Versiejun2006
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Huub Donkers |
|
Whisk(e)y
|
Donkers
score |
Opmerkingen
|
Update |
|
Aberfeldy,
Cadenhead Aut Col, 1975 / 7-2001, 57%, sherry hogshead |
90 |
Supertasting
2005. Mooi fruit, graan. Smaak : veel graan, subtiel hout, licht
rook, hooi, stro, hele prettige zoetheid fraai in balans met belegen
droogheid. |
|
Aberfeldy
1978, 14y, Signatory Vintage 43 %. |
83 |
Heel
licht van kleur, subtiel malt, prettig zoet, fruitig, licht rook,
iets te scherp voor hogere notering |
|
Aberfeldy
1991-2001, 43 %, Provenance |
78 |
32e
op wisfestival 2002. Boterig, maltig, heel licht rook, fruitig
(banaan/vanille) |
|
Aberfeldy
12y, 40%, distillery bottling |
76 |
Een
zachte maar wat saaie neus, vooral toffee fudge, hout, wat
fruitigheid (sinasappel) aanwezig onder de toffee. Smaak : geeft een
toffee, malty en mellow start, heesterachtig hout behoorlijk
aanwezig, hint van rook die ook in de afdronk blijft hangen. Afdronk
heeft verder wat vanille, hout en stopverf. Het is allemaal wat saai
! Monstertje van Nico, 2005. Tweede en derde glas bevallen steeds
minder. Smaak nodigt absoluut niet uit het glas leeg te drinken. |
|
Aberfeldy
1978, 59.3 %, Scott's selection natural cask strength |
75 |
Fruitig,
medicinaal, bitter (jodium ?), droog, rook. Cask strength geen
succes. Jackson is even teleurgesteld in deze dure whisky (164 !). |
|
Aberlour-Glenlivet
8y, 50%, square dumpy bottle, bottled ca. 1960 |
91 |
Toegift
op de 2005 Supertasting. Een hele fraaie sherry bottling, enorme
zachte volle smaak en dat voor een 8y ! Belegen kersen en hout.
Indrukwekkend ! |
|
Aberlour
a'bunadh, 59.6 %, all sherry aging, no batch number (2001 version) |
86 |
Geur
van sultanas, hout, lichte rook, nectar, lekkere sherry, vanille,
creamy, lange afdronk |
|
Aberlour
a'bunadh, 59.8 %, batch 13 |
86 |
De
neus heeft meer hout en sherry dan de voorgaande Aberlour 100 proof,
minder fruitig, belegener. De smaak is intens ! En komt ziltig
binnen. Behoorlijk stroef en houterig maar niet bitter, vers hout,
rozijnen. Met water rokeriger, fruitiger (sinasappel, perzik) en
gaat richting de 100 proof. Veel zachter dan de daaropvolgende batch
8. Inbreng Christel 2005. |
|
Aberlour
a'bunadh, 59.6 %, batch 16 |
85 |
Neus
: zoete donkere sherry, bittere chocolade, houtskool, langzaam opent
de neus verder met boenwas en rijp exotisch fruit. De smaak start
enorm intens, veel sherry, specerijen, wederom chocolade, hout,
langzaam lijkt wat mout door te komen. Afdronk : wordt mooi zacht,
cacao, oud hout (oma's kast). Met water komt er wat droge rook in de
neus. Ook de smaak wordt droger maar de pittige spicyness blijft,
veel eikenhout. W.E. Wageningen 2006. |
nieuw |
Aberlour
100 proof, 57.1 %, DB |
85 |
Uitstekende
prijs/kwaliteitsverhouding voor deze lekkere Aberlour. Mooie
fruitige neus, kruidig, licht rook. Smaak : caramel, fruitig. In
vergelijking met de Royal Lochnagar Selected Reserve minder zacht en
relaxed, wel iets fruitiger. Inbreng Nico, 2005 |
|
Aberlour,
Douglas Laing Old Malt Cask, 88-2003, 15y, 50 %, 1 of 306 bottles |
84 |
Een
hele verrassende Aberlour van Andre bij Nico 2004. Opvallend frisse
neus, licht turf, opvallend lichte kleur. Een Aberlour zonder
sherry. Smaak : prikkelend, mooi hout, graan, subtiel vanille, mooi
turf, lichte kruidigheid, grassig, heide, zoetigheid neigt naar
honing. Uitdagende whisky ! |
|
Aberlour
Antiques |
84 |
Geproefd
op het vliegveld van Manchester 1996 |
|
Aberlour
15y, Sherry wood finish, 40 % (marriage sherry and bourbon, finished
in sherry) |
83 |
Sherry
en fruit, heerlijk creamy, zacht, licht notig, laat licht rook.
Tweede kennismaking minder A'bunadh gevoel, meer Bourbon snoepgoed. |
|
Aberlour
a'bunadh, Batch No. 8, 60.2 %, 2001 |
83 |
Na
de a'bunadh batch 13 komt deze bijzonder scherp binnen ! Chocolade,
rook. Afdronk heeft chocolade en Tia Maria. Proeverij bij mij thuis
2005. Herkansing via het restantje
: neus ook chocolade en Tia Maria, rook, hout, stevig alcohol, onder
de sherry ook frisse tonen, zelfs citrus. De smaak komt wederom
razend scherp binnen, behoorlijk gesausd, veel vers hout, vanille,
hazelnoot. 82/83 punten. |
|
Aberlour
12y, 43 %, double cask matured |
82 |
Zware
sherry neus, rokerig, vanille, krenten, gesausde sigaren, toffee,
chocolade. Veel Bourbon, Wild Turkey associatie in smaak, zoethout,
stroperig, licht munt. Zeer vol. Prettige afdronk, zoet en vol,
hout. Als startwhisky te zwaar. Te veel houtsmaak. |
|
Aberlour
10y, 43 % |
82 |
malty
sweet en toch droog |
|
Allt-A-Bhainne
12y, 43 %, James Macarthur's |
77 |
Goudblond,
Spirity, gras, hooi, fruit (appel). Veel vanille in smaak. Droog
mondgevoel. Behoorlijk ruw. Toch een prima malt voor een Chivas
Regal vuller. Leuk aperitief bij Nico feb 2002. 2004 : geeft dit de
prikkelende start met vers hout aan de Chivas Regal ? Zo veel
frisser dan de duffe Chivas. |
|
Amrut,
40 %, Indian Single Malt whisky |
74 |
Een
wat duffige neus. Mooi fruitig, zacht, krenten, lichte bitterheid.
Geproefd bij van Wees 2005 |
|
Knockdhu
89-12y, 56.6 %, fino sherry, Adelphi |
81 |
6e
op wisfestival 2003. Prima sherry geur, niet dat gesausde van de
Helen Arthur Mortlach, mooie balans van zoet en droog. Mooie smaak :
weer goede balans van zoet en droog/bitter. Rokerig, fruit |
|
Knockdhu
21y, 57.5 %, limited edition, distillery bottling |
78 |
Blind
geproefd bij Boss 2004. Neus iets rook en vanille, aardig parfum.
Malt, niet de belegenheid die je van deze leeftijd verwacht,
Bourbonvat, turf, zoet en droog. Komt vrij ruw over voor zijn
leeftijd. |
|
An
Cnoc 12y |
77 |
veel
rook voor zo'n lichte malt |
|
The
Antiquary, 21y, 43 % (50 % malt, mainly Speyside) |
88 |
Deze
blended was absoluut een van de toppers op het Pot Still festival
2004. Heerlijke zachte subtiele neus, zoet, fruitig, vanille,
droogheid, fraai zacht turf. Smaak : superzacht, hele zachte
perziksmaak, mooi hout, turf en kruidigheid, zachte Oloroso sherry.
Perfecte balans van zoet, droog en turf. Perfecte blended !
Aanrader. Enkele weken later bij van Wees aangeschaft en nog eens
geproefd, naast de Famous Grouse Prestige. De Prestige is veel
intenser, Antiquary met twee punten gedaald. |
|
Ardbeg
Provenance, 1974-1997, 55.6 %, bottle no. 3209 |
98 |
Wat
een fenominale whisky ! Subtiliteit in de neus is geweldig !
Prachtig planten en jodium, subtiel turf en
kruidigheid, hele mooie balans van zoetheid en bitterheid.
Smaak : alles van de geur ook in de smaak, prachtig zilt en planten,
mooi dennennaalden en vanille. Ook mooie zoetheid, subtiel teer en
rook in de afdronk. Deze wis werd bij Nico 2004 vergeleken met de
21y Committee en de 1976 Oloroso cask 2390, en die zijn allebei echt
minder ! De Oloroso heeft meer teer dan de Provenance, de Bourbon
smaak in de Committee is krachtiger maar minder subtiel. Wat de
Provenance zo geweldig maakt is dat hij op een perfecte manier de
subtiliteit van de Lord of the isles, de kracht van de Very Old
Ardbeg, en de geweldige fruitigheid van de G&M 1974 in zich
combineert. Hij heeft alles en is foutloos. Helemaal perfect. |
|
Ardbeg
Provenance, 1974-1997, 55.6 %, bottle no. 3209, vervolg |
98 |
Eric
Vanfrachem schenkt na het eten een tweede glas in en het genieten
gaat weer eindeloos door. De fruitigheid komt steeds meer naar
voren, mandarijnenschil, sinasappel, ook nog perzik. Hout is subtiel
aanwezig zonder zich op te dringen. In het glas blijft prachtig rook
achter. Bij mij gelukzaligheid. |
|
Ardbeg
fino sherry cask 1975, CS, work in progress 2004, cask 4819 (volgens
Frank cask 4719). |
97 |
Dit
komt toch wel erg dicht bij de Provenance perfection. Neus : alles
is weer prachtig subtiel, planten rook, heide, zilt, jodium, mooie
frisheid voor een 29y, en toch ook fraai belegen, hint van vanille.
Smaak : wat een geintegreerde smaak, wat een balans, fraai rook,
planten, supermooie droogheid, subtiel en rijk, mandarijn, hout. Zo
compleet, zo af en uitgebalanceerd, super ! Het unieke is de
combinatie van fris- en belegenheid. De afdronk is zeer lang en
heerlijk. Met dank aan Stewart Thompson op het whiskyfestival Leiden
2004. |
|
Ardbeg
1974, 26y, Kingsbury, bottle 230/278, 50%, Bourbon Hogshead. |
96 |
WAT
EEN KRACHT ! Een prachtige Ardbeg van Bert Vuik op de Whisky Fair
2005. Neus : alles prachtig verweven en subtiel : planten, zilt,
jodium, mooie grondtonen. Wat een samengebalde smaak ! Vanille,
zilt, laurier, grond, mooie honing zoetheid, nootmuskaat, foelie,
witte peper : een specerijenwinkeltje ! Teer speelt nauwelijks een
rol, een groot verschil met de DL 1975. In mei 2006 vergeleken met
de Douglas Laing 73-2003, die niet onderdoet aan de Kingsbury. De
neus van de Kingsbury is minder aanwezig dan van de DL. De smaak is
veel krachtiger maar rolt minder lang uit dan bij de DL. |
|
Ardbeg
1976-2002, Oloroso cask, cask strength, non-chill filtered, cask
number 2390, 53.1%, hand bottled at distillery for the Islay Whisky
Festival 2002, DB |
96 |
Topaankoop
Whiskyfestival 2002. Veel sherry maar absoluut niet overheersend.
Turf en jodium nog zeer nadrukkelijk aanwezig. Boeiend samenspel.
Grote winnaar op de Ardbeg dag bij Nico 2002.
Erg kruidig, planten, zilt, sherry, zuurkool en ietsje
kruidnagel, wijnazijn, behoorlijk vanille, maar minder vanille en
polished oak dan 30y. Wat een smaak, prachtige symbiose tussen turf
en sherry. Nectar. Ook planten komen nog door, krachtiger dan de
30y, vurenhout, enorm veel rook en planten in de heerlijke afdronk.
12-03 : punten bevestigd in duotest met Committee bottling. |
|
Ardbeg,
Douglas Laing Old & Rare, 73-2003, 30y, 48.9 %, natural cask
strength, 197 bottles. |
96 |
Zeer
relaxte neus, vervlochten geuren, zilt, jodium, boenwas, teer komt
langzaam naar voren, steenstof, mooie zachte fruitigheid, rook,
varens. Smaak : intens zilt, zacht teer, chocoladesaus, zoethout,
varens, subtiel jodium. Enorm zacht, intens krachtig, en subtiel.
Prachtig dus ! Gedronken bij Erik 2006. |
|
Ardbeg,
Douglas Laing Old & Rare, 72-2002, 29y, 50.4 %, natural cask
strength. |
96 |
Geur
heel veel frisse zee, teer is heel licht, zeer subtiel planten.
Smaak mooi zilt, rook, medicinaal. Genieten op de 2003 orgie. |
|
Ardbeg
Committee bottling, cask 2392, sherry butt, 24-11-76 / 17-7-00, alc.
perc. not stated. |
95 |
Op
29 mei 2004, om half 11 's ochtends werd deze wis gescoord, na de
mooie Very Young Ardbeg. Zeer milde sherry geur, heerlijke planten
eronder. Ook rook prachtig subtiel. Heerlijk zacht, als de limonade
uit het vat in 2002. Prachtige sherry. Heel veel meer as indruk dan
bij de Very Young, mooie kruidigheid, licht kruidnagel. Na een
tijdje komt de jodium door. De zachtheid van deze wis is toch wel
sensationeel ! Helemaal af. |
|
Ardbeg
1972-2001, Douglas Laing Old malt cask, 48.8 %, exclusively bottled
for Alambic Classique, Germany |
95 |
Geur
teer, prachtige planten, smaak enorm ziltig, Bourbon, zoethout,
super subtiel ondanks de teer. Geproefd op de 2003 orgie |
|
Ardbeg
Committee bottling 21y, 56.3 %, distilled 1979. |
94 |
Neus
heerlijk planten, mooie balans van jodium, turf, vanille. Kruidig.
Smaak komt overeen met geur, prachtige kracht en toch heerlijk
subtiel. Toegankelijker dan de Oloroso van het whiskyfestival 2002.
Helemaal af, zeer hoog drinkplezier. Geur van de Ardbeg spirit is
zeer herkenbaar. Prachtige combinatie van vanille en jodium. Ook
afdronk blijft heerlijk genieten. Langzaam komt subtiel teer door en
dat blijft dan meer dan twee uur hangen ! Deze Bourbon Ardbeg is
misschien minder complex dan de Oloroso, maar is wel helemaal in
balans. In duotest met Oloroso 2002 viel ie wat tegen en gedaald van
96 naar 94. |
|
Ardbeg,
Lord of the Isles, 46 %, vatting van jaren 74, 75, 77. 85 % bourbon
1st + 2nd fill, 15 % sherry. |
94 |
Zwaar
genieten op whiskyfestival 2001. Licht zilt, subtiel, fascinerend
peat/zee, heerlijke combinatie met Bourbon, smooth ! Elegante stijl
van 17y maar in alles beter. Prachtig planten karakter. Eerste
kanjer op Ardbeg dag bij Nico 2002. Punten bevestigd. neus zacht en
complex, subtiel rook en planten, zilt , heide, licht zoet. Smaak zo
zacht en subtiel, eik, vanille. Relaxing ! Helemaal af. |
|
Ardbeg,
Very Old Ardbeg, 30y, 40 % |
94 |
2e
kanjer op Ardbeg dag bij Nico 2002. Neus krachtig en subtiel, meer
vanille en polished oak dan mijn sherry wood fles. Zeer rijp, enorme
balans, alle elementen moeilijk te onrafelen, hout, rook, turf,
sherry ?, planten, en alles super subtiel, zilt. Smaak veel
krachtiger dan de Lord of the Isles, meer sherry, vanille,
kruidiger, misschien ultieme Ardbeg, maar Lord of the Isles werkt zo
relaxed ! Super mooie balans. |
|
Ardbeg
1973, 27y, Kingsbury, 47.4%, 228 bottles |
94 |
Het
broertje van de 1974 Kingsbury heeft meer houtskool dan de 1974,
dennen, subtiel planten, zilt, jodium, mooie grondtonen, mooi
verweven geuren uit dit Bourbon vat. De smaak heeft ook weer een
geweldige kracht, wat harsiger (dennen) dan de 1974, houtskool, ook
weer dat mooie zoete vanille en zilt. Overall minder briljant dan de
1974. The Whisky Fair 2005. |
|
Ardbeg
1975, straight from the cask, sherry cask, 2002 |
94 |
Heftig
kantelen van maatcilinder in Ardbeg warehouse 2002. Kruidnagel, veel
kruiden, smooth, zilt, turf. Absurd zacht in cask strength sterkte.
ca. 48 %. |
|
Ardbeg
1976-2001, 55.5 %, Douglas of Drumlanrig |
93 |
Geproefd
bij Michiel 2003. Deze Ardbeg komt dicht bij de Oloroso van Ardbeg
zelf. Veel rook. |
|
Ardbeg
1975, straight from the fino sherry cask, 2002 |
93 |
Wederom
een forse maatcilinder gekanteld in Ardbeg warehouse 2002. Krachtig,
smooth, zilt, droger dan de andere 1975 cask. Veel hout, Tintelend
op de tong. Ca. 48 %. |
|
Ardbeg
G&M Connoisseurs Choice, 1974-1996, 40 % |
93 |
Uitsmijter
op de Lange Land proeverij. Neus erg subtiel, turf, veel planten.
Mooie turf in de smaak, enorm rijke plantensmaak, heel zacht, hele
mooie belegenheid, mooi eikenhout. Naast zeeplanten ook nootmuskaat,
en heerlijke fruitigheid (perzik), licht jodium en zilt. Zeer
subtiel allemaal, mooie elegantie. Volgens een van de proevers een
"bereden dameszadel" ! Mooi vanille, turf en wederom enorm
planten (o.a. laurier) in de afdronk. Punten bevestigd bij Gert
2004. Prachtige fruitigheid. Dat wat de 1970 voor Bruichladdich is.
Opvallend fris voor een 22y, helemaal af ! |
|
Ardbeg
1975-2004, 29y, Old & Rare Platinum label, 58.3 %, 1 of 145
bottles |
91 |
Toegift
van Marc Segers op de 2004 supertasting. Rijke ziltigheid, mild
planten. N.B. : Om half 4 's nachts en na 29 whiskies is het
gevaarlijk scoren ! |
|
Ardbeg
Signatory Vintage, 29 years, cask 576, 52.8%, 550 bottles, pale
oloroso, distilled 15-2-1967, bottled 15-2-96 |
91 |
Neus
: mooi zilt, subtiel jodium, enorm fris voor een 29 jarige, eiken.
Wat een frisheid ! De smaak rolt prachtig uit, mooi geconcentreerd,
heel krachtig, lekker ziltig en toch zo elegant, hint van teer,
planten, graan. Monstertje uit Limburg van Erik 2006. |
|
Ardbeg
Signatory Vintage, 28 years, cask 575, 53.7%, 548 bottles, pale
oloroso, distilled 15-2-1967, bottled 11/95 |
91 |
Wat
minder fris dan de 67-96 Signatory Ardbeg, meer sherry invloed, veel
fruitiger, minder geconcentreerd, zilt, jodium. Smaak : krachtiger
dan de neus, mooi zoet fruitig (perzik), flink zilt, salmiak drop,
teer. Monstertje uit Limburg van Erik 2006. |
|
Ardbeg
Signatory Vintage, 30 years, cask 578, 52 %, 540 bottles, dark
oloroso, distilled 15-2-1967, bottled 17-2-1997 |
91 |
Neus
: sherry, maggi, as, veel minder zilt dan in de 67-95 dark oloroso
Signatory. Ook deze heeft een enorme smaak : stevig zilt, houtskool,
sherry, zoethout, krachtig en toch subtiel. Monstertje uit Limburg
van Erik 2006 |
|
Ardbeg
Feis Isle festival bottling 2004, 24-11-1976 / 5-5-2004, 51.4 %,
sherry butt, cask 2398 |
91 |
Niet
geproefd op Islay, wel na afloop van de 2004 supertasting, met dank
aan Marc Segers. Subtiele sherry, heerlijk planten, lekker teer en
jodium, heerlijk rook, zeewier, bitterheid en zilt. Prachtig, zelfs
om 3 uur 's nachts was dat nog wel met zekerheid vast te stellen !
Toen gescoord op 95 punten. Bij Jos 2005 opnieuw geproefd als
uitsmijter van de avond en dat viel toch ietsje tegen ! Smaak :
gronderig, subtiel planten en kruidnagel, heerlijk zacht, maar
minder krachtig dan de 2002 Feis Isle. Veel hout in de afdronk. Met
water meer smaak, meer rook, en vanille komt door. |
|
Ardbeg
Kildalton, Lightly Peated, 1980- 2004, 57.6 % |
91 |
Topper
op de Ardbeg dag bij Jos 2005, inbreng van Erik van Frachem.
Heerlijke zoet graan en fruit, witte peper op Talisker niveau, zilt,
zoethout, boenwas, vanille, stevig alcohol, toch ook absoluut een
hint van droge rook. Smaak erg fruitig, veel vanille, mooi belegen
waxy, planten ontbreken (dat komt dus echt uit de turf). Fruit komt
door het lage peat niveau nu echt tot zijn recht, perzik. Veel
belegen droogheid en vanille in de afdronk. Belegen maar zonder
zwaar hout. Laat alsnog een hint van rook en jodium te bespeuren.
Het heerlijke van deze wis is de waxy fruitigheid en vanille.
Prachtige kracht in CS vorm. Mooi gebalanceerd, absoluut rijk van
smaak ondanks de lichte peatyness. Zeer uitnodigend. |
|
Ardbeg
77, 46 %, non-chill filtered, 100 % Bourbon (bottled in 2002) |
90 |
Versie
getest in Ardbeg distillery 2002. Duidelijk anders dan Nico's fles
uit 2001. Enorm vanille, hout, minder teer dan bij Nico, ruikt veel
lichter. Fris, beetje planten. Licht prikkelend, kruidig, zilt, meer
spirity dan 17y. (Jack Daniels cask). Opnieuw geproefd op de Ardbeg
dag bij Jos 2005 en gepromoveerd naar 90 punten. Mooi planten
subtiel teer, kaneel, beter dan Uigeadail. Lekker zoet graan,
vanille, bloemig, fruitig, peer met honing, jodium en subtiel
planten. wat een genot na alle zwavel van de Cadenhead Ardbeg.
Bevalt ook beter dan de 25y DL. Mooi gelaagd. |
|
Ardbeg
1991-2002, 55.4 %, Spirit of Scotland, cask no. 1176 ("Dark
Bourbon") |
89 |
Erg
belegen neus, veel rook en mooie turf, oily, boenwas, jodium, mooie
fijne planten, kruidnagel, cassis ?, volle smaak. In mijn ogen beter
dan de 55.8 %, gewone Bourbon die van Wees lekkerder vond. |
|
Ardbeg
17y, 43 % |
89 |
Zeer
zacht, puur Islay, heerlijk belegen, rokerige afdronk, niet intens,
wel lang. Viel tegen bij Andre 2001, puntje er af. Licht zilt en
jodium in neus. 90 punten bevestigd in duotest 17y-77 bij Ardbeg
distillery 2002. Licht zeewier, mout, subtiel. Bij Ardbeg test Nico
nov 2002 89 punten. Ietsje scherp. Wel weer beter dan de 1977 uit
2001. Opnieuw geproefd mei 2003 : uitstekend, ziltig !, drop !
Opnieuw geproefd op de Ardbeg dag bij Jos 2005 en hij houdt prachtig
stand. Appelig t.o.v. de 77 uit 2002. Heerlijk zacht, jodium, na de
VYA's komt de afdronk waxy over. Minder vanile karakter dan de
Kildalton of de VYA. |
|
Ardbeg
Douglas Laing Old Malt cask, October 1975-October 2000, 50 %, 25y, 1
of 702 |
89 |
De
nummer 1 van Murray met 97 punten valt toch wel behoorlijk tegen.
Initieel 85 punten bij Nico. Geur enorm jeneverbes, veel jodium,
zilt, Dettol met jodium. Smaak : graan, zilt, jodium, smeerolie.
Zeer uniek, maar ook heel merkwaardig. Veel teer in de afdronk maar
dat blijft niet buitensporig lang hangen. Uiteindelijk fijne afdronk
met licht teer, houtsmaak en planten. Opnieuw geproefd, dit keer
eigen fles. Tweede kennismaking bevalt beter. Enorm veel turf in de
neus, en veel graan, zilt, vanille, jeneverbes, droog en zoet, fraai
planten in de geur, pijnboom. Enorm veel smaak, fraai in 50%, chewy,
stevig turf natuurlijk, teer, zilt, veel malt. Behoorlijk droge
afdronk met veel hout en planten. Er blijft zoete fruitigheid in het
glas achter. Op de Ardbeg dag bij Jos 2005 toch weer een puntje er
af naar 89. De 1977 bijvoorbeeld beviel toch beter. De DL had wel de
meeste planten van alle bij Jos geproefde Ardbegs, varens,
dennennaalden, jeneverbes. Teer nog steeds op de rand van
acceptabel. Ook zoute drop. |
|
Ardbeg,
Old Malt Cask, Douglas Laing, 1973-2000, 27y, 50%, single cask
bottling |
89 |
Geproefd
op Ardbeg dag bij Nico 2002. Ruikt naar mosselen, zeewater, fris,
ruikt dun, met water wordt geur voller, rokeriger, maltiger,
subtiel, opent fantastisch met water. Smaak veel fris turf, aarde,
mooie balans, heerlijk subtiel. Afdronk veel teer. Zeer complex. |
|
Ardbeg
15y |
89 |
smaakexplosie
zonder cask strength |
|
Ardbeg,
Sestante, 73-88, 75 cl, 43 %, 15y (pale green label with yellow and
red) |
89 |
Neus
: natte doek, zacht fruit, heel licht zilt, zoethout, oude kast,
licht nootmuskaat. Smaak : veel meer kracht dan de neus voorspelt,
zilt, zoethout, fruitig, zwarte peper. Afdronk : heel licht jodium,
zoethout. Een intrigerende whisky ! |
|
Ardbeg
Cadenhead dumpy, 13y, 80 proof (distilled april 1965, bottled july
1978) |
89 |
De
neus is heerlijk fris, subtiel, elegant, licht teer, mooie planten,
mooi droog. Smaak : teer, inkt (bedrukt krantenpapier) pijnboom,
leder, zilt, . Afdronk : lekker zilttig, lekker bittertje. Een
absoluut unieke smaak door het inktkarakter. Monstertje uit de
voorraad van Bert Vuik (Limburg 2006) |
|
Ardbeg
77, 46 %, non-chill filtered (bottled in 2001) |
88 |
Versie
van Nico. Uitsmijter bij Nico feb 2002. Minder planten en Veel
meer teer dan Caol Ila RM. Belegen, mout, zilt, rook, hout. Meer
balans dan de 10y. Toch niet in de top vanwege excessief teer : na 1
uur nog maximaal aanwezig. Helaas. Ook present bij Ardbeg dag bij
Nico 2002. Voller dan de 17y maar toch minder. Rijp, vanille, mooi
af, wel weer weeig, veel turf, zacht, zoet, veel teer in afdronk |
|
Ardbeg,
28y, 1972 - 2001, Silver Seal First Bottling, 43 % |
88 |
Neus
komt nog vrij jeugdig en fris over, veel jodium, rubber, veel
planten, gronderig, zilt. Smaak : Zilt, jodium, zacht glycerine,
planten. The Whisky Fair 2005. |
|
Very
Young Ardbeg, exclusive committee reserve for Discussion, 58.9 %,
1997-2003. |
88 |
Op
29 mei 2004, om 10 uur 's ochtends werd deze wis voor het eerst
geproefd in de Ardbeg distillery. Milde neus voor deze jonge CS !
Heerlijk fris, fruitig, mooi planten, en dennennaalden. Heerlijk
turf. Smaak : zoet graan, turf, teer, fruitig, bloemig,
subtiel planten. In vergelijking met de 10y is deze wis
heerlijk fris en subtiel in de neus, de 10y komt een stuk duffer
over (natuurlijk op basis van een duotest in de distillery). Mooi
zilt in de smaak, zacht voor deze leeftijd en CS versie. Teer is in
balans met de rest. In contrast wordt bij de 10y de teer wel
irritant door de weeige zoetheid. Sensationele wis voor deze
leeftijd. Wonderlijk af, afgezien van de nog iets weeige
jeugdigheid. Eindigt iets droog. Restlucht in het glas stinkt licht
naar pis. Het mineralige merk je ook in de smaak als je de restgeur
eenmaal ondergaan hebt. 89 punten zonder restgeur, 88 met. Dropzoet. |
|
Ardbeg
Spirit of Scotland, Single Cask Bottling, 55.8 %, 1991-2002 |
88 |
Geproefd
in blinde duotest bij van Wees op zolder samen met de donkere
Bourbon fles cask no. 1176. Deze fles is ook weer erg belegen voor
een 11y, maar veel maltier, creamy, zacht, minder turf, jodium en al
helemaal geen kruidnagel. |
|
Ardbeg
Uigeadail, 54.2%, 10y Bourbon met oudere sherry vaten, bottled in
2003. |
88 |
17e
en hoogtepunt op wisfestival 2003. Uitstekende neus, teer, mooie
zoete zweem, rook naast Bourbon vanille. Smaak : mooie zoetheid,
zilt ! Jodium, prima als CS, vanille, kruidnagel, met water nog meer
teer en rook. Op de Ardbeg dag bij Jos 2005 geproefd tusen de 10y
distillery bottling en een sherried Ardbeg van Cadenhead in. Rook,
sherry en gronderigheid, zilt, zoethout. Wat zwavelig droog,
versterkt door het zilt. Ook wat mineralig, maar niet in dezelfde
orde als bij de VYA 1997. |
|
Ardbeg,
1990 distillery bottling, 55 %, limited edition, cask stength |
88 |
Neus
: planten, aarde, turf, zoetheid van Bourbon cask, zilt, varens.
Smaak : heerlijk ziltig, subtiel teer, planten, varens,
dennennaalden. Een prima omgecamoufleerde Ardbeg. Inbreng van Michel
en Christel bij Nico 2004 |
|
Ardbeg
Signatory Vintage, 28 years, cask 574, 53.2%, 488 bottles, dark
oloroso, distilled 15-2-1967, bottled 11/95 |
88 |
Neus
: mooie sherry, maggi, veel planten, stevig zilt, droge rook,
chocolade, foelie. Een enorme smaak met flink teer, erg ziltig,
zoute drop. De sherry is bijzonder donker, nog versterkt door het
teer. Overall iets te donker wat mij betreft. Monstertje uit Limburg
van Erik 2006. |
|
Ardbeg
Committee reserve, 55.3 %, no age (zwart label) |
88 |
Derde
wis geproefd op de Ardbeg distillery 29-5-2004. Zoete neus, subtiel,
fruitig, vanille. Neus komt behoorlijk turfachtig over, wel mild,
subtiel rook, veel zilt. Smaak veel vanille, subtiel kruiden,
behoorlijk teer, CS komt stevig binnen. Veel teer en prachtig
planten in de afdronk. Hij is wat te scherp voor een hogere score.
Fruitigheid is heel mooi, maar de scherpte past daar niet bij. Hij
mist subtiliteit en gelaagdheid. |
|
Ardbeg
Spirit of Scotland, 1996 / 5-11-04, cask 898, 51.7 %, refill sherry |
88 |
Lekkere
neus met dennennaalden en turf. Frisse vanillesmaak, fruitig,
abricoos (de refill sherry invloed ?), zacht (weliswaar alleen
verdund kunnen proeven), teer. Heel mooi af ook voor deze jonge
Ardbeg. Geproefd bij van Wees 2005. |
|
Ardbeg,
Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 1993-2003, 40 % |
87 |
Enorm
planten en echt enorm turf ! Vrij zacht, mooie zoetheid zonder weeig
te worden, graan. Een pure Ardbeg, en een favoriet van van Wees
(veel beter dan de Uigeadail !). Geproefd bij van Wees 2004. |
|
Ardbeg
Spirit of Scotland, Single Cask Bottling, 55.6 %, 1991 / 21-08-02,
cask 1182 |
86 |
Geproefd
op Ardbeg dag Nico 2002. Geur zoetig, licht rook, licht turf,
boterbabbelaars, caramel. Smaak creamy zoet, erg vol, niet meer
typische Ardbeg. Ardbeg karakter komt vooral door in afdronk. Minder
complex dan de Ardbeg van Douglas Laing 27y. Wel prettig drinkbaar.
Wederom geproefd op de Ardbeg dag bij Jos 2005. Veel vlakker dan de
VYA die er voor geschonken werd. |
|
Ardbeg
9y, 90-00, 43 %, Provenance, no colouring/non chill-filtered |
86 |
Zacht,
licht teer en turf, minder intens dan in Ardbeg 10y distillery
versie |
|
Ardbeg
10y, 46%, distillery bottling, bottled in 2003 |
86 |
Geproefd
op de Ardbeg dag bij Jos 2005. Veel minder weeig teer dan de eerste
versie van de 10y (2000 ?) in herinnering had. Naast alle zee
invloeden ook fruit, peer, warme appel, schijnt sappiger dan de 2004
versie, dat gaan we dus nog testen. |
|
Ardbeg,
The Cross Hill (Jack Wieber), 1991, bottled 2005, 57.1 %, 1 of 270
bottles, Finished in Strathisla cask |
85 |
De
neus komt jeugdig over, met een hint van spirit. Smaak : zilt,
salmiak, drop, witte peper, zeeplanten, weinig teer en jodium,
weinig Bourbon cask effect. Derde in de serie van Ronald Wuijster,
2005 |
|
Very
Young Ardbeg 1998-2004, first fill casks 58.3 % |
84 |
Bij
eerste kennismaking met deze VYA op de genietschapsdag bij mij thuis
meteen maar de For Discussion versie uit 1997 er bij gehaald :
verrassend ! Een zoete neus, veel minder rokerig en ruig dan de For
Discussion, subtieler ook. Smaak ziltig, mooi zoet, lekker planten,
jodium, jong, maar niet onaf. De smaak van de For Discussion is
veeeeel intenser ! Deze heeft een mooie combinatie van zoetheid en
pijnboom. Op de Ardbeg dag bij Jos 2005 blijft ie rond de 87 punten
hangen. Iets zure neus, volgens Erik van Frachem door wat zwavel.
Veel eik, vanille. Wel nog wat scherpe kantjes ! Bij Jos 2006
devaluatie naar 84 punten. Het ranzige en licht pissige gaat
tegenstaan. |
|
Ardberg
10 y, non-chill filtered, 46 % (first bottling "introducing 10y
old"). |
84 |
heavy
Islay, zeer veel smaak, oily door 46 %, zilt, geen sherry,
strafpunten voor weeige teer nasmaak |
|
ZDFbeg,
1998 / 4-2005, Oloroso sherry cask finish 11-2004 / 4-2005, 55.5 % |
84 |
Bijdrage
van Werner Hertwig aan de Supertasting 2005. Vreemde combinatie van
banaan en turf. Toch wel erg jong nog. Smaak : jodium, zoet, ananas,
zilt, harsig |
|
Ardbeg
Samaroli, 76-93, 46 % 1020 bottles |
84 |
Milde,
lichte neus, licht planten, graan, zoethout. Smaak : licht zilt,
zoethout, lichte bitterheid, graan, Bourbonhout. Afdronk : hout,
licht bitter. Opvallend onkarakteristiek, weinig Islay effect, ik
mis smaakrijkdom. Monstertje uit Limburg van Erik 2006. |
|
Ardbeg,
1978-1996 (?), 40 %, G&M Connoisseurs Choice |
83 |
Neus
milder dan de 10y, subtiel planten, zoet. Smaak vrij peperig, veel
ruiger dan neus, phenol, teer, droog, licht medicinaal/jodium, veel
turf in afdronk. Afdronk onaf, niet mooi in balans. |
|
Ardbeg
10y, 93- April 2004, 58.6 %, sherry hogshead, Cadenhead |
81 |
Bijdrage
van Erik van Frachem op de Ardbeg dag bij Jos 2005. Minder muf in de
neus dan de Uigeadail, frisser fruitiger sherry. Naast de mooie
zoete sherry prima frisse planten, kruidig, vanille. Geur beter dan
van de Uigeadail maar de smaak niet : stevig zwavelige smaak,
gronderig, zoetheid overschaduwd door de zwavelige droogheid.
Verdund blijft de zwavel heel heftig, ook veel planten, jodium,
zilt. Een echt straffe whisky, niet relaxing ! |
|
Ardbeg,
Douglas Laing Old Malt Cask, 10y, Oct 93 - June 2004, 50 %, Bourbon
barrel |
80 |
Lijkt
ok maar gaat toch wat tegenstaan. Licht zoete weeigheid en
spiritkarakter in de neus. Planten, rook, zilt, graan. Smaak : zoet
graan, zacht voor een 50%, zilt, varens, turf niet erg dominant.
Droogheid aanwezig maar voorkomt niet dat de zoetheid weeig
overkomt. Afdronk heeft rook, is droog en smaakt ook helaas licht
naar kurk. Het is mij overall te weeig. Whiskyfestival Leiden 2004. |
|
Ardbeg
1991, 8y, Signatory |
78 |
vol
turf, jodium, teer, goudkleurig, body ok |
|
Ardbeg
1991, 8y, Signatory |
75 |
Bleek,
body waterig, wel vol turf, jodium, teer, te jong |
|
Ardbeg
spirit 2002, ca. 70 % |
60 |
Vergelijkbare
ervaring als bij de Bowmore spirit. Vol Islay karakter, de planten
en het turf, vol zoet weeig graan. De smaak is heerlijk ziltig, met
een scheutje teer. Vol potentie, eigenlijk al gewoon lekker. |
|
Ardmore,
Douglas Laing Old Malt Cask, Nov 79 - March 2001, 21y, 1 of 648
bottles, 50% |
87 |
Bijdrage
van Michel bij Jos 2005. Neus heeft subtiele droge rook, een licht
fruitig parfum. Je moet voor deze neus werken, er uit peuteren wat
er in zit ! Smaak ziltig, dennenhars, licht medicinaal, rook, hint
van bitterheid, zoethout. Door het mysterieuze karakter nodigt ie
uit tot vaker proeven. |
|
Ardmore
G&M Reserve, 91-2004, cask 6161, 55.2 %, 13y |
83 |
Fruitig
en turf, kruidig. Van Wees 2005, 84 punten. Opnieuw geproefd bij
Erik 2005, maar dan blind, nu 82/83 punten. Neus droog, ziltig,
turf, ook fruitige zoetheid. Smaak : granige zoetheid, ananas, zilt,
droge rook, ietsje lijmig. Afdronk vol zilt en rook, later veel turf
en licht teer. |
|
Ardmore,
centenary malt, 100th anniversary, 12y, 1986, 40% |
83 |
Supertasting
2005. De neus is traditioneel vol rook en belegen hout. De smaak is
niet erg subtiel, turf, heide. |
|
Ardmore,
Signatory, 43 %, 77-99, 22y |
82 |
Mooie
turf neus, bloemig elegant, Smaak weer vol turf, elegante doordrink
whisky, helemaal af, vettig. Veel turf in vrij droge afdronk. |
|
Ardmore,
1990-2001, Signatory's Un-chillfitered collection, 46 %, matured in
Bourbon barrel |
81 |
Verrassende
start : stevige turf in de neus ! Prachtige neus, voorspelt creamy
karakter vol mout, kruidig. Ook smaak vol turf, helaas niet al te
zacht (bevestigd bij Gert 2002 na Blair Athol), behoorlijk
prikkelend. Afdronk wederom vol turf, ook vanille. |
|
Ardmore
1981/1997 (40%, G&M Lisenced) |
77 |
De
neus is mooi fruitig, rozebottel, rook komt er subtiel bij, mooie
balans van droog en zoet. De smaak komt absoluut niet makkelijk
binnen, stevig houterig, flink prikkelend, sinasappelschil, stroef,
wat droge rook. Afdronk : hout, vanille, plakkerig, droge rook. Op
basis van de neus verdient deze whisky een plek in de mid 80's, maar
de smaak klopt gewoon niet helemaal. Monstertje Michel 2006. |
|
Ardnave
Single Islay malt van Gall en Gall, 10y, 40 % |
69 |
1e
tasting (blind):geur zilt, vrij belegen malt, niet fris, caramel.
Door gokken op Bruichladdich overschat in punten. 2e tasting : ruw
karakter valt op, beetje tintelend en industrieel. 3e tasting :
rozijnen, smaak acceptabel,afdronk droog en onprettig. |
|
Armorik
4y (Franse malt !) |
70 |
Geur
: malt en ook rook ! Creamy karakter verhult jonge leeftijd, onaf.
Het had een blended kunnen zijn. Vanille tonen in prettige afdronk.
Met 4y veelbelovend |
|
Arran,
Grand Cru Champagne Cask finish, bottle 281 of 317, 58.7 %, 18-8-05
(approx. 7 y old) |
85 |
Een
Arran op 85 punten, bijna niet te geloven. Heerlijk frisse neus,
absoluut Champagne invloed, super ! Ook de smaak heeft duidelijk
Champagne, mooi hout. Erg lekker ! Pot Still festival 2005 (84/85
punten) |
|
Arran,
Bordeaux finish, 61 % |
80 |
Geproefd
op de Whisky Fair 2005, glaasje van Dirk, alleen verdund geproefd.
Zoete neus, fruitig. Smaak : zoetig, heesters, caramel, perzik,
vanille, prettige hint van biterheid. Afdronk droogt wat op.
"Goed voor een Arran". Nu wachten op een goede
ongekunstelde Arran. |
|
Arran
43 %, no age statement (5y) |
78 |
1e
in de Lochranza hotel reeks : lichte neus, mout, beetje zilt, smaak
zilt, custard pudding, beetje onaf, licht Ultimate smaakje. |
|
Arran,
Limited Edition, Port Cask, bottle 491 of 865, 57.5 %, 10/06/04,
single cask |
77 |
Wat
een aparte whisky ! Enorme rode kleur van een Elzas Pinot Noir. Neus
heeft heel erg veel ethanol, aardbeien, zoet. Smaak, erg zoet,
vraagt om meer water, ziltig. Na watertoevoeging harsigheid in de
neus, bleekselderij. Zeer whiney. Je blijft maar water toevoegen,
maar hij blijft zoet, harsig/lijmig,
en heel heftig ! Zeker een ervaring ! Bijdrage van Jos bij Nico dec
2004. |
|
Arran,
40 %, official authorised edition Robert Burns world federation |
75 |
Neus
: heerlijke zoetheid, snoepjes, fruitig, gemberkoekjes, subtiele
bitterheid. Later wordt de geur duffer. De smaak start als de geur,
maar wordt langzamer duffer, als een oververdunde whisky. Iets
scherpte, die langzaam gaat tegenstaan, metalig, witlof, hint van
hars. In de afdronk valt weinig te beleven. Miniflesje gedeeld met
Michel 2005. |
|
Arran
Founders Reserve, 43 % |
74 |
Geur
beetje duf, zilt, moutig, ietsje rook. Smaak zilt, moutig zoet,
droge toon. Afdronk droog door hout en rook. Minder dan de standaard
versie. |
|
Arran,
Chateau Margaux Cask finish, bottle 249 of 330, 54.9 %, bottled
4-8-05 |
68 |
Na
de beste Arran (Champagne finish) meteen maar de slechtste Arran
geproefd op het Pot Still Festival 2005. Kleur is die van roze en zo
ruikt hij ook, hout, prikkelend, naast de zoete roze ook droog,
kruidig. Smaak : chloor (zwembad), kruidig, hout, vies. |
|
Auchentoshan
21y, 43 %, second refill sherry |
85 |
Gescoord
in Bowmore distillery 2002. Mooie belegen neus, hout, vanille, mout.
Smaak vol vanille, hout, heerlijk smooth, boterig, zeepsop heel
licht aanwezig maar niet echt storend. Beetje saai. Ladingen vanille
in prettige afdronk. 82 punten. Opnieuw geproefd in de Auchentoshan
distillery 2004 in het gezelschap van Ronnie Learmond, de distillery
manager. Mooie zoete neus, mooi belegen en fruitig, mooie
bitterheid. Mooi fruit in de smaak. Veel hout in afdronk, behoorlijk
droog, te droog. Zeer volwassen Auchentoshan, helaas iets te bitter.
geen spoor van zeepsop. Dezelfde whisky als in 2002 ? Hij lijkt nu
veel beter. |
|
Auchentoshan
17y, 51 %, DB |
84 |
Zonder
water erg gesloten. Met water veel opener. Neus heerlijk fruitig,
perzik, citrus, mellow. Smaak : vanille, kruidig, eik, fruitig.
Whiskyfestival Leiden 2005 |
|
Auchentoshan
10 y, 40 % (1995 bottling, purple label, 750 ml) |
83 |
In
die tijd maakte ik nog geen notities…. |
|
Auchentoshan
10y, 40 % (2005 distillery bottling) |
80 |
Een
niet al te rijke neus met graan en citrus. De smaak is rijker, licht
oily, met vanille, subtiel zoet graan, en een hele prettige frisheid
van citroenschil, lichte kruidigheid. De afdronk heeft licht citroen
en een hint van gember. Geen zeepsop meer ! In een duotest met de
Knappogue Castle 1992 valt de duffe neus van de Auchentoshan toch
wel erg op, strafpuntje. De smaak is mooi zacht, zeer oily en
opvallend kruidig in vergelijking met de Knappogue. Ook gaat het
fruit in de smaak nu meer richting mandarijn. Monstertje Nico 2005 |
|
Auchentoshan,
Dewar Rattray, 13y, 60 %, refill Bourbon |
78 |
Bleke
kleur. Geurige neus, floral, licht hout, licht hooi. Smaak : graan,
hooi, gras, droog, hint van vanille, geen zeep. Nog vrij veel spirit
karakter ondanks de 13y. Ondanks de grassigheid niet zo fris. Dewar
Rattray masterclass, whiskyfestival Leiden 2004 |
|
Auchentoshan
10 y, 40 % (2002 bottling distillery bottling) |
74 |
Geproefd
in de Bowmore distillery 2002 en helaas ook besmet met het zeepsop
virus. |
|
Auchentoshan
Select, no age statement, 40 % |
74 |
Postzegel
gescoord in Bowmore distillery 2002. Neus : slappe hap (komt dat
door al die cask strength Bowmores vooraf ?), muffige neus,
krentenachtig fruit. Een wat andere ervaring in 2005 bij Gert : neus
licht hooi en stro, hint van citrus, graan, sigaret. De smaak is
harserig houterig, stro, ietsje lijm, sigaret. Afdronk wat
plakkerig, graan, hout. |
|
Auchentoshan
Three wood, no age statement, 43 % |
73 |
Enorme
tegenvaller ! Neus zeer geurig, kruidig hout en helaas Maggi en
Marsala. Smaak veel sherry, vanille, gekunsteld. Wel zacht. Meer een
Woodland dan een Lowland, jammer. Houtmix onprettig. Droge, zeer
lange afdronk (in dit geval geen pretje !). Na jaren op 71 punten
gestaan te hebben nog maar eens geproefd in 2005, en slechts twee
puntjes promotie. De neus blijft vreselijk maggi, de smaak is
gesausd, aarde, sherryzoet en droog, komt erg dun over na de goede
Auchentoshan 17y. Whiskyfestival Leiden 2005. |
|
Auchentoshan
spirit 2004, ca. 81 % |
|
Positieve
ervaring bij Auchentoshan distillery. Opvallend drinkbaar ondanks
het enorme alcoholgehalte. Clean grain. |
|
Auchroisk
28y, Rare Malts, 1974-April 2003, 56.8 % |
88 |
Heerlijke
neus van zoet Bourbon cask, vanille en waxy hout. Smaak prima als
CS, mooie zachte Bourbon nectar, licht passievrucht, mooie assige
droogheid. Met water komt er mandarijn bij. Prachtige balans van
vanille, fruit, en assige droogheid. Whiskyfestival Leiden 2004. Een
jaar eerder beviel deze wis een stuk minder : 10e op wisfestival
2003. Neus vrij droog, licht rook, belegen mout. Smaak : drinkt niet
erg soepel. Met verdunnen met water wordt neus milder, ook smaak
komt meer open. Balans van mout, rook, vanille en hout. Veel beter
met water. Afdronk veel droge rook. In 2004 89 punten, in 2003 80
punten. |
|
Auchroisk,
Cadenhead dumpy, 12y, 1978-1990, 59.3 % |
86 |
Neus
: licht velpon, hout, citrus. Smaak : prikkelend, citrus, eikenhout.
Met water nog meer eikenhout, licht velpon. 2006 Supertasting. |
nieuw |
Auchroisk,
Chieftains, 11y, Port finish, 43 %, 89-2001 |
83 |
Geur
zoet, hout. Smaak ook erg zoet, zeer zacht. Droge afdronk, licht
rook. Een plezierige whisky op de 2003 proeverij. |
|
Singleton
of Auchroisk 1981 |
80 |
zeer
zacht maar mist complexiteit, korte afdronk |
|
Auchroisk,
Murray McDavid, 93-2004, 46 %, Bourbon / Port |
78 |
Kruidig,
rommelig, zoet- en droogheid, licht lijmig. Van Wees vind dit
terecht niks, 2004 |
|
Auld
Reekie 12Y, 46%, Islay Malt Scotch Whisky, Duncan Taylor. |
79 |
Eigen
vatted malt van Duncan Taylor. Stevige Islay neus, zilt, smeer,
planten, ananasachtige zoetheid, fris en droog, zeewier, jodium,
gronderig. De smaak is zilt, maltig, minder droog dan de neus, mooie
volle smaak, minder jodium en zeewier dan in de neus. De afdronk
gaat weer richting neus, een stuk droger dan de smaak. Alle bekende
basissmaken zijn aanwezig maar weinig diepgang. Monster van Nico uit
Speyside 2005. |
|
Inverarity
Decadence 20y, 40 % (Aultmore), 1 of 237 bottles |
88 |
In
1998 is deze sherry matured Aultmore gereduceerd naar 40% en toen
weer op vat gebracht om te settlen. Samen met twee andere vaten is
dit vat toen een verdere 5 jaar gerijpt. De andere twee zakten onder
de 40 % (auw !), deze toont het effect van rijpen at low strength.
Sensationele geur, heerlijk belegen, fruit, in balans met
mooie bittere tonen, heerlijke rook. Smaak mooi kruidig, heerlijk
fruit, meloen, honing, perzik, vanille, tropisch hardhout, ook in
smaak balans tussen zoetheid met een licht bittertje . heerlijke
mooie zoete zachtheid, zo soepel. Geur mooiste deel van deze wis.
Winnaar van de 2004 CTLOA avond. |
|
Aultmore,
1989, 46 %, Wilson & Morgan barrel selection, sherry wood |
76 |
Geur
mout en sherry, smaak belegen mout en hout, ietsje bitter, kruidig |
|
Aultmore-Glenlivet,
9y, 60.2 %, Cadenhead's |
74 |
Zinloze
Cask Strength. Geur sterk ethanol, malt, rook, vanille. Smaak
ethanol, fruitig. Ook met stevig verdunnen blijft geur scherp.
Typisch Bourbonvat. Afdronk prettigste onderdeel door z'n rook. |
|
Avoca,
40 % (Cooley distillery) |
73 |
Zoete
neus met veel droog grain karakter. De smaak is zoet maar ook hier
komt het droge grain dominant naar voren. Zacht, weinig demanding,
niet onplezierig om te drinken. Ierse pub in Amersfoort 2006. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T V W
Auteursrecht: Huub Donkers
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
jja.vandenputten@chello.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|