Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws:   Verslag van de    ( Japanse whisky proeverij ) te Alphen aan den Rijn op 19 januari 2008, met de foto's van  Richard Mooring.

 

Deze    werd georganiseerd door Bert Vuik. De locatie Yumi & Sushi in de Concordiastraat gelegen in het centrum van Alphen aan den Rijn werd geregeld door Willem Wittebol. Hoewel dit dus geen proeverij van Het Genietschap was, hebben we toch dit verslag in overleg met Bert op onze site opgenomen. Dit omdat hier 5 leden van Het Genietschap bij aanwezig waren en omdat wij allen deze proeverij van Bert zeer konden waarderen.

 

Bij binnenkomst werd iedereen vriendelijk ontvangen en wachtten we nog even totdat iedereen aanwezig was, voordat we begonnen met deze proeverij van uitsluitend Japanse whisky's.

In de tussentijd toonde hij nog even zijn whisky bijbel met de titel "Malt whisky yearbook 2008  die ook onder ISBN nr. 978-0-9552607-2-8 bekend staat. ( zie ook maltwhiskyyearbook.com

Joep opende de proeverij met een welkomst woord en een kleine toelichting hoe Bert en hij tot dit initiatief waren gekomen. Daarna nam Bert het woord over, vertelde zijn insteek en verraste ons allen met de opening van de proeverij met een whisky die niet op het lijstje stond dat wij allen vooraf gekregen hadden. Hij had namelijk een Single Malt whisky van de kleine onafhankelijke distilleerderij Eigashima (1,5 werknemers!) bemachtigd, die voorheen alleen maar blended whisky produceerde. Deze fles is de eerste Single Malt whisky die zij op de markt hebben gezet en we waren getuige van het eerste flesje dat werd geopend in Europa. Het is een 8 jaar oude whisky gerijpt op White Oak en op 40 % ABV gebotteld. Het werd de eerste van een geweldige reeks Japanners die niet in Nederland verkrijgbaar zijn. 

 

De 8Y oude, 40% Malt whisky van Eigashima waar Bert de proeverij mee opende 

 

Daarna kijken we naar de door Bert meegebrachte flessen die op het programma staan en zetten deze naast elkaar voor onderstaande foto. Tijdens de proeverij wordt de volgorde nog wat aangepast en proeven we de whisky's in een iets andere volgorde.

 

De start van het officiële programma bestond uit twee vintage bottelingen van Komogatake, afkomstig uit de Mars Shinshu distilleerderij (bron: Maltwhisky Yearbook 2008). Eigenaar Hombo Shuzo is een groot producent van „Shochu“ in Japan. Shochu is een gedistilleerde alcoholische, in Japan populaire, drank. Typisch is het alcohol percentage van 25% dat het zwakker dan whisky, maar sterker dan wijn en Sake maakt. De Mars Shinsu distilleerderij is een grote productielocatie, maar de malt whisky productie op deze site werd stilgelegd rond 1995/1996 en momenteel zijn er geen plannen bekend om de productie te hervatten. Er bestaan van deze distilleerderij nu nog ongeveer 100 vaten met malt whisky. Een “silent still” dus. Geproefd werden de Komagatake vintage 1986 and vintage 1989 en om meer precies te zijn:

  • Komogatake Vintage 1989, 60.1%, OB, Distilled 22 Feb. 1989 and bottled 5 Oct. 2006, American White Oak Cask # 616, bottle 203 of 430  

  • Komogatake Vintage 1986, 60.5%, OB, Distilled 27 Dec. 1986 and bottled 5 Oct. 2006, Sherry Cask # 448, bottle 238 of 402    

     

Vervolgens stonden er twee Vintage bottelingen van Karuizawa op het programma. Over de 2 stuks Karuizawa Vintage bottelingen die hierna geopend en geproefd werden wist Bert nog te vertellen dat hier 25 versies van zijn en dat sinds de overname van Mercian (de oorspronkelijke eigenaar van Karuizawa en in Japan “groot” door wijnen) door Kirin (in Japan groot in Bier en de eigenaar van Fuji Gotemba) deze vintages van Karuizawa regulier niet meer te koop zijn in Japan. Er zijn echter nog voldoende vaten op voorraad. In Europa zullen we, dankzij de firma “Number One-drinks”, naar verwachting de komende jaren niet verstoken blijven van Karuizawa vintage-bottingen. Als uniek voorproefje hiervan dus eerst wat oudere bottelingen en om precies te zijn:

  • Karuizawa Vintage 1986, 60.1%, OB, 15Y, sherry cask # 2771, Bottled 21 Nov. 2002

  • Karuizawa Vintage 1989, 58.6%, OB, 12Y, sherry cask # 3207, Distilled Nov. 1989 and bottled 20 Dec. 2002. Bottle 37 of 410. Bottled for Kawachiya.

De laatste whisky die voor het diner op het programma stond was

  • Yamazaki Vintage 1979, 56%, Bottled 2004, Vintage Malt Japanese Oak (OB van Suntory) 

Bert waarschuwde ons nog voor dat deze zeldzame vatsoort van Japans eikenhout een zeer specifieke smaak aan de whisky geeft waar je wel of geen liefhebber van bent. Klopt, ik vond hem niet geweldig maar voor een aantal aanwezigen was dit het hoogtepunt van de tasting. Zij vonden dat dit qua neus en smaak het meest bijzondere van de dag was.

 

Yumi & Sushia, waar we te gast waren verzorgde ons geweldig. Heerlijke hapjes tussendoor en voldoende water om deze vooral cask strength  whisky's ook na het proeven nog voldoende te verdunnen. Als klapstuk halverwege de proeverij een  heerlijk stijlvol diner bestaande uit Japanse Sushi en Sashimi. Ja, dat was heerlijk en ging er allemaal goed in.

Na dit heerlijke diner gingen we door met twee bottelingen van Nikka Yoichi.

Geproefd werden; De nieuwe Vintage 1987-2007 van Nikka Yoichi en een single cask botteling van Nika Yoichi. Op de etiketten van deze flessen stond; 

  • Yoichi 20Y, 55%, Distilled 1987 and bottled 2007 (OB van Nikka)

  • Yoichi 1985, 50,7%, cask # 250192, bottle #242. Special Bottling Whisky Live Tokyo 2007 (OB van Nikka).  

De 20Y Yoichi zal later dit jaar (voor het eerst) in Europa te koop zijn, geïmporteerd door La Maison du Whisky, voor naar verwachting een kleine 200 euro. Bert wist nog te vertellen dat deze prachtige whisky een vatting van slechts 2 vaten is. Ook de speciale botteling voor Whisky Live Tokyo 2007 was natuurlijk een unicum, maar stelde wel iets teleur na de uitstekende 20Y.

 

Bert gaf bij elke fles een toelichting over .de herkomst en meer leuke achtergrond informatie. 

 

Hij had ook nog tips voor websites waar e.e.a. ook over Japanse whisky's  te vinden is

Voor de liefhebbers zal Bert een aantal bijzondere Japanse Whisky’s  meenemen naar het komende Whisky-festival in Groningen. Te vinden op de stand van Dutch Connection (DC)

Oh ja, tussen het officiële programma door kregen we nog een unieke Japanse blended malt te proeven, de: 

  • Ginkgo, Japanese Blended Malt Whisky, 46%, Number One Drinks..  

Een blended malt uit Japan van verschillende owners is nog niet eerder vertoond omdat bijvoorbeeld moedermaatschappijen als Suntory en Nikka nooit vaten met elkaar ruilen. Ichiro Akuto (vroeger van Hanyu, die ook in Japan bekend staat onder de naam Chrysantheum) heeft het echter voor elkaar gekregen een blended malt te maken die is samengesteld uit single malts van verschillende moedermaatschappijen.      

Het tussendoortje

van Bert, de Ginkgo

En alsof het nog niet genoeg was (was het ook niet echt) eindigde het officiële programma met 3 bottelingen van Yamazaki uit de “Cask of …. Series”

Deze "Cask Of ....Series" vintage single cask-bottlingen  is eerder door Suntory uitgebracht in de jaren 2002/2003. Destijds opgevolgd door de “Vintage-series”, waaronder de inmiddels beroemde “”1984-bottling” die vorig jaar heel erg hoog scoorde bij de Malt Maniacs Awards en de “Owners Cask-series”

Eind 2007 zijn door Suntory twee nieuwe bottelingen uitgebracht in de “Cask of …. Series”. Niet regulier te koop, alleen uitgebracht voor een aantal whiskybars in Japan.

Deze twee meest recente bottelingen (een sherry cask en een heavily peated versie) weden geproefd tegenover een oude bourbon cask botteling uit 2002. De details van de flessen:

  • Yamazaki 1991, 60%, Distilled Mar. 1991 and bottled Nov. 2002 as "The Cask of Yamazaki", Bourbon cask 1070640, bottle 48 of 144. (OB van Suntory)

  • Yamazaki 1990, 59%, Distilled Jan. 1990 and bottled Oct. 2007 as "The Cask of Yamazaki", Spanish Oak (Sherry Butt), Cask OM70170, bottle # 440 of 516. (OB van Suntory)

  • Yamazaki 1993, 60%, Distilled May. 1993 and bottled Oct. 2007 as "The Cask of Yamazaki", Heavily Peated, White Oak, cask 3Q70040, bottle 431 of 539 (OB van Suntory)  

Deze 3 Yamazaki whisky's uit de verschillende vaten waarop ze gerijpt waren, waren bijzonder leuk om na elkaar te kunnen proeven. Met deze laatste serie van 3 Yamazaki bottelingen kwam een waardig einde aan deze unieke proeverij.

Nico heeft ook nu ( samen met vele anderen) proef notities gemaakt en deze staan nu ook in zijn lijsten vermeld. Zie voor een snelle blik klik op Japan voor een uittreksel van zijn lijsten waar al zijn notities van geproefde Japanse whisky's in terug te vinden zijn.

Omdat Nico wat eerder weg moest heeft hij echter de laatste 2 Yamazaki bottelingen niet kunnen proeven.

Het was al met al weer een topproeverij die wij met dit thema "Japanse whisky's" hebben mogen beleven. Ook de stijlvolle en leuke locatie heeft hier aan bijgedragen

Zoals het hoort liepen de meningen over de geproefde  whisky's wat uiteen, maar als top 3 van deze proeverij zijn toch wel de 

  • Yamazaki 1979/2004 (56% OB, Vintage Malt Japanese Oak)

  • Yoichi 20Y, 55%, Distilled 1987 and bottled 2007 (OB van Nikka)

  • Yamazaki 1990/2007 (59% OB, Cask of Yamazaki, sherry cask, b#516)  

algemeen als de lekkerste gewaardeerd. 

 

Bert, hartelijke dank dat je al deze mooie flessen hebt meegenomen en met ons wilde delen. Wij hebben allen genoten van deze flessen, in de wetenschap dat het uitzonderlijk was dat we deze allemaal konden proeven.

Gelukkig krijgt deze proeverij nog een staartje want.......................Voor de liefhebbers zal Bert een aantal bijzondere Japanse Whisky’s  meenemen naar het komende Whisky-festival in Groningen. Te vinden op de stand van Dutch Connection (DC) .                                               

  

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties