Versie april 2010

Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Top 10 Distilleries,   Verklaring Lagavulin / Explanation Lagavulin
Nico Meijboom


Lagavulin
 

Lagavulin staat in de top 10 vanwege nostalgie en de zeer goede kwaliteit van de 16 jaar oude standaard distilleerderij botteling en de laatste tijd ook weer de jaarlijkse vintage Distillers Editions. De relatief duurdere jaarlijkse 12 jaar oude Super Premium cask strength edities zijn extreem krachtige kopstoten maar wat betreft prijs/kwaliteit geen topper. Voor de nog ruimer bedeelden verscheen er in 2007 een geweldige 21 jaar oude editie op first fill sherryvaten gerijpt en in 2006 een sublieme 30 jaar oude op American Oak.

Lagavulin is droger en soberder dan Ardbeg en Laphroaig, mede door het gebruik van zowel first fill als second fill bourbon vaten, hoewel de recente bottelingen van de 16 jaar oude ook veel zoeter van smaak zijn dan het droge White Horse turfmonster waar ik ooit mijn whiskyhobby mee begon. Recent mocht ik kennis maken met de fabelachtige kwaliteit van de 12 jaar oude standaard botteling zoals die eind jaren 70 verkrijgbaar was.

Onafhankelijke bottelingen onder de naam Lagavulin zijn vrij schaars, maar er zijn anonieme whisky’s waarvan men zegt dat het ofwel een jonge Lagavulin is of dat het ten minste een grote hoeveelheid Lagavulin bevat. (bv. Signatory Vintage Islay Malt en Finlaggan).

 

Lagavulin (english) 

Lagavulin is in the top 10 only because of Nostalgia and the very good quality of the standard distillery expression of 16 years old and recently again the annual vintage releases of the Distillers Edition. The relatively expensive12 years old Super Premium cask strength editions are extreme powerhouses, but a bit disappointing from price/quality. For those who can afford a little more there has been a fabulous 21 year old, matured in first fill sherry casks, released in 2007 and  a magnificent 30 year old, matured in American oak, in 2006.

Lagavulin is clearly more austere and dry compared to Ardbeg and Laphroaig, partly because of the use of both first fill and second fill ex-bourbon casks, although recent expressions of the 16 year old have become much sweeter in taste compared to the dry White Horse peat monster which started my affection for single malts.

Independent bottlings with the Lagavulin name are also quite rare, but there are anonymous expressions rumoured to be young Lagavulin or at least to contain a large amount of it (e.g. Signatory Vintage Islay Malt, Finlaggan).

 

 

 

Back to Nico's Top 10
  

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties