Versie

april 2013



uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

Tactical: zie Talisker  
Taketsuru Pure Malt: zie Nikka  
  Talisker
Talisker 30Y, 50.7%, Bottled in 2007 from American Oak and European Oak refill casks, 2958 bottles. Super Premium Malt, 94 9e op Vaktasting Leiden 11 november 2007. Neus: WOW! Wat een elegantie... In eerste instantie fris fruitig met mooie belegen malt, langzaam komen echter de typische Talisker geuren naar voren (kruiden, peperig, zeebriesje, rokerig). Smaak: veel subtieler dan de 25Y, maar zeker geen watje. Heerlijk fruitig, winey, honing, licht turf, subtiel zoet en perfecte balans met het duidelijk aanwezige hout. Helemaal af en de perfectie zet door in de lange peperige afdronk. Geen spoortje bitterheid. Net zo'n kraker als de 2006 botteling; vooral voor de mensen die niet erg op prijskaartjes hoeven te letten.  
Talisker 30Y, Super Premium Malt, 51.9%, Bottled in 2006 from American Oak and European Oak refill casks, 3000 bottles. 94 12e op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus: Subtiel en complex. Belooft een hoge score... Eikenhout, kruiden, peperig, zeebriesje, prachtig fruitig. Smaak: zeer elegant, zacht en belegen. Lijkt jonger dan de voorafgaande 25 jaar, heerlijk fruit (druiven, citrus), vanille, perfect hout. Helemaal af en de perfectie zet door in de afdronk. Een van de allerbeste Talisker bottelingen ooit met helaas een heel stevig prijsje.   
Talisker, 20Y, 1981-2002, 62%, Sherry butt. Super Premium Malt 93 9e op whiskyfestival 23 november 2002. Eindelijk een topper op het festival! Neus is genieten met zeer veel expressies. Heftig sherry en wat minder uitbundig turf en zee dan verwacht. Smaak is zeer complex en genieten: prachtige balans met zowel sherry, zee, rook,turf, peper en ondertonen van rijp fruit. De afdronk is mooi droog, zeer lang en perfect (blijft lekker; hout overheerst geen moment). Met water erbij wat toegankelijker: meer fruit, zeewier en leer. Blijft heel robuust (93). Aanschaf gedaan januari 2003 en meteen geopend bij Andre op 4-1-2003 (95) en een 2e fles bij Alexander op 3-11-2012 (terug naar 93). herzien
Talisker 25Y, 58.1%, Bottled in 2007 from American Oak refill casks, 6894 bottles. Super Premium Malt 92 8e op Vaktasting Leiden 11 november 2007. Neus: zeer krachtig; zelfs na de Longrow 100 proof. Ozonachtig als buiten lopen kort na onweer, zilt, turf, kruidig, maar ook zoetere geuren als vanille, rood fruit, marmelade. Complex en intrigerend. Smaak: stevige binnenkomst maar goed te drinken op deze sterkte. Minder medicinaal dan de 2006 editie en wat zoeter dan verwacht op basis van de neus. Alle smaken prima in balans! Zeer lange prikkelende afdronk vol peper en sappig hout. Alweer een fantastische Talisker! Met water iets toegankelijker, maar voor mij hoeft er niet meer dan een drupje bij.  
Talisker 25Y, Super Premium Malt 7th release, 56.9%, Bottled in 2006 from American Oak refill casks, 4860 bottles. 92 11e op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus: een powerhouse na de Distillers Edition vol peper, kruiden, turf, rook, eikenhout, groene thee. Smaak: Wow! Krachtig en verwarmend, licht zilt, vanille, citrusfruit, kruidig en erg peperig, mineraal, minder turf dan je verwacht op basis van de neus, hout overheerst de zoete malt niet. Mooie balans! Ziltige afdronk vol sappig hout en kruiden. Uitstekend! Punten bevestigd op Groningen festival 2007 (92) en 1 puntje lager bij Alexander op 3-11-2012. herzien
Talisker 10Y, 45.8% (OB, bottled in 1980's) 91 Voor mij de grote verrassing op Talisker proeverij 3-11-2012 met het genietschap bij Alexander. Neus: medicinaal powerhouse, ozon, jeneverbes, oude boeken. Wat een verschil met de 2 andere 10Y bottelingen in de rij!! Smaak komt als verwacht stevige binnen met turf, jodium, en zee karakter. Er is toch wel wat veranderd in de loop der jaren concluderen we dan maar. De peper en turg blijft aanwezig in de lange droge afdronk. nieuw
Talisker 25Y, 57.2%, Super Premium Malt, 5th release 2005, 15600 bottles. American Oak & European Oak refill casks 91 7e op Diageo Rare Malt/Premium Malt presentatie Brummen 26-9-2005. Neus is gesloten, rokerig, maritiem en zeer alcoholisch. Heeft even tijd nodig om los te komen; zwavel, malt en vanille. Smaak is ook heftig alcoholisch en gesloten; dit heeft echt water nodig. Met water prachtige opening!! In de neus komen citrusfruit, perzik, malt en vanille nu moeiteloos door het maritieme karakter heen. De smaak blijft wat aan de stroeve kant, maar is nog steeds zeer prikkelend: peper, hout, rook, vanille, anijs, amandel en malt. Verwarmende genietwhisky; goed in balans. In de afdronk blijft ook alles goed gaan; niet te droog en toch vol hout, rook en peper.  
Talisker 30Y, 49.5%, Bottled in 2008 from American Oak and European Oak refill casks, Natural Cask Strength, 2970 bottles. 91 13e Brummen 20-10-2008. Neus is totaal anders dan de voorafgaande 25Y; heerlijk zoet, elegant, perzik, belegen malt, zee, rook. Smaak: Wow! Toch weer kruidig en peperig. In de smaak wel een Talisker maar prachtig in balans met de zoete smaken en belegen malt. Topklasse genietwhisky met een eindeloze licht droge zoete en prikkelende afdronk.  
Talisker 25Y, 59.9%, Super Premium Malt 90 Geproefd bij de distilleerderij op 29 mei 2003. Neus: hout en alcohol overheersen de turf en zee. Smaak: veel eikenhout, nog steeds wat peper te proeven. Te drinken op cask strength, maar wat water kan geen kwaad. Afdronk is lang en verwarmend en prettig droog. Duidelijk minder goed in balans dan de 20Y sherrywood. Een geweldige whisky natuurlijk, maar met net 1 puntje boven de standaardbotteling is dit voor prijs/kwaliteit een slechte score.   
Talisker Distillers edition (double matured) 1986, 45.8% 90 Het prikkelende van de gewone Talisker bewaard en een heerlijke zoete sherry en zachte belegen houtsmaak erbij. Bevestiging 91 punten bij Andre (29/12) als 4e na het eten. Soms een iets te droge houtige lange afdronk.  
Talisker Distillers Edition 1988, bottled 2001, 45.8% 90 Talisker proeverij 3-11-2012 met het genietschap bij Alexander. Interessante H2H met de 1993-2006 dat hetzelde beeld laat zien als de verschillen tussen de 10Y edities. Neus: kruidig, turf, zoet. Smaak: de Talisker turf en peperig zit er nog goed in; sherry is een geslaagde toevoeging aan de ruige 10Y. Marmelade, tikje bitterder dan de 1993. Mooie droge prikkelende afdronk. nieuw
Talisker 10Y, 45.8% (Pre Classic Malt series bottled in 90s) 89 Talisker proeverij 3-11-2012 met het genietschap bij Alexander. Neus: zilt, rokerig, turf, licht medicinaal, oude boeken. Smaak: duidelijk ruiger dan de "blue box 10Y", plantaardig, peper, aards, stevig turf en hout. Zeer lange droge houtafdronk. nieuw
Talisker 25Y, 54.2%, Bottled in 2008 from American Oak & European Oak refill casks, Natural Cask Strength, 6708 bottles. 89 12e Brummen 20-10-2008. Neus: ozon, zilt, citrusfris, turf, rook, prikkelend, rijk en complex. Smaak: peper, turf, rook, nog vrij ruig na 25Y, maar ook bittere chocolade, malt, clean hout. Mooie droge houtafdronk, rook,kruidig. Nog steeds een typische Talisker.  
Talisker Distillers Edition (double matured) 1992, bottled 2005, 45.8% 89 13e op Diageo presentatie 26 september 2005. Na de spectaculaire reeks Rare Malts & Super Premium Malts nog even de nieuwe Distillers editions testen blijft deze botteling goed overeind. De neus is ondanks de zoete sherrygeur kruidiger en krachtiger de voorafgaande Oban. In de smaak peper, sherry, turf, zee een wat slappe gesausde houtsmaak. Deze botteling gaat wat over de top met zoetheid. Afronk is kruidig en mooi in balans.   
Talisker: Tactical 1979-2001, 22Y, 50% Douglas Laing Single Old Malt Cask series. Not released under Talisker name but as "Director's Tactical Selection" 89 Neus: zilt, zee, mooi turf, jodium, belegen malt, bourbonwood, vanille, citrusfruit, amandel. Smaak: krachtig en intens, rokerig, turf, vettig, kruidig, peper en lekker fruitig . Een mooi bourbonvat met veel hout & vanille en een duidleijk ander karakter dan standaard Talisker. Prettige afdronk met veel hout en warmte. 9e bij Gert op 15-3-2003 (89). Fles overgenomen en punten bevestigd op 2-6-2007 en als 4e bij Michel op 31 oktober 2009.  
Talisker 10Y, 45.8% (prior to 2004) 88 Heerlijke uitnodigende zilte neus, met veel rook en turf. Stevige binnenkomst met "bite", maar na het initieel heftige turf en zee karakter een tamelijk subtiel vervolg met zoete en fruitige smaken. De peperige nasmaak is heel karakteristiek en blijft maar doorgaan. Zeer lange afdronk; eindigt licht droog en zilt. Een van de toppers uit de Classic Malt series en een kraker op prijs/kwaliteit gebied. Maart 2005 en Juli 2005 een leuke blinde dubbeltest van een botteling uit 2004 tegen 2000. Niet meer dan 1 punt verschil in waardering, maar wel duidelijk verschil in vooral de neus. herzien
Talisker 18Y, 45.8% O.B. 88 Neus is zeer aantrekkelijk en complex: zee, turf, rook, belegen malt, chocolade, mooi hout en andere honingzoete geuren (noga, vanille, caramel). De bekende zilte en peperige Taliskersmaak krijgt een zeer elegante jas van honingzoete smaakjes en hout. Na een tijdje komt het medicinale karakter langzaam naar voren. Vol van smaken en behoorlijk complex; is dit alleen ex-bourbonhout?? De "bite" van de 10Y is vrijwel verdwenen, maar het peperige en kruidige Talisker karakter is wel behouden in de zachte smaak. Afdronk is zacht, filmend en eindigt mooi droog. Hout, turf en vanille blijven nog lang doorgaan. Bij volgende slokken valt op hoe opmerkelijk fris en prikkelend deze 18 jaar oude sublieme whisky is gebleven. Dubbeltest naast de 12Y European oak op 18-8-2007 pakt uit in het voordeel van de 18Y (89). Punten bevestigd in Talisker proeverij met het genietschap op 3-11-2012, maar er is wat flesvariatie omdat een 0,2L flesje uit Italië "slechts" 87 scoorde. herzien
Talisker cask strength, only available at the distillery 88 Geproefd in de distilleerderij op 29 mei 2003 en niet gekocht (koffers zaten al vol). Neus: alcohol en planten. Smaak: krachtig, verwarmend maar erg gesloten. Turf, zilt, rook en minder peperig dan verwacht. Met water erbij mooie opening: fruitiger en de pepersmaak komt nu ook los. Afdronk is verwarmend en met veel peper. Drink eigenlijk net zo lief de veel goedkopere standaardeditie.  
Talisker, 20Y, 1982-2002, 58.8%, Refill Sherry Cask. Super Premium Malt serie.  (12.000 bottles) 88 8e bij Gert op 21-2-2004 en herkansing bij Alexander op 3-11-2012. Neus is wat gesloten; zilte zeebries; totaal anders dan de vorige editie van Talisker 20Y in 2002. Onverdund mooie plantaardige smaak met veel hout. Blijft een beetje gesloten. Met wat water komt de bekende peperige Taliskersmaak los: zee, rook, turf en toch nog een beetje fruit op het einde. Lange droge afdronk. herzien
Talisker: Tactical 1980-2000, 19Y, 50% Douglas Laing Single Old Malt Cask series. Released as "Director's Tactical Selection", 348 bottles. 88 Neus: zee, turf, malt, vanille, prikkelend, organisch, hooi. Smaak: eerst zacht, kruidig dan smaakexplosie met grote lading peper, turf & zee. Duidelijk een bourbonvat en daardoor tegelijk zoetig met veel hout & vanilletonen. Met water fruitiger, zoeter en licht zepig (beter niet doen dus). De uitstekende afdronk is zeer lang, rokerig, droog en verwarmend met een metaalachtige nasmaak. 10 jaar later proef ik deze fles weer terug bij Alexander op 3-11-2012 met het genietschap met identieke score. herzien
Talisker 10 Y, 45.8% (2005 and later; blue packaging) 87 21e op festivalvrijdag 2005 als referentie na de 175e verjaardags editie (86). Een Italiaans 20cl flesje gepend als 1e op de Talisker proeverij met het genietschap op 3-11-2012 tegen eerdere edities (88). Neus: aanzienlijk zachter en zoeter dan de vroegere edities. Nog steeds heerlijk zilt, rook en turf. De smaak is zachter en heeft veel minder "bite" en peper dan vroeger. Turf, rook, zee, malt, vanille, toffee, citrusfruit. De lange en prettig droge afdronk bevat nog wel peper, maar het heeft niet meer die vulkanische karakteristieken van vroeger. Gemiddelde score genomen. herzien
Talisker 12Y, 45.8%, European Oak (a special edition of 21.500, bottled in 2007 celebrating a decade of friends of the classic malts) 87 18-8-2007 geopend en dubbeltest naast de 18Y (88) en herkansing in Talisker proeverij met het genietschap op 3-11-2012 na 2 DE's (86). Neus: Yes, een mooie superkrachtige Talisker zoals hij moet zijn. Alcoholisch, kruidig, peper, turf, sherrywood en zwavel. Het zijn niet de meest frisse sherryvaten (gekookt ei, lucifers), maar het pakt goed uit in combinatie met de ruige Talisker spirit. Met wat water krijgen de florale aspecten en het citrusfruit (mandarijn) eindelijk een kans. Smaak is ook behoorlijk pittig en in eerste instantie een behoorlijke keelbrander. Krachtig, verwarmend, kruidig, turf, walnoten, citrusfruit en weer die zwavel die ook stevig doorzet in de zeer lange afdronk. Het harmonieert wonderwel maar zowel de 18Y als de distillers editions zijn beter in balans en subtieler naast deze expressie. herzien
Talisker Distillers Edition 1994, bottled 2007, 45.8%  87 9e op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. Neus: kruidig, prikkelend, zilt, turf, grassig. Smaak: typisch Talisker peperig, tegelijk zoet door de finish maar het distilleerderij karakter is deze keer goed behouden. Mooie droge prikkelende afdronk. Voor mij de beste Classic Malts Distillers Edition release dit jaar.  
Talisker Distillers Edition 1998, bottled 2009, 45.8%, finished in Jerez Amoroso Cask Wood 87 12e op Gall&Gall festival Almere 1-11-2009. Neus: licht rokerig, turf, zilt, peperig. Smaak: sherried, turf, kruidig, zoet maar nog wel met een Talisker bite. Lange filmende kruidige afdronk.  
Talisker: Tactical 20Y, 50%, Feb. 1980 - Jan. 2001, finished in sherry cask, Douglas Laing Old Malt Cask, 504 bottles. "Director's Tactical Selection" 87 5e bij Michel met het genietschap op 31 oktober 2009. Neus: zilt, rokerig, tikje zwavel, medium turf. Smaak: prikkelend, gedroogd fruit (pruimen, vijgen), hazelnoot. Smaakt voller en vettiger dan de 22Y, maar is minder clean. Droge houtafdronk met een lekker bitterje.  
Talisker Distillers Edition 1993, bottled 2006, 45.8%  86 Talisker proeverij 3-11-2012 met het genietschap bij Alexander (20 cl flesje voor Italiaanse markt). Al eerder geproefd als 10e op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus is erg zoet; in eerste instantie overheerst de sherry het Talisker karakter maar na even geduld komen de turf en peper voorzichtig naar voren. Smaak is zacht en verwarmend, vleugje peper, turf, zoet fruit (perzik, banaan) en een mooie houtsmaak. Ik mis wel het vulkanische karakter van Talisker en ben wat minder enthousiast dan vroeger over deze Distillers Edition. herzien
Talisker Distillers Edition 1996, bottled 2008, 45.8%, finished in Jerez Amoroso Cask Wood 86 11e Brummen 20-10-2008. Neus is een echte Talisker, peper, ozon, leer, hout, vanille. Gesausd. Smaak is veel minder Talisker; helaas erg vlak, suikerzoet en gecarameliseerd naast de turf. De kruidige smaak en peperigheid komt pas tegen de lange filmende afdronk los.  
Talisker Distillers Edition 1999, bottled 2010, 45.8%, finished in Jerez Amoroso Cask Wood 86 Koopje op Heathrow for old time's sake. Neus: zoet sherryhout, peperig, gedroogd fruit, minder fris dan een standaard 10Y Talisker. Smaak: valt niet tegen; de geturfde malt en rokerige smaak houdt zich staande tegen het zoete sherrygeweld. Ietsje zwavel. Lange kruidige houtafdronk met turfnasmaak.  
Talisker 175th Anniversary Edition, 45.8%,  2005 botteling 84 21e op festivalvrijdag 2005. Neus: malty, kruidig, noten, lichte zeebries. Smaak is verwarmend, peperig, mooi turf en rook maar een beetje dun. Controle met de gewone 10Y valt niet in het voordeel van deze verjaardagseditie uit. Merkwaardige zet van Talisker. je zou verwachten dat je juist een betere kwaliteit uitbrengt voor een verjaardag. Afdronk is droog en ruw. Verificatie gewenst.  
Talisker 50Y, 1955, 45%, cask 1312 distilled 27-5-1955 and bottled October 2005.Gordon & Mc.Phail Secret Stills. 83 7e op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006. Het verwachte hoogepunt van de avond wordt een forse teleurstelling. Deze extreem oude whisky neust onverdund wat ranzig en trekt vooral een muur van hout en tabak op. Waar is de zee en de peper? De smaak sluit aan bij de neus: zwaar over de top hout, wat bitter naast de verwachte sherryzoetheid. Dit is toch geen Talisker meer? Afdronk: bittere houtsmaak. Een paar druppels water toevoegen geeft wat meer fruit in de neus, de smaak wordt harsiger en de whisky gaat er eigenlijk niet erg op vooruit qua balans. Ten einde raad wat meer water toegevoegd (warschijnlijk iets onder 40% en laten staan tot na de 8e whisky). Terugkeren naar het glas: er is een klein wonder gebeurd met de neus: bijzonder fruitige geur naast het nog steeds zeer aanwezige hout. De smaak is nog steeds wat harsig maar nu komt er ook fruit en ananas naar voren. Afdronk blijft veel teveel hout naar mijn smaak.   
Talisker: Tactical 1980-2006, 25Y, 50%, Dec. 1980 - July 2006, Douglas Laing Single Old Malt Cask series. Released as "Director's Tactical Selection", 569 bottles. 79 Taliskerproeverij met het genietschap bij Alexander op 3-11-2012. Neus: sherrywood, oude boeken, zwavel...om niet te zeggen H2S..eieren dus. Smaak: oef, naast de mooie turf en andere talisker trekjes forse zwavel off-notes die nog even verder gaan dan de 12Y Friends editie, gekookte melk. Droge prikkelende afdronk. nieuw
Talisker: Vintage Skye Malt 8Y, 40%  79 Kan alleen maar Talisker zijn. Teleurstellend t.o.v. Vintage Islay Malt & de Talisker 10Y. Redelijk zacht en zout; verder niet zoveel te beleven. Waar is de peper???  
Talisker 57º North, 57%, NAS, Special Strength Talisker, American Oak Cask, Duty Free Special 77 Duty free deelfles met Jos. Neus: turf, kruidig, tabak, zeer alcoholisch (schoonmaak spiritus). Smaak onverdund is erg scherp, peperig, explodeert bijna in de mond. Bruut en wat onaf. H2H met de 10Y gaat deze veel duurdere speciale botteling volkomen onderuit. De 10Y is veel zoeter, subtieler, meer hout, vanille en vetter. Naast de 10Y mist deze superkrachtige Talisker vooral subtiliteit; het is veel alcohol, rook en turf. Afdronk is kruidig en droog. Met water erbij wordt het geheel wat draaglijker en wat subtieler, maar het pijnlijke verschil met de 10Y wordt dan nog duidelijker. Bepaald geen prijs/kwaliteit topper.   
  Tamdhu
Tamdhu 1973, 56%, Bottled April 2008, first fill sherry butt #3230, 481 bottles. Gordon & MacPhail Reserve 89 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (6e) en herkansing op genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: kolengestookt, houtskool, oud hout, vlezig, heerlijke malt. Smaak is intens en romig. Mooie malt, vanille, licht rokerig, vrijwel zwavelvrij sherrywood (net niet helemaal clean). Geen water noodzakelijk. Lange zoete en filmende afdronk met assige nasmaak. Schitterende Tamdhu!! 1e keer 92 en 2e keer 88. Finale score in aftertasting bij Jos op 25-6-2011: 89 punten na de reeks prachtige Strathisla's.  
Tamdhu 1961-2000, 40%, Rare Old Single Malt, Gordon & MacPhail 89 5e op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006. Geweldige neus met veel kersen, kruidnagel, kaas, uiteraard veel hout en ook licht zurig luchtje (wijnazijn?). Smaak: verwarmend, intens clean sherrywood, houtskool, zoet, gedroogd fruit (pruimen). Afdronk is wat bitter en droog ten opzichte van de uitstekende smaak en houdt deze prachtwhisky uit de top.  
Tamdhu 33Y, Jan.67-Oct.00, 54%, Scotch Malt Whisky Society no 8.26. 89 4e op Cadenhead proeverij 21-5-2004 (bonus van Wally). Neus is zeer uitnodigend, fruitig en sherryachtig.  De smaak is een fruitfeest dat wat aan de Bruichladdich 1970 doet denken! Geweldige ontwikkeling in de mond; na het fruit komt anijs en drop naar voren. Heerlijke zoete afdronk die na enige tijd wel erg droog wordt. Weer zo'n geweldige botteling uit de oude tijd van een distilleerderij met een uiterst matige standaardbotteling (vergelijk met Tormore & Benriach bij Michiel).  
Tamdhu 34Y, 1967, 40.1%, Peerless Collection. Cask 4104. Distilled 02.1967. Bottled 06.2002. 84 6e op Pot Still festival 2004. Neus: de karakteristieke Peerless frisse fruitigheid voert weer de boventoon! Perzik en perendrups in de neus. De zachte smaak is ook fruitig, maar ook iets beter. Mooie houtsmaak in de afdronk, maar de bitterheid kost veel strafpunten!   
Tamdhu 14Y, 58.5%, Sherry Cask 14085. Distilled December 1991 and bottled January 2006 by the Harris Whisky Co. 83 6e op WFNN 2006. Na de Macduff is deze neus meteen veel complexer en kruidiger. Onverdund ook kruidig maar te scherp. Met water mooie opening. Smaak heeft zelfs verdund nog veel body, pittig, complex, kruidig, malty, drop, abrikoos. Afdronk tamelijk droog.  
Tamdhu: Apple and Pears Single Speyside Malt, Vintage 1991, Bottled January 2007, 331 bottles, Wemyss Vintage Malt 82 Geproefd bij Erik 1-5-2010. Neus: heerlijk fruitig (maar weinig appel en peer), elegant, aards, noten. Smaak: bitterder dan verwacht, zure appel, grapefruit, hazelnoot, zwavelig. Droge en bittere afdronk. Na de uitstekende neus gaat het geheel helaas behoorlijk onderuit.  
Tamdhu, no age statement 77 Neus: appel, malty, lekkere zoete en vrij neutrale mellow Speyside. Smaak is behoorlijk malty, vanille, zoet, tikje spirity en een houtbittertje dat doorgaat in de afdronk. Nasmaak is appelig en droog. Verloor verrassend in blinde test van Glenfiddich 12Y (75), maar scoorde in een blindrondje bij Jos ruim 10 jaar later op 4-6-2010 hoger (81).  
Tamdhu 15Y, 61.7%, Distilled 20th June 1990, Hogshead no. 10154, bottled at cask strength for Bladnoch forum 72 Geproefd bij bezoek Bladnoch distilleerderij op 27-4-2007. Neus: vrij gesloten, boterig, perzik. Smaak: zeer krachtig, malt, vanille. Niet echt lekker op deze sterkte. Verdunnen met water geeft verlichting, maar het eindresultaat is niet erg spannend. Een wat minder geslaagde, vrij neutrale en milde Speyside whisky (malt, vanille, perzikfruit, banaan). Vettige en boterige afdronk. De 2 voorgaande Bladnoch's steken hier ruim bovenuit.   
  Tamnavulin
Tamnavulin 39 Y, distilled 1968, 40.4%, Jack Wieber botteling (de Bird Collection) sherrycask # 3665 86 Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: belegen malt, noten, fruitig (perzik), gember, heerlijk zoet, belegen malt en vrij bescheiden hout voor deze leeftijd. Een veelbelovende complexe neus en toen stelde de smaak wat teleur: vrij bitter hout, amandel, witlof. Vrj droge en licht bittere afdronk. Veel beter dan de 2 voorafgaande Tamnavulins, maar overtuigd niet helemaal (82). Misschien had de fles wat tijd nodig na het openen want bij volgende gelegenheden thuis bevalt deze whisky steeds beter. Drinkability is zeer hoog en de bitterheid stukken minder en goed in balans met de zoet fruitige malt. Afdronk blijft iets te droog.  
Tamnavulin 12 Y, 40% (boteling circa 2000) 75 Lekker licht en kruidig; getest tegenover Locke's en blind tegen Scapa. Winey. Aparte lange en plezierige afdronk.  
Tamnavulin-Glenlivet 10Y, 40% (botteling circa mid 90) 74 Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: boterig, banaan,.malt, vanille. Smaak is vettiger dan de mid 90 botteling die voorafging. Malt, banaan, wat kruidiger, licht bittertje. Smaakt wat ouder dan hij is en hoewel de score identiek is heeft dit toch wel een ander karakter.  
Tamnavulin-Glenlivet 10Y, 43% (Moon import botteling circa mid 80's; 750 ml bottle) 74 Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: boterig, banaan,.malt, vanille. Smaak is vettiger dan de mid 90 botteling die voorafging. Malt, banaan, wat kruidiger, licht bittertje. Smaakt wat ouder dan hij is en hoewel de score identiek is heeft dit toch wel een ander karakter.  
Taoutel Freres (geen whisky), Synthetische whisky - work in progress. 2 Sample uit Syrië 2006 van een experimentele synthetische whisky op basis van graanalcohol en synthetische en natuurlijk geur-, kleur- en smaakstoffen. Kleur kan voor whisky door. Neus is echter nog niet eerder vertoond: oplosmiddel (esters, aceton), weeïg zoet, floraal (rozenwater) en zoet vers fruit (aardbei, perzik). Smaak was akelig zoet, weeïg en deed kokhalzen en naar de gootsteen rennen. Dit vind ik niet geschikt voor consumptie en heb dan ook niet zoiets als afdronk. Gewoon niet drinken is de beste optie. Het genietschap gruwelt mee op 15-3-2007 bij Erik.   
Tasman: Outback, 40% (Australian Single Malt Whisky) 65 3e op festivalzaterdag 2004. Onplezierige neus: kaas, malt, vlees, oude jus. Net als Sullivan's Cove is de smaak wel zeer apart. De wat ranzige vleesgeur zit ook in de smaak, die verder zeer zoet en malty is. Afdronk met veel vanille en hout is uiteindelijk ook niet lekker. Het wil nog steeds niet lukken met Australische whisky bij mij.  
Tasmania: Sullivan's Cove Australian Single Malt Whisky, Port Matured, Cask Strength, 60%, barrel HH0544, distilled 10-11-2000 and bottled 25-6-2007, bottle 337 of 402 78 Potstill festival 2 oktober 2010 (1-6). Neus: veel hout, gedroogd fruit, alcoholisch. Smaak: erg scherp; heeft wat water nodig en is dan veel toegankelijker. Neus wordt zoeter en fruitiger (rood fruit). Smaak: kersen, lekker zoet (vanille, honing), malt, winey. Sappige zoet hout dat doorgaat in de afdronk.  
Tasmania: Sullivan's Cove Australian Single Malt Whisky, Bourbon Matured, Cask Strength, 60%, barrel HH0264, distilled 18-4-2000 and bottled 17-12-2007, bottle 49 of 216 70 Potstill festival 2 oktober 2010 (1-4). Neus: citrusfruit, floraal, fris, alcoholisch. Smaak: droge houtsmaak, fruitig; erg scherp. Met wat water komt de zoete vanille en moutsmaak beter uit de verf. Licht droge en vrij korte afdronk. Wat eenvoudig, maar wel goed te drinken. Heel wat beter dan mijn eerste kennismaking met Sullivan's Cove.  
Tasmania: Sullivan's Cove Australian Single Malt Whisky, Double Cask Bourbon and Port Oak, 40% 66 Potstill festival 2 oktober 2010 (1-5). Neus: kruidig, kaas (brie), aards, tikje zwavel. Smaak: stalsmaak (boerenkaas), gedroogd fruit, banaan; vind dit niet echt lekker drinken. Droge kruidige afdronk. Beter dan vroeger, maar nog steeds niet voor mijn plezier.  
Tasmania: Sullivan's Cove, 40% (Australian Single malt Whisky) 57 Neus: stallucht (stront, boerenkaas), ranzig, krenten, afstotend. Zeer aparte smaak: toffee, Haagse hopjes, weeïge zoetheid. Hierna is de neus wat interessanter (vanille, hout), maar nog steeds niet aantrekkelijk. Afdronk is niet irritant, maar toch al met al een whisky om snel te vergeten.  
Tasmania 10Y, 57.9%, Bottled September 2006, Cadenhead's, Single cask-ex Cabernet-Sauvignon Barrel 50 18e op festivalzaterdag Leiden 2007 Neus: uitgesproken ranzig, winey, boerenkaas; behoorlijk afstotend. Aparte smaak met verbrande toast, druiven, weeïg zoet. Niet lekker. Afdronk niet afgewacht.   
Té Bheag, Nan Eilean, Connoisseurs Blend Gaelic Whisky, 40%, Unchillfiltered Blended Scotch Whisky 78 Mystery guest van Jos op genietschapsbijeenkomst 4-3-2006 bij Gert. Neus: kruidig, boenwas, peper, Zwitserse kaas, leer. licht muf en winey. Smaak is malty, zoet, appel, toffee, cacao, vettig, beetje turf. Afdronk is snel weg en weinig indrukwekkend. Smaak is echter prima. Goede prijs/kwaliteit blend.   
Teachers Highland Cream Scotch Whisky, 43% (bottled early 80s)Teachers Highland Cream Scotch Whisky, 43% (bottled early 80s) 78 Teacher's intermezzo genietschap 27-11-2010. Neus: mooi sherried, licht rokerig. Smaak blijft zacht en creamy, maar t.o.v. De diverse 40% bottelingen voller van smaak en wat kruidiger (laurier, meer invloed sherrywood) Afdronk is licht droog en kort. Minder plakkerig dan de 40%.  
Teachers Highland Cream, 40% 75 Zachte creamy whisky met prima prijs/kwaliteit verhouding. Afdronk is wat vlak en lijmig. Diverse edities van begin jaren 80 geproefd in Teacher's intermezzo genietschap 27-11-2010: standaard; "kersttakje op label" en "teachers op dop". Scores zijn identiek.  
  Teaninich
Teaninich 21Y, 50.8%, Cadenhead's 1983-2004, bourbon hogshead, only 96 bottles! 91 9e op Cadenhead proeverij 21-5-2004. Geweldig rijke en zoete geur: sherry?, rozijnen, ietsje maggi. Ook een prachtige smaak die volledig voldoet aan de door de neus opgewekte verwachting: mooie houtsmaak, malt, veel rook & rijpe vruchten (pruimen, abrikoos). Complexe whisky met een heerlijke zachte en zoete afdronk. Een van de 96 flessen gescoord! Al snel geopend en dubbeltesten gedaan tegen Macallan 18Y, Balmenach 11Y Adelphi en Highland Park 12Y (black label). De waardering voor deze prachtwhisky blijft onveranderd boven de concurrenten eindigen. Winnaar van de genietschapsbijeenkomst van 30-10-2004 naast o.a. de Cadenhead 14Y en de Signatory 17Y.  
Teaninich 14Y, 59.7%, Cadenhead, Oak Cask, Dec. 1983 - Feb. 1998. 85 Geproefd in Cadenhead shop Campbeltown mei 2002 en gekocht door Huub. Smaak is verwarmend, rijk en kruidig. Nog veel interessanter dan de al goede Flora & Fauna. Verdere smaaknotities volgen na 2e test bij Huub (85). Op de genietschapsbijeenkomst van 30-10-2004 is het zover (naast een 21Y van Cadenhead en een 17Y van Signatory). Onverdund is deze whisky erg gesloten en complex (Rare Malts associatie). Bij stevig verdunnen en opwarmen in de hand volgt een prachtige opening. Neus: malt, kruiden, hout, vanille, fruitig (ananas, banaan). Smaak heeft alles van de neus met een beetje aarde en meer rokerigheid dan verwacht. Prettige droge afdronk waarin de rook door blijft zetten. Prachtige whisky die wel even wat geduld en water vereist om tot zijn recht te komen.  
Teaninich 30Y, 60.8%, Bourbon Cask 9419, Distilled 13.08.1975 and bottled 15.05.2006. 486 bottles. Dewar Rattray. 85 18e op Leiden 2006. Onverdund erg gesloten en met erg veel hout in de smaak. Heeft veel water nodig om los te komen. Moeilijk scoren na de Glenglassaugh. Neus is fris, fruitig en malty. Smaak heeft erg veel hout, dat ook in de afdronk over de top aanwezig is. Verificatie gewenst.   
Teaninich 21Y, 57.2%, James Mac Arthur, In celebration of 500 years of Scotch Whisky 1494-1994. 84 Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: kruidig en zeer alcoholisch, diesel. Smaak onverdund veel te scherp en ontoegankelik. Met water nar circa 40-45% behoorlijk verbetering. Neus floraler en iets fruitiger, laurier. Smaak is ook veel toegankelijker, oily, lekker stevig hout, kruidig en afdronk is ook heerlijk kruidig naast het sappige hout.  
Teaninich 1984, 17Y, 43%, Signatory. Sherry butt no 4096. Distilled 16-5-1984. Bottled 21-7-2001. 84 Genietschapsbijeenkomst 30-10-2004. Geproefd met de Cadenhead bottelingen van 14 & 21Y (83). Herkansing op genietschapsbijeenkomst 22-12-2007. Prettige neus met veel malt, banaan, boterig, sherryhout. licht kruidig en een beetje zwavel. De smaak heeft een mooie balans en een mild mellow karakter met veel malt, fruit (perzik & banaan), sherryhout en een vleugje rook. De lange droge afdronk eindigt wat weeïg.   
Teaninich 1983, 22Y, 59.4%, Signatory Cask Strength Selection, refill butt # 8072, distilled 07.12.1983 and bottled 82 Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: kruidig, alcoholisch, diesel, licht floraal en verrassend weinig fruit. Smaak: verwarmend, mousserend en zeer kruidig. Afdronk: licht droog hout. Wat water toevoegen geeft iets floralere neus (nog steeds weinig fruit) en vooral de kruidige smaak blijft.  
Teaninich 1998-2009, 58.4%, Gordon & MacPhail Reserve, cask 11406, 283 bottles 80 6e op Pot Still 2009. Neus: zoet, honing, peer, perzik, grassig. Met water: snijbonen, citrusfruit, floraal. Smaa: vettig, zoetzuur, iets droog hout, drop, fruitig. Afdronk: filmend, droogt langzaam op met een licht bittertje  
Teaninich 10Y, 43% Flora & Fauna 79 Geopend januari 2008. Neus: geparfumeerd, floraal, fruitig (ananas), mint. De malt komt vooral in de smaak sterk naar voren; minder fris en ook wat kruidiger dan verwacht op basis van de neus. Vettig en creamy mondgevoel. Licht bitter hout naast de zoete fruitige smaak (banaan, peer), groente en een beetje aarde. Interessante smaak en hoge drinkbaarheid lijkt goed voor een score halverwege de 80, maar bij de afdronk stort het bouwwerk in. De droge plakkerige afdronk doet behoorlijk afbreuk aan het voorafgaande.   
Teaninich 17Y, 43%, Hedges & Butler (bottled circa 2004) 74 Blindrondje bij Michel op 27-11-2010. Neus: ranzige boter, vanille, kruidig. Smaak is vettig, boterig en zoet. Droge onplezierige houtafdronk.  
The English Whisky Co.: zie St. George's Distillery      
Three Ships 5Y, 43%, Premium Select (Blended and bottled in the republic of South Africa from Select South African whisky and Scotch Whisky) 74 Souvenir van Jos uit Zuid-Afrika in een dubbeltest met de Three Ships Bourbon Cask finish op 25-10-2007. Neus: licht turf, citrusfruit, kaneel, graan. Smaak: vrij zacht mondgevoel, maar pittige smaak! Turf en kruiden zijn behoorlijk aanwezig naast de malt, hout, fruit (citrus, perzik). Afdronk is licht droog, vrij kruidig en eindigt echt plakkerig. Deze 5Y is herkenbaar als een blended whisky en opvallend goed drinkbaar. Zacht, goed in balans, allround en vergelijkbaar met duurdere blends. Niet slecht voor een blend van omgerekend nog geen 8 euro (78). Herkansing in 2008 in blindproefrondje verloopt aanmerkelijk minder positief door de lijmige smaak (70). Gemiddelde score genomen.  
Three Ships Bourbon cask Finish, Special reserve, 43%, No Age 68 Toen ik mijn neus in de bourbon cask finish stak na de 5Y editie was daar een unieke hoeveelheid kokos a la Springbank te ruiken. Het duurt zelfs even eer de andere geuren er doorheen komen: vanille, anijs, pepermunt. Turf is niet meer te vinden en deze finish is ook minder fruitig dan de 5Y. De smaak is zeer zacht, met veel bourbonachtige zoetheid, vanille, pepermunt, malt en subtiel hout. Na enige tijd komen de kruiden en een licht peperig karakter, dat in de 5Y overigens veel duidelijker aanwezig is, naar voren. De afdronk is wat plakkerig en wordt steeds kruidiger. Een bijzondere whisky, maar ik had wat problemen met de balans en de afdronk van deze wat overdreven zoete whisky, maar die kokos in de neus is wel erg lekker (74). Sample na 3 maanden weer eens geproefd bevalt aanmerkelijk minder. Zoetigheid en lijmige afdronk staan nu echt tegen.  
  Tobermory
Tobermory 1972, 49.5%, finished in Oloroso Sherrycask. Unchillfiltered and bottled 17-5-2005. 1710 Bottles. 92 Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009 Head to head met de 1972 OB 49.7%. Neus: Wow! Heerlijk zoet en nog expressiever in vergelijking met de 49.7%. Aardbei, gedroogd fruit, minder rook, schitterrend clean sherrywood. Smaak: clean en fruitig; veel toegankelijker dan de 49.7%. Na een tijdje staan in het glas komen hier ook de assige smaak naar voren. Wat deze meer heeft aan drinkability heeft de 49.7% aan complexiteit. Een mengsel van beiden smaakt helaas niet beter dan de som der delen.  
Tobermory 1972, 49.7%, Sherrycask. Unchillfiltered and bottled 18-5-2005. Bottle 203/897. 90 8e op Whisky Legendary van Wees 27-10-2006 en 2e kans op genietschapsbijeenkomst 14 maart 2009. Neus: Wow! Boerenkaas, peper, zoet, fruit (perzik. kersen), rook en natuurlijk weer het nodige sherryeikenhout. De smaak is ook intens in het hout, cassis, kersen. Visceus maar ook een wat stroef mondgevoel. Wat water toevoegen zorgt dat de kaaslucht verdwijnt uit de neus en een mooie fruitigheid opkomt: abrikoos, pruimen, kaneel, chocolade. De smaak wordt ook soepeler en zachter met wat water. De afdronk is heerlijk lang met een licht bitter sappig houtsmaakje. Ongekende topscore voor een Tobermory en dan hebben we op 14 maart nog eens de luxe deze Head to head tegen een andere 1972 OB te hebben.  
Tobermory: Ledaig 31Y, 1974-2005, 47.2%, Signatory. Distilled 25-06-1974 and bottled 30-08-2005 from cask 3222 in 217 bottles. 87 Sampletasting met Michel 2-6-2007.  Neus: na de Bruichladdich heeft ook deze Ledaig veel tropisch fruit in de neus. Superelegante en belegen whisky; zoet als een suikerspin, malty, mooi oud hout zonder bitterheid. De afdronk krijgt wel ietsje bitter van het oude hout mee, maar het blijft allemaal goed in balans.   
Mull Island Malt Whisky, 48%, SMWS#42 86 9e bij Scott 17-1-2009. Neus; fruitig, rokerig, as, malt, eikenhout. Smaak: heerlijk zacht, smaakt antiek en  
Tobermory: Ledaig 1972-1988, 43%, Old "Macnab" label rebottled by Full Proof Holland. 86 2e bij Dick op 20-1-2008. Neus: Mooi turf en rook, peper, malty, weinig fruit; meer floraal. Smaak is zacht en zoet. Heerlijke drinkwhisky maar wat simpel van smaak. Doet denken aan een mooie peated Benriach. Prima rokerige afdronk.  
Tobermory: Ledaig 10Y, 43%, 2007 bottling 79 Geproefd op stand Whiskypassion Gent 10-2-2007. Neus: veel mooier dan de voorafgaande sherry finish met malt, citrusfruit, rook en turf. Smaak is ziltig in Bruichladdich stijl met wat meer turf. Goed in balans en een verrassend frisse afdronk vol sappig hout. Een geslaagde nieuwe botteling van een van mijn minst favoriete distilleerderijen.  
Ledaig 1998, 61.8%, distilled 3-4-1998,bottled 09/2010, sherry butt, cask#800025, bottle 160/256, Malts of Scotland 77 15e bij Genietschap op 2 april 2011. Neus: aards, geturfd, wat gesloten. Smaak: vettig, turf; te alcoholisch. Met water wordt de neus opener, maar niet echt beter: boterig, stalgeur, zwavelig. Smaak gaat er wel op vooruit met water: toffee, vanille, Werther's botersnoepje. Lange droge afdronk met veel hout voor een 12 jaar oude whisky. Wel apart maar niet mijn ding.  
Tobermory 40% no age statement. Limited 200th anniversary edition (1798-1998) by Burn Stewart Distillers. Bottle 0284/2500 76 Neus is ziltig en wat goedkoop (blended lucht). Smaak is een stuk rijker: turf, graan, zoethout, olieachtig. Prettige afdronk maar snel weg. Doordrinkwhisky zonder poespas. Was mijn eerste kennismaking met Mull; na het proeven van de standaard distillery botteling wat meer waardering voor deze fles gekregen.  
Tobermory: Ledaig 11Y, 43%. Aberdeen. 75 6e op Leiden 2006. De neus is een stuk aantrekkelijker dan de voorgaande Fettercairn, maar heeft ook dat licht ranzige geurtje en elastiek. Daarnaast echter ook behoorlijk kruidig en licht zilt. Interessante smaak: prikkelend, kruidig (kruidnagel, nootmuskaat), mooie houtsmaak, winey, fruitig (druiven, citrus), beetje rubber  (niet storend) en malt. De verwarmende afdronk is ook niet slecht en de kruidigheid blijft lang hangen.   
Tobermory 10Y, 46.3% (2010 botteling; non-chill filtered, no caramel) 75 Potstill festival 2 oktober 2010 (1-12). Neus: citrusfruit, chloor, malt. Smaak: malty en fruitig. Beter dan vroegere botteling in de lijst, maar nog steeds niet mijn smaak. Neutrale en tikje vettige afdronk.  
Tobermory: Ledaig 7Y, 43% 74 Geproefd bij Liquid Gold 30 maart 2006. Neus: turf, muffe kelder, rook, spirit, honing. Smaak is beter dan de neus doet vermoeden: fors turf, ruw, zilt, fris, citrusfruit, vanille. Afdronk is stroef en rokerig en krijgt dan toch de in de neus aangekondigde spirit nasmaak.  
Tobermory: Ledaig 10Y, cask strength, Cadenhead's 72 Geproefd in Cadenhead shop Edinburgh op 31-5-2003 na de manager getergd te hebben met de uitspraak nog nooit een fatsoenlijke Ledaig geproefd te hebben (en de mededeling van de Strathisla 9Y door de gootsteen hielp ook al niet). Neus: prettig, zoet en ziltig. Smaak is als de neus, malty en wat saai. Ook afdronk is dragelijk. Beste Ledaig tot nu toe, maar nog steeds een laagvlieger.  
Tobermory 1798 Limited edition, 15Y, 46.3% 71 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (13e) en herzien op Potstill festival 2 oktober 2010 (1-13). Neus: kruidig, oily en wat dirty sherryvat met elastiek en zwavel. Smaak is kruidig, laurier, hout. Wat vreemd licht ranzig bijsmaakje met teveel zwavel. Lange filmende afdronk. Begon de eerste keer nog op 77 punten, maar dit drink ik toch eigenlijk niet voor mijn plezier.  
Tobermory: Ledaig 9Y, 43%, Aberdeen. 69 5e bij Henk (24-6-2002). Neus: geparfumeerd, fris en fruitig. Smaak is prikkelend, droog, kruidig. Dun en waterig met Ultimate bourbon smaakje. Afdronk: kort, droog, licht ziltig en laat nog wat vanille.   
Tobermory: Ledaig Peated Single Malt, 42%, Sherry Finish. 69 Zesde op het Van Wees Pot Still Festival 2002. De neus is zilt, met veel rook, turf, malt en een weeïge zoetheid. De smaak is wat bleekjes in vergelijking met de geur. Duidelijk een klasse minder dan Arran. De afdronk verloopt vervolgens dramatisch: veel zout, scherp en niet lekker. Leeftijd is 5 jaar volgens de standhouder (62). Herkansing op festival Gent stand Whiskypassion 10-2-2007 (!). Nog steeds niet geweldig, maar 62 was wat laag.   
Tobermory 10 Y, 40%  66 neus is goedkoop (blended), zacht en etherachtig. Smaak is licht zout en wat weeïg zoet. Weinig maltsmaak en olieachtig (als Jura 10Y). Start op 74 punten maar de ronduit onplezierige afdronk en nasmaak doet hem kelderen naar de niet voor plezier categorie. De anniversary editie was al geen hoogvlieger, maar toch wel een stuk beter als dit.   
Tobermory: Ledaig 1993, 7Y, Ultimate Single Malt Collection 30 Licht onplezierige geur; wel turf. Scherpe binnenkomst, niet echt lekker (lijm, olieachtig), wel prettig kruidig. Nog net drinkbaar, maar pak je niet voor je plezier. Bij tweede poging uit 5cl flesje licht misselijkmakend door de vieze afdronk die de eerste keer minder opviel. Rest gootsteen.  
  Tomatin
Tomatin 1976, 49.6%, distilled 22.11.1976 and bottled 28.01.2006, cask 19085, bottle 270 of 336, Scotch Single Malt Circle. 93 10e bij Michel met het genietschap op 31 oktober 2009. Neus: prachtig sherryvat, belegen malt, mandarijn, licht rokerig, superelegante oude Speyside. Smaak: heerlijk zoet, tropisch fruitnectar, perzik, marsepein, mooi houtbittertje. Balans is 100% OK en ook in de afdronk gaat alles perfect tussen biitertje, zoet en sappig hout.  
Tomatin 1965, 42Y, 52.1%, Duncan Taylor Rarest of the Rare, distilled 11.1965 and bottled 01.2008, cask 20942 90 10e op Pot Still 2009. Neus: zeer fruitig, hout, belegen malt, super! Smaak: clean, fruitig, belegen, hoge drinkability. Schitterende oude Speysider met een lange zoete afdronk met een licht bittertje op het einde.  
Tomatin 1976, 46%, bottled 1999 by Private Cellar 86 11e op de Genietschapsproeverij van 5-6-2010. Neus: zoet, fruitig, sherrywood, prachtige neus. Smaak is zoet en kruidig en behoorlijk complex. Sappig hout en kruiden in de afdronk.  
Tomatin 37Y, 1965, 48%, Peerless Collection. Cask 1909. Distilled 01.1965. Bottled 12.2002. 80 4e op Pot Still festival 2004. Neus is fantastisch (90+ verwachting): superfruitig, complex en een enorme bloemengeur. Smaak is onverdund iets scherp en veel bitterder dan verwacht op basis van de neus. Met water beter, maar blijft prikkelend en wat bitter; ook ietsjes zepig naast de mooie malt en houtsmaak. De bittere afdronk maakt ook weinig indruk. Teleurstellend na zo'n fantastische neus!  
Tomatin 25Y, 43% 79 8e op Pot Still festival 2004. Neus: ranzig! kaas, stal, malt en hout. Ook de smaak is wat kazig. Met een beetje water toevoegen verdwijnen al die negatieve geurtjes! Neus is veel frisser en fruitiger. Smaak heeft nu mooi turf, beetje perzik, malt en hout. Wat droge afdronk. Overall toch een teleurstellende whisky in vergelijking met de Antiquary 21Y die veel Tomatin bevat.  
Tomatin 10Y, 40% 77 Begint lekker a la Miltonduff maar verliest punten door uiterst matige afdronk (74). In de herkansing als negende op het van Wees Pot Still festival 2002 smaak hij een stuk beter en is de afdronk OK. Een mooie milde Speyside malt met veel graan en licht fruitig karakter (vooral na wat water toevoegen).  
Tomatin 18Y, 43% (2008 bottling) 74 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (14e). Neus: kruidig, houtskool, zwavel, vanille. Smaak: oily, salmiak, malt, droog hout, kruidig, cacao. Wordt bij volgende slok wat zuurder. Afdronk: de kruidige en droge houtsmaak zet door in de afdronk.  
Tomatin 12Y, 40% 74 Blind geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005. Neus: malty, perzik, citrus, mellow en licht muf. Smaak is tamelijk scherp, malty, vanille. Postzegelsmaak overheerst de mooie fruitigheid. Een matige Speysider. Afdronk is droog hout en wat bitterheid. Een vleugje zilt en lijm.  
Tomatin 25Y, 43% (2008 bottling) 74 Pot Still Festival 4 oktober 2008 (15e). Neus: belegen malt, citrusfruit, perzik, peer, linnenkast, floraal. De smaak is zoet met veel malt, fruit, vanille; geheel in lijn met de fraaie neus. Na enige tijd wordt de smaak echter wat zwavelig en bitterder. Wat heel aardig begon gaat volledig onderuit in de afdronk. Niet mijn ding.  
Tomatin 1965-2004, 50.7%, Cross Hill, Sherry Cask, 82 bottles. 69 Geproefd bij bottelier Lelystad 14-4-2006. Een zeer zeldzame fles met slechts 82 flessen uit een sherryvat!! De neus is complex, elegant, zoet en mooi fruitig (ananas, perzik, lychee), belegen malt en een complete houtzagerij. De smaak is heel anders dan de fantastische neus en is enorm geconcentreerd en erg bitter hout. Na van de schrik bekomen te zijn valt het tweede slokje ook niet mee: bitter, zuur, gember, kaneel, hout. Waar is de fruitigheid van de neus gebleven? Met een drupje water wat losser en iets fruitiger van smaak maar dit is dus niet mijn type whisky. De bittere houtsmaak gaat door in de afdronk. Nog nooit eerder zoiets geproefd; absoluut uniek maar niet voor mijn palet. Alleen om te neuzen dus... Nog erger dan de 1966 Tomintoul en dat terwijl ik normaal toch zeer gecharmeerd ben van oude Speysiders.   
  Tomintoul
Tomintoul 40Y, 46.5%, refill hogshead, DL ref 6215, distilled January 1970 and bottled May 2010, Douglas Laing, Old Malt Cask, one of 168 bottles at natural cask strength. 89 Mijn slotwhisky op genietschapsproeverij 15-9-2012. Neus: superelegant, belegen malt, een typische oude Speyside neus. Smaak: heerlijk zoet, anijs, bitterkoekjes, hout overheerst niet . Filmend mondgevoel; heerlijk zacht met een lange bitterzoete afdronk. nieuw
Tomintoul 27Y, 40%, 2005-2007 botteling 88 Geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (7e). Splinternieuwe botteling. Enorm veel beter dan de voorafgaande 16Y versie. Neus is pure nectar en zeer fruitig. De smaken zijn nu perfect in balans en het geheel heeft een Peerless-achtige zoetheid. Met water wordt de fruitpotpourri nog sterker. Pure genietwhisky. De afdronk is elegant en zoet en eindigt licht kruidig (88). Bij bezoek aan Tomintoul op 3-5-2007 is het verschil met de 16Y weer enorm en ook 's avonds bij het diner blijft de hoge score gehandhaafd.   
Tomintoul 38Y, 49.2 %, Adelphi, Cask 4485 85 Genietschapsbijeenkomst 1 september 2007. Neus: zeer fruitig en fris, limoenen, druiven, anijs, hout. Na de uitstekende neus valt de smaak tegen: begint zoet, maar de zoete smaken (vanille, honing) verdwijnen snel om plaats te maken voor een bittere houtsmaak die doorzet in de droge afdronk. Tweede slok is weer zoet en verdwijnt weer net zo snel. Ietwat teleurstellend na zo'n prachtige neus.  
Tomintoul 14Y, 46%, Non Chill Filtered, 2009 botteling 84 Nieuwe botteling geproefd op Whisky Castle in Tomintoul Schotlandreis April 2009 en meteen gekocht. Neus: zeer fris en licht kruidig, citrusfruit, malt, heide. Smaak: prikkelend op de tong als gazeuse en net zo fris en fruitig als de neus doet vermoeden. Vettige smaak, fruitig (rose grapefruit, meloen, limoen), subtiel en kruidig, zoet en mellow Speyside malt. Korte licht droge en zoete afdronk met sappige houtnasmaak. Perfect aperitief en een verbetering t.o.v. de 16Y van enige jaren geleden. Een plezierige drinkwhisky zonder pretentie die duidelijk baat heeft bij hoger alcoholpercentage en non-chill filtering.  
Tomintoul 16Y, 40%, 2005-2007 botteling 83 Nieuwe botteling geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (6e). Duidelijk veel beter dan de voorafgaande 10Y versie. Extra jaren te ruiken (meer belegen) en te proeven (mooie fruitigheid). Lekkere mellow Speyside whisky met fruitige neus (perzik en licht citrus). De elegante smaak heeft minder hout dan de 10Y editie en is veel beter in balans. Een plezierige drinkwhisky zonder pretentie. Met een beetje water nog iets gladder van smaak (81). Bij de tweede keer proeven uit een miniatuurtje op 6-8-2006 naast de 10Y en een miniatuurtje Speyside 12Y is dit duidelijk de winnaar (83). Bij bezoek aan Tomintoul en het diner op 3-5-2007 is het verschil met de 27Y weer enorm, maar deze 16Y blijft prima drinken.   
Tomintoul-Glenlivet 11Y, 64.9%, Nov. 1985 - June 1997, Cadenhead's (750 ml bottle) 81 Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: floraal, peren, malt. Smaak: cleane malt, zoet, maar niet echt lekker en totaal verdovend door het hoge alcoholpercentage. Meteen stevig verdund naar 40-45%. Op deze sterkte komt het subtiele Speyside karakter veel beter uit de verf. Neus wordt nog bloemiger en fruitiger (citrusfruit), honing. Smaak is nu vol vanille, boterig, minder clean maar wel lekkerder drinken. Zoete smaken overheersen het jonge hout in de licht droge afdronk.  
Tomintoul 10Y, 40% 80 Mystery guest op genietschapsbijeenkomst 28-10-2004. Plezierige neus met veel malt, abrikoos en vanille. Smaak is prikkelend, zoet (toffee) en fruitig. Ook de licht bittere afdronk is plezierig. Een ongecompliceerde en prettige Speyside whisky.  
Tomintoul 10Y, 40%, 2005-2007 botteling 77 Nieuwe botteling geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (5e). Prettige typische Speyside neus: mellow malt, perzikfruit, hout. Smaak is malty, fruitig, wat stroef hout en iets leerachtig. Wat droge afdronk die licht bitter eindigt. Matige balans. Deze botteling valt tegen na de 80 punten in 2004 voor de 10Y. Met water weinig verschil. Tweede keer proeven uit miniatuurtje op 6-8-2006 onderuit naast een Speyside 12Y, wel identieke score. Bij het diner in Tomintoul op 3-5-2007 2 punten hoger in waardering door ontbreken bitterheid in de afdronk.  
Tomintoul 15Y, 40% 77 Teleurstellend experiment van Huub uit een taxfree set. Botteling circa 2001.  
Tomintoul 1966-2003, 55.5%, Prenzlow collection. 72 Supertasting Andre 29-10-2005. Neus: zeer krachtig sherryhout, zwavel, fruitig maar niet zo fris. Smaak: mega-hout! Totaal over de top houtsmaak, rubber, zwavel. Afdronk: hout overheerst alles. Water toevoegen helpt niet veel. Voor mij niet te trekken dit sherryvat. Sample van deze zeer exclusieve whisky niet leeggedronken.  
  Old Ballantruan
Tomintoul: Old Ballantruan, Speyside Glenlivet, 50%, unchillfiltered 70 Geproefd als 8e op Whisky Fair Dufftown 30 april 2006. Splinternieuwe botteling. De naam verwijst naar de waterbron van Tomintoul en dit is een peated Speyside die men is gaan maken om te gebruiken in blended whisky i.p.v. Islay. Neus is onplezierig: spirit, onaf, turf, graan en kaal hout. Smaak valt in eerste instantie mee: turf, aarde, krenten, abrikoos, leerachtig maar bij het 2e slokje komt er al een weeïge bijsmaak opzetten (60). Niet verder geproefd op de Whisky Fair, maar in de herkansing voor Ballantruan bij het bezoek aan Tomintoul op 3-5-2007 valt het wel mee. Neust nog steeds erg jong, maar geen spiritus in deze editie. Miniatuurtje meegenomen om nog eens goed te kunnen scoren. Wordt vervolgd..  
  Tormore
Tormore 10 Y, 43% - distillery botteling uit eind jaren 70 voor de Italiaanse markt (label met streep in het midden). 86 Bezoek aan Michiel op 12-5-2004. Neus: Kersen, bessen, malt, hout. Smaak is prachtig vol en fruitig. Wat dun na de voorafgaande cask strength Jura, maar heerlijk mellow & malty. Wat een verschil met de huidige 10Y botteling!!  
Tormore 15Y, 46%, Special botteling for visitors. 84 Geproefd als 1e bij bezoek aan de distilleerderij op 1 mei 2006 in het bos bij de Tormore bron na het nuttigen van een glas water zo uit de bron. De fles is een grote verrassing omdat Tormore normaal gesproken geen bezoekers ontvangt (geheel ten onrechte, want distilleerderij, tuin en omgeving zijn prachtig). De neus is mooi belegen, hout, malt, fruitig (peer, perzik) en honingzoet. Smaak is fluweelzacht ondanks de 46%, mooi fruitig, malty, hazelnoot. Meer body dan de standaard 12Y, maar het blijft de typische neutrale prettige Speyside whisky die Tormore is. Lange en licht droge afdronk. Het Rianne sample gaat helaas verloren zodat geen verificatie meer mogelijk was.  
Tormore 18Y 1984-2002 (June), 62.3%, Cadenhead's, Bourbon Barrel 84 Geproefd bij Andre op 11-7-2005. Onverdund erg alcoholisch, maar wel fruitig. Met water verdunnen heeft zeer gunstige invloed op smaak en neus.  Heerlijke fruitige neus en een smaak met veel substantie. Sinaasappel, mandarijn, perzik, krenten, beetje hout en ook wat rook. Prettige droge afdronk. Alweer een uitstekende Tormore!  
Tormore 15Y, May 1984 - Feb. 2000, 50%, Old Malt Cask 83 Sampletasting met Michel 2-6-2007. Neus: organisch (aarde, groenten, licht turf), floraal, boter, zoet fruit. Bij langer staan wordt de organische geur minder en gaan malt en fruit de boventoon voeren zoals verwacht bij deze Speysider. De smaak is creamy, boterig, malty en heerlijk zoet. Afdronk is vrij kort, droog en neutraal.   
Tormore 1984, bottled June 2002, 62.3%, bourbon barrel, Cadenhead's 82 Genietschapsbijeenkomst 19-5-2007. Referentiesample van Andre. Neus: malt, vanille, pepermunt, zeer etherisch (Fisherman's friend!). Smaak is ook erg minty en minder fruitig en mellow dan je verwacht van een Speyside op deze leeftijd. Water toevoegen maakt het geheel wat rustiger in smaak en floraler in de neus. Ook geen hoogvlieger, maar stukken beter dan mijn Tormore miskoop.  
Tormore 16Y, 65.9%, The Clydesdale. Distilled Feb 1980 and bottled Sep 2006. Cask 0149/1966 78 Geproefd Groningen 2007 zaterdagmiddag (5e). Neus: alcoholisch en gesloten. Na 16 jaar heeft dit nog een enorm hoog alcoholpercentage. Appels, graan. Smaak is veel te scherp en alcohlisch; kan hier helemaal niets mee. Fors verdunnen noodzakelijk om hier weer de fruitige milde Speyside whisky van te maken die Tormore hoort te zijn. Mooie florale en fruitige neus na verdunnen (appel, banaan, perzik). Geen hoogvlieger en een beetje gedoe om hem op de goede sterkte te krijgen. Ik drink liever de distilleerderijeditie.  
Tormore 5Y, circa 64%, work in progress from the cask. 77 Geproefd als 3e in de Tormore masterclass bij bezoek aan de distilleerderij op 1 mei 2006. Kleur: witte wijn. Neus: al veel beter dan de voorafgaande spirit, hout begint te komen. Wel wat water nodig om te kunnen proeven. Smaak: nog steeds wat spirity en onaf maar ook fris fruitig, malty en zoet (custard). Zeer interessant sample. Niet bestemd om als single malt te bottelen, maar dit is dus de kwaliteit Tormore die in de Long John gaat.  
Tormore 10 Y, 40% (botteling circa 1999/2000) 75 Wat saaie maar prettige mellow Speyside whisky. Minder lekker dan Dalwhinnie in dubbeltest.  
Tormore 12Y, 40%, 2005 botteling. 75 Nieuwe 2005 botteling met blauw label geproefd op Gatwick op 24-11-2005. Gouden kleur. Neus: mooie mellow Speysider, citrusfruit, appel, perzik, honing, eikenhout. De smaak is als verwacht mooi malty, zoet (vanille, honing), licht kruidig, muesli, kaneel en fruitig (appel, perzik). Een zeer lichte rokerige smaak komt langzaam door het fruit heen. Afdronk begint filmend, met een vleugje rook maar wordt steeds droger. Verbetering t.o.v. de vorige 10Y botteling (80). Tweede keer proeven als 4e in de Tormore masterclass bij bezoek aan de distilleerderij op 1 mei 2006 (79). Derde keer proeven als eerste op genietschapsbijeenkomst 14-3-2009 is ronduit teleurstellend ("neutraal en weinig te beleven"; 72). Gemiddelde score genomen.  
Tormore 21Y, 46%, Distilled 1983 and bottled 2004, Cask no 1851, 161 bottles, Jack Wieber Scottish Castle Series 12  74 Genietschapsbijeenkomst 19-5-2007. Neus: boenwas, leer, zwavel, gedroogd fruit (abrikoos), drop/laurier, hout. Smaak: wat plakkerig mondgevoel, onplezierige droge sherryhoutsmaak die over de malt heenwalst. Krenten, anijs. Vlak en vrij karakterloos. Bijzonder weinig fruit voor zo'n oude Speyside whisky en mist totaal subtiliteit en mellowness waar Tormore het toch van moet hebben. Afdronk: droog en bitter. Mijn inbreng is een enorme teleurstelling in het thema Speyside t/m 46% bj Andre (77). Bij volgende keren proeven regelmatige lagere scores. Blij dat deze miskoop januari 2008 in de glasbak kan.  
Tormore New make spirit, 1 day old, circa 69.4% 30 Dit is geen whisky maar vers distillaat. Geroken en beetje geproefd als 2e op de Tormore masterclass bij bezoek aan de distilleerderij op 1 mei 2006. Neus onverdund is verrassend fruitig en zoet met wat amandel dat dapper over de jeneverachtige alcohollucht. Vervolgens met water verdunnen naar 20-30% (2:1) maakt meer fruit los, maar de vieze spiritgeur blijft. De smaak is beter dan de Aberlour spirit met behoorlijk wat graan en citrusfruit, maar de vieze spiritsmaak overheerst.  
Tullamore Dew (blended Irish) 74 Prettige zachte Ierse whisky. Puntje omlaag na herproeven in Iers introductierondje bij Jos op 20-4-2002.  
  Tullibardine
Tullibardine 33Y, 43.1%, Distilled 21-12-1972 and bottled 31-01-2006 from bourbon cask 2597. 141 bottles. Dewar Rattray 90 Geproefd als 4e op Whiskyfair Dufftown 30-4-2006. Fles gekocht en ingezet op genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. Neus: complex, fruitig (ananas, abrikoos, tropisch fruit), belegen malt, vleugje rook. Smaak: zeer zacht, prachtig belegen en fruitig: bosbessen, perzik, lychee, banaan, sinaasappel, suikerzoet, hout is mooi in balans met de zoete smaken. Afdronk: lang, droog, zoet met veel hout en helemaal op het einde wat as/houtskool. Een onverwachte topklasse Tullibardine. Op de whiskyfair duidelijk superieur aan de voorafgaande Duncan Taylor flessen en op de genietschapsbijeenkomst een perfecte opvolger van de Glenugie door de wat vollere smaak.  
Tullibardine 1973 Vintage, 45.9%, hogshead cask #2518, bottle 55/239,  88 15e op festivalzondag 2005. Neus: een klassieke zwaar belegen Speyside geur! Enorm aromatisch fruitig (veel perzik, passievrucht, ananas), mellow malty, belegen hout. Smaak: zacht en een zoete houtnectar met veel fruit, malt en een beetje turf. Prachtig in balans. Afdronk is zeer lang en zoet en eindigt net een tikje te bitter voor de top. Mooi af. Een extreem hoge score voor een Tullibardine; het kan dus wel....  
Tullibardine 1975, 52.7%, OB Vintage Edition. Bottled March 2007 from cask 1009. Bottle 77/194. 83 Geproefd bij Scott Donkers op 16-2-2008 (14). Neus: complex en zeer rijk. Prachtig hout, limoen, belegen malt, zuur en zoet tegelijk. Een juweel van een neus, waar de smaak helaas niet aan kan tippen:bitter hout, ananas, zurig. Afdronk is wat wrang en te bitter voor mijn smaak. Maar een neusje...   
Tullibardine 1987, 46%, Helen Arthur Single Cask collection (new label 2005). 78 17e op festivalzondag 2005. Neus: mooi malty, fruitig, fris gewassen lakens, vers gemaaid gras. Veel frissere neus dan de voorafgaande 1988. Smaak: malt, hout, citrusfruit, licht kruidig en grassig. Afdronk is droog en neutraal. Goede aperitief whisky zonder pretenties, maar geen hoogvlieger.  
Tullibardine, 13Y, 59.8%, Cadenhead's 78 4e op Cadenhead proeverij 21-5-2004. Neus is zoet, fruitig (peren) en alcoholisch. Onverdund erg scherp en kruidig. Met water veel beter! Geur wordt fruitiger en smaak gaat meer naar en milde Speysider met mooie noten en fruitsmaak (meloen, lychee). Afdronk niet indrukwekkend.  
Tullibardine 1988 Vintage Edition, bottled 2007, 46% 77 2e op WFNN 2008. Meteen na de 1993 Vintage geproefd. Deze 1988 heeft dezelfde smaaknotities, maar heeft net even wat meer body en kruiden te bieden.  
Tullibardine 1993 Vintage Edition,bottled 2007, 46% 75 1e op WFNN 2008. Neus: fris, fruitig (citrus), vanille, clean bourbonwood. Smaak is ook fruitig, licht en ietsje kruidiger dan de neus doet vermoeden. Bourbonhout, vanille, malt. Een eenvoudige prima drinkbare Speyside zonder poespas. Kruidigheid blijft in de korte en licht droge afdronk doorgaan. Leuke opening festival.  
Tullibardine 1993, 46%, Moscatel finish for 6 months, new distillery botteling 2005 75 19e op festivalzondag 2005. Na de voorafgaande 1993 botteling is het duidelijk dat deze finish het product heeft verbetert. De neus is mooi zoet en fruitig (aardbei, kersen, ananas) en de natte theedoek associatie van de voorgaande 1993 is nu weer schoon linnen geworden. De smaak is overdreven zoet maar geeft wel tegenspel aan de gesausde houtsmaak. Niet geweldig, maar goed te drinken. Zoetstof in de afdronk.  
Tullibardine 1988 Vintage, 46% 70 16e op festivalzondag 2005. Neus: kaal, harsig, leer, fruit (citrus, perzik). Smaak is erg kaal en leerachtig: hout, malt en fruit. Niet mooi in balans. Droge en weinig indrukwekkende afdronk.  
Tullibardine, no age, 43% 69 Neus: uitnodigend, fruitig (citrus, perzik, peer), malt. Smaak: prikkelend scherp, oily, malt, hout, licht turf. Afdronk: droog en meer turf dan in de smaak. Typische maar wat minder geslaagde mellow Speyside variant (71). Nog een keer geproefd bij Ben Nevis shop mei 2003 en toen beviel het nog veel minder. Onprettige neus en goedkope smaak. Kan je beter een goede blended kopen (66). De derde test bij Huub feb. 2004 komt vooral overeen met de eerste keer proeven, m.u.v. de turf en de enorm plakkerige lijmsmaak in de afdronk.  
Tullibardine 10Y, 40% (botteling from mid 90's) 60 Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Neus: fruitig (citrus, appel), malt, noten, gebruikte theedoek. Smaak: oily, malt, hout, stroef. Afdronk: droog hout en onplezierige nasmaak. Dit drink ik niet voor mijn plezier.  
Tullibardine 1993, 46%, new distillery botteling 2005 60 18e op festivalzondag 2005. De 4e Tullibardine en de minste uit de reeks. Neus: grassig, gebruikte theedoek, graan, kaal. Smaak is slap, weeïg en niet lekker: malt en graan, karton, ranzig vlees. Ook de afdronk snel vergeten.   
Tyrconnel 10Y, 46%, OB, Madeira Cask Finish (2009 botteling) 83 7e in Leiden 2009 en herzien bij Ton December 2011. Neus: clean en zoet, mooi sherryhout, gedroogd fruit, vijgen, pruimen, malty, kaneel. Smaak: oily, kruidig, behoorlijk veel hout, heerlijk zoete cleane malt, marsepein, toffee, vanille. Een echte allemansvriend met hoge drinkability, die wel de subtilieit van de standaard Tyrconnell volledig kwijt is. Afdronk is droog en wat bitter in vergelijking met de overige finishes in 2009. Bij herproeven in 2011 was de afdronk prima en is de score verhoogd van 79 naar 83 punten. herzien
Tyrconnell 16Y, 51%, Ambassador's Choice, distilled 5-11-1992 and bottled 26-8-2009 80 Speciale botteling voor de Belgische markt geproefd 27 juli 2010. Neus vol vanille en malt; minder fruitig dan gebruikelijk bij Tyrconnel en duidelijk meer hout. Smaak is erg scherp; ietwat teleurstellend vanwege het missen van de gebruikelijke subtiliteit en fruitigheid. Het extra hout compenseert dat niet. Vrij korte licht droge afdronk.  
Tyrconnel 10Y, 46%, OB, Sherry Cask Finish (2009 botteling) 79 7e in Leiden 2009. Neus: mooi sherryhout, gedroogd fruit, vijgen,pruimen, malty. Smaak: kruidig, behoorlijk veel hout, heerlijk zoete cleane malt, toffee, vanille. Een echte allemansvriend, die wel de subtilieit van de standaard Tyrconnell kwijt is. Afdronk is droog en wat bitter in vergelijking met de overige finishes.  
Tyrconnell (Irish Single Malt Whiskey), 40% 79 Herproefd als 8e op Leiden 2009. Neus: veel graan, floraal en fruitig. Lowland karakter. Smaakt fris, fruitig en malty, goed in balans, zacht en glad. Weinig complex maar lekker drinken als aperitief.  
Tyrconnel 10Y, 46%, OB, Port Cask Finish (2009 botteling) 77 6e in Leiden 2009. Neus: zeer zoet, peredrups, winey. Smaak: veel zoeter en fruitiger dan de basis Tyrconnell. Likeurachtig zoet en fruitig. Afdronk: zoet en licht droog.  


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboom



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jnmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties