Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws  Verslag van de Genietschap proeverij bij Michel & Christel op 28 oktober 2009 

Andre Bos kon deze keer niet, de rest van Het Genietschap was aanwezig en Michel & Christel hadden  bij deze Genietschap proeverij ook Govert van Bodegom en Alexander van der Veer als gasten uitgenodigd.

Het  thema deze keer : " Een ouderwets gezellige bijeenkomst met het zilte nat maar exclusief Islay whiskies." Een lastig thema, maar ook nu maken we er vast wel weer een feestje van. 

We worden ontvangen met koffie, heerlijk zelf gemaakt appelgebak  en .........we worden zeer verrast door een glaasje  "Hansje in de kelder" likeur.

Met dit likeurtje uit de distilleerderij De Ooievaar werd vroeger en ook nu weer kenbaar gemaakt dat er iemand van Het Genietschap bol staat van de activiteiten. 

Na door deze zeer ludieke boodschap verrast te zijn hebben we nog wel wat tijd nodig om terug te keren naar het thema van de dag. Het rustige ronde met 6 stuks blindgangers geeft ons even de tijd en gelegenheid deze omschakeling te maken. De proeverij is hiermee begonnen. 

De 6 blindgangers die ons, na "Hansje in de kelder", ook nog even omschakeltijd geven naar het thema van vandaag. 

Nadat ze allemaal uitvoerig geroken en geproefd waren sprak Michel de verlossende woorden uit.           "Deze 6 stuks whisky's waren in volgorde van het glasnummer;

 

1: Smith's Angaston, 40%, 1997 - 2007, Australian Single Malt Whisky

2: Arran 12Y, 54.7%, Masters of Malt

3: Islay 12Y, 40%, Masters of Malt

4: Bowmore 8Y, Masters of Malt, distilled 2000

5: Bunnahabhain 1976, 31Y

6: Port Ellen 24Y, 60.4%, Distilled 1982 and bottled at cask strength for Bladnoch forum 2006, Sherry Cask no. 42461 "

 

Ja, 6 stuks unieke bottelingen !!

In vogelvlucht kijken welke bottelingen er allemaal ingebracht zijn. Omdat zo de etiketten niet goed leesbaar zijn benaderen we ze ook nog eens frontaal.

 

Dit levert slechts een aantrekkelijk rommeltje op waar nog wel wat orde in geschapen moet worden.

Nico begint daar mee en Frans fluistert Jos nog wat hints in zijn oor. 

 

We komen er niet uit.......Frans is erg eigenwijs en we, (Nico en Jos) leggen ons uiteindelijk maar neer bij de volgorde die Frans gemaakt heeft. Later......tijdens de proeverij pakken we wel de flessen waarvan wij denken dat die nu aan de beurt zijn.   

We beginnen met een Japanner, de Miyagikyo 12Y, 45%, batch 2OE22C

 

Daarna de Lochside 1981, 56.1%, cask no. 803, refill sherry hogshead, distilled 23-3-1981 and bottled 24-6-2009. Gordon & MacPhai exclusively for La Maison du Whisky.  

Terwijl wij van de whiskies genieten wordt er in de keuken als hard gewerkt aan een pompoenensoep die daarna opgediend wordt. Bij deze toch al heerlijke soep wordt ook nog een een Talisker 18Y, 45.8% ingeschonken. Ja, ja .............we weten wel wat Genieten is. 

 

Na deze heerlijke soep met de 18Y Talisker om ons in de stemming te brengen gaan we verder net nog 2 mooie Taliskers, de..................                                                                                                                            Talisker: Tactical 22Y, 50%, Jan. 1979 - Jan. 2001, Douglas Laing Old Malt Cask, 288 bottles. "Director's Tactical Selection"  en de .....................                                                                                             Talisker: Tactical 20Y, 50%, Feb. 1980 - Jan. 2001, finished in sherry cask, Douglas Laing Old Malt Cask, 504 bottles. "Director's Tactical Selection" ......

 

In de keuken wordt door Christel al gewerkt aan de voorbereidingen van het volgende gerecht. Wij gaan door met  de volgende fles. Een eerste Brora uit een reeks van  3 stuks, de Brora 1982-1997, 40%, Gordon & MacPhail Connoisseur's Choice 

Na deze eerste Brora kregen we een overheerlijke Japanse salade geserveerd. Hier genoten we zozeer van dat we het recept van Michel wel moesten ontfrutselen. Dat is gelukt en dit staat nu ook op onze site en is te vinden door te klikken op de link Japanse salade 

Na deze overheerlijke Japanse salade gingen we verder met de 2 volgende Brora's te weten de ..... Brora 26Y, 50%, Nov. 1974 - April 2001, Douglas Laing Old Malt Cask, 258 bottles, en de  geweldige     Brora 1972-2003, 31Y, 49.3%, Douglas Laing "Old & Rare" reeks, 221 bottles.  

Erik had nog wat leuks voor de aftertasting meegenomen een  .......................                                  Lagavulin 12Y, 43%, OB White Horse distillers (75 cl Italian bottling circa 1979)   

Deze was te mooi om daarvoor te bewaren en was nu maar alvast open gemaakt en uitgeschonken. Hoe is het mogelijk dat dit soort, toen der tijd, heel gewone standaard bottelingen zo vreselijk mooie whisky bevatte. 

Na hiervan even te zijn bijgekomen gingen we verder met een Bruichladdich, om precies te zijn de  Bruichladdich NAS Links- St Andrews Swilcan Bridge ( 46%, OB, 2003 10Y))

Man, man,..... wat is het leven toch mooi, we snoepen gewoon verder. 

Michel en Christel trekken zich even terug om de laatste hand te leggen aan ons diner. Er staan mosselen met heerlijke sausjes op het menu. Geen wonder dat de sausjes lekker zouden zijn, er ging  ook een hoeveelheid Royal Lochnagar, 30Y, 1974/2004, 56.2% UDRM in. 

Voordat we ons te buiten gaan aan de mosselen nemen we er nog een om van te Genieten, de .... Tomatin 1976, 49.6%, Scotch Single Malt Circle, distilled 22.11.1976 and bottled 28.01.2006, cask 19085, bottle 270 of 336.  

Niets te veel gezegd, de mosselen waren heerlijk en ja de sausjes ook. Een geweldig diner bij alle heerlijke whiskies. We Genoten vol op.

Na dit heerlijk diner en alle eerder geproefde whiskies gaan we nu verder met wat rustiger spul, de   Glen Scotia 1973-1999, 26Y, 40% en de                                                                                                       Glen Scotia 15Y, 53.4%, distilled 1-1-1992, cask 424, 241 bottles  

Daarna proeven we de .....                                                                                                                                  Jura: Isle of Jura 15Y, 57.7%, limited edition of 850 bottles straight from cask #9876. Distilled on 22-3-1989 and bottled in the distillery on 31-5-2004.  

Govert verraste ons nog met een trio Longmorn whiskies, te weten de.......                                         Longmorn-Glenlivet 19Y, 45%, distilled Sept 1974 and bottled October 1993. Cadenhead's Original Collection (green label)                                                                                                                                 Longmorn 28Y, 46%, distilled 1973 and bottled 2001, hogshead #3970, Wilson and Morgan Longmorn-Glenlivet 12Y, 58.1%, distilled June 1984 and bottled September 1996. Cadenhead's

 

Goverts Longmorn trio

Met het dessert, bestaande uit Rum baba's met vanille ijs en caramelsaus konden we de smaak- papillen even resetten. Dat was ook wel nodig voordat we deze geweldige proeverij afsloten met de laatste 4 stuks whiskies, de Port Ellen 21Y, 50%, Distilled 1982 and bottled 2003, sherry cask, Douglas Laing Old Malt Cask, 216 bottles. 

Springbank 14Y, 53.9%, sherry butt, distilled 1991 and bottled Sept. 2006, Cadenhead's Authentic Collection, 654 bottles 

Old Pulteney 8Y, 63.1%, Aug. 1990 - Sep. 1998, Cadenhead's Authentic Collection 

Old Pulteney 36Y, 50%, Dec. 1964 - Jan. 2001, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask, 324 bottles

 

Met een zeer voldaan gevoel  vertrokken de meeste om de laatste trein naar huis nog te kunnen halen. Een enkeling bleef slapen, d.w.z. nadat hij zijn slaapplaats op de kat had heroverd.

We hebben weer volop genoten van deze serie heerlijke whiskies. Het niveau van de ingebrachte en geproefde flessen was weer erg hoog. Zonder de andere hele mooie ingebrachte whiskies te kort te doen; de Lagavulin 12Y, 43%, OB White Horse distillers (75 cl Italian bottling circa 1979) vond men in het algemeen de topper, gevolgd door de .Brora 1972-2003, 31Y, 49.3%, Douglas Laing "Old & Rare" reeks. 

Wij danken met name de gastheer- en vrouw  Michel en Christel die ons op meerdere fronten zeer verrast en geweldig verzorgd hebben. Ook de leden en de gasten die met hun inbreng deze mooi reeks whiskies hebben samengesteld  en met ons allen gedeeld hebben. 

Het Genietschap, heeft hiermee weer een proeverij van ongekend hoog niveau beleeft waar we nu nog steeds op terugkijken en van nagenieten. 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties