de eerste papegaaiduikers te zien lukt niet, maar de plek waar men ons naar toe heeft gestuurd (Noup head) levert wel een spectaculair zicht op de ruige kustlijn van Orkney.  

Op de terugweg naar Kirkwall zijn we mooi op tijd voor de laatste tour van de dag in Maes Howe; een grafheuvel uit de steentijd die door de Vikingen is leeggeroofd en voorzien van graffiti in Runenschrift. De lange lage ingang is wat claustrofobisch, maar binnen kan je goed staan en de toelichting door de gids is bijzonder verhelderend.   

We gaan uit eten in het Kirkwall hotel en overnachten in een goede B&B bij Peter McKinlay op 13 Palace Road.  

 

 

Woensdag 2 mei 

Orkney ( Kirkwall , Broch of Gurness & Birsay, St. Margaret’s Hope) 

 

Na een prima ontbijt brengen we de ochtend door in Kirkwall met bezoeken aan St. Magnus Cathedral, Bishop’s Palace en Earl Patrick’s Palace. De bisschop en de wrede Earl Patrick waren in de 16e eeuw buren en aartsvijanden. Het is wat ironisch dat de ruďnes van hun verblijven nu een gezamenlijke toeristische attractie is.  

Het is alweer uitstekend weer en de Orcadians beginnen ons nu te vertellen dat we zo niet het echte Orkney met harde wind en regen ervaren. Hmmmm, de volgende keer misschien maar nu toch maar even genieten van de zon en de bescheiden windsnelheid.

We rijden naar de Broch of Gurness. Hoewel dit ook weer een prachtige blootlegging uit de steentijd is, waar je ook nog eens helemaal vrij in kan rondlopen, is het na Skara Brae wat minder indrukwekkend. Tip voor de lezer: bewaar Skara Brae voor het laatst!  

We vervolgen onze rondrit naar de Broch of Birsay, die alleen bij laag water toegankelijk is. 

We zijn iets te vroeg om naar de overkant te kunnen lopen en bezoeken nog even de ruďnes van Earl Robert’s Palace in Birsay en genieten van een supermooi uitzicht en huisgemaakte taart in een wat onooglijk theehuis.

Het naar de overkant lopen over het glibberige pad terwijl het water om je heen nog richting zee wordt gezogen is een leukere ervaring dan de Broch zelf. Het is buitengewoon rustig en we blijven nog even genieten zeezichten, oudheid en zon voor we beginnen aan de terugweg naar Kirkwall en St. Margaret’s Hope.

Bij Tankerness brengen we kort voor sluitingtijd nog een bezoek aan de juwelenmakerij van Sheila Fleet, waar Rianne een fraai aandenken aan Orkney koopt.

We checken weer in bij Margaret Cromarty in Richmond Villa en genieten van een prima diner in restaurant “The Creel” and de Front Road in St. Margarets Hope. Het bezoek aan Orkney is ons uitstekend bevallen.  

 

 

Donderdag 3 mei 

Northern Highlands & Speyside (Pulteney, Dalmore, Tomintoul)  

 

Na een vroeg ontbijt nemen we de overtocht om 08:00 vanaf St. Margarets Hope naar Gills. We rijden de kustroute richting Wick en daar aangekomen moet Nico natuurlijk even de Old Pulteney distilleerderij bekijken. Er is zowaar ook nog een speciale visitors botteling te koop.

Klik hier  voor een foto impressie van deze Old Pulteney distilleerderij.

We vervolgen de prachtige route en passeren Brora. Een zeer korte stop bij Glenmorangie om nog een flesje Burr Oak reserve of iets dergelijks te kopen is helaas niet succesvol. Er is weinig speciaals te koop. De korte stoppen bij de Dalmore distilleerderij is daarentegen wel een succes. Een uiterst vriendelijke ontvangst door de dochter van de gepensioneerde Stillman en Nico koopt een fles 28 jaar oude Stillman’s Dram die wordt gesigneerd door de nu langst aanwezige werknemer. 

Hij is nu stillman, maar werkte in de tijd dat de whisky werd gedistilleerd op de toen nog volop in gebruik zijnde moutvloeren.

We spotten nog een zeehond op de Black Isle ......

........en rijden dan de Speyside in. Na inchecken bij onze B&B Argyle House van Pauline en Derek Ringrose op 7 Main Street in Tomintoul gaan we snel naar de Tomintoul distilleerderij waar Nico om 16:00 een afspraak voor een rondleiding had gemaakt. Tomintoul is normaal gesloten voor publiek, maar bij aankomst blijken meer mensen van de rondleiding te hebben gehoord en zo heeft onze gids toch nog een aardig groepje. De man heeft er zin in en vertelt veel kleine anekdotes en details over het proces. Ook het feit dat er bij Tomintoul wordt geblend voor supermarktwhisky en de vaten van de onafhankelijke bottelaar Mc. Killop’s Choice er in het warehouse liggen, maakt dit een van de meest interessante whiskyrondleidingen die we tot nu toe in Schotland hebben gehad. De tasting achteraf is ook een succes, met enorme borrels van de Tomintoul 16Y, de geweldige Tomintoul 27Y en de wat minder plezierige Old Ballantruan geturfde whisky.

Klik hier  voor een foto impressie van de Tomintoul distilleerderij.

De tijd is omgevlogen en we zijn nog maar net op tijd voor de “Whisky Muse and dinner” in het kader van het Speyside whisky festival 2007 in het Clockhouse restaurant in Tomintoul. Dit wordt het beste diner van de vakantie, met wat onuitspreekbare maar heerlijke Schotse gerechten, begeleid met veel Tomintoul whisky. De muzikale begeleiding door Robin Laing is zeer geslaagd, maar ook de presentaties door Robert Fleming (manager Tomintoul) en vooral Mike van de Whisky Castle zorgen voor vermaak. Een geweldige avond, met als enig minpuntje dat Rianne zich niet lekker voelde. Wel een leuke CD van Robin Laing gescoord.  

 


Vrijdag 4 mei 

van Tomintoul naar Newcastle (Royal Lochnagar)

 

Het is alweer de laatste dag en we moeten helaas de laatste etappe van de terugreis gaan maken van Tomintoul naar Newcastle. Na een prima ontbijt nemen we op advies van onze gastheer de prachtige route door de Cairngorm Mountains via Braemar, Balmoral Castle (hier voor Nico nog even gestopt bij de Royal Lochnagar distilleerderij) en dan door de Devil’s Elbow naar Perth.

Het laatste stuk van Berwick-upon-Tweed naar Newcastle is nu heel saai na alle Schotse hooglandschappen. Het diner op de boot is weer prima en de overtocht verloopt rustig.  

 


Zaterdag 5 mei                                                                                                                                     IJmuiden - Almere

 

Heerlijk uitgeslapen op de boot en om 10.30 zijn we alweer thuis; mooi op tijd voor een ontbijtje met verse koffie. Na een slideshow voor de thuisblijvers zet Nico traditiegetrouw ook de   vluchtige relikwieën nog even op een rijtje. Een aantal zal geen lang leven gegarandeerd kunnen worden, maar sommige collectors flesjes zullen in 2007 en 2008 op tafel komen bij de proeverijen van Het Genietschap. Gelukkig hebben we altijd de foto's van deze hele mooi reis nog.

 
Tot een volgende trip......


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties