Versiejuni2006




uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Huub Donkers


Whisk(e)y


Donkers
score


Opmerkingen



Update
Cadenhead's Bond No. 3, bottled 29-11-03 Amsterdam, 57.6 % 86 Je zou zweren dat dit Laphroaig is, bekende weeigheid van de 10y 
Cadenhead's Islay malt, 9y, oak cask, 51.5 % 86 Geproefd bij Michiel Wigman 2003. Fris, beetje scherp, kruidig, veel planten
Cadenhead Bond No.3, geproefd 11-11-04, 57.6 %, Islay 83 Dit lijkt verdacht veel op de Laphroaig look-a-like van een jaar eerder, zelfde alcohol percentage, maar deze keer toch wat minder gewaardeerd. Een vatting die o.a. 8y Laga bevat. Vrij zoete neus, veel planten, rook, gras. Aardige smaak, niet super, zilt, drop, planten, iets rommelig.
Cadenhead Bond No.3 uit Amsterdam, bottled 16-9-03, 59.3 %, vatting van voornamelijk Speysides 82 Neus erg zout, rook, hout. Smaak zeer zout, zoet, boter, mout, mooie rooksmaak. Droge afdronk. Oesters accentueren de zoutheid nog eens extra.
Caledonian (single grain), Cadenhead, 01.63 - 02.94, 48.7 % 86 Neus : mooie combinatie van sherry en zoet grain. Smaak : sherry, honing, graan, eikenhout, kiezelig. Helaas wel wat scherp in de afdronk, met veel eikenhout. 2006 Supertasting. nieuw
Cameronbridge Single Grain Scotch Whisky, 25Y, 56.7%, 1979-2005, Duncan Taylor 68 Na de geweldige Port Dundas viel deze single grain enorm tegen op de postzegelavond met Nico 2005. Minder heftige neus dan de Strathclyde, maar lijkt verder redelijk vergelijkbaar in de neus : kruidig, abricoos, lijmig. De smaak is kruidig, pepermunt, houteriger dan de Strathclyde, snoepjes, toffee, het heeft de gebreken van een jonge single grain, lijm, chemisch, eikenhout, plakkerig. Geen plezier om te drinken. Het restje beviel in een tweede poging even slecht, niet opgedronken. De afdronk bevalt eigenlijk nog het beste, mellow, toffee, hout
Blended : Campbeltown Loch 25y, 40 %, 100% blended Scotch Whiskies 82 Grain gedeelte (25%) Invergordon 30-34y, malt 25-35y: Tomatin, Glenfarclas, Springbank. Neus mooi parfum, fruitig, rook, oily, abricoos, perzik. Smaak enorm fruitig, malt, vanille, afdronk wordt (te) droog, veel vanille in afdronk. Punten bevestigd op Springbank proeverij 2003 : beas wax, perzik, ontwikkeling stopt vrij snel.
Canadian Club, 6y, 40 % 62 Neus Eau de Cologne, zoet fruit, abricoos, mandarijn. Smaak lijm, Eau de Cologne, gedroogd fruit. Gescoord op vliegveld van Detroit
 Caol Ila "Old and Rare" (platinum label), Douglas Laing, 77-2002, 25y, 58.1 %, 1 of 296 bottles 92 Wat een top Caol Ila ! Opvallend bruine kleur. Geur teer ! Zilt. Planten zijn er wel maar teer voert de boventoon. Smaak : heerlijke zilte CS nectar, mooi teer, subtiel planten, nippend genieten, heerlijk verwarmend, geen reden om te verdunnen. Heerlijk relaxing, mooie zoetheid zorgt voor balans met de ziltigheid, planten en teer. Bijdrage van Michel en Christel bij Nico dec 2004.
Caol Ila, Signatory Vintage, 17y, 3-5-74 / 11-91, 61.1%, cask no. 5 - 9 (!), 3000 bottles 91 Neus : varens, rook, as van openhaard, zoet graan. Smaak : krachtig en helder, zilt, zoet graan, varens, turf. Niet zeer breed, wel heel goed en puur ! Afdronk : tabaksblad, zilt, ietsje jodium. Inbeng Michel bij Jos 2006. nieuw
Caol Ila, Cadenhead dumpy, 12y, 10-78 / 10-90, 65.5 % 91 Zachte neus, vol planten, jodium, dennenbos, je vermoedt geen 65 % !. Smaak : intens, maar voor een 65 % wederom opvallend zacht, heel zilt, inkt, eikenhout, met water meer droge rook. Overall : wonderlijk zacht voor deze sterkte en leeftijd ! 2006 Supertasting. nieuw
Caol Ila, 1979 - 2005, 58.4 %, Super Premium  90 Fraaie subtiele neus is opvallend zoet. Natuurlijk ook mooi rokerig, planten en zilt licht aanwezig. Smaak : weer mooi zoet, rokerig, nu ook jodium en jeneverbes, genietnectar. Fraaie balans van zoet- en rokerigheid. Minpuntje : langzamerhand een hele lichte pislucht. Verder is het door zijn zoetheid geen prototype Caol Ila, maar wel lekker ! Pot Still festival 2005
Caol Ila 1975-2000, 25y, 55.3 %, oak cask no. 2963, Signatory Vintage dumpy bottle 90 Geproefd bij Nico 12-03. Heerlijke Caol Ila van Gert. Veel milder dan de 76 dumpy, meer planten, bitterheid niet overheersend, mooie rook in de afdronk, graan, subtiel allemaal.
Caol Ila, Signatory dumpy bottle, 3-5-1974 / 18-8-97, cask 1974/46, 54.4 % 89 Fraaie neus, dennennaalden, zilt, lichte rook, fris, subtiel. Smaak : zilt ! Zoet, zuur, uitstekende balans, zeewier, stro, salmiak, hint van jodium, als CS prima. Inbreng van Gert 2005.
Caol Ila 21y, 1975, April 1997, 61.3 %, Rare Malts selection. 88 Uitstekende Caol Ila van Andre bij Jos 2004. Heerlijke neus, geen vergelijk met de wat armzalige G&M Port Wood. Zalig assig turf, niet eens zo zwaar planten en turf, graan, behoorlijk zoet, vleugje honing. Smaak heerlijke nectar, subtiel planten en turf, verdunning overbodig. Pijnboom, licht idee van dennenbos.
Caol Ila 21y, 1977, 61.3 %, Rare Malts selection. 88 Alcohol, zeewier, turf, rook, planten, zwavel. Er zit weer veel fris mout onder de zee/turf laag. Geen grondsmaak. Veel zwavel in afdronk. Een lekkere Cask Strength (Nico feb 2002)
Caol Ila, Super Premium Malt, 25y, 1978, 59.4 %. 88 Super Premium, maar niet beter dan een goede Rare Malts. Pot Still festival 2004. Mooi geurige neus, fris, licht rook, jeneverbes is wat subdued. Smaak : daar is de jenerbes wel in volle glorie. Planten mooi subtiel, mooie zoetheid, met water minder zoet en de rook wordt droger. Gewoon op CS houden. Niet bijzonder veel complexer dan een gewone 12y Caol Ila. Lekkere afdronk, mooi rook, graan, vanille en licht hout.
Caol Ila, 1974-1996, 22y, cask 12599, ca. 58 % (of 60.7 %?), Signatory Dumpy 88 Een wis van vlak na de herbouw van 72-74. Neus is iets pissig, zachte Bourbon geur, zilt, weinig planten, turf. Smaak : voegt jodium toe, erg zacht, niet zo spannend, wel mooi in balans, heesters, hout. Ben Nevis proeverij 9-2005.
Caol Ila Signatory Unchillfiltered, Port finish, 11y, matured in oak cask, fresh Port pipe, 91-2002, 46 %. 87 Zeer Caol Ila, planten turf, ietsje zoeter door de Port dan de gewone Unchillfiltered. vrij droog in de afdronk
Caol Ila 12y, 12-89 / 12-2001, cask 2107, 46%, fresh Bourbon, Murray McDavid 87 Een prima Caol Ila van MM, als mystery guest van Michel bij Jos 2005. Neus heeft rook en turf, veel lichter fruit dan de Bannf in hetzelfde mystery rondje, veel first fill Bourbon vat invloed. Weinig planten voor een Caol Ila, waarschijnlijk wat weggedrukt door al het Bourbon vat effect. Hele assige smaak, rijk aan vanille, graan, zilt, heide, perzik, stro. Mooie balans van zoet graan en droge assigheid. Veel turf in de afdronk.
Caol Ila, 1976-2001, 57.7 %, 25y, oak cask, Signatory dumpy bottle 86 Geproefd bij Nico 12-03. De planten in de neus worden flink overschaduwt door de droogheid en (op zich prima) bitterheid. Ook zoet graan, licht thee. Smaak : droog/bitter, hout, slechts licht planten, minder typisch Caol Ila, beetje scherp ook. Met water meer rook, peperig. Opnieuw geproefd bij Jos 2004 en punten bevestigd. Echt stukken minder dan de heerlijke RM. Neus droger dan de RM, planten zijn duidelijker en frisser aanwezig. Vanille, lichte zurigheid. Behoorlijk straf.
Caol Ila, Mac Killop's choice 89-99 43 % 86 5e bij de Still 23/2/2001. Turf en zee geur, vol typische Caol Ila planten (zeewier, jeneverbes), smaak turf, zacht, jodium, prettige zoetheid van Bourbonvat, mooie balans, afdronk zacht en zeer lang met veel turf/zee.
Caol Ila, 1989-2001, Signatory's Un-chillfiltered Collection, 46 % 86 Zwaar turf, jodium, "moor" (planten), bovenop frisse malt. Naast zee (zout !) ook frisse zoetigheid, zonder sterke sherry associatie. Zachte afdronk.
Caol Ila, 18y, 43 %, 2002 distillery bottling 86 8e op wisfestival 2002. Weer prachtig planten karakter, nog vrij fris. Mooie volle smaak, fruitigheid naast alle turf.
Caol Ila, Rare Malt 23y, 61.7 %, May 2002. 86 Zeer intense neus, met mooie planten, en vooral een behoorlijk zoet parfum, geen jodium. Smaak ziltig en zoet, fruitig (licht perzik). Met water meer grondgeur. Hij moet stevig verdund worden, zoetheid neemt dan af, hij wordt zachter, en er komt wat rook. Toch ontwikkelt hij zich niet echt verder. In de duotest met de gewone 12y valt het houtskool en turf in de 12y op. De 12y is totaal anders maar doet niet echt voor de 23y onder. Genietschapsdag bij mij thuis 2004.
Caol Ila, The Single Single Malt Collection, oak casks, 10y, 1990-2001, 43 %, Signatory 85 Bij Andre 2001 bij het eten. Prima met paling ! Mooi turf, lichte frisse mout stijl.
Caol Ila, Cadenhead, 89-99, 46 %, 9y, Bourbon barrel. 85 Typisch Caol Ila, heerlijk fris, planten, turf. Geproefd bij Jos 2003. 
European Parliament Islay Malt 12y (Caol Ila?), G&M, 40%, 2001. 85 Caol Ila karakter, heerlijke plantengeur, fris. Geproefd bij Nico nov 2002
Caol Ila, The Whisky Fair 13y, 3-91 / 2-2005, Bourbon Hogshead no. 4734, 54.2 % 85 Supertasting 2005. Zeeplanten, zilt, licht medicinaal, vanille, stevige zoete smaak van Bourbon cask, zilt.
Caol Ila, Dewar Rattray, not yet released, 1991, cask 743, 56.9 % 85 Zoete Bourbon neus, planten, clean, turf, zoet graan. Smaak : zilt, zoet graan, zeewier, tabak, hint van drop. Dewar Rattray masterclass Whiskyfestival Leiden 2005
Caol Ila, Signatory vintage, 4-10-93 / 6-2-04, oak cask 14232, 43% 84 Neus heeft zeewier, graan, vers hout, zilt, rook. Jong maar elegant. Smaak ziltig, zeewier, laurier, licht teer, graan en hout, prima Bourbon barrel. Een prima jonge Caol Ila, lekker fris zonder jeugdpuistjes. 84/85 punten. Monstertje Nico 2005.
Caol Ila 12y, 43 %, new 2002 distillery bottling 84 Getest in Caol Ila distillery 2002.Typisch Caol Ila plantenkarakter, fris mout, oily, wordt scherp met water (dus niet doen) ! Geeft wel meer turf. Het laatste restje in de fles had na de frisse start een late pislucht, daardoor naar 84 punten.
Caol Ila 1988-August 2000, 40 %, G&M Private Collection Cognac wood finish 84 Gescoord in Harbour Inn, Bowmore 2002. Neus : turf, fruitig, planten. Smaak : komt stevig binnen, vrij veel hout, veel turf, prikkelend, maar wordt snel heerlijk zacht en smooth. Afdronk veel hout, prettig droog, coating. Cognac vooral in de afdronk.
Caol Ila Cask Strength, 55 %, distillery edition 2002 84 11e op het wisfestival 2002. Gesloten geur. Cask Strength voegt weinig toe. Plantenkarakter wordt wat minder geprononceerd, met water komt ie los.
Caol Ila Gordon & MacPhail Private Collection Port Wood Finish, 31-01-90, September 2001, cask no. 99/47 1,2, 11y, 40 % 83 Lichte oranje kleur. Mooie zachte zoete turf geur. Smaak vol planten, maar wel behoorlijk zoet en dat heeft Caola Ila helemaal niet nodig. De frisheid van de 12y Distillery versie heeft toch mij voorkeur. Eigen fles geopend in 2006 : onder de zoete zweem van Port lijkt ie wat onaf. Smaak : jodium, planten, zoet fruitig, drop, zacht, zoethout.
Caol Ila 15y, 43 %, Flora and Fauna 83 White Hart Hotel 2002. Fris vanille, "Caol Ila" planten, zacht in de neus. Smaak glad, filmend, hout, weinig ontwikkeling, minder turf dan de 2002 12y. Zacht maar niet spannend. Wat plakkerige afdronk met licht drop.
Caol Ila, Gordon & MacPhail Reserve, selected cask by van Wees, 1990-2003, 56.4 % 83 Alleen stevig vedund (1:1 !) kunnen proeven. Enorm planten, extreem troebel na verdunnen, veel vanille en turf. Geproefd bij van Wees 2004.
Caol Ila, Signatory, Port Wood, 10y, 12-5-94 / 16-8-2004, 46 % 83 Laatste op het Pot Still festival 2004. Een wat onbeholpen neus, zoet, rook. Smaak zoet, Port, banaan, ruw, niet subtiel. Geen beste Caol Ila
Caol Ila 1991, 46 %, Wilson & Morgan barrel selection 82 Heftig turf, geparfumeerd malt. Een versie zonder grond smaak. Na een half uur nog volop turf. Ietsje teveel van het goede.
Caol Ila, 20y, 74-95, 55.7 %, Signatory 81 max turf, zeer intens, typische Caol Ila grond smaak
Caol Ila, 55.9 %, 3453 days old, natural cask strength, Signatory. 80 Tegenvallende Caol Ila bij Gert 2002. Geur medicinaal, turf, jodium. Water verbetert maar het blijft een van de mindere.
Caol Ila, 8y, distilled 1990. 76 iets zoetig / weeig, nasmaak turf maar ook iets muffig/grond smaak
Caol Ila, 1993, 9y, sample from cask Andre Bos, cask 15510 74 Neus heeft veel spirit, weeig, erg islay, planten, turf, stevig medicinaal. Smaak : stevig zoet ! zilt, veel graan, licht teer, jodium, drop, jong heesterachtig hout. Afdronk vol turf en teer. Deze wis is echt nog onaf, niet in balans. Blind geproefd bij Andre 2005.
Caperdonich 39y, 1966-2005, 48.3 %, cask 859, Scottish Castles (Jack Wieber) 88 Na de teleurstellende Talimburg was dit weer wat uphill in Limburg a/d Lahn 2005. Neus heeft prachtige boenwas en fruit, perzik, sinasappel, mooie droogheid zorgt voor balans, hazelnoten en lichte grondrige rook. Smaak is visceus, sinasappel, zuurtjes, kaneel, honing, metalige ondergrond, vanille, filmend, licht zoet. Rook en fruit (sinasappel) in de afdronk, toffee. 
Caperdonich 19y, 76-96, 43 %, oak cask, The ultimate smsw col 77 Veel vanille, fris, geparfumeerd, ietsje munt. Smaak voegt malt toe, wel wat scherp, Cellar 13 achtige afdronk (vanille, kiezelig). Helaas ook matige postzegelachtige afdronk
Cardhu 12y 75 24e op wisfestival 2002. Lichte Speyside, vanille, malt, zeer aromatisch, lijmig ?, fruitig, afdronk fruitig, beetje droog
Cardow Zie Cardhu
Carsebridge, 25y, 56.4 %, Grain whisky, Peerless Collection 84 Rariteit op The Whisky Fair 2005. Neus en smaak hydrocarbonachtig, mooi hout, perzik, veel vanille, wel vrij smal. Heel relaxed genieten. Fraai belegen hout en veel fruit in de afdronk.
Celp, The seaweed experience, single malt, 55%, van Wees 68 Een grapje van van Wees neem ik aan. Want waarom een stuk zeewier in een fles met whisky stoppen ? De lichte gele kleur van de whisky heeft een aparte groene zweem gekregen… Peculiar ! Neus : turf, zeewier. Smaak : de start is echt niet lekker, daarna herstelt ie zich enigszins. Turf, zeewier, mineralig, teer, zoethout, licht salmiak, refill Bourbon vat, groene thee. W.E. Wageningen april 2006.
Celtic Desire, the Claddagh, 40 %, 12y, (Iers / Schots. Blended and bottled in Rotterdam by Martin Mens) 81 Blind geproefd bij Andre 11-03. Rokerig, fruitig, mooi parfum, smaak malt, vanille, sinasappel, vanille, hout en rook in afdronk. Doet wat aan Mortlach denken.
Chivas Regal 18y, Blended, 40% (contains 40 malts and grains) 83 Neus niet erg intens maar veel prettiger dan van de voorgaande Ballentines pure malt. Zachte neus, belegen, hout, maar ook een frisse citrus toets. De smaak is uitstekend, mooi fruitig, abricoos, heel mooi zacht, subtiel hout, licht rook en heesters. Afdronk : fruitig, hout, vanille, hint van citrus en rook. W.E. Wageningen april 2006.
Chivas Regal 12y, Blended 74 aardige doch weinig zeggende elegante geur, aromatisch, hout, malt. Smaak zeer opvallende start vol Strathisla associaties (duffe rozijnen), prikkelend hout (is dit de Allt-A-Bhaine ?), veel malt, toffee, smooth, marmelade, wat lijmig, in duotest met Glen Grant G&M 12y ruik ik verbrand hout (droge rook), in duotest met Strathisla 30y ruik je de banaan van de Glen Grant 12y, vanille in afdronk, overall een milde elegante whisky, beetje nietszeggend. Murray is spot on met zijn "usual drab".
Classic of Islay, 58.1 % (8 jarige Lagavulin) 86 20e op wisfestival 2003. Mooie karakteristieke Lagavulin, mooi droog, jodium. Smaak ziltig, Bourbonvat, vanille, jodium, mooi planten, goed als CS te drinken. Nog wat scherp maar verder prima.
Clontarf Single malt, 40%, aged in Bourbon barrels (Cooley distilery) 78 Een elegante, zoete, milde, neus, subtiel fruitig (citrus, passievrucht) en bloemig, hint van assigheid. Smaak heeft mooi vanille en hout, weer enorm clean, graan en net wat toffee. De afdronk lijkt weinig voor te stellen maar uiteindelijk komt er prima vanille. Twee punten gedaald na het rondje mysteryguests bij mij thuis (2004). Komt nog wat onaf over.
Clontarf, 40 %, aged in Bourbon barrels (black label, single grain, Cooley distillery) 76 Een stevige zoete geur vol vanille en boenwas. De smaak heeft zoet graan, toffee, en eikenhout. Na de eerste slokken valt vooral de lijmigheid op in de start van de smaak. Prettige afdronk heeft eikenhout en een mooie kruidigheid en is ook behoorlijk lang. Prettig drinkbaar toch wel, deze single grain. 5 cl flesje als mystery guest bij mij thuis 2004.
Clontarf Reserve, 40 %, aged in Bourbon barrels, (Irish blended, Cooley distillery) 72 Zoete neus, clean, stevig parfum. Smaak heeft behoorlijk veel zoet graan, redelijk zacht, hint van lijmigheid, toffee, kruidig, beetje rommelig, vlees noch vis. Ik geef zowel de voorkeur aan de malt als aan de single grain. 5 cl flesje als mystery guest bij mij thuis 2004.
Clynelish, Murray McDavid Mission Range, 30y, 1972, 46 % 91 Een geweldig monster van Govert dat Andre bij hem thuis in 2005 uit de kast toverde. Neus mooi zacht, fruit, mooie subtiele bitterheid. Smaak : bitterheid en lichte rook in balans met mooi zacht fruit, perzik, witte peper, lekker zilt. Afdronk heeft mooi hout, licht vanille, zilt, zacht fruit. Een mooie rijke whisky !
Clynelish 32y, 14-12-72 / 6-1-2005, 1 of 206 bottles, bottled by The Whisky Exchange, 49.4 % (bottling for Japan, Greek letters) 89 Een zeer aparte Clynelish op de Whisky Fair 2005 ! Neus heeft een hele bijzondere fruitigheid, met ananas en rijpe bananen, heerlijk vanille, licht stro. Smaak : heerlijk Saroma met ananas stukjes, vanille, subtiel ! Veel Inverleven karakter op hoog nveau. Een heerlijk Bourbonvat. Hint van kruiden, superzacht. Wordt wel  bitterder, toch een nadeel van veel oude wissen. Tijdens de afdronk verdwijnt de bitterheid weer, en blijft mooi belegen hout en Saroma met ananas over.
Clynelish 12y, distillery bottling early 70's, 86 proof. 88 Uitermate zacht, veel rook en jodium, weinig planten a la Brora, maar wel weer met de typische Clynelish smaak, beetje dun. Inbreng Marc Segers in de 2006 Supertasting aftertasting. nieuw
Clynelish, Jack Wieber Premier Malt, 32y, 3.71 / 11.2003, cask strength, cask 2704, 54.2 %, bottle 064 87 Een heerlijke Clynelish met een typische Clynelish neus. Hout en fruit, mooie kruidigheid. Smaak : vanille, mooi prikkelend, mooie kruidigheid. Nog mooi fris ondanks zijn leeftijd, licht thee, lichte assigheid, honing, sterk heesters, rijke smaak. Mooie bijdrage op de 2004 supertasting
Clynelish 12y, G&M, 57 %, ca. 1991 gebotteld 84 Veel malt, vanille, creaminess en ietsje bitter, zeer goed drinkbaar als cask strength, zeer bijzonder door de mooie as smaak, afdronk helaas beetje postzegel, een typische Clynelish, mooi ! Gedronken op de 2003 orgie
Clynelish, 46 %, 14y, distillery edition 2002 83 9e op wisfestival 2002. Volle fruitige geur, thee, stevig door 46 %, intens, lijkt wel Cask Strength, visceus, peperig, fruitige afdronk
Clynelish 1984-1998 14y G&M, 40% 83 neus zilt, malt, oily, typische belegen geur en smaak.
Clynelish 1990, 46 %, sherry wood, Wilson & Morgan 83 3e op wisfestival 2002. Veel malt, kruidig, bijna harsig, veel steviger dan de 43 % Provenance, beetje creamy, peperig, malt. Lekkere afdronk met vanille, mooie balans
Clynelish, Signatory, 89-2002, South African sherry butt, 12y, 43 % 81 Kruidig, weer dat belegene dat de G&M versie ook had, ietsje zilt. Smaak voegt malt toe en veel zilt, complex, sherry heeft een licht maggi karakter. Krachtig net niet scherp. Vrij veel magi in de afdronk
Clynelish 14y, 43 %, Flora and Fauna 81 Aankoop Loch Fyne 2002. Minder kenmerkende Clynelish neus. Fris, zilt, mooi parfum van bloemen en heesters. Smaak heeft meer Clynelish kenmerken. Prikkelend op de tong, kruidig en belegen, vanille en hout. Wat ruw. Beetje plakkerige afdronk.
Clynelish 1989-12y, 57.2 %, Adelphi, South African Sherry 79 31e op wisfestival. Net als de fles van Nico weer vol Maggi, rokerig, niet voor mij
Clynelish, 10y, 43 %, James Macarthur's 79 28e op wisfestival 2002. Veel vanille en malt, plezierig maar verder niet zo bijzonder.
Clynelish, 1989,11y, 43 %, Provenance 79 2e op wisfestival 2002. Geur hout, en typische belegen Clynelish geur, smaak vrij scherp, toffee en kiezel, kruidig/heesters, afrdronk droog en plakkerig, vanille.
Clynelish Signatory Vintage, 11-5-90 / 7-9-2005, refill butt, cask 3941, 43 % 79 Lichte kleur van wite wijn. Lekkere neus, mooie oude houten graanschuur, fris, cider. Smaak : heeft ook graan en cider, bloemig, maar ook een lichte hint van salmiak, wat hem minder elegant in de smaak maakt. Afdronk wat droog en plakkerig. Vanille blijft lang hangen.
Clynelish 91-01, 43 %, oak casks, 9y, The ultimate smsw coll. 79 Zilt, mout, fris.
Clynelish, Signatory Vintage, 11y, 89-2001, 43 %, South African sherry butt 78 Blind geproefd bij Andre 11-03. Geur beetje blended neus. Smaak : Clynelish achtig (!), boter, zilt, scherp. Droge plakkerige afdronk met maggi.
Clynelish 1990 8y The ultimate smsw coll. 77 bourbon, wat scherp, ziltig
Clynelish Cadenhead, Bourbon butt, 46 %, 1989-2001 74 Blind geproefd bij Andre 2003. Licht zoet aromatisch, beetje spirity. Smaak vrij scherp, licht turf, ook spirity, bijna plakkerige afdronk, caramel.
Coleburn 1972, 40 %, G&M connoisseurs choice 77 geur : zoet belegen malt, zwoel, smaak scherper dan subtiele geur, afdronk droog en harsig, perfect met trostomaat/olijfolie/rosemarijn : oily !
Coleraine, 40 % (Bushmills distillery) 68 Deze blended heeft 50 % 4y old grain en 50 % 6 y old malt. Neus : veel graan, clean, zoet, verder weinig te beleven. Smaak : vrij scherp voor een Ier, veel grain karakter, zoet, licht velpon. Afdronk : licht vanille. Monstertje Huub Rijnders 2006.
Compass Box, The Double Single, Bottling for The Craigellachie hotel 82 Geproefd op de Whisky Fair 2005. Neus heeft veel overeenkomst met Inverleven, zoet, Saroma.  De smaak is mooi zoet en zilt (Caol Ila invloed).
Compass Box The Peat Monster, Vatted Malt, 46 % 81 Onderdeel van de Compass Box mystery guests bij Jos 2005. Neus Islay, stevige turf aanval, zilt, jong, maar net geen spirit karakter meer, vers hout, graan, stro, licht planten. Smaak : lekker fris, planten en zilt, graan, Caol Ila ? Lekkere afdronk.
Compass Box Juveniles, Vatted Malt, 44 %. 79 Blind geproefd bij Jos als onderdeel van de gehele Compass box serie, 2005 : Neus veel meer floral en fruitig (perzik) dan de Asyla. Een lekkere neus ! Licht kruidig. De smaak is fruitig, kruidig, wat houterig. Een Speyside ?
Compass Box Eleuthera, Vatted Malt, 46% 79 Neus zoetig, fruitig en houterig. Smaak eigenlijk hetzelfde ! Heesters. Vanille in de afdronk. Onderdeel van de Compass Box mystery guests bij Jos 2005.
Compass Box Asyla, Grain & Malt, 40%. 78 Neus zoet graan, clean. Smaak wat waterig, 43 % was beter geweest. Start zacht, zoet, banaan, vanille, licht stro en kruidigheid, hint van boenwas. Afdronk licht oily, rook, fruitig. Een goede blended. Whiskyfestival Leiden 2004. 81 punten. In 2005 opnieuw geproefd, maar dan blind bij Jos als onderdeel van de Compass Box serie. Nu 76 punten. Neus erg veel graan, hint van pepermunt. Ook smaak erg graanachtig, erg zoet, hout, vanille. Een Ier of een grainwhisky ? 
Compass Box Spice Tree 74 Tja, ik mis toch ook hier weer waarom dit zo'n geweldige whisky zou zijn. Neus rozenwater, heel licht. Smaak : lichte bitterheid, bubblegum, dun, hout. Lichte kruidigheid, maar om het dan maar meteen spice tree te noemen ? Whiskyfestival Leidein 2005
Compass Box Hedonism, Vatted Grain, 43%. 69 Nummer 3 in de Compass Box serie mystery guests bij Jos 2005, en maar weer eens een bevestiging dat die zoete graansmaken niet echt iets voor mij zijn. Neus lijmig, graan met veel Bourbon invloed ? Zoet. Smaak : lijmig en snoepjes, visceus, fruitig.
Connemara Cask Strength 59.0 % (tall bottle, yellow label, Cooley distillery) 83 Stevige neus met turf en zoetheid. Zoetheid echt in toom door de turf, meer dan bij de 40 %. Smaak : niet complex, wel lekker. Cask Strength toch boeiender dan de normale 40 % versie
Connemara Cask Strength, 60.1 % (tall bottle, yellow label, Cooley distillery) 82 Opvallende winnaar op pechdag bij Henk 2002. Rook, hout, gebakken banaan. Smaak nectar, honing, noten, polished. Met water verdwijnt banaan, wordt oily en later zelfs echt troebel.
Connemara (Irish), 40 % (Cooley distillery) 80 geur en smaak zo licht als normale Ierse malt, maar  met stevige turf deken. Niet helemaal in balans. Bij Jos 2002 balans toch ok. Fris, citrus, rook/turf, malt, hooi, licht zoet, behoorlijk zacht. Eigen fles : turf en zoetheid blijken samen toch weinig boeiend
Connemara 12y, 40 % (Cooley distillery) 79 Neus : stevige turf, zoet graan. Smaak : veel turf, niet echt in balans met de zoetheid, weeig zoet, licht drop. Whiskyfestival Leiden 2005
Convalmore, Rare Malts, 24y, 1978-April 2003, 59.4% 82 8e op wisfestival 2003. Uitstekende neus, mooi belegen, mout, elegant parfum, ietsje rook, fruitig, hout/vanille, complex. Smaak : scherp, custard, kunstmatig ananas, gebakken banaan, toch ook mooi belegen oily. Veel aparte fruitigheid. Mooie droge rook 
Convalmore 28y, 57.9 %, 1977-2005, Diageo Super Premium 80 Mooie neus, complex, mix van tropisch fruit en hout, abricoos, warme pudding, licht boenwas, ietsje velpon. Smaak : sinasappelschil, tintelend, vanille, stevig kruidig, perzik. Met water nog kruidiger. Tja, eigenlijk gaat de smaak nergens naar toe. Onduidelijk wat het karakter zou moeten zijn. De afdronk is lekker, fruitig, goed. Whiskyfestival Leiden 2005.
Cooley, Cadenhead, 12y, 60 % 82 Neus heeft een niet echt prettige zoetheid, hout, perzik, komkommer. Smaak : ook heel apart, perzik, stevige droogheid, mooi als CS. Afdronk heeft assig- en fruitigheid. Smaak en afdronk zijn prima, jammer van de wat rare neus. Wachtend op de Dewar Rattray masterclass, whiskyfestival Leiden 2004.
Cragganmore cask, G&M, 78-95, 61.5 % 88 zeer kruidig
Cragganmore, Special Edition Natural Cask Strength, 10y, 1993-2004, 60.1 %, bottle 12259 of 15000 87 Positieve verrasing ! Neus licht rook, licht assig, oude kast, belegen fruit, tutti frutti, abricoos, licht dennenbos (in de ochtend volgens Alexander !), kruidig. Smaak : mooi geconcentreert als CS, wel wat tongverdovend, clean, abricoos, sprankelender fruitig dan in de neus, sinasappelschil. Met water nog sprankelender, licht nootachtig, nog meer sinasappelschil en marmelade (ook het licht bittere daarvan), eikenhout, zoet. Met nog meer water (ca. 40 % alc) verandert zijn karakter, fruit gaat van abricoos richting citrus, en hij wordt ook licht bloemig, meer parfum in de smaak, hout en vanille. Een hele leuke whisky om mee te spelen ! 2006 geopend.
Cragganmore, 1989-2003, 14y, oak cask, 43 %, The Ultimate 86 Een verrassende en prima Ultimate ! Fris, fruitig, vanille, weinig rook, elegant, behoorlijk zacht. In de duotest bij van Wees komt de 12y distillery bottling ineens duf over ! Aankoopwaardig !
Cragganmore, 18/04/89 - 23/06/04,15y, oak cask, 43 %, csk no. 978, The Ultimate 86 Prima sample van Marjon bij Nico 2004. Witte wijn kleur voorspelt niet veel goeds maar dit is vals alarm. Neus fruitig en fris, hint van rook, licht zoet, elegant. Smaak : stevig turf, mooi zoet, licht medicinaal, lekker fris en clean. Prima !
Cragganmore Distiller's Edition, Double Matured 1984, Port-Wine cask Wood, 40 % 86 Geur kruidig/munt, portwood zoetheid, mooie houtsmaak,  prikkelend, iets te droge afdronk. Versie 1984 bij Gert 2002 minder droog ?
Cragganmore Distiller's Edition, Double Matured 1987-2001, Port-Wine cask Wood, 40 % 86 Heerlijke zoete neus, erg fruitig, subtiel kruidig, licht thee. Alles terug te vinden in de smaak, extra kruidigheid, iets prikkelend en toch ook heel zacht, veel hout. Het beste van deze whisky is de glorieuze neus. Een heerlijk relaxte whisky, zacht, zoet, maar niet zo spannend.
Cragganmore 12 y, 40 % 86 Veel turf smaak en geur voor deze Speyside. Hij blijft een beetje ongrijpbaar. Na de eerste fles uit 1993 voor het eerst weer (blind) geproefd in 2005 in de Classic malt blind tasting. Herkend vanwege de meer belegen, minder frisse geur ten opzichte van de Oban etc. In 1993 veel hoger gescoord dan in 2005. Ben ik verwend of is de kwaliteit achteruit gegaan ?
Cragganmore natural cask strength, 78-96, 61.3 %, G&M 85 Heftige teleurstelling bij Nico feb 2002 ! Lijkt in herinnering in niets op fraaie soortgenoot bij van Wees. Zonder water is geur lijmig en ondoordringbaar. Na veel water Speyside karakter, veel malt, heesters. Blijft bijna geheel ondoordringbaar. 
Cragganmore, 52.5 %, 29y, bottle 0541, Super premium, 1973-2003 85 Grote tegenvaller, 11e op wisfestival 2003. Mout en rook, zowel als CS als met water weinig te beleven in neus. Smaak : rokerig mout, licht fruit en bitter. Meer gesloten dan complex.
Craigduff, Signatory Cask Strength Collection, 32y, 4-4-73 / 25-8-05. Sherry butt, cask 2513, 49.4 % 88 Een zeldzame Glen Keith met turf op het Pot Still festival 2005. Stevige sherry neus, rook, behoorlijk veel maggi, balans van zoete shery en droge rook. De ontwikkeling van de neus gaat gestaag door : fruit, abricoos en hout komen er bij. De smaak : mooi fruitig (abricoos en sinasappel), smakelijke droge rook, behoorlijk prikkelend, kruidig.
Craigelacchie, 15y, 54.2 %, oak refill, cask 3882, 9-10-89 / 28-9-05, Dewar Rattray 86 Neus : oud eik, subtiele zoetigheid, bloemig, mooi kruidig. Smaak : fraai eik, honing, hint van eucalypthus. Dewar Rattray masterclass op het Whiskyfestival Leiden 2005.
Craigellachie, 16y, 1978-1995, 43 %, The ultimate smsw 83 Neus zoet, thee, rook, ruikt droog, droge pruimen, smaak ook weer prima. Avontuurlijk en complex. Een prima Ultimate.
Craigellachie, Dewar Rattray, 15y, Bourbon refill, not yet marketed 83 Neus heeft graan en hout. Smaak mooi zoet, vanille, hout, prima droogheid, eik, fruitig. Dewar Rattray masterclass whiskyfestival Leiden 2004.
Craigellachie 1982-1997, 63.1 %, oakwood, Scott's 82 Getest bij Andre 2003 : zonder verdunning beetje lijm ? Veel ethanol. Met water veel turf in neus, ook hout, en veel mout, zoetig, fruitig, custard pudding. Helaas wel Scherp ! Kost punten.
Craigellachie, Connoisseurs Choice, G&M, 1974-1994, 40 % 81 Belegen mout, zoet, hooi, smaak laurier, rook. Dun mondgevoel, mooi zacht, behorlijk complex, deel van dronk is licht scherp. Licht rook in afdronk.
Craigellachie 1982, 40%, Connoisseurs Choice 77 geurige malt met mooi fris parfum, tintelent, net niet scherp. Malt is de hoofdmoot. Beetje eendimensionaal. Laat in afdronk licht rook.
Craigellachie spirit 0 Dit is geen whisky, maar spirit. Bij uitzondering in de lijst gezet, omdat het de spirit van Gert aardig begint te naderen : rotte aardappel, naast zoetig graan. Dewar Rattray masterclass whiskyfestival Leiden 2004
Crested Ten, 40 % (Irish distillers) 74 Meer complexiteit dan in de voorgaande Avoca. Zoete neus met Pot Still karakter, specerijen. Zelfde beleving in de smaak. Irish pub Amersfoort 2006.
Cu Dhub, 40 % (Speyside distillery) 64 Donkere kleur van Marsala. Geur : zoet, Buisman, vlak. Smaak : zoet, licht kruidig, zoethout, de caramel brengt hem richting Tia Maria verdund met water, zacht. Ook de smaak is heel vlak. De afdronk heeft weer dat Tia Maria gevoel, en blijft veeeels te lang hangen. Geproefd bij Jos 2006. nieuw
Cutty Sark, Blended 50 merkwaardige lichte smaak.


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T V W

Auteursrecht: Huub Donkers



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties