Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Fotoreportage  Islay Distilleries: Kilchoman 

Een fotoverslag van het bezoek dat Nico en Josefien op dinsdag 16 april 2024 brachten aan de Kilchoman Distilley op Islay.

In 2004 was Kilchoman aan het opstarten en konden Huub en Nico de Rockside Farm niet vinden. Na een prachtige autorit langs Loch Gorm is de ingang van de Kilchoman distillery tegenwoordig niet te missen. De ''oude'' farm distillery is het eerste wat je ziet bij binnenkomst.


De opvallende oude kiln is in 2017 vervangen. Een leuke route naar het visitor centre. 


Het ruim opgezette visitor centre heeft comfortabele fauteuils en serveert prima koffie met gebak. Het is hier met genoegen wachten tot de rondleiding begint.


Er zijn voldoende Kilchoman bottelingen om uit te kiezen en ze zijn tegen een kleine vergoeding allemaal te proeven aan de bar. 


Nico heeft uiteraard interesse in de distillery exclusives en proeft ze allebei:
Kilchoman 16Y, 54.8%, Sherry Single Cask, cask no. 334/2006, filled 29-11-2006, bottled 15-05-2023, 50ppm, 602 bottles, Oloroso Butt Bottled exclusively for the distillery shop.
Kilchoman, 57.7%, Blanc de Blanc Single Cask Finish, cask no. 1107/2016, filled 26-11-2016, bottled 15-05-2023, 50ppm, bottle 36 of 247, Bottled exclusively for the distillery shop.


Er hangt ook een overzicht van de velden waarop gerst wordt verbouwd. Niet alles is local barley, maar wel een fors deel van de productie. 


En een bijbehorende fotoreportage. 


De tour gaat beginnen. Na een mooi filmpje met een introductie wandelen we naar de nieuwe gebouwen. Als eerste kom je langs de kiln.


Daarnaast is de ingang naar de moutvloer. We gaan door de deur naar binnen.


De klassieke manier van zelf de gerst mouten blijft toch een prachtig gezicht. Laphroaig en Bowmore zijn grootschaliger, maar dit zeker ook zijn charme.


Terwijl de gids het arbeidsintensieve proces uitlegt wordt de eerste borrel van de tour geschonken. Een werkelijk heerlijke local barley met relatief milde turfsmaak: Kilchoman 50%, 100% Islay 13th Edition, 2023 limited edition, 13000 bottles from bourbon barrels 8-10 years old, Publican Barley. Nico neemt zich voor thuis meteen een fles te kopen.


De volgende stap is het drogen van de gekiemde gerst in de kiln door middel van hete lucht. De oven kan worden gestookt met kolen, turf en gas zodat ieder gehalte aan ppm peat kan worden gemaakt.


De gids laat turf rond gaan en opent de ovendeur (staat helaas uit). Josefien houdt niet zo van geturfde whisky en ziet en voelt nu waar die geur en smaak vandaan komt.


De volgende stap is het fijnmalen van de gerst in een antieke Porteus mill die goed beschermd staat. Van de gemalen gerst wordt vervolgens met heet water een pap gemaakt in de mash tun.


In de roestvrij stalen washbacks vindt de vergisting plaats. Na tenminste 64 uur wordt de wort gedestilleerd in 2 stappen. Eerst naar low wines en dan naar spirit.


Overzichtsfoto van het still house.


Het still house vanaf buiten.


Wandelen naar het warehouse.


In het dunnage warehouse.


Het was een interessant bezoek. Langs de turfstapel en afval terug naar het visitor centre.


Terug naar het Islay 2024 reisverslag

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nicomeijboom59@gmail.com

webdesign
ekksites
internet producties