Versie

april 2013



uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

  Imperial
Imperial, The Daily Dram Vintage 1994, bottled 2007, 46% 84 9e bij Dick 20-1-2008. Neus: heel apart, linnenkast, hooi, malty, vanille, hout. Smaak: boterig, malty, vanille, heerlijke drinkwhisky. Prettige licht droge afdronk. Leuke onafhankelijke botteling van deze gesloten distilleerderij.   
Imperial: Lime Pair 11Y, 46%, Vintage 1996, bottled 2008, The Daily Dram 84 Neus: fruitbom (citrus, limoen), malt, vanille, hout. Smaak: superfruitig en malty, heerlijk vanille en hoge drinkability. Sappige houtafdronk vol fruit. Fruit is wel het overall thema hier.  
Imperial 1982, 27Y, 58.3%, Refill Sherry Butt, Cask# 3973, distilled 24-06-82 and bottled 08-04-10, bottle 583 of 649, Signatory Cask Strength Selection 83 Potstill festival 2 oktober 2010 (1-17). Neus: weelderig zoet, malty, perzik, floraal. Smaak: onverdund nogal stroef, maar wel meteen veel vanille en zoete malt. Met water komt er veel citrusfruit (mandarijn, sinaasappel) in de smaak en de neus wordt nog floraler en fruitiger. Vrij neutrale en cleane afdronk.  
Imperial 1997, 58.4%, Refill Sherry Hogshead, Cask# 4965, distilled 17-11-97 and bottled 08-09-10, Gordon & MacPhail Reserve 83 Potstill festival 2 oktober 2010 (2-17). Neus: kruidig, zwavelig sherryhout, niet echt aantrekkelijk. Smaak: veel beter dan de neus doet verwachten! Prikkelend en peperig, laurierdrop, verwarmend. Lekker droge en kruidige afdronk.  
Imperial 18Y, 53.1%, distilled 01.1990 and bottled 02.2008, cask # 359, 176 bottles, Duncan Taylor 78 Genietschapsproeverij 27-6-2009. Neus: kaas, vanille, zeer alcoholisch, hout. Smaak: droog hout, te stroef en vrij bitter, wel een boterige malt. Met water veel beter. Neus: citrusfruit, hooi, lavendel naast de zoetere malt. Kaaslucht verdwijnt. Smaak is een stuk zoeter en toegankelijker, maar nog steeds geen hoogvlieger. Grainy, boter, vanille en een te droge en licht bittere afdronk.  
Imperial 21Y, speciale botteling voor Gall & Gall 1999 78 Deelfles met Huub die maar matig bevalt. Begon op 81 maar zakt steeds verder in vergelijkende blinde test (scherp en zwakke nasmaak in vergelijking met An Cnoc/Dalmore)  
Imperial 11Y, 53%, Distilled 05.94 & bottled 09.05. Sherry cask. Exclusive malt reeks (stand Ronald Wuijster) 75 11e op festivalzondag 2005. Neus: zoet, sherrywood, leer, kaneel. Smaak: wat kaal en niet echt clean. Suikerzoet en niet helemaal in balans. Niet heel goed kunnen proeven en al helemaal geen tijd voor de afdronk want er kwam een prachtige Linlithgow langsÖ.   
Imperial 15Y, 46%, OB Allied Distillers (for visitors & distillery staff) 71 Pot Still Festival 15 april 2007 (4e). Neus: na de fantastische Millburn neust dit ronduit onplezierig, scherp, goedkoop, blended-achtig, wat ranzige geur naast het gedroogde fruit. De smaak is beter dan de neus maar is ook niet geweldig: droog hout, malty, fruitig met een vervelend bijsmaakje (doet me aan Drumguish denken). Afdronk is stroef en niet echt lekker. Drinkbaar, maar ik heb liever een goede blended whisky.  
Imperial 25Y, 46%, Dewar Rattray, refill sherry hogshead, cask# 141, distilled 24.03.1983 and bottled 03.11.2008 67 19e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus: fruitig (appel), malty, eikenhout, erg alcoholisch voor 46%. Smaak: vrij scherp en prikkelend, wat kale malt, custard. Afdronk: droog hout. Niet echt lekker en als het na 25 jaar zo kaal smaakt was het een tamelijk dood vat.  
  Inchgower
Inchgower 35Y, 57.3%, distilled 1974 and bottled 2009, Whisky Agency 4th Flower series, 195 bottles.. 92 Limburg festival 2010 (6e). Neus: alweer een veelbelovende en fantastisch fruitige neus, sinaasappel, tropisch fruit, belegen malt, oud hout. Smaak: bloody hell...een ware smaakexplosie van houtnectar, tropisch fruit, mooi bitter eikenhout dat niet domineert over de zoete malt en fruitsmaken. Perfecte lange zoete filmende afdronk. De tweede topper en de eerste aankoop.  
Inchgower 34Y, Vintage 1974, 61.2%, cask 8282, distilled 20.09.1974 and bottled 01.10.2008, 128 bottles, Single malt of Scotland 92 13e Leiden 2008. Neus: WOW!! Belegen malt, mooi oud hout, licht zurig, wijnazijn. Smaak onverdund is een explosie in de mond. Houtnectar, alcohol, mandarijn, wat bitter. Goed te drinken op deze sterkte maar fleurt op met wat water. Neus: nog floraler en de zurige geur verdwijnt. Smaak heeft nu nog meer sinaasappel en zoete malt. Zeer lange afdronk met een heerlijk bittertje. Briljante dram en perfect in balans.  
Inchgower 34Y, 61.3%, Dewar Rattray, cask # 7077, 20.09.1974-01.11.2008 88 18e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus: elegant, heerlijk fruitig, licht rokerig. Smaak: belegen malt, zoet rood fruit, bittertje, hout overheerst geen moment, prachtig in balans, gelaagd en complex. Ook de afdronk is lang en met een licht bittertje.  
Inchgower, 19Y, 55,2%, Cadenhead, Sherry Wood. Special botteling of only 60 bottles for whisky festival 2004. 87 20e op festivalzaterdag 2004. Neus: mooi hout, harsig, toffee en honing. Smaak is heerlijk zoet, stroperig, fruitig en met veel sherryhout. Vol en verwarmend met een prachtige smaakontwikkeling. Ook de filmende afdronk is uitdagend, met ietsje bitterheid naast het zoethout. Tweede kennismaking met Inchgower bevalt een stuk beter; deze aangeschaft!   
Inchgower 26Y, 1980-2007, 59.8%, Adelphi cask 14155 (dark sherry) 86 6e in Adelphi masterclass MacLean 11-11-2007. Neus is prachtig: zoet fruit, mooi sherryhout, boenwas (pledge), geen zwavel zoals bij de voorafgaande Benrinnes. De smaak is voor mij iets overdone in sherryhout en enigszins bitter in ontwikkeling. Wel rijk van smaak met een mooie kruidigheid naast de zoetheid. Afdronk kost strafpuntjes: droog en bitter. Met water nog droger en bitterder, maar wel toegankelijker in de smaak. Met uitzondering van de neus niet helemaal mijn stijl, maar talloze mensen vinden dit fantastisch.  
Inchgower 24Y, 60.4%, sherry butt. Adelphi 2005 botteling 84 10e op WFNN 2006 & 3e in Adelphi masterclass Mc. Lean. Neus: mooi sherryhout, gedroogd fruit (pruimen, abrikoos), leer, koffie en helaas ook zwavel en rubber. Smaak is behoorlijk intens en lekker zoet (bruine suiker, caramel, honing), chocolade, romige vanille, koffie. Minder zwavelig dan verwacht op basis van de neus. Iets teveel hout in de afdronk.  
Inchgower, 46%, Helen Arthur 74 11e op festivalzaterdag 2004. Eerste kennismaking met Inchgower. Neus: malt, ietsje turf, banaan, beetje kaal. Smaak onverdund is malty en plakkerig (velpon). Met wat water duidelijk frisser: hout, turf en fruittonen komen beter los van de maltsmaak en blijven doorgaan in de te droge afdronk. Maakt overall weinig indruk.  
Inchgower 20Y, 60.8%, Usquebaugh Society. Cask 5633 distilled 26-6-1985 and bottled 16-8-2005. 68 Tussendoortje van Erik bij Andre op 16-9-2005. Neus: gesloten, noten, weeÔge zoetheid. Smaak onverdund is veel te scherp en stroef. Met water erbij naar circa 40-45% veel fruitiger en zoeter in de neus; erg geparfumeerd. Notenassociatie wordt nu meer amandel. Smaak is ook fruitiger, stroachtig, zoet, bitter, overdreven hout en wrang. Afdronk ook bitter, wrangen droog. Zeer teleurstellend.  
Inchmurrin: zie Loch Lomond  
  Inverarity
Inverarity Ancestral, 14Y, 40% 80 Eerste drupje whisky in Schotland 2003 in Loch Fyne Shop (23 mei). Dit minuscule sample is eigenlijk te weinig om goed te kunnen proeven. Neus is prettig: hout, vanille, nootachtig, sherrywood. Smaak is zacht, zoet, niet spectaculair. Droge afdronk. Op 28 mei 2004 herkansing in dezelfde winkel. Neus is weer OK, maar de smaak blijft tegenvallen en de afdronk is erg droog. Toch een wat mindere Balmenach (herkomst staat niet op de fles)  
Inverarity, 10Y, 40% 79 Herkomst staat niet op de fles, maar volgens Loch Fyne winkel (1 juni 2004) is het Aultmore. Gezien aanschaf Decadence is deze ook geproefd in minuscule hoeveelheid. Neus is zoet en fruitig. Smaak erg dun, maar wel plezierig. Korte licht droge afdronk.  
Inverarity Decadence: zie Aultmore  
  Invergordon
Invergordon Single Grain Scotch Whisky, 40Y, 48.1% (cask strength), 14.08.1964 - 29.06.2005, bourbon cask 57633, 105 bottles, Dewar Rattray 89 Supertasting Andre 29-10-2005. Mooie amber kleur en een veelbelovende neus: hout, kersen, malt, menthol en natuurlijk hout. De smaak is sensationeel: wat een stijl en perfectie!! Heerlijk zoet en fruitig en geen moment de zoete bourbonassociatie die je vaak bij grain whisky hebt. Vettig, melkchocolade, drop, . Afdronk blijft ook goed gaan; ondanks de 40Y overheerst het goud geen moment en de balans blijft perfect. Beste grain whisky tot nu toe en gelukkig nog 1 van die105 flesjes kunnen vinden  (92). Fles 2 jaar later geopend en toen iets minder enthousiast. Op genietschapsbijeenkomst 22 december 2007 gaat de Glenmorangie Burr Oak er duidelijk overheen, maar dit blijft een topbotteling.  
Invergordon 37Y, 44%, First Cask (WIN), cask 3641, 01/07/1972 - 03/07/2009 85 11e in Leiden 2009. Neus: mooi granig, heerlijk zoete bourbonachtige neus, eikenhout, vanille, anijs en fotolijm. Smaak: zacht, romig en zoet, pannenkoeken, iets plakkerig. Gladde zoete afdronk met een tikje teveel hout en lijm.  
Invergordon Single Grain Scotch Whisky, 36Y, 51.8% (cask strength), 12.1965 - 11.2002, cask 15539, 252 bottles, Peerless Collection Duncan Taylor 84 18e op Pot Still festival 2003. Schitterende finale: een geheel nieuwe drank (en een sensationele score voor een grain). Had veel eerder op de avond geproefd moeten worden, maar was geen onderdeel van officiŽle programma (slokje uit sample fles gebietst bij Kirsty McLeod van DTC; 86). Tweede keer proeven bij Jos op genietschapsbijeenkomst 17-6-2006 maakt beduidend minder indruk (82); mogelijk omdat er in de 3 jaar na het Pot Still heel veel oude grains zijn geproefd. Gemiddelde score genomen. Neus: extreem zoet, bourbonachtig, eiken, vanille, kokos, anijs en fotolijm. Smaak: zacht, erg zoet, harsig, pannenkoeken, creamy en plakkerig tegelijk en een prachtige belegen houtsmaak. Gladde zoete afdronk met een tikje teveel hout.  
Invergordon Single Grain Scotch Whisky, 39Y, 49.6% (cask strength), 12.1965 - 12.2004, cask 15504, 254 bottles, Duncan Taylor 84 Geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (10e). Na aanschaf van de miniatuurtjes Port Dundas, Cameronbridge & Strathclyde single grain kreeg ik vanonder de toonbank iets van Invergordon te proeven. Neus: heerlijk zoet en belegen; ladingen vanille en fruit naast een brintapap achtige geur. De smaak is weer bourbonzoet, vol en krachtig. De fruitigheid en het hout houden elkaar in balans. De smaak verdwijnt opmerkelijk snel voor zo'n oude whisky. In mijn herinnering maakte de Invergordon Peerless 1965 37Y meer indruk. Afdronk is glad en zoet. Als geheel een beetje 1-dimensionaal. Komt het doordat ik inmiddels al meer oude single grains heb geproefd?  
Invergordon 1965, 40Y, 50.1%, Single Grain Whisky, The Clan Denny Selection 80 9e op festivalzaterdag 2005. Een superoude Invergordon van een onbekende bottelaar. De neus is typisch voor een belegen grain: mooi hout, rozijnen, toffee, malty, maar heeft ook een beetje velpon. De smaak begint lekker prikkelend en bijna gazeuseachtig, maar naast de rijke hout, fruit en graansmaak komt ook een beetje lijmachtige smaak naar voren. Afdronk eindigt plakkerig. Dit kan niet tippen aan de recente Dewar Rattray botteling; het blijft opletten met single grains.  
Invergordon 10Y Single Grain whisky:  65 Veelbelovende zoete geur, maar de smaak valt erg tegen. Door de extreme zoetheid bourbon associaties. Lang geleden geproefd. Verificatie gewenst.  
  Inverleven
Inverleven 1977, 27Y, 51%, Signatory Vintage Cask Strength Collection series. Distilled 14.01.1977 & Bottled 06.04.2005. Bourbon barrel # 3600. 84 5e op Pot Still festival 2005. Zeer krachtige neus, bourbonwood, vanille, fruitig (ananas, citrus, grassig). De smaak onverdund staat ook als een huis; niet de subtiele zoete en fruitige Inverleven die we gewend zijn van G&M. Zelfs met wat water blijft zowel neus als smaak zeer powerful. Neus heeft nu meer citrusfruit en een aldehydeachtige geur. De smaak is mooi clean bourbonwood, vanille, ananas, aarde en rook. Filmende afdronk met mooi droog bittertje op het einde.   
Inverleven 1986-2001, 40%, Gordon & MacPhail 82 Neus: supergeparfumeerd, malty, ananas, vanille, vers gemaaid gras. Smaak: zacht, subtiel, fruitig (ananas, banaan) en filmend. Minder fris dan de 1985 in herinnering was. De floraal smaak is enorm, maar wel plezierig. Afdronk is glad (coating) en licht kruidig. Met water iets frisser, maar geen spectaculair verschil.   
Inverleven 1978, 45.4%, cask #1878, 210 bottles, bottled 24/04/2008, Duncan Taylor Rarest of the Rare 84 Samples met Michel. Neus: ananas, kokos, brie, schoonmaakmiddel, hoestdrankje. Smaak: stoofperen, malt, vanillesuiker. Behoorlijk complex met veel body voor een Inverleven. Afdronk: zoet en droog  
Dumbarton Inverleven Stills, 16Y, 58.5%, Distilled 1977 and bottled October 2003, bourbon hogshead, 258 bottles. Cadenhead's Authentic Collection. 81 Sampletasting met Michel 2-6-2007 en genietschap 16-1-2010. Neus: enorm alcoholisch, zoet, grassig, citrusfruit, graan, kruidiger dan verwacht voor een Inverleven. Smaak heeft intens vanille, houtnectar en een wat bittere fruitsmaak (rode grapefruit) Onverdund niet goed te drinken voor mij. De vrij zoete afdronk heeft clean droog hout maar eindigt bitter. Met water wordt de whisky wel toegankelijker, maar de houtnectar verdwijnt en blijft er een aanzienlijk minder interessante whisky over. Niet mijn ding; wel interessant.  
Inverleven 1985, 40%, Gordon & MacPhail 81 Neus is erg fris en zeer uitnodigend: vanille, banaan, ananas. Smaak: alles wat bij neus staat en zeer zacht. Heerlijke frisse en licht prikkelende Lowland met kruidige en lange prettig droge afdronk.  
  Islay Malt
Islay 12Y, 40%, Masters of Malt 83 Blindproefrondje bij Michel met het genietschap op 31 oktober 2009. Neus: licht turf, zilt, mooi kruidig, kaneel. Smaak: wat dun, malty, sappig hout, zoet en rokerig. Filmende afdronk.  
Islay Malt 16Y, 58%, distilled 1993, WFNN (Groningen Festival botteling 2009) bottle nr. 202/220 83 Blindproefrondje Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Een wereldprimeur bij Erik in Wilsum! Neus: turf, rook, houtskool, medicinaal, Smaak: rokerige malt, BBQ vlees, zoete malt met vanille strijdt met de turf. Mooi rokerige en wat assige afdronk.  
Islay Malt Scotch Whisky for the European Parlement, 12Y, Gordon & MacPhail, 2001. 80 Verrassing van Andre op 1 december 2002. Neus: plantaardig, fris, turf. Smaak is ook prettig Islay met iets van varens. In de afdronk een licht onplezierige bijsmaak en wat plakkerig. De meeste stemmen zijn voor Caol Ila, hoewel ik ook wat Bowmore proef. Is dit wel een single malt? Voor een jonge Caol Ila is dit eigenlijk niet fris genoeg.  
Islay Trilogy, 36Y, 40.3%, A marriage of selected Islay Malts (Bourbon/Sherry Cask), Distilled 1969. Bottle 249/1200, Murray McDavid Mission series 85 Geproefd bij Scott Donkers op 16-2-2008 (18). Mengsel van Bowmore (bourbon), Bruichladdich (bourbon) & Bunnahabhain (sherry). Neus is prachtig: amandel, hazelnoot, citrus, malt, licht turf, wat sherryvatkarakter. De smaak kan helaas de kwaliteit van de neus niet evenaren. Wat wrang, zurig en dun. Rokerige malt, vanille, verwarmend. Mooi droog eikenhout dat langzaam bitterder wordt en het zoete fruit en turf verdringt. Afdronk is bitter en vrij droog; strafpuntjes. Moest nu een uitstekende Bowmore 1966 opvolgen; misschien nog eens proeven onder andere omstandigheden.  
Isle of Jura: zie Jura  
Isle of Skye, 8Y 70 Deze blended bevat volgens de distillery geen Talisker. Smaakt desondanks toch wel scherp, pittig en kruidig. Iets lijmige afdronk. In de enige kroeg van Kyle of Lochalsh gedronken tijdens penaltyschieten cupfinale 2003 Juventus-Milan.  


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboom



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties