Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages   Nico en Josefien met Andre en Marianne naar Schotland van 27 april tot 5 mei 2019. 

Een Reisverslag van het bezoek dat Nico, Josefien, Andre en Marianne via de Lowlands aan het Speyside whisky festival hebben gebracht.

 

Zaterdagmiddag 27 april

Vertrek vanuit IJmuiden naar Newcastle

 


Om 17:30 vertrekt de DFDS boot King Seaways vanuit IJmuiden naar Newcastle met de reisgenoten en hun voertuigen aan boord.
 
Proost! Nico opteert voor het stapelbed boven zijn hoofd.

De luxe Commodore hut met gratis drankjes bevalt goed en er wordt meteen geproost met bubbels op een mooie vakantie in Schotland. Buiten stapt ondertussen op volle zee de loods van boord af. Er blijkt een stevige deining te staan wat het diner wat avontuurlijker maakt. Na het diner wat whisky samples proeven in de DFDS shop en even naar het entertainment aan boord luisteren. Dan wordt het tijd voor bed en deinen we de Noordzee over.
 

 

Zondag 28 april

Van Newcastle naar de Lowlands

 


Gelukkig geen zeeziekte en na een heerlijk ontbijt varen we de haven van Tyne voor Newcastle binnen. Marianne geniet van het uitzicht, maar gelukkig mogen we al snel van boord rijden.
 

North Shields nieuwe appartementen

Mooi uitzicht

Omdat de stellen graag in hun eigen tempo rijden wordt een rendez-vous punt afgesproken in de Schotse Lowlands: de plaats Linlithgow. Als Andre en Marianne het laatste cafe in Engeland voorbij zijn gereden en de bolide even stil zetten bij de Schotse grens treffen ze daar meteen een doedelzakspeler die dreigende tonen naar het perfide Albion blaast.
 

Schotse grens en daar meteen...

een doedelzakspeler

Nico en Josefien hebben hun eerste stop ook net over de Schotse grens om even snel een plaatje te schieten van Alnwick castle. Ook bekend als Zweinstein uit de Harry Potter films.


Alnwick castle...

...met een boomhuis

Leuk begin van de dag zo!
De reis verloopt voor beide stellen verder voorspoedig naar het schilderachtige plaatsje Linlithgow. Beroemd om Linlithgow Palace met kerk, de fontein The Cross met het Cross House en het Town House.
 

Linlithgow Town House (1668)

Toegangspoort Linlithgow Palace

Allemaal mooi, maar de echte reden om in Linlithgow af te spreken was natuurlijk in het kader van de bedevaart van Andre Bos naar de restanten van zijn favoriete distilleerderij St. Magdalene. Het was een emotioneel moment waar een bijpassende borrel op zijn plaats was. Toen hij hiervan bijgekomen was gingen we door naar de restanten van Rosebank, waar zich een vergelijkbaar ritueel voltrok. Omdat beelden meer zeggen dan woorden kunt u het beste de fotoreportage bekijken.
 

Klik hier  voor een foto impressie van St. Magdalene en Rosebank.


Na deze emoties stoppen we nog even bij een zeer fraaie attractie vlakbij Rosebank: het Falkirk Wheel. Dit is een reusachtige roterende scheepslift die een hoogteverschil van maar liefst 35 meter overbrugt. Sinds 2002 is dit een verbinding van het Forth and Clyde Canal met het hoger gelegen Union Canal.
 

The Falkirk Wheel

In St. Filian's Cave

Er wordt afgesproken via een touristische route naar St. Andrews te rijden. Via de Forth Road Bridge-Kirkcaldy- Buckhaven komen we bij de A917 (Fife Coastal Path). We hebben een rendez-vous in Pittenween aan de kust waar Andre en Marianne ruim de tijd hadden rond te kijken en de sleutel van St. Filian's Cave te lenen voordat Nico en Josefien er eindelijk waren.

De dag schiet al aardig op en we moeten naar onze eindbestemming: St. Andrews. We stoppen onderweg nog even bij de relatief nieuwe Kingsbarns distilleerderij.


Kingsbarns distillery

Van buitenaf ziet het er leuk uit
Helaas zijn we te laat voor een tour, maar Andre en Nico kunnen wel rondlopen en door de ramen gluren.
 
Aangekomen in St. Andrews is er nog tijd voor een fotoshoot van Andre en Marianne bij de legendarische golfbaan. Het was een prachtige dag en het diner en de overnachting is in St Michaels Inn in Leuchars.
 

St. Andrews Old Course

Prachtige baan

Het was een prachtige dag en het diner en de overnachting is in St Michaels Inn in Leuchars.
 

 

Maandag 29 april

Van de Lowlands naar Speyside

 


De volgende morgen na een acceptabel ontbijt splitst het gezelschap zich voor deze reisdag op.
Nico en Josefien willen graag over de kustroute via Montrose en Stonehaven naar de Speyside rijden en onderweg Dunnottar Castle bezoeken. Andre en Marianne gaan golf spelen in de ochtend en rijden dan op advies van Nico de fantastische bergroute naar Speyside via de Devil's Elbow, Spittle of Glenshee, Braemar, Ballater en Tomintoul.
 

Deze Golfbaan dus...

...inclusief transport!

Andre en Marianne hebben een sportieve golfochtend gehad en gaan dan genieten van de prachtige bergweg naar Speyside.
 

Into the Highlands...

...prachtig landschap

Na Braemar volgt Crathie en daar staat het koninklijk kasteel Balmoral Castle.
 

Balmoral Castle

Balmoral Castle

Na het bezoek aan Balmoral Castle treft men vrijwel om de hoek de Royal Lochnagar distilleerderij. Geen tijd voor een bezoek, maar altijd een paar plaatjes schieten.
 

In the Garden...

Royal Lochnagar

Idem voor de distilleerderij van Tamnavulin.
 

Mash tun Royal Lochnagar

Tamnavulin from the road

Ondertussen verliep de dag van Nico en Josefien iets anders. Zij begonnen de ochtend met een stadswandeling door St. Andrews. Veel fraaie panden, golfbanen en universiteitsgebouwen.


Schitterende golfbaan

Universiteitsgebouw

 

Castle and Cathedral

The Castle!

Na het kasteel zijn de restanten van de kathedraal nog indrukwekkender.
 

Ooit een kathedraal..

Ooit een kathedraal..

Vervolgens gaat de reis over de Tay Bridge de Highlands in. Onderweg passeert Nico een paar historische whiskynamen van gesloten distilleerderijen: Brechin (North Port), Hillside (Glen Esk) en Montrose (Lochside).
De kustweg van Montrose naar Stonehaven is de moeite waard en de volgende stop is bij Dunnottar Castle.
 

Dunnottar Castle

Schitterende wandelomgeving

Nico had op het eerste gezicht weinig verwachting van deze stop, maar het bleek dus zeer de moeite waard.
Omdat beelden meer zeggen dan woorden kunt u het beste de fotoreportage bekijken.
 

Klik hier  voor een foto impressie van Dunnottar Castle.


Wat een prachtige lokatie was dat en er was gelukkig ook nog genoeg tijd om uitgebreid in de omgeving te wandelen. Vanaf Stonehaven rijden Nico en Josefien naar de accomodatie bij Aberlour, waar het gezelschap de rest van de vakantie zal verblijven.
 

Bogairn Cottage in Aberlour.

Fraaie zitkamer in Bogairn Cottage

Nico en Josefien hebben het eten al voorbereid als Andre en Marianne arriveren bij de accomodatie. Ook wordt het de hoogste tijd voor een drankje. Het is nog steeds prachtig weer.
 

Welkom in het zonnige Schotland

Proost!

Het was een prachtige dag, hoewel de korte broek en T-shirt van Nico wel een tikje overdreven waren en na de foto al rap voor iets warmere kleding werd gewisseld.
 

 

Dinsdag 30 april

Macallan, Elgin, Lossiemouth en Burghead

 


De volgende morgen na ontbijt en koffie gaat het gezelschap om 11:00 een bezoek brengen aan de nieuwe Macallan distilleerderij. Dit werd een memorabel bezoek en omdat beelden altijd meer zeggen dan woorden kunt u het beste de fotoreportage bekijken.
 

Klik hier  voor een foto impressie van Macallan.


Na het indrukwekkende bezoek aan Macallan vervolgde het gezelschap de reis naar Elgin.


Groepsfoto bij Macallan

Onderweg bij Longmorn

De weg naar Elgin voert door Rothes (Glen Grant) en onderweg passeer je zomaar Longmorn en buurman Benriach. Daar moest natuurlijk even een korte stop worden gemaakt. Helaas was een bezoek niet mogelijk.
 

Longmorn...

vaten en kiln

In Elgin liepen we al snel tegen de winkel van Gordon and McPhail aan. Josefien en Marianne gingen Elgin bekijken en Nico en Andre whisky proeven en kijken. Hier werd de eerste schade geleden; Nico kocht een Glentauchers 1991, 27Y en Old Elgin 15Y. Andre had meteen een doos van een nieuwe prijs/kwaliteit topper te pakken: Highland Fusilier 8Y.
 

Elgin: Gordon and Mc.Phail

Lossiemouth: haven

Na het bezoek aan Elgin werd de weg vervolgd naar Lossiemouth. In de haven even kijken of we de volgende dag een dolfijnentour konden doen, maar alles was al dicht. Er was wel een hoge havenmuur en Andre stelde voor, van bovenaf op de muur, dan maar een mooie strandwandeling te gaan maken.
 

Marianne...

en Josefien

Echt makkelijk liep het niet aan de verkeerde kant van de havenmuur.
 

Mooi strand

Brug vanuit dorp naar strand

Nico was aan de andere kant van de muurgebleven en via het dorp naar het strand gelopen over een brug. Na deze wandeling was de plaats Burghead de volgende bestemming. Mogelijk waren daar zeehonden en dolfijnen vanuit de kust te spotten. Onderweg werd onder andere een golfbaan, een militair vliegveld en een alleraardigst restaurant gepasseerd.
 

De romantiek slaat toe.

Viewpoint Burghead.

Er zijn zowaar dolfijnen met het blote oog waar te nemen vanaf het viewpoint. Schitterend. En wat een rust op deze lokatie.
 

Dolfijnen!

Burghead vanaf viewpoint.

Vervolgens gaat de reis weer terug naar Aberlour en komen we langs de Roseisle distilleerderij.
 

Vogels bij viewpoint Burghead.

Roseisle

Roseisle is de grootste Diageo malt whisky fabriek (maar nog steeds kleiner dan Glenfiddich) en qua uiterlijk alvast niet zo aantrekkelijk. We rijden snel weer door.In de avond word besloten dat we de volgende dag niet gaan varen, want inmiddels hebben we toch al dolfijnen gezien. In plaats daarvan zal het gezelschap gaan golfen op de baan die we tussen Lossiemouth en Burghead tegen kwamen.
 

 

Woensdag 1 mei

Aberlour en Golflessen

 


De volgende morgen na ontbijt en koffie gaan Andre en Nico om 10:30 al naar de Chronicles of the Cask proeverij inclusief een bezoek aan de Aberlour distillery. Marianne en Josefien gaan een Speyside wandeling maken.


Aankomst bij Aberlour

Marianne en Josefien wandelen langs

Omdat beelden altijd meer zeggen dan woorden kunt u het beste de Aberlour fotoreportage bekijken.
 

Klik hier  voor een foto impressie van Aberlour.


Na het bezoek aan Aberlour reden we naar de Weelinks golfbaan aan de kust tussen Lossiemouth en Burghead ,die ook voor amateurs toegankelijk bleek. Eerst nog even genieten van een heerlijke lunch in Twenty Nineteen Coffee. Nico en Josefien kregen vervolgens hun eerste golflessen van Andre.
 

Lunch in Twenty Nineteen Coffee.

De schitterend gelegen Weelinks golfbaan.

De lessen waren intensief, maar wel heel leuk.


Instructies voor Josefien.

Instructies voor Nico.

Actiefoto.

Actiefoto.


Nico had na afloop wel veel spierpijn aan zijn arm. Veel te krampachtig vastgehouden. Gelukkig hebben we een fysiotherapeute mee

 

Rookies poseren na de les.

Scharrelvarkentjes kunnen afleiden.

Onderweg naar huis is er nogal wat aandacht van de gids voor de scharrelvarkentjes waardoor Andre de afslag mist. Hij ging daar rustig mee om zoals we hem kennen. Na een fijn zelfgemaakt diner in het huisje geniet vooral Nico in de avond van de grote veldslag om Winterfell in het laatste seizoen van Game of Thrones. De Old Elgin en de Highland Fusilier smaken prima daarbij.
 

 

Donderdag 2 mei

Glenallachie en SMWS tasting

 


De volgende morgen na ontbijt en koffie gaan Andre en Nico al vroeg naar de Behind the Scenes bijeenkomst at Glenallachie distillery. Ze moeten uiterlijk 09:45 aanwezig zijn met terreinschoenen en een warme jas want ze gaan naar de waterbron. Dat blijkt dus een aardig stukje terreinrijden door een fraai landschap.


De bron van Glenallachie

Groepsfoto bij de bron

Na wat leuke verhalen op deze frisse morgen wordt de groep weer terug naar de distillery gereden voor een complete tour inclusief proeverij.
 

Glenallachie doemt op in het landschap.

Voor de slechtzienden...

De tour en proeverij waren ook heel leuk, zoals u kunt zien in de Glenallachie fotoreportage.
 

Klik hier  voor een foto impressie van Glenallachie..


Na het bezoek aan Glenallachie en lunch gingen we naar Dufftown voor een wandeling. Hoewel je een wandeling natuurlijk ook prima over het terrein van een bekende distilleerderij gelegen naast Balvenie Castle kunt maken.


Glenfiddich natuurlijk!

Groepsfoto bij de gevel.

Als je binnenloopt lijkt het allemaal oud en nostalgisch bij Glenfiddich...
 

Oud en nostalgisch?

Old Glenfiddich Warehouse.

Ook deze kiln is omgebouwd.

Dat beeld verdwijnt snel als we doorwandelen naar een ander deel van het terrein.

 

Glenfiddich Stillhouse

Opslagtanks

Als je het enorme aantal stills (de deur stond toevallig open) en het tankfarm met de opslagtanks ziet, realiseer je je pas goed de schaalgrootte van Glenfiddich.


Vervoer toen...

...en nu

Ook qua vervoer is men met de tijd meegegaan.
Grappig genoeg legt niemand ons een strobreed in de weg wanneer we zo zelfverzekerd over het terrein rondwandelen.
 

Balvenie

Peat and coal

Nico is er al eerder geweest en kent het pad dat bij de Balvenie distilleerderij uit komt. Bij Balvenie is het vrij rondwandelen over het terrein helaas snel afgelopen. We worden op een heel vriendelijke manier duidelijk gemaakt dat een rondleiding bij Balvenie echt geboekt moet worden en je niet zomaar mag rondwandelen. Voor wie toch graag een fotoreportage van Balvenie wil zien is hier de link naar de rondleiding die Nico daar jaren eerder al heeft gedaan (let op: vanaf deze link komt u terug in een ander reisverslag).


Andre schiet nog snel plaatje van de maltbergen

Via de achterdeur wandelpad naar historische trein

Men wijst ons wel heel vriendelijk het wandelpad aan via de achterdeur waar we langs historische treinen door wat natuur terug kunnen wandelen naar Dufftown.


Langs historische trein

Terug in Dufftown

Onderweg naar huis nog even stoppen voor een foto van de Craigellachie distilleerderij en even genieten van wat lekkers in Aberlour tearoom.


Craigellachie onderweg naar huis

Tearoom in Aberlour

In de avond hadden Nico en Andre nog een SMWS (Scotch Malt Whisky Society) tasting onder leiding van Hans Offringa. In eerste instantie was het aantal te proeven whisky's iets teleurstellend, maar het bleken drie edities die zijn uitgebracht 'in celebration of the Speyside Whisky Festival 2019'. Hans leidde de tasting op een interactieve manier en het werd een leuke avond. Andre was de Bob en bewaarde het meeste van zijn samples ter verificatie. Uiteraard waren het allemaal Speyside whiskies die we te proeven kregen.


Een SMWS fles.

Slechts drie samples?

Interessante ontmoeting.

De eerste bleek cask 7.216 Champagne and crepes Suzette. Dit is Longmorn, 14Y, 58.9%, distilled 17-11-2003, 1st fill ex-bourbon barrel, 188 bottles.
SMWS Tasting Notes: Imagine spreading a soft cashmere blanket for a picnic on the grass in a meadow full of flowers on a warm late afternoon. We were licking soft vanilla ice cream, chewing coconut cookies and pouring Champagne into flutes - this is the life! Wow - spicy, sweet and fragrant on the palate neat; fluffy waffles with a pinch of cinnamon, vanilla and maple syrup made this a real treat. When we added water we lit a sweet eucalyptus-vanilla scented candle and ate crepes Suzette with orange sauce accompanied by a jug of Sangria - the night had only just begun.

De tweede bleek 9.161 Cream tea at the patisserie. Dit is een Glen Grant, 11Y, 60.9%, distilled 9-2-2007, 2nd fill ex-bourbon barrel, 228 bottles.
SMWS Tasting Notes: A heavenly combination of apple crumble, popcorn and lemon meringue pie could be seen through a cloud of icing sugar as cake ingredients were whisked together in a mixing bowl. Floral notes of rose water merged with glace cherries and candied orange and lemon whilst orange skin gave a citric tang to marmalade. Fresh strawberries were served with an abundant supply of clotted cream and a sprinkle of crushed black peppercorns to add a tingle. Delightful spices of cinnamon, nutmeg and mace sweetened with toffee and fudge to give a chewy mouth feel. Towards the end ripe bananas were served with vanilla ice cream and caramel wafers before a hint of peppermint and curacao cleansed the palate.

De derde bleek 30.106 Succulent, scintillating and substantial. Dit is een Glenrothes, 21Y, 57.2%, distilled 17-4-1997, After nineteen years in an ex-Oloroso butt we transferred this whisky into a 2nd fill ex-pedro ximenez butt, 681 bottles.
SMWS tasting notes: On the nose neat bags of prunes, figs and raisins, like a rich dark fruit cake with finely grated lemon and orange zest, plenty of brandy and/or dark rum. The taste, undiluted, was big, substantial and chewy deeply caramelised burnt sugar toffee with chocolate and toasted walnuts. When we added water the aroma of sweet succulent sultanas alternated with a slightly burnt spicy gingery note, whilst on the palate a fascinating/scintillating array of flavours like, cinnamon, vanilla and eucalyptus and in the never-ending finish chocolate covered Macadamia nuts.

Na afloop nog een interessante ontmoeting met licht aangeschoten Amerikaan die ons nog wat moois laat proeven en allerlei grote verhalen heeft. We brengen hem naar zijn hotel en hebben thuis weer wat te vertellen.

 

Vrijdag 3 mei

Tuin van Glen Grant. Bezoek aan Glen Keith en proeven bij Strathisla. Golf in de sneeuw.

 


De volgende morgen hebben Andre en Nico om 11:30 de managers tour in Glen Keith distillery geboekt. Normaal is die niet open voor publiek, dus dat is best bijzonder. De eerste stop onderweg is echter al in Rothes bij Glen Grant. Deze keer niet voor een tour door de distillery, maar voor een wandeling door de prachtige tuin.


Entree Glen Grant

Onderweg naar de tuin

Het is werkelijk een hele fraaie tuin!


In the Garden

Prachtig aangelegd

Het deel wat over de bruggetjes gaat voert ook langs een afgesloten hekje waar zogenaamd de persoonlijke selectie van Major Grant staat. Wie weet was dat wel echt zo toen de majoor nog leefde.

Dan vervolgen we onze weg naar de pittoreske Strathisla distillery in Keith. Dit is waarschijnlijk de meest gefotografeerde distilleerderij in Schotland.


Strathisla voorzijde.

Onderweg naar Glen Keith

Nico en Andre worden keurig op tijd opgehaald vanuit het visitor centre van Strathisla door de manager. Via de achteruitgang van Strathisla wandelen we naar Glen Keith. Vanaf het bruggetje een fraai uitzicht op de achterzijde van Strathisla die minder vaak wordt gefotografeerd.


Strathisla achterzijde.

Aankomst bij Glen Keith

Als we bij Glen Keith arriveren val het gebouw best mee, maar bij binnenkomst is meteen duidelijk waarom hier normaal geen bezoekers kunnen zijn. Het is echt een working distillery met nauwe doorgangen en veel apparatuur. We mochten wel overal fotograferen dus u kunt een Glen Keith fotoreportage bekijken.


Klik hier  voor een foto impressie van Glen Keith.


Na het bezoek wandelen we terug naar het Strathisla visitor centre. Aansluitend hebben Nico en Andre een Exclusive Distillery Reserve Collection Flights geboekt in Strathisla. Er schijnt maar een kwartiertje voor te staan in het programma en de barman staat al klaar om in te schenken.


Ingang visitor centre Strathisla.

Strathisla barman.

Dat kwartiertje blijkt te staan voor de tijd die nodig is om te kiezen en het in te laten schenken. Ze mogen er dus zo lang als nodig is over doen in een rustig hoekje op een Chesterfield bank.
 

Andre's Flight

Nico's Flight'

Marianne realiseert zich dat dit wel even gaat duren en dat ze nog wel even met Josefien kan gaan wandelen. Haar enige eisen zijn dat ze op tijd zijn in Dufftown voor hun golf event en Andre nog een balletje kan slaan.


Volgens mij gaat dit wel even duren...

...dat denken wij ook!!

Na het proeven werden nog een aantal highlights aangeschaft in het visitor centre en toen weer terug naar Dufftown.
Josefien en Nico gingen vervolgens een wandeling maken rondom Dufftown. Andre en Marianne hadden van 16:30-18:30 Whisky with a Swing of Golf in the Dufftown Golf Club geboekt. Dat werd wel een bijzonder golfspel, want behalve dat ze niet gewend zijn whisky te proeven tijdens golfen sloeg het weer ook om.


Op de Dufftown golfbaan

Wat nu? Sneeuw!

De sneeuw zorgde voor complicaties en er was even een angstig moment in het karretje bergafwaarts in de sneeuw.


Het karretje had soms moeite met sneeuw op de helling

Golf in de sneeuw...waar is mijn bal?

Eigenlijk was het niet meer te doen, maar mede door de leuke whisky samples die ze konden meenemen een heel bijzondere ervaring.


Het lijkt wel een wintersport foto

Warm en gezellig in Seven Stills restaurant

De sneeuw zorgde voor wat vertraging, maar gelukkig konden ze nog gewoon aanschuiven bij het vooraf geboekte Cocktails & Dinner met Live Music in het Seven Stills restaurant in Dufftown. De muziek was ook wat later door het weer, maar dat mocht de pret niet drukken. Al zijn we niet dol op cocktails, het was toch een leuke laatste avond in Schotland.

 

Zaterdag 4 mei

Van Speyside naar Newcastle.

 


Het sneeuwt nog steeds een beetje als we vertrekken om ruim 460 km zuidelijker uiterlijk tussen 15:00 en 16:00 in Newcastle te zijn. Via de A95 (Grantown-on-Spey/Aviemore)-A9(Perth)-M90-Forth Road Bridge-M8-A720-A19-North Shields verloopt de reis voorspoedig.


Sneeuw bij vertrek...

...en onderweg

Het eerste stuk is het nog genieten van de sneeuw op de Highlands.
Het DFDS schip King Seaways vertrekt vanuit Newcastle upon Tyne om 17:00 UK time. Op de boot is het dan meteen 18:00 CET, dus dat is relatief vroeg aan tafel.

 

Zondag 5 mei

Van IJmuiden terug naar huis

 


Lekker geslapen op de boot en genoten van een heerlijk ontbijt.
Nico zet thuis alle vluchtige aanwinsten nog even op een rijtje. Het zijn er maar liefst 18 en een aantal daarvan zal in de toekomst zeker op tafel komen bij de proeverijen van Het Genietschap. De Glentauchers gaat de dag na aankomst al open als verjaardagskado voor Nico van Josefien. Gelukkig hebben we dan altijd de foto's van deze hele mooi reis nog als herinnering
 
De oogst 2019.

Tot een volgende trip.....
 


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties