Versie

aprili 2013



uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na

 juli 2011

 

Karuizawa 1991, 62.5%, cask # 3318, bottled 20-11-2007. 86 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (21e). Een geweldig festival afsluiten met een typische Japanner. Nauwelijks notities kunnen maken. Hout, kruidig en malty met een droge afdronk.  
Karuizawa Vintage 1986, 60.1%, 15Y, sherry cask # 2771, Bottled 21-11-2002 (Mercian). 86 4e op Japantasting 19 januari 2008. Neus: zoet, zeer fruitig (abrikoos, aardbei), mooi sherryhout, kruidig, elastiekjes. Smaak is vol en rijk; visceus en een enorme body, goed te dinken op dit hoge alcoholpercentage. Na de zoete en zeer fruitige start komt er langzaam een wat bitterder smaak naar voren die doorzet in de houtige en prettig droge afdronk. Met water wordt het geheel zachter en toegankelijker, maar verlies je het houtnectar effect. Een prima Karuizawa botteling van owners Mercian.  
Karuizawa 1985, 59.5%, bourbon cask. Vintage serie in 250 ml flesje.  84 Sample bij Dutch Connection Groningen 2007. Neus: heerlijk zoet, perzik, honing. Neus en smaak zijn erg alcoholisch en wat water is nodig om dit te openen. Neus krijgt meer floraal karakter en ook iets van groenten (gesneden bonen o.i.d.) naast het honingzoete malt karakter. Smaak blijft zeer krachtig, vol en zoet. Vanille, malt en hout blijven doorgaan in de mooie licht droge afdronk.   
Karuizawa Pure Malt 12Y, 40% (Japanse whisky van Mercian; bevat 12-31 jaar oude whisky volgens etiket)) 83 9e op Gent festival 2007. Na de Benriach 16Y heeft dit een enorm volle neus: malt in het kwadraat, mooi hout,  
Karuizawa Vintage 1989, 58.6%, 12Y, sherry cask # 3207, Distilled Nov. 1989 and bottled 20 Dec. 2002. Bottle 37 of 410. Bottled for Kawachiya. 82 5e op Japantasting 19 januari 2008. Neus: veel kruidiger dan de voorafgaande Vintage 1986. Zoet sherryhout, zwavelig, rubber. Smaak: gedroogd fruit, zoet, sherryhout, harsig, gember. Vind dit vat minder lekker dan de Vintage 1986, maar het heeft meer die uitgesproken hartige Japanse smaak.   
Karuizawa 1994. Bottled 2006. 61%, Ichiro's choice. Cask 2221 (ex Glenlivet Sherry Butt), 505 bottles. 81 Bert's Japan Masterclass in Groningen 2007 ging helaas niet door. Sample 1 eerst zelf geproefd (84) en later nog eens bij Jos op 16-3-2007 (78). Gemiddelde score genomen. Neus: gesloten en erg alcoholisch; beetje oplosmiddelachtig (aceton, nagellak). Winey en vanille. Smaak onverdund is een keelbrander van de eerste orde maar superintens van smaak. Vooral de 2e keer proeven is het me echt teveel. Verdunnen naar circa 45% geeft een veel mooiere neus: gedroogd fruit, citrusfruit, groenten (snijbonen?), floraal, fris en nog meer vanille. De smaak is ook wat toegankelijker: veel malt en vanille, gedroogd fruit, nauwelijks sherrywoood meer te proeven; wel veel eikenhout dat doorzet in de veel te droge verwarmende afdronk. Afdronk kost strafpunten bij deze tamelijk complexe whisky.  
Karuizawa 12Y, 40%, OB (2009 botteling) 74 Neus: kruidig, peterselie, gedroogd fruit, aarde, hout. Smaak: malt, turf, kruidig en licht bitter hout. Stroeg mondgevoel en beduidend minder lekker dan de vorige editie. Afdronk: droog, bitter hout, stoofpeertjes. Ietwat teleurstellend.  
 Kilbeggan
Kilbeggan 15Y, 40% 82 3e in Leiden 2009. Neus: zoet, graan, fruitig, belegen. Smaak: zacht, subtiel, heerlijk vol, zoet, granig, vanille, creamy, subtiel hout. Wat een verschil met de leeftijdsloze Kilbeggan! Van een kleurloos mengsel naar een uitstekende blend met een filmende en zachte afdronk.  
  Kilchoman
Kilchoman Spring 2010 release, 46% 80 Limburg festival 2010 (79) en al snel weer gekeurd als 8e op de Genietschapsproeverij van 5-6-2010 bij de zalmBBQ (80). Neus: jonge frisse malt, citrusfruit, heftig turf maar toch veel subtieler dan bivoorbeeld Port Charlotte. Smaak: turf is zeer aanwezig, maar ook mooie vettige malt, zoet en fruitig. Mooie filmende sappige houtafdronk met aardse nasmaak. Grote stap vooruit t.o.v. de 2009 release en veelbelovend voor zo'n jonge whisky. Combineert uitstekend met de zalm van Jos.  
Kilchoman Single Cask Release, 60.3%, bourbon cask 363/03, distilled 20-12-2006 and bottled 29-3-2010 73 Limburg festival 2010 (24e). Neus: turf, fris en fruitig als de Spring 2010 release, maar helaas ook nog wat spirity. Smaak: zeer alcoholisch, ruw en onaf. Met water wat beter te doen; duidelijk zachter en subtieler en scoort nu tussen de 2009 en 2010.  
Kilchoman Autumn 2009 release, 46% 71 Limburg festival 2010 (23e) Neus: jonge frisse malt, heftig turf en nog behoorlijk spirity. Smaak: turf is zeer aanwezig, maar na de brute kracht van de voorafgaande Port Charlotte valt het nog wel mee. Lekker vettig mondgevoel, frisse malt en wat fruitigheid naast de turf. Nog iets te jong voor het mooi, maar absoluut veelbelovend voor de toekomst en nu al interessanter dan PC.  
Kilchoman New Spirit from optic Barley, 63.5%, distilled 27-07-2007, sample from bourbon cask 2007/212 after circa 6 weeks. (geen whisky) 40 10e op Vaktasting Leiden 11 november 2007. De eerste spirit die ik ruik van de nieuwe Islay distilleerderij (in productie sinds 2005) en tevens de meest westelijk gelegen distilleerderij van Schotland. Neus: uitermate spirity en onaf, maar ook al vrij zoet. Uitwrijven tussen de handen geeft prachtige graangeur en turf. Een voorzichtig slokje na verdunnen met water is zowaar drinkbaar. Nog een lange weg te gaan naar whisky, maar de basis spirit is in ieder geval goed. Ben benieuwd naar de smaak wanneer het whisky is.  
  Kilkerran
Kilkerran, 6Y, 46%, Work in Progress, 2nd batch 15.000 flessen (grey tube and label) 79 13e bij Genietschap op 27-11-2010. Neus: graan, noten, kruidig, fruitig (citrus, banaan). Smaak: droog hout, zoete malt, lekker kruidig. Doet wat denken aan de Hazelburn second edition. Afdronk: neutraal, vlak en tikje aan de droge kant.  
Kilkerran, 46%, No Age 70 Genietschap 16 januari 2010. Neus: malty, appel, licht turf, rokerig, grassig. Smaak: aardse turf, mineraal, nog erg jonge malt, fruitig. Erg droog in smaak en afdronk. Dit is whisky, maar er is nog een weg te gaan eer het echt lekker is.  
Kilkerran, 62%, "The Tasting Room", 25-5-2007 (circa 3Y), To celebrate 3 year anniversary coming of age. 50 Zeer interessant sample van Erik Kragtwijk op 23-11-2007 van nieuwe Campbeltown distilleerderij. Neus: nog erg ruw en onaf, jenever, spiritus. Met water is er meer te ruiken: jonge malt, vanille, groene tonen, kaneel, vleugje turf. Smaak is onverdund niet te doen. Met water (terug naar 40-45%): kaal hout, malty, weinig fruit, blijft scherp. Afdronk is droog en wat wrang. Onverdund fijnwrijven tussen de handen: prachtige graangeur en eikenhout. Dit is inmiddels wel whisky, maar nog geen beste. Moet nog rijpen.  
Killyloch: zie Glen Flagler  
Kinclaith 0 Kinclaith nog niet geproefde rariteit  
  King of Scots
King of Scots, 40% 67 2e op festivalzaterdag 2004. Neus: peaty, malt, fruitig,velpon. Zachte smaak heeft weinig finesse, maar is goed in balans. Malt, hout, brinta, pittig. De afdronk is iets plakkerig (velpon), zoet en niet zo droog als verwacht. Kost slechts 16 per liter, maar ik drink toch liever wat anders.  
  King's Crest
King's Crest, 30Y, 40% 74 Blind geproefd en herkend als blended bij Erik op genietschapsbijeenkomst 31-3-2007. Neus: zeer graanachtig, amandel, vanille, citrus, hout. De smaak is neutraal en zacht; een goede lichte en zachte blended whisky met veel graan karakter en een mellow afdronk. Niet spannend maar wel goed in balans.  
  Kininvie
Kininvie 1990-2005, work in progress, circa 65%. Cask sample  76 Na het bezoek aan de Balvenie distilleerderij op 30 april 2005 een onverwachte bonus kunnen proeven. Kininvie is een relatief nieuwe distilleerderij, opgericht in 1990. Mash tun & washbacks bevinden zich in de Balvenie distilleerderij. Grant & Sons hebben deze distilleerderij neergezet om de Grant's blend van single malt te voorzien. Er zijn geen plannen Kininvie als een single malt op de markt te brengen. Neus is extreem clean en neutraal. Malt, vanille, honing en vooral alcohol. Onverdund erg stroef dus met water naar circa 40-45% gebracht. Neus wordt dan zeer malty met citrusfruit, bloemen en honing. De cleane bourbonwoodgeur blijft. De smaak blijft neutraal en zoet; een relatief simpel samenspel van hout, vanille, honing en malt. Afdronk is lang, zoet en licht droog. Door het zeer neutrale en zoete karakter is dit inderdaad een uitstekende malt voor de blenders; als single malt echter te weinig onderscheidend. Ik heb uit hetzelfde complex liever een Glenfiddich 12Y of een Balvenie 10Y Founders Reserve.  
Kiwi Spirit: zie Schnapp-Dragon distillery     nieuw
Knappogue Castle 1995, 40%. Special Reserve of Irish Single Malt Whiskey 83 Aankoop mei 2008. Neus: jong, floraal, peren, mandarijn, vanille, malt. Smaak: zacht, zoet, zeer malty, iets droger en grassiger dan verwacht op basis van de neus. Zeer clean van smaak.
Korte en lichte afdronk waar verder weinig te beleven valt; heel even een wat olieachtig nasmaakje dat met het volgende slokje gelukkig verdwijnt. Een zomerwhisky bij uitstek en in herinnering net iets beter dan de 1994. Een eenvoudige bijzonder frisse en fruitige Ierse single malt op een bourbonvat. 
 
Knappogue Castle 1994, 40%. Special Reserve of Irish Single Malt Whiskey (Distilled at Bushmills according to Jim Murray's Whisky Bible 2005; not mentioned on bottle) 82 Na de forse opwaardering van de 1992 ook deze maar aangeschaft. Deze jaargang heeft ook een bijzonder frisse Lowland-achtige neus, maar minder spectaculair dan de 1992. Veel vanille, clean hout en graan, vers fruit (perzik, banaan, limoen), floraal en grassig. Heerlijk boeket. Smaak is zacht, fruitig, roomboter, vanille, begint wat vettig en pas in de licht stroeve en wat plakkerige afdronk komt het frisse citruskarakter van de neus weer sterk terug.  Een prima aperitief. Eerste keer 82, tweede keer proeven bij Huub slechts 78. Op Ierland proeverij 6-10-2006 leuke test naast de standaard Bushmills 10Y die veel meer sherry karakter heeft en een minder prettige afdronk. Waardering terug naar 82.  
Knappogue Castle 1992, 40%. Special Reserve of Irish Single Malt Whiskey (Distilled at Cooley according to Jim Murray's Whisky Bible 2005; not mentioned on bottle) 81 Neus: zeer fruitig (citrusfruit, peren, banaan), menthol, oplosmiddel, malt. Smaak is heerlijk fris citrusfruit, zoete boterige malt en cleane malt en vanille. De frisheid is mooi in balans met het hout en het creamy karakter dat doorgaat in de lichte filmende afdronk. Wat plakkerige nasmaak. Voor het eerst blind geproefd in 2003 opwarmrondje bij Jos t.o.v. 2 andere Ieren en Campbeltown Loch (79). Hernieuwde kennismaking in Ierland proeverij op 6-10-2006 bevalt stuk beter (85). Bij genietschap op 27-11-2010 iets lagere score (82) en in blindproefrondje 25-6-2011 slechts 78. Gemiddelde score.  
KnobCreek: zie Jim Beam  
  Knockando
Knockando 27Y, 49.1%, cask 1910, 07.1980-12.2007, 256 bottles, Duncan Taylor 88 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (3e). Neus: appels, malt, zeer fruitrig en elegant. Mist de complexiteit van voorafgaande Blair Athol maar neust veelbelovend. Smaak: zacht, zeer subtierl, intens, elegant, fruitcake. Eindigt met een lange, zoete en filmende afdronk  
Knockando 1985-2003, 18Y, 43% 83 Sample van Albert. Mooie gouden kleur. Neus: belegen, malty, perzik, banaan, veelbelovend. Smaak: heerlijk zacht, mellow en verwarmend. Vol en rijk van smaak (perzik, citrus, malt, amandel) met een beetje turf. Er komt bij volgende slokjes steeds meer rook en turf naar voren. Fraaie ontwikkeling. Afdronk is helaas een beetje plakkerig, maar blijft goed. Een zeer geslaagde Knockando.  
Knockando 1986 12 Y, 43% 79 Speyside met peper! Malt en fruit, maar ook zeer kruidig. Basis snel weg en dan met geprikkelde tong verder genieten. Afdronk wat kort en plezierig droog.  
Knockando 1990 12 Y, 43% 77 Gekocht vakantie 2003 in supermarkt voor 26 euro in mooi houten kistje. Neust als mellow Speyside whisky (malt, vanille, peer, banaan) maar ook sterk alcoholisch. Komt vrij scherp binnen en is kruidig prikkelend op de tong, maar duidelijk minder peperig dan de 1986 versie. Smaakt verder als de neus doet vermoeden. Verder weinig smaakontwikkeling en bij herhaaldelijk preoven een beetje vlak en saai. De afdronk kost punten: soms wat lijmig nasmaakje. Met water iets fruitiger (meer citrus, bloemen, heide) en wat meer mellow van smaak.   
Knockando 1979, bottled 1994, 43%K 76 Prikkelend en kruidig in de neus; citrusfruit, vanille. Smaak is wat zoeter dan de neus doet vermoeden; redelijk prettige maltsmaak, fruit en noten. Overall tamelijk vlak en minder prettige droge en lijmige afdronk. Laatste sample jaren later geproefd op 12 september 2010.  
  Knockdhu
Knockdhu 1989, 12Y, 56.6%, Adelphi (Fino Sherry Cask) 80 Whiskyfestival Den Haag 2003 (6e). Neus: fruitig en uitnodigend. Licht bittere smaak met veel malt, rook en boter. Verwarmende afdronk. Met water iets losser. Mooi gebalanceerde Speyside whisky.  
Knockdhu 21Y, 57.5% 79 Mystery guest bij Andre B op 27-3-2004. Neus: erg zoet en fruitig (perzik). Smaak is scherp en krachtig. Veel hout en beetje maggiachtige bijsmaak. Te droge en stroeve houtafdronk. Met water iets beter.  
Knockdhu: An Cnoc 12Y, 40% 77 Mooie zachte mellow Speyside whisky, verder weinig bijzonders (78). Was goede prijs/kwaliteit verhouding voor Fl. 39,90 bij Maxis in de beginjaren (1999/2000) van het whiskyproeven; anno 2004 ook af en toe nog rond de 20 euro te vinden. Verlaagd in punten na klein slokje proeven naast de Vintage 1991 op Whiskyfair Dufftown 30 april 2006.  
Knockdhu: An Cnoc 1991, 46%, non-chill filtered 76 Geproefd als 6e op Whiskyfair Dufftown op 30 april 2006. Neus: malty, fruitig, leerachtig. Beetje ranzig na de voorafgaande fantastische Tullibardine en Highland Park. Smaak is vrij neutraal: mooi malt, eikenhout, vanille en licht rokerig. Wordt iets fruitiger (perzik, citrus) met een scheutje water. Smaakt niet beter dan de 12Y op 40%!   
Komagatake single malt: zie Mars Shinshu  
Krottentaler: zie Blaue Maus  


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboom



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jnmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties