Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links


Reportages   Nico en Rianne bezochten Speyside en Wester Ross in Mei 2006 

Een reisverslag van het bezoek dat Nico met Rianne in mei 2006 aan Speyside en Wester Ross hebben gebracht.

 


Donderdagmiddag 27 april                                Van Almere naar IJmuiden

 

 

Zo tegen 15:30 vertrekken Nico en  Rianne naar IJmuiden voor de DFDS ferry naar Newcastle. Om 18:00 vertrekt de boot en na een diner aan boord nog even rondgehangen in de nachtclub, waar een bandje speelt en zowaar een Lagavulin 1989 Distillers Edition geserveerd wordt.

 


Vrijdag 28 april                                               Via Glenkinchie & Balmoral Castle naar Dufftown (450 km)

 

 

Na een nachtje slapen en een stevig ontbijt op de boot staat de vrijdag in het teken van de reis van Newcastle naar de Speyside. Even na negenen rijden we de boot af en nemen de A1 richting Alnwick, Berwick-upon-Tweed, Dunbar en bij Haddington over de A6093 naar Pencaitland voor een kleine lunch en een bezoek aan de Glenkinchie disitilleerderij. Helaas is er geen tour door de distilleerderij die dag en in de shop ook geen speciale flesjes, dus Nico stapt met een leeg souvenirglas wat teleurgesteld weer in de auto.

 


 

 

 

Glenkinchie Distillery 

Vervolgens zit het op de A90 bij Edinburgh (Forth bridge) en M90/A93 bij Perth bijzonder tegen in het verkeer en na een uur filevertraging begint de zeer indrukwekkende natuur te komen als we van Blairgowrie via de A93 omhoog rijden door Glen Shee en de Devil’s Elbow naar Balmoral Castle.  Wegens de opgelopen vertraging schiet het kopje thee bij de koningin erbij in evenals een bezoek aan de Lochnagar distilleerderij. Volgende keer beter.  

Vanaf Balmoral Castle vervolgen we de mooie rit binnendoor over de B976 en A939 naar Tomintoul en vandaar via B9008 en B9009 naar Dufftown, waar we aan het begin van de avond arriveren bij “Straw End”, ons verblijf voor de komende 3 nachten op het park van Parkmore Cottages. Het huisje is een stuk kleiner dan het vorig jaar gehuurde Glenhead, maar dit park net buiten Dufftown is meer in de bewoonde wereld gelegen.

Na een eenvoudige doch voedzame maaltijd nog even wat lokale cultuur opsnuiven bij de traditionele Ceilidh in Dufftown Memorial Hall. Leuk dat alle 7 Dufftown malts in de Flora en Fauna editie in een dispenser hangen, maar de meeste mensen drinken toch bier en fris. Nico proeft Mortlach en Pittyvaich tijdens alle zang- en danstoestanden. Het bruiloftgehalte op een Ceilidh is hoog, maar het is wel leuk om eens mee te maken.

 

 

Zaterdag 29 april                                                Speyside festival (Aberlour, Macallan)

 

 

Uitslapen en na een lekker ontbijtje op weg naar Aberlour voor een bezoek aan de distilleerderij in het dorp en de “manager’s tour & tasting masterclass”. We stoppen onderweg bij het Craigellachie Hotel voor een kop koffie die we mogen nuttigen in de whiskykamer, waar Nico zich kan vergapen aan de enorme collectie flessen.

 

 

 

 

Whiskykamer Craigellachie hotel

Het is echter veel te vroeg om te drammen en Aberlour wacht. Nico moet nog even snel medicijnflesjes en etiketten kopen in het dorp om Rianne’s samples in te bewaren, maar is op tijd terug voor de tour. Manager Alan Winchester houdt een zeer interessant en interactief verhaal tijdens de rondleiding. De masterclass wordt uiteindelijk een dure grap omdat er twee samples uit een bourbonvat en een sherryvat worden geproefd, die beiden van sublieme kwaliteit zijn. Ze zijn ook te koop in je eigen handgevulde flesje en daar gaat Nico…. Een zeer geslaagde ochtend.

 

v.l.n.r.:

Bourbon- en Sherryvaten

Een eigen handgevuld flesje.

Het is prachtig weer en in de middag maken we een toeristisch autoritje langs diverse distilleerderijnamen in de omgeving (Dailuaine, Imperial) en uiteindelijk een bezoek aan de Macallan distilleerderij. Ook hier krijg je een goede tour en duidelijk verhaal en er wordt nog een speciaal flesje aangeschaft dat alleen bij de distilleerderij te koop is.

De avond wordt in het huisje doorgebracht, genietend van het uitzicht in de ondergaande zon op het terras en Nico kan de Aberlour masterclass nog eens overdoen met de samples..  

 

 

 

 

masterclass samples

 


Zondag 30 april                                            Speyside festival (whiskyfair, Glenlivet)

 

 

We kunnen alweer uitslapen en na het ontbijt gaan we Balvenie Castle bezichtigen. Het is prachtig weer.r.

 


Balvenie Castle 

Vervolgens koffie drinken in Dufftown, omdat Nico klokslag 12 uur op de whiskyfair wil zijn. Er blijken echter veel minder standhouders dan in 2005 en rond 3 uur zijn alle interessante zaken bij Duncan Taylor, Dewar Rattray, Blackadder, Pulteney, Knockdu en Tomintoul beoordeeld. Nico schaft een 33 jaar oude Tullibardine bij Dewar Rattray aan.  


 

 

 

The Whiskyfair

Een mooi ritje richting Glenlivet  eindigt bij de distilleerderij waar we zowaar nog met de allerlaatste tour van die dag mee kunnen. Er zijn geen andere bezoekers meer, dus het wordt een interessante prive rondleiding en na afloop nog twee Chivas cask strength flesjes aangeschaft van Glenlivet en Scapa. Het is nog steeds prachtig weer, dus het avondprogramma van de zaterdag wordt herhaald

 

 

 

 Een mooi ritje richting Glenlivet.

 


Maandag  1 mei 
Speyside festival (Tormore, Mortlach) en reis naar Tain (150 km)


 

Vroeg op om na het ontbijt meteen uit te checken en op tijd te vertrekken
naar de Tormore distilleerderij in Advie voor een "tour & tasting" onder
leiding van Ken Lindsay.
Deze tour blijkt onverwacht een enorme meevaller. Om te beginnen staat de in 1959 opgerichte en relatief moderne distilleerderij qua architectuur in een prachtig gebouw met een tuin eromheen die op zich al een attractie is. 


 

Tormore Distillery

Na de tour maken we een boswandeling over eigen terrein naar de bron van Tormore, waar we een glas koud water uit het meer drinken. Het is waarschijnlijk het zachtste water dat ik ooit proefde en ik heb geen last van de beestjes gehad. De tweede verrassing is dat er naast de bron een betonnen barretje staat met daarin een bijzondere fles 15 jaar oude Tormore, alleen voor distilleerderij bezoekers (en Tormore ontvangt normaal gesproken geen bezoekers).

 

 

 

Tormore water en Tormore 15 Years

Na het water en de nectar geproefd te hebben lopen we terug naar de nosing en tasting sessie met new make spirit van 1 dag oud (ondrinkbaar, maar interessant voor de neus), een vatsample 5 jaar oude Tormore (al heel aardig op weg; dit wordt dus gebruikt in Long John), de normale 12 jaar oude single malt (lekker, maar minder dan het bosflesje) en een Ballantine’s 12 jaar (Lindsay is brand manager van Ballantine’s en de kwaliteit van de 12 jaar blijkt uitstekend en een waardige finale). Rianne had al haar samples keurig bewaard voor latere verificatie, maar helaas bleek het bosflesje met de new make gemengd te zijn. Afgezien van dit kleine rimpeltje kijken we terug op een bijzonder geslaagde ochtend, die niet alleen voor whiskyfans interessant was. Vreemd dat Tormore normaal gesloten is voor publiek.  

Na een lichte lunch weer terug naar Dufftown voor een bezoek aan de Mortlach distilleerderij om 14:00. Mortlach ontvangt normaal gesproken ook geen bezoekers, dus die moest nog even meegenomen. De rondleider is duidelijk geen professionele spreker en niet helemaal op zijn gemak; een groot contrast met Tormore. Hij geeft het woord aan de stillmaster als we uiteindelijk bij de stills het vrij complexe distillatieproces en het bijzondere geheim van Mortlach’s “Wee Witchie” still te horen moeten krijgen. Door het lawaai bij de ketels en zwaar schots accent is dit echter een onverstaanbaar goede show. Gelukkig krijgen we een uitleg op papier mee na afloop en zowaar nog een glas 16 jaar oude Flora en Fauna Mortlach in het kantoor.

 


 

De Mortlach  Distillery met   de Mortlach "Wee Witchie"

Rond 15:30 gaan we op weg naar Tain, via de A941 naar Elgin en de A96 naar Inverness en vervolgens via de A9 over de Black Isle. Geen tijd voor een bezoek aan Glenrothes, Dalmore, Balblair en Glen Ord, maar Nico doet wel een poging om de Invergordon grain distilleerderij te bezoeken. Op dit industriële complex met grootschalige continue distillatie gelden echter de gebruikelijke petrochemische security, veiligheids- en bezoekerseisen, dus deze poging eindigt bij de portier. Begin van de avond arriveren we in de kamer met hemelbed in het Golf View Guest House in Tain en na een wandeling door het dorp gebruiken we een eenvoudige maaltijd in het Royal Hotel.


Dinsdag  2 mei 
Glenmorangie & Brora en reis naar Tongue (150 km) 

 

We kunnen heerlijk uitslapen in het hemelbed en na een uitstekend Schots ontbijt gaan we op bezoek bij Glenmorangie. Ruim tijd voor foto’s want de eerste tour is om 10:30. Na een wat plichtmatige maar wel interessante rondleiding langs de hoogste pot stills van Schotland is het grote pluspunt dat de bezoeker mag kiezen wat hij proeft uit een menulijst (uiteraard wat bijbetalen voor de dure wissen). Nico proeft de Burr Oak Reserve (aankoop!), Truffle Oak Reserve (ook uitstekend) en de 25 jaar oude Glenmorangie (viel iets tegen na de Reserves).

 

Glenmorangie Distillery, moeten we ook  even proeven natuurlijk.

De volgende stop is een paar kilometer verder bij het prachtige Dunrobin Castle. Het aan de kust gelegen kasteel met interieur is een bezoek meer dan waard, maar de extra attractie bleek de valkenier die een mooie demonstratie gaf met een scala aan roofvogels.  

Na een lunch in het kasteel verder over de A9 naar Brora, waar even een korte stop gemaakt wordt voor foto’s van deze gesloten distilleerderij en een korte blik op het ernaast gelegen moderne Clynelish wordt geworpen. Geen tour deze keer, want Nico heeft Rianne beloofd dat er na Glenmorangie geen koperen ketels meer komen. 


Clynelish Distillery

We rijden verder over de A9 naar het noorden, en slaan bij Helmsdale linksaf de A897 op. Deze dramatische 1-baansweg “Strath of Kildonan” is eenzaam en het landschap wordt alsmaar mooier en ruiger. Bij Kinbrace gaan we linksaf op de B871 en vervolgens over de B873 (“Strathnaver”) richting Altnaharra. Ruim voor het dorp rechtsaf over de A836 naar Tongue. De gehele route door de Moors is adembenemend mooi en we doen er extra lang over omdat er steeds gestopt moet worden voor een foto van landschap of fauna. Het is wel mooi helder en zonnig, maar de wind tijdens deze rit is enorm. 

Eind van de middag komen we aan in Rhian’s Guesthouse in Tongue en gebruiken een maaltijd in het Ben Loyal hotel in het dorp, met een 16 jaar oude Highland Park tot slot. De wind giert nog steeds om het huis en de avond wordt doorgebracht bij de open haard met andere gasten.

 


Woensdag 3 mei
Wester Ross: Tongue - Inchnadamph Hotel (135 km) 

 

Ook Rhian’s Guesthouse verzorgt een prima ontbijt en we vervolgen onze weg vanaf Tongue over de A838 via Loch Eriboll naar Durness. De stop bij de Caves of Smoo voor de ondergrondse waterval is vergeefs omdat beneden aangekomen een bordje vermeld dat de tocht nu te gevaarlijk is wegens hoog water. De weggeslagen loopbrug naar het begin van de grot was wellicht al een indicatie dat er iets aan de hand was.

 

Er lijkt slecht weer op komst en we rijden verder via de A838 en A894 naar Laxford Bridge, Scourie, Kylesku en dan via een prachtige maar zeer smalle kustweg B869 via Lochinver langs Loch Assynt naar Inchnadamph. We zijn er al halverwege de middag. Het hotel blijkt wat minder luxe dan het leek op het internet, maar de kamer is netjes en het uitzicht ronduit fantastisch. Het slechte weer is gelukkig ook langs Loch Assynt getrokken. Even rondgewandeld bij de ruïne van Ardvreck Castle. 

Een prachtige wandeling in de zon, maar uiteindelijk geen bot meer te bekennen in de grot. Diner in het hotel is de enige optie binnen 20 km en ’s avonds een prachtige zonsondergang over Loch Assynt.

De op het toeristenkaartje aangegeven waterval blijkt niet bereikbaar met de auto en zes uur lopen. We nemen dan maar een iets kortere wandeltocht van anderhalf uur naar de “Cave of Bones”.  'S avonds een prachtige zonsondergang over Loch Assynt.  

 


Donderdag 4 mei 
Wester Ross: Lochinver - Aultbea      (150 km) 

 

Na een prima ontbijt, waarbij we nog steeds genieten van het uitzicht op Loch Assynt in de zon, vervolgen we onze weg via de A835 naar het zuiden. De stop bij Corrieshalloch Gorge en de Falls of Measach is wederom vergeefs omdat de loopbrug die je moet gebruiken om deze spectaculaire waterval te kunnen zien is afgesloten voor onderhoud. Het zit niet mee met de watervalletjes bekijken. De rit naar Loch Ewe is weer prachtig en de middag wordt besteed aan een bezoek aan Inverewe Gardens. Rianne leeft zich helemaal uit met de camera op de tropische (!!!) plantenpracht, idyllische waterpartijen en rotstuinen.  

In het kader van voortgaande debacles met watervallen op de kaart te bekijken lukt het ook niet om de Victoria Falls te vinden.Eind van de middag arriveren we in Aultbea, waar we een nacht hebben geboekt in Drumchork Lodge. Grote verrassing is dat er een distilleerderij naast het hotel is: “Loch Ewe”. Rianne ziet toch nog een koperen keteltje, maar deze vind ze wel erg leuk.

Eigenaar John Clotworthy blijkt recent een licentie gekregen te hebben voor het distilleren van whisky in zijn miniatuurstill. Loch Ewe is nu officieel de kleinste distilleerderij van Schotland, wat Edradour wellicht minder leuk zal vinden. Het keteltje van Loch Ewe is echter van een totaal andere orde dan de opstelling bij Edradour en de bedoeling is dat hotelgasten hier een klein vaatje van 5- 10 liter vol kunnen distilleren en dat vervolgens bij John in het warehouse te laten rijpen. Over een jaar of vier zal Nico wel eens proberen een Loch Ewe in de whiskylijst te krijgen, maar voorlopig moet de liefhebber het doen met deze fotoreportage.

 

Na een maaltijd in het hotel een gezellige avond aan de bar, die eindigt in een kleine tasting sessie waar Nico en John wat samples uitwisselen. De samples uit de masterclasses komen nu goed van pas en het hoogtepunt van de avond wordt een Japanse whisky: Yoichi botteling van de Scotch Malt Whisky Society. 


Vrijdag 5 mei 
Wester Ross: Aultbea - Applecross- Fort William (250 km) 

 

Na een prima ontbijt en nog even genieten van het prachtige uitzicht vanuit de ontbijtkamer nemen we hartelijk afscheid van John & Frances en beloven nog eens terug te komen. De volgende etappe in de reis is het schiereiland Applecross, dat het landschappelijk hoogtepunt van de reis wordt. De eenzaamheid van de eenbaansweg die rond het eilland gaat, de steeds wisselende uitzichten op zee, rotsen, de Torridon bergen, kleine watervallen, turfvelden en de kustlijn van Skye met de Cuillins is werkelijk schitterend.

 

Ook de aankomst in Applecross voor de lunch is uitermate idyllisch. 

 

Na een prima lunch met kreeftensoep komt de meest spectaculaire bergafdaling op een 1-baansweg die we tot nu toe met de auto hebben meegemaakt: de “Bealach-na-Ba” . In de winter is deze pas levensgevaarlijk en meestal afgesloten, maar nu is het geen probleem. Die ene tegenligger op de1-baansweg is toch even spannend als er achter ons een 2e auto blijkt te staan en niemand zin heeft achteruit te rijden op de smalle weg. Helaas weinig foto’s kunnen nemen wegens te volle schijf. 

 

Na deze buitengewoon indrukwekkende rit rijden we via de A890 naar Eilean Donan Castle en vervolgen onze weg via de A87 naar Invergarry en Fort William, waar we overnachten in St. Andrews House bij Tom & Sheena Wynne. Na een wandeling door het deze keer erg rustige Fort William genieten we van een fantastisch visdiner in het Crannog Restaurant.

 


Zaterdag 6 mei                                                Reis van Fort  William naar Newcastle    (450 km) 

 

Even na 9 uur vertrekken we uit Fort Wiliam voor de lange rit naar Newcastle. Door het prachtige Glencoe (maakt wel iets minder indruk dan vroeger na het geweld van Applecross) naar Glasgow en via de M74 de route naar het zuiden volgen. Bij Moffat gaan we van de snelweg af om de lunch te gebruiken bij een spectaculaire waterval: Grey Mare’s Tail. Voor deze ene keer vinden we de waterval, maar er is geen tijd om helemaal naar boven te lopen voor het meest spectaculaire uitzicht. Van een afstand is het echter ook heel mooi en het landschap hier heeft meer het karakter van de Highlands dan van de Lowlands.

 

De rit naar de waterval voerde ons wat verder van de snelweg dan gepland en we besluiten binnendoor te rijden naar Newcastle over de A708. Een prachtige rit dwars door de borders over Selkirk, dan de A7 naar Hawick en de A6088 naar Banchester Bridge. Eenmaal op de A68 en de A696 naar Newcastle is het landschap wat minder interessant. In ieder geval zijn we mooi op tijd voor de ferry die om 17:30 vertrekt. Wederom diner en nachtclub aan boord, deze keer blijven we lang genoeg voor de can-can dansers.


Zondag 7 mei                                                                                                                                     IJmuiden - Almere

 

Ontbijt aan boord en aankomst IJmuiden tegen half tien. Om koffietijd thuis en Nico kan zijn kast opnieuw gaan indelen met alle aanwinsten.

 
Tot een volgende trip......


                  

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties