Proeverijen
Proefnotities Evenementen
agenda |
Deze werd georganiseerd door Bert Vuik. De locatie Yumi & Sushi in de Concordiastraat gelegen in het centrum van Alphen aan den Rijn werd geregeld door Willem Wittebol. Hoewel dit dus geen proeverij van Het Genietschap was, hebben we toch dit verslag in overleg met Bert op onze site opgenomen. Dit omdat hier 5 leden van Het Genietschap bij aanwezig waren en omdat wij allen deze proeverij van Bert zeer konden waarderen.
Joep opende de proeverij met een welkomst woord en een kleine toelichting hoe Bert en hij tot dit initiatief waren gekomen. Daarna nam Bert het woord over, vertelde zijn insteek en verraste ons allen met de opening van de proeverij met een whisky die niet op het lijstje stond dat wij allen vooraf gekregen hadden. Hij had namelijk een Single Malt whisky van de kleine onafhankelijke distilleerderij Eigashima (1,5 werknemers!) bemachtigd, die voorheen alleen maar blended whisky produceerde. Deze fles is de eerste Single Malt whisky die zij op de markt hebben gezet en we waren getuige van het eerste flesje dat werd geopend in Europa. Het is een 8 jaar oude whisky gerijpt op White Oak en op 40 % ABV gebotteld. Het werd de eerste van een geweldige reeks Japanners die niet in Nederland verkrijgbaar zijn.
Daarna kijken we naar de door Bert meegebrachte flessen die op het programma staan en zetten deze naast elkaar voor onderstaande foto. Tijdens de proeverij wordt de volgorde nog wat aangepast en proeven we de whisky's in een iets andere volgorde.
De
start van het officiële programma bestond uit twee vintage bottelingen
van Komogatake, afkomstig uit de Mars Shinshu distilleerderij (bron:
Maltwhisky Yearbook 2008). Eigenaar Hombo Shuzo is een groot producent van
„Shochu“ in Japan. Shochu is een gedistilleerde alcoholische, in Japan
populaire, drank. Typisch is het alcohol percentage van 25% dat het
zwakker dan whisky, maar sterker dan wijn en Sake maakt. De Mars Shinsu
distilleerderij is een grote productielocatie, maar de malt whisky
productie op deze site werd stilgelegd rond 1995/1996 en momenteel zijn er
geen plannen bekend om de productie te hervatten. Er bestaan van deze
distilleerderij nu nog ongeveer 100 vaten met malt whisky. Een “silent
still” dus. Geproefd werden de Komagatake vintage 1986 and vintage 1989
en om meer precies te zijn:
Vervolgens
stonden er twee Vintage bottelingen van Karuizawa op het programma. Over de
2 stuks Karuizawa Vintage bottelingen die hierna geopend en geproefd werden
wist Bert nog te vertellen dat hier 25 versies van zijn en dat sinds de
overname van Mercian (de oorspronkelijke eigenaar van Karuizawa en in Japan
“groot” door wijnen) door Kirin (in Japan groot in Bier en de eigenaar
van Fuji Gotemba) deze vintages van Karuizawa regulier niet meer te koop
zijn in Japan. Er zijn echter nog voldoende vaten op voorraad. In Europa
zullen we, dankzij de firma “Number One-drinks”, naar verwachting de
komende jaren niet verstoken blijven van Karuizawa vintage-bottingen. Als
uniek voorproefje hiervan dus eerst wat oudere bottelingen en om precies te
zijn:
De
laatste whisky die voor het diner op het programma stond was
Bert waarschuwde ons nog voor dat deze zeldzame vatsoort van Japans eikenhout een zeer specifieke smaak aan de whisky geeft waar je wel of geen liefhebber van bent. Klopt, ik vond hem niet geweldig maar voor een aantal aanwezigen was dit het hoogtepunt van de tasting. Zij vonden dat dit qua neus en smaak het meest bijzondere van de dag was.
Yumi & Sushia, waar we te gast waren verzorgde ons geweldig. Heerlijke hapjes tussendoor en voldoende water om deze vooral cask strength whisky's ook na het proeven nog voldoende te verdunnen. Als klapstuk halverwege de proeverij een heerlijk stijlvol diner bestaande uit Japanse Sushi en Sashimi. Ja, dat was heerlijk en ging er allemaal goed in.
Na dit heerlijke diner gingen we door met twee bottelingen van Nikka Yoichi. Geproefd
werden; De nieuwe Vintage 1987-2007 van Nikka Yoichi en een single cask
botteling van Nika Yoichi. Op de etiketten van deze flessen stond;
De
20Y Yoichi zal later dit jaar (voor
het eerst) in
Europa te koop zijn, geïmporteerd door La Maison du Whisky, voor naar
verwachting een kleine 200 euro. Bert wist nog te vertellen dat deze
prachtige whisky een vatting van slechts 2 vaten is. Ook de speciale
botteling voor Whisky Live Tokyo 2007 was natuurlijk een unicum, maar stelde
wel iets teleur na de uitstekende 20Y.
Bert
gaf bij elke fles een toelichting over .de herkomst en meer leuke
achtergrond informatie.
Hij
had ook nog tips voor websites waar e.e.a. ook over Japanse
whisky's te vinden is
Voor
de liefhebbers zal Bert een aantal bijzondere Japanse Whisky’s meenemen
naar het komende Whisky-festival in Groningen. Te vinden op de stand
van Dutch Connection (DC) Oh ja, tussen het officiële programma door kregen we nog een unieke Japanse blended malt te proeven, de:
Een blended malt uit Japan van verschillende owners is nog niet eerder vertoond omdat bijvoorbeeld moedermaatschappijen als Suntory en Nikka nooit vaten met elkaar ruilen. Ichiro Akuto (vroeger van Hanyu, die ook in Japan bekend staat onder de naam Chrysantheum) heeft het echter voor elkaar gekregen een blended malt te maken die is samengesteld uit single malts van verschillende moedermaatschappijen.
En alsof het nog niet genoeg was (was het ook niet echt) eindigde het officiële programma met 3 bottelingen van Yamazaki uit de “Cask of …. Series” Deze
"Cask Of ....Series" vintage single cask-bottlingen is
eerder door Suntory uitgebracht in de jaren 2002/2003. Destijds opgevolgd
door de “Vintage-series”, waaronder de inmiddels beroemde
“”1984-bottling” die vorig jaar heel erg hoog scoorde bij de Malt
Maniacs Awards en de “Owners Cask-series” Eind
2007 zijn door Suntory twee nieuwe bottelingen uitgebracht in de “Cask of
…. Series”. Niet regulier te koop, alleen uitgebracht voor een aantal
whiskybars in Japan. Deze
twee meest recente bottelingen (een sherry cask en een heavily peated
versie) weden geproefd tegenover een oude bourbon cask botteling uit 2002. De
details van de flessen:
Deze 3 Yamazaki whisky's uit de verschillende vaten waarop ze gerijpt waren, waren bijzonder leuk om na elkaar te kunnen proeven. Met deze laatste serie van 3 Yamazaki bottelingen kwam een waardig einde aan deze unieke proeverij.
Het was al met al weer een topproeverij die wij met dit thema "Japanse whisky's" hebben mogen beleven. Ook de stijlvolle en leuke locatie heeft hier aan bijgedragen. Zoals het hoort liepen de meningen over de geproefde whisky's wat uiteen, maar als top 3 van deze proeverij zijn toch wel de
algemeen als de lekkerste gewaardeerd.
Bert, hartelijke dank dat je al deze mooie flessen hebt meegenomen en met ons wilde delen. Wij hebben allen genoten van deze flessen, in de wetenschap dat het uitzonderlijk was dat we deze allemaal konden proeven. Gelukkig
krijgt deze proeverij nog een staartje want.......................Voor
de liefhebbers zal Bert een aantal bijzondere Japanse Whisky’s meenemen
naar het komende Whisky-festival in Groningen. Te vinden op de stand van
Dutch Connection (DC)
webmaster webdesign
|