Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Evenementen agenda

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links

 

Het Genietschap   Whisky CV Nico Meijboom                                   

 

Nico Meijboom

Geboren in 1959, organische chemie opleiding (Ing.) met werkspecialisatie in homogene katalyse en milieukunde (Drs.). Momenteel werkzaam als project manager op het gebied van veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu.

Alleenstaand en vader van drie zonen: Robert, Victor en Rutger. Mijn liefhebberijen zijn films, muziek, strips, duurlopen en….uiteraard whisky.

Op deze foto; De eerste richtingaanduiding als je in Port Ellen van de ferry loopt geeft de Islay whisky liefhebber meteen een warm gevoel en natuurlijk moest ik eerst naar Ardbeg

Een lijst met favoriete films is te lang, maar enkele van mijn favoriete regisseurs zijn Stanley Kubrick (de onovertroffen grote meester), Sam Peckinpah, Francis Coppola, Martin Scorsese, Akira Kurosawa, David Lynch, Krzysztof Kieslowski en Sergio Leone. Een zorgwekkend hoog aantal van deze grote regisseurs is inmiddels overleden. Het slinkende aantal mensen die bekend zijn met deze namen begrijpen waarschijnlijk dat ik niet al te veel belangstelling heb voor het snelle actiefilmgenre met 007 en andere stoere kerels met te grote spierballen, maar fantasyfilms als Lord of the Rings, Avatar en Star Wars vind ik daarentegen weer fantastisch.

Mijn muzikale smaak is redelijk breed, maar ik heb voorkeur voor klassieke rock (Pink Floyd, Rolling Stones, Led Zeppelin, Beatles, Creedence Clearwater Revival, Doors, etc.), de “oude new wave” (The Cure, U2, Echo and the Bunnymen, Sex Pistols, Ramones, Talking Heads, Nick Cave etc.) en singer/songwriters (Bruce Springsteen, Bob Dylan, Nick Drake, Tom Waits, etc). Recentere talenten als Sigur Ros, Radiohead, Tom McRae, The Walkabouts, Franz Ferdinand, The Veils, Monsters of Folk, Shearwater, Fleet Foxes, etc. hebben ook altijd mijn belangstelling. Ik luister ook graag naar Mahler, Beethoven en Mozart op de zeldzame rustige momenten in het leven.

In de stripwereld ben ik een groot liefhebber van het grafische werk van Enki Bilal, Richard Corben, Will Eisner, Foerster, Franquin, Gotlib, Herge, Hermann, Don Lawrence en Marten Toonder. De lijst met bewonderde tekentalenten is veel langer, maar dit is tenslotte een whisky site.

Over naar de whisky dus! Toen ik whisky begon te drinken in de jaren 80 was dat voornamelijk blended whisky; niet alleen uit financiële overweging, maar ook omdat er niet zoveel single malts bij reguliere slijters te koop waren en de eerste ervaringen met Glenfiddich en Glenlivet nog geen redenen waren om over te stappen op single malts. De whisky als hobby is begonnen in het jaar 1997, toen ik via collega Huub Donkers voor het eerst een sublieme single malt in huis kreeg: Highland Park 12 jaar in die stoere brede fles met wijde hals en enorme kurk. De volgende indrukwekkende whiskyervaring in hetzelfde jaar was een starterset met 6 miniatuurtjes van de Classic Malts of Scotland; destijds waren dit Glenkinchie, Dalwhinnie, Oban, Cragganmore, Talisker en Lagavulin. In deze reeks bleek het relatief gemakkelijk de verschillende regio’s en stijlen te herkennen en te waarderen.

 Ondanks de verhalen dat het tijd en ervaring vergt om de zeer turfrijke whisky’s te kunnen waarderen, was ik onmiddellijk zeer enthousiast over Lagavulin en Talisker. Hier begon de whisky ontdekkingsreis en in januari 1998 had ik mijn eerste single malt whisky proeverij bij Huub thuis. We ontdekten dat we ook graag punten gaven a la Michael Jackson en vaak onafhankelijk van elkaar met vrij vergelijkbare en consistente scores kwamen. Vele huiselijke en professioneel georganiseerde Nosing en Tastings, waarvan een fors aantal met “Het Genietschap”, volgden en Huub en ik konden onze scores en notities tot laat in het jaar 2006 met veel plezier vergelijken.

Een klassieke whisky die een grote bijdrage heeft geleverd aan de oprichting van “Het Genietschap” was een  Longmorn-Glenlivet 1971, gebotteld in 1999 op 58.6% door Scott's Selection en geproefd in 2000 op het eerste Nederlandse whisky festival in Amsterdam.

De trein is sindsdien niet meer te stoppen. Het is verbazingwekkend hoeveel nieuwe whisky expressies er ieder jaar weer opnieuw worden uitgebracht en momenteel zijn er al meer dan 2000 verschillende whisky’s getest en beoordeeld met een genadeloze puntenscore.

De meeste whisky’s in de lijst zijn Scotch single malts, maar er zijn ook blended whisky’s, single grain whisky’s, Kentucky Straight Bourbon, Rye, Ierse Whiskey, Japanse whisky en vele andere rariteiten te vinden. Een interessante ontwikkeling van de laatste jaren is dat ik de complexiteit van blended whisky nu veel meer waardeer, juist door de gegroeide ervaring in het proeven van single malt whisky.

Terugkijkend in 2012 op het jaar waarin het allemaal begon zie ik Highland Park, Talisker en Lagavulin nog steeds in mijn top 10 van distilleerderijen en een aantal van de toenmalige Classic Malts staan nog steeds in de lijst van whisky’s met een zeer goede prijs/kwaliteit relatie.

Proeverijen
Al enige jaren presenteer ik ook zelf proeverijen, voor vrienden, collega's, beginners en (ver) gevorderde whisky kenners. 


Deze foto illustreert waar je met deze hobby kan belanden. Genomen door Huub bij ons eerste bezoek aan de Ardbeg distilleerderij in 2002. Er was een unieke kans om in de vatenopslag een 27 jaar oude whisky rechtstreeks uit het sherryvat te proeven. Alleen dit moment was de lange reis naar dit afgelegen eiland al waard!

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jnmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties