Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages   Het Genietschap in Sambuca di Sicilia van 9 tot 13 September 2020 

Een Reisverslag van het bezoek door Nico, Josefien, Jos en Marian aan Andre Bos en Marianne in Sambuca di Sicilia.

 

Woensdag 9 en Donderdag 10 September

Aankomst in Sambuca di Sicila

 


Qua aantal deelnemers van Het Genietschap rustte er, mede dankzij het nog steeds rondwarende Covid-19 virus over de planeet, geen zegen op de bijeenkomst die Andre en Marianne in Sambuca di Sicilia van 10 tot 12 september 2020 hadden gepland. Alleen Nico en Josefien hielden vol en hadden dit rendez-vous onderdeel gemaakt van hun vakantie van 2 tot 15 september op het prachtige eiland Sicilie. Er was dus voldoende plaats in de herberg en ons oud-lid Jos van den Putten besloot daarom samen met Marian ook weer eens aan te sluiten bij een proeverij in combinatie met een paar mooie dagen in het buitenland. Jos en Marian arriveerden al op woensdag 9 september met prachtig weer in Sambuca di Sicilia en genoten van het indrukwekkende panorama vanaf het dakterras van het huis van Andre en Marianne.
 

Prachtig panorama.

 

Op de achtergrond wordt de Jacuzzi gevuld.

Nico en Josefien waren op die dag nog druk bezig met de bezienswaardigheden. van dit grote eiland. Na Catania, de Etna, Taormina, Siracusa, Noto, Ragusa en Piazza Armenia waren zij op 9 september wel in de provincie van Agrigento. Hun dag begon relaxt op het stand van Scala dei Turchi. Het daarop volgende bezoek aan de topattractie Valle dei Templi was beduidend inspannender bij een temperatuur van ruim 30 graden.
 

Strand bij Scala dei Turchi.

Strand bij Scala dei Turchi..

Tempo della Concordia in Valle dei Templi.

Zelfs de binnenstructuur staat nog!

Op 10 september reden Nico en Josefien van Agrigento naar Sambuca di Sicilia en toen zij arriveerden waren Jos en Marian op hun beurt aan het genieten op een strand in de buurt van Castellamare del Golfo.


Prachtig strand.

En heerlijk warm water.

En onderweg dit schitterende panorama.


Ook Josefien en Nico kregen als eerste natuurlijk een rondleiding door het fraai verbouwde huis en na een welkomstdrankje maakten zij hun eerste wandeling door het zonnige Sambuca di Sicilia terwijl Andre en Marianne verder gingen met de voorbereidingen.


De hoofdstraat eindigt in een trap.

naar een monument.

Als Nico en Josefien terug zijn van hun verkenning van Sambuca bij het huis van Andre en Marianne, zijn Jos en Marian ook gearriveerd en is het de hoogste tijd voor aperitivo op het eerste dakterras.


Voorgevel huis Andre en Marianne.

Heerlijk aperitivo op dakterras.

Na het aperitief volgt een diner restaurant Antico Mulino. Prima eten, leuke bediening met ober die graag Engles wil leren en Andre laat zijn favoriete Helios Grillo wijn bij het eten komen. De volgende dag zullen we bij die wijnmaker op bezoek gaan.
Na het eten is het de hoogste tijd om de jacuzzi op het tweede dakterras in te wijden!


De whiskymaatjeszijn er klaarvoor.

Na het diner in de jacuzzi.

Er wordt ook meteen maar een begin gemaakt met de meegebrachte whisky samples want het blijken er wel erg veel te zijn.
1. Glengoyne Legacy Series Chapter One, bottled 2019, 48% is een prima whisky om een proeverij mee te starten. Dichtbij de Lowland stijl waar Andre van houdt en met veel smaakproefiel van Amerikaans eiken, maar er is ook duidelijk sherry invloed.

2. Braes of Glenlivet 1979, 59%, 16Y, Butt no. 16045, distilled 06-06-1979, bottled 9-2-1996, Signatory Vintage, bottle 627 of 980
Een schitterend mooi sherryvat. Nico heeft zijn notitieboekje niet bij zich in bad, maar hij onthoudt wel de 89 punten van dit fraaie miniatuurtje.

Daarna is het mooi geweest voor de dag en gaat ieder rozig slapen.

 

Vrijdag 11 September

Sambuca, Wijnproeverij, Giulina en een diner op bijzondere lokatie

 


Uitgeslapen en postfris gaan we ontbijten op een terrasje in de hoofdstraat van Sambuca. Vanuit het huis loop je door een oude boog zo de hoofdstraat in. Na het ontbijt maken Jos, Marianne, Josefien en Nico een wandeling door de Arabische wijk van Sambuca.

 

Poort naar de hoofdstraat.

De Arabische wijk.

De staat van de huizen in de Arabische wijk is wat wisselvallig, maar de smalle straatjes, de straatborden, de kunst aan de muur en het dorpsspook maken het toch een heel bijzondere wandeling.
 

Impressie Arabische wijk.

 

Veel kunst aan de buitenmuren.

Het is een kleine wereldje, want we komen Andre en Marianne tegen die een afspraak hebben met Sergio. Sergio is hun steun en toeverlaat geweest bij het managen van de aankoop en het regelen van de verbouwing. Na de wandeling, waarin ook nog wat huizen die Sergio in de aanbieiding heeft worden bekeken, rijden we voor een lichte lunch met een wijnproeverij naar het wijnhuis Di Giovanna. Het wijnhuis bezit 5 wijngaarden. De wijngaarden San Giacomo en Fiuminello zijn prachtig gelegen in het natuurreservaat Monte Genuardi op het grondgebied van Sambuca di Sicilia tussen 680 en 830 meter boven zeeniveau. Hier is de bodem kalkhoudend, rijk aan humus uit het nabijgelegen eeuwenoude bos van eiken en steeneiken. De wijngaarden Miccina, Gerbino en Paradiso bevinden zich op 350-450 meter boven zeeniveau op het grondgebied van Contessa Entellina, met voornamelijk tufsteenachtige grond.

 

Arabische wijk Sambuca

Bezoek aan Di Giovanna

Di Giovanna is een familiebedrijf en we ontmoeten de mede-eigenaren Klaus Di Giovanna en Gunther Di Giovanna. Na de rondleiding door de biologische wijnmakerij krijgen we een fraaie proeverij met wat bijpassende hapjes. Tijdens de proeverij barst er een forse onweersbui los. We zijn erg blij dat we binnen zitten en niet over de smalle bergweg rijden op dat moment. De proeverij wordt begeleid door sales maanger Melissa Di Giovanna en uit het portfolio beginnen we met drie witte wijnen: Gerbino Bianco 2019 (70% Chardonnay, 15% Grillo en 15%Viognier), Vurria Grillo 2019 en op verzoek van Andre ook de Helios Grillo 2018. Dan volgt een rosato (Vurria Nerello Mascalese 2019)en drie rosso: Gerbino Rosso 2017 (70% Syrah, 15% Merlot, 15% Nero d'Avola), Vurria Nero d'Avola 2018 en de Helios Rosso 2016 (70% Nero d'Avola en 30% Syrah). Van de geproefde wijnen vallen de witte Helios Grillo 2018 en de rode Helios Rosso 2016 het meest in de smaak en er worden uiteraard ook wat flesjes aangeschaft. Ook wordt er een flesje van een niet geproefde rariteit meegenomen: Camurria Orange 2019. Ook de Gerbino olijfolie van het landgoed is en aanrader.
 

De mooiste twee wijnen.

De mooiste twee wijnen

Na de proeverij is het gelukkig opgehouden met regenen en rijden we door naar het fraaie bergdorp Giuliana, dat vanaf het dakterras van de woning van Andre en Marianne in de verte te zien is. We wandelen door de mooie middeleeuwse smalle straatjes en langs een kasteel dat helaas gesloten bleek.
 

Giuliana straatje.

Giuliana kasteel

En uiteraard is er ook een fantastisch uitzichtspunt.
 

Fraai uitzicht.

Andre en Marianne hebben Sergio uitgenodigd voor het diner. Sergio accepteert, maar wil graag zelf de lokatie regelen. We gaan naar een heel bijzondere lokatie waar een prive diner zal worden verzorgd. Het blijkt ruim een half uur rijden vanuit Sambuca en het is een prachtige bergrit naar de abdij Santa Maria del Bosco.
 

De poort is open

Ziet er mooi uit

Als we aankomen is alles nog potdicht en verlaten. Het ziet er ook niet echt uit als een lokatie om te gaan dineren. Geen bereik op de mobiele telefoon. Zijn we hier wel goed?


Zijn we hier wel goed?

Hier dineren?

Sergio blijkt iets vertraging te hebben en na een minuut of twintig van onzekerheid zwaait de deur van de abdij open. We krijgen een interessante rondleiding. Het blijkt een enorm pand te zijn in privaat bezit, dat ook gebruikt is voor filmopnamen. Onder andere heeft Michael Cimino er gedraaid voor de film The Sicilian en Marco Bellochio voor Il regista di matrimoni.
 

Klik hier  voor de fotoreportage van de rondleiding.


Na de rondleiding wandelen we langs bijzondere Ivoren Wachters naar ons aperitief.


Ivoren wachters

Aperitivo!

Ook de lokatie van het diner en de catering mag er wezen. Het diner, de gothic sfeer in de abdij en het gezelschap maken dit een unieke ervaring.


Klaar voor het diner.

Il Padrino

Na het diner moeten we in het aardedonker over de smalle bergweg weer terug rijden van Monte Guardo naar Sambuca di Sicilia. Ook dat verloopt zonder enig probleem, mede doordat Sergio de weg op zijn duimpje kent en bijzonder galant in een laag tempo voor ons uit rijdt.

Als slaapmutsje moeten er dan nog twee bijzondere whisky samples aan geloven:
1. Glenury Royal 1975, 57.2%, 23Y, distilled 6-8-1975, bottled 8-12-1998, oak cask no. 5288, Signatory Vintage, bottle 572 of 620.
Een interessant slokje uit een ver verleden. Fruitig en licht geturfd. Het vrij neutrale eikenhout heeft na 23 jaar nog steeds een matige vanillesmaak. Alles is mooi in balans. Bijzonder smakelijk alleen jammer van de plakkerige lijmige afdronk. Niet een van de beste expressies van Glenury Royal, maar toch uniek dat je dit anno 2020 nog steeds zo kan proeven. Goed voor 84 punten bij Nico.

2. Highland Park Yesnaby, 58,9%, Keystone Series Part 4, American Sherry Oak Cask matured, 1200 bottles
Modern sherryvat; bijzonder smakelijk. Highland Park komt weer terug in vorm de laatste tijd.

Daarmee is het wel mooi geweest voor de dag. Welterusten!

 

Zaterdag 12 september

Kunstroute Sambuca di Sicilia en de grote whisky proeverij

 


De dag begint met ontbijt in de hoofdstraat. Inmiddels weten we wel wat lekker is. Vanmiddag is de grote whiskyproeverij. Andre en Marianne gaan e.e.a. voorbereiden en Jos, Marianne, Josefien en Nico gaan de ochtend besteden aan een kunstroute in Sambuca di Sicilia. We beginnen in het Museo Archeologico Palazzo Panitteri waar we de eerste bezoekers zijn. Dat hebben we vrij snel gezien en we krijgen een persoonlijk escorte naar de volgende stop op de route: Museo Arte Sacra - Chiesa del Purgatorio.

 

Kerk met historische kunst

Vanuit deze historische kerk vol vagevuur uitbeeldingen vinden we onze eigen weg naar stap 3 op de route: Museo delle sculture Tessili. De collectie bevindt zich in de gebouwen van het voormalige klooster met de titel Santa Caterina en heeft tot doel het proces en de ontwikkeling van het werk van de Franse kunstenares te vertegenwoordigen, die werkt met een verstrengeling van knopen en plantvezels. Heel bijzonder. De enthousiaste gids spreekt alleen Italiaans, maar blijkt het enig te vinden via Google Translate haar uitleg te geven.

 

Beelden van touw

Inmiddels zijn Andre en Marianne aangesloten op de routen en gaan we Pinacoteca Istituzione Gianbecchina bezoeken. Dit museum is geheel gewijd aan de beroemdste schilder uit Sambuca di Sicilia: Giovanni Becchina (2 augustus 1909 - 14 juli 2001).

 

Bijzondere Landschappen

Niet alleen zijn landschappen zijn bijzonder, ook de arbeiders en volksvrouwen zijn fantastisch gemaakt.

 

prachtige gezichten

Tot slot bezoeken we het prachtige oude theater van Sambuca: Municipal theatre L'Idea. Het is een juweel van lokaal vakmanschap uit de eerste helft van de 19e eeuw. Een klassieke hoefijzervorm met een afgeplat koepelgewelf, drie rijen loges en een groot podium. Het theater werd ernstig beschadigd door de aardbeving van januari 1968, maar is prachtig gerestaureerd.


Het oude theater

De line-up wordt gemaakt!

Na de lunch worden de flesjes door de heren op volgorde gezet en start de grote proeverij!!

Klik hier  voor een gedetailleerd verslag van deze bijzondere proeverij.


Na deze geweldige proeverij volgt een welverdiende nachtrust.
 

 

Zondag 13 september

Excursie naar Selinunte

 


De volgende morgen gaan we weer ontbijten op de boulevard van Sambuca en dan reist het gezelschap naar Selinunte. Na enige perikelen om binnen te komen via die o zo handige (NOT!!) app wandelen we door het beroemde en unieke archeologische landschap.
 

Bezoek aan Selinunte.

Het is wel bijzonder fotogeniek om even te poseren.


Nico en Josefien

Jos en Marian


Er is ook een mooi binnenmuseum; meteen even uit de zon en in de koele airco.

Een fraai museum.

Het is een nog uitgestrekter complex dan de Valle dei Temple. Zeer indrukwekkend.


Toch indrukwekkend als je erin rondloopt.

Onheilspellende donderwolken.

Er dreigt inmiddels een stevige onweersbui, maar het is nog wel een stukje lopen naar de uitgang. Met het dreigende weer is het erg rustig op het strand geworden.


Op weg naar de uitgang.

We zijn er bijna.

De onweersbui waait gelukkig over en we kunnen nog genieten van een lekkere afscheidslunch aan zee.


Lunchtijd en afscheidsmoment.

Josefien en Nico vertrekken na de lunch voor nog een paar dagen in Castellamare del Golfo. Jos en Marian vertrekken de volgende dag naar huis.

Andre en Marianne, heel erg bedankt voor een fantastisch lang weekend in jullie Siciliaanse paradijsje. Het was een schitterende ervaring. We hopen op een volgende keer met de complete club!
 
  Tot een volgende trip.....
 


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties