Versie

april 2013



uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

  Oban
Oban 1984 Distillers Edition (Double matured; 16Y; 43%) 87 Deze is nog lekkerder dan de 1980 versie. Neus is zeer aromatisch met veel fruit, malt & sherry (Amontillado finish). In de smaak komt naast de zoete sherry en malt duidelijk turf, rook en een licht medicinaal karakter naar voren. Prachtig in balans en heerlijke afdronk (minder droog dan de 1980 in herinnering).  
Oban 1990 Distillers Edition (Double Matured - Montilla Fino Cask Woodfinish), 43%. Bottled 2004. 87 Uitnodigende aromatische en overwegend zoete neus met veel fruit (perzik, abrikoos, banaan), belegen malt, mooi hout, licht rokerig en een vleugje zee. Ook deze editie heeft weer een heerlijk zacht mondgevoel en een prachtige balans van smaken. Het maritieme karakter van Oban is goed bewaard gebleven: licht zilt, beetje aarde, turf, vanille, malt, banaan, honing, fudge, pannenkoeken. Mooie filmende afdronk met een oprisping van turf en prettige droge en zoete nasmaak.  
Oban 1991 Distillers Edition (double matured), 43% bottled 2005, 14Y;  87 12e op Diageo presentatie 26 september 2005. Na de spectaculaire reeks Rare Malts & Super Premium Malts nog even de nieuwe Distillers editions testen. Na de dramatisch lage score van de voorafgaande Lagavulin DE stelt dit sample me gerust dat de neus en papillen nog goed werken. Prettige aromatische neus met veel fruit, turf, malt, vanille, hout & sherry. Meer turf dan de voorgaande edities in herinnering hadden. Ook in de smaak prachtige balans van zoete sherry, malt, turf, rook en licht zilt. Mooie filmende afdronk. Had nooit gedacht dat een Oban nog eens boven een Lagavulin Double Matured zou eindigen in mijn lijst.   
Oban 1980 Distillers Edition (Double matured; 18Y), 43% 84 Neus: elegant, mooi sherryhout, boenwas, zoet, gedroogd fruit. Smaak: heerlijk zoet en fruitig (abrikoos, pruimen), mooie toevoeging aan de basis malt whisky van Oban. Droge zoete afdronk met lekkere houtsmaak. De zoete sherryfinish voegt wel elegantie en belegenheid toe. Geproefd 2000 en punten bevestigd op 28-12-2007 uit miniatuurtje.  
Oban Distillers Edition 1992, bottled 2006, 43% 84 4e op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus: elegant, zoet, beetje turf en kaas. De smaak is wat stroever dan de 2005 editie en ook het hout overheerst wat. Turf en rook zijn nog mooi aanwezig. Ook de afdronk heeft een wat stroeve houtsmaak wat de rest van het smaakplezier nogal verstoort. Lekker, maar wat minder dan de vorige editie.  
Oban Distillers Edition 1993, bottled 2007, 43% 81 8e op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. Neus valt niet mee na de Cragganmore DE: vlak, malt, citrusfruit en bijzonder licht voor een Oban. Smaak is zacht, creamy, vanille,net als de Dalwhinnie voor mij te vlak. Afdronk is filmend, maar eindigt wat stroef. De laagst scorende Oban DE tot nu toe.  
Oban 14Y, 43% (bottled circa 2000) 80 Neus: vleugje turf en zilt naast de mooie fruitige malt (mandarijn, perzik, abrikoos). De smaak is wat scherp en minder dan de neus doet vermoeden. Mooi malty en fruitig met lichte grondsmaak. Lange droge afdronk die wat wrang eindigt. Begon ooit op 84 maar zakte langzaam af na zeer tegenvallende blindproef bij Gert in 2005 en in hotelbars. Miniatuurtje uit 2000 geopend 28-12-2007 naast de 1980 distillers edition.  
Old Ballantruan: zie Tomintoul.  
Old Farm Straight Rye Whisky, 100 proof. Distilled 1938 and bottled 1943  88 Michel brengt een slokje uit een ver verleden mee. Neus: intens floraal en zoet in het begin. Na enige tijd staan komt er meer graan, cognac, linnenkast en fruit naar voren. Smaak is zacht en heerlijk zoet. Abrikoos, vanille, beetje bitter hout die mooi in balans blijft met de zoete smaken. Wat fragiel bij langer staan in het glas. Zachte en lange afdronk met lekkere houtnasmaak. Hoogst scorende Amerikaan tot nu toe en een waar stukje geschiedenis. Wat een verschil in kwaliteit als je hier een huidige Jim Bean Rye naast zet.  
Old Forester: zie Brown-Forman  
Old Grand-Dad (43%)  Kentucky Straight Bourbon Whiskey 40 Veel te zoet en wee. Bij herkansing december 2002 nog steeds niet lekker, maar verdient toch wel boven Cuba whisky te staan. Vooral de nasmaak en afdronk is erg slecht; beetje marmeladeachtig. April 2004 3e poging (er komt maar geen eind aan dat miniatuurtje): neus: velpon, vanille, hout. Vieze wee´ge smaak met een lijmige nasmaak. Ondanks het upgraden van vele Bourbons in de loop der jaren blijft dit voor mij toch een van de smerigste afdronken tot nu toe.  
Old Havana 70 proof.Blended Cuba Whisky. 30 Mystery guest van Jos op 1 december 2002. Neus: zoet, wee, eau de cologne, vermouth, afstotend. De smaak is ook slecht: synthetisch, hout, rum, wee´ge zoetheid a la Southern Comfort. Afdronk: droog en vies. Rijp voor een BBQ-finish. Punten en smaaknotities bevestigd op genietschapsbijeenkomst 17-6-2006, waar deze superslechte wis nog onderuit gaat naast de Thaise mekong. In de vuurkorf...  
Old Overholt: zie Jim Beam  
Old Rare Blend Black Label, Pantelides Bras, Cyprus 45 Mystery guest bij Andre op 16-9-2005. Neus is vreselijk: wee´g zoet, esterig, oplosmiddel (parketlak/beits). Smaak is zoet en plakkerig met een synthetisch bijsmaakje. Doet sterk aan rum denken. Afdronk is plakkerig en zoet met een nasmaak van bruine suiker. Leuke curiositeit maar daar heb je het dan ook mee gehad.  
Old Rhosdhu: zie Loch Lomond  
Old Rip van Winkle: zie Van Winkle  
Old Smuggler, 40%, Blended Scotch 40 Duidelijk meer goedkope grain dan malt; zelfs in cola niet lekker volgens Gert-Jan.  
Outback: zie Tasman distillery  


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboom



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties