Versiejun2006




uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Huub Donkers


Whisk(e)y


Donkers
score


Opmerkingen



Update
Aberfeldy, Cadenhead Aut Col, 1975 / 7-2001, 57%, sherry hogshead 90 Supertasting 2005. Mooi fruit, graan. Smaak : veel graan, subtiel hout, licht rook, hooi, stro, hele prettige zoetheid fraai in balans met belegen droogheid.
Aberfeldy 1978, 14y, Signatory Vintage 43 %. 83 Heel licht van kleur, subtiel malt, prettig zoet, fruitig, licht rook, iets te scherp voor hogere notering
Aberfeldy 1991-2001, 43 %, Provenance 78 32e op wisfestival 2002. Boterig, maltig, heel licht rook, fruitig (banaan/vanille)
Aberfeldy 12y, 40%, distillery bottling 76 Een zachte maar wat saaie neus, vooral toffee fudge, hout, wat fruitigheid (sinasappel) aanwezig onder de toffee. Smaak : geeft een toffee, malty en mellow start, heesterachtig hout behoorlijk aanwezig, hint van rook die ook in de afdronk blijft hangen. Afdronk heeft verder wat vanille, hout en stopverf. Het is allemaal wat saai ! Monstertje van Nico, 2005. Tweede en derde glas bevallen steeds minder. Smaak nodigt absoluut niet uit het glas leeg te drinken.
Aberfeldy 1978, 59.3 %, Scott's selection natural cask strength 75 Fruitig, medicinaal, bitter (jodium ?), droog, rook. Cask strength geen succes. Jackson is even teleurgesteld in deze dure whisky (164 !).
Aberlour-Glenlivet 8y, 50%, square dumpy bottle, bottled ca. 1960 91 Toegift op de 2005 Supertasting. Een hele fraaie sherry bottling, enorme zachte volle smaak en dat voor een 8y ! Belegen kersen en hout. Indrukwekkend !
Aberlour a'bunadh, 59.6 %, all sherry aging, no batch number (2001 version) 86 Geur van sultanas, hout, lichte rook, nectar, lekkere sherry, vanille, creamy, lange afdronk
Aberlour a'bunadh, 59.8 %, batch 13 86 De neus heeft meer hout en sherry dan de voorgaande Aberlour 100 proof, minder fruitig, belegener. De smaak is intens ! En komt ziltig binnen. Behoorlijk stroef en houterig maar niet bitter, vers hout, rozijnen. Met water rokeriger, fruitiger (sinasappel, perzik) en gaat richting de 100 proof. Veel zachter dan de daaropvolgende batch 8. Inbreng Christel 2005.
Aberlour a'bunadh, 59.6 %, batch 16 85 Neus : zoete donkere sherry, bittere chocolade, houtskool, langzaam opent de neus verder met boenwas en rijp exotisch fruit. De smaak start enorm intens, veel sherry, specerijen, wederom chocolade, hout, langzaam lijkt wat mout door te komen. Afdronk : wordt mooi zacht, cacao, oud hout (oma's kast). Met water komt er wat droge rook in de neus. Ook de smaak wordt droger maar de pittige spicyness blijft, veel eikenhout. W.E. Wageningen 2006. nieuw
Aberlour 100 proof, 57.1 %, DB 85 Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding voor deze lekkere Aberlour. Mooie fruitige neus, kruidig, licht rook. Smaak : caramel, fruitig. In vergelijking met de Royal Lochnagar Selected Reserve minder zacht en relaxed, wel iets fruitiger. Inbreng Nico, 2005
Aberlour, Douglas Laing Old Malt Cask, 88-2003, 15y, 50 %, 1 of 306 bottles 84 Een hele verrassende Aberlour van Andre bij Nico 2004. Opvallend frisse neus, licht turf, opvallend lichte kleur. Een Aberlour zonder sherry. Smaak : prikkelend, mooi hout, graan, subtiel vanille, mooi turf, lichte kruidigheid, grassig, heide, zoetigheid neigt naar honing. Uitdagende whisky !
Aberlour Antiques 84 Geproefd op het vliegveld van Manchester 1996
Aberlour 15y, Sherry wood finish, 40 % (marriage sherry and bourbon, finished in sherry) 83 Sherry en fruit, heerlijk creamy, zacht, licht notig, laat licht rook. Tweede kennismaking minder A'bunadh gevoel, meer Bourbon snoepgoed.
Aberlour a'bunadh, Batch No. 8, 60.2 %, 2001 83 Na de a'bunadh batch 13 komt deze bijzonder scherp binnen ! Chocolade, rook. Afdronk heeft chocolade en Tia Maria. Proeverij bij mij thuis 2005. Herkansing via het  restantje : neus ook chocolade en Tia Maria, rook, hout, stevig alcohol, onder de sherry ook frisse tonen, zelfs citrus. De smaak komt wederom razend scherp binnen, behoorlijk gesausd, veel vers hout, vanille, hazelnoot. 82/83 punten.
Aberlour 12y, 43 %, double cask matured 82 Zware sherry neus, rokerig, vanille, krenten, gesausde sigaren, toffee, chocolade. Veel Bourbon, Wild Turkey associatie in smaak, zoethout, stroperig, licht munt. Zeer vol. Prettige afdronk, zoet en vol, hout. Als startwhisky te zwaar. Te veel houtsmaak.
Aberlour 10y, 43 % 82 malty sweet en toch droog
Allt-A-Bhainne 12y, 43 %, James Macarthur's 77 Goudblond, Spirity, gras, hooi, fruit (appel). Veel vanille in smaak. Droog mondgevoel. Behoorlijk ruw. Toch een prima malt voor een Chivas Regal vuller. Leuk aperitief bij Nico feb 2002. 2004 : geeft dit de prikkelende start met vers hout aan de Chivas Regal ? Zo veel frisser dan de duffe Chivas.
Amrut, 40 %, Indian Single Malt whisky 74 Een wat duffige neus. Mooi fruitig, zacht, krenten, lichte bitterheid. Geproefd bij van Wees 2005
Knockdhu 89-12y, 56.6 %, fino sherry, Adelphi 81 6e op wisfestival 2003. Prima sherry geur, niet dat gesausde van de Helen Arthur Mortlach, mooie balans van zoet en droog. Mooie smaak : weer goede balans van zoet en droog/bitter. Rokerig, fruit
Knockdhu 21y, 57.5 %, limited edition, distillery bottling 78 Blind geproefd bij Boss 2004. Neus iets rook en vanille, aardig parfum. Malt, niet de belegenheid die je van deze leeftijd verwacht, Bourbonvat, turf, zoet en droog. Komt vrij ruw over voor zijn leeftijd.
An Cnoc 12y 77 veel rook voor zo'n lichte malt 
The Antiquary, 21y, 43 % (50 % malt, mainly Speyside) 88 Deze blended was absoluut een van de toppers op het Pot Still festival 2004. Heerlijke zachte subtiele neus, zoet, fruitig, vanille, droogheid, fraai zacht turf. Smaak : superzacht, hele zachte perziksmaak, mooi hout, turf en kruidigheid, zachte Oloroso sherry. Perfecte balans van zoet, droog en turf. Perfecte blended ! Aanrader. Enkele weken later bij van Wees aangeschaft en nog eens geproefd, naast de Famous Grouse Prestige. De Prestige is veel intenser, Antiquary met twee punten gedaald.
Ardbeg Provenance, 1974-1997, 55.6 %, bottle no. 3209 98 Wat een fenominale whisky ! Subtiliteit in de neus is geweldig ! Prachtig planten en jodium, subtiel turf en  kruidigheid, hele mooie balans van zoetheid en bitterheid. Smaak : alles van de geur ook in de smaak, prachtig zilt en planten, mooi dennennaalden en vanille. Ook mooie zoetheid, subtiel teer en rook in de afdronk. Deze wis werd bij Nico 2004 vergeleken met de 21y Committee en de 1976 Oloroso cask 2390, en die zijn allebei echt minder ! De Oloroso heeft meer teer dan de Provenance, de Bourbon smaak in de Committee is krachtiger maar minder subtiel. Wat de Provenance zo geweldig maakt is dat hij op een perfecte manier de subtiliteit van de Lord of the isles, de kracht van de Very Old Ardbeg, en de geweldige fruitigheid van de G&M 1974 in zich combineert. Hij heeft alles en is foutloos. Helemaal perfect. 
Ardbeg Provenance, 1974-1997, 55.6 %, bottle no. 3209, vervolg 98 Eric Vanfrachem schenkt na het eten een tweede glas in en het genieten gaat weer eindeloos door. De fruitigheid komt steeds meer naar voren, mandarijnenschil, sinasappel, ook nog perzik. Hout is subtiel aanwezig zonder zich op te dringen. In het glas blijft prachtig rook achter. Bij mij gelukzaligheid.    
Ardbeg fino sherry cask 1975, CS, work in progress 2004, cask 4819 (volgens Frank cask 4719). 97 Dit komt toch wel erg dicht bij de Provenance perfection. Neus : alles is weer prachtig subtiel, planten rook, heide, zilt, jodium, mooie frisheid voor een 29y, en toch ook fraai belegen, hint van vanille. Smaak : wat een geintegreerde smaak, wat een balans, fraai rook, planten, supermooie droogheid, subtiel en rijk, mandarijn, hout. Zo compleet, zo af en uitgebalanceerd, super ! Het unieke is de combinatie van fris- en belegenheid. De afdronk is zeer lang en heerlijk. Met dank aan Stewart Thompson op het whiskyfestival Leiden 2004.
Ardbeg 1974, 26y, Kingsbury, bottle 230/278, 50%, Bourbon Hogshead. 96 WAT EEN KRACHT ! Een prachtige Ardbeg van Bert Vuik op de Whisky Fair 2005. Neus : alles prachtig verweven en subtiel : planten, zilt, jodium, mooie grondtonen. Wat een samengebalde smaak ! Vanille, zilt, laurier, grond, mooie honing zoetheid, nootmuskaat, foelie, witte peper : een specerijenwinkeltje ! Teer speelt nauwelijks een rol, een groot verschil met de DL 1975. In mei 2006 vergeleken met de Douglas Laing 73-2003, die niet onderdoet aan de Kingsbury. De neus van de Kingsbury is minder aanwezig dan van de DL. De smaak is veel krachtiger maar rolt minder lang uit dan bij de DL.
Ardbeg 1976-2002, Oloroso cask, cask strength, non-chill filtered, cask number 2390, 53.1%, hand bottled at distillery for the Islay Whisky Festival 2002, DB 96 Topaankoop Whiskyfestival 2002. Veel sherry maar absoluut niet overheersend. Turf en jodium nog zeer nadrukkelijk aanwezig. Boeiend samenspel. Grote winnaar op de Ardbeg dag bij Nico 2002.  Erg kruidig, planten, zilt, sherry, zuurkool en ietsje kruidnagel, wijnazijn, behoorlijk vanille, maar minder vanille en polished oak dan 30y. Wat een smaak, prachtige symbiose tussen turf en sherry. Nectar. Ook planten komen nog door, krachtiger dan de 30y, vurenhout, enorm veel rook en planten in de heerlijke afdronk. 12-03 : punten bevestigd in duotest met Committee bottling.
Ardbeg, Douglas Laing Old & Rare, 73-2003, 30y, 48.9 %, natural cask strength, 197 bottles. 96 Zeer relaxte neus, vervlochten geuren, zilt, jodium, boenwas, teer komt langzaam naar voren, steenstof, mooie zachte fruitigheid, rook, varens. Smaak : intens zilt, zacht teer, chocoladesaus, zoethout, varens, subtiel jodium. Enorm zacht, intens krachtig, en subtiel. Prachtig dus ! Gedronken bij Erik 2006.
Ardbeg, Douglas Laing Old & Rare, 72-2002, 29y, 50.4 %, natural cask strength. 96 Geur heel veel frisse zee, teer is heel licht, zeer subtiel planten. Smaak mooi zilt, rook, medicinaal. Genieten op de 2003 orgie.
Ardbeg Committee bottling, cask 2392, sherry butt, 24-11-76 / 17-7-00, alc. perc. not stated. 95 Op 29 mei 2004, om half 11 's ochtends werd deze wis gescoord, na de mooie Very Young Ardbeg. Zeer milde sherry geur, heerlijke planten eronder. Ook rook prachtig subtiel. Heerlijk zacht, als de limonade uit het vat in 2002. Prachtige sherry. Heel veel meer as indruk dan bij de Very Young, mooie kruidigheid, licht kruidnagel. Na een tijdje komt de jodium door. De zachtheid van deze wis is toch wel sensationeel ! Helemaal af.
Ardbeg 1972-2001, Douglas Laing Old malt cask, 48.8 %, exclusively bottled for Alambic Classique, Germany 95 Geur teer, prachtige planten, smaak enorm ziltig, Bourbon, zoethout, super subtiel ondanks de teer. Geproefd op de 2003 orgie
Ardbeg Committee bottling 21y, 56.3 %, distilled 1979. 94 Neus heerlijk planten, mooie balans van jodium, turf, vanille. Kruidig. Smaak komt overeen met geur, prachtige kracht en toch heerlijk subtiel. Toegankelijker dan de Oloroso van het whiskyfestival 2002. Helemaal af, zeer hoog drinkplezier. Geur van de Ardbeg spirit is zeer herkenbaar. Prachtige combinatie van vanille en jodium. Ook afdronk blijft heerlijk genieten. Langzaam komt subtiel teer door en dat blijft dan meer dan twee uur hangen ! Deze Bourbon Ardbeg is misschien minder complex dan de Oloroso, maar is wel helemaal in balans. In duotest met Oloroso 2002 viel ie wat tegen en gedaald van 96 naar 94.
Ardbeg, Lord of the Isles, 46 %, vatting van jaren 74, 75, 77. 85 % bourbon 1st + 2nd fill, 15 % sherry. 94 Zwaar genieten op whiskyfestival 2001. Licht zilt, subtiel, fascinerend peat/zee, heerlijke combinatie met Bourbon, smooth ! Elegante stijl van 17y maar in alles beter. Prachtig planten karakter. Eerste kanjer op Ardbeg dag bij Nico 2002. Punten bevestigd. neus zacht en complex, subtiel rook en planten, zilt , heide, licht zoet. Smaak zo zacht en subtiel, eik, vanille. Relaxing ! Helemaal af.
Ardbeg, Very Old Ardbeg, 30y, 40 % 94 2e kanjer op Ardbeg dag bij Nico 2002. Neus krachtig en subtiel, meer vanille en polished oak dan mijn sherry wood fles. Zeer rijp, enorme balans, alle elementen moeilijk te onrafelen, hout, rook, turf, sherry ?, planten, en alles super subtiel, zilt. Smaak veel krachtiger dan de Lord of the Isles, meer sherry, vanille, kruidiger, misschien ultieme Ardbeg, maar Lord of the Isles werkt zo relaxed ! Super mooie balans.
Ardbeg 1973, 27y, Kingsbury, 47.4%, 228 bottles 94 Het broertje van de 1974 Kingsbury heeft meer houtskool dan de 1974, dennen, subtiel planten, zilt, jodium, mooie grondtonen, mooi verweven geuren uit dit Bourbon vat. De smaak heeft ook weer een geweldige kracht, wat harsiger (dennen) dan de 1974, houtskool, ook weer dat mooie zoete vanille en zilt. Overall minder briljant dan de 1974. The Whisky Fair 2005.
Ardbeg 1975, straight from the cask, sherry cask, 2002 94 Heftig kantelen van maatcilinder in Ardbeg warehouse 2002. Kruidnagel, veel kruiden, smooth, zilt, turf. Absurd zacht in cask strength sterkte. ca. 48 %.
Ardbeg 1976-2001, 55.5 %, Douglas of Drumlanrig 93 Geproefd bij Michiel 2003. Deze Ardbeg komt dicht bij de Oloroso van Ardbeg zelf. Veel rook.
Ardbeg 1975, straight from the fino sherry cask, 2002      93 Wederom een forse maatcilinder gekanteld in Ardbeg warehouse 2002. Krachtig, smooth, zilt, droger dan de andere 1975 cask. Veel hout, Tintelend op de tong. Ca. 48 %.
Ardbeg G&M Connoisseurs Choice, 1974-1996, 40 % 93 Uitsmijter op de Lange Land proeverij. Neus erg subtiel, turf, veel planten. Mooie turf in de smaak, enorm rijke plantensmaak, heel zacht, hele mooie belegenheid, mooi eikenhout. Naast zeeplanten ook nootmuskaat, en heerlijke fruitigheid (perzik), licht jodium en zilt. Zeer subtiel allemaal, mooie elegantie. Volgens een van de proevers een "bereden dameszadel" ! Mooi vanille, turf en wederom enorm planten (o.a. laurier) in de afdronk. Punten bevestigd bij Gert 2004. Prachtige fruitigheid. Dat wat de 1970 voor Bruichladdich is. Opvallend fris voor een 22y, helemaal af !
Ardbeg 1975-2004, 29y, Old & Rare Platinum label, 58.3 %, 1 of 145 bottles 91 Toegift van Marc Segers op de 2004 supertasting. Rijke ziltigheid, mild planten. N.B. : Om half 4 's nachts en na 29 whiskies is het gevaarlijk scoren !
Ardbeg Signatory Vintage, 29 years, cask 576, 52.8%, 550 bottles, pale oloroso, distilled 15-2-1967, bottled 15-2-96 91 Neus : mooi zilt, subtiel jodium, enorm fris voor een 29 jarige, eiken. Wat een frisheid ! De smaak rolt prachtig uit, mooi geconcentreerd, heel krachtig, lekker ziltig en toch zo elegant, hint van teer, planten, graan. Monstertje uit Limburg van Erik 2006.
Ardbeg Signatory Vintage, 28 years, cask 575, 53.7%, 548 bottles, pale oloroso, distilled 15-2-1967, bottled 11/95 91 Wat minder fris dan de 67-96 Signatory Ardbeg, meer sherry invloed, veel fruitiger, minder geconcentreerd, zilt, jodium. Smaak : krachtiger dan de neus, mooi zoet fruitig (perzik), flink zilt, salmiak drop, teer. Monstertje uit Limburg van Erik 2006.
Ardbeg Signatory Vintage, 30 years, cask 578, 52 %, 540 bottles, dark oloroso, distilled 15-2-1967, bottled 17-2-1997 91 Neus : sherry, maggi, as, veel minder zilt dan in de 67-95 dark oloroso Signatory. Ook deze heeft een enorme smaak : stevig zilt, houtskool, sherry, zoethout, krachtig en toch subtiel. Monstertje uit Limburg van Erik 2006
Ardbeg Feis Isle festival bottling 2004, 24-11-1976 / 5-5-2004, 51.4 %, sherry butt, cask 2398 91 Niet geproefd op Islay, wel na afloop van de 2004 supertasting, met dank aan Marc Segers. Subtiele sherry, heerlijk planten, lekker teer en jodium, heerlijk rook, zeewier, bitterheid en zilt. Prachtig, zelfs om 3 uur 's nachts was dat nog wel met zekerheid vast te stellen ! Toen gescoord op 95 punten. Bij Jos 2005 opnieuw geproefd als uitsmijter van de avond en dat viel toch ietsje tegen ! Smaak : gronderig, subtiel planten en kruidnagel, heerlijk zacht, maar minder krachtig dan de 2002 Feis Isle. Veel hout in de afdronk. Met water meer smaak, meer rook, en vanille komt door.
Ardbeg Kildalton, Lightly Peated, 1980- 2004, 57.6 % 91 Topper op de Ardbeg dag bij Jos 2005, inbreng van Erik van Frachem. Heerlijke zoet graan en fruit, witte peper op Talisker niveau, zilt, zoethout, boenwas, vanille, stevig alcohol, toch ook absoluut een hint van droge rook. Smaak erg fruitig, veel vanille, mooi belegen waxy, planten ontbreken (dat komt dus echt uit de turf). Fruit komt door het lage peat niveau nu echt tot zijn recht, perzik. Veel belegen droogheid en vanille in de afdronk. Belegen maar zonder zwaar hout. Laat alsnog een hint van rook en jodium te bespeuren. Het heerlijke van deze wis is de waxy fruitigheid en vanille. Prachtige kracht in CS vorm. Mooi gebalanceerd, absoluut rijk van smaak ondanks de lichte peatyness. Zeer uitnodigend.
Ardbeg 77, 46 %, non-chill filtered, 100 % Bourbon (bottled in 2002)  90 Versie getest in Ardbeg distillery 2002. Duidelijk anders dan Nico's fles uit 2001. Enorm vanille, hout, minder teer dan bij Nico, ruikt veel lichter. Fris, beetje planten. Licht prikkelend, kruidig, zilt, meer spirity dan 17y. (Jack Daniels cask). Opnieuw geproefd op de Ardbeg dag bij Jos 2005 en gepromoveerd naar 90 punten. Mooi planten subtiel teer, kaneel, beter dan Uigeadail. Lekker zoet graan, vanille, bloemig, fruitig, peer met honing, jodium en subtiel planten. wat een genot na alle zwavel van de Cadenhead Ardbeg. Bevalt ook beter dan de 25y DL. Mooi gelaagd.
Ardbeg 1991-2002, 55.4 %, Spirit of Scotland, cask no. 1176 ("Dark Bourbon") 89 Erg belegen neus, veel rook en mooie turf, oily, boenwas, jodium, mooie fijne planten, kruidnagel, cassis ?, volle smaak. In mijn ogen beter dan de 55.8 %, gewone Bourbon die van Wees lekkerder vond.
Ardbeg 17y, 43 % 89 Zeer zacht, puur Islay, heerlijk belegen, rokerige afdronk, niet intens, wel lang. Viel tegen bij Andre 2001, puntje er af. Licht zilt en jodium in neus. 90 punten bevestigd in duotest 17y-77 bij Ardbeg distillery 2002. Licht zeewier, mout, subtiel. Bij Ardbeg test Nico nov 2002 89 punten. Ietsje scherp. Wel weer beter dan de 1977 uit 2001. Opnieuw geproefd mei 2003 : uitstekend, ziltig !, drop ! Opnieuw geproefd op de Ardbeg dag bij Jos 2005 en hij houdt prachtig stand. Appelig t.o.v. de 77 uit 2002. Heerlijk zacht, jodium, na de VYA's komt de afdronk waxy over. Minder vanile karakter dan de Kildalton of de VYA. 
Ardbeg Douglas Laing Old Malt cask, October 1975-October 2000, 50 %, 25y, 1 of 702 89 De nummer 1 van Murray met 97 punten valt toch wel behoorlijk tegen. Initieel 85 punten bij Nico. Geur enorm jeneverbes, veel jodium, zilt, Dettol met jodium. Smaak : graan, zilt, jodium, smeerolie. Zeer uniek, maar ook heel merkwaardig. Veel teer in de afdronk maar dat blijft niet buitensporig lang hangen. Uiteindelijk fijne afdronk met licht teer, houtsmaak en planten. Opnieuw geproefd, dit keer eigen fles. Tweede kennismaking bevalt beter. Enorm veel turf in de neus, en veel graan, zilt, vanille, jeneverbes, droog en zoet, fraai planten in de geur, pijnboom. Enorm veel smaak, fraai in 50%, chewy, stevig turf natuurlijk, teer, zilt, veel malt. Behoorlijk droge afdronk met veel hout en planten. Er blijft zoete fruitigheid in het glas achter. Op de Ardbeg dag bij Jos 2005 toch weer een puntje er af naar 89. De 1977 bijvoorbeeld beviel toch beter. De DL had wel de meeste planten van alle bij Jos geproefde Ardbegs, varens, dennennaalden, jeneverbes. Teer nog steeds op de rand van acceptabel. Ook zoute drop.
Ardbeg, Old Malt Cask, Douglas Laing, 1973-2000, 27y, 50%, single cask bottling 89 Geproefd op Ardbeg dag bij Nico 2002. Ruikt naar mosselen, zeewater, fris, ruikt dun, met water wordt geur voller, rokeriger, maltiger, subtiel, opent fantastisch met water. Smaak veel fris turf, aarde, mooie balans, heerlijk subtiel. Afdronk veel teer. Zeer complex.
Ardbeg 15y 89 smaakexplosie zonder cask strength
Ardbeg, Sestante, 73-88, 75 cl, 43 %, 15y (pale green label with yellow and red) 89 Neus : natte doek, zacht fruit, heel licht zilt, zoethout, oude kast, licht nootmuskaat. Smaak : veel meer kracht dan de neus voorspelt, zilt, zoethout, fruitig, zwarte peper. Afdronk : heel licht jodium, zoethout. Een intrigerende whisky !
Ardbeg Cadenhead dumpy, 13y, 80 proof (distilled april 1965, bottled july 1978) 89 De neus is heerlijk fris, subtiel, elegant, licht teer, mooie planten, mooi droog. Smaak : teer, inkt (bedrukt krantenpapier) pijnboom, leder, zilt, . Afdronk : lekker zilttig, lekker bittertje. Een absoluut unieke smaak door het inktkarakter. Monstertje uit de voorraad van Bert Vuik (Limburg 2006)
Ardbeg 77, 46 %, non-chill filtered (bottled in 2001) 88 Versie van Nico. Uitsmijter bij Nico feb 2002. Minder planten en Veel meer teer dan Caol Ila RM. Belegen, mout, zilt, rook, hout. Meer balans dan de 10y. Toch niet in de top vanwege excessief teer : na 1 uur nog maximaal aanwezig. Helaas. Ook present bij Ardbeg dag bij Nico 2002. Voller dan de 17y maar toch minder. Rijp, vanille, mooi af, wel weer weeig, veel turf, zacht, zoet, veel teer in afdronk
Ardbeg, 28y, 1972 - 2001, Silver Seal First Bottling, 43 % 88 Neus komt nog vrij jeugdig en fris over, veel jodium, rubber, veel planten, gronderig, zilt. Smaak : Zilt, jodium, zacht glycerine, planten. The Whisky Fair 2005.
Very Young Ardbeg, exclusive committee reserve for Discussion, 58.9 %, 1997-2003. 88 Op 29 mei 2004, om 10 uur 's ochtends werd deze wis voor het eerst geproefd in de Ardbeg distillery. Milde neus voor deze jonge CS ! Heerlijk fris, fruitig, mooi planten, en dennennaalden. Heerlijk turf. Smaak : zoet graan, turf, teer, fruitig, bloemig,  subtiel planten. In vergelijking met de 10y is deze wis heerlijk fris en subtiel in de neus, de 10y komt een stuk duffer over (natuurlijk op basis van een duotest in de distillery). Mooi zilt in de smaak, zacht voor deze leeftijd en CS versie. Teer is in balans met de rest. In contrast wordt bij de 10y de teer wel irritant door de weeige zoetheid. Sensationele wis voor deze leeftijd. Wonderlijk af, afgezien van de nog iets weeige jeugdigheid. Eindigt iets droog. Restlucht in het glas stinkt licht naar pis. Het mineralige merk je ook in de smaak als je de restgeur eenmaal ondergaan hebt. 89 punten zonder restgeur, 88 met. Dropzoet.
Ardbeg Spirit of Scotland, Single Cask Bottling, 55.8 %, 1991-2002 88 Geproefd in blinde duotest bij van Wees op zolder samen met de donkere Bourbon fles cask no. 1176. Deze fles is ook weer erg belegen voor een 11y, maar veel maltier, creamy, zacht, minder turf, jodium en al helemaal geen kruidnagel.
Ardbeg Uigeadail, 54.2%, 10y Bourbon met oudere sherry vaten, bottled in 2003. 88 17e en hoogtepunt op wisfestival 2003. Uitstekende neus, teer, mooie zoete zweem, rook naast Bourbon vanille. Smaak : mooie zoetheid, zilt ! Jodium, prima als CS, vanille, kruidnagel, met water nog meer teer en rook. Op de Ardbeg dag bij Jos 2005 geproefd tusen de 10y distillery bottling en een sherried Ardbeg van Cadenhead in. Rook, sherry en gronderigheid, zilt, zoethout. Wat zwavelig droog, versterkt door het zilt. Ook wat mineralig, maar niet in dezelfde orde als bij de VYA 1997. 
Ardbeg, 1990 distillery bottling, 55 %, limited edition, cask stength 88 Neus : planten, aarde, turf, zoetheid van Bourbon cask, zilt, varens. Smaak : heerlijk ziltig, subtiel teer, planten, varens, dennennaalden. Een prima omgecamoufleerde Ardbeg. Inbreng van Michel en Christel bij Nico 2004
Ardbeg Signatory Vintage, 28 years, cask 574, 53.2%, 488 bottles, dark oloroso, distilled 15-2-1967, bottled 11/95 88 Neus : mooie sherry, maggi, veel planten, stevig zilt, droge rook, chocolade, foelie. Een enorme smaak met flink teer, erg ziltig, zoute drop. De sherry is bijzonder donker, nog versterkt door het teer. Overall iets te donker wat mij betreft. Monstertje uit Limburg van Erik 2006.
Ardbeg Committee reserve, 55.3 %, no age (zwart label) 88 Derde wis geproefd op de Ardbeg distillery 29-5-2004. Zoete neus, subtiel, fruitig, vanille. Neus komt behoorlijk turfachtig over, wel mild, subtiel rook, veel zilt. Smaak veel vanille, subtiel kruiden, behoorlijk teer, CS komt stevig binnen. Veel teer en prachtig planten in de afdronk. Hij is wat te scherp voor een hogere score. Fruitigheid is heel mooi, maar de scherpte past daar niet bij. Hij mist subtiliteit en gelaagdheid.
Ardbeg Spirit of Scotland, 1996 / 5-11-04, cask 898, 51.7 %, refill sherry 88 Lekkere neus met dennennaalden en turf. Frisse vanillesmaak, fruitig, abricoos (de refill sherry invloed ?), zacht (weliswaar alleen verdund kunnen proeven), teer. Heel mooi af ook voor deze jonge Ardbeg. Geproefd bij van Wees 2005.
Ardbeg, Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 1993-2003, 40 % 87 Enorm planten en echt enorm turf ! Vrij zacht, mooie zoetheid zonder weeig te worden, graan. Een pure Ardbeg, en een favoriet van van Wees (veel beter dan de Uigeadail !). Geproefd bij van Wees 2004.
Ardbeg Spirit of Scotland, Single Cask Bottling, 55.6 %, 1991 / 21-08-02, cask 1182 86 Geproefd op Ardbeg dag Nico 2002. Geur zoetig, licht rook, licht turf, boterbabbelaars, caramel. Smaak creamy zoet, erg vol, niet meer typische Ardbeg. Ardbeg karakter komt vooral door in afdronk. Minder complex dan de Ardbeg van Douglas Laing 27y. Wel prettig drinkbaar. Wederom geproefd op de Ardbeg dag bij Jos 2005. Veel vlakker dan de VYA die er voor geschonken werd.
Ardbeg 9y, 90-00, 43 %, Provenance, no colouring/non chill-filtered 86 Zacht, licht teer en turf, minder intens dan in Ardbeg 10y distillery versie
Ardbeg 10y, 46%, distillery bottling, bottled in 2003 86 Geproefd op de Ardbeg dag bij Jos 2005. Veel minder weeig teer dan de eerste versie van de 10y (2000 ?) in herinnering had. Naast alle zee invloeden ook fruit, peer, warme appel, schijnt sappiger dan de 2004 versie, dat gaan we dus nog testen.
Ardbeg, The Cross Hill (Jack Wieber), 1991, bottled 2005, 57.1 %, 1 of 270 bottles, Finished in Strathisla cask 85 De neus komt jeugdig over, met een hint van spirit. Smaak : zilt, salmiak, drop, witte peper, zeeplanten, weinig teer en jodium, weinig Bourbon cask effect. Derde in de serie van Ronald Wuijster, 2005
Very Young Ardbeg 1998-2004, first fill casks 58.3 % 84 Bij eerste kennismaking met deze VYA op de genietschapsdag bij mij thuis meteen maar de For Discussion versie uit 1997 er bij gehaald : verrassend ! Een zoete neus, veel minder rokerig en ruig dan de For Discussion, subtieler ook. Smaak ziltig, mooi zoet, lekker planten, jodium, jong, maar niet onaf. De smaak van de For Discussion is veeeeel intenser ! Deze heeft een mooie combinatie van zoetheid en pijnboom. Op de Ardbeg dag bij Jos 2005 blijft ie rond de 87 punten hangen. Iets zure neus, volgens Erik van Frachem door wat zwavel. Veel eik, vanille. Wel nog wat scherpe kantjes ! Bij Jos 2006 devaluatie naar 84 punten. Het ranzige en licht pissige gaat tegenstaan. 
Ardberg 10 y, non-chill filtered, 46 % (first bottling "introducing 10y old"). 84 heavy Islay, zeer veel smaak, oily door 46 %, zilt, geen sherry, strafpunten voor weeige teer nasmaak
ZDFbeg, 1998 / 4-2005, Oloroso sherry cask finish 11-2004 / 4-2005, 55.5 % 84 Bijdrage van Werner Hertwig aan de Supertasting 2005. Vreemde combinatie van banaan en turf. Toch wel erg jong nog. Smaak : jodium, zoet, ananas, zilt, harsig
Ardbeg Samaroli, 76-93, 46 % 1020 bottles 84 Milde, lichte neus, licht planten, graan, zoethout. Smaak : licht zilt, zoethout, lichte bitterheid, graan, Bourbonhout. Afdronk : hout, licht bitter. Opvallend onkarakteristiek, weinig Islay effect, ik mis smaakrijkdom. Monstertje uit Limburg van Erik 2006.
Ardbeg, 1978-1996 (?), 40 %, G&M Connoisseurs Choice 83 Neus milder dan de 10y, subtiel planten, zoet. Smaak vrij peperig, veel ruiger dan neus, phenol, teer, droog, licht medicinaal/jodium, veel turf in afdronk. Afdronk onaf, niet mooi in balans.
Ardbeg 10y, 93- April 2004, 58.6 %, sherry hogshead, Cadenhead 81 Bijdrage van Erik van Frachem op de Ardbeg dag bij Jos 2005. Minder muf in de neus dan de Uigeadail, frisser fruitiger sherry. Naast de mooie zoete sherry prima frisse planten, kruidig, vanille. Geur beter dan van de Uigeadail maar de smaak niet : stevig zwavelige smaak, gronderig, zoetheid overschaduwd door de zwavelige droogheid. Verdund blijft de zwavel heel heftig, ook veel planten, jodium, zilt. Een echt straffe whisky, niet relaxing !
Ardbeg, Douglas Laing Old Malt Cask, 10y, Oct 93 - June 2004, 50 %, Bourbon barrel 80 Lijkt ok maar gaat toch wat tegenstaan. Licht zoete weeigheid en spiritkarakter in de neus. Planten, rook, zilt, graan. Smaak : zoet graan, zacht voor een 50%, zilt, varens, turf niet erg dominant. Droogheid aanwezig maar voorkomt niet dat de zoetheid weeig overkomt. Afdronk heeft rook, is droog en smaakt ook helaas licht naar kurk. Het is mij overall te weeig. Whiskyfestival Leiden 2004.
Ardbeg 1991, 8y, Signatory 78 vol turf, jodium, teer, goudkleurig, body ok
Ardbeg 1991, 8y, Signatory 75 Bleek, body waterig, wel vol turf, jodium, teer, te jong
Ardbeg spirit 2002, ca. 70 % 60 Vergelijkbare ervaring als bij de Bowmore spirit. Vol Islay karakter, de planten en het turf, vol zoet weeig graan. De smaak is heerlijk ziltig, met een scheutje teer. Vol potentie, eigenlijk al gewoon lekker.
Ardmore, Douglas Laing Old Malt Cask, Nov 79 - March 2001, 21y, 1 of 648 bottles, 50% 87 Bijdrage van Michel bij Jos 2005. Neus heeft subtiele droge rook, een licht fruitig parfum. Je moet voor deze neus werken, er uit peuteren wat er in zit ! Smaak ziltig, dennenhars, licht medicinaal, rook, hint van bitterheid, zoethout. Door het mysterieuze karakter nodigt ie uit tot vaker proeven.
Ardmore G&M Reserve, 91-2004, cask 6161, 55.2 %, 13y 83 Fruitig en turf, kruidig. Van Wees 2005, 84 punten. Opnieuw geproefd bij Erik 2005, maar dan blind, nu 82/83 punten. Neus droog, ziltig, turf, ook fruitige zoetheid. Smaak : granige zoetheid, ananas, zilt, droge rook, ietsje lijmig. Afdronk vol zilt en rook, later veel turf en licht teer.
Ardmore, centenary malt, 100th anniversary, 12y, 1986, 40% 83 Supertasting 2005. De neus is traditioneel vol rook en belegen hout. De smaak is niet erg subtiel, turf, heide.
Ardmore, Signatory, 43 %, 77-99, 22y 82 Mooie turf neus, bloemig elegant, Smaak weer vol turf, elegante doordrink whisky, helemaal af, vettig. Veel turf in vrij droge afdronk.
Ardmore, 1990-2001, Signatory's Un-chillfitered collection, 46 %, matured in Bourbon barrel 81 Verrassende start : stevige turf in de neus ! Prachtige neus, voorspelt creamy karakter vol mout, kruidig. Ook smaak vol turf, helaas niet al te zacht (bevestigd bij Gert 2002 na Blair Athol), behoorlijk prikkelend. Afdronk wederom vol turf, ook vanille.
Ardmore 1981/1997 (40%, G&M Lisenced) 77 De neus is mooi fruitig, rozebottel, rook komt er subtiel bij, mooie balans van droog en zoet. De smaak komt absoluut niet makkelijk binnen, stevig houterig, flink prikkelend, sinasappelschil, stroef, wat droge rook. Afdronk : hout, vanille, plakkerig, droge rook. Op basis van de neus verdient deze whisky een plek in de mid 80's, maar de smaak klopt gewoon niet helemaal. Monstertje Michel 2006.
Ardnave Single Islay malt van Gall en Gall, 10y, 40 % 69 1e tasting (blind):geur zilt, vrij belegen malt, niet fris, caramel. Door gokken op Bruichladdich overschat in punten. 2e tasting : ruw karakter valt op, beetje tintelend en industrieel. 3e tasting : rozijnen, smaak acceptabel,afdronk droog en onprettig. 
Armorik 4y (Franse malt !) 70 Geur : malt en ook rook ! Creamy karakter verhult jonge leeftijd, onaf. Het had een blended kunnen zijn. Vanille tonen in prettige afdronk. Met 4y veelbelovend
Arran, Grand Cru Champagne Cask finish, bottle 281 of 317, 58.7 %, 18-8-05 (approx. 7 y old) 85 Een Arran op 85 punten, bijna niet te geloven. Heerlijk frisse neus, absoluut Champagne invloed, super ! Ook de smaak heeft duidelijk Champagne, mooi hout. Erg lekker ! Pot Still festival 2005 (84/85 punten)
Arran, Bordeaux finish, 61 % 80 Geproefd op de Whisky Fair 2005, glaasje van Dirk, alleen verdund geproefd. Zoete neus, fruitig. Smaak : zoetig, heesters, caramel, perzik, vanille, prettige hint van biterheid. Afdronk droogt wat op. "Goed voor een Arran". Nu wachten op een goede ongekunstelde Arran.
Arran 43 %, no age statement (5y) 78 1e in de Lochranza hotel reeks : lichte neus, mout, beetje zilt, smaak zilt, custard pudding, beetje onaf, licht Ultimate smaakje.
Arran, Limited Edition, Port Cask, bottle 491 of 865, 57.5 %, 10/06/04, single cask 77 Wat een aparte whisky ! Enorme rode kleur van een Elzas Pinot Noir. Neus heeft heel erg veel ethanol, aardbeien, zoet. Smaak, erg zoet, vraagt om meer water, ziltig. Na watertoevoeging harsigheid in de neus, bleekselderij. Zeer whiney. Je blijft maar water toevoegen, maar hij blijft zoet,  harsig/lijmig, en heel heftig ! Zeker een ervaring ! Bijdrage van Jos bij Nico dec 2004.
Arran, 40 %, official authorised edition Robert Burns world federation 75 Neus : heerlijke zoetheid, snoepjes, fruitig, gemberkoekjes, subtiele bitterheid. Later wordt de geur duffer. De smaak start als de geur, maar wordt langzamer duffer, als een oververdunde whisky. Iets scherpte, die langzaam gaat tegenstaan, metalig, witlof, hint van hars. In de afdronk valt weinig te beleven. Miniflesje gedeeld met Michel 2005.
Arran Founders Reserve, 43 % 74 Geur beetje duf, zilt, moutig, ietsje rook. Smaak zilt, moutig zoet, droge toon. Afdronk droog door hout en rook. Minder dan de standaard versie.
Arran, Chateau Margaux Cask finish, bottle 249 of 330, 54.9 %, bottled 4-8-05 68 Na de beste Arran (Champagne finish) meteen maar de slechtste Arran geproefd op het Pot Still Festival 2005. Kleur is die van roze en zo ruikt hij ook, hout, prikkelend, naast de zoete roze ook droog, kruidig. Smaak : chloor (zwembad), kruidig, hout, vies.
Auchentoshan 21y, 43 %, second refill sherry 85 Gescoord in Bowmore distillery 2002. Mooie belegen neus, hout, vanille, mout. Smaak vol vanille, hout, heerlijk smooth, boterig, zeepsop heel licht aanwezig maar niet echt storend. Beetje saai. Ladingen vanille in prettige afdronk. 82 punten. Opnieuw geproefd in de Auchentoshan distillery 2004 in het gezelschap van Ronnie Learmond, de distillery manager. Mooie zoete neus, mooi belegen en fruitig, mooie bitterheid. Mooi fruit in de smaak. Veel hout in afdronk, behoorlijk droog, te droog. Zeer volwassen Auchentoshan, helaas iets te bitter. geen spoor van zeepsop. Dezelfde whisky als in 2002 ? Hij lijkt nu veel beter.
Auchentoshan 17y, 51 %, DB 84 Zonder water erg gesloten. Met water veel opener. Neus heerlijk fruitig, perzik, citrus, mellow. Smaak : vanille, kruidig, eik, fruitig. Whiskyfestival Leiden 2005
Auchentoshan 10 y, 40 % (1995 bottling, purple label, 750 ml) 83 In die tijd maakte ik nog geen notities….
Auchentoshan 10y, 40 % (2005 distillery bottling) 80 Een niet al te rijke neus met graan en citrus. De smaak is rijker, licht oily, met vanille, subtiel zoet graan, en een hele prettige frisheid van citroenschil, lichte kruidigheid. De afdronk heeft licht citroen en een hint van gember. Geen zeepsop meer ! In een duotest met de Knappogue Castle 1992 valt de duffe neus van de Auchentoshan toch wel erg op, strafpuntje. De smaak is mooi zacht, zeer oily en opvallend kruidig in vergelijking met de Knappogue. Ook gaat het fruit in de smaak nu meer richting mandarijn. Monstertje Nico 2005
Auchentoshan, Dewar Rattray, 13y, 60 %, refill Bourbon 78 Bleke kleur. Geurige neus, floral, licht hout, licht hooi. Smaak : graan, hooi, gras, droog, hint van vanille, geen zeep. Nog vrij veel spirit karakter ondanks de 13y. Ondanks de grassigheid niet zo fris. Dewar Rattray masterclass, whiskyfestival Leiden 2004
Auchentoshan 10 y, 40 % (2002 bottling distillery bottling) 74 Geproefd in de Bowmore distillery 2002 en helaas ook besmet met het zeepsop virus.
Auchentoshan Select, no age statement, 40 % 74 Postzegel gescoord in Bowmore distillery 2002. Neus : slappe hap (komt dat door al die cask strength Bowmores vooraf ?), muffige neus, krentenachtig fruit. Een wat andere ervaring in 2005 bij Gert : neus licht hooi en stro, hint van citrus, graan, sigaret. De smaak is harserig houterig, stro, ietsje lijm, sigaret. Afdronk wat plakkerig, graan, hout.
Auchentoshan Three wood, no age statement, 43 % 73 Enorme tegenvaller ! Neus zeer geurig, kruidig hout en helaas Maggi en Marsala. Smaak veel sherry, vanille, gekunsteld. Wel zacht. Meer een Woodland dan een Lowland, jammer. Houtmix onprettig. Droge, zeer lange afdronk (in dit geval geen pretje !). Na jaren op 71 punten gestaan te hebben nog maar eens geproefd in 2005, en slechts twee puntjes promotie. De neus blijft vreselijk maggi, de smaak is gesausd, aarde, sherryzoet en droog, komt erg dun over na de goede Auchentoshan 17y. Whiskyfestival Leiden 2005.
Auchentoshan spirit 2004, ca. 81 % Positieve ervaring bij Auchentoshan distillery. Opvallend drinkbaar ondanks het enorme alcoholgehalte. Clean grain.
Auchroisk 28y, Rare Malts, 1974-April 2003, 56.8 % 88 Heerlijke neus van zoet Bourbon cask, vanille en waxy hout. Smaak prima als CS, mooie zachte Bourbon nectar, licht passievrucht, mooie assige droogheid. Met water komt er mandarijn bij. Prachtige balans van vanille, fruit, en assige droogheid. Whiskyfestival Leiden 2004. Een jaar eerder beviel deze wis een stuk minder : 10e op wisfestival 2003. Neus vrij droog, licht rook, belegen mout. Smaak : drinkt niet erg soepel. Met verdunnen met water wordt neus milder, ook smaak komt meer open. Balans van mout, rook, vanille en hout. Veel beter met water. Afdronk veel droge rook. In 2004 89 punten, in 2003 80 punten.
Auchroisk, Cadenhead dumpy, 12y, 1978-1990, 59.3 % 86 Neus : licht velpon, hout, citrus. Smaak : prikkelend, citrus, eikenhout. Met water nog meer eikenhout, licht velpon. 2006 Supertasting. nieuw
Auchroisk, Chieftains, 11y, Port finish, 43 %, 89-2001 83 Geur zoet, hout. Smaak ook erg zoet, zeer zacht. Droge afdronk, licht rook. Een plezierige whisky op de 2003 proeverij.
Singleton of Auchroisk 1981 80 zeer zacht maar mist complexiteit, korte afdronk
Auchroisk, Murray McDavid, 93-2004, 46 %, Bourbon / Port 78 Kruidig, rommelig, zoet- en droogheid, licht lijmig. Van Wees vind dit terecht niks, 2004
Auld Reekie 12Y, 46%, Islay Malt Scotch Whisky, Duncan Taylor. 79 Eigen vatted malt van Duncan Taylor. Stevige Islay neus, zilt, smeer, planten, ananasachtige zoetheid, fris en droog, zeewier, jodium, gronderig. De smaak is zilt, maltig, minder droog dan de neus, mooie volle smaak, minder jodium en zeewier dan in de neus. De afdronk gaat weer richting neus, een stuk droger dan de smaak. Alle bekende basissmaken zijn aanwezig maar weinig diepgang. Monster van Nico uit Speyside 2005.
Inverarity Decadence 20y, 40 % (Aultmore), 1 of 237 bottles 88 In 1998 is deze sherry matured Aultmore gereduceerd naar 40% en toen weer op vat gebracht om te settlen. Samen met twee andere vaten is dit vat toen een verdere 5 jaar gerijpt. De andere twee zakten onder de 40 % (auw !), deze toont het effect van rijpen at low strength.  Sensationele geur, heerlijk belegen, fruit, in balans met mooie bittere tonen, heerlijke rook. Smaak mooi kruidig, heerlijk fruit, meloen, honing, perzik, vanille, tropisch hardhout, ook in smaak balans tussen zoetheid met een licht bittertje . heerlijke mooie zoete zachtheid, zo soepel. Geur mooiste deel van deze wis. Winnaar van de 2004 CTLOA avond.
Aultmore, 1989, 46 %, Wilson & Morgan barrel selection, sherry wood 76 Geur mout en sherry, smaak belegen mout en hout, ietsje bitter, kruidig
Aultmore-Glenlivet, 9y, 60.2 %, Cadenhead's 74 Zinloze Cask Strength. Geur sterk ethanol, malt, rook, vanille. Smaak ethanol, fruitig. Ook met stevig verdunnen blijft geur scherp. Typisch Bourbonvat. Afdronk prettigste onderdeel door z'n rook.
Avoca, 40 % (Cooley distillery) 73 Zoete neus met veel droog grain karakter. De smaak is zoet maar ook hier komt het droge grain dominant naar voren. Zacht, weinig demanding, niet onplezierig om te drinken. Ierse pub in Amersfoort 2006.


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T V W 

Auteursrecht: Huub Donkers



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties