Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws:  Verslag  van de proeverij bij Nico op 8 januari 2011

Het thema van deze eerste proeverij in 2011 van Het Genietschap kwam deze keer pas na veel wikken en wegen tot stand. Ik citeer: "Het is koud, guur, barre winter condities in het land. Schreeuwt dat niet om Islay-time?? Ik wil het echter niet tot dat ene eiland beperken, dan zou ik prachtige Brora’s, Taliskers, Longrows en Ledaigs uitsluiten. Een beetje turf mag er zeker wezen deze keer".

Het thema is daarom geworden “Hartverwarmende whisky voor de donkere winterdag”.

 

Wat onder anderen nog vooraf ging..............................( een paar stukjes uit wat mailtjes die volgden nadat het thema bekend was.) 

----------------------------------------------------------------------------------

Ik neem in ieder geval mee:

Port Ellen

I

1982/2008 Refill HH DL REF 4112 bt: 589

25

DL

 

0,70

50,0%

Laphroaig

I

2001/2009 HH 2927 bt: 324

8

Ult.

 

0,70

57,0%

----------------------------------

Voor 8 januari neem ik mee een 25 jaar oude Brora 1975-2001, autumn provenance botteling, 43%

----------------------------------

Ik breng mee: Strathisla 1960 en/of Macallan 1960

----------------------------------

Het mag ook "en" hoor 
----------------------------------

Hiervandaan een Ar-1 en een straartje Port Ellen

----------------------------------
Ik kan helaas geen voor ieder onbekende whisky meenemen maar ik neem een 3 tal Port Ellen mee, als vegelijking. Daarnaast nog een doos vol silver seals, een Strathisla 21 en een van 25 jaar oud , een doos vol Ardbeg en nog veel meer.

----------------------------------

Ik blijf niet het hele weekend hoor??

-----------------------------------------------------------------------------------

 

Het is uiteindelijk natuurlijk allemaal goed gekomen, en de left overs van de proeverij in Zwitserland, (zie hier het verslag) een doos vol Silver Seals, een Strathisla van 21 en een van 25 jaar oud , een doos vol Ardbeg en nog veel meer zijn inderdaad op tijd aangekomen om nu door te kunnen gaan met de flessen whisky's waar we toen niet aan toe gekomen waren.

 

Met "flitsende bewegingen" zet Nico nog wat van deze flessen in het rijtje dat nu al aardig groeit.

Nog niet iedereen is al binnen, maar in afwachting daarvan worden de laatste nieuwtjes alvast uitgewisseld.

De tafel is al gedekt, het ziet er veelbelovend uit. Zo te zien wordt deze proeverij niet alleen een whiskyfeestje maar is er ook heel hard nagedacht over een uitgebreide culinaire ondersteuning daarvan. Mooi, heel mooi.

Maar volgens goed gebruik werd ook nu een bodempje gelegd door koffie met appelgebak. Het appelgebak dit keer verrijkt met donker fruit en slagroom. Dat ging er wel in.....en het was waarachtig even stil in de kamer.

 

Nico kwam daarna binnen met de glaasjes van de blindgangers, die natuurlijk ook op de foto moesten. Het werd een 1- 2-tje tussen Andre en Jos. Andre werd hierbij door Jos flitsend in het volle zonnetje gezet. Andre, heeft op zijn beurt, met zijn teletoestel Jos vastgelegd.

 

 

Met beheerste flits lukte het toch redelijk wel om de 7 stuks proefglaasjes vast te leggen. Jos had daar alle tijd voor want Nico had deze keer een nogal uitgebreide toelichting op deze 7 glaasjes. Zo wist hij ons te vertellen dat .......

 

Hint 1: 5 stuks van deze 7 glaasjes bevatten een cask strength whisky.

Hint 2: 4 stuks van deze 7 glaasjes bevatten een whisky van 1 distilleerderij.

Hint 3: De overige 3 hebben 2 dingen gemeenschappelijk; de whiskyregio en de bottelaar.

Hint 4: Van deze overige 3 zijn er ook nog eens 2 stuks van dezelfde distilleerderij.

Hint 5: 1 stuks van deze 7 is "een heilig huisje" voor minimaal 1 Genietschapper.

 

Of wij maar even invulling/antwoord wilden geven op zijn paar hints.

 

Natuurlijk stortten wij ons gretig op deze 7 glaasjes, maar of iedereen dat met dezelfde bedoelingen deed....hum......dat weet ik niet precies.

 

Hoewel, achteraf gezien, werd er toch echt serieus geprobeerd om deze opdrachten te vervullen en we genoten daarbij natuurlijk ook nog van deze whisky's.

Een aantal onder ons kwamen dicht bij een aantal antwoorden maar niemand kon alles foutloos beantwoorden. We moesten het dus toch hebben van de informatie die Nico ons aan het eind van dit rondje blindproeven gaf.

De 5 cask strenght whisky's waren de glaasjes 1 t/m 5.

De 4 whisky's van de zelfde distilleerderij waren glaasjes 4, 5, 6 en 7.

De 3 overige waren allen Lowland whisky's van de Rare Malts Selection

De glaasjes 2 en 3 bevatten alle 2 een Rosebank.

Glaasje 1 bevatte een St. Magdalene en deze versie is "het Heilig Huisje" van Alexander. Hij was nog lang, na dit blindrondje, in de weer met een cognacglas om te proberen hem in de 90 punten te krijgen. (was gelukt)

 

De 7 glaasjes bevatten om precies te zijn;

Glas 1 : St Magdalene 1979, 63.8 % Rare Malts Selection.

Glas 2 : Rosebank 1981, 22Y, 61.1%, Rare Malts Selection

Glas 3 : Rosebank 1979, 20Y, 60.3%, Rare Malts Selection

Glas 4 : Arran, 15th Anniversary Bottling, 54.6%, limited edition of 5640 bottles, distilled 1999 and bottled 2010, finished in Amontillado Sherry Casks.

Glas 5: Arran, Limited Edition finished in Grand Cru Champagne Cask, 58.9%, no age, bottled 11-08-2005, bottle 209/304

Glas 6: Arran Rowan Tree limited edition 2010

Glas 7: Arran Machrie Moor, 46%

Natuurlijk moesten die flessen ook op de foto. Andre die daar achter zat dacht al " Nee he !!!!! toch niet weer " en  gaf zich bij voorbaat al over "Peace man !!!".  Maar ach, het ging nu echt om een foto van deze 7 flessen Andre en zie....

 

Eens kijken... wat is er vandaag door iedereen meegenomen en laten we die even op te proeven volgorde zetten.

 

Hé, daar hebben we ook de 3 stuks Ob "oude klassiekers" van Ardbeg waar we in Zwitserland niet aan toe gekomen waren. Heel goed, ze zijn ook te mooi om aan het eind van een proeverij nog te proeven als we niet zo scherp meer zijn. Dat zou afbreuk gedaan hebben aan de hele mooie kwaliteit hiervan. Verhip ook nog een hele reeks van Port Ellen.

Die zetten we dan ook maar bij elkaar als sub-proeverijtje. De rest is ook niet slecht en sluit daar weer achteraan.

De foto van deze flessen is maar in 2 lagen geknipt omdat als alle flessen naast elkaar staan van de hoogte niet veel over blijft.

 

Na de blindproeverij was het goed om, voordat we verder gaan met whisky, even te genieten van wat verschillende kaasjes en salades op een stokbroodje om de maag met ook wat stevigers te vullen.

Hierna verder met de whisky. Om de "oude klassiekers" van Ardbeg, waar we in Zwitserland niet aan toe gekomen waren, te eren beginnen we deze proeverij met een voor ons uniek fenomeen, een Ardbeg pre-tasting.

 

Om de vandaag ingebrachte Ardbeg Ar1 ook goed tot zijn recht te laten komen, beginnen met deze. Om precies te zijn dus met de 

  • Ardbeg: Elements of Islay Ar1, 58.7%, no age

     

    Een overheerlijke whisky waar Nico nog 2 referentie flesjes van Ardbeg bij zet, de

     

  • Ardbeg: Very Young Ardbeg, 58.3%, "Committee Approved", 1998-2004, en de

  • Ardbeg Committee Reserve Young Uigeadail (Oogling), 59.9%. Distilled 2002 and bottled 2006 (made from 3 hogsheads of Very Young Ardbeg and 1 sherry butt Ardbeg distilled 2002)

Naast de buitengewoon plezierige Ar1 was het referentiesample van de Very Young Ardbeg kansloos en het sample van de Committee botteling Young Uigeadail (Oogling) had meer diepgang dan de Ar1, maar was wel grover.

 

 

Dan komen de 3 stuks Ob "oude klassiekers" van Ardbeg aan de beurt, de

  • Ardbeg 1975, 43% limited edition, bottled in 2000 (25Y)

  • Ardbeg 1977, 46%, bottled in 2002

  • Ardbeg 1978, 43%, bottled in 1997

Van deze 3 was de beste duidelijk de 1975 (scores van 92/93);  gevolgd door 1977 en 1978 (beiden rond de 90).

gevolgd door nog een staartje

  • Ardbeg 1975-2000, 24Y, 50% Old Malt Cask Oct. 75 - May.00, 713 bottles

Erik die de 3 stuks Ob "oude klassiekers" van Ardbeg had ingebracht kan heel overtuigend overkomen als hij daar vol enthousiasme over vertelt. Hij zorgt er gewoon voor dat hij met z'n 2-en is.

 

Na deze unieke Ardbeg pre-tasting werd met een voorgerecht een mooie overgang naar de rest van de proeverij gecreëerd. Deze cocktail met gerookte kip was niet alleen heerlijk maar resette ook al onze smaakpapillen zodat we weer als herboren aan de volgende whisky's konden beginnen.

Rianne was er maar druk mee, eerst in de keuken en dan ook nog naar alle borden op de erg fraai gedekte tafel.

 

Wij genoten er van en onder het mom van "kleine potjes hebben ook grote honger " kreeg ook Kiki een voorgerechtje geserveerd.

 

Hierna, dus geheel voor het vervolg van de proeverij geprepareerd, waren we klaar voor de volgende serie whisky's.

Het gebeurt zelfs bij Het Genietschap toch niet zo vaak dat, zonder dat Port Ellen het thema is, er spontaan zo'n mooi rijtje bottelingen ingebracht wordt. Dit keer wel en daarom gingen we erg vrolijk verder met een verticale Port Ellen proeverij. De 6 bottelingen in het rijtje waren de.....

  • Port Ellen 1975, 24Y, 43%. Signatory Millenium Edition. Bottle 207/355, oak cask 1764,. Distilled 08-04-1975 and bottled 30-09-1999.

  • Port Ellen 19Y, McGibbons Provenance Selection, Spring 1982-Spring 2002,43%

  • Port Ellen 25Y, McGibbons Provenance Selection, Winter 1983- Autumn 2008,Sherry cask, 46%

  • Port Ellen 25Y, 50%, Distilled Nov. 1982 and bottled Jan. 2008 by Douglas Laing Old Malt Cask. , one of 589 bottles.

  • Port Ellen 1979-2001, 22Y, 56.2%, Super Premium Malt, 1st release, bottle 3966/6000

  • Port Ellen 1978-2002, 24Y, 59.35%, Super Premium Malt, 2nd release, bottle 6592/12000

 Winnaar was de Port Ellen 56.2%, 22Y, distilled 1979 and bottled 2001, bottle 3966/6000 (First Release)

 

 

Na deze Port Ellen proeverij had Rianne weer een tussengerechtje voor ons in gedachte. Nee, niet alleen in gedachte, ze was er al bijna klaar mee. Nog even en de " Balkanballen met veldsla, toast en Chilisaus " liggen op alle borden en    kunnen uitgeserveerd worden.

 

 .....en Nico zag dat het goed was.

Wij gaan graag aanzitten aan de wederom fraaie tafel die nu verrijkt is met "Het Balkanballen tussengerecht".

 

Van de heerlijke Balkanballen door naar de turf. De volgende te proeven whisky's waren:  

 

  • Lagavulin 12Y, 56.4%, Super Premium Malt, 6th release 2007. From refill American Oak casks.

  • en

  • Laphroaig 11Y, 40%, Special Islay Festival 2003 botteling.

  • met het referentie flesje dat we in Italië van de Whisky Antique shop gekregen hadden.

  • Laphroaig 10Y, 40%, 5 cl.

  • De Laphroaig 11Y,  Special Islay Festival botteling was nauwelijks anders dan de 10Y uit het miniatuurtje.

 

Terwijl wij van al deze turf aan het genieten waren en een aantal onder ons de score aan het turven waren was Rianne al weer druk in de keuken bezig met het hoofdgerecht.

 

Het hoofdgerecht bestond uit:

Biefstuk met dronken aardappeltjes, salade, peultjes & broccoli. Uiteraard de biefstuk rare, medium of well done naar keuze. Het zag er niet alleen erg goed uit, (Andre kon niet wachten) maar het was ook vreselijk lekker. Daarom is er ook geen foto van ons tijdens dit eten. Geen tijd voor, je moet wel prioriteiten stellen natuurlijk. Rianne, H dank!!

Andre kon niet wachten en nam alle details en geuren in zich op.

Kijkend naar de flessen op de kast komen we aardig aan het eind van de rij. Gelukkig restten ons nog wel meer leuke whisky's om te proeven. We gaan dan ook door met de...

  • Brora 25Y, Autumn 1975 – Winter 2001, 43%, McGibbons Provenance Selection, en

  • Highland Park, Saint Magnus, 12 Y, Edition Two  rel. 2010, 55% 

"Tot slot" de laatste 2 uit de rij de

  • Macallan-Glenlivet, 1960, 80 proof,  Importato da FLLI RINALDI Importatori- Bologna, en de

  • Strathisla-Glenlivet 1960, 40%, bottled 2006, Gordon & McPhail's Licenced Bottling (70’s botteling)

Deze 2 overheerlijke Speyside 1960 bottelingen van Macallan en Strathisla werden zeer gewaardeerd. Alle reden om ook de 2 andere Strathisla's die uit Zwitserland eindelijk waren overgekomen er nog even bij te pakken en daar ook nog van te genieten. 

  • Strathisla 21yo (40%, G&M, Pinerolo, 75cl)

  • Strathisla 25yo (40%, G&M, Pinerolo, 75cl)

Daarna werd het weer even stil...

Niet alleen door deze hele mooi whisky's maar ook doordat Rianne het dessert opdiende, Champagneijs en rabarberijs met cake en fruit. En we weten, met je mond vol........

Het dessert onder begeleiding van de 3 stuks
Strathisla's of andersom. E.e.a. naar eigen keuze, maar altijd tot volle tevredenheid.

De rij is op en ook een spiegelbeeld kan daar niets meer aan veranderen. Het loopt nu tegen 12 uur en diegene die niet blijven slapen gaan nu naar huis.

Maar.......... voor de anderen die bleven slapen stond hier een stukje boven "Tot slot"  en werden nog een paar restjes in open flessen op tafel gezet. De nog dichte fles Longmorn 32Y paste daar mooi tussen en moest er dus ook aan geloven. De die-hards genoten achtereenvolgens van de

  • Longmorn 30Y, 43% G&M Licenced Bottling (van circa 2009)

  • Longmorn 32Y, 46%, 1969-2001, Coopers Choice,

  • Longmorn 1975, 46%, distilled 26-3-1975, bottled June 2008, cask #3958, Mac Killop's Choice (Exclusive for World of Whiskies)

  • Longmorn-Glenlivet 1971, bottled 1999, 58.6% Scott's selection Sherrywood

  • Dalmore 28Y, 45%, Limited Edition "The Stillman's Dram"

  • Glenury Royal 1984/2007 43% G&M Rare Old

  • Inchgower 35Y, 57.3%, distilled 1974 and bottled 2009, Whisky Agency 4th Flower series, 195 bottles.

Ach, het was wat behelpen met deze 7 flesjes, maar vooruit dan maar. Dat onderstaande foto pas achteraf is gemaakt zal niemand verbazen, maar hij mocht in dit verslagje niet ontbreken.

Om een uur of 3 werden de laatste hoofden te rusten gelegd, om van een welverdiende diepe rust te genieten.

De volgende morgen maakte Nico traditiegetrouw, voor de die-hards, een ontbijt met een vers geperste citrusmix van sinaasappel/mandarin, citroen en rode grapefruit, warme broodjes en croissants, sterke koffie en een eitje natuurlijk.

Een hele mooie afsluiting dus van deze Genietschap proeverij en ons rest alleen maar terug te kijken en te constateren dat .....................

Heerlijk, alweer een zeer geslaagd whisky en culinair evenement, waar we met z'n allen erg van genoten hebben.  

 

Om ook maar te besluiten waar we mee begonnen zijn:

Wat daarna o. a. nog uitgewisseld werd...............( een paar stukjes uit wat mailtjes die volgden )

----------------------------------------------------------------------------------

Met de bus heelhuids thuisgekomen hoor….. 

Ons motto is weer helemaal waargemaakt. Het was weer volop genieten.

Ten eerste door jullie geweldige verzorging van de A van de appeltaart via B van heerlijke biefstuk enz en de w van water en de w van whisky tot en met de Z van zzzzzzzzzzzzzzzzeer goede nachtrust die daar op volgde.

Ten tweede door wederom de indrukwekkende serie geproefde heerlijke whissen dankzij de inbreng van allen.

Hartelijk dank daarvoor aan jullie en allen.

----------------------------------

 Ik sluit me helemaal aan bij de voorgaande woorden,
het was weer volop genieten.
----------------------------------

Ik heb ook ontzettend genoten!!

Aanvullend op de eerdere mail bedank ik jullie ook voor de slaapplaats en het gezellige ontbijt!

Vooral de "orange jus" en de versgemalen zoutkorrels vond ik heerlijk.

----------------------------------

Ohhh ja! Het peper en zoutstel! Als de 20 peperkorrels op zijn die erin passen gaan de batterijen eraan,

wat een toffe zaklantaarns waren dat ;-)

----------------------------------

Nou daar kan ik me ook helemaal bij aansluiten!

Rianne bedankt, Rianne bedankt, Ri Ri Ri Ri Rianne bedankt!

Nico bedankt, Nico bedankt, Nico, Nico, Nico bedankt, whisky halfgodenstatus voor het nogmaals

 tevoorschijn toveren van de Longmorn 1971!!!

Ook, de Coopers Longmorn 32Y was bijzonder lekker! 93 punten

 Allemaal bedankt, wat een topflessen zijn er weer voorbij gekomen. Wauw

----------------------------------

Het was heerlijk de whisky's , het eten en het gezelschap en het bed.
De volgorde is willekeurig gekozen.
Hopelijk volgend jaar weer

----------------------------------

Dik genieten gister!!!!

----------------------------------

Dank jullie wel, het was ons weer een genoegen het volledige genietschap te gast te hebben.

------------------------------------------------------------------------------

 

P.S.

Er is geen foto van, maar via overlevering heb ik begrepen dat na "Het Mes van Wilsum" er nu ook een "Pepermolen <<<<< van Almere"  binnen Het Genietschap is gesignaleerd. Ik houd het in de gaten.

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties


 

,