Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages   Nico en Josefien naar Schotland van 30 april tot 10 mei 2013. 

Een Reisverslag van de rondreis van Nico en Josefien waarin onder meer Oban, Mull (Tobermory), Ardnamurchan, Skye en Loch Ness werden bezocht.

 

Dinsdagmiddag 30 april

Vertrek vanuit IJmuiden naar Newcastle

 


Na de kroningsceremonie van onze nieuwe koning Willem Alexander vertrekken we naar IJmuiden. Om 17:30 vertrekt daar de DFDS boot Princess Seaways naar Newcastle met de reisgenoten in een comfortable Commodore zeezichthut en hun voertuig aan boord. We hebben diner in het Explorer Steakhouse en kijken in onze hut zolang het kan naar de festiviteiten in Nederland rond de kroning.
 

 

Woensdag 1 mei

Oban

 


We rijden na het uitstekende ontbijt van de boot en in circa 6 uur naar Oban. We overnachten in het Invercloy Guest House op Ardconnel Terrace. Vanuit onze kamer kijken we zo op de Oban distilleerderij en de drukke haven waar veel lijnen van onder andere Caledonian MacBrayne vertrekken.
 

Kamer in Oban.

met uitzicht op de distillery.

We bezoeken de Oban distilleerderij (helaas zijn de foto's verloren gegaan, maar je mocht het proces sowieso niet fotograferen) en wandelen daarna door het leuke stadje.
 

Oban.

Oban.

We hebben een heerlijk diner in Waterfront Harbour, waarbij Nico tot afgrijzen van Josefien geniet van rauwe oesters met Lagavulin.
 

Genieten van oesters.

Yuk...denkt Josefien.

Na afloop nog een wandeling naar het kerkje van Oban en een drankje in de avondzon bij ons guest house.
 

Kerk Oban.

Drankje in de avondzon.

 

Donderdag 2 mei

Van Oban naar Mull

 


De volgende morgen vertrekken om 09:50 met de ferry van Oban naar Craignure. Drie kwartier later rijden we al over een prachtige eenbaansweg naar Duart Castle. Het kasteel maakte vanaf de ferry eigenlijk nog meer indruk.
 

Op de ferry naar Mull.

Even foto maken vanaf de eenbaansweg.

Het weer zit niet mee en we maken zelfs geen foto's van Duart Castle. Het is koud, vochtig en het waait. Toch maken het uitzicht van de eenbaanswegen en de 20% hellingen op het eiland Mull behoorlijk indruk op Josefien. We rijden de A849 helemaaluit tot het uiterste puntje van het eiland: Fionnport.
 

Hou je vast...

Relax...

In Fionnphort hebben we de Seaview B&B geboekt bij John en Jane Noddings. Zij geven ons een gouden tip voor een subliem restaurant waar het genieten is van kreeft: The Ninth Wave. Een mooi besluit van de dag.
 

 

Vrijdag 3 mei

Iona en toeristische route naar Tobermory.

 


Na het uitstekende ontbijt melden we ons voor de earlybird tour naar het eiland Staffa. Helaas blijkt het weer te slecht en de golfslag op zee te hoog dus dat feest gaat de hele dag niet door. In plaats daarvan nemen we de ferry naar Iona vanaf hetzelfde punt en het is ons meteen duidelijk waarom ze niet naar Staffa willen varen in een klein bootje. Het is namelijk 15 minuten rock and roll op de ferry naar Iona.
 
Iona Abbey en klooster.

Veel graven bij Iona Abbey.

Onderweg naar Tobermory.

Vanuit Iona Abbey blijkt zo ongeveer het Christendom verspreid over Schotland sinds de 6e eeuw en er liggen 60 Schotse koningen begraven. Mede door de regen hebben we Iona Abbey redelijk snel gezien en nemen de ferry terug naar onze auto aan de overkant. We zitten weer droog en hebben dus alle tijd om naar Tobermory te rijden via de B8035 en de A848.In Tobermory zijn we op tijd voor een tour door de distillery. Ook de foto's van dit bezoek zijn verloren gegaan, maar er mocht net als bij Oban toch weinig worden gefotografeerd. Helaas is er ook niets bijzonders te koop in de shop.

Het stadje Tobermory is wel prachtig.

We hebben 2 overnachtingen in Tobermory in het harbour Guest House op 59 Main Street. Diner in de Mishnish vlakbij de distillleerderij.

 

Zaterdag 4 mei

Mull

 


De volgende morgen is het weer ietsjes beter, maar nog steeds grijs. Op het programma staat nu een rit door het Noorden van Mull.
 
Eas Fors waterval.

De rondrit via de slingerende B8073 eenbaansweg via Dervaig naar Calgary. Daar nemen we even een zijweg naar Caliagh point voor de stranden. Dan door via Ballygown naar de Eas Fors waterval. Hier maken we een wandeling in de omgeving.

Waterval en bruggetje onderweg.

We slingeren door via Oskamull, Gruline, Salen. Einde van de middag zijn we weer terug in Tobermory, waar we een leuke ontmoeting hebben met een collega van Nico met zijn partner. We dineren samen met Ian en Sally in The Galleon Grill.

 

Zondag 5 mei

Door Ardnamurchan naar Skye

 


De volgende morgen zijn we keurig op tijd voor de ferry die ons om 09:30 van Tobermory naar Kilchoan brengt. Tijdens het wachten kunnen we genieten van een otter die in de haven aan het spelen is. Na een half uurtje varen kunnen we Ardnamurchan op rijden. We nemen een liftster mee naar het Ardnamurchan Lighthouse op de uiterste westpunt aan het eind van de B8007.


Wachten op de ferry

Ardnamurchan Lighthouse.

Over de kronkelige eenbaansweg B8007 rijden we het hele schiereiland af en dan via de A861 en A830 naar Mallaig.
 

De vuurtoren

Fraaie kustlijn.

Vanuit Mallaig vertrekt de ferry om 16:30 naar Armadale op het schiereiland Skye. Dan is het nog een kleine 1.5 uur rijden langs de Cuilins naar ons onderkomen voor 3 nachten: Springfield Guest House, Springfield Raod in Portree. De weersverwachting voor de volgende dagen is iets beter volgens onze gastvrouw.
 

 

Maandag 6 mei

Skye: Trotternish

 


Het noorden van Skye staat op het programma met een spectaculaire rondrit over de A855 van Portree naar Uig. We bewonderen The Storr, de watervallen Lealt Falls en Mealt Falls, the Quiraing rotsformaties, Duntulm Castle, en het Museum of Island Life in Kilmuir over het miserabele crofters leven.


Naar het noorden van Skye.

Prachtig landschap

Af en toe loopt er een beestje op de weg. Die Highlanders trekken zich nergens wat van aan.
 

Vacatures?

Langs de weg

Via het Fiona Macdonald memorial komen we vanaf Uig weer op een comfortabele A87 terug naar Portree.

 

Dinsdag 7 mei

Skye: Talisker en Dunvegan Castle

 


Het is eindelijk mooi weer! We beginnen de dag met een boottochtje in Portree in de Sound of Raasay om de witte zeearend te spotten. Fotograferen kunnen we ze niet, maar we zien de White Tail Sea Eagle gelukkig wel.
Na de noordpunt is vandaag de westpunt aan de beurt. Vanaf Carbost rijden we via de A850 naar Dunvegan Castle. Een prachtig kasteel en ook daar is het mogelijk om een boottochtje te maken naar de zeehondenkolonie.
 
Dunvegan Castle en Zeehondentrip.

Op de terugweg stoppen we nog even voor een bezoek aan de Talisker distillery. Er mogen wederom geen foto's gemaakt worden tijdens de tour. Nico maakt wat sjaggerijnige opmerkingen over de overdreven Diageo regeltjes, maar koopt na afloop wel een fles Storm en een 18Y. Helaas geen distillery exclusives meer.

 

 

Woensdag 8 mei

Van Skye via Inverness en Loch Ness naar Fort William.

 


We vertrekken via de A87 naar Kyle of Lochalsh en verlaten dan Skye richting Fort Augustus. We maken een eerste stop bij de must-see van alle kastelen in Schotland: Eilean Donan Castle.


Eilian Donan Castle.

Ja, wat was dit ook al weer?

De A87 is een schitterende weg om te rijden en we volgen hem tot de splitsing en nemen dan de A82 richting Inverness voor een bezoek aan Drumnadrochit en Urquhart Castle. Het Loch Ness visitor centre is wel leuk voor een keertje.

We rijden weer terug over de A82 via Fort Augustus naar Fort William. We stoppen nog even bij het sluizencomplex van Neptune's Staircase en bij de Ben Nevis distillery (geen tijd voor een tour; wel even de shop bezocht). Na het inchecken bij onze B&B St. Andrews Guest House op Fassifern Road genieten we van een goed diner met langoustines in het Crannog Restaurant, waar Nico eerder met Andre van der Zwet is geweest.

 

Donderdag 9 mei

Van Fort Willam naar Newcastle-upon-Tyne

 


Na een heerlijk ontbijt is het weer een eind rijden via de A82 door de indrukwekkende Glencoe vallei naar Crianlarich langs Loch Lomond. Tot aan Glasgow is het een prachtige route. Dan wordt het druk en nemen we de snelweg M74 via Moffat naar Carlisle. Vandaar de A69 naar Newcastle-upon-Tyne waar om 17:00 het DFDS schip Princess Seaways vertrekt naar IJmuiden. Het weer is inmiddels weer slecht.

 

Vrijdag 10 mei

Van IJmuiden terug naar huis

 


Het was ook slecht weer op zee met windkracht 7-8. Ondanks de forse zeegang wel lekker geslapen op de boot en gewoon ontbijt genomen. Door de storm is er een forse vertraging en meert de ferry pas om 11:15 i.p.v 09:30 aan in IJmuiden
Het duurt helaas ook lang eer we van de boot af kunnen rijden en komen dus pas later in de middag aan in Almere.
 
Tot een volgende trip.....
 


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties