Het Genietschap

Proeverijen

Proefnotities
 en punten


Proefnotities
per land / streek

Whisky wetens- waardigheden

Top 10
distilleerderijen

Reis reportages

Proeverij aanvragen ?

Nieuws

Contact

Links

 

Het Genietschap   Whisky CV Nico Meijboom                                   

 

Nico Meijboom

Geboren in 1959 te Rotterdam en aldaar opgeleid in organische chemie HBO. Later nog bijgeleerd en milieukunde WO behaald. Werkzaam geweest in organische syntheses, organometaalchemie, homogene katalyse en diverse functies op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (HSE). Inmiddels genietend van een vervroegde pensionering met extra tijd dus voor mijn favoriete liefhebberijen.

Vader van drie zonen Robert, Victor en Rutger uit een vorig huwelijk met Rianne en sinds 2012 samenwonend met mijn lieve Josefien. Mijn liefhebberijen zijn films, muziek, strips, mijn schattige kleinkinderen Roderick en Aria, wandelen, fietsen en uiteraard whisky.

Op deze foto; De eerste richtingaanduiding als je in Port Ellen van de ferry loopt geeft de Islay whisky liefhebber meteen een warm gevoel en natuurlijk moest ik eerst naar Ardbeg

Een lijst met favoriete films wordt te lang, maar enkele van mijn favoriete regisseurs zijn Stanley Kubrick (de onovertroffen grote meester), Sam Peckinpah, Francis Coppola, Martin Scorsese, Akira Kurosawa, David Lynch, Andrei Tarkovski, Krzysztof Kieslowski en Sergio Leone. Een zorgwekkend hoog aantal van deze grote regisseurs is inmiddels overleden. Het slinkende aantal mensen dat bekend is met deze namen begrijpt waarschijnlijk dat ik niet al te veel belangstelling heb voor het snelle actiefilmgenre met stoere kerels met te grote spierballen, maar fantasyfilms als Westworld, Game of Thrones, Lord of the Rings en Avatar vind ik daarentegen weer fantastisch..

Mijn muzikale smaak is redelijk breed, maar ik heb voorkeur voor de klassieke rock (Pink Floyd, Rolling Stones, Led Zeppelin, Beatles, Creedence Clearwater Revival, Doors, etc.), de “oude new wave” (The Cure, U2, Echo and the Bunnymen, Sex Pistols, Ramones, Talking Heads, Nick Cave etc.) en singer/songwriters (Bruce Springsteen, Bob Dylan, Nick Drake, Tom Waits, etc). Ik luister ook graag naar klassieke muziek van Mahler, Beethoven en Mozart op de meer rustige momenten in het leven.

In de stripwereld ben ik een groot liefhebber van het grafische werk van Enki Bilal, Richard Corben, Will Eisner, Philippe Foerster, Andre Franquin, Gotlib, Herge, Hermann, Sokal, Don Lawrence, Rosinki en Marten Toonder. De lijst met bewonderde tekentalenten is veel langer, maar dit is tenslotte een whisky site..

Snel over naar de whisky dus! Toen ik whisky begon te drinken in de jaren 80 was dat voornamelijk blended whisky; niet alleen uit financiële overweging, maar ook omdat er niet zoveel single malts bij reguliere slijters te koop waren en de eerste ervaringen met Glenfiddich en Glenlivet nog geen redenen waren om over te stappen op single malts. De whisky als hobby is eigenlijk begonnen in het jaar 1997, toen ik via collega Huub Donkers voor het eerst een sublieme single malt in huis kreeg: Highland Park 12 jaar in die stoere brede fles met wijde hals en enorme kurk. De volgende indrukwekkende whiskyervaring in hetzelfde jaar was een starter setje met 6 miniatuurtjes van de Classic Malts of Scotland; destijds waren dit Glenkinchie, Dalwhinnie, Oban, Cragganmore, Talisker en Lagavulin. Binnen deze reeks bleek het voor mij relatief gemakkelijk de regio en de stijl te herkennen en te waarderen en dat gaf moed de malts verder te verkennen. Ondanks de verhalen dat het tijd en ervaring vergt om de zeer turfrijke whiskies te kunnen waarderen, was ik onmiddellijk zeer enthousiast over Lagavulin en Talisker. Hier begon mijn whisky ontdekkingsreis en in januari 1998 had ik mijn allereerste single malt whisky proeverij bij Huub thuis. We ontdekten al snel dat we ook graag punten gaven a la whiskyschrijver Michael Jackson en vaak onafhankelijk van elkaar met vrij vergelijkbare en ook consistente scores kwamen. Vele huiselijke en professioneel georganiseerde Nosing en Tastings volgden en Huub en ik konden onze scores en notities tot het jaar 2006 met veel plezier vergelijken. Alexander heeft nu de rol van puntensparringpartner en ook met hem zijn er vaak frappante overeenkomsten, maar ook leuke verschillken in waardering (Talisker 15 anyone?)

Een klassieke whisky die een grote bijdrage heeft geleverd aan de oprichting van Het Genietschap was een Longmorn-Glenlivet 1971, gebotteld in 1999 op 58.6% door Scott's Selection en geproefd in 2000 op het eerste Nederlandse whisky festival in Amsterdam.

De trein is sindsdien niet meer te stoppen. Het is verbazingwekkend hoeveel nieuwe whisky expressies er ieder jaar weer opnieuw worden uitgebracht en momenteel zijn er al meer dan 3000 verschillende whiskies geproefd.

De meeste whiskies in de lijst zijn Schotse single malts, maar er zijn ook Ierse single malt, pot still en blended whiskies, Japanse whiskies, Single Grain whiskies, Kentucky Straight Bourbon, Kentucky Straight Rye en vele andere nationale en internationale rariteiten te vinden. Een interessante ontwikkeling van de laatste jaren is dat ik de complexiteit van blended whisky nu meer kan waarderen, juist door de gegroeide ervaring in het proeven van single malt whisky. Ook ben ik de zoete bourbon meer gaan waarderen als een smaakprofiel waar ook heel veel verschillen in zijn te ontdekken; net als bijvoorbeeld geturfde whiskies zeer van elkaar kunnen verschillen.

Terugkijkend op het jaar waarin het allemaal begon zie ik Highland Park, Talisker en Lagavulin nog steeds in mijn top 10 van distilleerderijen en een aantal van de toenmalige Classic Malts staan nog steeds in de lijst van whiskies met een zeer goede prijs/kwaliteit relatie.

Proeverijen
Op verzoek geef ik ook zelf proeverijen, voor vrienden, collega's, beginners en gevorderde whisky kenners. 


Deze foto illustreert waar je met deze hobby kan belanden. Genomen door Huub bij ons eerste bezoek aan de Ardbeg distilleerderij op Islay in 2002. Er was een unieke kans om in de vatenopslag een 27 jaar oude whisky rechtstreeks uit het sherryvat te proeven. Alleen dit magische moment was de lange reis naar dit afgelegen eiland al waard!

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jnmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties