Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages   Nico en Josefien naar Islay in April 2024. 

Een Reisverslag van het bezoek dat Nico en Josefien aan Islay hebben gebracht.

 

Zondag 14 april

Aankomst in Schotland

 


Verhuizen naar het zuiden van het land heeft een paar kleine nadelen. Bijvoorbeeld de lange reistijd van Brunssum naar Schiphol. Dit duurde langer dan de avondvlucht met Easyjet EJU7835 van Amsterdam naar Glasgow. Op Glasgow Airport was een overnachting in Holiday Inn geboekt. Er blijken er twee te zijn wat weer voor wat extra stapjes met de koffer zorgde. Diner in het hotel en vroeg slapen in verband met de vroege vlucht naar Islay. Nico is van plan op Islay alle distilleries te bezoeken die hij niet in 2002, 2003 of 2004 heeft gezien. Tours staan reeds gereserveerd bij Kilchoman en Ardnahoe. Josefien heeft ook een aantal wandelingen uitgezocht dus het wordt een vol programma.

 

Maandag 15 April

Islay South Coast

 


Vroeg opstaan want vlucht Logan Air LM0421 vertrekt al om 07:50 naar Islay. Gelukkig is een continental breakfast al beschikbaar in het hotel. Het is een korte vlucht naar Islay in het kleine vliegtuig met helaas veel bewolking en harde wind. Toch landen we op tijd om 08:35 op het kleine vliegveld.
De autoverhuurder weet eerst niets van de huurauto met automaat die we gereserveerd hebben, maar na enig speurwerk kan hij de mails die Nico aan hem laat zien wel vinden en krijgen we zonder probleem een Dacia mee. Het is wel even wennen met het stuur aan de andere kant; het is gemakkelijk om links van de weg in de zachte berm van de smalle wegen terecht te komen. Pas in de avond krijgt Nico een mailtje of hij de huur van de auto af kan rekenen; wat een vertrouwen!

Logan Air vlucht geland op Islay Airport en met de Dacia huurauto aangekomen bij Port Ellen.

Het weer is guur en nat als we bij Port Ellen aankomen. Wel kan Nico meteen een fotoserie van de nieuwe Port Ellen distillery maken. In het reisverslag van 2004 naar Islay zie je iets van de sloop van de oude distillery. De 2 kilns zijn bewaard gebleven en daarnaast is een nieuw pand gezet en Port Ellen is recent weer opgestart met replica's van de oude stills.

Nico mag helaas nog niet naar binnen bij de nieuwe Port Ellen distillery.

Bezoeken van Port Ellen is helaas nog niet mogelijk. Dit was in 2002 natuurlijk ook al zo. Wel waren tijdens Feis Ile de maltings te bezoeken. Wat Port Ellen foto's van vroeger zijn te zien via onderstaande link.

Klik hier  voor een foto impressie van Port Ellen (oud, nieuw en de maltings)..


Vanwege het slechte weer gaan we niet naar Mull of Oa, maar rijden we een kleiner stukje naar Kilnaughton Bay en het Carraig Fhada Lighthouse. De weg is waanzinnig slecht met grote gaten en het laatste stuk doen we te voet (het is zowaar even droog).

De weg langs Kilnaughton Bay en Josefien bij Carraig Fhada lighthouse.

Het Carraig Fhada lighthouse is met vloed niet te bereiken, maar het is nu nog laag water en Josefien durft tot vlak voor de golven te gaan. Op de terugweg naar Port Ellen is daar de eerste hagelbui. Tot genoegen van Nico gaan dan dus alle stokerijen aan de zuidkust aan de beurt komen voor een korte stop.
De eerste stop is bij Laphroaig waar Nico de huur van zijn ''Lifetime lease on a square foot of Islay'' kan innen. Net als in 2004 is dit een 50cl sample 10 jaar oude whisky. Helaas dus niet cumulatief vanaf 2004 anders was de eerste fles al binnen geweest. Wel krijgen we aan de fraaie bar een prima welkomst dram van de cask strength aangeboden. Nico loopt nog even het nieuwe museum rond dat op 24 mei 2009 is geopend door FoL member Herman Grol van Plot no. 377085. In de distillery zelf is volgens de staf weinig veranderd. De dame aan de bar moest dat wel eerst even navragen, want in 2004 was zij namelijk net geboren. Een statement waardoor Nico zich extra oud voelt.

 

Laphroaig Visitor Bar (Vintage 2004 schenkt rechts in)

Laphroaig Museum sinds 2009

Er wordt nog niets gekocht omdat we maar heel beperkt mee mogen meenemen sinds de Brexit. Wel natuurlijk een paar fotomomenten buiten!


Laphroaig Bay en Josefien

Laphroaig Warehouse

Klik hier  voor een foto impressie 2002-2004 van de Laphroaig Distillery.


Dan door naar Lagavulin waar de wind inmiddels is aangewakkerd tot kracht 7.


Nico bij Laphroaig Warehouse

Lagavulin distillery vanaf de weg

De prijzen van de bijzondere flessen die daar in het bezoekerscentrum te koop zijn doen het ergste vermoeden voor het aankoopbeleid deze vakantie. Wat een prijzen! In de sfeervolle bar van de distillery (helaas geen welkomstborrel) koopt Nico dan maar een driver sample van de Lagavulin 15Y, 53.9%, bottled for Jazz festival 2023 om later te testen en eventueel terug te gaan.
Josefien schenkt Nico wel een splinternieuw boek door Ian Wisniewski die het over 13 distilleries op Islay heeft. Ardnahoe en Portintruan staan al ingepland, maar Laggan Bay en ili??


In de sfeervolle proefruimte met een nieuw boek

en een Lagavulin sample

Om een mooie Lagavulin foto te maken is de korte wandeling naar de restanten van Dunivaig Castle, vanwaar de Lord of the Isles de zee vanaf de zuidkust kon overzien en zijn schepen in de natuurlijke haven veilig lagen, een aanrader.

Klik hier  voor een foto impressie 2002-2004 van de Lagavulin Distillery.



Lagavulin distillery vanaf zee

Een paar kilometer verder zijn we al aangekomen bij Ardbeg. Het weer lijkt op te knappen en de buitenkant ziet er alvast piekfijn uit. Er was in ieder geval genoeg geld om te witten en de gevel artistiek te schilderen.


Ardbeg

Het warehouse aan de zeezijde is nog weinig veranderd.


Ardbeg Warehouse

In het visitor centre krijgen we meteen een welcome dram aangeboden en Nico kiest de 2e editie van de Ardbeg Smoketrails (valt niet mee). Ook over een heel klein slokje van de Ardbeg 25Y wordt niet moeilijk gedaan. De laatste gaat mee naar de heerlijke lunch in The Old Kiln Cafe.
Nico neemt Classic Smoked Haddock Chowder en Josefien een vegetarisch gerecht met courgette en paprika.Terug in de shop staan er nog veel meer speciale edities, maar eveneens met een prijskaartje waar nog even over nagedacht moet worden en sowieso niet goedkoper dan veilingprijs in Nederland.


Ardbeg Visitor Centre

Een Shelfie?

De 25 jaar oude is wel uitstekend en de eerste 90-punter op dag 1 is binnen.


Uitstekende Ardbeg 25Y

Hypernova op verlanglijstje

Heavy Vapours komt in de collectie

Tevens is er een indrukwekkende collectie lege flessen. Buiten ook voldoende nog te vullen vaten. Nico kijkt alweer uit naar het volgende bezoek, hoewel de sensatie van 2002-2004 nooit meer te evenaren is. Wat dat was is te zien via onderstaande link.

Klik hier  voor een foto impressie 2002-2004 van de Ardbeg Distillery.



Iets meer lege flessen dan bij Nico

Josefien bij de lege vaten


Het weer ziet er nog steeds acceptabel uit. Het waait nog hard, maar het is wel droog. We wagen het erop verder te rijden over de slechte 1-baansweg naar Kildalton Church met het beroemde Kildalton Cross uit de 9e eeuw.


Kildalton Church met Kildalton Cross


Vanaf de kerk wandelen we verder naar Ardmore Point beach.


Wandeling langs fraai pand

Tot aan het strand

Op de terugweg zien we de donkere wolken weer heel snel naderen en vlakbij de auto krijgen we de volle laag hagel over ons heen. We besluiten om niet door te rijden over de vreselijke weg via Kintour naar Ardtalla en Claggan Bay. Proberen de Portintruan distillery te vinden, die we kennelijk voorbij zijn gereden op de heenweg, lijkt een beter idee.


De toekomstige Portintruan distillery

De toekomstige Portintruan distillery blijkt een betere woordkeuze als we tussen Laphroaig en Port Ellen een grote bouwplaats zien. Ondanks de fraaie foto op internet en de 4 bladzijden tekst in het boek van Wisniewski, met daarin de lay-out uitgelegd, blijkt Portintruan nog heel erg in aanbouw en zeker niet te bezoeken. Als een bouwvakker die net van het terrein afkomt het plaatje ziet dat Nico bij zich heeft grijnst hij: ''Aaaah, the artist impression, as you can see still a lot to do here.''
De distilleries Laggan Bay en ili in het boek blijken nog meer in de ontwerpfase te zitten en hoeven we dus niet in deze reis op te nemen. Zo blijft er nog iets nieuws over voor het volgende bezoek aan Islay denkt Nico.

Er is nog voldoende tijd over en na de hagelbui is de lucht is weer strak blauw. Het klopt dat je op Islay 3 seizoenen in een uur kan meemaken. We gaan dus rijden naar Mull of Oa. Ja, ook deze weg is weer een groot drama! De Dacia vering wordt danig op de proef gesteld en hier is het helemaal zaak om niet in de zompige berm te komen, want er komt niet snel iemand langs om te helpen.


Naar Mull of Oa

Josefien waait bijna weg


Nico is bijna bij het American Monument

De wandeling naar het American Monument verloopt droog maar wel erg stormachtig en over een terrein dat met veel gevoel voor understatement boggy wordt genoemd. Je kan de regenwolken over zee goed aan zien komen en we kunnen tegen de stormwind aan leunen. Het is een beroemd vogelreservaat, maar met deze wind vliegen er niet veel. Nico wil niet dat Josefien wegwaait en moe maar voldaan lopen ze terug en vervolgen de reis naar Bowmore waar onze B&B An Cuan in Jamieson Street is besproken.


Bowmore Town

We worden warm ontvangen door Brigit en Joerg. Even uitrusten op de kleine kamer en dan omkleden voor diner in het Lochside Hotel op 5 minuten loopafstand. Als voorafje neemt Josefien een gerecht met avocado en Nico een zalmcreartie met zeewier. We delen het hoofdgerecht van krabscharen. Het dessert is een sublieme Bunnahabhain Chocolate Cake. Restaurant is een aanrader en voor herhaling vatbaar!


Filosofie in Lochside Hotel

Na een korte wandeling gaan we snel slapen. Het was best een intensieve dag zo bij elkaar.

 

Dinsdag 16 April

Loch Gruinart, Kilchoman distillery en Rhinns of Islay

 


Het is mooi weer! Na een uitstekend ontbijt in onze B&B gaan we op pad voor een wandeling bij het Loch Gruinart natuurreservaat. De weg is eenzaam en biedt prachtige vergezichten.


Onderweg naar Loch Gruinart


Eenzaam landscap langs Loch Gruinart

Aan het einde van de met een normale auto nog begaanbare weg staat een hek. De regel is daar parkeren tenzij je een four wheel drive terreinauto hebt. Het plan is vanaf het hek naar Gortantaoid te lopen via Killinallan Point.


Start van de wandeling

De hele route is 11,3 km maar wat in de beschrijving een smal stroompje is dat overgestoken moet worden blijkt door de hevige regenval toch niet zo goed te doorkruisen zonder lieslaarzen. Met Gortantatoid in zicht moet helaas de terugweg worden gestart.


Zelfs bij het strand is het 'smalle stroompje' niet over te stekken zonder laarzen

Dezelfde weg terug is saai. Josefien heeft een kaartje dus we nemen een andere route.


Josefien wandelt graag met een kaartje als houvast

De route langs de boerderij naast het strand levert de nodige uitdagingen. Bijvoorbeeld een klein stroompje water waar je wel goed overheen kan springen maar dan toch tot de enkels in de grond zakt.

Vervolgens gaat de reis langs Loch Gorm naar de Kilchoman Distillery. De tour is geboekt maar we zijn een uur te vroeg en kunnen dus heerlijk relaxen in een luie stoel met koffie plus een heerlijke carrot cake.


Heerlijke koffie met carrot cake in Kilchoman visitor centre.

De eerste aankoop is daar.

Nico probeert alvast de twee distillery exclusives en is enthousiast over de Kilchoman, 57.7%, Blanc de Blanc Single Cask Finish, cask no. 1107/2016, filled 26-11-2016, bottled 15-05-2023, 50ppm, 247 bottles. Bottled exclusively for the distillery shop. De eerste aankoop is daar.
Nico en Josefien doen samen de tour rond Kilchoman distillery. Een kleinschalige en goed georganiseerde farm distillery met uitermate vriendelijke staf die veel vertelt.

Klik hier  voor een uitgebreide foto impressie van de Kilchoman Distillery.


Heel fijn ook dat je alles wat je gratis te proeven krijgt tijdens de tour, of los aan de bar kan kopen, ook in driver drams mee kan krijgen. Naast de fles gaan de volgende samples mee:
-2 x Kilchoman 50%, 100% Islay 13th Edition, 2023 limited edition, 13000 bottles from bourbon barrels 8-10 years old, Publican Barley
-2 x Kilchoman Machir Bay 2024 release, 46%, 90% bourbon & 10% oloroso sherry
-1 x Kilchoman, 50%, Cognac Cask Matured, limited 2023 edition, 15.100 bottles, bottled 18-04-2023

Na afloop nog even Kilchoman Town rondlopen en een kijkje nemen op het prachtige strand. Het toegangsbordje naar het strand is geweldig: 'neem 3 stukjes afval mee'



Bordje bij het strand van Machir Bay.

Nog net op tijd bij Bruichladdich

We kunnen niet lang blijven want het vervolg van de reis is het deel Rhinns of Islay en de eerste stop is bij het plaatsje Bruichladdich met de gelijknamige distillery. Ze gaan bijna sluiten! Nico haast zich de shop in om te zien of er nog iets bijzonders is.


Fill your own bottle.

Nog even sealen

Ook een manier om vaten in het warehouse te krijgen

Er is uiteraard een Valinch vat en tot vreugde van Nico is het ook interessant voor hem: een licht geturfde Bruichladdich met een Sauternes finish. Na het proeven is hij overtuigd en de tweede aankoop is daar:
Bruichladdich Valinch 71 (Allan Sebastian Head of IT), 62.4%, Sauternes Cask no. 4996, distilled 11-12-2009, bottled in the distillery shop by Nico Meijboom on 16-4-2024

We rijden de 1-baansweg vervolgens helemaal uit naar het eenzame, maar schilderachtige Portnahaven.


Portnahaven

In de haven zwemt wegeteld 1 zeehondje. De verwachting was aanzienlijk meer omdat volgens de reisgids die haven regelmatig vol ligt met seals. Ze zijn waarschijnlijk nog onderweg...


Portnahaven

Even uitwaaien op de punt van het eiland en dan terug rijden naar Port Charlotte. De Sea Food Kitchen waar we gereserveerd hebben voor het diner is nog dicht. Een wandeling dan maar langs de restanten van de oude Lochindaal distillery waarvan een aantal warehouses nog steeds intact zijn en in gebruik door Bruichladdich.
In het Port Charlotte hotel geniet Nico vervolgens van een uitstekend aperitief:
Bunnahabhain Smoking Sherry Beast, 53.5%, Oloroso Sherry Cask Finish, cask no. 1153, bottled 2023, Cooper's Choice, 780 bottles (89 punten).


Bunnahabhain Smoking Sherry Beast.

Zal niet makkelijk te vinden zijn

Het diner in de Sea Food Kitchen (1 van de beste restaurants van Islay) begint met een teleurstelling omdat er die dag geen langoustines zijn gevangen en zij mosselen als alternatief aanbieden. Daarnaast is ook de vooraf gereserveerde sea food plate 5 pond in prijs verhoogd. Er wordt dus een andere keuze gemaakt. Nico neemt 6 oesters vooraf en de uitstekend gekookte mosselen. Josefien gaat voor scallops en zeebaars. Het diner is prima, maar de prijs/kwaliteit verhouding in het Lochside hotel was wel veel beter. Geen dessert genomen en na de terugreis in de schemering naar Bowmore is de zonsondergang daar werkelijk prachtig. Er is ook veel volk op de pier om het te aanschouwen.


Bowmore Sunset

Enige minpuntje is dat er helaas geen Bunnahabhain Chocolate Cake voor een laat dessert meer over is voor Nico in het Lochside hotel. Snel terug naar de pier want de zonsondergang wordt steeds mooier.


Bowmore Sunset

Wat een geweldige dag was dit weer!

 

Woensdag 17 April

Wandelen op Jura en Finlaggan visitor centre.

 

Het is mooi weer! Na het uitstekende ontbijt rijden we naar Port Askaig en nemen daar om 08:30 de Feolin ferry naar Jura. Achteruit de ferry oprijden strak tussen de busjes.


Het kleine haventje van Port Askaig.

De Feolin ferry komt eraan

Prachtige rit naar Craighouse over de slingerende 1-baansweg. Nog even stil en indrukwekkend als 20 jaar geleden.


Jura distillery

Even binnen lopen bij de Jura distillery waar de welcome dram Islanders Expressions Cabernet Sauvignon cask op 40% weinig indruk maakt.


Jura Welcome Dram.

Jura distillery

Ook hier is volgens de dame in de shop vrijwel niets veranderd sinds 2004, dus we kunnen gaan wandelen. Eerst naar de pier waar toevallig het Nederlandse zeilschip The Flying Dutchman ligt aangemeerd. Vandaar al die Nederlanders bij de ingang toen we aankwamen. Klein stukje omhoog zie je distillery met de Paps of Jura op de achtergrond.


Jura distillery genomen vanaf uitzichtpunt boven de pier

Dan weer terug langs de distillery en omhoog naar het uitkijkpunt waar je de pier en het zeilschip goed kan zien.


Jura distillery met pier vanaf de noordzijde

Verder omhoog lopen levert het ene na het andere panorama op. Werkelijk prachtig.


Uitzicht over zee naar Colonsay

Josefien loopt nog iets verder omhoog


Eenzaam en leeg.

Eenzaam en leeg

Terug naar Craighouse en dan koffie met een zoet taartje. De autoverhuurder wil niet dat de auto verder naar het noorden gaat dan Craighouse vanwege de zeer slechte weg. Let wel: het betreft de enige weg op het eiland Jura. Het kan dus nog erger dan Mull of Oa! Gehoorzaam rijden we terug naar de Feolin ferry. Onderweg stoppen we voor een korte wandeling in Sanaig forest. Een pikdonker bospad komt uit bij een idyllisch meertje.
We hebben ruim de tijd als we bij de Feolin ferry zijn om de Whitefarlandbay walk te doen.


Landhuis naast Port Askaig.

Ferry naar Kennacraig is afgemeerd

Aan de overkant heeft de havenvullende ferry vanaf Kennacraig aangemeerd in Port Askaig. Eerste deel van de wandeling is een pad op hoogte met magnifiek uitzocht op de Paps of Jura en de kust van Islay. Met dit prachtige weer zijn de distilleries zeer goed te zien aan de overkant. Het is zelfs warm nu.


Caol Ila vanaf Jura

Eerst Caol Ila en daarna Ardnahoe.


Ardnahoe vanaf Jura

De Paps of Jura veranderen steeds van uiterlijk.


Josefien met Paps of Jura

Paps of Jura

Het pad daalt langzaam af tot zeeniveau. Als je de weg zou volgen naar het huis in de verte zou je Bunnahabhain kunnen zien liggen. De wandeling voert via het strand weer terug naar de ferry.

 

Pad komt op zeeniveau

Kleine watervallen op de terugweg

Over het strand kom je regelmatig blokkades van rotsen, waterstroompjes en moddervelden tegen. Aan de overkant zien we net de ferry naar Kennacraig vertrekken.


Ferry vertrekt uit Port Askaig

Over de stenen klauteren op het laatste stuk

We varen weer naar Port Askaig en bezoeken het Finlaggan visitor centre met de 2 eilanden in het Loch Finlaggan. The Lords of the Isles hadden hier in de 14e en 15e eeuw hun hoofdkwartier. Alle mensen met de achternaam MacDonald stammen af van deze oerfamilie.


Finlaggen layout in de 14e en 15e eeuw

Virtual reality film en een zeer deskundige dame in het bezoekerscentrum maken dit bezoek de moeite waard. Zonder toelichting is het landschap namelijk minder indrukwekkend.


Hier liep een weg van het dorp naar vesting.

Hier was een aanlegsteiger voor boten naar de overzijdde

We zijn nog steeds niet uitgewandeld met dit mooie weer. Bij Ballygrant wordt weer een stop gemaakt voor een wandeling door het Dunlossit estate naar Loch Lossit. Op de terugweg naar Bowmore stoppen we nog even bij Bridgend hotel voor een drankje en checken of we daar de volgende dag terecht kunnen voor het diner.
 


Wandeling bij Dunlossit Estate

In Bowmore dineren we weer in het Lochside Hotel waar Nico geniet van de scallops en Josefien van een hertenbiefstuk. Groot is echter de ontreddering bij Nico als de Bunnahabhain chocoladecake alweer op blijkt te zijn en ook de twee alternatieven die hij opnoemt. Kopje koffie dan maar. Zijn frustratie verdwijnt als sneeuw voor de zon als de zonsondergang over Bowmore nog indrukwekkender is dan de dag ervoor. Dit is alweer ansichtkaartenwerk. Het avondrood kondigt misschien voor morgen wel wat minder mooi weer aan.


Avondrood Bowmore

Na al die stapjes viert Nico de mooie dag met het sample Lagavulin Jazz Festival 2023. Uitstekende whisky, maar die hoeft niet gekocht te worden is de conclusie. Moe maar voldaan vallen we al snel in slaap.
 

 

Donderdag 18 april

Caol Ila, Bunnahabhain, Ardnahoe en Bowmore

 


Het regent. Na wederom een uitstekend ontbijt rijden we weer richting Port Askaig. Op de heenweg eerst tanken in Bridgend omdat alle benzinepompen na 17:00 gesloten zijn en de auto morgenochtend vroeg met volle tank moet worden ingeleverd. Eerste stop is de Caol Ila distillery. Daar is wel iets veranderd sinds het vorige bezoek.


Nieuwe loopbrug naar het visitor centre.

Er is nu een nieuw visitor centre met een eigen loopbrug zodat er geen toeristen op het kleine terrein van de distillery met de grootste productie op Islay rond lopen. Vanaf de loopbrug is er goed zicht op hetgebouw met de stills.


Caol Ila

De stills

We krijgen in het nieuwe visitor centre om 10:00 al een welcome dram 15Y cask strength (bottled for Feis Ile 2023!).


Caol Ila visitor centre

We nemen liever eerst een kopje koffie met wat lekkers.


Eerst koffie!

Nico hevelt de 2 glazen met welcome dram leeg in een sample flesje. Nou vooruit 1 klein slokje dan omdat het flesje vol is. De Feis Ile botteling is wel goed, maar een prijskaartje van 165 pond is toch echt overdreven. Geen wonder dat dit nog steeds te koop is evenals de botteling van het jaar ervoor.


Caol Ila 15Y Feis Ile

Caol Ila Four Corners of Scotland

Een andere distillery exclusive is de botteling Four Corners of Scotland. Ook een 14 jaar oude op 53% voor 170 pond, maar deze tikt wel de 90 punten aan. Normaal gesproken was dit een aanschaf...maar ja...Brexit beperkingen. Even checken op de whisky auction en dat is ook een mogelijkheid om eraan te komen voor ten hoogste hetzelfde bedrag of in de meeste gevallen zelfs minder.

Dan in de stromende regen over de lange kronkelende 1-baansweg vol gaten naar Bunnahabhain. Aan het einde van de wereld aangekomen lijkt er op het eerste gezicht weinig veranderd aan de distillery, wat door de staf wordt bevestigd. Het visitor centre is de laatste verandering. Er staan heel veel distillery exclusives, maar ook Bunnahabhain heeft het grote goud ontdekt.


Welcome dram in visitor centre Bunnahabhain

Enorme keuze aan (dure) distillery exclusives

De welcome dram is Bunnahabhain 2004, 60.1%, Limited release Maturation Warehouse #9, cask number 925, 2014 Oloroso. Deze valt helemaal niet mee. Messcherp en zelfs met water komt Nico niet hoger dan 81 punten.


Deze limited edition PX finish is fantastisch

Josefien zocht toevallig nog een kado

De volgende poging bevalt heel veel beter: Bunnahabhain 2004, 53.3%, Limited release Maturation Warehouse #9, cask number 12, 2004 PX Finish. Fraaie belegen Bunnahabhain met heerlijk zoete nasmaak. Een beauty en Nico krijgt van Josefien een 0,2L flesje van dit vloeibare goud.

Omdat er iets gekocht wordt krijgen we nog een genereus sample van de Bunnahabhain 1999, 54%, Limited release Maturation Warehouse, 1999 Amontillado Finish no. 2. Dit is een hele andere tak van sport. Heel bijzonder en met een zeer hoog prijskaartje. De 2 genereuze proefsamples worden verzameld in een meegebracht driver dram flesje. Door naar de volgende stop!

 

Ardnahoe in de mist

Op de terugweg even stoppen voor een prachtig plaatje van Ardnahoe in de mistige regen. Nico heeft de tour van 13:30 tot 14:15 geboekt. Vooraf koffie met scones in de fijne fauteuils in het prachtige visitor centre. Het is inmiddels zo mistig dat Jura aan de overkant niet eens te zien is; als het morgenochtend maar niet zo erg is want Logan Air cancelt nogal makkelijk.


Klik hier  voor een uitgebreide foto impressie van Ardnahoe Distillery.



Het blijft maar regenen op de terugweg naar Bowmore. Bezoek aan het distillery visitor centre en de bar bevalt goed.


Bowmore distillery

Welcome dram is de 10Y cask strength die weinig indruk maakt.


Bowmore visitor centre.

History on the wall

Andere koek is de uitstekende Bowmore 18Y, 52.8%, Feis Ile 2023 botteling on Oloroso and PX Sherry casks, 3500 bottles. Ook deze staat nog met een prijskaartje van 200 pond in de shop. Nico houdt het bij de aankoop van nog 2 driver samples van deze 90 punten whisky, maar heeft daar 1 dag later al spijt van. Natuurlijk had die fles mee gemoeten.


Nico Met Bowmore 18 Feis Ile.

Bowmore 18Y Feis Ile

We pakken in de B&B alvast de meeste bagage in zodat we morgen vroeg snel klaar zijn en gaan op weg naar ons laatste diner op Islay in Hotel Bridgend. Bij binnenkomst is het goede nieuws dat er vandaag wel langoustines zijn gevangen. Als voorafje heeft Nico weer 6 oesters en Josefien een heerlijk gebakken bloemkool. We nemen allebei de langoustines als hoofdgerecht. Een uitstekend culinair besluit van ons verblijf op Islay.

 

Vrijdag 19 April

Islay - Glasgow - Schiphol - Brunssum

 


Het is in ieder geval droog en niet mistig vandaag. Alle kans dus dat onze vlucht vertrekt. Continental ontbijt om 08:00 en een vroege checkout uit de B&B want Logan Air LM0422 vertrekt al om 09:05 naar Glasgow. Op het vliegveld blijkt de vlucht vertraagt tot iets na half 10, maar gelukkig is er ruime overstaptijd in Glasgow.
Na het afgeven van de bagage ruim de tijd voor een late lunch/vroeg diner op het vliegveld. Tax-free shop in Glasgow heeft ook geen interessante prijzen meer; winkel in Nederlandis goedkoper. Easyjet EJU7836 vertrekt om 16:10 en landing op Schiphol keurig op tijd om 18:40. Dan met de intercity naar Heerlen en tot slot de bus naar Brunssum. Rond 22:30 kunnen we weer in ons eigen bedje slapen. Het was weer heel bijzonder en toch een paar mooie flesjes gescoord.


De oogst van deze trip. Veel minder dan vroeger dankzij Brexit.


Tot een volgende trip.....
 


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nicomeijboom59@gmail.com

webdesign
ekksites
internet producties