Versie

april 2013



uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011`

Hag Rap Oil (Laphroaig): zie Daily Dram  
Haig Blended Whisky, 40% (Gold label; botteling jaren 70 volgens Erik) 69 Geproefd bij Andre Bos 15-9-2012 na de Gold Cock. Toch ook wel een echte blended whisky dit inclusief de velpon, plakkerige nasmaak en goedkoop grain gehalte. Toch wel wat interessante oude whisky tonen. nieuw
The Cask of Hakushu 1982 - 2003, 61%, European Oak Sherry Butt type. Cask UQ02935, bottle 164/384. Distilled May 1982, bottled May 2003 by Suntory Ltd. 94 15e op WFNN 2006. Prachtige rode kleur. Neus: WOW!!! Dit kondigt een fantastisch sherryvat aan. Heerlijke zoete kersengeur, vleugje zwavel, lederwas. Smaak is zeer intens, clean sherryhout, kruidnagel, kaneel, appelstroop, honing. Het Japanse antwoord op Longmorn-Glenlivet 1971... Ook in de afdronk blijft alles goed gaan: niet te droog, mooi zoet en het hout overheerst geen moment.   
Hakushu 1985-2004, 56%, Suntory Vintage Malt 89 22e op festivalzaterdag Leiden 2007 bij Dutch Connection. Neus: prachtig bourbonvat, malty, sigarenkistje, groenten (snijbonen). Smaak: perfect zacht mondgevoel; buitengewoon elegant en subtiel. Zeer malty en fruitig mooi in balans met het eikenhout. De subtiliteit gaat door in de lange filmende afdronk. Een tegenpool van het voorafgaande Yamazaki sherryvat en even geweldig.  
Hakushu 1990 - 2005, 60%, The Owners Cask Series, 135 bottles 85 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 3 bij Jos op 16-3-2007. Neus is weelderig fruitig (perzik, kiwi, tropisch fruit), malty en zoet maar ook erg alcoholisch. Smaak onverdund is teveel alcohol. Verdunnen naar circa 45% opent een waar bloemenboeket in de neus en de smaak krijgt de zoetheid die je verwacht van deneus: enorm vanille, custardpudding, toffee. Heerlijk van smaak met zeer hoge drinkbaarheid maar niet heel breed. Sappige zoete afdronk vol hout en vanille.  
The Cask of Hakushu 1994 - 2005, 58%, American Oak Bourbon Cask 4E05405. Distilled May 1994, bottled April 2005 by Suntory Ltd. 84 14e op WFNN 2006. Neus: mooi malty, noten, hout, witte wijnazijn. Smaak: de zurige indruk van de neus zit gelukkig totaal niet in de smaak. Vooral met een scheutje water komt honingzoet moutkarakter naar voren, weer noten, vanille, licht citrusfruit. Smaakt in eerste instantie weinig indrukwekkend, maar wint aan diepgang bij 2e slokje. Mooie droge afdronk.   
Hakushu 12Y, 43.5% (Japanse whisky van Suntory).  82 16e op festivalzaterdag Leiden 2007. Neus: fris en fruitig (citrus), zoete malt, vleugje turf. Smaak: malty, mooie vanillesmaak, aarde, eikenhout. Goed in balans; wat dun na de voorafgaande Miyagikyo maar daar kan deze mooie whisky niets aan doen. Zoete licht droge afdronk.  
Hanyu 1986-2007, 58%, Ichiro's Malt. 225 bottles. 90 Vlissingen 27 september 2008 (28e). Sample bij Dutch Connection. Neus is zeer intens en complex. Smaak: Wow! Zelfs na al het voorafgaande maakt de kracht en intensiteit weer indruk. Vanille, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan), licht turf. Lange licht droge afdronk. Jos koopt een flesje dus t.z.t. volgt verificatie.  
Hanyu 1988-2005, 56%, Hogshead. Ichiro's Malt. Bottle 422/600 90 Sample gekocht bij Dutch Connection op dag 2 WFNN Groningen 2007 (10e). Neus is complex en intrigerend. Fris gewassen lakens aan de lijn, Malty, hout, gedroogd fruit (abrikoos, banaan). Smaak is krachtig maar goed te drinken op deze sterkte: citrus, abrikoos, malty, mooi hout, belegen malt. Lange afdronk met prefecte balans. Een uitzonderlijk goede wis uit Japan!  
Hanyu Gu Brath, Matthew D. Forrest, 1985-2005, 57%, cask 379, bottle 76/139 (360 ml bottle) 87 Vlissingen 27 september 2008 (27e). Sample bij Dutch Connection. Deze Hanyu lijkt er meer op! Neus is elegant en zoet vol vanille, malt en fruit. Smaak is zacht, belegen malt, heerlijk zoet en fruitig. Een echte genietwhisky waar geen water bij hoeft. Mooie lange zoete afdronk. Erg lekker.  
Hanyu 1988-2008, 55%, Nice Butt #9307, Single Nippon Malt Whisky bottled for Full Proof Holland 86 Blindproefrondje genietschap 6 september 2008 bij Erik. Neus: heftig sherrywood, krudig, nootmuskaat, kaneel, rookvlees, wat zwavel. Smaak is erg alcoholish en wat overdreven in het hout, maar wel heerlijk sherried. Een intense whisky die met een blindrondje niet de aandacht kreeg die hij verdiende. Verificatie gewenst.  
Hanyu 1988-2006, 56.3%, Pancheon cask 9204. Single Nippon Malt Whisky bottled for Full Proof Holland, bottle #25. 85 Alweer een nieuwe distilleerderij op genietschapsbijeenkomst 9 september 2006. Neus: alcoholisch, gedroogd fruit, zeer malty, noten, kruidig, clean. Smaak begint scherp en heeft veel hout. Met een paar druppeltjes water komt abrikoos en een bittertje naast de zoete malt naar voren. Met meer water is de scherpte helemaal weg, maar is de whisky ook niet echt spannend meer te noemen. Mooie cleane houtsmaak die doorgaat in de wat droge afdronk. Misschien later nog eens proberen als er niet 6 topklasse St. Magdalene's vooraf zijn gegaan.  
Hanyu Gu Brath 2000-2005, 57%, cask 9400, bottle 32/140 81 Vlissingen 27 september 2008 (26e). Sample bij Dutch Connection. Wat zuur, rokerig, sherrywood. Smaak is erg kruidig en alcoholisch. Met wat water beter te doen, maar niet helemaal mijn ding.  
Hanyu 2000-2008, 60.5%, Refill Sherry Butt #9601, Ichiro's Card Series, Five of Spades Malt. Bottle 422/600 76 Geproefd 30 juli 2010. Neus: gedroogd fruit, kruidig, malt, walnoten. Smaak onverdund is stroef en vrij gesloten. Noten, wat zurig, kruidig, erg scherp. Met water is de neus wat toegankelijker (iets fruitiger maar nog steeds weinig, velpon, noten), maar de smaak wordt er niet echt beter op; nu een lijmige smaak die in de lijmige en vrij bittere houtafdronk de boventoon gaat voeren. De afdronk kost veel strafpunten.  
Hazelburn: zie Springbank - Hazelburn  
Heaven Hill, 11Y, 58.9%, Cadenhead's Bourbon 79 Whiskyfestival Den Haag 2003 (18e). Na het Ardbeg geweld maar een heel ander drankje geprobeerd. Neus: prachtige zoete houtgeur, vanille. Smaak is ook zwaar vanille, hout, kaneel, mint. Het hoge alcoholpercentage geeft een extra kick aan deze zeer plezierige bourbon. Prettige zoete houtsmaak in de afdronk.   
Hewitts Irish Whiskey, 40% (Irish Distillers, aged 6 to 10Y. Midleton and Bushmills malts and a single grain, no pot still) 82 Neust niet bepaald als een Ierse whiskey: kruidig, leerachtig, tabak, chocolade, kaas (brie/camembert), winey. Smaak is ook zeer apart: hout, bourbon zoet, graan, gember, limoen, abrikoos, oily. Afdronk is behoorlijk complex: kruidig, hout, sappig. Een zeer bijzondere blended whisky die naar meer smaakt. Geen hoogvlieger qua punten, maar zeer drinkbaar.  
  Highland Park
High Land Park Corns & Herbs Whisky, 29%, Van Dat Co. Ltd (Vietnam) 5 Meegenomen voor de naam uit Vietnam; gelukkig maar in een klein flesje van 250 ml, en meteen ingezet bij Gert op 11-6-2005. Howel het etiket whisky zegt kan het met dit lage alcoholpercentage eigenlijk al geen whisky zijn en de smaaknotities bevestigen dit. Afstotende neus: kazig, boterzuur, wee´g zoet. Smaak is afschuwelijk; de wee´ge zoetheid van de neus komt nog veel sterker in de smaak terug, kokosmelk, zweetkaas. Als het voorzichtig genomen slokje weg is blijft de afdronk helaas nog lang doorgaan en uiteindelijk overheerst kokos. Een nieuw dieptepunt.   
Highland Park 30Y, 48.1% (nieuwe botteling 2007 in ovale doos) 92 Groningen 2007 (10e op 2e dag). Neus: superelegant, belegen malt, perzik en ander tropisch fruit, zacht en zoet, ver weg nog iets van turf. Smaak: WOW! Oud hout, zeer malty, zoet fruit (banaan, perzik, appel), nog wat rook en een vleugje turf (beduidend minder dan de voorafgaande 25Y). Een echte genietwhisky met alle smaken mooi in balans en een perfecte milde afdronk. Staat op de nominatie om nog eens solo te worden geproefd.   
Highland Park 39Y, 41.8%, cask 3460. Distilled 03.1968 and bottled 04.2007. Duncan Taylor Cask Strength Rare Auld Scotch Whisky. Specially selected for The Nectar. 183 bottles. 92 Neus: WHOA!! Superfruitig en floraalůtropisch fruit, bessen, perzik, citrus. Is dit een Highland Park?? Neus doet wat denken aan de fameuze Bowmore 1966 OMC wat betreft fruitigheid. Smaak: intense fruitnectar; heerlijke potpourri van zoete smaken mooi in balans met de lichte bitterheid van het sappige hout en toch ook een beetje turf in de smaak. Complex en intens. Afdronk verschuift van zoet naar licht bitter. De neus blijft het hoogtepunt van deze fenomenale whisky, maar gelukkig blijft alles ook goed gaan in de smaak en afdronk. De houtsmaak en de bitterheid overheersen niet. Geproefd bij Erik op 30-6-2007 na het Ardbeg en Laphroaig geweld uit fles #99. Onmiddellijk achter een fles aangegegaan en #101 gescoord. Herkansing uit fles #99 op genietschapsbijeenkomst 1-9-2007 en mijn eigen fles ingezet op bijeenkomst van 22-12-2007 als blindganger; Erik's fles weer geproefd op 28-11-2009. Smaak gaatduidelijk achteruit na lang openstaan.  
Highland Park 1970, bottled 2008, 43%, refill sherry hogsheads, Gordon & MacPahil Rare Old series 92 Toegift Erik bij genietschap 1 mei 2010 (13e). Neus: hoewel een enkele aanwezige helemaal niets met HP heeft is iedereen het wel eens dat deze neus veelbelovend is! Zoet, rokerig, gedroogd fruit, belegen malt. Smaak: zeer zacht, begint zoet en wordt al snel bitterder, zeer fruitig (mandarijn, grapefruit), intense houtnectar. Lange houtige afdronk met wat rook en een prettig bittere nasmaak.  
Highland Park 1966, 41.1%, bottled 2004, bottle 081/111, Prenzlow collection (Jack Wieber) 91 Genietschap 16-1-2010. Neus: fantastisch! Oud hout, belegen malt, drop, tijm, kruidig. Smaak: topklasse allround  
Highland Park 25Y, 48.1% (nieuwe botteling 2007 in ovale doos) 91 Groningen 2007 (9e op 2e dag). Neus: complex, zoet, fruitig, rook, turf (minder dan vroeger), malt. Smaak is elegant en verwarmend met een mooie balans van smaken: kruidig (nootmuskaat, peper), rook, turf, malt, zoet fruit (hier zitten nog mooie sherryvaten bij). Mooi lange zoete afdronk met veel hout zonder dat het te droog wordt. Zou deze graag eens H2H testen met de vorige 25Y.  
Highland Park 30Y, 43%, MacPhail's Collection 91 6e op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006. Fantastische weelderige neus: bloemen, heide, honing, perzik, vleugje turf. Veelbelovend! Smaak is heel vol voor een 43% whisky en heeft veel meer turf dan de neus. Elegante allround Highland Park met een uitstekende zoete droge afdronk waarin hout niet overdreven overheerst en het bittertje dat langzaam opkomt beheerst blijft.  
Highland Park 18 Y (oude botteling in ronde koker en zwart etiket) 91 Highland Park met een belegen zachtheid die niet onderdoet voor de 18Y Macallan! De perfecte allrounder; alles van de 12Y is aanwezig met meer intensiteit, maar niets is te extreem. Een droge plezierige houtafdronk, met rook en turf. Prachtige balans en duidelijk voller van smaak naast de toch al uitstekende 12Y. Veel toegankelijker dan de 25Y en in het algemeen plezieriger om te drinken. Waardering kan tamelijk variŰren en is erg gevoelig voor wat voorafging. In 2005 maakt Jos weer eens een oude botteling open (92), in oktober 2006 de winnaar in een tripeltest met de 15Y en 16Y OB (90) en op 1 mei 2010 overtuigend superieur aan de nieuwe 21Y en terug in de top (91).  
Highland Park 25 Y, 50.7% (botteling 2004 in vierkante doos) 90 Geproefd bij Glenturret op 28 mei 2004. Neus: as, turf, mooi sherryhout, vanille, heide, hooi, en provencaalse kruiden. Smaak heeft mooi eiken, zoete malt, kaneel, vanille, beetje turf, marmelade. De afdronk is vol, zoet, honing, as en iets droog. Na verloop van tijd steeds droger (93). Ruim 6 jaar later op 27-11-2010 gaat deze botteling fors onderuit in het blindrondje van Michel met slechts 87 punten.  
Highland Park 1985, 50.1%, bottled July 2008, 271 bottles, Cadenhead's 90 Vlissingen 27 september 2008 (25e). Neus: Wow! Zeer fruitig, ananas, subtiel turf en malt. Zeer zachte smaak en complex. Heerlijke afdronk vporo fruit en hout. Een onverwachte topklasse Highland Park bij Dutch Connection.  
Highland Park 24Y, 52.3%, Distilled 17-9-1981, Bottled 28-9-2005 from oak refill cask number 6061, 244 bottles. Dewar Rattray Cask Collection. 90 9e op festivalzondag 2005. Neus is fantastisch! Mooi zoet, honing, heide, hooi, turf, ziltig, malt. Ook de smaak is een sensatie: een sublieme balans tussen turf, zilt, malt, honing en heide. In de mooie droge afdronk gaat ook alles goed. Zeker zo goed als de 25Y botteling van de distilleerderij en misschien zelfs wel beter.... Dewar Rattray doet het uitstekend dit jaar!! Punten bevestigd bij Melgers op 15-3-2007 en fles meegenomen en ingezet als blindganger met wisselend succes op genietschapsbijeenkomst 22-12-2007. Augustus 2008 is de fles nog half vol maar helaas behoorlijk achteruit gegaan in smaak. Omlaag van 92 naar 88 punten; gemiddelde score genomen. Een fantastische fles, maar je moet hem sneller leegdrinken dan mijn tempo toestaat.   
Highland Park 18 Y, 43% (gedistilleerd in 1960; botteling uit 1978!!) 90 Mystery guest van Michel op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006. Neus: mooi hout, kersen, heerlijk zoet. Smaak is zacht en boterig, malt, cake, pruimen, rozijnen, vijgen, vanillevla. Afdronk is zacht en filmend met veel vanille. Grote verrassing als dit een Highland Park blijkt te zijn uit een ver verleden; waar is de turf en de heide gebleven. Is dit een verschil in bereiding of verandert whisky dan toch in de fles???  
Highland Park 25 Y, 53.5% (oude botteling in ronde houten koker) 90 Zeer complex en door de cask strength behoorlijk ruig. Het eerste mondcontact is geweldig; veel smaken die uiteindelijk door de houtnectar worden overtroffen. Een zeer lange en droge afdronk met een zeer aparte houtsmaak (niet altijd plezierig).  Eindigt helaas niet op 1 en in eerste instantie zelfs onder de HP 18Y. Er is zoveel te proeven, maar de smaken komen er niet goed uit. Water toevoegen maakt veel los, maar de smaak gaat daar weer niet op vooruit. Avontuurlijk en te complex om snel te kunnen doorgronden. Is blijven groeien in waardering en uiteindelijk toch vlakbij de 18Y uitgekomen.  
Highland Park, 1988-2004, bottled from private cask of Werner Hertwig on 17-6-2004, 55%. 90 Super Wigman Tastung 2004. Neus is prachtig compleet met zee, turf, hout en heide. Smaak is allround, vol en prachtig in balans. Allen de afdronk eindigt een beetje stroef. Zeker op het niveau van de owner's botteling. Wel leuk om een vaatje te hebben van zulk goed spul...  
Highland Park 1968, 40Y, 40.9%, Cask# 3464, distilled 28-03-68 and bottled 11-11-08, bottle 10 of 175, Duncan Taylor 90 Potstill festival 2 oktober 2010 (2-3). Neus: heerlijk zoet en fruitig, vleugje turf. Wat complexer en spannender dan de 2 voorafgaande DCs. Smaak: wat dun en fragiel voor een Highland Park. De turf is verscholen achter de honingzoete belegen malt en sappig hout. Lange en lekkere afdronk met veel hout en aardse nasmaak.  
Highland Park 21Y, 40%, created exclusively for travel retail 89 Neus: veelbelovend, zoet, vanille, rokerig, fruitig (mandarijn, rode grapefruit) belegen malt. Smaak: begint zoet, zeer fruitig, heerlijk intense nectar, mooi hout en dan ineens breekt de turf door die de lange rokerige afdronk ook stevig gaat bepalen. Uitstekende balans en een enorm hoge drinkability. Geweldige all-round botteling gevonden maart 2010 in duty free Heathrow. Start op 90 punten maar in een H2H tegen de klassieke 18Y wideneck oude verpakking bij Erik met het genietschap op 1 mei 2010 (9e) gaat de score een puntje onderuit.  
Highland Park 14Y, 56.7%, Jack Wieber's Scottish Castles Collection, cask# 8085. 1991-2006 89 Geproefd Groningen 2007 vrijdag (3e). Neus: floraal, fruitig, turf en enorm kruidig (maggi, peper, kruidnagel). Smaak: complex, verwarmend, zoet en kruidig. Mooi turf, hout en malt. De kruidnagelsmaak blijft doorgaan in de mooie drooge afdronk vol hout en turf. Bepaald geen typische Highland Park, maar uitstekend van kwaliteit.  
Highland Park 16Y, 56.4%, bourbon cask #3953, distilled 23.04.1990 and bottled 10.08.2006. Dewar Rattray. 89 6e bij Melgers op 15-3-2007. Neus: is dit Highland Park?? Enorm turf, medicinaal, rook en clean bourbonwood. De smaak is ook ruig, vol houtskool, planten, turf, jodium. Ook met water nog medicinaal. Turf gaat ook door in de lange en prettig droge houtige afdronk. Smaakt meer naar Caol Ila dan Highland Park, maar het is wel een uitstekende whisky.   
Highland Park 1978, 46%, McIntyre┤s Malt Whisky Coy., no age statement (at least 20Y according to bar staff) 89 Onverwachte score van een mij volkomen onbekende bottelaar (blijkt later een sublabel van Murray McDavid voor de Japanse markt) in hotelbar 4 Jahreszeiten, Iserlohn op 12-7-2004. Neus: uitnodigend, heerlijke zoete belegen malt, gember, honing, fruit (perzik, appel, ananas), licht zilt en nauwelijks turf. Waar is de heide?? Smaak: vettig, boterig, malt, vanille, honing, fruitcake en vers gebakken witbrood. Dan komt er langzaam wat turf en zee naar voren, maar nog steeds veel minder dan gebruikelijk bij Highland Park. Bij volgende slokjes blijft de turf en zee subtiel aanwezig en verandert de eerste indruk die je van de whisky had. Een prachtige elegante smaakontwikkeling. De afdronk is verwarmend, filmend, lang en met een mooie volle hout en vanille nasmaak, die voor het mooi iets te stroef eindigt. Prachtig mooie balans. Flesje gevonden en ingezet op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005 bij Huub. Tweede keer proeven bevalt nog steeds uitstekend, maar geen 91 punten meer (extra smaaknotities toegevoegd aan bovenstaande tekst).  
Highland Park 1986, 19Y, 55.3%, 2nd fill sherry butt #2793, special botteling for Whisky Festival Leiden 2005. 89 1e op festivalvrijdag 2005. Neus: eikenhout, stroopwafels, rozijnen, cacao, leer. Smaak is onverdund nogal gesloten, maar wel complex: waxy, amandel, chocolade, hout, droog fruit (pruimen, abrikoos). Droge afdronk. Verwarmend!! Wat water toevoegen geeft mooie opening. Neus wordt behoorlijk fruitiger (citrus, banaan) en krijgt ook iets meer rook. Ook de smaak wordt wat spannender. Amandel blijft aanwezig en gelukkig ook het prikkelende en verwarmende karakter. Abrikoos, leer en een beetje turf komen nu meer naar voren. Doet wat denken aan de 25Y ! Afdronk begint prachtig, maar krijgt al snel wat minder prettige bitterheid en iets overheersend hout. Strafpuntjes voor de afdronk en deze wis had misschien beter een paar jaartjes eerder uit het mogen gaan. Herkansing bij Jos april 2006: minder problemen met de afdronk.  
Highland Park 24Y, 51.5%, Distilled 17-9-1981, Bottled 28-9-2005 from oak refill cask number 6062, 266 bottles. Dewar Rattray Cask Collection. 89 Geproefd als 5e op Whiskyfair Dufftown op 30 april 2006. Neus: honingzoet, enorm fruitig, malty, rokerig. Smaak heeft enorme body: bourbon zoetheid strijdt met fruit, turf en rook. Verwarmend en complex. Met water komt de turf iets meer voren. Prettige licht droge ziltige afdronk. Wederom een prachtige Highland Park botteling van Dewar Rattray, maar haalt niet de perfectie van cask 6061.  
Highland Park 12 Y (botteling 1997-2000; het zwarte label zonder zonnetje als in Jackson's 2000 boekje) 88 Dit was lang een van mijn favoriete allrounders; altijd lekker. Neus: malt, honing, heide, gedroogd fruit, turf, rokerig. Smaak is zacht en zoet en prachtig in balans met de stevig aanwezige turf. Hout, malt, turf, kruiden (nootmuskaat), fruitig (marmelade, abrikoos), geroosterd brood. Een lange zoete en licht droge afdronk met hout en kruiden. Een uitgekiend mengsel van bourbon en sherryvaten. De eerste fles in 1997 is 90 punten; de tweede in 1999 slechts 84 (niet op label gelet; zie andere HP 12Y entries). Op Gall&Gall proefavond mei 2000 terug in de subtop. Bij Jos op 20-4-2002: 89. Maart 2004 nog een liter oude voorraad kunnen scoren, die weer op het bekende niveau scoort (ook als mystery guest bij genietschap op 12 juni 2004). Juni 2007 een veilingfles: 88; iets lager gescoord in gebietschapsbijeenkomstem 1 september en 22 december 2007.  
Highland Park 16Y, 1987-2003, 50%. Old Malt Cask Douglas Laing 88 Whiskyfestival Den Haag 2003 (16e). Neus: vol, uitnodigend, zoet, fruitig (perzik), rook. Smaak: vanille, zilt, honing, heide, cleane bourbonhoutsmaak, verwarmend. Prettige droge afdronk.   
Highland Park 1977, 21Y, Limited Bicentenary Distillery Edition, 40% 88 Een behoorlijke teleurstelling op genietschapsbijeenkomst 1 december 2002 door de bedroevende prijs/kwaliteit verhouding. De neus is een prachtige cocktail van rook, turf, malt, heide, sherry, vanille en leer. De smaak is ook weer prachtig allround met veel vanille, fruit en chocolade en minder turf dan verwacht. De afdronk is lang met een mooie houtsmaak. Mooi in balans, maar verder gebeurt er weinigt. Toch een minder avontuurlijke reis dan de 3 voorafgaande top Ardbegs. Cruciale vraag: is dit wel beter dan de 18Y?? Bij herproeven helaas geen verbetering. In een dramatische blindproeverij tegen de oude 12Y (zwart label) en 18Y eindigt deze als laatste! Op de Oud & Hout 2 proeverij van 28-3-2003 blijkt hij gelukkig wel lekkerder dan de nieuwe 12Y botteling, maar nog steeds minder dan de veel goedkopere 18Y.  
Highland Park 1985, 19Y, 54%, Signatory Vintage Cask Strength Collection series. Distilled 17.06.1985 & Bottled 18.05.2005. Hogshead # 2911, bottle 80 of 296. 88 14e op Pot Still festival 2005. De laatste van het festival gehaald bij Signatory. Prachtige neus met veel vanille, heide, gras, malt, rook en aarde. Smaak is subtiel, malty, mooi rokerig, beetje aarde/turf, heide. Mooie cleane houtafdronk; misschien een tikje te droog. Bonuspunten voor de goede balans.   
Highland Park 1988, 18Y, 58.2%, bottled September 2006, 678 bottles, Cadenhead's Authentic Collection 88 Neus: houtskool, rook, turf, rookvlees, kruidig. Minder zoet dan de 18Y OB. Smaak: verwarmend en complex! Heerlijk hout, turf, licht bittertje en hoge drinkability op deze sterkte. Droge afdronk met vrij veel hout.  
Highland Park 1989, 12 Y, 56,6%.  Blackadder Raw Cask. 88 Krachtige neus; vol rijk, sherry. Smaak complex en verwarmend. Water noodzakelijk voor opening. Na water toevoegen mooie zoete smaak met veel ontwikkeling (rook, hout, sherry, heide, en misschien een vleugje zilt). Een van de hoogtepunten bij Gert (2/3/2002)  
Highland Park 1995, 57.9%, bottled 2006. Gordon & MacPhail Reserve (green label) 88 Pot Still Festival 15 april 2007 (5e). Neus: na de Imperial neust dit uitstekend: de allrounder is er weer! Turf, rook, heide, gras, bloemen, malt, vanille. Smaak onverdund is iets te scherp voor mij. Met water een stuk prettiger drinken, maar het blijft een krachtige en complexe whisky: mooi fruitig naast het hout, kruiden, turf, rook en malt. Lange afdronk met pittige kruidige nasmaak. Prachtige botteling.  
Highland Park 18 Y (botteling 2004 in vierkante doos) 87 Nieuwe verpakking van deze klassieker geproefd bij Jos op 14-6-2004 naast Highland Park 12 Y met zwart label en met ondergaande zon label. Dit benadrukt nog een de uitzonderlijke klasse van de oudste 12Y botteling. Deze 18Y is van vergelijkbaar niveau maar wat vlakker, minder pit en wat meer houtkarakter. Dubbeltest naast de oude 18Y: minder interessante neus, maar de smaak is vergelijkbaar. Mei 2007 fles aangeschaft bij bezoek distilleerderij en geproefd in de ring van Brogar op Orkney. Neus: malt, honing, turf. In een heideveld valt de heide in de neus niet zo op. De smaak is heerlijk zacht en zoet, malt, vanille en hout mooi in balans met de juiste hoeveelheid turf en rook. Heerlijke lange zoete afdronk.  
Highland Park 18Y, 43% (nieuwe botteling 2006 - 2012 in ovale fles) 87 3e op Leiden 2006, deelfles 2009 en sample juni 2012. Neus: honing, appel, hooi, malt, licht rokerig. Smaak is zacht, elegant en subtiel. De zoete malt, fruit (appel, marmelade), honing is mooi in balans met het hout dat geen moment overheerst, de kruidigheid, de rokerige lichte turf smaak. Blijft een mooie allround malt whisky. Afdronk is kruidig, peperig met een droge aardse nasmaak. herzien
Highland Park 12 Y, 40% (botteling 1999(?)-2003 in ronde koker, maar met opgaande zon op het label) 86 Dubbeltest bij Jos op 14-6-2004 naast de 12Y met zwart label. Neus van deze duidelijk minder elegant: iets leerachtig en meer hout. Smaak is nog steeds uitstekend, maar toch duidelijk minder in balans en mist ook de rook die later opkomt. Deze botteling zit duidelijk tussen het niveau van het klassieke zwarte label en de nieuwe vierkante doos in.  
Highland Park 23Y, 56.7%, distilled 1982 and bottled 2006, cask #1340, RMW 86 Geproefd in het blindrondje bij Michel op 27-11-2010. Neus: heerlijk fruitig (ananas, perzik), zoete malt, floraal. Smaak is zeer zacht en blind is meteen duidelijk dat er een respectable leeftijd wordt geproefd. Intens fruitig, tikje bitter hout naast de honingzoete malt. Afdronk heeft veel hout en eindigt plakkerig (strafpuntjes)  
Highland Park 1988, 13Y matured in a sherry butt, 46% Signatory Un-Chillfiltered Collection. 86 Neus: hout, rook, heide/gras, boterig, malty & honingachtig zoet. Licht zilt. Smaak: wat scherp maar vol en vettig, zoet. licht turf, ziltig en zeer boterig. Interessante variatie. De afdronk is lang, glad en iets te droog (veel hout). In een dubbeltest met de Aberdeen Highland Park is deze duidelijk minder. In een dubbeltest met Macphail's 8Y wint deze op smaak.  
Highland Park 1990 9Y Wilson and Morgan 46% sherrywood 86 Iets van jodium en verder veel van de 12Y Highland park. Prachtig in balans en een concurrent voor de distilleerderij botteling. Herwaardering als 4e bij de Still (23/2/2001).  
Highland Park 24Y, bottled 2002, Signatory Dumpy, refill sherry butt 86 1e bij Huub op 24 mei 2005 (blind). Neus is zeer alcoholisch (cask strength is meteen duidelijk) met malt, turf, hooi, gras en cleane bourbonwood neus (het blijkt echter een refill sherry butt!!) De vettige smaak is erg scherp met zilt, turf en clean hout. Tamelijk gesloten en scherp en daarom flink water toegevoegd. Neus krijgt duidelijk veel meer fruit (citrus) maar de smaak helaas een vleugje zeepsop (zonder dat het echt storend wordt). De pittige en licht kruidige smaak blijft wel aan de scherpe kant. Mooie houtsmaak die doorzet in de lange droge afdronk. Er komt steeds meer vanille opzetten. Door de zeer peaty en cleane smaak zou ik Highland Park niet zo snel raden. De houtsmaak is zeer clean en erg vanilleachtig voor een refill sherryvat.  
Highland Park 1990, 40%, bottled 2010 86 World of Whiskies Heathrow 9-9-2010. Neus: rokerig, licht turf, fruitig, belegen malt. Smaak: zoet, fruitig, mooi hout en turf. Lange licht droge en rokerige afdronk. Beste van de proefsessie, maar haalt toch niet het niveau van de voorafgaande 21Y duty free edition; ook jammer van de 40%.  
Highland Park 12Y single cask 1989-2001; Aberdeen distillers 85 Verrassing bij Jos op 20-4-2002. Neus: boter, hout, licht en wat muf. Smaak heerlijk zacht en boterig met een lange prettige houtafdronk. Je mist het allround karakter van de distilleerderij 12Y (als referentie er naast gehad; duidelijk meer zee en turf), maar weer een geslaagde onafhankelijke botteling.  
Highland Park 15Y, 55.4%, Dewar Rattray 85 14e op festivalzondag 2004 en 7e op Dewar Rattray masterclass. Neus: is dit Highland Park?? Er is veel turf (25-30 ppm volgens presentator) en rook aanwezig. Smaak is ruig, oily, zilt, plantaardig, jodium en een vleugje heide. Ook met water blijft er een duidelijk medicinaal karakter aanwezig. Doet meer aan Islay (Caol Ila) whisky denken dan aan de subiele allroundheid van Highland Park. Het resultaat is echter uitstekend.  
Highland Park 16Y, 1990-2006, 58.7%, cask 5831, 1272 bottles. 85 13e op Leiden 2006. Weer een speciaal flesje van HP en uit een goed sherryvat als ik op de neus af ga: mooi zoet fruit (kersen, marmelade) naast de rook, licht turf. Smaak is verwarmend, rokerig, intens zoet en tegelijk kruidig. Wat overdadig in het hout. Met water wat meer rook, turf en kruidnagelen. Vrij droge afdronk met mooie hout en turfsmaak. Wat minder lekker dan de 2005 festival botteling.  
Highland Park 1989-2000, 11 Y, 57,7%, cask 11582.  Signatory Vintage Dumpy Bottle 408/630 85 De tweede independent Highland Park bij Jos op 20-4-2002. Weer een rijke compositie die behoorlijk afwijkt van zowel de distilleerderij als de Blackadder & Aberdeen edities (88). Jos zet hem nog eens in op de genietschapsbijeenkomst van 13-12-2003. Nu valt deze botteling toch beetje tegen. Mooi zeekarakter met heide en houtsmaak maar aan de scherpe kant en minder allround dan distilleerderij botteling. Met een beetje water neemt de scherpte alleen maar toe.   
Highland Park 38Y, 43%, distilled 1970 and bottled 2008, Gordon & MacPhail Rare Old 85 Blindproefrondje Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: now we're talking! Lekker zoet, methol, fruitig, oud hout. Smaak: intens fruit, peredrups, bitter hout, melkchocolade, licht turf. Complex met wat synthetisch bijsmaakje. Mooie filmende afdronk met een houtbittertje.  
Highland Park 8Y, 40%, MacPhail's Collection 85 Dubbeltest met nieuwe botteling van de 12Y bij Jos. Neus: zeer rijk en veelbelovend. Zee, sherry, hooi, malt, superaromatisch. De neus van de 12Y is duidelijk stukken minder interessant. De smaak is veel krachtiger dan je verwacht bij 40%; iets te scherpe en assertieve binnenkomst maar prachtig van smaak. Heeft naast Highland Park ook iets van een ruige Glenfarclas. Lange kruidige (peper?) afdronk. Verwarmende whisky. Tweede dubbeltest naast Signatory Unchillfiltered 13Y loopt gemengd af: betere neus, maar ruwere smaak.  
Highland Park 16Y, 40% (botteling 2006 in vierkante doos) 84 In 2006 gelanceerd voor taxfree verkoop, maar geproefd op 2-5-2006 in Ben Loyal hotelbar in Tongue. Oktober 2006 deelfles aangeschaft (86). Minder indrukwekkend in het blindrondje bij Michel op 27-11-2010 (82). Neus: uitnodigend, heide, bloemen, honing, malt, boenwas, mooi hout, rook en turf. Smaak heeft een mooie balans van rokerigheid, fruit, brood, malt, maggi en hout. Minder turf dan verwacht op basis van de neus, maar het is duidelijk aanwezig. De vooral zoete afdronk heeft veel hout en eindigt niet echt lekker. In een tripeltest naast de 15Y is deze 16Y duidelijk veel voller van neus en smaak. De 18Y blijft echter superieur  
Highland Park 1984, 58.6%, Gordon and Mac. Phail 84 Klein slokje op de proefzolder van Wees; alweer een interessante onafhankelijke botteling. Wat scherp door het hoge alcoholpercentage.  
Highland Park 1990, 16Y, 58.7%, sherry butt #5831, 1272 bottles, bottled 2006. 84 Groningen 2007 (11e op 2e dag). Neus: veel sherryhout, autobanden/rubber, rood fruit, chocolade. Smaak is krachtig met nogal overheersend sherryhout. Turf, rokerig, fruitig, marmelade. Na de fantastische 30Y gaat dit niet helemaal goed. Een droge en vrij stroeve afdronk vol hout. Minder mooi sherryvat dan de 2005 Leiden botteling, maar deze verdient nog een tweede kans (86). Herkansing in 2008 geeft een lagere score (84).  
Highland Park Leif Eriksson Release, 40%, Limited edition exclusive to global travel retail, wholly matured in american oak casks. 84 Geen leeftijd op deze relatief prijzige fles.Neus: mooi fruitig (sinaasappel), kruidig, vanille, malty, licht rokerig (minder turf dan gebruikelijk). Smaak: meer pit dan de neus doet vermoeden; turf aanwezig, kruidnagel mooi in balans met de zoete malt en vanille. nieuw
Highland Park 15Y, 40%  83 2e op festivalvrijdag 2005. Na de zwaar sherried festivalbotteling heeft deze neus heel wat meer HP karakteristieken: heide, gras, bloemen, licht turf, rokerig en frisse moutgeur. De smaak begint zoet en voorzichtig met veel vanille, marmelade en malt. De turf en rook komen later sterk naar voren, maar helaas ook wat feinty en leerachtig karakter. De afdronk is droog, nogal plakkerig en beslist niet indrukwekkend. Goede whisky, maar had er iets meer van verwacht t.o.v. de 12Y na de neus. Herproeven met Jos oktober 2006 in een tripeltest met de 16Y en de 18Y geeft dezelfde score.   
Highland Park, 12Y, 60%, cask # 1550, limited edition 83 Vlissingen 27 september 2008 (24e). Neus: gedroogd fruit, turf, aarde, sherryhout, linnenkast. Mooie neus, maar de smaak is onverdund erg scherp. Met wat water toegankelijker maar de droge turf en zoete sherryhoutsmaken worden geen vriendjes. Sappige droge afdronk. Interessant.  
Highland Park 14Y, 1989-2004, 54,6%, Cadenhead's 82 6e op Cadenhead proeverij 21-5-2004. Neus is zeer alcoholisch, leerachtig, kruidig; niet bepaald aantrekkelijk. Onverdund niet goed te trekken. Mooie opening met water. Smaak heeft veel turf, licht medicinaal, malt, maggi, kruidig en leerachtig. Doet aan Clynelish denken. Een bijzonder botteling met zijn kale bourbonhoutsmaak. Voor prijs/kwaliteit kan dit naar mijn smaak niet tippen aan de allround owners botteling.  
Highland Park 12 Y (botteling 2003-2006 in vierkante doos) 81 Schokkende ervaring met Highland Park nieuwe verpakking in mei 2003! Deze fles komt niet in de buurt van de allround classic die Highland Park 12Y in herinnering was. Nog steeds mooie geur maar de smaak is wat wee´g. Het lijkt wel of hier veel meer bourbonvaten zijn gebruikt (83). Blind geproefd als mystery guest bij Huub op 13-9-2003 weer 82/83 punten. Bij Jos in feb. 2004 moet de nieuwe botteling het in een dubbeltest afleggen tegen het jonge broertje van 8Y van MacPhail's Collection, terwijl de oude botteling in de ronde koker duidelijk superieur is. Ook Huub heeft een nieuwe botteling die slecht bevalt. Zou het nog goed komen met deze eens favoriete value for money whisky? Als 3e op festivalvrijdag 2006 na de HP 15Y daalt de score nog 2 punten.   
Highland Park 1988-2000, 46%, Murray McDavid refill sherry butt 81 Toegift bij Gert op 21-2-2004. Zeer lichte kleur. Neus is zeer fris en fruitig (citrus). Smaak is zeer clean: veel graan, fruit en op de achtergrond iets zilt. Blind geproefd zou je dit geen moment een Highland Park noemen; het allround karakter en zee/turf verhaal is afwezig. Prettig gladde houtafdronk. Bijzondere botteling.  
Highland Park 12Y, 58.9%, sherry cask #974. Specially selected and bottled in Scotland for Maxxium Netherlands (35 cl bottle). 80 4e op Gall&Gall festival Almere1-11-2009. Neus: sherryhout, boenwas, marmelade, licht turf, cacao. Smaak is erg gesloten en onverdund bijzonder alcoholisch. Houtnectar. Filmende afdronk vol hout. Water toevoegen (naar 45-50%) geeft een veel mooiere en fruitiger neus, maar de smaak blijft messcherp met tamelijk overheersend hout. Mist het allround karakter van de 18Y, maar heeft wel ballen.  
Highland Park 1986-2005, 55.7%, Scott's Selection 80 Geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (18e). Neus is gesloten en alcoholisch; zeker in vergelijking met de voorgaande Scott's Bruichladdich. Smaak onverdund is vettig en malty. Met water een stuk toegankelijker, maar nog steeds niet indrukwekkend. Waar is de heide en de turf? Het allround karakter van de 18Y mist en ik denk dat ik zelfs liever de nieuwe editie van 12Y van de distilleerderij drink.   
Highland Park 12Y, 40% (botteling 2006-2007 in ovale fles) 78 4e op Leiden 2006. Neus is een klein drama na de 18Y. Waar zijn de bloemen en de heide gebleven? Dun en bleek. Wel floraal, grassig, wat turf, beetje rook, vanille, malt, hout. Smaak is ten opzichte van voorgaande bottelingen ook weinig expressief. Appel, perzik, licht turf, malty, iets droog hout. Afdronk is vrij droog en wat plakkerig. Het is droevig, maar de HP12Y behoort nu tot de middenmoot voor mij i.p.v. de prijs/kwaliteit topper die het ooit was. Herkansing bij bezoek aan distilleerderij op 1 mei 2007 geeft identieke score. Neus wordt nu een stuk milder beoordeeld, maar de smaak en afdronk blijven zeer teleurstellend. Ook onderuit bij een H2H tegen Dalmore 12Y en Glen Ord 12Y.  
Highland Park 12Y, 55%, Saint Magnus Edition Two, Bottled in 2010 in a limited edition of 11.994 bottles. 78 14e met genietschap 8-1-2011. Neus: sherryhout, zwavelig, rook en turf. Met paar drupjes water komt gedroogd fruit en cacao naar voren. Smaak is krachtig en scherp. Bitter hout, zwavel, aarde, tabak, rookvlees.Subtiliteit is ver te zoeken. Met water gaan de scherpe randjes eraf, eindelijk wat fruit en rokerige malt. best wel complex, maar de droge zwavelsmaak kost veel strafpunten. Afdronk: droog hout en branderige nasmaak alsof je superol hebt geslikt. De meeste genietschappers serveren hem totaal af; ik vind hem wel intrigerend, maar die zwavel....  
Highland Park 1980, 23Y, 54.8%, cask 7367, bottled on 19-9-2003 exclusively for German connaisseurs, non chill filtered, 498 bottles. 77 Zeer luxe verpakking. Kleur bijna oranje! Neus: hout, sherry, hout, beetje fruit (sinaasappel),zoet en hout. Smaak is ook over de top met hout nectar, zeer complex en gesloten. Met een paar drupjes water wat opener: rook, heide, turf en marmelade worstelen zich door het hout. Met meer water zachter, maar dit doet de nectarsmaak verdwijnen en een wat stroevere houtsmaak loskomen. De droge afdronk heeft zeer veel hout (hier heb je niet altijd zin in) en een prikkelende nasmaak. De smaak van de whisky blijft wel intrigeren op dezelfde manier als mijn eerste 25Y oude fles. Eerste keer volledig afgebrand door de meeste genietschapsleden op 12 juni 2004. Dit vat had eerder op de fles moeten gaan. Op 14 juni bij Jos naast twee versies 12Y en 18Y getest en weer iets opgewaardeerd (86). Bij volgende keren proeven wordt helaas steeds duidelijker dat deze whisky niet goed in balans is en je nooit echt een plezier doet.  
Highland Park 1977, 20Y, Signatory 43%. Oak. 76 2e bij Henk (24-6-2002). Veel malt, esters en vanille in de neus. Wat geparfumeerd en dan veel turf, malt en rook. Tamelijk scherp. Met water verbetering (zachter). Medicinale houtafdronk en wat plakkerig. Niet in balans. Ook geen moment het idee dat het om een oude whisky gaat.  
Highland Park 1996-2006, 58.8%. Specially selected and bottled in Scotland for the Ambassador Cask 2, Sherry cask no. 1071, Limited edition. 75 Fles aangeschaft bij bezoek aan distilleerderij op 1 mei 2007 en geopend in blindproefrondje genietschaps bijeenkomst 22 december 2007. Neus is ronduit onplezierig: alcoholisch, ranzig vlees, BBQ houtskool, zurig brood, azijn, chloor, kruidig, licht rokerig. Met wat water meer floraal, citrusfruit, vanille, yoghurt, maar het blijft onplezierig neuzen. De smaak is onverdund erg krachtig en verwarmend, maar goed te drinken op deze sterkte en beter dan de vreselijke neus. Boterig en creamy, vlezig (BBQ), een licht medicinaal karakter, turf, malt, rozijnen, stroeve houtsmaak. Minder all-round dan een standaard Highland Park maar toch wel complex en intrigerend. Jammer dat er een vieze bijsmaak is die ook de droge en kruidige afdronk gaat overheersen. De vettige smaak blijft bij verder verdunnen; de whisky wordt er echter niet veel beter van. In het rijtje miskopen; waarom een single cask botteling van dit gemaakt?  
Highland Park 13Y, 61.5%, The Clydesdale. Distilled Nov 1992 and bottled Sep 2006. Cask 0028/20571. 444 bottles 74 Geproefd Groningen 2007 vrijdag (14e). Neus: heftig alcoholisch. Na de prima Caol Ila van dezelfde bottelaar is dit even schrikken. Ook de smaak onverdund is vuurwater. Met water toevoegen wordt het allemaal niet veel beter. Smaak blijft messcherp en dit mist totaal het allround karakter van Highland Park.   
Highland Park 1997, 54.3%, Refill Sherry Butt, Cask# 5822, distilled 17-11-97 and bottled 03-09-10, Gordon & MacPhail Reserve 73 Potstill festival 2 oktober 2010 (2-6). Neus: autobanden, rubber, zwaar sherryhout, onaantrekkelijk. De smaak is onverdund krachtig en helaas niet beter dan de neus. Turf heeft meer een asfalt dan een aards karakter, boterig, een licht medicinaal karakter en een stroeve houtsmaak. Droge en zwavelige afdronk. Doet wat aan mijn Ambassador miskoop denken.  
Highland Park 1991, 17Y, 46%, cask 15100, distilled 17-9-1991 and bottled 17-9-2008, Signatory Vintage, 787 bottles 65 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (20e). Neus: turf, vanille, honing, malt. Smaak: zepig, filmend, turf. Er zit een bijzonder vervelend bijsmaakje aan deze Highland Park.  
Hillside: Zie Glenesk-Hillside  
Hokkaido Pure Malt: zie Yoichi  
  House of Lords
House of Lords, 43%, B260 73 Sample van Richard september 2006. Neus: fruitig (banaan, citrus), grainy, zurig, wijn, vanille. Smaak is vrij zacht en boterig, kaakjes, vleugje turf. Duidelijk nog wat jong. Afdronk is zurig en wat plakkerig en eindigt nogal droog.  
  Housemalt
Housemalt, Wilson & Morgan, Single Islay Malt Scotch Whisky, 43%, cask 655-672, distilled Jan. 1995 & bottled in 2004.  85 Winnaar value for money tasting bij Gert op 11-6-2005. Neus is veel rijker dan de voorgaande Ultimate botteling en zeer uitnodigend tot consumptie: mooi turf, rokerig, sherryhout(?), zoet en planten. Smaak is mooi in balans: prachtig planten, turf, zee, licht medicinaal, zoet en fruitig (sinaasappel). Ook in de droge en zoete afdronk blijft alles goed gaan: mooi hout en fruitige zoetheid. Welke distilleerderij is dit? Ik gok op Bowmore (86). Tweede keer proeven in een dubbeltest bij Jos is deze inderdaad beter dan de later door mijzelf gekochte Housemalt.  
Housemalt, Wilson & Morgan, Single Islay Malt Scotch Whisky, Medicinal, smoky, 43%, cask 14997-15003, distilled November 1995 & bottled in October 2004.  82 Gekocht n.a.v. hoge score cask 655-672. Deze editie is echter wat bruter en minder zoet. Deze lijkt meer op Caol Ila (vanwege planten, jeneverbes), maar Bowmore & Laphroaig (medicinaal) zijn ook opties. Wel een prettige Islay whisky. Regelmatig gebruikt als booster in de kreeftensoep!  
Housemalt, Wilson & Morgan, "Smokey & medicinal", bottled 2001 (men zegt Bruichladdich 8Y) 78 14e op festival 2001. Mooi af voor zo'n jonge whisky. Eindigt boven de oude Bruichladdich distilleerderij edities van 10 & 15Y.   
Hudson Four Grain Bourbon Whisky, 46%, Corn, Rye, Whear and Malted Barley, Year 07, batch 3, bottle 182, Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York 72 Vlissingen 27 september 2008 (16e). Veel kruidiger en complexer dan de voorgaande Bourbon. Smaak is nog niet indrukwekkend maar wel een leuke poging om uit het standaard Bourbon concept te komen. Hout, vanille, zoet, kruidig. Droge en zoete houtafdronk.  
Hudson Manhattan Rye Whisky, 46%, Year 07, batch 3, bottle 22, Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York 69 Vlissingen 27 september 2008 (14e). Neus: pepermunt, kruidig, spirity. Smaak: na de kleurloze Corn is dit tenminste whisky. Kruidig, laurier, zoet. Al aardig wat hout in de smaak en afdronk.  
Hudson Baby Bourbon Whisky, 46%, 100% NY Corn, Year 07, batch 7, bottle 655, Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York 65 Vlissingen 27 september 2008 (15e). Neus: vanille, hout, marsepein. Smaak valt tegen na de Rye whisky. Wat waterig en spirity. Uiteraard wel de typische bourbon zoetheid en vanille. Afdronk is wat lijmig met sappig hout.  
Hudson New York Corn, 46%, Tuthilltown Spirits, Gardiner, New York (geen whisky) 10 Vlissingen 27 september 2008 (13e). Kleurloos. Neus: BAH; nog duidelijk new make spirit. Met veel water iets van graan en vanille. Niet drinkbaar wat mij betreft.  


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboom



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties