Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Verslag van de jubileum proeverij ter gelegenheid van 20 jarig bestaan van Het Genietschap

Thema: 1 flower power fles uit de periode 1967-1973 en 1 genietschapwaardige topper van 20 jaar of ouder...


Anno 2021 bestaat ons gezelschap nu officieel 20 jaar; details zijn te lezen op de geschiedenis van Het Genietschap. 

We moesten lang geduld hebben voordat de Corona regels het toelieten om eindelijk weer eens als complete groep met partners bij elkaar te komen om dit heuglijke feit passend te herdenken. Op zaterdag 10 juli 2021 was het dan eindelijk zover!! Het thema moest natuurlijk passend zijn bij onze historie en na enige discussie werden we het eens over het thema: 1 flower power fles uit de periode 1967-1973 en 1 genietschapwaardige topper van 20 jaar of ouder.

Voor dit event gingen we naar een mooie locatie in Limburg, maar voor we daar verzamelden was er voor de leden die al heel vroeg in het zuiden konden zijn een rendez-vous gepland in Belgie bij de Whiskycorner van Marc Segers in Houthalen. Marc was er helaas niet persoonlijk, maar er werd toch wel wat moois gekocht in deze speciaalzaak. Eric van Frachem kwam vervolgens met de eerste verrassing uit zijn kofferbak. Een heel klein staartje Talisker 25Y, 59.9%, bottled 2001 als Diageo Special release in een oplage van 6000 flessen...niet genoeg voor 6 mensen, maar wel net genoeg voor de 3 Belgie-gangers.


Een klein staartje vooraf uit de kofferbak in Houthalen (B)!

Dit is best een bijzonder begin van de dag

De dag beginnen met zo'n prachtige Talisker leek een passend voorproefje voor het moois dat ons te wachten stond. Voor Nico was een promotie naar 91 punten voor deze botteling alvast een fraaie proloog. In 2003 was het alcoholgehalte iets te zwaar voor Nico, maar dit laatste restje was juist prachtig in balans. Neus: heerlijk kruidig, ziltig en ingetogen turf. Smaak: citrusfruit, turf, peperig, hout is niet dominant. Nog wel wat scherp in smaak maar een drupje water doet nogsteeds wonderen.
Een bezoek aan Broekmans in Heusden Zolder zat er helaas niet meer in en we vervolgden onze weg naar Nederlands Limburg: de B&B Ohe en Laak.


B&B Ohe en Laak

B&B Ohe en Laak

Nico en Josefien arriveerden als eerste en werden hartelijk welkom geheten door Erik en Evelyn van B&B Ohe en Laak. Alles bleek al voorbereid voor onze proeverij. Andre en Marianne waren de volgende en Andre ging meteen aan de slag met het openen van zijn fles...natuurlijk brak de kurk weer en konden we met hulp van wat keukenspullen van Erik en Evelyn weer een filtratie uitvoeren. De St. Magdalene heeft ook meteen lucht gehad. Wow...wat een geur in die filtratiekan...dat belooft wat!
Eric van Frachem moest ook 1 filtratie uitvoeren en ook daar konden we al een snufje van meekrijgen in het kader van 'Sharing the cup of Friwendship'.


Altijd weer die kurken

Passende tekst!

Gedurende deze voorbereidingen druppelden de mensen langzaam binnen: Andre en Gerrie, Alexander, Anna en Maxim en Erik en Erica. Even na 14:00 stond de line-up met de themaflessen klaar. Een indrukwekkend geheel: maar liefst 8 van de 13 ingebrachte flessen bleken bottelingen van gesloten distilleerderijen!


Line-up zaterdag 10 juli 2021!

Maar voor we hieraan begonnen eerst was er eerst koffie met een overheerlijke verse Limburgse abrikozenvlaai. Zo, dat bodempje zit er alvast in en toen met de eerste borrel op de eerste groepsfoto (dank aan Maxim).


De eerste groepsfoto van de dag. Proost!

Die eerste borrel was een blended whisky van Bell's. Maar dan wel een van 20 jaar oud conform het thema: Bell's Royal Reserve Blended Scotch whisky, 20Y, 43%, bottled 20/9/1985 in een 75cl fles. Zacht en fruitig zijn meteen de sleutelwoorden hier. Neus is een tropisch fruitgenoegen en ook de smaak is bijzonder plezierig met belegen malt, fraaie houtsmaak. In de afdronk komt die lijmige nasmaak die Bell's wel vaker heeft naar voren. Elegante whisky en een waardige opening van het thema 20Y en ouder. Nico scoort 84 punten en Alexander xx.


Bell's 20Y, 43%, b.20/9/1985

Littlemill 20Y, 51.3%

Top Bourbon van 20Y

Na Bell's Blended Whisky dient de eerste gesloten distilleerderij zich aan binnen het 20Y thema: Littlemill 1990, 20Y, 51.3%, distilled 1-1-1990, cask # 713, The Creative Whisky Company, 217 bottles. De grootste Lowland fan in ons gezelschap veert op en de neus is dan ook fraai en complex met banaan, custard, vanille, hooi. Nico is iets minder enthousiast over de smaak vanwege de scherpte en de zurige limoenachtige smaak die volgt op de honingzoete malt. Bijzondere ontwikkeling met een overheersend houtbittertje in de afdronk. Nico scoort 83 punten (een high score voor Littlemill in zijn lijst) en Alexander xx.

De volgende 20Y themafles is voor de verandering een Amerikaanse klassieker! Een extreem oude Bourbon geproduceerd in de gesloten distilleerderij Stitzel Weller. Zeer krachtig aroma: naast de karakteristieke zoete neus vol vanille en zoethout ook een licht zurige mentholgeur. Volle stroperige smaak met veel hout, belegen fruitsmaak (rozijnen, pruimen), tabak, stroop, honing. Fijne afdronk met marmelade en zoethout. Nico's enthousiasme met 86 punten wordt maar door weinigen gedeeld. De smaakpapillen zijn in ieder geval wel behoorlijk gereset voor de eerste klassieker: de derde gesloten distilleerderij die we gaan proeven in het 20Y of ouder programma (1966 valt net buiten het flower power thema) is St. Magdalene.


St. Magdalene

Tomintoul 38Y

Andre Bos had de 30 jaar oude 1966-1996, gebotteld door Gordon & MacPhail in de Connoisseur's Choice serie (Old Map) op 6 juni 2021 geopend in select gezelschap. De neus is werkelijk briljant en veelbelovend complex: prachtig hout, heerlijk zoet tropisch fruit en perzik, belegen malt. Je kan hier aan blijven ruiken en hij ontwikkelt zich ook in het glas. Smaak: superzacht, perzik, vanille, malt, licht bittertje en een prachtige houtsmaak. Je proeft bijna geen alcohol in deze honingzoete genietwhisky die werkelijk als limonade drinkt. Het lage ABV van 40% zorgt daarvoor en is ook de reden voor Nico om geen 95 punten maar 93 punten te geven...als dit toch eens een tikje sterker gebotteld was geworden met wat meer power was dit een nog groter meesterwerk geworden. Fraaie zoete afdronk met een heel licht houtbittertje. Alexander scoort xx.

Andre van der Zwet zet met de Tomintoul 38Y, 49.2 %, Adelphi, Cask 4485, distilled 1967 and bottled 2005 de eerste flower power themafles op tafel. Neus: zeer fruitig en fris, tropisch fruit, ananas, limoenen, druiven, anijs en veel hout. Na de fenomenale neus is de smaak iets minder spektakel: begint intens fruitig, veel zoete smaken (vanille, honing) en dan komt er tikje bittere houtsmaak die doorzet in de droge afdronk. Tweede slok is weer zoet en verdwijnt weer net zo snel. De neus is het mooiste moment van deze whisky die toch goed is voor 90 punten in het boekje van Nico en xx voor Alexander.


Glen Grant 1969

Pittyvaich 20Y.

Het tempo zit er stevig in en Erik van Frachem heeft als flower power themafles een Glen Grant 1969, 33Y, 46%, Murray Mc. David Mission Series, 600 bottles. Ook dit is weer een fruitbomfeestje. Doet het erg goed na de Tomintoul en Nico scoort ook deze 90 punten en Alexander xx.

Alexander brengt de 4e gesloten distilleerderij in binnen het 20Y of ouder thema: Pittyvaich 1989, 20Y, 57.5%, Diageo Special release 2009, 6000 bottles. Neus: complex, tamelijk gesloten en alcoholisch. Onverdund is deze voor Nico iets te heftig. Met wat water een fraaie opening met gedroogd fruit, toffee, citroencake. Tikje bitter in de afdronk, maar goed in balans met de andere smaken. Intrigerende whisky die bij Nico 88 scoort en bij Alexander xx.


Old Perth 23Y

Old Perth 23Y

Andre van der Zwet heeft een mystery dram meegebracht in het thema 20Y of ouder: Old Perth 1996, 23Y, 54.4%, cask 18, Morrison & Mc. Kay bottling for the 10th Anniversary of the Hielander Whisky Festival, bottled 26/11/2019, 200 bottles. Een old school sherrybommetje dient zich aan en we mogen raden wat het is, maar het antwoord mag niet worden gepubliceerd om problemen met M... te voorkomen. Laten we zeggen dat het een distilleerderij is waar de meeste leden vroeger zeer enthousiast over waren en stukken minder te spreken over meer recente edities. Dit is echter 1 van die uitzondering die bewijst dat ze het nog steeds kunnen! Met 54.4% een zeer makkelijk drinkbare en uiterst toegankelijke sherried whisky die bij Nico 90 punten scoort en bij Alexander xx.

We gaan door met de flower power fles van Alexander: Longmorn-Glenlivet 1967, 52.2%, bottled 2003, Scott's Selection. Deze keer geen sherrybom, maar een fantastisch lekker bourbon vat. Neus: honingzoet, tropisch fruit, vleugje amandel, fraaie belegen malt. Smaak: suikerzoet en elegant. Na een kleine 33 jaar in het vat op perfecte drinksterkte en we zitten weer stil te genieten. Hout overheerst geen moment, een licht rokerige smaak naast de zoete malt doet het perfect. Tamelijk foutloze licht droge afdronk. Nico scoort 92 punten en Alexander xx.


Longmorn Glenlivet 1967

Tafeltje zag er toch stevig uit

Ondertussen zagen we dat Andre, die even wilde horen van de dames hoe het hun vergaan was op de wandeling, ineens met een stukje hardstenen tafelblad in zijn handen stond...en hij leunde er geeneens op (dacht hij). Ai, ai, ai...uiteraard maakte hij het in orde met Erik van de B&B.

Nico brengt de 5e gesloten distilleerderij in binnen het 20Y of ouder thema: Glenury Royal 20Y, 50%, distilled November 1980 and bottled July 2001, Single Barrel, Sherry Wood, Silver Seal, bottle 305 of 620. Nou, over ouderwetse sherrybommen uit het verleden gesproken. Deze fles wordt algemeen zeer enthousiast onthaalt en maakt eigenlijk meteen een ererondje in de paar minuten dat Nico even naar het toilet is. Het is ook een fles met een mooi verhaal dat te lezen is in de reisreportage van onze eerste reis naar Zwitserland in 2010. Nico brengt zijn fles in veiligheid en deelt overigens ieders enthousiasme met maar liefst 94 punten en Alexander geeft xx punten.


Glenury Royal 20Y

Caperdonich 1972

Tijdens de jubileumspeech...

Erik van der Linde brengt de 6e gesloten distilleerderij in binnen het flower power thema: Caperdonich 1972, 35Y, 50.3%, cask 7424, distilled 11.1972, bottled 05.2008, Duncan Taylor Rare Auld, bottle 103 of 136. Ook hier enorm enthousiasme over de gehele linie. Nico scoort wederom 94 en Alexander xx. Zeldzaam perfecte balans en ook zeer hoge drinkability.

Ondertussen is het diner opgediend en worden er enige woorden ter ere van het jubileum gesproken door Nico, Erik van Frachem en Andre van der Zwet. Zoals je op de foto kunt zien was de toon lichtvoetig.


Millburn 1969 35Y

Veel plezier

St. Magdalene 1973 23Y

Na het eten brengt Nico brengt de 7e gesloten distilleerderij in met zijn flower power fles: Millburn 1969, 35Y, Rare malts, bottled 2005. Nico scoort 88 en Alexander xx.
Andre Bos brengt de 8e fles binnen uit een gesloten distilleerderij met zijn flower power fles: St. Magdalene 23Y, 1970, 58.1%. Rare Malts. Nico scoort 90 en Alexander xx

De dames nemen nog een afzakkertje en er waren ook nog een drietal aftertasting flessen, waar Nico geen actieve herinnering meer aan heeft omdat hij meer met de Caperdonich in de herhaling bezig was, maar Alexander heeft nog scores toegekend aan:
Ben Nevis 18Y, 54.3%, distilled 1996, bottled 2015, cask # 1146, refill sherry butt, Adelphi 576 bottles
Talisker 20Y, 58.8%, distilled 1982, bottled 2003 as Diageo Spcial Release in 12000 bottles
Ardbeg 19Y, 46.2%, Traigh Bhan, Batch no. TB/01-15.03.00/19.MH, Small Batch Release, Matured in American Oak & Oloroso Sherry Casks. Score: xx


Afzakkertje voor het slapen gaan.

En fris en fruitig aan het ontbijt

Na een prima nachtrust was iedereen de volgend emorgen weer fris en fruitig aan het uitstekende ontbijt verzord door gastheren Erik en Evelyn. Iedereen bedanktvoor de inbregn van deze fenomenale proeverij.

                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties