Versie

april 2013uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

Vallei: Valley Whisky, 40%. 40 15e op WFNN 2008. Neus: eau-de-cologne, spirity, moutwijn. Smaak: onaf, niet lekker. Gaat volkomen onderuit na een Fettercairn….veel te jong in de fles. Waarom toch..?  
Van Wees Blended Malt Whisky, leftover 2009. 79 Geproefd bij Erik 1-5-2010 in het blindrondje. Neus is zeer floraal en fruitig (limoen, grapefruit, perzik), licht rokerig, complex. Smaaak is verwarmend, gedroogd fruit, zoet en wat lijmig van smaak. Houtbittertje komt laat naar voren, maar de afdronk blijft toch vooral zoet en helaas plakkerig (strafpunten). Het overzicht van het grote aantal malts waaruit deze blend is gemaakt staat op het proeverijverslag op de website van het genietschap.  
Van Winkle Family Reserve Rye, 13Y, 47.8% (95.6 proof) from Pappy van Winkle's Private Stock 86 Geproefd bij Michel op 15-3-2007. Neus: heerlijk kruidig, roggebrood enniet die overdreven zoete geur die sommige bourbons kunnen hebben. Hetzelfde gaat op voor de smaak: zeer intens, verwarmend, hout, vanille, kruiden. Prachtig in balans en een echte genietwhisky.   
Van Winkle Special Reserve, 12Y, 45.2% (90.4 proof), Lot "B". 85 Geproefd hotelbar Houston Juni 2006 (83) en fles geopend Augustus 2008 (85). Neus: heerlijk zoet, licht rokerig (houtskool), eiken, vanille, gedroogd fruit, banaan, licht kruidig. Smaak is zeer zacht en heerlijk zoet zonder plakkerigheid. Volle stroperige smaak, pannenkoeken, honing, chocolade. Het krachtige eikenhout blijft onder controle en er komt langzaam een bittertje en wat mint naar voren wat doorzet in de mooie droge afdronk. Een uitstekende Bourbon met een extrem hoge drinkbaarheid (veel meer dan de Pappy Van Winkle) en uitstekende balans.    
Van Winkle: Pappy van Winkle Family Reserve, 20Y, 45.2% (Bourbon). Distilled at Stitzel-Weller distillery.  85 Sample van Richard Mooring. Een extreem oude Bourbon. Zeer krachtig aroma: naast de karakteristieke Amerikaanse whiskygeur ook zeer kruidig met een licht zurige mentholgeur en natuurlijk veel hout. Heerlijke volle stroperige smaak. Veel hout, maar het overheerst niet. Geen moment die weeďge zoetheid die Amerikanen vaak hebben, maar wel krachtige vanille, belegen fruitsmaak (rozijnen, pruimen), tabak, stroop. Zeer lange verwarmende en complexe afdronk (marmelade, zoethout). Dit is heerlijk drinken en menige single malt Scotch heeft hier het nakijken! Wie zei dat Bourbons er niet op vooruit gaan als ze lang blijven liggen? In een dubbeltest met Blanton's is dit duidelijk de winnaar (de concurrent lijkt nu wel water). Overduidelijk beste Bourbon tot nu toe (84). Ook de tweede keer proeven als grote finale op proefavond ALX4 verloopt weer zeer indrukwekkend; verder opgewaardeerd en in juni 2006 zelf een fles gekocht in Houston.  
Van Winkle: Old Rip Van Winkle 10Y old Handmade Kentucky Straight Bourbon Whiskey, 45% (Distilled at Bernheim distillery) 80 Toegift op proefavond ALX4. Neus: vanille, hout en redelijk fris. Smaak begint wat stroef, maar wordt al snel fruitiger en heerlijk zoet. Ook iets van mint te proeven in de eigenaardige bijsmaak, die wat aan de Seagram VO aan het begin van de avond doet denken. De afdronk is aan de droge kant, maar blijft goed te doen. Scoort tussen Wild Turkey Rare Breed & Jack Daniels. Net iets minder dan Elijah Craig 12Y.  
Vat 69, 40% 54 Geproefd bij Gert-Jan na de Us Heit November 2005. Neus: spiritus, vleugje turf, licht rokerig, velpon. Smaak: duidelijk jonge grain, spiritachtig, lijmig en plakkerig, zoeter dan de Frysk Hinder (vanille) en een wat bittere houtsmaak. Afdronk is licht rokerig, lijmig, aardappel en droog hout. Goed voor een colamix, maar niet om voor je plezier te drinken.  
Vintage Highland Malt 8Y, 40%, Signatory (mogelijk een Glenrothes) 76 Lichtgele kleur. Neus: fris, clean, vanille, malt, bloemen, fruitig (perzik, citrus) en een vleugje turf. Smaak is zacht, licht vettig (boter), fris malty, zoet en zacht fruitig (banaan, perzik, citroencake). Ook de afdronk is fris en fruitig (appel) en eindigt licht droog. Helaas ook ietsje lijmig. Ondanks de vrij jonge leeftijd en het ongecompliceerde karakter van deze mystery malt valt er veel te genieten. Een leuke aperitief whisky met een bovengemiddelde prijs/kwaliteit verhouding (rond de 20 euro!) die niet snel verveelt. Gaat op bijeenkomst bij Jos op 16-4-2005 onderuit naast de Glengoyne 10Y.  
  Vintage Islay Malt
Vintage Islay Malt, 57% (men zegt een jonge Lagavulin van crica 5Y). 81 Lichte kleur en zeer intense lucht van alcohol, turf, rook en zee. Smaak komt binnen als een kopstoot; zeer ruig en veel turf! Water is hier essentieel om het drinkbaar te maken. Terugverdund naar ca. 45-50% komen er veel lichte tonen los en wordt het zowaar subtieler. Bij nader inzien toch interessanter dan de jonge Ardbeg van Signatory.  
Vintage Skye Malt: zie Talisker  


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboomterug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties