Versiejun2006




uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Huub Donkers


Whisk(e)y


Donkers
score


Opmerkingen



Update
Hankey Bannister 40 %, no age statement 72 Cadeautje van Wim Derks 2004. Dit valt niet tegen ! Lichte elegante neus, veel graan, licht perzik, harsig hout, licht vanille, hint van munt, toffee. De smaak is fris en behoorlijk kruidig, toffee, vers hout. Kruidigheid is lastig te omschrijven, dennenbosgrond, of een mix van aarde en rozemarijn. Vrij basic, maar met een aardige balans, net niet te veel toffee om refreshing te blijven.
Hazelburn, 8y, Private Cask 91 Een sensationele Hazelburn van Cor Postma bij Andre 2005. Een private cask uit Zwitserland. Een waanzinnig gerijpte whisky waarbij de 8y absoluut 25y lijken. Heerlijke sherry neus, zachte bitterheid, fluwelig rook en fruit, licht chocolade. De smaak is heerlijk boterig, fluwelig fruitige smaak met hint van kersen, heerlijke sherry, laurier, kruidnagel. Fluwelig ! Fraaie bitterheid, zilt. Super lange afdronk. Uiteindelijk misschien toch een iets te uitbundige sherry en bitterheid, en een iets plakkerige coating. Maar al met al is het natuurlijk een fenomeen deze whisky ! 
Hazelburn, 1997 / 04-204, cask sample no. 1, vatted, 60 % 89 Een wat raadselachtig stickertje op de fles van Werner Hertwig op de Whisky Fair 2005 : vatting en cask no. 1 ? Nou ja, in ieder geval weer zo'n heerlijke sherry Hazelburn die je veel ouder zou geven. Stevige kruidigheid, vol sherry, en toch ook rook ? Smaak : naast sherry vol tropisch fruit, houtskool, al zo zacht voor een 8y. Heerlijk verwarmend. Eigenlijk gewoon weer af, net als de versie van Cor Postma. Mooie zoetheid en houtskool in de afdronk. Nectar.  
Hazelburn, 8y, First Edition, Triple distilled, 46%, 1700 bottles for each label 86 Kleur brons, lang niet zo donker als bij het sherrykanon uit Zwitserland. Neus : mooi zacht en zoet, veel malt, zachte fruitigheid (citrus, abricoos), amandel, kruidig. Smaak : body is licht oily, zoet graan, honing, fruitig (perzik, sinasappelschil), stevig kruidig en licht bitter, noten, hint van zilt. De afdronk start mooi zoet en wordt langzaam droger, veel malt, lichte bitterheid. Perfect op 46 %, zacht en toch enorm stevig van smaak. Gedronken 2006, 86/87 punten nieuw
Hazelburn, 1997, cask sample 2003, ca. 60% 75 Verrassende start op de Springbank proeverij 2003. No peat, triple distilled. Neus heeft wat eau de Collogne, vrij scherp. Smaak : scherp ! Vrij zoetig, wrang jong hout, honing, stuk zachter met veel water, ietsje zilt, peer, weinig gelaagd. Veel vanille en vers hout in de afdronk, wordt droog. Whisky heeft potentie maar moet nog echt ontwikkelen. 6y is te jong.
Heavenhill, Cadenhead, 11y, 58.6%, Bourbon 75 Op zich wel goede Bourbon maar het is gewoon mijn smaak niet. Gepoetst leer, goede Bourbon neus. Smaak pepermunt en snoepgoed, weeig. Mooie afdronk. Ietsje beter dan zijn zusje Elijah Craig
Hewitts, 40% (Irish Distillers, 6 to 10y old Middleton and Bushmills malts and a single grain, no pot still) 79 Een mooie subtiele neus met houtzaagsel, veel moutgraan, lekker fris, droger en minder zoet dan veel Ierse whiskeys, elegant ! De smaak is mooi oily en fruitig, graan, licht toffee, start zoeter dan je van de neus verwacht, mooi in balans met een pittige plezierige opkomende kruidigheid. De afdronk is minder, wordt snel droger met behoorlijk veel hout. Opvallend lang, later ook nog licht tofee en vanille. Een geraffineerde, boeiende blended ! Monstertje Huub Rijnders 2006
High Land Park, Corns and Herbs whisky, Ngu Luong Huong, Van Dat Co., 29%, Vietnam -5 De neus heeft citrus en heftig zweetvoeten, ranzige Parmezaanse kaas, -20 punten voor de neus. De smaak heeft ook weer zweetvoeten, maar ook kokos en melkchocolade : Bounty ! Ook de afdronk is vol Bounty. Overall impressie : Shocking ! Dank Nico voor deze bijdrage ! Weer een hele ervaring er bij ! Proeverij Gert 2005.
Highfield, Old Irish Whiskey, 40% (Blended, Cooley, 2004 bottling) 74 Cooley distillery levert Franse drankenfirma La Martiniquaise whiskey die, geheel identiek, in 5 Franse supermarkten verkocht wordt : Casino / Ken Lough, Leader Price / Galoway, Auchan / Highfield, Le Clerc / Green Field, Promodes / Dunlow. Een weinig intense maar ok neus met veel graan, wat stro, en een "soft salty tang to the nose" (Murray). De smaak : de oily zoetheid van graan, licht toffee, en de lichte fruitgheid van sinasappelschil/abricoos zijn in balans met lichte niet storende heesters. De afdronk heeft hints van vanille en toffee. Overall : clean, oily, grainy, prettig drinkbaar, geen storende elementen, maar iets meer te beleven zou mooi zijn. Monstertje Huub Rijnders 2006.
Highland Park 25y, 53.5 %  94 Geur kruidig, heerlijk belegen malt, rook, heide, paddestoelen en veel hout. Smaak : toch iets zee invloed, oily, vol zacht, heerlijk hout en malt. Afdronk : droog, turf, rook en hout. Perfect afgezien van hout wat te lang blijft hangen. Heerlijk parfum blijft achter in het glas : paddestoelen en vanille. Mooie balans van zoete honing en fruit versus droog hout en rook.
Highland Park 25y, 50.7 % (Nieuwe verpakking 2004), DB 93 Vierde en laatste in de Glenturret proefserie. Na de Macallan 30y is de neus eerst moeilijk te peilen !  Heerlijke neus met turf en zoete heide en honing. Veel meer turf dan de Macallans 25/30y. Krachtige smaak met turf, as en marmelade, heerlijk eik, mooi zoet, toegankelijker dan de oude 25y. Nog steeds heerlijk complex maar een minder lange smaakontwikkeling. Flinke assmaak in de afdronk vol rook en oud hout.
Highland Park, Dewar Rattray, 24y, 52.3 %, oak refill, cask 6061, 17-9-81 / 28-9-05 92 De neus is heerlijk, honing, heide, droge rook, fraaie subtiele fruitigheid, groene meloen, subtiel eik. De smaak : heerlijke ziltigheid, wat een balans !, mooie fruitigheid, custard, warme perzik, droge rook, mooie kruidigheid, fraai eik, typische smaak van een goed Bourbonvat, verwarmend, clean. Een topper op het whiskyfestival Leiden 2005.
Highland Park 18y, 43 %, jaren 90 dumpy fles 91 wat een rijke compositie : zilt, malt, heide/honing, turf komt langzaam maar zeer gestaag, afdronk droog, rook, hout, nog later blijft de turf. Bij Henk 2002 slechts 82 punten, off-day snel vergeten. Opnieuw geproefd bij Jos 2005 in een duotest met de nieuwe 18y (vierkante doos) en winnaar, maar niet met een landslide zoals bij de 12y oud versus nieuw. Neus kruidig, heide, rook. Smaak mooi rook, hint van jodium, planten, heide, honing, perzikachtige fruitigheid, zilt, subtiel en rijk in smaak.
Highland Park 21y, 1959 / 1980, 43 %, J Grant dumpy 91 Mooi belegen neus, droge rook deken, sherry. Smaak : zilt, sherry, as, heel zacht. Supertasting 2006 nieuw
Highland Park 17y, 43%, bottled by James Grant & Co, originele distillery bottling, in dumpy bottle, gedestilleerd in de vroege jaren 60, Italiaanse import 91 Een moeilijk te scoren Highland Park op de Whisky Fair 2005. Neus zalig zacht, fluwelig, licht kersen, fraaie sherry, chocomel, licht marmelade verweven in de smaak, superzacht, subtiele rook. Smaak : zachte kruidigheid, maggiplant, licht droog, chocolade, mooie assigheid, fluwelig. Lichte bitterheid in de afdronk stelt net iets teleur. 
Highland Park, MacPhail's Collection, 30y, 43 %, Gordon & MacPhail. 90 Een Amontillado cask met een ongekende neus en smaak : enorm vol kruidnagel en as. Veel belegen hout. Enorm zachte smaak met oude turf. Uniek, maar ook volstrekt niet karakteristiek Highland Park. Geproefd bij van Wees 2004.
Highland Park Bicentenary, 40 % 90 Wat een glorieuze afsluiting had moeten worden op Nico's Ardbeg dag, met een potentiele nummer 1, bleek zo'n fiasco dat de Springbank van de Cadenhead shop de zaak moest redden. Neus kruidig, polished oak, rook, licht turf, bananen, leer, sinasappelschil, hout, vanille. Na de karaktervolle Ardbegs valt deze HP op door zijn gebrek aan karakter. Waar is de zee bijvoorbeeld ? Een voorlopige 90 punten uit respect voor de naam
Highland Park 12 y, mid jaren 90 dumpy 89 eerste fles 1995 + monster 1999, tweede fles was slechts 78 punten en veel scherper. Bij duotest met HP van Aberdeen distillers toch wat scherp. 1 punt er af. Blind geproefd bij Nico 2004 en weer bevestigd als superieur tov de 2004 12y. Heerlijke neus vol vanille, prachtig fruitig, komt mooi belegen over. Smaak : heerlijk zoetig fruitig, belegen, relaxing, marmelade. Afdronk : mooi belegen zoet, assig, vol vanille, enorm lang.
Highland Park, 89-2001, Raw cask, 56.6 %, single sherry butt, Blackadder 89 Eerste Blackadder bevalt uitstekend, bij Gert 2002. Zonder verdunning te overheersende sherry. Nectar. Met verdunning komt heel voorzichtig de HP te voorschijn, complex, licht rook.
Highland Park 18y, 43 %, jaren 00 vierkante doos 89 Geproefd bij Jos 2005 in duotest met de jaren 90 dumpy 18y. Neus kruidig maar minder rijk dan de oude 18y, minder rook. Smaak heeft planten (dennen), iets minder jodium dan de oude, fruit in de afdronk, minder subtiel dan de oude 18y
Highland Park, Signatory vintage, 24y, bottled 2002, refill sherry butt 88 Winnaar op de F&F / Dumpy proefavond 2005. Opvallend bleke witte wijn kleur na 24y, en dat voor een refill sherry butt ! De zoete neus heeft heide, turf, iets medicinaals, gronderig, hooi, gras, planten, pijnboom, jodium (!), teer, graan, bloemen en fruit. De smaak heeft veel eiland karakter, bloemen / fruit, zeewier, jodium, zilt, planten, vanille, heel licht teer, zoet graan, filmend, hint van zwavel ? Een hele aparte HP, niet te merken dat dit een sherry refill butt is. Mooi eikenhout. Geen enkele behoefte om deze CS te verdunnen. Met water spoortje zeep, en minder turf, geen verbetering. Heerlijk subtiel, elegant en complex. Afdronk heeft veel turf. Meest opvallend is de combinatie van zilt en de fruitige lychee achtige smaak. 
Highland Park, 17.11.88 / 18.06.04, cask 1234, ca. 55 %, sample uit prive vat Werner Hertwig 88 Mooie aparte HP op de 2004 supertasting. Neus hooi, heide, honing, mout. Vreemde smaak, hooi, visceus door cask strength, fruit, vanille, veel Bourbon hout, zilt. 
Highland Park, single sherry cask, 1986, 19y, cask 2793, 55.3 %. 1 of 1120 bottles, Specially selected for Maxxium Netherlands 87 Neus veel sherry, chocolade, mooie droge rook. Smaak : enorm sherry, gesausd, eik, wat een verschil met de subtiele rijkdom van de HP 24y van Dewar Rattray, die veel meer distillery karakter biedt. Droge turf, bitterheid is stevig aanwezig, op het randje van over the top.
Highland Park, Cadenhead, 24y, 51.2 %, Bourbon Hogshead 87 Geur en smaak in de top, maar afdronk doet hem de das om. Hele mooie subtiele neus, fraai belegen vanille, hout en rook, zacht, kruidig. Plakkerige afdronk
Highland Park 12y, 43 %, Aberdeen distilers, non-chill filtered, Single oak cask, 89-01 87 Troebel, zachter dan 12y distillery versie, boterige neus, muffer en minder turf dan 12y, lekker eik. Geslaagde versie van het Hekeltje bij Jos 2002
Highland Park, 87-2003, 16y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask 87 16e op wisfestival 2003. Mooie zoete neus, licht rook, fruitig, malt. Smaak : fruitige zoetheid in balans met droge rook. Vrij veel mooi vers hout, zilt en vanille in de smaak
Highland Park, Douglas Laing Old Malt Cask, bottled for the Whisky Fair 2005, May 66 Feb 2005, Bourbon Hogshead,no. 4641, 1 of 168, 42.4 % 87 Tja, lastig te scoren ! Hij begint geweldig en eindigt een stuk minder. Geweldig zalige neus, heide, veel honing, heerlijk Bourbon cask, fluwelig hout, enorm zacht en subtiel, lekker vanille. De smaak start stevig ziltig, honing, vanille, hout, etherische olie, zoethout, bittertje, kamille, Geel Turks fruit (ananas).  De neus wordt langzaam wat waxier en minder subtiel, langzaam komt rook door, ook de smaak wordt wat rokeriger. De afdronk wordt droog en bitter, lichte rook, iets harsig. Laat zilt in de afdronk. De ervaring van de prachtige subtiliteit van de neus gaat verloren in de smaak door de bitterheid. Laat ook postzegel in de afdronk. Whisky Fair 2005. Een herkansing waard.
Highland Park Gordon & Macphail Reserve, 90-2004, 55.4 %, cask 30411 86 Geproefd bij van Wees 2004. Goede eerste indruk : Neus mooie rook, vanille, fruitig, smooth, hout. Smaak mooi zacht, rokerig, assig, mooie zoetheid. Mooie balans van zoet en rokerige assigheid. 86/87 punten
Highland Park, 89-2000, 57.7 %, natural colour, Signatory dumpy bottle, sherry butt 86 Zoet, rook, licht teer ? Malt. Mooie wis uit luxe fles bij Jos 2002. In hernieuwde kennismaking bij Nico 12-03 twee punten gedaald. Rook, graan, licht zoet, niet al te veel ontwikkeling, vrij scherp ook, en wordt scherper met water !
Highland Park Aberdeen distillers, 14y, 89-2003, 43 % 86 Afsluiter op dag 1 van het whiskyfestival Leiden 2004. Licht gele kleur suggereert Bourbon vat. Totaal anders dan de sherried HP Aberdeen 12y 89-2001. Smaak start vooral zoet ! Banaan, veel vanille, droge rook. Na verloop van tijd komen heide en droge rook prominenter naar voren, zacht.
Highland Park, 1978, > 20y, 46 %, McIntyre's 86 McIntyre's is Murray McDavid voor Azie. Mooie neus, weer een behoorlijk zoete Bourbon versie, behoorlijk parfum, hout, kruidgheid, iets aarde, lichte rook, gember, vanille. Smaak : veel hout, zilt, vanille, gember, ananasjam, fruitcake. Zilt, rook en hout komen steeds meer naar voren. Lijkt op de ot Still festival HP. Belegener dan de Pot Still versie. Wordt wat stroef, harsig en lijmig. Bijdarge van Nico bij mij thuis 2005.
Highland Park Cask, 58.6 %, G&M, 84-96 85 zilt, alcohol
Highland Park, MacPhail's Collection, 8y, 40 %, Gordon & MacPhail. 85 Na de 30y MacPhail's valt deze op door zijn heerlijke aromatische neus. Elegant, fruitig. Geproefd bij van Wees 2004. Eigen fles geopend in 2006 en punten bevestigd : hele mooie rijke neus : fris fruit, abricoos, clean, rook, elegant, custardtaartje met sinasappel. Smaak : mooi ziltig, abricoos, vanille, hout, lichte bitterheid, minder complex dan de neus doet vermoeden. Afdronk : hout, lichte bitterheid, rook, vrij kort.
Highland Park, Signatory Cask Strength Collection, 17-6-85 / 18-5-2005, 19y, Hogshead cask 2911, 54 % 85 Plezierige neus, ziltig, graan, lichte rook. Smaak : snoepjeszoet, graan, zilt, heel licht rook in de afdronk. Zacht als CS. Essentie : snoepjeszoet + zilt. Niet een typische HP ! 18e op het Pot still festival 2005, dus wellicht verificatie gewenst.
Highland Park, Signatory's un-chillfiltered collection, 13y, 88-01, 46 %  84 Snel geproefd bij van Wees : Vol smaken, maar lijkt ook vrij scherp.
Highland Park 90-99, Wilson & Morgan barrel selection, 46 %, sherry wood 84 4e bij de Still 23/2/2001. Geur zoet en geparfumeerd, toch nog licht jodium/medicinaal in de smaak + licht grond/heide
Highland Park, Cadenhead, 12y, 46 % oak cask, original collection 84 Licht gele kleur. Neus rokerige heide, mooi kruidig. Smaak : rook, turf, heide, mooie droogheid, subtiel vanille, lekker fris. Stevig rook in de afdronk, droog, erg kruidig. Wat valt de rook op in deze vrij jonge botteling zonder sherry ! Lekker. Whiskyfestival Leiden 2004. Na de 87 punten op het wisfestival een stevige daler naar 84 punten bij Andre 2005. Door de "kale" smaak op Bourbon hout komt de turf sterk naar voren, maar ook wat harsig, oily, kruidig, heel licht zilt (de Brora van Silent Stills die er na kwam was veel zilter). Niet zo elegant.
Highland Park, 15y, 55.4 %, Dewar Rattray, Bourbon cask. 84 Oily neus, planten, rokerig, phenol 15-20 ppm, fruitig. Smaak : jodium, oily, licht zilt, wat heide, phenol meer geprononceerd door Bourbon vat. De meest medicinale HP ooit ? Dewar Rattray masterclass whiskyfestival Leiden 2004
Highland Park, 1977 / 2005, 28y, 52.3%, Cask No. 7959, Ping No.2 83 Deense bijdrage op de Supertasting 2005. Heerlijk zoete sherry, fruitig, abricoos, donker hout, droge rook, mooie specerijen. Helaas is de smaak te bitter, te veel hout, achter al het hout zit veel fruit en anders moois maar het hout domimeert gewoon te veel. Afdronk heeft droge rook (en natuurlijk hout).
Highland Park 12y, nieuwe verpakking 2002, 43 % 83 Teleurstellend ! Neus : rook, malt, hout, zilt, heide. Smaak : vanille, heide, turf, zoet en toch ook droog, alleen Bourbon vaten ?, zat hier vroeger geen sherry in ? Afdronk niet erg droog, stopverf, hout, later plakkerig. Deze HP is niet verfijnd, verworden tot een onbijzondere whisky.
Highland Park, Vintage 1980, 2003, cask no. 7367, 1 of 498. 83 Tja, hoe moet je deze nou punten geven. Geen idee eigenlijk. Heerlijk neus, prachtig rook, sherry, sinasappelschil, zurig. Enorm hout, prikkelend, intens, blijft ondoordringbaar, ook met water. Eigenlijk is de smaak op geen enkel moment lekker. Gedronken bij Nico 2004.
Highland Park, 15y, 40%, DB 2005/6 83 Een weinig expressieve neus, zacht rook, belegen, hele zachte hint va teer, heide, hout. Smaak : zacht, fruitig (abricoos, marmelade), heesters, kruidig, rozemarijn. Afdronk : zacht rook, fruitig, heide, eikenhout. Overall : mooi zacht, maar mist kracht, vooral in de neus ! W.E. Wageningen april 2006.
Highland Park, 1988, 2000, 11y, Murray McDavid, 46 %, fresh sherry 80 Een hele frisse HP ! Licht rook. Frisse smaak, maar geen HP karakter. Leuke instinker voor een blindproeverij (Lowland), tenzij je de ziltigheid herkent. Geproefd bij Gert 2004.
Highland Park 77-97, 19y, 43 %, Signatory, matured in oak cask 75 Een afgekloven cask ? Geur fris, licht parfum, clean, vers. Hout, ietsje rook, mout. Smaak veel krachtiger, turf, scherp, onaf. Licht dennennaalden. Afdronk matig maar wel vol turf. Droog. Geen goede balans. Iets medicinaals. Jammer voor Henk (2002)
Hillside Zie Glenesk


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T V W

Auteursrecht: Huub Donkers



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties