Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten

Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Nieuws:  Verslag  van de proeverij bij Michel & Christel op 27 november.

Het Thema van deze proeverij van Het Genietschap was : " Whiskies onder de 10 jaar! Kortom: back to basic's... :-)) "

Dit keer georganiseerd door Michel & Christel; die tussen de luiers, spenen, flesjes, knuffels en al het andere dat komt kijken bij hun dochtertje Kiki, voor dit thema gekozen hadden. Dit om ook ander jong grut eens in het zonnetje te zetten.

Eindelijk waren alle Genietschapsleden hierbij weer eens aanwezig en genoten we in complete samenstelling van deze proeverij. Ook Alexander van der Veer was dit keer weer uitgenodigd en kwam zijn deelneming getuigen.

 

"Toevallig" kwamen we met z'n vijven gelijktijdig uit het openbaar vervoer rollen en stapten massaal bij Michel, Christel en Kiki binnen. Goh, wat een grote kerels allemaal moet Kiki gedacht hebben, dus zakten we maar haar niveau om ook haar te kunnen begroeten.

 

Zoals wij allemaal weten heeft Andre B wel wat met dieren. Hij had daarom dan ook om Frans te plezieren zijn meest aantrekkelijke aftershave opgedaan. Gelukkig werd dat zeer gewaardeerd en werd Andre door hem uitvoerig welkom geheten.

Nadat ook Alexander is aangekomen zijn we compleet en krijgen we heerlijke koffie met appeltaart met topping geserveerd. Om ook alvast in de juiste sferen te komen werden ook de blindgangers al klaar gezet.

De proeverij werd hiermee geopend.

Michel gaf aan dat 3 van deze 6 whiskies iets gemeenschappelijks hadden en stelde ons de vraag aan te geven welke 3 stuks dit waren.

Onze eerste uitslag op die vraag, puur op basis van +/- gelijke kleur, werd direct door Michel naar de prullenbak verwezen en moesten we echt gaan snuffelen en proeven. Michel voorspelde nog wel dat er, dankzij deze blindproeverij, een heilig huisje zou sneuvelen.

 

Er zat niets anders op.......ook nu weer werden deze 6 blinde whiskies, nadat ze tegen het licht waren gehouden,  uitgebreid geroken en geproefd.

 

 

Helaas.....we kwamen er niet echt uit. Uiteindelijk kwamen de verlossende woorden van Michel, de glaasjes nr. 3,4 en 5 bevatten allen een Highland Park, waarbij m.n. de 25 y onder de verwachting bleef. Weg heilig huisje...... en ik heb  nog wel een dichte fles van die 25Y thuis staan verd.....ie.

 

 

Achteraf bleek onze eerste uitslag op basis van alleen de kleur helemaal niet zo slecht en zeker niet slechter dan onze determinatie op basis van de smaak. He Michel, ...........je had toen wel kunnen zeggen niet slecht maar........... niet (helemaal) goed.

 

Laten we nu maar eens kijken wat er zoal was ingebracht en die op proefvolgorde gaan zetten. Wederom toch wel weer een indrukwekkend (lang) rijtje jeugdigen.

 

We zijn er helemaal klaar voor en beginnen met de eerste fles de.......

 

1: Lowland , 8Y, 40%, gebotteld door Ian Macleod. Deze fles zou volgens de geruchten een St Magdalene bevatten, maar hij mist de typische smaak tonen om dat te kunnen zijn. De neus en smaak geven geen duidelijk beeld van wat het wel zou kunnen zijn. Na eliminatie van anderen zou het wel eens een Bladnoch kunnen wezen. Michel dacht dat het een Glenkinchie was. We zijn er niet zeker van maar gaan door naar de volgende, de .....

2: Knappogue Castle, 1992, 40%, uit door Jim Murray geselecteerde vaten is deze in 1999 gebotteld. Een heerlijke  frisse en zeer fruitige Cooly whisky die we wel kunnen waarderen. 

Helaas de plicht roept en we moeten verder met de

3: Stranahan's Colorado Whiskey,  Batch # 8, gedistilleerd op 17 dec. 2004, en na slechts 2Y in new oak vaten in 2007 gebotteld.  We hadden deze eerder geproefd, maar als aller jongste telg van deze hele reeks jonkies mocht deze whiskey bij dit thema niet ontbreken. Wederom niet slecht voor zo'n hele jonge veelbelovende whisky. Het wordt tijd dat we eens een echt wat oudere versie proeven.  Voor b.v. een 8Y moeten we echter nog minimaal 2 jaar wachten. Door naar....

4: Sazerac straight rye whiskey, 45%. Een speciaal voor de liefhebber die ook door de anderen gewaardeerd kan worden en dan door naar ....

5: Grant's, 43%, blend van The Glenfiddich & Balvenie distilleries. Een flesje waarvan de inhoud in de jaren 70 is gedistilleerd en in de jaren 80 is gebotteld. Een geweldige hoog scorende blend waar tijdens deze proeverij nog menigmaal naar teruggegrepen zal worden ( tot groot plezier maar ook groot verdriet van Erik )

 

Michel verrast ons met een tussendoortje dat hier goed bij aansluiten zal bestaande uit 4 stuks verschillende bottelingen

van Teacher's Highland cream blend whiskies. 3 stuks met een alcohol percentage van 40% en 1 met een percentage van 43 %. Alle 4 de "flessen" worden leeg geschonken zodat iedereen ze kan proeven. Heel leuk om te proeven maar geen van deze 4 kan de voorgaande blend van Grant's overtreffen. 

 

Nu we toch even van het hoofdthema afwijken wordt meteen een agendapunt ingevoegd. Nu we met alle leden van Het Genietschap aanwezig zijn is het een goed moment om een mogelijke toetreding van Alexander als lid van Het Genietschap te bespreken en in stemming te brengen. Nadat we zeker gesteld hebben dat ook Alexander dit wil ( hij zei " ja, ik wil " op linker onderstaande foto ) is dit voorstel met algemene stemmen aangenomen. Wij verwelkomden hem daarna als jongste telg van ons whisky liefhebbende vrienden clubje.

Natuurlijk moeten we hem nog even met de fles grootbrengen voordat hij de box uit mag. Gelukkig werkt hij gewillig mee, hij heeft er veel zin in.

 

Mede daarvoor gaan we verder met de volgende themafles een van de eerste Glenfiddich bottelingen, de

 

6: Glenfiddich, 43% Gay Lussac. gedistilleerd in de jaren ........ Iets minder dan de voorgaande Grant's maar verbazingwekkend hoe deze Glenfiddich van toen nog model staan kan voor de huidige bottelingen.

 

Voor de aller jongsten onder ons......... De alcoholmeter van Gay-Lussac is een hydrometer die begin 1800 is uitgevonden door de Franse natuur- en scheikundige Louis Gay-Lussac. Dit instrument wordt gebruikt voor de wettelijke bepaling van het alcoholgehalte in graden Gay-Lussac. Dit is nodig voor de bepaling van de hoogte van de accijnsheffing. Eén graad Gay-Lussac komt overeen met één volumeprocent ethanol in een vermenging van ethanol en water bij een exacte temperatuur van 15 °C.

Geen wonder dus dat na al die tijd deze toevoeging Gay-Lussac op de huidige etiketten niet meer is terug te vinden.

Na deze Glenfiddich vond Michel het tijd voor een heerlijke pompoenen soep en wij sloten ons daar graag bij aan. Heerlijk, en inderdaad op een goed tijdstip, deden wij ons tegoed aan deze soep.

 

Weer aangesterkt gingen we door met ons programma en openden we de....

 

7: Braeval, 1996, 8Y, 45%, single sherrybutt, Douglas Of  Drumlanrig

 

8: Macallan, circa 1985, 7Y, 40%, OB, agenti exclusivi per L'Italia, Giovinetti & Figli import Milano.

Deze, in het verleden voor +/- 40 Euro aangeschafte fles hadden we, afgelopen september,  in de Whisky Antique winkel in Italië nog voor iets meer dan 200 Euro te koop zien staan. Ja, en laten staan natuurlijk. Dit wetende genoten we nog meer van deze uitstervende echte sherry Macallan zoals wij die nog kennen van onze begintijd. Heerlijk !!!!!!!

 

 

 

Nadat we, onder toeziend oog van Kiki, van deze mooie Macallan genoten hadden gingen we verder met de door ons al een aantal proeverijen eerder geproefde Arran port wood, de  

 

9: Arran Limited Edition finished in Port Wood, 57.5%, no age, bottled 10-6-2004 (bottle 421 of 865). om precies te zijn.

Gevolgd door het genieten van de .....

 

10: Balmenach-Glenlivet, 10Y, 63.6%, april 1981-maart 1992, Cadenhead's authentic collection.

 

Zo vlak voor de mosselen lijkt het een goed idee om de Bowmore die veel verder in het rijtje staat maar alvast naar voren te halen en in onze proefglaasjes te schenken om daar nu alvast van te gaan snoepen. Het is de fles 15 uit de rij op de foto de ...

 

11: Bowmore, 6Y, 3 mei 1999, 57.4%, OB Feis Ile 2006, bottle 213/ 600, fresh bourbon.

 

Tjonge, wat een mooie fris fruitige Bowmore zonder zeepsop zoals wij die ons uit het verleden kunnen herinneren. Een toppertje dus. Hij bevalt Jos zo goed dat hij nog een vingerhoedje van dit prachtige goedje in zijn glaasje kiepert om er extra lang van te kunnen genieten.

 

Michel is ondertussen druk in de keuken bezig met het selecteren en klaarmaken van vele kilo's mosselen die hij ons niet veel later voor zal schotelen. Dat wordt smullen !!!!

.

Het is en blijft een hele mooie combinatie "mosselen als gerecht bij de whisky " Michel serveert meerdere schalen vol om onze honger hiernaar te stillen. Heerlijk, heerlijk en ook het dippen in de heerlijke dille saus en "Japanse saus met wasabi". Af en toe een stookbroodje tussendoor, het kan niet op. Er volgen nog meer schalen mosselen en ach wij hielpen Michel daar graag vanaf.

De lege schelpen worden netjes in elkaar geschoven om de berg hiervan binnen de perken te houden en het ziet er ook wel leuk uit zo.

Na dit heerlijke en overdadige diner "roept onze plicht" ha, ha, en gaan verder met ons rijtje flessen. Uit het resterende rijtje nog niet geproefde whiskies wordt de .....

12: Laphroaig 2000 “La preceptorie cask finish”, 7Y, 58.2%, distilled 06-06-2000 and bottled 02-05-2008, refill butt + 11 months finish. Exclusive wood finishes bottled for La Maison du Whisky, bottle 273 of 445.

...naar voren gehaald  en uitgeschonken. Deze Laphroaig vond Nico zelf heel bijzonder; heerlijk zoet en kruidig, turf, smoky and niet zo medicinaal als het gangbare distilleerderij karakter op die leefijd. Ergens in begin januari 2011 zullen de lijsten met proefnotities wel bijgewerkt zijn en is dit daarin ook terug te lezen.

We gaan verder met de...

13: Kilkerran 6yo 46% Work in Progress 2nd batch 15.000 flessen

 

14: Caol Ila 8Y, "Unpeated Style", Super Premium Malt, 64.9%, From 1st fill Bourbon Oak casks filled in 1998 and bottled 2007, 9690 bottles.

 

15: Glen Moray - Glenlivet 8Y, 59.9%, distilled 1991 and bottled Feb. 2000, bourbon hogshead, 306 bottles, Cadenhead's authentic collection.

 

16: Strathmill 9Y, 65.4%, distilled 1992 and bottled Feb. 2002, bourbon barrel, 228 bottles, Cadenhead's authentic collection.

Zowel de Glen Moray als de Strathmill werden laag gewaardeerd. Enorm alcoholisch, scherp en stroef en ook na verdunnen nog vlak van smaak en niet echt lekker.

17: Pulteney 8Y, 63.1%, distilled Aug. 1990 and Bottled Sep. 1998, oak cask, 222 bottles, Cadenhead's authentic collection.

Deze Pulteney beviel iets beter, maar bleef nog steeds achter bij wat deze distilleerderij normaal te bieden heeft.

Nico had voor de aftertasting nog een flesje meegenomen. Met het excuses van "dichterlijke vrijheid"  op het thema 

 " Whiskies onder de 10 jaar! Kortom: back to basic's... :-)) " had hij namelijk nog een fles meegenomen die hij minder dan 10 jaar in huis had, de

 

Glengoyne 37Y,  distilled 1972 bottled 2010, 52.0%, OB, The Nectar of the daily drams.

 

En Erik..... die moest toezien hoe het nivo in zijn toch al zo geliefde/geplaagde fles Grant's naar een nieuw dieptepunt daalde. Mede door het sample dat ik van hem mee kreeg en waarvan ik op dit moment, nu ik met dit verslagje bezig ben,  nog heerlijk aan het nagenieten ben. Erik, h dank !!

 

Het was weer een geweldig leuke en heerlijke proeverij waarvan de Laphroaig 2000, de Bowmore 6Y, de Grant's 43%, en de Glengoyne 37Y als de besten werden verkozen. Dat zegt wel wat maar niet alles, want b.v. ook de Macallan 7Y was een topper.

Al met al weer een zeer geslaagd evenement, dat we kunnen bijschrijven in het rijtje heerlijke proeverijen die Het Genietschap heeft mogen meemaken. 

Hartelijk dank Michel & Christel voor jullie gastvrijheid en culinaire verzorging.

Ook dank aan alle leden die de rij flessen met hun inbreng hebben samengesteld -  en met ons gedeeld hebben. 

  

P.S.

In de tijd dat ik met dit verslagje bezig was heeft ook onze nieuwe telg wat huiswerk gemaakt. Klik hier voor de whisky-CV -  en Klik hier voor de top 15 van Alexander.

 

 

 

 

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties