Proeverijen
Proefnotities Evenementen
agenda |
Andre Bos kon deze keer niet, de rest van Het Genietschap was aanwezig en Michel & Christel hadden bij deze Genietschap proeverij ook Govert van Bodegom en Alexander van der Veer als gasten uitgenodigd. Het thema deze keer : " Een ouderwets gezellige bijeenkomst met het zilte nat maar exclusief Islay whiskies." Een lastig thema, maar ook nu maken we er vast wel weer een feestje van. We worden ontvangen met koffie, heerlijk zelf gemaakt appelgebak en .........we worden zeer verrast door een glaasje "Hansje in de kelder" likeur.
Na door deze zeer ludieke boodschap verrast te zijn hebben we nog wel wat tijd nodig om terug te keren naar het thema van de dag. Het rustige ronde met 6 stuks blindgangers geeft ons even de tijd en gelegenheid deze omschakeling te maken. De proeverij is hiermee begonnen.
Nadat ze allemaal uitvoerig geroken en geproefd waren sprak Michel de verlossende woorden uit. "Deze 6 stuks whisky's waren in volgorde van het glasnummer;
1: Smith's Angaston, 40%, 1997 - 2007, Australian Single Malt Whisky 2: Arran 12Y, 54.7%, Masters of Malt 3: Islay 12Y, 40%, Masters of Malt 4: Bowmore 8Y, Masters of Malt, distilled 2000 5: Bunnahabhain 1976, 31Y 6: Port Ellen 24Y, 60.4%, Distilled 1982 and bottled at cask strength for Bladnoch forum 2006, Sherry Cask no. 42461 "
In vogelvlucht kijken welke bottelingen er allemaal ingebracht zijn. Omdat zo de etiketten niet goed leesbaar zijn benaderen we ze ook nog eens frontaal.
Dit levert slechts een aantrekkelijk rommeltje op waar nog wel wat orde in geschapen moet worden.
Nico begint daar mee en Frans fluistert Jos nog wat hints in zijn oor.
We komen er niet uit.......Frans is erg eigenwijs en we, (Nico en Jos) leggen ons uiteindelijk maar neer bij de volgorde die Frans gemaakt heeft. Later......tijdens de proeverij pakken we wel de flessen waarvan wij denken dat die nu aan de beurt zijn.
We
beginnen met een Japanner, de
Miyagikyo
12Y, 45%, batch 2OE22C
Daarna de Lochside
1981, 56.1%, cask no. 803, refill sherry hogshead, distilled 23-3-1981 and
bottled 24-6-2009. Gordon & MacPhai exclusively for
Terwijl
wij van de whiskies genieten wordt er in de keuken als hard gewerkt aan
een pompoenensoep die daarna opgediend wordt. Bij deze toch al heerlijke
soep wordt ook nog een een Talisker
18Y, 45.8% ingeschonken.
Ja, ja .............we weten wel wat Genieten is.
Na
deze heerlijke soep met de 18Y Talisker
om ons in de stemming te brengen gaan we verder net nog 2 mooie Taliskers,
de..................
Talisker:
Tactical 22Y, 50%, Jan. 1979 - Jan. 2001, Douglas Laing Old Malt Cask, 288
bottles. "Director's Tactical Selection"
In
de keuken wordt door Christel al gewerkt aan de voorbereidingen van het
volgende gerecht. Wij gaan door met de
volgende fles. Een eerste Brora uit een reeks van 3 stuks, de Brora
1982-1997, 40%, Gordon & MacPhail Connoisseur's Choice
Na deze eerste Brora kregen we een overheerlijke Japanse salade geserveerd. Hier genoten we zozeer van dat we het recept van Michel wel moesten ontfrutselen. Dat is gelukt en dit staat nu ook op onze site en is te vinden door te klikken op de link Japanse salade
Na
deze overheerlijke Japanse salade gingen we verder met de 2 volgende Brora's te
weten de ..... Brora
26Y, 50%, Nov. 1974 - April 2001, Douglas Laing Old Malt Cask, 258 bottles, en
de geweldige Brora
1972-2003, 31Y, 49.3%, Douglas Laing "Old & Rare" reeks, 221
bottles. Erik
had nog wat leuks voor de aftertasting meegenomen een
.......................
Lagavulin
12Y, 43%, OB White Horse distillers (75 cl Italian bottling circa 1979) Deze was te mooi om daarvoor te bewaren en was nu maar alvast open gemaakt en uitgeschonken. Hoe is het mogelijk dat dit soort, toen der tijd, heel gewone standaard bottelingen zo vreselijk mooie whisky bevatte. Na hiervan even te zijn bijgekomen gingen we verder met een Bruichladdich, om precies te zijn de Bruichladdich NAS Links- St Andrews Swilcan Bridge ( 46%, OB, 2003 10Y))
Man, man,..... wat is het leven toch mooi, we snoepen gewoon verder.
Michel en Christel trekken zich even terug om de laatste hand te leggen aan ons diner. Er staan mosselen met heerlijke sausjes op het menu. Geen wonder dat de sausjes lekker zouden zijn, er ging ook een hoeveelheid Royal Lochnagar, 30Y, 1974/2004, 56.2% UDRM in.
Voordat
we ons te buiten gaan aan de mosselen nemen we er nog een om van te
Genieten, de .... Tomatin
1976, 49.6%,
Niets te veel gezegd, de mosselen waren heerlijk en ja de sausjes ook. Een geweldig diner bij alle heerlijke whiskies. We Genoten vol op.
Na
dit heerlijk diner en alle eerder geproefde whiskies gaan we nu verder met
wat rustiger spul, de Glen
Scotia 1973-1999, 26Y, 40%
Daarna
proeven we de
.....
Jura:
Isle of Jura 15Y, 57.7%, limited edition of 850 bottles straight from cask
#9876. Distilled on 22-3-1989 and bottled in the distillery on 31-5-2004. Govert
verraste ons nog met een trio Longmorn whiskies, te weten de.......
Longmorn-Glenlivet
19Y, 45%, distilled Sept 1974 and bottled October 1993. Cadenhead's
Original Collection (green label)
Met het dessert, bestaande uit Rum baba's met vanille ijs en caramelsaus konden we de smaak- papillen even resetten. Dat was ook wel nodig voordat we deze geweldige proeverij afsloten met de laatste 4 stuks whiskies, de Port Ellen 21Y, 50%, Distilled 1982 and bottled 2003, sherry cask, Douglas Laing Old Malt Cask, 216 bottles. Springbank 14Y, 53.9%, sherry butt, distilled 1991 and bottled Sept. 2006,
Cadenhead's Authentic Collection, 654 bottles Old Pulteney 8Y, 63.1%, Aug. 1990 - Sep. 1998, Cadenhead's Authentic
Collection Old Pulteney 36Y, 50%, Dec. 1964 - Jan. 2001, 50%, Douglas Laing Old Malt
Cask, 324 bottles
Met een zeer voldaan gevoel vertrokken de meeste om de laatste trein naar huis nog te kunnen halen. Een enkeling bleef slapen, d.w.z. nadat hij zijn slaapplaats op de kat had heroverd.
We hebben weer volop genoten van deze serie heerlijke whiskies. Het niveau van de ingebrachte en geproefde flessen was weer erg hoog. Zonder de andere hele mooie ingebrachte whiskies te kort te doen; de Lagavulin 12Y, 43%, OB White Horse distillers (75 cl Italian bottling circa 1979) vond men in het algemeen de topper, gevolgd door de .Brora 1972-2003, 31Y, 49.3%, Douglas Laing "Old & Rare" reeks. Wij danken met name de gastheer- en vrouw Michel en Christel die ons op meerdere fronten zeer verrast en geweldig verzorgd hebben. Ook de leden en de gasten die met hun inbreng deze mooi reeks whiskies hebben samengesteld en met ons allen gedeeld hebben. Het Genietschap, heeft hiermee weer een proeverij van ongekend hoog niveau beleeft waar we nu nog steeds op terugkijken en van nagenieten.
webmaster webdesign
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||