Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages   Het Genietschap in Zwitserland van 25 tot 28 September 2015 

Een Reisverslag van het bezoek door Jos, Nico en Josefien aan Andre en Marianne in Camorino.

 

Vrijdag 25 September

Aankomst in Camorino

 


Er waren helaas nogal wat afmeldingen van de leden van het Genietschap voor de proeverij die Andre en Marianne in Zwitserland hadden georganiseerd. Het thema was Islands/Islay within Europe (en ja CH is ook een eiland al is het alleen al om flessen tax free te kunnen kopen). Even getwijfeld of we een proeverij met slechts 3 leden door zouden laten gaan, maar Andre was toch al in Zwiserland. Nico, Josefien en Jos besloten dus met de auto naar Camorino te rijden en vertrokken om 7 uur in de ochtend uit Almere. Vanwege de maximale invoer in Zwitserland werden er wel weer samples meegenomen en daarnaast een koelbox vol vlees voor de op zaterdag geplande BBQ. Rond 16:30 kwamen we in de buurt van de Gothard en werd het landschap alsmaar mooier.
 

De Zwitserse bergen komen in zicht.

En we nemen de Gothard pas.

Omdat het druk was voor de Gothard tunnel besloten we de schitterende bergpas te rijden.
 

Kunst op de bergpas.

Schitterend landschap.

De bergpas was niet al te druk en heerlijk rijden. Wel iets achter geraakt op de planning natuurlijk, maar evengoed arriveerden we rond 18:00 in Camorino. Voordat we konden aanschuiven bij de raclette als avondmaaltijd, werden alle whisky flessen en samples neergezet.
 

De opstelling voor het weekend. Niet slecht voor 3 personen.

Voor drie personen ziet dat er niet slecht uit vonden we. Daarnaast had Andre ook nog wat bonusmateriaal staan. We kregen blind een eerste eilandwhisky uit Zwitserland: Santis Malt, Appenzeller Swiss Highland Malt gebotteld op 40%. Dat viel niet echt mee; kon zich wel meten met de White Heather Scotch Blended whisky die ook matig gewaardeerd werd door Nico met 68 punten. De twee lekkere blind geproefde whiskies bleken een oude Talisker 10y en een oude blended whisky van Haig te zijn. Al met al aardige inkomertjes en de Haig kwam later dat weekend nog even langs ter verificatie. Buiten het thema had Nico nog een leuk sample oude Speyside whisky meegenomen van Balblair 1990, OB, 46%, limited edition bottled 2017, waarmee de avond werd besloten.
 

 

Zaterdag 26 September

Excursie naar de markt, de Rete Sud en de Genietschap proeverij

 


De volgende morgen na wat lekkere broodjes en koffie is vertrekt het gezelschap naar de Italiaanse markt van.... (check Andre!). Om 11 uur in de ochtend al de heerlijkste geuren en smaken.
 

Proeven op de markt.

Olijfolie proeven.

Na het bezoek aan de markt proeven we olijfolie en de winkel blijkt ook nog wat oude Macallan flessen te hebben staan. Daarna staat er een heel bijzondere excursie op het programma. We gaan kijken op de bouwplaats van een lange spoortunnel die dwars door de Alpen wordt aangelegd van Bellinzona naar Locarno: de Rete Sud.
 

Rete Sud traject.

De plaats waar we naar binnen gaan.

We gaan ter hoogte van xxxx (check Andre) met een bus naar binnen en kunnen een stukje wandelen in het binnenste van de berg. Een zeer indrukwekkend technologisch hoogstandje.
 

De foto's bij de bouwplaats

Begin van de avond zijn we weer terug in Camorino en gaan de mannen zich bezighouden met de barbecue onder het genot van de eerste toast met Bruichladdich 17Y, 43%, OB Moon Import Exclusivia per L'Italia (distilled 1964!!). Een uitstekende start kunnen we wel zeggen.
 

Poseren voor de BBQ.

Proost Jos!

Proost Nico!

Genieten!

Ondertussen houden de dames zich bezig met de ondersteunende gerechten, waarna het heerlijk tafelen is. Ook .... (check Andre) is aangeschoven.
 

Ook activiteit in de keuken.

Een heerlijke maaltijd.

Na de maaltijd gaan we nog even verder met Bruichladdich:


Drie maal Bruichladdich

Oude Blended Scotch Haig en Talisker

-Bruichladdich 17Y, Distilled 1964, 43%, OB, Moon Import Exclusivia par L'Italia (75 cl)
-Bruichladdich 1990, 23Y, 55.9%, distilled 26-09-1990, bottled 09-01-2014, Refill Butt, cask# 183, Signatory Vintage Cask Strength Collection, bottle 46 of 559.
-Bruichladdich 1967, 32Y, 48%, distilled 15-02-1967, bottled 02-08-1999, Sherry cask# 968, Signatory Millenium Collection, bottle 167 of 198

De recente Signatory botteling uit 2014 is met 86 punten de laagste score bij Nico, gevolgd door de klassieke 17y met 88 en als topper de 1967 Signatory millenium editie met maar liefst 91 punten. De eerste 90+-er staat alvast en voldaan besluiten we dat het een mooie dag is geweest.
 

 

Zondag 27 september

Excursie naar stuwdam, prachtige vallei en vervolg van de proeverij

 


De volgende morgen rijdt het gezelschap in 2 auto's naar de stuwdam bij...(check Andre))
 

In de Jaguar Cabrio.

Daar nadert de stuwdam.

De rit is alweer prachtig en het weer zit ook mee zodat het dak van de Jaguar cabrio open kan. Bij de stuwdam zijn bungee jumpers bezig. Brrr...


Wat een diepte!

Stuwdam met bungee jumpers.

We vervolgen onze weg naar een prachtige vallei met een kristalheldere groene rivier: xxxx (check Andre).
 

Prachtige kleur heeft dat water.

Niet duiken Andre!

Marianne maakt een groepsplaatje en we vervolgen onze wandeling langs een kerkje.
 

Heerlijk plekje.

Wandelen

We komen dan bij een werkelijk schitterende voetgangersbrug.
 

Naar deze prachtige brug

Mooie picknickplaats aan het water.

Via deze brug kan je op de rotsen aan de andere rivieroever komen, wat een fraaie picknickplaats zou zijn, maar daar is het eigenlijk te druk voor.
 

Picknickmand!

Picknickmand!

Picknickmand!

We picknicken aan de andere kant van het water en gaan dan naar een leuk oud plaatsje: ...(check Andre).
 

Picknickmand!

Picknickmand!

Picknickmand!

Ook dit was weer zeer de moeite waard en dan wordt het weer de hoogste tijd om naar Camorino terug te keren voor het laatste deel van de proeverij.
 

Groepsfoto!

Verder met de proeverij.

We waren de dag ervoor al begonnen met Bruichladdich en starten nu met het laatste restje Balblair 1990 om weer in te komen en gaan dan naar het eiland Hokkaido in Japan waar de Nikka Yoichi 15Y, 45% vandaan komt. Beide whisky's zijn goed voor 86/87 punten bij Nico. Nu wordt het echt tijd voor Islay! De eerste is Port Ellen 1978, bottled 2002, 24Y, 59.35%, Super Premium Malt, 2nd release, bottle 6592/12000. Een oude bekende die deze keer op 89 punten eindigt bij Nico (score van deze is nogal variabel).
 

Balblair, Port Ellen en Yoichi

Drie maal Laphroaig

De drie Laphroaig versies blijkt ook een leuk rijtje! Naast uiteraard veel verwantschap in medicinaliteit, is er wel een duideljk verschil in zoetheid en fruitigheid. Nico waardeert de nieuwe fruitige 18Y met 90 punten wel beter dan de 15Y 200 Anniversary Edition (88) maar de topper blijkt de oude editie van de 15Y in een blikken verpakking met maar liefst 92 punten. We hebben dan wel even ons portie medicinale drank met jodium, turf en asbak gehad. Voordat we aan de Ardbeg beginnen worden de smaakpapillen even gereset met een terugkeer naar de stokoude Haig Blended Scotch Whisky, Gold Label, 75cl gradi 40 (5000212001012). Deze promoveert nu bij Nico een paar punten naar 85.


Nogmaals Haig!

Drie maal Ardbeg

Drie special editions van Ardbeg heeft Nico meegenomen: Perpetuum, Galileo en Ardbog. De Perpetuum en de Ardbog ontlopen elkaar niet veel in punten met 86/87. De Ardbog heeft duidelijk meer sherrywood, maar is qua compositie nogal saai. Perpetuum is jong (maar niet spirity) en heeft veel vanille en citrusfruit. De meest complexe en gebalanceerde special edition blijkt de Galileo. Na drie Ardbeg's zit er nog een toegift in van Andre: Ar2!
 

Ardbeg toegift!

Ar2

De Ar2 is ook een bute sherrywood turfbom met zijn 60,5% ABV. Hij haalt net niet het niveau van de Galileo, maar geeft met 88 punten de Ardbog en Perpetuum het nakijken. Na al deze inspanning gaan we heerlijk relaxen in de warme jacuzzi.
 

Aftertasting Old Style Macallan 12Y & Laphroaig 15Y in de Jacuzzi

In de jacuzzi aftertasting komt een overheerlijke oude Macallan 12Y in bad. Daarna nogmaals de old style Laphroaig 15Y...dat was immers de lekkerste van het weekend...
 
Deze drankjes komen wel even binnen in de warmte en vormen een mooie finale van alweer een prachtige dag. Morgen weer naar huis.
 

 

Maandag 28 september

Via wijnhuizen weer terug naar Almere

 


De volgende morgen wacht er weer een lekker ontbijt en daarna gaan Jos, Nico en Josefien zonder kater weer de lange terugreis maken. Deze keer nemen we de tijd en is er een plan voor de twee pauzes onderweg: stoppen bij een wijnhuis. De eerste stop is dan ook relatief snel na de indrukwekkende Gothard tunnel rond 12:30 al in de Pfalz in Zuid-Duitsland waar we Weingut Bergdolt-Sankt Lamprecht bezoeken in Duttweiler; een slaperig dorpje ten zuidoosten van Neustadt an der Weinstrasse (met dank aan Carolien Cocheret voor de tip!).
 

Proeven bij Bergdolt.

Heerlijke minerale wijn.

Een blijkt een uitstekende proeverij en na afloop worden er dan ook wat doosjes mee genomen naar huis.


Een steekkarretje wijn.

Ja Josefien, het past en er kan nog meer bij.

De tweede stop is een paar 100 km hoger in het kleine wijngebied van de Ahr, waar we rond 15:30 een bezoek brengen aan wijnhuis Burggarten in Bad Neuenahr-Ahrweiler, en daarna in het plaatsje een eenvoudige doch voedzame maaltijd gebruiken.

 

Dit is toch ook heerlijk?

Er gaan weer een paar doosjes mee.

Er worden weer wat doosjes ingeladen en in de avond wordt Jos wordt weer veilg thuis afgeleverd in Almere; uiteraard met een paar doosjes wijn onder de arm.

Andre en Marianne, heel erg bedankt voor wederom een fantastisch lang weekend in jullie Zwiterse paradijsje. We hebben er weer heerlijk van genoten en staan open voor een volgende keer; hopelijk met de complete club!
 
  Tot een volgende trip.....
 


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties