Versiejun2006




uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Huub Donkers


Whisk(e)y


Donkers
score


Opmerkingen



Update
Baker's, 7y, 53.5 %, batch no. B-90-001, Bourbon (Jim Beam) 83 Een zeer plezierige verrasing in het Sheraton hotel in Warschau 2004. Geur enorm vanille. Heel soft, mooie volle fruitigheid (abricoos), mooi belegen en lekker rye droogheid, elegante boenwas. Smaak : stevig alcohol is prima, helaas licht menthol. Mooie volle smaak, mouthcoating, opvallende kruidigheid, prettig hout, lichte harsigheid. Zeer fruitig in de uitstekende afdronk. Hele plezierige Bourbon zonder snoepgoed zoetheid.
Balblair 21y 1975/1997, 56,5%, Signatory Vintage dumpy bottle, D 26/11/’75 - B 18/09/’97 cask #7275, 655bts 83 Bleke kleur van witte wijn. Neus : graan, prikkelend, opvallend veel rook, enorm fris voor een 21y old. Smaak : start oily, droog, prikkelend, turf, dennenachtig plantenkarakter, fruitig. Hij ontwikkelt zich verrassend met water : minder droog, meer graanzoetheid. Afdronk (onverdund) : droog, vers hout, turf en rook, Granny Smith. Schatkist 2006.
Balblair Elements (8y), 40 % distillery bottling 76 Flink restant van het whiskyfestival 2004 mee naar huis genomen om nog eens rustig te proeven. Neus licht rook, graan, hooi, komkommer. Smaak : jeugdig, karton, zoet graan, licht rokerig en ziltig, hint van fruitigheid en lichte bitterheid. In de afdronk licht bitter fruit, inderdaad plum-skin dryness (scherpe van Micheal jackson !). Behoorlijk boeiende whisky
Balblair 16y, 40 % 73 Neus vurenhout "Praxis", licht parfum, malt. Smaak maltig, prikkelend en waterig, kruidig, licht zilt. Vervelend droge afdronk. Overall mooie neus, verder teleurstellend.
The Bailie Nicol Jarvie, 40 %, Blended 77 Lichte frisse neus, laag intens, plezierige lichte Speyside smaak, ietsje prikkelend. Afdronk veel langer en beter dan die van de Speyburn 10y. Overall licht, niet indrukwekkend, maar weinig mis mee. Opnieuw geproefd, blind, bij Gert 2004 en gestegen in punten van 74 naar 77. Milde geur a la Tamnavulin, net wat rook, ietsje hout. Smaak graan, hout, licht Eau de Cologne, fruitig (sinasappel). Afdronk iets droog en plakkerig, droog gehemelte !
Ballentine's Pure Malt, 12y, 40% 75 Neus is wat vlak, zacht, fruitig (pruimen, gedroogde abricoos), thee, licht rook. De smaak is afgerond, zacht, minder dun dan de geur voorspelt. Qua karakter is de smaak vergelijkbaar met de neus, met de toevoeging van lichte kruidigheid en urine. Het blijft allemaal nogal vlakjes. W.E. Wageningen april 2006.
Ballentine's 12y special release, 43 %, Blended 71 Rijke geur vol warm fruit en vanille, belegen, hout, graan. Smaak vrij zacht , wat dun, enige elegantie, onbijzonder, wat caramel, graan, hint van turf. In droge wat plakkerige afdronk veel eikenhout
Ballentine's, Blended 63 "Leeg",  mout, fris, licht eau de cologne, eendimensionaal, iets hout, niet scherp, smaak vrij droog, iets thee. Turf, sherry en zee ontbreken volledig, Afdronk : plakkerig, droog, hout, vieze droge aanslag op de tanden, enige elegantie, waste of time
Balmenach, 27y, 1973, Highland Selection (OB), 46%, bottle no. 1981/2150 (sample) and bottle no. 0733/2150 (bottle) 89 Neus sinasappelschil, mooi belegen, visceus, hout, vanille, mout, grassig, hooi. Smaak : mooi visceus zoals de neus al voorspelde, assig, fruitig, mout en mooi hout, amandel. Mooie balans van fruit en droogheid, kruidig. Met water wordt ie rustiger, zachter. Fluwelig en complex.
Balmenach 28y, distilled 1972, 46 %, Highland Selection 87 6e in de Lochranza reeks. Zware neus vol fruit, vijgen, belegen, veel hout. Vrij zacht en met 46 % ook krachtig, fluweel, moutig, sherried ?, kruidig, beetje abricoos, krenten en pruimen. Zoet genieten, droge belegen afdronk.
Balmenach, 11y, 1990-2001, cask. no. 507, 59.7 %, Adelphi 85 Aankoop wisfestival 2002, Veel rook. Smaak vol zoet parfum, parfum sterft door verdunnen met water. In 2006 eigen fles geopend en helaas puntje er af : de neus is prachtig fruitig, bloemig, perzik, vanille, banaan. De smaak is enorm stevig, start zoet en wordt langzaam droger, rook, houtskool, graan, erg viscues, fruitig, hout, maar ook behoorlijk scherp ! De afdronk heeft veel hout, is licht bitter, vanille, licht plakkerig. Ook na veel water  drinken blijft het hout enorm hangen.
Balmenach, Chieftains, 13y, sherry finish, cask 90541, 882 bottles, 43 %, September 1990 - May 2004. 84 Mooie neus met sherry, erg fruitig, lekker intens. Smaak : erg fruitig, abricoos en mandarijn, hint van krenten, kruidig hout, hint van rook. De afdronk heeft licht rook, fruit. W.E. Wageningen april 2006
Balmenach 1979-1996, Scott's selection natural cask strength, 62.4 % 84 Prima Scott's. Nectar, hazelnoten, veel vanille. Overleefde oktober 2002 de Ardbeg 78 CC prima.
Balmenach-Glenlivet,14y,1989/2003, 53.2%, Cadenhead, bourbon, 300bts 83 De neus komt nog erg jong over, fris, spirit licht aanwezig, veel Lowland karakter, citrus. Ook de smaak start met een hint van spirit en wordt dan helemaal Lowland, prikkelend, citrus, graan, lekker fris, stro. De afdronk is op zich ok, maar niet opvallend. Schatkist 2006, 83/84 punten.
Inverarity Ancestral, 14y, 40 % (Balmenach) 79 Geproefd in de Loch Fyne shop 2004. Fruitig, vanille, erg fris, hout. Na de Decadence wat straf, ietsje harsig, beetje lijmig en plakkerig
Balmenach, 10y, 43 %, Signatory Vintage, "Scottish Wildlife" 78 Behoorlijk parfum, Speyside, malty, licht rook, meer bloemen dan fruit. Smaak veel hout, vrij ruw, kruidig. Start zoet, wordt snel droger waardoor de rook doorkomt, gember. Mooie combinatie van zoet en droog, nog niet helemaal af, wel veel te beleven.
Balvenie 1973 Vintage Cask, 49.7 %, 30y, 21-5-73 / 28-4-04 95 94 of 95 punten ? Nog een keer proeven zal er wel niet snel van komen met > 500 euro de fles. Heerlijke neus vol fruitigheid, licht sirupy, relaxing, hele lichte kruidigheid, heide en honing. Smaak : zalige zoetheid, honing, meloen, hint van citrus, mooi geconcentreerde smaak, lekkere nectar, zeer elegant, heerlijk fruitige balans, een hint van gras. Fluwelen afdronk vol honing, geen seconde onprettig hout, nooit droog. Een Super-Speyside op het whiskyfestival Leiden 2004.
Balvenie Port Wood, 21y, 40% 90 Mooie zoete neus, belegen passievrucht, smooth, licht rook. Smaak enorm zacht, belegen fruit, toffee, winey, licht creamy, hout, wordt langzaam droger maar niet te. Enorm lange afdronk. Overheerlijke afdronk vol druivige zoetigheid en vanille.
Balvenie Single Barrel, 25Y, 58%, Distilled 12-11-1974, Bottled 14-11-2002 from cask no. 1522.1 88 Klein flesje van Nico gevonden in whiskyshop Dufftown mei 2005. De veelbelovende neus roept associaties op met de geweldige 1973 : heerlijk zoete, belegen en superfruitige geur. Honing, malt, vanille, appel, lavendel, zuurtjes, perzik, citrus, licht en niet storend pepermunt. Smaak is ook geweldig! Heerlijk fris en fruitig voor een 25y oude whisky. Zacht en zoet gecombineerd met een vleugje bitter. Rijk en complex. Honing, vanille, mandarijn, perzik, malt en eikenhout. Lange en zoete afdronk. Heel relaxed en subtiel na het geweld van de voorafgaande single grains op de postzegelavond met Nico. De lichte bitterheid is niet geintegreerd in de smaak en maakt deze whisky net off balance.
Balvenie Port Wood 1991, 13y, 40% 87 De neus heeft een mooie zoete zweem van Port wood, maar goed gedoseerd, erg fruitig, mooi graan nog herkenbaar, honing. Smaak : subtiel zoet, zeer fruitig, abricoos, perzik, honing, vanille, herlijk zacht. De afdronk blijft mooi fruitig en zacht, en wordt langzaam iets droger. Geen last van harsigheid zoals bij de 1989. W.E. Wageningen april 2006.
Balvenie Double Wood, 43 % 86 after dinner, verrassend veel rook in afdronk. Blind geproefd bij Gert 2003, en viel een beetje van zijn voetstuk. Smooth, zoet, heesters, kruidig. Veel meer kruiden dan in herinnering.
Balvenie Single Barrel, 15y, 47.8 %, 10-1-90 / 18-2-05, cask 288. 84 Mooie neus, zoet graan, honing, heide, vanille. Smaak : heerlijk honing, mooie alcohol sterkte, eikenhout, vanille, kruidigheid wordt gestaag dominanter en gaat iets richting lijm en hars. W.E. Wageningen april 2006.
Balvenie Single barrel 25y, 74-99, 46.9 %, Bourbon barrel 84 Blind geproefd bij Gert 2003. Fascinerende whisky. Rook, vrij fris (zeker voor een 25y !), droog. Smaak kruidig, heesters, tintelend, beetje medicinaal, ziltig, rozemarijn, munt, zeer (te) droge afdronk, vanille. Barst van de smaak.
Balvenie Port Wood 1989, 40 %, bottled end of 2003, early 2004. 84 Licht oranje van kleur zoals verwacht. Zachte neus, zoet, licht banaan valt vooral op. Smaak subtiel kruidig, vanille. Onder de subtiele Port zoetheid zit een wat ruwe heesterachtige houterigheid, bijna wat harsig. Jammer van de chewy afdronk, kost punten !
Balvenie 1971 Vintage Cask, 46.9 %, distilled 29-6-71, bottled 11-5-2005, cask 8921, 1 of 189 bottles 84 De Vintage 1973 was zo geweldig, en deze komt niet eens close ! De neus is heerlijk mellow, fruitig, maar mist de sensatie van de 1973. De smaak heeft niet de mooie balans van de 1973, bitterheid valt uit de toon. De afdronk heeft fruit, vanille, licht rook. Whiskyfestival Leiden 2005
Balvenie Single Barrel 15y 50.4 % 84 herkansing : sterk prettig fris parfum/kruidig, elegante, licht stijl maar fors door de 50 %, veel mout, vanille, afdronk droog, eik en kruidig, iets te veel hout nasmaak. Veel beter dan 1e poging : 70 punten
Balvenie Founders Reserve, 43 % 83 honing, geur ook sinaasappel, ook afdronk heeft iets bitters van citrus. In 2003 blind geproefd bij Gert : viel niet mee, 2 punten er af. Vooral de kruidigheid en toffee van de Balvenie's viel op.
Balvenie Islay Cask, 17y, 43 %. 82 3e in de Lochranza reeks : eigenlijk een belachelijke whisky maar valt toch mee. Belegen neus, maltige zoete Balvenie met erg veel kruiden. Slechts lichte turf toets. Droge maar toch wel plezierige afdronk. Het blijft een Speyside, met iets extra.
Banff Silver Seal 24y, 50 %, Dec 77 - Jan 2002.  89 De neus is heerlijk zacht, hele lichte kruidigheid, stro, perzik, banaan. Smaak : intens, veel hout, eik, banaan, visceuzer dan de geur suggereert, graan, vanille, citrus, gember. Afdronk : kruidig, gember, hout. Voor mij iets te veel eik. Inbreng Michel 2005
Banff, Signatory dumpy, 24y, 25-8-76 / 18-7-2001, cask 2251, 55.8 % 88 Een zeer hoog scorende Banff als mystery guest van Michel bij Jos 2005. Heerlijk elegante neus, mooi fruitig parfum, belegen hout en vanille, subtiele kruidigheid, hint van as. De smaak heeft veel fruit, eik, mandarijn, perzik, heesters, dennen, mooie assige belegenheid, ziltig, veel te ontdekken, complex ! Helaas ook licht velpon, maar niet echt storend, geintegreerd in de smaak. Flink rook en as in de afdronk. Een mooi geconcentreerde smaak in CS vorm. Mooie ouderwetse wis !
Banff, 36y, 1966 - 2003, cask 3440, 50.2 %, Jack Wieber 87 Heerlijk belegen, met weer zo'n unieke Banff geur, boenwas, mooi hout, fraaie fruitigheid, lime zest, kruidig. Smaak : intens, diep, mooi in de alcohol, veel hout, zoet, visceus, erg kruidig en vol specerijen, gember, vanille, vettig. Het hout is net op de grens, net in balans met het zoete graan. Mystery guest van Michel bij mij thuis 2005.
Banff, Douglas Laing Old Malt Cask, 11-66 / 1998, 31y, 50 %, 181 bottles 87 Mooie Banff neus, bruine bananen, prachtig zoetje, boenwas. Smaak : prikkelend, rook, exotisch fruit, folie, perzik, gember. Afdronk : eikenhout, droog, mooi restant van fruit. Supertasting 2006. nieuw
Banff, Rare Malts, 21y, 1982 - April 2004, 57.1 % 86 Pot Still festival 2004. Neus veel droge rook en parfum. Smaak mooi zoet vanille, graan, lekkere nectar. De droge rokerigheid geeft een mooie balans.
Banff, Douglas Laing Old Malt Cask, sherry cask, 2-66 / 4-00, 34y, 45.8 %, 408 bottles 86 Mooie sherry neus, zacht, mooi rokerig. Smaak : sherry, lichte bitterheid, licht zwavelig, beetje stug. Voor mij toch liever een Banff op Bourbon cask. 2006 Supertasting aftertasting. nieuw
Banff Cooper's Choice, 1978-2001, 22y, 43 %  84 Blind geproefd bij Nico nov 2002. Geur mooi planten, malt, smaak erg zacht, vol planten en turf, vrij fris, wordt later vrij prikkelend, peperig, malt.
Banff, 1974-1998, 24y, 40 %, G&M Connoisseurs Choice 82 Neus is oily, lichte bitterheid met een groen karakter, graan, gember, zoethout, duffig rubber. Smaak : zoethout, gember, licht bitter, binnenband van een fiets. Afdronk wat droog. Niet echt heel lekker, maar wel een wis met een heel bijzonder karakter. Ben Nevis proeverij 9-2005.
Banff, Blackadder, 16-11-66, 36y, 54 %, 519 bottles 80 Neus veel hout en sherry, houtskool, Buisman, te houterig. Smaak : over the top, flink kauwen. Waar is de Banff gebleven ? Aangebrande jus. 2006 Supertasting. nieuw
Banff, 18y, 43 %, Chieftain's 79 Mooie geur en smaak. Belegen, zoet, malt, vanille, sherry, hint van rook, vrij zacht. Afdronk te droog eiken, strafpunten voor plakkerigheid
Basil Haydan's, 8y, 40 %, (Jim Beam) 73 Gedronken in het Sheraton in Warschau 2004, en een stuk minder dan de Baker's. Fruitige neus, abricoos, kruidigheid door het eikenhout, boenwas. Smaak minder dan de neus, redelijk onelegant, kruidig / wat harsig, munt. Geen snoepgoed, maar harsigheid kost punten. Plakkerige droge afdronk
Bellows & Company, Choicest Liquer, bottled by Portal Dingwall & Norris, 86 proof, bottled during American prohibition 1927-1935, consisting of very rare Highland whiskies 88 Op de proefzolder van van Wees komt Michiel Wigman met deze prachtige rariteit aanzetten. Zacht fruit, licht medicinaal (maar anders dan de Islay stijl), heel zacht, licht graan, abricoos, zacht hout en mooie zachte bitterheid. Wel wat dun (nog 40 %?) en wat vermoeid, maar niet kapot. Opnieuw geproefd op de Ben Nevis proeverij 9-2005 : punten bevestigd, weer dat bijzondere medicijnen karakter, leer, gember.
Ben Nevis, Douglas Laing Old Malt Cask, May 66 - Sep 2003, 37y, 48 %, bottled exclusively for Skorupa, 1 of 174. 87 Een hele bijzondere bijdrage van Michiel Wigman op de 2004 supertasting. Neus wat duf fruit, smeer. Smaak : veel sherry, prikkelend, zachte bitterheid. Prettige afdronk, zacht, licht fruit, droog. Zeer intrigerend, Veel teer en smeer in de afdronk. Uniek !
Ben Nevis 37y, June 1967, 54.4 %, cask 2219, distillery bottling 85 Toegift op de 2005 Supertasting. Een fraaie belegen neus met heel mooi hout. In de smaak is pepermunt verweven, naast eik en mooie zoete sherry.
Ben Nevis, 1990, 6-8-04, 13y, The Ultimate smsw coll. 83 Een prima Ultimate ! Fraaie neus, banaan, mooie droogheid, hout, licht assig. Smaak : parfum, citrus, vanille, licht assig, erg zacht, ontwikkelt zich fraai, wordt mooi kruidig. Geproefd bij van Wees 2004
Ben Nevis, Cadenhead, 13y, 90-1-2004, 66.5 %, sherry butt 83 Mega-alcohol gehalte is niet meteen duidelijk in de neus : oude zoete thee, caramel, licht droge rook. Smaak lekkerder dan de neus, nectar, rozijnen, tutti frutti, graan, iets postzegel in de afdronk. Aparte whisky ! Geproefd in de Cadenhead shop 2004
Ben Nevis 10 y 46 % 80 geur malt en cider, oily, droog
Benriach, Signatory, 22/12/75 - 06/10/2004, 28y, cask 7214, 56 %, sherry cask 90 Zalige neus, fruitige zoetheid, enorm zacht, perzik, mooie zoetheid van de sherry. Smaak : mooie balans van zoete fruitigheid en droogheid, heel verwarmend, mooi als CS, net mooi turf, eikenhout, vanille, hint van bitterheid draagt bij tot de balans. Pot Still festival 2004.
Benriach Peerless, 1968-2003, 34y, 50.4 %. Cask 2593 88 17e op pot still festival 2003. Hele aparte fruitigheid in de neus : frambozen ? Canteloupe meloen ? Vrij veel vers hout, lijkt iets ziltig, Vrij droge afdronk met veel vanille, lichte rokerigheid, matig hout, licht stopverf. Opnieuw geproefd op de 2004 supertasting en gepromoveerd naar 88 punten (was dit hetzelfde vat ?). Heerlijk fruitig, zeer subtiel, zilt ! Mooi hout, banaan, hooi.
Benriach 20y, 43 %, 1 year sherry finishing, new 2004 distillery bottling 87 Mooie belegen fruitige neus, boenwas, vanille. Heerljke smaak vol belegen vanille, perzik, lichte kruidigheid, zo zacht. Afdronk heeft fruit, vanille, perzik, belegen eik, mooie droogheid. Whiskyfestival Leiden 2004
Benriach 1986, 18y, bottle 10 of 240, bottled August 2004, from first fill barrel 316, 46 % 87 Neus : Heerlijke fruitige vanille zoetheid, lichte assigheid. Smaak heeft ook mooie assigheid, lichte kruidigheid, fruitig. Dit heeft wat weg van de Peerless Benriach. Afdronk mooi droog, fruitig
Benriach, Cadenhead dumpy, 1966-1997, 45.7 % 87 Neus : natte theedoek, licht fruitig. Smaak : heel licht voor een 31y, bloemig, licht citrus. 2006 Supertasting. nieuw
Benriach 16y, 43 % new distillery bottling 83 Enorm zoete en fruitige neus. Smaak ook erg zoet, perzik, cake, erg zacht, zoet graan, lichte bitterheid geeft balans aan de zoetheid. Niet een rijke ontwikkeling. Een lekkere, ongecompliceerde whisky. Wiskyfestival Leiden 2004
Benriach Curiositas, peated malt, 40%  79 25 ppm ! Heftig turf maakt dit totaal anders dan de andere Benriachs. Zoetheid (perzik) en turf, als je de zee en jodium er bij denkt ga je richting Laphroaig. Smaak zacht, turf, vanille, perzik. Whiskyfestival Leiden 2004
Benriach 10y, 1990's light blue label 74 Eerste sample in 94. Tweede bij Henk 2002 (75 punten). Neus zacht malt, fris, gras, hooi, vrij vol. Veel vanille, beetje scherp, hout en mout, licht bitter, cake. Droge afdronk, eiken, plakkerig.
Benrinnes, 1968/87, 57.1 %, G&M for Sestante 84 Zachte neus, licht rook, lichte kruidigheid, zacht, maar toch nog fris, hint van citrus. Smaak : eikenhout, licht citrus, graan. Met water wordt de smaak stroever, geen verbetering. Deze whisky lijkt niet echt los te komen. 2006 Supertasting. nieuw
Benrinnes, Gordon & Macphail Reserve, 1974-2004, cask 3871, 56.9 % 80 De donkere kleur van de Strathisla 30y. Fraaie neus, mooi belegen sherry, maar ook frisse citrus, hout, vanille, kruidig. Smaak : zeer zachte sherry, mooie kruidigheid en hout. Afdronk droog, iets bitter en plakkerig. Geproefd bij van Wees 2004. Opnieuw geproefd op het Pot Still festival 2005 en 5 punten omlaag. De neus is mooi sherry. De smaak is mooi kruidig, maar de bitterheid is mij toch te veel.
Benrinnes, 1978-95, G&M Centenary Reserve 78 Plezierige geur van flowery malt, licht voor z'n leeftijd, smaak belegener, malt, creamy, toffee, afdronk lang, eik + helaas lijm. 
Benrinnes, 1989, 46 %, sherry wood, Wilson & Morgan 76 5e op wisfestival 2002. Geur lijmig, rook, zoet (Marsala ?), niet prettig. Smaak beetje industrieel, droog, onaf, hout, kruidig, rommelig
Benrinnes, 89-99, 46 %, Wilson & Morgan barrel selection, sherry wood 76 2e bij de Still 23/2/2001. Geur sherry, maar strafpunten voor Velpon ! Scherp, veel sherry, licht rook, creamy, scherpe afdronk
Benrinnes 1979, 62.7 %, Scott;s selection natural cask strength 74 Enorme alcoholstoot, mout, toffee ? , droge afdronk. Water creeert extra smaak maar het blijft geen succes. Weer een mislukte Scott's. De Longmorn blijft onovertroffen.
Benromach 25y, Bourbon cask, 43 %, DB 86 Mooie zachte neus, zoet graan, stro, hint van rook, goede balans van zoet en droogheid, langzaam komt fruitigheid los in het glas, ananas uit de Saromapakjes. Smaak : iets stroef door het hout, maar blijft lekker zoet in combinatie met de droge rook. Mist complexiteit voor een topnotering. Pot Still festival 2005.
Benromach 21y, 43 %, sherry cask, DB 82 Hele zachte neus, zeer fruitig, sinasappel, custardpie. Smaak : waterig, sinasappelschil, droge rook, vermolmd hout. Zacht maar mist diepgang. Vanille in de afdronk. Pot Still festival 2005
Benromach 12y, 40 %, DB 77 Geur hout, graan, lichte rook, overrijp fruit, behoorlijk belegen. Smaak: iets rook, caramel, hout, graan, boenwas, fruitig. Helaas ook ruw en spirity. Afdronk : fruitig, vanille, dikke tong. 5cl flesje als mystery guest bij mij thuis 2004
Benromach, no age statement, 40 %, oak casks, 2004 new distillery bottling under G&M ownership 76 Een frisse neus met graan, bloemig en behoorlijk veel turf! Smaak heeft graan, licht zoetje, vurenhout en munt, mist wat elegantie, komt jong en nog wat onaf over, lichte rook. Prettig rook in de afdronk geeft hem net 76 punten !
Black Barrel, charred oak, 40 %, single grain 61 Geur zoete peer, zuurtjes, en lijm. Smaak : zoethout, vanille. Zowel geur als smaak komen kunstmatig over. Afdronk bevat veel hout en wordt langzaam droger.
Black Bottle, 10y, 40 %, Blended 79 Verslaat z'n basis Bunnahabhain : mooier Islay karakter ! In duotest met Bowmore 11y, Ult, : neus minder fris en beetje vaag, meer zoet graan, caramel, zacht, licht zilt. Bij Andre: zwavel. Na veel proeven toch te veel blended.
Black Cat, Blended Thai 30 Thaise wis van Gert
Bladnoch, James MacArthur Old Masters selection, 57.2 % 86 Derde Bladnoch op whiskyfestival 2001 en de beste. Heerlijk malt, beetje spirity door CS, fris, licht vanille, beste voorbeeld van Bladnoch als dessert malt (bij citroen cake ?) ?
Bladnoch 1988-2000, G&M 58.8 % 86 33e op wisfestival 2002. Een hele goede Bladnoch ! Fruitig, maltig, heerlijk, geen verdunning nodig, geen citrus, licht thee/passievrucht, vanille en mandarijn ?
Bladnoch 1980 16y, 43%, oak casks, Signatory 86 Een heerlijke geur van gras, hooi en graan, smaak meer hooi, graan, appel + citroen ? Na 16 y heerlijk zacht en nog zo fris als wat. Droge afdronk. Superieur aan The Ultimate versie. Top Lowland
Bladnoch 1988 8y, Signatory 85
Bladnoch James Macarthur's 10y, 43 %, non chill-filtered 85 27e op wisfestival 2002. Kleur van witte wijn. Lichte maar prettige neus en body. Hooi, gras, malt, heerlijk zacht, licht vanille. Ietsje thee/passievrucht. Overall een heerlijke zachte lichte whisky.
Bladnoch 1988-2001, 12y, 40 % G&M Connoisseurs Choice 85 Tweede Bladnoch op whiskyfestival 2001. Heerlijk fris, maltig, vanille, geen gras, toch weer iets zeepsop. Veel beter dan FF versie.
Bladnoch 1980, 18y, oak cask, 43 %, Signatory Vintage 85 neus na 18y nog steeds fris, mout en citroen. Smaak iets scherp, hint van citroen, Lowland karakter komt zeker nog boven het hout en vanille uit. kiezelige droge afdronk. Winnaar van de CTBC proefavond.
Bladnoch 55 % Cadenhead 1989-2000 84 Geur zoet fruit, fors alcohol. Vanille malt, licht kruidig, alcohol erg heftig, afdronk droog, stroef.
Bladnoch 16y, 55 %, release by Raymond Armstrong 83 De 15y, maar dan weer een jaartje verder. Zacht voor een CS, grassig, hooi, hout, vanille. Smaak hooi, vanille. Met water wordt ie droger, meer hooi, maar zoetheid blijft aanwezig. Na verdunnen meer kruidigheid, wat dennennaalden, maar deze keer geen zeepsop. Whiskyfestival Leiden 2004.
Bladnoch 15y, 55 %, first release of old stock by Raymond Armstrong 83 Geproefd op 2004 supertasting, cask strength versie van mijn aanschaf in de Loch Fyne shop. Een echte Bladnoch neus : gras, hout, hooi. Smaak : hooi, lekker in CS, vanille. Iets zeepsop / dennennaalden, wat sterker wordt als je met water verdunt !
Bladnoch 10y, 43 %, Flora and Fauna 82 Eindelijk dan de distillery versie (1e Bladnoch op whiskyfestival) en die valt dan tegen. Mout en sherry, te weinig Lowland karakter, geen citroen of gras. Bijna creamy, droge tonen in afdronk
Bladnoch 77-October 2001, 23 y, 53.6 %, Rare Malts 80 Proeverij Gall & Gall 2002 : Erg zoete neus, veel vanille en belegen hout, licht anijs, zomer, zeer aromatisch. Wordt milder en grassiger met (veel) water. Veel vanille in afdronk. Zelfs met water vrij agressief.
Bladnoch 15y, 46 %, non chill filtered, first release of old stock by Raymond Armstrong 79 Gekocht in Loch Fyne shop 2004 en ingezet bij Jos 2005. Een lekkere frisse neus, zurig, citrus, vers gemaaid gras, appel, iets zweterig / boterig. Smaak : licht prikkelend, heesters, prettige zuurtjes, appel, stro. Hint van zwavel en waspoeder, lemon curd. Afdronk malty sweet, veel meer mellow en mature dan de geur en smaak. Niet de beste Bladnoch die Raymond voor zijn first release heeft opgekocht.
Bladnoch G&M Reserve, 1 of 229 bottles (special bottling for Holland), 12y, 1991, 56.4 % 79 12e op pot still festival 2003. Wat bleke neus, niet zoveel te beleven, licht mout, bloemig. Smaak : fruitig, vrij droog door vlas en gras, graan, mist toch wat diepte. Cask Strength maakt hem wat spirity, je krijgt er niet veel voor terug.
Bladnoch 1988-2000, 12y, oak cask, 43 %, Signatory Vintage, cask 42016 78 Veel bleker dan de 1980, 18y. Geur droog, licht, hooi, gedroogd gras, vers eiken, harsig. Smaak wederom gras, droog, dun, malt komt licht naar boven, duidelijk zeepsop. Kurkdroge afdronk. Laat : lichte kurk nasmaak, komkommer. Drie jaar later weer geproefd bij Gert 2004 en identieke smaakbeleving. Met water grondsmaak en prikkelend, geen verbetering dus.
Bladnoch, 1986-1997, 40 %, G&M Connoiseurs Choice. 78 Droge neus, iets prikkelend in de neus, niet kenmerkend Bladnoch, geen gras of citroen. Voor Bladnoch erg veel turf, oily, Macallan travel series gevoel, droge afdronk
Bladnoch, James Macarthur's, 10y, 43 % 77 Blind geproefd bij Nico 12-03 waarbij de gekunstelde smaak opviel, vrij ruw. Onkarakteristieke koperen kleur, licht rook, tabak. Weer en mindere latere Bladnoch. Zijn de goede op ?
Bladnoch, 1984-1995, 10 y, The ultimate smsw coll. 76 Grote tegenvaller op proefavond Henk : nu ook zeepsop in deze Bladnoch ! Verder alles prettig
Bladnoch 1987-1999, 11y, 43 %, Signatory. 74 Na de mislukte G&M Bladnoch alweer een Bladnoch misser voor arme Nico. Neus fris, gras, vanille, niet zo aromatisch, malt. Smaak voegt fruit toe. Mousserend en prikkelend. Erg droge afdronk, turf in afdronk, zit je niet op te wachten. Ietsje zeepsop
Blair Athol, Chieftain's, cask 14326, 12/76 - 10/02, 25y, 58.8 %, 186 bottles, Bourbon barrel. 88 Eikenhout, mooi gerookt, enorm krachtig. Mooie inbreng van Marc Segers bij de 2006 Supertasting aftertasting. nieuw
Blair Athol, 77, 22y, 43 %, Signatory, oak casks. 83 Na alle amuses de eerste bij Gert 2002. Fris subtiel parfum, vanille, licht voor een 22y, smaak vet, zacht. Weer een prima Blair Athol
Blair Athol 12y, flora and fauna series 81 lekkere warme sherry/zoetige malt, wel wat scherp
Blair Athol, Rare Malts, 27y, 1975-April 2003, 54.7% 78 9e op wisfestival 2003. Heerlijke neus, belegen perzik en vanille, mooi elegant, hout, mout. Smaak : knalt er uit ! Inverleven zoetheid, banaan, maar veel voller en belegener. Afdronk heeft bitterheid en rook. Geen fijne smaak.
Blanton's, 46.5 %, Single barrel, 1995, (Buffalo Trace distillery) 72 Enorm kruidig, mooi droog. Niet echt prettige zoete snoepjes in de afdronk. Nog een keer blind gedronken bij Nico 2004 en flink in punten verlaagd. Neus prima : Boenwas, geen snoepgoed in de neus, fruitig. Smaak heeft zeepsop, onprettig.
Booker's, 63.5 %, 8y, batch B95-C-31, Bourbon (Jm Beam) 79 Heerlijk belegen neus, zoetheid in balans met droogheid, hout, fruitigheid, heerlijk smooth. Very powerfull ! Smaak : enorm alcohol, behoorlijke bitterheid, peer, licht pijnboom, kruidig, helaas hint van zeepsop. Met water meer vanille in de neus. Smaak wordt met water verrassend stroever, bitterheid begint te overheersen, harsiger. Afdronk licht lijmig, perzik, wat plakkerig. Uiteindelijk afdronk zeer lang en plezierig. Gedronken in Houston 2004
Bowmore 1966-2001, 35y, 44 %, Douglas Laing 94 Geproefd bij Michiel 2003. Neus vol bosbessen ! Cassis ! Oily, heide, mooie rook.
Bowmore Peerless, 41.4 %, 68-2002, 34y 93 Geur enorm fruitig, passievrucht en vooral mango ! Zoet. Smaak : ietsje dennennaalden, fruit, mooi turf, hint van jodium, extreem subtiel, enorme reis van geur en smaak, wel wat waterig. Een van de vele toppers op de orgie 2003.
Bowmore 32y, 1968-2000 93 Associatie van Highland planten/kruiden/heide, thee ? Lichte rook. Oude glorie van voor de Badedas tijd.
Bowmore, Duncan Taylor, 1966-2006, 40y, cask 3317, 171 bottles, 43.2 % 93 Neus heel zacht, subtiel rook. Smaak : superzacht, heerlijk fruitig, perzik, lichte rook, vanille, zilt, mooi rond van smaak. Luc's inbreng op de 2006 Supertasting aftertasting. nieuw
Bowmore, 66-2002, specially selected fur Whiskyfruende Essenheim, private bottling Theo Metzger, 42.3 % 92 Vol zwarte bessen ! ook vanille, en toch ook ietsje teer, zeer bijzonder ! Bijdrage op de 2003 orgie.
Bowmore Peerless, cask strength, 2-1968/6-2002, 34y, 43.3 % 92 Long legs in het glas ! Hele mooie eik geur, exotisch fruit, meloen, ananas, gedroogde abricoos, gember, licht dennennaalden, zilt en net iets jodium. Smaak: verwarmend, subtiel vermolmd hout, graan, mooie balans van zoet (gember), licht zilt en bittertje. Ietsje jodium, zoethout en assigheid in de prima afdronk. Een mooie subtiele complexe whisky. De 41.4 % uit 1968 had als nadeel dat ie wat dun was en dat heeft deze absoluut niet. 
Bowmore 25y, 43 % 91 Een heerlijke Bowmore van voor het zeepsop tijdperk, geproefd in de Auchentoshan distillery 2004 na een rondleiding van distillery manager Ronnie Learmond. Zijn onthulling van het zeepsopgeheim gaan we hier niet verder vertellen. Neus zoet en zeer weinig turf, mooi hout, fruit, net nog subtiel planten te bespeuren. Zeer zacht, heerlijk hout en zoete sherry in de smaak. Afdronk vol hout. Zacht vanille in de afdronk. Planten komen na verloop van tijd steeds sterker door. Prachtig. Jammer van de te droge afdronk. Opnieuw geproefd bij Andre 2005, bijdrage van Andries : jodium, zilt, prachtig zacht, fruit en mooie droge bitterheid, subtieler dan de voorafgaande Talisker 18y.
Bowmore, Signatory Cask Strength Collection, 1970, 34y, 24-9-70 / 20-9-05, sherry butt, cask 4689, 56.6 % 91 Neus zeer apart : vol sherry, gewelde krenten, maar ook geitenkaas, zilt, mooi muffig hout, fraaie subtiele rook. Smaak : droge rook, sherry om in te bijten, lekker zilt, onder de sherry jodium nog duidelijk aanwezig, andijvie, hint van sinasappelschil, verdooft de tong als CS ! Met water meer fruitigheid en hout in de neus. De smaak wordt ook prachtig fruitig, nog meer sinasappelschil en abricoos, sappig ! Een whisky met een enorme ontwikkeling, fraaie balans van sherry, fruit, droge rook, zilt en hout. Uitstekend ! Met water ook prachtig zacht. Pot Still festival 2005.
Bowmore, Dewar Rattray, Bourbon cask, 15y, 230 bottles, 55.7 %, cask 260, 26-2-90 / 28-9-05 88 Neus mooi smoky, earthy, fris, warme custard. Smaak : heerlijk zacht, earthy, oude rook, prima zilt, heerlijk kruidig, pijnboom. Een prima Bowmore ! Dewar Rattray masterclass Whiskyfestival Leiden 2005.
Bowmore Single cask, Usquebaugh Society, 13y, 52.1 %, 89-2003 86 Mooi planten, fris en toch ook opvallend fraai belegen, zilte smaak ! Mooie rook in de afdronk, helaas beetje plakkerig.
Bowmore Cadenhead, 46 %, 14y, Bourbon cask 86 Prima frisse neus met planten, varens, mooie niet overdadige rook. Smaak heerlijk planten en rook, mooie balans van vanille zoetheid en frisheid. En wederom geen zeepsop, dat lijkt echt voorbij. Whiskyfestival Leiden 2004.
Bowmore Peerless, 42.0 %, 66-2002, 36y, cask no. 3311, bottle 107 of 158 86 Veel van verwacht en dan toch wel een behoorlijke tegenvaller. Inbreng van Erik van Frachem bij Nico 2004. Enorm zachte neus, moet opgewarmd worden om er alles uit te krijgen, mooie subtiele belegenheid en lichte kruidigheid, zachte fruitigheid, nectarine, heel licht subtiel planten. Smaak : mooi vanille, erg kruidig, aan de waterige kant zoals de 68 Peerless, caramel, subtiel fruitig, maar duidelijk minder fruitig dan de Peerless 68 41.4 %. Behoorlijke bitterheid. De bitterheid en kruidigheid overschaduwen de fruitigheid (die bij de 68 zo glorieus is) te veel. De stroeve afdronk is het minste deel van deze whisky. Te bitter. Wellicht heeft deze delicate whisky geleden onder de lage temperatuur waarbij we hem buiten dronken. Verdient een herkansing.
Bowmore Cask Strength 56 %, probably 8 to 12y, DB  86 Geproefd in de Loch Fyne shop 2004. De zeepsop periode is nu echt voorbij. Hoera ! Heerlijk fris. Prachtige planten. Blind geproefd bij Nico 2004 en punten bevestigd. Turf, sherry, kruidig. Smaak : zoete sherry, vanille, turf, wel scherp (CS !). Afdronk droog, iets plakkerig
Bowmore 21y, 43 %, disttillery bottling 85 zilt, mout, sherry, zeepsop van 12y vrijwel niet meer aanwezig. Verificatie bij Gert 2003 : geen zeepsop, neus opvallend zoetig a la Port wood finish, zacht, plantenkarakter, licht turf.
Bowmore 12y (2002 version), 43 % 85 De grote schok bij het bezoek aan Bowmore 2002 : vrijwel geen zeepsop ! Hij is dan meteen prima ! Heide, planten, subtiel, mellow, ferny, lichte kruiden. Zit hier sherry in ? In 2004 weer geproefd in de Port Ellen maltings en bevestiging dat de zeepsop echt weg is. Later in de week horen we in de Auchentoshan distillery hoe dit is opgelost. Veel meer planten in deze wis dan in de Port Ellen 2nd release. Mooie droogheid, wel dunne benen. Hint van pijnboom, maar niet meer de echte zeepsop.
Bowmore, Wilson & Morgan Barrel Selection, 1993, bottled 2004, extra strength, 50% 84 Een aangename Bowmore van Christel bij Jos 2005. Een frisse neus met een hint van planten. Lekker zoet graan en zilt, gronderig, droge rook. Begint zoet en wordt steeds droger.
Bowmore Baffo, 12y, 46 %, Whisky Auction 83 Blind geproefd bij Erik 2005. Neus Caol Ila achtig, wat dof planten, turf, houtskool. Smaak : zoeter dan de neus ! Graan, zilt, licht rook, beetje simpel.
Bowmore, Dewar Rattray, sherry cask, 14y, 59.6 %, cask 2054, 15-7-91 / 28-9-05 83 Na de fraaie Bowmore op Bourbonvat kwam deze veel minder goede sherry versie op de Dewar Rattray masterclass. Neus : chocolade, pruimen, tannine. Smaak : zoete start, chewy, bitterheid is ok, peat smoke, zilt, lichte hint van zeep. Whiskyfestival Leiden 2005
Bowmore, Cadenhead, 1991-June 2002, 10y, Bourbon Hogshead, 60.8 % 80 Blind geproefd bij Boss 2004. Neus erg spirity, lijkt heel erg jong, zeer veel planten, beetje nog dat weeige van Islay spirit. Onder de berg van zee flinke Bourbon invloed : vanille. Smaak : zoet, vanille, komt zo jong over ! dennenaalden (post meeting comment : dit is dus gunstig voor Bowmore, ook deze recente Bowmore heeft niet meer de intense zeepsop maar slechts een heel licht Badedas dennenaalden effect). Afdronk jodium, vrij droog. 
Bowmore, 1989, 11y, 43 %,  The ultimate smsw coll., Bourbon vat 80 Zeepsop niet meer aanwezig, een merk aan de beterende hand ! Mooi turf met veel planten karakter, licht oily, zilt, droog, overall : heerlijk fris maar ietsje te dun/licht.
Bowmore, Whisky Galore 12y, 89-2001, 46 % 80 Geproefd bij van Wees 2003. Na de Springbank 10y een verademing, fris, mooi rook/turf, geen zeepsop meer, lijkt wat plantenkarakter te missen, beetje jong. Wederom geproefd bij Jos 2003. Gezakt van 83 naar 80 punten vanwege te weinig plantenkarakter en bovendien vanwege de plakkerige afdronk (met teer). Prikkelend, spoortje zeepsop, maar mag geen naam hebben. Niet alleen fris, ook zoet
Bowmore 21y, 80-01, 43 %, Dun Bheagan collection 79 Neus subtiel, elegant, citrus. Smaak weer zeepsop, weinig Islay karakter. Weinig hout voor een 21y. Gert's trotse bijdrage bij Jos 2002. In 2003 opnieuw geproefd bij Gert. Viel mee, weinig of geen zeepsop deze keer. Twee punten er bij. 
Bowmore 1995, sherry cask, cask sample 2002 79 Scherp, maar vol potentie, heerlijk sherry en geen zeepsop. Geproefd in de kelder van Bowmore.
Bowmore, The Ultimate SWS, 6-5-92 / 11-9-2002, 10y, 43%, oak cask 79 Kleur van droge witte wijn. Neus lekker fris, mooie rook, zilt, hint van jodium, mooi licht medicinaal, geen spirit of zeepsop. Smaak: zilt, licht drop, droge rook, wat ruw, jodium, zoet graan, een kale pure Bowmore geheel volgens de van Wees filosofie. Afdronk wat assig, weeig zoet, jodium, droge rook. Gedronken bij Gert 2005.
Bowmore 16y, 1989, 51.8 %, Vintage Limited Edition, DB 79 Neus : heide, laurier, jodium, hint van zeep, mooie rook. Smaak : zeep !! French whore perfume (FWP), zeewier, planten, zilt, jodium, dennen, salmiak, kruidig in smaak en afdronk. Tja, ik vind er nog echt te veel zeep in zitten. Het zeepverhaal is nog steeds niet ten einde. Inbreng Erik bij mij 2005.
Bowmore 1989, Bourbon cask, cask sample 2002 78 Scherp, weinig zeepsop, veel mout, vanille
Bowmore Cask Strength 56 % 77 Geur: moor, planten, mooi zilt. Smaak zeepsop ! Op dit punt ontmaskerd als een redelijke Bowmore bij Henk 2002. Onder de zeepsop veel mooi planten karakter. Teer in afdronk. Prima als Cask Strength.
Bowmore Legend, 40% 76 Geur fraai vol turf en rook. Fris van geur en smaak. Ziltig. Aarde, bladeren, thee. Badedas nauwelijks aanwezig. Afdronk onplezierig.
Bowmore Vault, 56 %  73 Getest in Bowmore distillery 2002. Neus creamy, veel turf, veel zeepsop. Meeste turf en zeepsop valt weg in de afdronk vol teer. Halverwege traject veel kruidigheid
Bowmore 15y Mariner 70 Fraaie geur vol turf. Tja, Jackson's "varens" noem ik zeepsop. Achter de zeepsop schuilt een mooie Islay vol turf en heide. Afdronk is pet : erg droog, zeepsop wordt nog vervelender en blijft zeer lang hangen. 
Bowmore 17y, 43 %  70 Bowmore distillery 2002 : In tegenstelling tot de 12y was deze 17y vol zeepsop, licht prikkelend, veel mout, vanille, 100 % Bourbon ? Veel droog hout.
Bowmore, Douglas Laing Old Malt Cask, 3-1984 / 6-2004, 20y, 50% 69 Ai, zeepsop ! Nog een 1984 vol zeep. Supertasting 2005.
Bowmore 1984, 100 % Bourbon, cask sample 2002 69 Vol zeepsop en mout. De triotest bij Bowmore werkte volledig averechts. De jongste (met sherry) was de beste. Deze 1984 was weer dramatisch in zeepsop. Nou ja, het ergste lijkt achter de rug voor Bowmore.
Bowmore Dawn, Port casked, 51.5 % 67 Getest in Bowmore distillery 2002. Neus fruitig, licht rook. Smaak : filmend, helaas weer vol zeepsop. Hoog alcohol gehalte maakt het alleen maar erger. Op de achtergrond en in nasmaak mooie heide planten. Het zou zo mooi kunnen zijn.
Bowmore 12 y (1997 version) 63 verdient beter meer ik ervaar zeepsop smaak
Bowmore darkest, 43 % (age mid teens) 63 aantrekkelijke frisse geur van varens en sherry. Smaak is weer heel erg : zeepsop is acuut overheersend, zilt versterkt het nog. Er is natuurlijk sherry en turf/rook, maar het kan niet meer baten. Eindeloze afdronk zit ook vol zeepsop.
Bowmore spirit 2002, ca. 70 % De basis is al helemaal aanwezig, vol planten en turf. Drinkbaar maar niet echt lekker. Geen zeepsop, komt allemaal weer goed met Bowmore.
Braes of Glenlivet (Braeval), 1979-99, Signatory, 58.1 % 84 Supersnel geproefd bij Jos 2003 alvorens te rennen naar het station. Eerste indruk die van een mooie volle sherry smaak.
Braes of Glenlivet 12yo 1989/2001 (61.2%, Cadenhead, D 04/’89 - B 07/’01, bourbon, 294bts) 82 Zeer geurig als cask strength, mooie neus, fris, vers heesterhout, Bourbon vat, stro, graan. De smaak is intens ! Zoet, fris, veel graan, ietsje hazelnoot, scherper en minder rijk dan de neus. Afdronk : hout, droog gehemelte, iets plakkerig en achterkant postzegel. Monstertje Michel 2006. 
Braes of Glenlivet (Braeval), 15y, 1979-95, Signatory, 60 % 82 Zeer donker, visceus, geur vol sherry, Macallan 18y lookalike, belegen, lekker hout, 60 % wel heel erg veel, verdooft het gehemelte
Braeval Zie Braes of Glenlivet
Brechin Zie North Port
Brora, Douglas Laing "Old and Rare" (platinum label), 32y, 1970-2003, 58.6 %, 297 bottles 92 Sample van Michel 2005. Enorme geur, visceus en ziltig, veel vermolmd hout, droge rook, planten. Smaak : enorm ziltige nectar, veel vermolmd hout uit het bos, zoet graan, vanille, mooie balans van zoet- en droogheid, planten (varens), medicinaal, Islay karakter. Met water neemt de zoetheid in de neus af, droger. De smaak heeft minder visceuze zoetheid, droger, fruitiger, hooi, meer planten en subtiele rook, hint van drop. Prachtig als weelderige CS nectar of verdund, dan subtieler en zachter. Ook de afdronk is vol kracht en heel lang, ziltig, hout blijft prachtig, vermolmd eik, misschien ietsje droog, maar de balans van zoet- en droogheid blijft intact. Een heerlijke rijke genietwhisky.
Brora "Old and Rare" (platinum label), Douglas Laing, oak cask 29y, 51 %, 1972-2002 92 10e Brora op de proeverij van Andre 11-03 en waardige uitsmijter. Prachtige planten, licht rook, zeer subtiel. Smaak : ziltig, Bourbon, mooiere neus dan de DL. Fraaie bitterheid en rook, mooi planten.  Zeer veel Islay karakter, vrij veel vers hout, vanille. Meer planten karakter dan de Ardbeg 30y (die heel zacht is en veel teer heeft). In vergelijking met de Brora kwam de Port Ellen Port Wood vrij scherp over !
Brora, "Old and Rare" (platinum label), Douglas Laing, 31y, 1972 - 2003, 49.3 % 92 Neus : fraaie sherry en rook, fruit, sinasappel, zoet en droog, witte peper, planten, aards, licht zurig. Smaak : zilt, teer, zoet, fruit, droge rook, heerlijk zacht, planten. Afdronk : peperig, droge rook, assig, zoetheid blijft hangen. Gedronken bij Michel 2005.
Brora, 30y, 56.3 %, bottled in 2005, 1 of 3000 91 Zoete sherry neus, stevig zilt, rook, eik, groeten/varens. Smaak : stevig hout en zoet gesausd door de sherry, zilt, turf, aarde, eik, mooi zacht als CS. Met water droger, meer rook, heerlijk zilt. Ontwikkelt zich mooi. Pot Still festival 2005.
Brora "Connoisseur's Choice, G&M, oak cask, 25y, 40%, 1972-1997 90 8e op de Brora proeverij van Andre 11-03. Mooie belegen elegante neus met planten. Smaak : subtiel, jodium, planten, mooie lichte zoetheid die sherry suggereert.
Brora, 1981, 18y, Douglas Laing, 50 % 90 Getest bij Andre 2003 : mooie lichte plantensmaak, turf, teer, zilt, fris, mellow, mooi vanille. Opnieuw getest bij Andre 11-03 en 2 punten opgewaardeerd. 
Brora, Dun Bheagan, 1980-2003, 23y, 49 %, cask no. 824 89 Een hele mooie Brora op de 2004 supertasting. Heerlijke geur, subtiel rook, onder de rook subtiel fruit. Smaak : lekker visceus, licht zilt, mooi vanille, lekkere alcoholsterkte, mooi graan. Mooi en subtiel rook in de afdronk, zalige balans van fruitigheid en bitterheid.
Brora 1981-1999, "Jewels of the Highlands", Lombard's, Oak cask 18y, 50 %,  88 Uitstekende start van de Brora proeverij bij Andre. Neus fraai subtiel, heel licht plantan, fraai belegen, zilt, hooi, rook. Smaak : stevig, vanille, fraai Bourbon hout, peperig op Talisker niveau, verdovend in de afdronk, wel mooie vanille. Lijkt eerst scherp te worden met water, wordt ook rokeriger. Lijkt wel 63 %, wat een impact ! G&M Clynelish achtige belegenheid. Attack of tigerclaws.
Brora 81-00, Signatory Vintage, 43 %, matured in sherry butts. 88 Heerlijke Brora vol met milde Islay effecten als turf en zilt. Malt in geur en smaak vrij licht, maar hij blijft toch in balans. 
Brora 1977 "Rare Malt", United Distillers, oak cask, 21y, 56.9 %, bottle no. 4158 88 Zinvolle cask strength, rook, kruidig, laatste bij Andre 2001, initieel 86 punten. 9e op de Brora proeverij van Andre 11-03 en gepromoveerd naar 88 punten. Neus : mooi planten lichte rook. Smaak : zeer intens, maar wel een van de weinige RM's die goed als CS te drinken zijn.
Brora, Chieftain's, 23y, sherry butt, cask 1514 , 46%, November 1981, May 2005 87 Mooie belegen neus, maar zeker niet karakteristiek Brora : zacht exotisch fruit, perzik, meloen, heel licht rook, mooie balans van zoet en droog. Smaak : zacht, belegen, honing, eikenhout, licht foelie, vanille, licht rokerig. In de afdronk gebeurt er initieel niet veel : eikenhout, vanille, later komt er rook vrij. A-typisch, maar met dit sherry butt wel lekker ! 87/88 punten. W.E. Wageningen 2006. nieuw
Brora, Old malt cask, Douglas Laing, sherry butt, 19y, 50 %, csk no. 1653, Nov 1982-Nov 2001 87 4e bij de Brora proverij bij Andre 11-03. Vrij veel vanille, belegen Clynelish, mooie rook, en heel licht planten, vrij zoete neus door de sherry, fruitig. Smaak : ziltig, ietsje jodium, maar veel minder dan bij Douglas Laing 81. Mooie belegen bitterheid, beetje vettig.
Brora Signatory Vintage dumpy bottle, Oak cask 20y, 58.6 %, cask no. 273, 25.2.82 - 11.11.02 86 2e op de Brora proeverij van Andre 11-03. Neus zoeter dan de Lombard's. Smaak : zilt, eiken, gesloten, aarde, CS alcohol attack, licht rook. Met water fruitiger, licht perzik, heel licht rook. Mooie Highland whisky. Geen typische Brora als Caol Ila vervanger, geen jodium, weer forse aanval op de tong, blijft te scherp met water. Overall "zilt en zoet".
Brora 30y, Diageo/UDV, 52.4 %, bottled in 2002. 86 Teleurstellende luxe distillery bottling. Ziltig, jodium, komt scherp en ruw over na de Ardbeg  Old en Rare (maar ja, wat niet !). Echt scherp ! Bijdrage op de 2003 orgie.
Brora, 20y, distilled 1982, 58.1 %, Rare Malts 86 12e op wisfestival 2003. Belegen, licht zilt, hint van planten. Smaak mout, prima als CS, subtiel, lekker, hint van jodium en teer, vanille. Afdronk medicinaal, peperig
Brora, 82-2003, 50%, Lombard, Jewels of Scotland 86 13e op wisfestival 2003. Neus licht planten en rook, iets teer, belegen, maltig. Smaak : flink rokerig, Caol Ila trekjes
Brora Vintage 1981, 31-3-81 / 5-4-2001, 20y, cask no. 575, oak cask, 43 %, Signatory Vintage 85 Veel planten in neus. Medicinaal, malt, jodium, zilt, zeewier, fris. Smaak naast medicinaal veel vanille, zoetig, prikkelend, bijna mousserend, zoethout, venkel, anijs/drop. Turf in afdronk. In smaak minder plantenkarakter dan bij een Caol Ila. Wordt steeds beter !  Een referentiemonster geopend in 2006 bevestigt de plezierige frisse neus en smaak, maar stelt teleur in afdronk : brinta, vrij kort, plakkerig, en uitgedroogde tong.
Brora, Straight from the Cask, Signatory, refill sherry butt, 21y, 59.2 %, cask no. 1421, 12.11.81 - 12.11.02 85 5e bij de Brora proeverij bij Andre 11-03. Neus vanille, licht planten, mooi belegen a la Clynelish. Smaak : mooi ziltig, zoet, licht rook, lijkt veel op de Old malt cask van DL, minder bittertje, en minder ontwikkeling. Kan verdunnen prima hebben, ietsje kiezel, heeft wat Glenmorangie traditional trekjes.
Brora, 77-October 2001, 24y, 56.1 %, Rare Malts 85 Mooi medicinaal, jodium, zilt, rook, zewier. Smaak heeft zoete ondergrond, oily, prachtig licht mild. Afdronk turf, jodium.
Brora "Provenance", Douglas Laing, oak cask, 25y, 43 %, autumn 1975 - winter 2001. 85 7e op de Brora proeverij van Andre 11-03. Ruikt veel zachter dan de Silent Stills, mooie rook en mout, mooie licht zurigheid, en eiken. Smaak: lekker teer in de smaak, elegant, zoetig, licht zilt, beetje planten. Rijke smaak maar heel mild, beetje dun. Vrij veel zilt en vanille in de afdronk.
Brora, Rare Malts Selection, 20y, 1975, 60.75 % 85 Neus : zilt, salmiak, jodium, rook, planten, graan. De smaak is in lijn met de neus : salmiak, zilt, jodium, veel planten. Met water : ronder in de smaak, salmiak blijft overheersen, blijft vrij scherp. Met nog meer water wordt ie zacht, maar dropkarakter blijft. Mijn lieve 0.2 l flesje viel wat tegen bij Jos 2006. nieuw
Brora, Signatory Unchillfiltered, 1981, 46 % 84 14e op pot still festival 2003. Bleke kleur. Neus : vrij bleek, lichte zoetigheid en droogheid, ziltig. Smaak : verrassend fruitig, perzik, graan, gras, oily, in smaak absoluut niet richting Islay
Brora, 13y, 60.4 %, 82-95, oak cask, Cadenhead 84 zilt ! alcohol verdooft, vanille
Brora Signatory Cask Strength, 8/12/1981 - 6/10/2004, 22y, sherry butt, cask 1561, 56.4% 84 De eerste Signatory cask Strength niet in de legendarische dumpy bottle ! Echt net voor het Pot Still festival 2004 gebottled. Enorm zilt in de neus, fris ! Pas veel later komt de sherry. De smaak is veel zoeter. Stroef, hout niet helemaal plezierig. Droge bitterheid veel meer aanwezig dan de sherry. Veel eik en ook vanille in de afdronk.
Brora, "Silent Stills", Signatory, oak cask 18y, 52.9 %, cask no. 40, 18.1.83-03.09.01 84 6e op de Brora proeverij bij Andre 11-03. Fraaie verpakking, teleurstellende whisky. Neus vanille, ruikt vrij scherp, belegen Clynelish. Smaak : ook scherp, heeft veel minder te bieden dan de Straight from the Cask, dunner/smaller, beetje benzine. Zelfs iets zeepsop, niet echt plezierig hout in afdronk, wel hele mooie vanille, 80 punten. Bij Andre 2005 een uitstekende herkansing en gepromoveerd in punten, beviel duidelijk beter dan de HP 12y van Cadenhead. Lekker zilt, vanille, lanten, lekker visceus.
Brora, Chieftain's, 23y, Pedro Ximenez sherry, cask 1511, 46%, November 1981, December 2004 82 Na alle mooie Laphroaigs bij Erik 2005 had deze Brora het lastig als toegift : te ! Een wat duffe neus, op zich mooie sherry. Smaak mooie zoetheid, aan de wrange kant, vanille, stevig gesausd, veels te veel hout. Waar is de Brora ? Over the top.
Brora, Chieftain's, sherry butt 19y, 46%, cask no. 1189 & 1192, June 1982 - December 2001 78 3e bij Brora proeverij Andre 11-03 en duidelijk de minste. Neus mooi sherry met planten, fruitig. Smaak : veel hout en sherry, maar ook mooie ziltigheid en planten, behoorlijk gesaust, net een paar jaar te laat gebotteld, bitter door overdaad aan hout. Ranzige boter, nootmuskaat. Met water wordt ie geparfumeerder en krijgt ie ietsje jodium. Maggi en vanille in de afdronk. Je krijgt snel genoeg van deze whisky !
Bruichladdich 1968, 36y, 41.8 %, cask sample, American refill 96 Wie had dat een paar jaar geleden gedacht ! Een Bruichladdich in de absolute top. 6e in de Jim McEwan masterclass 2004. Extreem intense geur, ongekend, zeer lange legs, zalig belegen. Mango, heerlijk eik, Bourbon sweetness. Smaak extreem vol lychee ! Ook wat zoete peer. Sensationeel ! Onvergelijkbaar. Key is de lychee ! Heel veel vanille in de afdronk. Geen spoor van vermoeidheid. Wat een intensiteit. Zacht en fruitig, zoetheid in balans met perfecte toon van bitterheid. Onvoorstelbare kracht in geur en smaak.
Bruichladdich 1970-Sep 2002, 32y, 44.2 %, distillery edition 93 7e op wisfestival 2002. Heel zacht, veel rijp gedroogd fruit, licht rook, belegen, tabak, gepoetst leder. Zeer verfijnd, lange zoete afdronk. Meer Glenfarclas dan Islay. Ongekend fruitig. Opnieuw geproefd bij Nico 12-03 en flink opgewaardeerd. Mooie balans in de neus van zoet en droog, boenwas, subtiel planten, heerlijk fruitig. Smaak voegt nog meer planten toe, mooie bitterheid, ook zilt !, prachtige fruitigheid, perzik, mooi vanille, zo subtiel !      Wint het in de duotest duidelijk van de Bruichladdich 1973. Neus subtieler dan de 73, meer perzik en ook wat vanille, intenser en frisser. Naast al het fruit ook wat grondsmaak, pittiger dan de 73 (ongetwijfeld voor een deel door de 4 % meer alcohol).
Bruichladdich 1973, 31y, 40.2 %, cask strength, 35 % refill sherry, 65 % Bourbon. 92 5e in de Jim McEwan masterclass 2004. Prachtige zoetheid in de heerlijke neus. Mooie donkere kleur in deze niet bijgekleurde wis. Enorme lange legs : full body !  Donkere smaak van stevig sherry, neus heerlijk sherry en fruit, oaky vanille. Smaak fruitig, hint van bittere chocolade, heeft een mooie assige belegenheid. Finish : heel mellow en fruitig. Prachtige whisky.                           In duotest met de 70 valt op dat de neus toch wat grover is, en er is meer abricoos dan perzik zoals bij de 70. Smaak is prachtig, mooi fruit, beetje chewy, mooie kruidigheid, je proeft dat deze 4 % minder alcohol heeft dan de 70. Blijft goed overeind tegenover de 70 maar is in alles net wat minder.
Bruichladdich 1966/2002 (44.3%, JWWW ‘Prenzlow Collection’ 120bts) 92 Een zeer fraaie neus waarin warm, belegen fruit overheerst, heerlijk zacht, abricozenjam, marmelade, gember, mango, mooie waxyness (Marese : "antieke kast"). De smaak heeft veel kracht, komt binnen banjeren met veel belegen hout, maar is toch heel fraai met fruit (sinasappelschil), gember, honing, licht ziltig en nog een hint van rook ? Afdronk : gember, abricoos, iets te droog hout, vanille, later zoethout, honingdrop, en zelfs, heel licht, een hint van teer. Prachtig complex. Monstertje uit de schatkist 2006.
Bruichladdich 20yo 1969/1990 (43%, SigV dumpy 75cl, D 26/11/’69 - B 08/’90, cask #4928 - 4932, 700bts) 90 Fraaie, complexe neus, zoete frisse sinasappel, hout, vanille, licht boenwas, droge kruidigheid op de achtergrond. De smaken zijn nauw verweven, marmelade, abricoos, mineralig, ziltig, tintelend, kruidig eikenhout. Ook de afdronk blijft sinasappelfruitig, prikkelend fris, zoethout. Niet relaxed, maar blijft juist daarom wel boeien. Monstertje van Michel 2006.
Bruichladdich 21y, 1967, 43 %, distillery bottling 90 Wat een heerlijke Bruichladdich ! Geur fris, elegant, vrij behoorlijk parfum, bloemen, vanille, hout. Smaak ietsje jodium, zee invloed verder uitermate klein, erg subtiel, mooi licht rook komt door, mooie vanille smaak, heerlijk ! Whisky orgie 2003
Bruichladdich Peerless, 37y, 1966, 40.5 % 88 Neus : fruitig ! Mooi belegen ! Perzik, maar anders dan Glenlivet, Islay planten ? Licht vanille, warm. Smaak : daar is de ziltigheid weer, naast de alom aanwezige fruitigheid ! Mooie balans van fruitigheid en licht rokerige en bittere droogheid. Polished wood, waxy, oily, eiken. ook hier is hout weer helemaal ok. Langzaam wordt fruitigheid minder en bitterheid sterker. Afdronk vol fraaie vanille.
Bruichladdich 8.26 Valinch, 19y, 1983-2002, Oloroso sherry wood, 58.8 % 88 Unique bottling 2002 Whiskyfestival. Fraaie cask strength, sherry nectar. Abunadh associatie, lichte kersensmaak, veel sherry en hout, prettige kruidigheid, ietsje rook in afdronk. Zeer prettige afdronk. Helemaal af maar avontuur iets te beperkt voor top
Bruichladdich Valinch, carefully selected for the visit of the Middle White Pig Society, "The Babe", 24-8-88 / 25-5-03, 59.9 % 87 Neus droog ! Onverwacht voor zo'n donkere kleur. Minder zoet dan verwacht. Smaak : zoete nectar met veel bitterheid. Langzaam komt de ziltigheid door (en zelfs ietsje zeepsop !)
Bruichladdich, Signatory Vintage Rare reserve, oak cask, 30y, 16.11.70 / 23.7.2001, cask 4776, bottle 13 of 214, 52.7 % 87 Heerlijk fruitig, doet me denken aan het geweldige vat uit 1968. Heeft naast enorm fruit echter ook iets lijmigs in de neus, veel hout, visceus. Smaak ook veel fruit, meloen, abricoos, maar ook weer lijm en hout. Filmend, vanille, lichte aarde smaak. 2e op de 2004 supertasting
Bruichladdich Big Brother, 1 of 440, whisky of mass distinction, 1984, 46 % 87 Bottling naar aanleiding van het webcam incident met het Pentagon : geen weapon of mass destruction ! Wel een erg zachte whisky, zilt, mooi droog fruit en graan, vanille, hout. Mooi rook en fruit in de uitstekende afdronk. Prachtige humorfles !
Bruichladdich Cairdean "Family", 14y, 46 %, 14-4-89, 2004, refill sherry, bottle no 1948/2000 87 Mooie elegante neus, zilt, hout, fruit. Smaak : smooth, toffee, zilt, mooi hout, relaxed. Afdronk : zacht, zilt blijft lang hangen. Veel eik en ook vanille en licht stopverf. In het mysteryrondje bij mij thuis (2004) viel op : heerlijke zoete neus vol sherry en subtiel planten. Ook de smaak heeft de sherry, maar ook fruit, citrus, eik, hint van zeep, Eucalypthus, dennennaalden. Een stevige smaak naast alle Clontarfs ! 46% geeft net een mooie alcohol kick. De fles blijft genieten, puntje in de loop van de tijd er bij, hij fascineert. Een voorbeeld waarbij zeep met eucalypthus net wel acceptabel is en voor een mooie smaakniche zorgt.
Bruichladdich 1986, 54 %, Scott's selection natural cask strength 86 Nummer 13 op whiskyfestival 2001. Geur zoet (Bourbon ?), weinig zee (veel minder dan bij de subtiele Ardbeg Lord of the Isles), ook smaak zoet, licht turf, veel planten. Een van de weinige zinvolle Scott's CS.
Bruiladdich The Lord Robertson of Port Ellen Valinch, 14-4-89, 30-5-2004, cask 1009, refill sherry Hogshead, 54.8 %  86 Lichte sherry geur met hout en licht rook. Smaak mooi hout, vanille, fruitig, sherry, druiven, mooi zilt. Afdronk : veel zilt blijft over.
Bruichladdich Cadenhead 17y, 1986 - July 2004, Bourbon Hogshead, 55.5 % 85 Bijdrage van Andre op de genietschapsdag bij mij thuis 2004. Prima Bourbon neus, met planten, graan, fris, zilt, en na opwarmen iets rook. Smaak opvallend ziltig, vanille, fris, hout. Opent met water en wordt er duidelijk beter van. Veel zachter, wat zoeter, meer droge rook. In de duotest met de Cairdean Family is ie net wat minder. Door zijn ongecamoufleerdheid is het distillerykarakter zoals planten en zilt mooi te proeven. Punten bevestigd in Cadenheadshop.
Bruichladdich Links "The sixteenth hole, Augusta", 14y, 100% refill sherry hogshead, unchillfiltered, 46%, DB 85 3e in de Jim McEwan masterclas 2004. Heerlijke neus, fruitig, vanille, abricoos, lychee, peer. Smaak smooth, mooi oily, siryp texture, mooi eik, meloen, perzik, heel licht zilt, zeer makkelijk drinkbaar. Lange afdronk dankzij de oil in de spirit.
Bruichladdich 20y, 46 %, 100 % Bourbon, 2001 distillery version 84 Gescoord in de Distillery shop 2002. Frisse elegante neus. Smaak zacht belegen, veel mout, weinig of geen turf. Droge afdronk. Punten bevestigd bij Nico 2003. Fruitig, ziltig, spirity, vanille. Ziltige Bourbon smaak.
Bruichladdich 1984, bottled 2002, 46 %, 20% fino sherry, 20% oloroso 84 2e op pot still festival 2003.Neus minder droog dan de 17 jaar, mooie hint van vooral fino sherry, ronder dan de 17y, fruitiger. Smaak fruitig (perzik) en ziltig, veel zachter dan de 17y. Zilt is toch zeer overheersend bij al die Bruichladdichs. Licht rook in de afdronk ? Fruit in afdronk niet helemaal ok.
Bruichladdich, Dewar Rattray, 12y, 56.8 %, second fill sherry cask 84 Neus minder fris dan de HP van Dewar Rattray, licht planten, licht zilt en vanille. Smaak : meer heide dan in de HP ! Vanille, mooi planten, fruitig, mooie droogheid, hint van jodium. Dewar Rattray masterclass whiskyfestival Leiden 2004 (de "moordend tempo" masterclass)
Bruichladdich 20y, Second Edition, "Flirtation", unreleased 2004 version, 5 weeks wine finish in "Mourvedre cask" from Rivesaltes 83 1e op Pot Still festival 2004. Heerlijke zachte zoete neus, a la Port finish, ook qua oranje kleur, subtiel kruidig. Smaak : veel droger dan de neus, veel hout, weer veel Port associatie, heel jammer van de plakkerige afdronk. Niet overtuigend. Opnieuw geproefd bij Jos 2005, nu in officiele botteling, en punten bevestigd. Neus fruitig, rabarber. Smaak wat rommelig, lichte kruidigheid, zoet, onelegant.
Bruichladdich Links "The Old Course St. Andrews", 14y, 43 % 83 Gedronken in het White Hart Hotel Port Ellen 2004. Mooie fruitige neus, oily, zacht, licht rook. Smaak vol planten, licht dennennaalden, zilt. Plezierige whisky.
Bruichladdich 1989, Full Strength , aged in oak casks for 13y, 57.1 %, distillery version  83 Neus vol zilt, graan en vers eiken hout, beetje hars. Smaak is zoet en voegt caramel toe, enorm ziltig en helaas wat te harsig, ietsje zeepsop. Prima afdronk, droog maar in balans met mooie fruitigheid en vanille. Onverdund overheerst het verse hout te veel, wel is ie dan maximaal ziltig. Met water wordt de neus veel fruitiger (perzik) en zachter. Harsigheid/zeepsop wordt met water minder en hij wordt ronder en belegener van smaak. Smaak blijft wel wat rommelig. Volgens Minnee de Brandaris onder de whisky ! Tja.
Bruichladdich Links, St Andrews Swilcan Burn, 16y, 46 %, 0.5 l 82 Fles van vrijgezel John toegevoegd aan de proefreeks in Amersfoort 2006. De neus en smaak hebben allebei een mooie combinatie van veel fruit en zilt, in feite Bowmore Peerless-achtig, maar dan zonder de finesse en verwevenheid van smaken. Prikkelend op de tong. De afdronk is kort en lijkt een hint van waspoeder te hebben. Nogmaals proeven voor een definitief oordeel !
Bruichladdich Valinch Babe 2, 1990-2004, cask 3666, 55.2 %, refill sherry butt. 82 Een tegenvallende Valinch. Duffe sherry geur. Onprettige sherry smaak, ook aan de duffe kant, zilt, licht zeepsop.
Bruichladdich 17y, 46 %, distillery version 2003 82 1e op Pot Still festival 2003. Fris, ziltig, elegante neus. Smaak : erg droog, te droge start, ziltig, veel hout, licht vanille, prikkelend op de tong. Veel vanille in afdronk
Bruichladdich 15y, 15 % sherry, 85 % Bourbon wood, 2001 distillery version 82 Prettige smaak door de sherry. Wederom zeer licht turf (3 ppm). Vanille. Opnieuw geproefd in Islay 2004 en verlaagd in punten. Neus mist wat frisheid. Flink zilt in neus en smaak. Vlakke neus zeker in vergelijking met alle mooie Bruichladdichs op het festival 2004. Body nog weinig vsiceus, snelle legs, met water komt de neus een stuk meer open, meer vanille en fruit in de afdronk 
Bruichladich 3D, The Peat Proposal, 46 % 80 2e op Pot Still festival 2004. Een mix van 1989 5 ppm refill sherry, 1998 25 ppm refill bourbon, en 2001 40 ppm fresh bourbon (Port Charlotte). Enorm veel frisse peat in de neus, naast wat meer belegen zoetheid. Smaak : behoorlijk veel peat ! Wat onaf allemaal, je merkt de jonge whisky hierin toch wel erg goed. Over een paar jaar nog eens herhalen ?
Bruichladdich, Cadenhead, 1986-May 2000, Bourbon Hogshead, 57.9 % 79 Blind geproefd bij Boss 2004. Niet herkend als Bruichladdich. Ook geen hoogvlieger. Neus wat scherp, alcohol. Smaak : biedt meer dan de neus, bloemig, ook vrij droog, vanille, beetje thee, veel (harsig) hout. Afdronk heeft wat Eau de Cologne.
Bruichladdich Sinnsear "Forefathers", 50%, 100% Bourbon, 1000 bottles 79 Niet alle speciale Bruichladich bottelingen zijn een succes. Kale neus geheel passend bij de bleke kleur. Fris vanille en graan als pluspunten. Smaak : dun mondgevoel, wel vrij zacht, kalig, als een Lowland met zilt ?
Bruichladich 12y, 46 %, 2003 distillery version 78 Blind geproefd bij Andre 11-03. Geur fris, mout. Smaak beetje dun, minder fris, beetje scherp, zilt, droog, malty, prikkelend in de afdronk
Bruichladdich, 10y, nieuwe verpakking 2001, un-chillfiltered 78 Getest in winkeltje Gert Wervershoof 2002 : fris, licht Islay, frisser dan de oudere versie
Bruichladdich 15 y, jaren 90 76 zilt, droog, licht heide, vrij scherp.
Bruichladdich 10 y, jaren 90 76
Bulleit Bourbon Frontier whiskey, 45 % (Four Roses distilery) 66 Geproefd bij Vic and Anthony's Houston 2005. Veel vanille en caramel in de neus, abricoos achtige zoetheid. Smaak behoorlijk scherp, ruw, abricozenjam, caramel, plakkerig, veel eik in de afdronk, tanden coatend, achterkant postzegel, industrieel.
Bunnahabhain, Cadenhead, 24y, 79 / July 2003, 45.7 %, Bourbon cask 88 Eigenlijk toch wel een sensationele Bunnahabhain ! Heerlijk fruitige neus, licht heesters, vanille. Smaak enorm vers fruit, vol perzik, vanille, hout, licht rook, lekker zacht, heerlijk relaxed. Toppertje ! Cadenheadshop 2005
Bunnahabhain, Scott's Selection, 1969-1999, 40.1 %, undiluted, oakwood casks. 87 Prima bijdrage van Gert bij Nico 12-03. Veel minder heftige geur dan de Auld Acquaintance. Vrij droge neus, ietsje vanille. Smaak mooie combinatie van droge belegenheid en vanille. Mooie subtiele elegante whisky, licht rokerig, ietsje zilt met Bunna zoetje.
Bunnahabhain, Auld Acquaintance, 31-12-1968 / 31-12-2002, 43.8 %, Cask Strength Hogmany, 34y 86 Hele mooie neus, mooie balans van zoet en bitter, prachtige donkere kleur, kersen, ook nog licht planten. Smaak : zoet maar ook stroef, veel hout, en niet eens belegen hout, beetje resin. Ook afdronk enorm hout, met water komt parfum los. Herkansing bij Nico 12-03 : heerlijke geur, smaak beetje te. Een half glas is voldoende. Omhoog van 83 naar 86 punten.
Bunnahabhain, Scott's Selection, 1984 - 2003, 57.5 %  86 Genipt bij de Vidra 2005 en eerste indruk erg positief : appetising, lekker ziltig, lekker Bourbon, 84 punten. Gepromoveerd naar 86 in 2005, bijdrage van Michel. Hele uitnodigende neus, clean, zilt, veel planten, zowel frisse als muffe elementen, belegen. Smaak : komt met lekker veel power binnen en deel twee van de smaak is weer zacht, lekker ziltig, appetizing, aarde. Mooie balans van zoet en hint van bitterheid.
Bunnahabhain, Lombard Jewels of Scotland, 79-2002, 50% 85 Mooie sherry neus, kruidig, hint van rook. Smaak prikkelend, zilt, vanille, sherry, droog, licht rook, veel heesters. Drinkt veel lekkerder dan de voorgaande Lochside. Lekker vanille in de afdronk. Cadenheadshop 2005.
Bunnahabhain, Chieftains's, 14y, 88-2002, 43 %, sherry finish 79 Mooie geur, ziltig, planten, mout, ondanks sherry finish behoorlijk Bourbon karakter. Ook smaak ziltig, te droge afdronk
Bunnahabhain, Signatory Cask Strength Collection, 27y, 30-3-78 / 27-5-05, refill butt, cask 2541, 54.9 % 79 Mooie belegen neus, vrij zoet, bloemig parfum, graan, slechts lichte hint van rook. Smaak : vanille, stevig zilt, droge rook, lijmig, eik, zacht als CS. Lijm begint na een tijdje te irriteren. Afdronk heeft flink vanille, rook en zilt. Pot Still festival 2005
Bunnahabhain, Murray McDavid, 46 %, 1979-1999, Bourbon casks. 79 Subtiel rook, mooie lichte malt en dat voor een 20-jarige. Smaak vrij scherp, zoet, vol Bourbon karakter, vanille in afdronk.
Bunnahabhain 12y, 40 % 79 Geur : ziltig en zoetig, smaak mout, zowel gebruik van Bourbon als Sherry hout is terug te proeven, vooral Bourbon, lichte rook. Ik mis net wat balans
Bunratty Irish Potcheen, 40% 15 Toegevoegd ter waarschuwing : dit volledig kleurloze destillaat is geen whisky, voldoet niet aan de vereiste tijd op vat en is naar verluid tenminste gedeeltelijk uit molasse gemaakt. Geen rotte aardappelen in de neus zoals bij verse Schotse spirit, maar superzoet, snoepjes met een flinke vleug terpetine. De smaak is abominabel, zoete lijm.
Burn of Speyside, Bourbon refill, 6y, 1996, vatting of Balvenie and Glenfiddich, 46 % 78 Blind geproefd bij Gert 2004 en beter bevonden dan de refill sherry. Frisse plezierige droge neus a la Lowland, grasig, hout, wat rook. Mooie beginsmaak, maar stopt ineens. Kruidig/harsig, maar niet te. Fruit (appel). Droge afdronk met veel hout en mooi vanille. Lekkere doordrink whisky.
Burn of Speyside, sherry refill, 6y, vatting of Balvenie and Glenfiddich, 46 % 69 Kleur van witte wijn. Neus fris, hele lichte, kale geur, klein beetje hout, hooi, en rook, licht zoet. Smaak : scherp, weinig ontwikkeling, licht hout, beetje mout, korte afdronk.
Bushmills Black Bush, 40 %, Blended Irish 83 Was het het bijzondere gezelschap of is deze Blended gewoon uitstekend ? Elegante neus, heel fruitig (abricoos), mooi hout, heel fraai kruidig. De smaak is als de neus, prima ! De afdronk is niet zo indrukwekkend maar is nergens storend. Het is de mooie balans tussen fruitige zoetheid en kruidigheid die deze whisky zo goed maakt. Geproefd in de Roggebot, Ermelo, 2004. Gepromoveerd van 80 naar 83 punten na een blindproefrondje bij Nico 2004. Ook licht rook in de neus. afdronk blijft het minste, iets plakkerig.
Bushmils (Irish), 16y, matured in bourbon + sherry, finished in port pipes, 40 % 81 Neus : volop Port, winey ! Mellow, zoet. Smaak uitermate zacht, Port, vanille, subtiele kruidigheid. Veel hout in afdronk. Droog eiken op de grens van lichte lijmigheid. Beetje overdreven al dat hout. Blind geproefd bij Nico 2004 en Portwood finish geidentificeerd. De lichte lijmigheid deze keer ervaren als achterkant postzegel.
Bushmills 10y, matured in two woods, 40 %, Irish 80 Gekocht door Gert in Frankrijk en inzet bij Nico 2004. Mooie zoete neus, fruitig, citrus (sinasappel !). Smaak : heerlijk mellow, graan, fruitig, mooie volle smaak, vanille, hout, mooie kruidigheid voor de balans. Afdronk valt wat tegen, vanille en hout ok, maar iets lijmig ? Na een tijdje droog.
Bushmills 10y (Irish) 78 Blind geproefd bij Nico 2002 en verhoogd in punten. Erg moutig, aroma fris, redelijk zoet maar ook hooi, elegant, ietsje rook, vanille/banaan, vrij zacht, enorm vanille in afdronk
Bushmills 1608, 40 %, Blended, Irish 76 Blind geproefd bij Nico nov 2002, herkend als blended tussen de 6 malts. Pere zoetheid, zeer fruitig, geen rook, smaak erg zacht, vanille, weinig karaktervol.


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T V W

Auteursrecht: Huub Donkers



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties