Versie

april 2013



uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

Paddy, 40%, Blended Irish Whisky 65 Geproefd bij bezoek Midleton distillery maart 2006 naast Powers Gold & Jameson en Paddy gaat behoorlijk onderuit. Neus is iets sterker dan Jameson, maar minder plezierig: licht fruitig, spirit, velpon. Smaakt wel Iers, maar is wat rommelig. Lijmig en stroef hout. Wel zacht, maar niet lekker. Afdronk is plakkerig.   
Pappy van Winkle: zie Van Winkle  
Penderyn, 46%, Welsh Single Malt (no age, but circa 4 Y) 77 10e op festivalzaterdag 2004 en Pot Still Festival 13 april 2007. Verificatie in 2007 wegens het feit dat deze wis in 2004 achter de 25Y Macallan Fine Oak kwam en toen slechts 71 scoorde. Neus: fris, floraal, fruitig. Smaak is wat ruw, spirity, citrusfruit, vanille. Wat simpele malt en duidelijk nog steeds erg jong. Afdronk is wat plakkerig en droog. Met water iets frisser en fruitiger (malt, vanille en citrus).   
Penderyn 41, 41% Single Malt Welsh Whisky 69 Potstill festival 2 oktober 2010 (1-3) Neus: citrusfruit, banaan, winey. Smaak is wat dun en spirity. Marmelade, jonge frisse malt, vanille. Erg vlak van smaak met een plakkerige afdronk.  
Pig's Nose, no age, 40%, Blended Scotch Whisky, 71 Miniatuurtje uit Dufftown 2006. Met zo'n naam vrees je het ergste. Geproefd na de Sheep Dip op 2-8-2006. Neus: aanzienlijk frisser dan Sheep Dip, grainy, dennenbos, aarde, kaas, grassig, appel, malt. Smaak: een tikje Islay whisky is duidelijk te proeven en geeft wat pit aan dit mengsel, zoete grain, frisse appel, vanille, hout. Valt eigenlijk best mee na de Sheep Dip, vooral omdat er geen lijmsmaak in de afdronk zit maar wel sappig hout. Waarschijnlijk wel erg jong.  
  Pittyvaich
Pittyvaich 1993, 43%, bottled 2005, Gordon and MacPhail, Connoisseurs Choice 78 Genietschap 16 januari 2010. Neus: fris en fruitig, citrus, grassig, floraal, geparfumeerd. Smaak: licht, fruitig, zoet en malty. Afdronk: zoet en licht droog. Uitstekende aperitief whisky en een verrassend cleane Pittyvaich.  
Pittyvaich 12Y, 43%, Flora & Fauna serie 77 Geproefd in Bow Bar Edinburgh op 31 mei 2003. Neus: uitnodigend met veel sherry, zoet fruit en rokerig. Sherry overheerst ook in de smaak. Veel hout en vanille, wat geparfumeerd. Afdronk iets te droog maar wel lekker kruidig en zoet (79). Nogmaals geproefd op ceilidh in Dufftown op 28-4-2006. Na de Mortlach valt dit niet mee. Veel minder sherry dan in herinnering en behoorlijk scherp. Mist complexiteit en de afdronk is teleurstellend (75). Gemiddelde score genomen omdat het batchvariatie kan zijn.  
  Poit Dhubh
Poit Dhubh, 12Y Bliadhna, 43%, Mac Na Braiche Unchillfiltered Gaelic Malt Whisky (Green label with picture in Green Bottle) 84 Sample van Gert Pedersen 2006. Na de 40% is deze neus wat fruitiger en minder zwavelig: Citrus, perzik, abrikoos, cacao, kruidnagel, rook, turf. Smaak: pittige kruidige en fruitige malt met abrikoos, toffee, chocolade, rook en turf. De turf en rook komen net als bij de 40% steeds krachtiger naar voren, maar overheersen minder. De afdronk is rokerig en aardeachtig en...zonder plakkerigheid op het einde. Heerlijk pittige vatted malt; concurrent voor JW Green Label.  
Poit Dhubh, 12Y Bliadhna, 40%, Mac Na Braiche Scotch Malt Whisky (Black label with still in clear bottle) 82 Sample van Gert Pedersen 2006. Neus: cacao, kruidnagel, rook, turf, abrikoos, zwavel. Smaak: pittige kruidige malt met toffee, chocolade, rook en turf. De turf en rook komen steeds krachtiger naar voren en overheersen uiteindelijk het palet volledig. Het volgende slokje begint echter weer zoet. Afdronk ook vol turf maar helaas droog en plakkerig op het einde. Heerlijk pittige vatted malt; die wat verknoeid wordt door de afdronk..    
Port Charlotte: zie Bruichladdich  
  Port Dundas
Port Dundas Single Grain Scotch Whisky, 30Y, 59.3%, 1973-2004, Duncan Taylor 88 4e bij Huub op 24 mei 2005. De donkerste kleur van de reeks miniatuurtjes en reeds bij opening van het flesje een enorme houtlucht. Neus: bourbonachtig met ladingen hout, cognac/vieux associatie, abrikoos, appel. Smaak is zeer intens; er komt een nog niet eerder vertoonde muur van hout binnen. Stroop, kandijsuiker, chocolade, maggi, caramel. Afdronk is zeer lang, zoet en filmend. Ondanks de onvoorstelbare houtsmaak is de afdronk nog steeds goed; geen moment te bitter of te droog. Een perfecte grain whisky; het grain record van Invergordon is hierbij gesneuveld. Tweede keer proeven bevalt nog steeds even goed; een unieke whisky die aanschaf verdient.  
Port Dundas Single Grain Scotch Whisky, 32Y, 59.3%, distilled 1973 and bottled 02.2005, bottle 266/408, oak cask 128316, Duncan Taylor 83 2e bij Whisky Legendary van Wees op 27 oktober 2006. Neus: muur van hout, zoete bourbon, cognac, appel. Smaak heeft dezelfde houtintensiteit als Invergordon 40 en het Port Dundas miniatuurtje 2004. Helaas is de grain gesneuveld en rest stroop, maggi en toffee. Afdronk is zeer lang, enigszins bitter en vrij stroef.   
Port Dundas Single Grain Scotch Whisky, 10Y, 60.2%, Cadenhead 69 Blind geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005. Neus: prikkelend alcoholisch, spiritus, terpentine. Smaak is scherp en dun; beetje citrus en malt en vrij kaal. Afdronk: wrange houtsmaak en wat zepig. Dit drink je niet voor je plezier. Verdient wellicht een herkansing met water erbij.  
  Port Ellen
Port Ellen 18Y, 50%, Douglas Laing OMC, Sep. 1982 - August 2001, sherry cask, 777 bottles. 92 14e bij Scott 17-1-2009. Neus zeer rijk en aantrekkelijk Islay karakter: zeewier, turf, jodium, sherryhout, stalgeur, teer, drop. Smaak is krachtig, maar toch zacht en heeft een buitengewoon hoge drinkability. Turf, planten, drop, peper, hout, anijs en mooi turf dat doorgaat in de sappige houtafdronk.  
Port Ellen 1974, 30Y, 58.5%. Signatory cask strength selection. Bottle 37/266 from cask #6756. Distilled 30-11-1974 and bottled 31-8-2005 92 8e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus: zee, aarde, malt en vrij fris en fruitig naast het medicinale karakter. Smaak: WOW! Stevige binnenkomst met rook, planten, aarde, malt, mooi eikenhout (maar niet overdadig). Wat minder medicinaal dan de eerste in de reeks en uitstekend in balans. Afdronk is vol sappig hout en turf. Enorme drinkability voor zo'n hoog alcoholpercentage. Voor de score nog even H2H met de 1e uit de tasting.  
Port Ellen 1978 Port Wood Finish Edition 2, 59.3%, 1978-2002, Signatory Decanter Collection 92 Grote finale als 11e bij Andre op 4-1-2003 (kostte me wel wat Talisker 20Y om hem zover te krijgen). Neus zeer uitnodigend en etherisch zoet, turf, zee en plantengeur. De smaak is zeer krachtig (zelfs na de Talisker!) en jodium, turf en zeewier gaan een boeiende strijd aan met de zoete portsmaak. Prachtig in balans! Afdronk is zeer lang en zoet (92). Verificatie bij Andre op 10-2-2003: nog beter bevonden. Onverdund eigenlijk het lekkerst. Een superzachte cask strength dus en een groot feest van smaken. De heerlijke zoete afdronk, de perfecte balans en de enorme potpourri van smaken maken dit toch wel een verplichte aanschaf;deelfles gekocht met Huub. Waardering blijft stijgen; hoogtepunt op 26 september 2003 (HOD avond 9), waar deze prachtwis behoorlijk overeind blijft tegen de Ardbeg 21Y & 1976 Oloroso (voor sommigen zelfs de winnaar van de avond!). Tweede fles gekocht in 2006 smaakt nog steeds indrukwekkend, maar toch weer een puntje lager.  
Port Ellen 1979-2003, 24Y, 57.3%, Super Premium Malt, 3rd release 92 Mystery guest voor Ardbeg tasting 22-1-2005. Neus is fris en fruitig naast de zeer aanwezige jodium. Zeer krachtige Ardbeg-achtige smaak: kruidnagelen, vanille, as, turf, rook, malt, hout, vanille, fruit en dat allemaal prachtig in balans. Ook een heerlijke verwarmende afdronk met veel turf. Met water iets losser en prikkelender, maar dit is niet echt nodig.  
Port Ellen 21Y, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask,  Distilled Nov. 1982 and bottled Sep. 2004. 182 bottles. Special Botteling for The Islay Whisky Shop, One Cask Ref 477,  92 Geproefd bij Michel op 30 maart 2006. Neus: prachtig sherrywood, mooi rokerig, licht zwavel, gebakken spek, anijs, citrusfruit. Heerlijke smaak met een perfecte balans: getemde rook en turfsmaak, drop, laurier, granen en mandarijn. Prettige droge afdronk met een kaneelachtige nasmaak. Fantastisch!  
Port Ellen 24Y, 57.8%, Sherry cask number 2464, Distilled 13.10.1982 and bottled 12.02.2007. 168 bottles Specially selected and bottled for The Nectar, Belgium. A Dewar Rattray Cask Collection  92 2e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Deze botteling is intenser en vettiger dan de voorafgaande Whisky Shop botteling, maar er zijn vooral veel overeenkomsten. Neus: heerlijk Islay, planten, turf, citrusfruit, mandarijn, gekookte groenten. Smaak heeft een sublieme balans en een zeer hoge drinkbaarheid: planten, malt, fruitig, hout, ziltig, licht medicinaal en een beetje zwavelig. Afdronk is lang en prettig droog. Een van de betere Port Ellens.  
Port Ellen 18Y, Mc. Gibbons Provenance Selection, Winter distillation 1981-2000,43% 91 Neus zeer aantrekkelijk Islay karakter en enorm rijk: zeewier, turf, jodium, sherryhout, leer, drop, anijs, planten. Smaak is krachtig, maar toch zacht. Turf, zilt, peper, jodium, hout, anijs, planten; alle smaken van de topmerken komen langs. Afdronk is lang, zacht en filmend. Fles gekocht op de veiling en 17-12-2005 geopend in een dubbeltest met de G&M CC 1981-1999. De hoge score blijft vrijwel overeind; een prachtig sherryvat en een botteling om te koesteren (92). Als 3e in de verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007 gaat hij zwaar onderuit; mogelijk wat geoxideerd in 15 maanden. Verificatie met een andere fles bij Scott Donkers op 16-2-2008 geeft een score van 91. Fles in blindproefrondje bij Andre op 28-5-2011: 90.  
Port Ellen 1978-2002, 23Y, Signatory, 59%. refill sherry butt # 5268, Signatory Vintage Dumpy Bottle 90 5e wis in Whisky Store Glasgow (2e filiaal) en de eerste topper in Schotland 2002! Deze Port Ellen is weer uitstekend: een veelbelovende neus (zee, fenol, teer, rook) en een krachtige binnenkomst met veel turf, malt en wier. Even later komen de zoetere sherrysmaken los. De afdronk is groots en zeer lang. Blind ingeschonken gokte ik op een Longrow ("Tigerclaws") en Caol Ila ("plantaardig"). Extra punt voor de prachtige balans (91). Deelfles (129/564) met Huub gekocht en op genietschapsbijeenkomst van 13-12-2003 ingezet. Blijft geweldige whisky, maar geen 91 punten meer. Bij herproeven eigenlijk een beetje kaal en waarschijnlijk net iets minder dan Andre's Old Malt Cask botteling.  
Port Ellen 1979, 21Y, Old Malt Cask 50%, Douglas Laing 90 11e bij Andre (29-12-2001) en doorbraak van Port Ellen in de top! Neus weer zeer medicinaal met zee. Smaak subtiel en complex met veel turf en aarde. Lange plezierige afdronk.  
Port Ellen 24Y, 57.9%, Distilled 28.03.1978 and bottled 20.06.2002 from a single sherry butt. Bottle 136/602. 10th Anniversary bottling for The Whisky Shop 1992-2002. 90 1e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus: medicinaal (jodium/fenol), fris, ozon, zee, versgemaaid gras. Smaak: turf, plantaardig (groenten), boterig, drop, peper, clean hout. Verrassend weinig sherrykarakter en een onwaarschijnlijk hoge drinkbaarheid voor dit alcoholpercentage en leeftijd. Dit lijkt veel jonger dan 24Y. Afdronk: zilt, sappig hout en een lichte aardesmaak die wat droog eindigt. Fantastische aftrap van een serie van 10 Port Ellens.  
Port Ellen 24Y, 60.4%, Distilled 1982 and bottled at cask strength for Bladnoch forum 2006, Sherry Cask no. 42461 90 Blindproefrondje bij Michel met het genietschap op 31 oktober 2009. Neus: een oude Islay whisky die zijn medicinaliteit heeft verzacht, prachtig turf, belegen malt. Smaak is zeer krachtig als een Ardbeg 70's met een mooie droge afdronk. Toch wel verrassend dat dit een Port Ellen blijkt te zijn.  
Port Ellen 26Y, Sping 1983 - Spring 2009, 46%, refill butt DMG ref 5133, Mc. Gibbon's Provenance selected and bottled exclusively for world duty free 90 Neus: mandarijn, rode grapefruit, medicinaal, fenol, turf, zeer fris. Smaak: zoet, zilt, vanille, drop, turf, een ware smaakexplosie als een cask strength op slechts 46%. Werkelijk genieten van een Port Ellen zonder de karakteristieke kazige bijsmaak. Niet complex maar wel zeer intens en boijzonder hoge drinkbaarheid. Lange licht droge rokerige afdronk. Tabaknasmaak alsof je een sigaar hebt gerookt.  
Port Ellen 27Y Super Premium Malt 6th release, 54.2%, American Oak & European Oak refill casks filled in 1978 and bottled 2006, 4560 bottles. 90 17e op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus is bijzonder fris na de voorafgaande Brora: clean bourbonwood, zee, vanille, citrusfruit, turf, medicinaal. Enigszins kaal, maar heel plezierig. De smaak is vrij zacht voor deze sterkte, prachtig clean hout, droge kruidigheid, rook, turf en behoorlijk medicinaal. Afdronk is verrassend filmend en vettig, mooi eikenhout, zoete vanille en pittige turf. Een uitstekende Port Ellen.  
Port Ellen 28Y Super Premium Malt 7th release, 53.8%, American Oak refill casks filled in 1979 and bottled 2007, 5274 bottles. 90 13e op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. Neus: heerlijk fris en clean bourbonwood. Citrusfruit, appel, ziltig. mooi rokerig, turf, honing, malt. Smaak is bijzonder krachtig; peperig, vettig, vanille, hout, druiven, limoen. Lang genieten van deze combinatie van zoet, zee en turf die gewoon doorgaat in de lange prettig droge afdronk. Voor mij hoeft er geen water bij voor de smaak, maar de neus wordt nog mooier.  
Port Ellen 1979, 22Y, bottled 2001, 56.2%, Super Premium Malt, 1st release, bottle 3966/6000P 90 Neus is nog wat geslotener dan de 2nd release en onverdund is de smaak heftig alcoholisch en gesloten. Met water veel verbetering maar het blijft een uiterst intense en vrij scherpe whisky. Heftig turf, teer, ziltig, medicinaal, kruidig. Complex van smaak met een stroeve afdronk. Blijft wat ontoegankelijk; zeker in vergeljking met de voorafgaande 2nd release. Heerlijk ziltige afdronk met sappige houtsmaak. Resp. 10e en 9e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007 (89) en 8-1-2011 (90).  
Port Ellen 14Y, 63.4%, Distilled 1974 and bottled 1988 by Gordon and MacPhail for Turatello Italy. 89 Neus: turf, mest, stal, boerenkaas, rookvlees, zeer alcoholisch. Smaak: messcherp met intense hout en vegetale smaak. Een keelbrander op deze sterkte en al heel snel verdund naar circa 45%. Neus: de mestgeur is vrijwel weg en heeft plaats gemaakt voor gebraden vlees, floraal (lavendel), citrusfruit (limoen), jeneverbes en andere groene tonen. De smaak is ook veel toegankelijker en wat mij betreft veel lekkerder: vlezig, vettig, kruidig, heerlijk turf, tabak, druiven, belegen malt. Afdronk is licht droog met turf en sappig hout en een lange cleane nasmaak. Gered door het water! Interessant om te weten hoe een Port Ellen op jonge leeftijd smaakte; uiterard veel minder hout als in tegenwoordige bottelingen.  
Port Ellen 1979-2003, 23Y, Signatory, 43%. refill Sherry butt # 6770, Bottled 28-10-2003. 89 11e op Pot Still festival 2004. Neus: jeneverbes, jodium, heftig turf en toch fris. Smaak is ook bijzonder krachtig: turf, zee, vanille, jeneverbes, ietsjes zeep. Als de turf wegebt komen de wat lichtere fruittonen, met name perzik, bijna verlegen naar boven. Lange subtiele afdronk.  
Port Ellen 29Y, 8th release, 55.3%, American Oak refill casks filled in 1978 and bottled 2008, 6618 bottles. 89 15e Brummen 20-10-2008. Neus: stal, turf, aarde, kruidig, belegen malt, rookvlees. Smaak: heerlijk zoete smaken en belegen malt naast de peper en turf. Heerlijk krachtig en kruidig. Opent wat verder met water gebruiken maar dit is niet echt nodig wat mij betreft. Smaak wordt wat zuurder en fruitiger naast de enorme hoeveelheid turf en teer. De zeer lange en verwarmende afdronk is niets mis mee: kruidig, aarde en een cleane houtsmaak.  
Port Ellen 1979-2005, 25Y, 57.4%, Super Premium Malt, 5th release, 5280 bottles. American Oak refill casks. 88 6e op Diageo Rare Malt/Premium Malt presentatie Brummen 26-9-2005. Neus is vol zeewier, zilt, citrusfruit, menthol/fisherman's friend en planten. De smaak is heerlijk Islay: rokerig, medicinaal, Caol Ila-achtige plantensmaak, jeneverbes, droog hout. De afdronk is erg droog en houterig met een wat onprettige teerachtige nasmaak. Met water duidelijk fruitiger (citrus, abrikoos) en er komt zowaar ook wat maltsmaak door het zeegeweld heen. De afdronk blijft te droog voor het mooi en ook wat teerachtig.  
Port Ellen 25Y, 50%. Douglas Laing Old malt Cask, Distilled Nov. 1982 and bottled Jan. 2008, Refill butt DL ref 4112, 589 bottles. 88 Geproefd met genietschap op 8-1-2011 als 8e. Neus: turf, organisch vegetaal, kaas, kruidige malt. Smaak: kruidig, peperig, droog hout, jodium, turf. Lange kruidige afdronk. Goed in balans t.o.v. De voorafgaande 19Y en Vintage 1975.  
Port Ellen 19Y, Mc. Gibbons Provenance Selection, Spring distillation 1982-2001,43% 88 Goudkleurig en wat troebel. Neus aan de zoete kant voor een Islay: sherry, malt, fruit, iets jeneverbes?, turf, ziltig. Smaak is heftig turf, peper, jodium, hout; geen fruit meer te bekennen. Verwarmend, complex en smaakt naar meer. Afdronk is zeer lang, mooi droog maar met overheersende turfsmaak a la Ardbeg 10Y. Mede daarom stuk lager geplaatst dan de Winter distillation.  
Port Ellen 26Y, 50%, Distilled May 1979 and bottled July 2005 by Douglas Laing Old Malt Cask. 332 bottles. 88 4e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus: planten, kaas, chloor, zee. De smaak is vettig met sappig hout, teer, kruidig, groenten (wat bitter: witlof?). Er ontstond een wat merkwaardige discussie over urine; ik houd het voorlopig op kaas en chloor in de neus..... In vergelijking met nummer 1 is deze wat minder elegant.  
Port Ellen 25Y, 435 Mc. Gibbons Provenance Selection, Winter distillation 1983, bottled Autumn 2008, Sherry cask 88 Neus: fris, citrusfruit, rokerig, aarde, turf, brie. Met paar drupjes water nog eleganter in de neus; mooi sherrywood. Smaak: kruidig, turf, zoete malt, walnoten, gedroogd fruit, organisch, sappig sherryhout. Vrij zoete en korte droge afdronk met lekker aardse nasmaak. Genietschap in Zwitserland 25-9-2010 (12e; 87) en Almere 8-1-2011 (7e; 89); gemiddelde score.  
Port Ellen 1978-2002, 24Y, 59.35%, Super Premium Malt, 2nd release, bottle 6592/12000 (bottled for US market) 87 Op cask strength is de neus krachtig alcoholisch en expressief: zeebries, ozon, zeewier en eikenhout. Smaak is onverdund wat gesloten en vrij scherp door de ethanol. Met een beetje water komt er meer citrusfruit in de neus en de smaak komt nu prachtig los: super Islay karakter met veel turf en jodium, malt, clean eikenhout, drop, laurier.Goed in balans ondanks het wat kale karakter. Een mooie droge en cleane houtafdronk met peper. Scores lopen uiteen: resp 9e & 10e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007 (91) en 8-1-2011 (87). Gezien de relatief lage scores na rondleiding door de Port Ellen maltings op het Islay whiskyfestival 26 mei 2003 (81) en 10e op whiskyfestival 2003 (87) score weer verlaagd naar gemiddelde van 87.  
Port Ellen 1978-1999, 20Y, 60.9% Cask Strength (Rare Malts Selection) 87 Heerlijke Islay met Laphroaig/Ardbeg karakter. 1 keer klein slokje geproefd in de ochtend! Verificatie gewenst (al arbitrair verhoogd na plaatsing andere Port Ellens)!!  
Port Ellen 1982-2006, 40%, Gordon & MacPhail Connoisseur’s Choice 87 Genietschap 16 januari 2010. Neus: turf, kaas, citrusfruit, ziltig. Heerlijk fruitig met een frisse zeebries. Smaak is zacht, fruitig, roombrie, grainy, aardse turf en opvallend weinig medicinaal. Afdronk vol turf en licht droog. Uitstekende opening van het officiële programma die dag.  
Port Ellen 1983 54.9% (15 Y; Scott's serie) 87 3e wis op festival 2000. Heerlijk subtiele Islay; associaties met Ardbeg 17Y maar net wat minder perfect.   
Port Ellen 22Y, 54.3%, Distilled 1983 and bottled January 2006 by Douglas Laing Old Malt Cask for the Whisky Festival Noord Nederland (WFNN) on 10, 11 and 12 February. 87 1e op WFNN 2006. Neus heeft prachtige zilte zeelucht, turf en rook. Ver weg wat fruitigheid en zoete tonen. Smaak is verwarmend, olieachtig, zilt, peperig, kruidnagelen, turf en teer. Na een tijdje komen vanille en citrusfruit voorzichtig tevoorschijn. Het Islay geweld gaat door in de afdronk: teerachtig coating in balans met hout en turf.  
Port Ellen 24Y, 51%, Distilled 13th October 1982, Butt no. 2462 bottled at cask strength for Bladnoch forum January 2007 87 Geproefd bij bezoek Bladnoch distilleerderij op 27-4-2007. Neus: zwaar turf, kampvuur, houtskool, rook, sherrywood. Smaak: vettig, rokerig, turf, perfecte sterkte, kruidig, sherrywood niet overdadig aanwezig en mooi in balans met de malt. Verwarmend. Afdronk blijft zeer turfrijk en een wat olieachtige en assige nasmaak (strafpuntje). Met een volgende slok verdwijnt de as gelukkig weer. Flesje aangeschaft en punten bevestigd juni 2007.  
Port Ellen Vintage 1975, 24Y, 43%. Distilled 8 april 1975 and bottled 30 sept 1999. Bottle 207 of 355 from oak cask #1764 87 Geproefd met genietschap op 8-1-2011 als 5e (na reeks Ardbegs). Neus: turf, organisch, kaas, tabak en hout. Smaak: zowaar veel interessanter dan de neus! Gekookte groenten (spruiten, prei), kruidig, peperig, vrij droog hout. Heerlijke licht dorge en kruidige afdronk vol hout.  
Port Ellen 1981-1999, 40%, Gordon & MacPhail Connoisseur's Choice 86 Neus: turf, planten, zeewier, zwavel, leer, malt, ranzige boter. Smaak is medicinaal, zilt en kruidig. Afdronk ook vol kruidnagel en mooi droog. Niet een van de beste Port Ellen's, maar na de ZDFbeg op 17-12-2005 geef ik hier toch de voorkeur aan.  
Port Ellen 20Y, 61.2%, Distilled November 1982 and bottled March 2006 by Jack Wieber. Dark Sherry Cask, bottle 95/95. 86 6e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus: zwaar sherrywood, eikenhout, geteerde planken, olie. In de smaak domineert het hout iets teveel naar mijn smaak en wordt het Islay karakter nogal weggedrukt. Deze laatste observatie blijkt echter meer met de volgorde te maken te hebben want bij de tweede keer proeven na het drinken van de 7e (eveneens dark sherry) is het Islay karakter juist wel sterk aanwezig. De afdronk is iets bitter, maar zeker niet onplezierig ondanks de autobanden en de zwavel. Water toevoegen helpt niet veel; neus wordt iets fruitiger en de smaak blijft verwarmend. Tannines zijn nu nog aanweziger, maar gelukkig komt ook het Islay karakter nu tevoorschijn. Een lastige whisky en niet helemaal mijn smaak.   
Port Ellen 19Y, Mc. Gibbons Provenance Selection, Spring 1982 distillation 1982 and bottled Spring 2002,43% 85 Geproefd met genietschap op 8-1-2011 als 6e. Neus: turf, vegetaal, kaas, tikje medicinale turf. Smaak: kruidig, peperig, droog hout, jodium, turf. zeer weinig fruit. Lange kruidige afdronk.  
Port Ellen 21Y, 61%, Distilled 1982 and bottled 2004 by Douglas Laing Old & Rare series. 502 bottles. 85 7e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. De tweede dark sherry fles. Neus is prachtig vol sherry van Longmorn-Glenlivet achtige kwaliteit naast een duidelijk Islay karakter. In de smaak komt het Islay karakter echter minder sterk uit de verf; waar is de jodium en de zee gebleven. Overpowered sherry met wat rubber en zwavel. Stelt wat teleur na de fantastische neus. Afdronk is weer mooi; sappig hout, zoet fruit en toch nog wat turf. Voor de score nog even terug naar de voorafgaande Jack Wieber die een duidelijk mindere neus heeft, maar qua smaak meer Islay. Het  belang van de volgorde wordt weer eens duidelijk geïllustreerd. Prima whisky, maar niet helemaal mijn smaak.  
Port Ellen 21Y, 50%, cask 478 (refill butt), Nov. 82 - Jun. 04, Douglas Laing Old Malt Cask 84 Mystery guest voor Ardbeg tasting 22-1-2005. Neus is wat muf met krenten en kruidnagel. Smaak onverdund is erg gesloten met veel turf en sherryhout. Geduld is noodzakelijk om dit te openen: met verwarmen in de hand en een beetje water mooie opening: meer fruit in de neus en ook planten en droge sherry. De smaak is nog steeds scherp en prikkelend, maar wel mooi filmend met veel turf, hout en fruit. De afdronk is erg droog en het hout overheerst. Niet geheel in balans, maar wel prima whisky.  
Port Ellen, 1979-2002, 22Y, Signatory. 84 Veertiende op het Van Wees Pot Still Festival 2002. Krachtige neus met veel zee, zout, rook turf en malt. De smaak is mooi rond en vol maar vertoont weinig ontwikkeling en is nogal snel weg (kan komen doordat deze net achter een cask strength Pulteney kwam). Geen jodium en minder turf dan verwacht op grond van de neus. Afdronk is iets te droog.  
Port Ellen 11Y, 43%, distilled 1983 and bottled 1994, Bottigliria Corsine Verona 83 Limburg festival 2010 (2e). Neus: fris (ozon na een onweersbui)en licht medicinaal. Turf, boerenkaas, malt. Smaak: zacht, aardse turf, vrij jonge malt, vanille, minder medicinaal en fruitiger dan vewacht op basis van de neus. Pretiige licht droge afdronk met hout en turf. Een lekkere jonge Port Ellen; maar meer een rariteit dan een uitschieter.  
Port Ellen 1975, 30Y, 56.9%. Signatory cask strength selection. Bottle 128/206 from hogshead cask #159. Distilled 14-1-1975 and bottled 31-8-2005 83 Geproefd bij Erik op 19-8-2006 na de Ardbegs. Eerste indruk valt niet mee: zowel neus als smaak zijn onverdund erg kaal en gesloten. Met wat water toevoegen komt de neus een beetje los; rook, turf, tabak, kaneel, citrusfruit, malt en hout.  Smaak blijft erg sobertjes en kaal: wat malt en vanille, droog hout, licht fruitig, peper en wat turf. Droge weinig interessante afdronk vol hout. Wat te droog voor mijn smaak en niet goed in balans.   
Port Ellen 21Y, 50%, Distilled Feb. 1982 and bottled Oct. 2003 by Douglas Laing Old Malt Cask. Specially selected for the Islay Whisky Shop. Sherry cask, 216 bottles. 79 5e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus is uitermate onplezierig: kaas, stal, mest; doet wat denken aan de Laudable. Voorspelt niet veel goeds, maar de smaak blijkt wel beter dan de neus: boterig. turf, wat weeïge malt, gedroogd fruit. Verdunnen met water naar circa 40% laat de mestgeur verdwijnen. Niet alleen de neus wordt veel frisser; in de smaak komen malt, citrusfruit en een frisse ziltige smaak naar voren. De balans van deze whisky blijft echter een probleem. Een van de mindere Port Ellen scores.  
Port Ellen 21Y, 50%, Distilled 1982 and bottled 2003, sherry cask, Douglas Laing Old Malt Cask, 216 bottles. 73 17e bij Michel met het genietschap op 31 oktober 2009. Neus: stalgeur, bloemkool, turf, boterig. Smaak: dirty sherryvat, boerenkaas, turf, rokerig, niet echt lekker; sample niet opgedronken.  
Powers Gold Label, 40%, Blended Irish Whiskey 69 Iers introductierondje bij Jos op 20-4-2002. Typisch blended smaakje: droog, lijmachtig. Herkansing maart 2006 (bezoek Midleton distillery en Jameson rijtje met Jos). Neus: kruidiger en assertiever dan Jameson. Meer hout. Smaak is behoorlijk pittig voor Ierse begrippen: laurier, licht peperig, noten, malt en een stroeve houtsmaak. Afdronk kost strafpunten: onplezierig plakkerig en droog hout.   
Prichard's Double barreled bourbon, 45% (90 proof). Distilled in Kentucky at Heaven Hill and aged in Tennessee at Prichard's 80 Bij het verlaten van Groningen 2007 nog een mooi mystery sample geproefd bij Hans Offringa. Helaas weinig gelegenheid tot schrijven wegens gesprek, maar dit is een superelegante bourbon zonder die soms zo irritante extreme zoetheid. Even afwachten of dit in Nederland wordt uitgebracht.  
Probably Speyside's finest distillery 43Y, 50%, Oct 1965 - Dec. 2008, Sherry butt DL ref 4816, 583 bottles, Douglas Laing 91 Nieuwe botteling geproefd en gekocht bij Whisky Castle in Tomintoul op Schotlandreis April 2009 en meteen geopend. Neus: Wow! Elegant, kruidig, belegen malt, verbrand gras, licht rokerig, mooi sherrywood. Smaak: schitterend sherryvat, marmelade, licht turf, complex. Lange filmende afdronk met perfecte houtsmaak die ook nog eens zoet en kruidig blijft. Blijft ook overeind als toegift op de Macallan proeverij bij Andre Boss op 22-5-2009.  
  Old Pulteney
Old Pulteney 36Y, 50%, Dec. 1964 - Jan. 2001, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask, 324 bottles 93 Neus: WOW! Belegen malt, oud hout, floraal, tropisch fruit, perzik, banaan. De veelbelovende neus gaat gelukkig door in de superzachte smaak. Amandel, hazelnoot, vette witte chocolade, jonge kaas, pure nectar van tropisch fruit, marmelade. Oude Bowmore kwaliteit. Afdronk is ook foutloos en smaak naar meer; zeer lang, zacht en filmed en zonder een spoortje bitterheid van het ruim aanwezige hout. Niet meer kunnen proeven met het genietschap op 31 oktober 2009, maar wel genoten van het sample met dank aan Eric!  
Old Pulteney 1966-2003, 37Y, 40%, Gordon & MacPhail. 89 Geproefd bij Andre op 11-7-2005. Neus: perzik, marmelade, malt, hout, belegen. De smaak is zoet met ladingen fruit (marmelade, perzik), mooie belegen malt, hout, heel in de verte nog een beetje zilt. De licht bittere afdronk houdt de score uit de top, maar evengoed een uitstekende Pulteney! Het staartje in de fles wordt geleegd op genietschapsbijeenkomst 22-12-2007. De glorie is er dan wel wat af in de smaak, maar de neus blijft uitstekend.  
Old Pulteney 1974, 26Y, 46% Highland Selection, bourbon cask. 88 Eindejaarsproeverij Almere 2004. Inzet van Nico (3e). Na de Balmenach in dezelfde serie is de neus van deze Pulteney duidelijk zilter en plantaardiger(gras, hooi, beetje jeneverbes) en veel minder fruitig. Gemeenschappelijk is echter de grote mate van complexiteit, belegenheid, prachtig hout en assige rookgeur. De oily smaak heeft duidelijk turf, rook (asbak), zilt, drop en gras en blijft perfect in balans met de constant aanwezige vanille, hout en maltbasis. Ook in de afdronk blijft alles goed gaan. Mooie houtsmaak en wat olieachtig mondgevoel. Bij tweede en derde keer proeven valt het olieachtige minder op. Het verschil met de Balmenach groeit echter wel bij vaker proeven.  
Old Pulteney 31Y, 1968-1999, 46%, Gordon & MacPhail. 86 Dertiende op het Van Wees Pot Still Festival 2002. De neus is vol sherry & hout; nog verrassend vitaal voor zo'n oude whisky. Heerlijke volle smaak, overheersend met zacht fruit, belegen houtsmaak en een prachtige balans. Zelfs het zilte karakter van de standaard Pulteney botteling is enigszins aanwezig. De afdronk is zeer lang, glad en rokerig (en niet de droogheid die je verwacht bij zo'n oude whisky uit een sherryvat.   
Old Pulteney Isabella Fortuna WK499, No Age, 52%, cask strength, exclusive to travel retail 85 Neus: zilte frisse zeebries, citrusfruit, honing, vanille, fisherman's friend. Smaak: fris, prikkelend, zoete malt, fruitig, licht turf, laurier, kruidig, erg lekker drinken. Afdronk: verwarmend, licht droog en kruidig. Een perfecte zomerwhisky en als 1e op genietschapsbijeenkomst 1-5-2010 past hij in het thema "aanraders" wegens de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding voor circa 35 euro per liter.  
Old Pulteney 1991, 62.9%, Bourbon cask #140. Distilled 16/01/1991 and hand bottled at the distillery by Nico Meijboom on 3/05/2007 85 Geproefd bij bezoek aan distilleerderij op 3 mei 2007 en een fles gekocht. Neus: mandarijn, chocolade, laurier, vanille, eikenhout. Onverdund goed te drinken, maar erg scherp. De smaak is verwarmend, zoet en vettig. Met wat water toegankelijker en een stuk floraler en meer fruit en intensiteit in de neus. De smaak heeft nu koffie, appel, vanille. Het geheel blijft romig, verwarmend en elegant en met een heerlijke licht droge zoete houtafdronk.  
Old Pulteney 21Y, 1983, 46% 85 Geproefd als 7e op Whisky Fair Dufftown 30 april 2006. Neus: heerlijk ziltig, malty, eikenhout en fruit (perzik, citrus). Smaak: prachtig belegen malt goed in balans met het hout, kruidig, walnoten, licht peperig en nog een beetje ziltig. Kruidige en droge afdronk.  
Old Pulteney Isabella Fortuna WK499, No Age, 52%, cask strength, exclusive to travel retail 85 Neus: zilte frisse zeebries, citrusfruit, honing, vanille, fisherman's friend. Smaak: fris, prikkelend, zoete malt, fruitig, licht turf, laurier, kruidig, erg lekker drinken en geweldige prijs/kwaliteit verhouding. Afdronk: verwarmend, licht droog en kruidig.  
Old Pulteney 17Y, 46% 81 Geproefd op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (1e). Neus: malty, ziltig, eikenhout en leer. Pittige smaak met veel kruiden, zilt en droog fruit (abrikoos). Het hout overheerst iets t.o.v. de 12Y. Kruidige en droge afdronk.  
Pulteney 8Y, 63.1%, Aug. 1990 - Sep. 1998, Cadenhead's Authentic Collection, 222 bottles. 81 Neus: zoet, cleane malt, vanille, fruitig (stoofpeer, appel), peperig, licht zilt en kruidig, redelijk wat hout voor zo'n jonge leeftijd. Smaak: zilt, peperig, prikkelend, verrassend goed te doen op deze hoge sterkte. Vettig, vanille, creamy, jonge kaas, kruidig. Afdronk: sappig hout, filmed, clean. Met water gaat deze whisky er niet op vooruit; Alcoholischer en peperiger in de neus en de smaak is wat simpeler en zepig. Onverdund toepassen dus! Geproefd met genietschap op 31 oktober 2009 (83; later gescoord via sample Eric) en 27-11-2010 (79). Gemiddelde score genomen.  
Old Pulteney 12Y 78 Test na de Clynelish van G&M. Ook deze weer ziltige lucht met vrij veel turf en rook. Smaak begint OK, ontwikkelt dan wat olieachtige trekjes. Ook vrij scherp.  
Pur. E, Belgian Owl, 19 maanden rijping, circa 46% (work in progress) 40 Geen whisky. Tasting op Gent festival 10-2-2007 door Etienne Bouillon. Neus: nog steeds spiritus, maar nu meer hout en zowaar perzik en citrusfruit. Smaak: duidelijk al iets complexer dan het 9 maanden sample maar blijft onvoldoende gerijpt. Tannines van het hout komen naar voren in de afdronk. Nog maar even afwachten of het wat wordt na 3-5 jaar rijping, maar er is vooruitgang.  
Pur. E, Belgian Owl, 9 maanden rijping, circa 46% (work in progress) 35 Geen whisky. Tasting op Gent festival 10-2-2007 door Etienne Bouillon. Neus: in vergelijking met de new-make verrasend veel vanille in zo'n korte tijd. Smaak is nog erg onaf en spiritusachtig, maar door de fruitigheid en de vanille al iets drinkbaarder.   
Pur. E, Belgian Owl, new make spirit, circa 46% 20 Geen whisky. Tasting op Gent festival 10-2-2007 door Etienne Bouillon. Neus: spiritus, ruw, aardappel. Smaak is vreselijk. Uitwrijven in de handen geeft duidelijk graan en fruitig karakter. De spirit verder verdunnen met water geeft ook wat fruit en graan. Aan mij is dit niet besteed. Het spul is zelfs te koop met een kleurtje in een fraaie verpakking.   


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboom



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties