Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Fotoreportage  Cadenhead tasting 

Een fotoverslag van de Cadenhead proeverij in Dornoch Castle waar Nico Meijboom en Erik Huurman bij waren op 22 november 2017.


De glazen staan weer op de placemat te wachten.

 

The Hielanman Spirit Drink 45Y, 38,3%, Dec. 1971 - May 2017, Cadenhead 175th Anniversary.
 

Het had een feest voor 175 jaar Cadenhead moeten worden deze botteling van Glenfarclas maar het vat bleek na 45 jaar underproof geworden...dus geen whisky meer. het vat was ook bijna leeg als er slechts 75 flessen uit kwamen. Neus: wow!! Fantastische "old style industrial whisky" neus, boenwas/schoenpoets, leer, belegen malt. Smaak: Whoa, wat is dit extreem zacht. Vloeibaar eikenhout, marmelade en gedroogd fruit. Lange honingzoete filmende afdronk. Drinkt als limonade. De proeverij start met 90 punten voor Nico! Erik is aanmerkelijk minder enthousiast met 84 punten.


Glen Grant - Glenlivet 35Y, 40,5%, distilled 1980 and bottled Feb 2016, bourbon hogshead, Cadenhead Authentic Collection, 96 bottles.
 

Nummer 2 is ook een rariteit met 96 flessen uit een hogshead. Neus is veelbelovend: zeer fruitig (perzik, citrus, tropisch fruit), floraal en zoete belegen malt. In de smaak is het wat minder feest want met 40.5% smaakt dit echt dun. Cleane malt met veel zoete vanille, fruit (peer) en het karakterisitieke bittersmaakje van oud hout dat nogal overheerst. Valt nogal tegen na die fantastische neus. Ook in de zeer droge afdronk is het allemaal wat te bitter en eindigt dus minder lekker dan gehoopt na de 90-punten neus. Nico komt voor het totaal niet boven de 83 en Erik niet verder dan 78 punten.

Glenlossie - Glenlivet 23Y, 56,8%, distilled 1993 and bottled 2017, bourbon hogshead, 216 bottles.
 

Nummer 3 is veelbelovend in de neus: mooie belegen malt, fruitig, oude boeken, leer, prachtig hout. De smaak is heerlijk bitterzoet met fruit (appeltaart!) en oud hout. Het hout overheerst enigszinshet mooie lichte Speyside karakter van deze subtiele malt. Lekkere droge afdronk met zoethout. Kan een tikje water hebben voor de toegankelijkheid. Met een identieke score van 88 punten zijn beide heren weer helemaal vrolijk.

Mortlach 30Y, 51,0%, distilled 1987, bourbon hogshead, Cadenhead Cask Ends.

Nummer 4 neust als een typische Mortlach: kruidig, laurier, tikje dirty, tropisch fruit. Smaak: aards, drop, zeer kruidig en droog hout. Beetje water toevoegen opent de whisky behoorlijk. Het geheel wordt toegankelijker en fruitiger. Citroengras en vanilletonen komen meer naar voren. Lange kruidige afdronk. Botteling voor de Mortlach fan en voor Nico dus goed voor 86 punten. Erik komt niet boven de 80. 

Banff 40Y, 51,2%, distilled 1976 and bottled 2017, bourbon hogshead, Cadenhead 175th Anniversary, 192 bottles.


Nummer 5 is weer heel bijzonder: een 40 jaar oude expressie van een gesloten distilleerderij. Neus: gedroogd fruit, prachtig houtprofiel, vegetaal, "industrial old style whisky". Na de indrukwekkende neus overtuigt de smaak in eerste instantie wat minder. Na een tijdje staan en met een paar drupjes water komen de aroma's beter tot hun recht in de complexe smaakbeleving. Marmelade, bitterzoet door de lange houtrijping, grassig, vegetaal (sperciebonen??). Een scala aan smaken. Afdronk is erg droog en niet geweldg en dat houdt deze interessante whisky weg van een high score, maar Nico vond het zo jammer dat zijn glas leeg was. Verdient misschien toch meer dan die 89?! Verificatie kreeg hij echter niet. Erik waardeerde de Banff wat lager met 84 punten.

 Highland Park 27Y, 56,4%, Distilled 1988, Reracked from hogshead into Sherry Wood in 2008, Cadenhead Cask Ends.


Nummer 6 is even slikken na die bijzondere Banff, want de neus registreert hout, hout, hout en hout en een kolenvuur. Ook de smaak is heftig overpowered door hout en messcherp. Pfff...met water opent de whisky zich en komen er andere geuren en smaken uit het hout los. Gedroogd fruit, rokerig en wat aardse turf in de verte. Dit is zeker niet Nico's favoriete all-round Highland Park en met 80 punten voor hem de minste van de dag. Ook Erik heeft een lage score met slechts 76 punten. Hij staat ook volledig verkeerd in de line-up. 

Cooley 25Y, 51,3%, distilled 1992 and bottled 2017, bourbon barrel, Cadenhead 175th Anniversary, 174 bottles.
 

Nummer 7 komt uit Ierland en zou in een originele botteling waarschijnlijk Connemara worden genoemd. Neus: rokerig, turf, aards, kelder, grassig, vegetaal, anijs. Smaak is fruitiger dan de neus doet vermoeden maar ook oily, rook en turf. Zoethout mooi in balans met de vanille en het fruit. Lange kruidige afdronk. Wel lekker, maar niet zo bijzonder als verwacht met 84 punten voor Nico en 80 voor Erik.

 

Creations 25Y, 46%, Sherry Hogshead Finish, bottled 2017, Cadenhead Robust Smoky Embers Batch 3, Blended Malt (Ardbeg+Bowmore+Caol Ila).
 

Nummer 8 is een verrassende blended malt. In de neus als eerste houtskool, rook en turf, maar ook mooi fruitig. Smaak is zeer zacht met vooral de mildere kanten van de 3 distillaten; denk aan de de fruitigheid van oude Bowmore en de tabak, as en rook van Ardbeg. Lichte sherrywood invloed en een lange rokerige afdronk. Zou dit blind niet op 25 jaar oude whisky inschatten. Deze compositie drinkt wel heel makkelijk weg en bevalt Nico met 86 punten beter dan de voorafgaande. Erik geeft 83 punten.  

Dan komt er een Caroni rum. Erik waardeert deze met 80 punten. Nico heeft niets met rum en geeft geen scores. Zijn Caroni thuis gebruikt Nico om rozijnen voor de appeltaart in te wellen en hij laat het scoren van rum binnen Het Genietschap graag aan Master Quill.

Caperdonich 20Y, 46,4%, distilled 1996 and bottled 2017, bourbon hogshead, Cadenhead Closed Distilleries, 264 bottles.

Nummer 9 is een hele fijne toegift. Heerlijk zoet en fruitig in de neus. Cleane malt in neus en smaak: citrusfruit, groene appel, tropisch fruit. Ook in de afdronk fris, droog en fruitig met licht kruidige nasmaak. Zeer hoge drinkability...Voor Nico goed voor 87 punten en voor Erik 85.

Ord 21Y, 55,7%, distilled 1996 and bottled Autumn 2017, bourbon hogshead, 252 bottles, Cadenhead Authentic Collection.

Zeer lichtgele kleur. Nummer 10 is zeer floraal en fruitig in de neus (ananas); vanille en een tikje synthetisch (aceton?). Smaak onverdund is nogal gesloten; alcoholisch en zoethout Dit schreeuwt om een paar drupjes water. Neus en smaak nu nog fruitiger; ook iets complexer nu met kruiden en vegetale smaak die doorgaat in de licht droge afdronk met een wat plakkerige nasmaak. Met 84 punten voor Nico en 80 punten voor Erik toch wel een nachtkaarsje na die heerlijke Caperdonich.


Het was een geweldige proeverij om mee te maken!!


Terug naar het verslag van de Schotland reis

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties