Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Fotoreportage  Islay Distilleries: Ardbeg  

Een fotoverslag van bezoeken aan Ardbeg in 2002, 2003 en 2004.

2002: Welke kant ga je op als je van de pont af komt in Port Ellen? Voor Nico is het duidelijk en Huub is het er mee eens. Het is Ardbeg day op Feis Ile 2002.


Het weer is prachtig als we bij de distillery aankomen. Om 09:30 is het nog verrassend stil, terwijl je om 10 uur toch een vat mag vullen en om 11:00 de tour is geboekt. Tijd genoeg om even rond te lopen.


Vanuit deze hoek en met dit stralende weer ziet het Ardbeg warehouse aan zee er toch prachtig uit.


We mogen in de filling room een vat vullen met new make spirit. Vervolgens goed dichttimmeren en het vat wordt vervolgens op een kar geplaatst. Het is toegestaan je naam erop te schrijven al maakt dat je geen eigenaar. Na de tour vragen we of we het zojuist gevulde vat ook in het warehouse mogen fotograferen. Distillery manager Stuart Thomson loopt geamuseerd mee en biedt aan ons een 'dram from the past' te laten proeven nu we er toch zijn.


Voor Huub en Nico is het consumeren van de Ardbeg 1975 uit oloroso sherry vat nummer 4714 een hoogtepunt uit hun nog jonge whiskyleven. Deze is niet te koop, maar in de distillery shop wel de Ardbeg 1976-2002, 53.1% Oloroso Sherry Cask #2390. Special limited edition handbottled at the distillery for the Islay Whisky Festival 2002. Voor 75 pond nemen we deze fles graag mee.
Naschrift 2024: 22 jaar later is dit nog steeds het hoogtepunt voor Nico. Nooit zal je dit nog meemaken.


Na afloop lunch in the old kiln cafe waar we een leuk gesprek hebben met Jim Murray (gelukkig was hij niet heel boos toen we vroegen of hij misschien Dave Broom was). Dit gesprek kreeg nog een leuk vervolg met de organisatie van een Japanse whisky proeverij op het international whisky festival in Nederland.


2003: Een jaar later melden Nico en Andre zich bij Ardbeg op het Islay whisky festival. Het is nog steeds verrassend rustig.


Dit jaar geen rondleiding door de manager, maar een joviale medewerker die iets minder wist van de details maar wel een ruime hand van schenken had. Zo mocht er voor het eerst een sample uit de washback worden gedronken. Proef maar dat het een soort bier is. Hmmm...geturfd bier met een lading gist. Niet heel geslaagd; erg fijn dat er een destillatiestap volgt.


Weer geen foto van de stills, maar wel van de fraaie spirit safe.


Een deel computergestuurd, maar ook nog veel handmatige administratie. Na de tour krijgen we niet alleen de 10Y, 17Y en 1977 te proeven, maar als klap op de vuurpijl nog een geniale Ardbeg 21Y, 56.3%, Special 2001 botteling for members of the Committee from 12 hand selected casks matured at Ardbeg distillery. Cask strength. Voor 100 pond per fles nemen we die uiteraard weer mee. Misschien nog wel beter dan die oloroso van vorig jaar.


Nico heeft weer wat administratie te doen in het Old Kiln Cafe met wat heerlijke zoetigheid. Andre waait even uit langs zee. Op naar de volgende distillery: Lagavulin.


In 2004 brengen Huub en Nico weer een bliksembezoek aan Ardbeg tijdens Feis Ile. Wederom veel te schrijven vanwege de release van de Very Young Ardbeg For Discussion (prijs/kwaliteit topper voor 25 pond). Helaas is de geproefde Ardbeg Committee botteling van cask 2392, distilled 1976 and bottled 2000 niet meer te koop. Als troost krijgt Nico een restantje Committee Reserve 2002 mee. Zeer geslaagd bezoekje; met de wijsheid van 2024 was de enige stommiteit van onszelf om de Feis Ile botteling te laten staan voor 165 pond. Moet je anno 2024 eens kijken wat de prijzen zijn.


Terug naar het Islay 2024 reisverslag

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nicomeijboom59@gmail.com

webdesign
ekksites
internet producties