Versiejun2006
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Huub Donkers |
Whisk(e)y
|
Donkers
score |
Opmerkingen
|
Update |
|
Label
5, 12y, 40 %, Pure Malt |
76 |
Inbreng
van Gert bij de mystery guests bij Nico 2004. Een Franse vatted
malt. Neus wat zoet, mooi vanille, wat dun, mist karakter maar prima
te drinken, mooi zacht, sinasappel. |
|
Ladyburn
1973-2003, 50.4 %. |
86 |
550
euro de fles, en dat is ie natuurlijk niet waard, maar toch wel een
sensatie om gedronken te hebben ! Neus oily, fruity, subtiel, graan,
perzik, hout, maar heeft ook iets onfris. De smaak knalt er
behoorlijk in, hout, kruidig, fruitig, vrij droog. De afdronk heeft
vanille, droge mond coating, lichte assigheid, beetje achterkant van
postzegel. Startwhisky op de tweede dag van het whiskyfestival
Leiden 2004. Thuis opnieuw geproefd en punten bevestigd. Een intens
ruikend elegant parfum, hout, lichte kruidigheid, citrus, vanille,
veel polished oak. Smaak belegen hout, licht vanille, licht mint en
grassigheid, zoet graan. Afdronk droogt de mond wat uit, vanille en
vooral weer hout. Een oude Lowland met zoet graan en veel hout, die
toch heel boeiend en intens is om te drinken. Zeker geen
doordrinkwhisky maar genieten van nipjes. Jammer van de afdronk.
Vind dat Murray de houtdominantie en het eendimensionale behoorlijk
overdrijft en de elegantie onderschat. 85/86 punten. |
|
Lagavulin
16 y, 43 % (several distillery bottlings in period 1991- ca. 1999,
White Horse) |
92 |
Oude
no. 1. Neus zeer droog, prachtig rook en turf: Stafkirke en Lapsang
Souchon, jodium, oily. Smaak bevestigt geur indrukken en voegt zilt
en zoetheid toe, vanille. Afdronk droog, turf, teer, hout, vanille,
zeer lang. Mei 2002 : Lagavulin en oesters getest in Zuid Frankrijk.
De whisky leek al wat minder, maar een geweldige symbiose, beiden
worden er beter van. Lagavulin krijgt nog meer zeewier en zilt
karakter. Met oesters 95 punten. |
|
Lagavulin
Distillers ed., double matured 1981, Pedro Ximenez cask wood, 43 % |
91 |
Uitstekende
whisky toch, geproefd bij Gert 2004. Overdaad aan houtsmaak lijkt
mee te vallen. |
|
Lagavulin
Distillers ed., double matured 1980, Pedro Ximenez cask wood, 43 % |
91 |
zachter
dan 16y, meer hout, minder pure Islay, zoeter. Na vele jaren in
april 2006 opnieuw geproefd met Nico naast de DM 1988 en 89. Het
verschil in intensiteit met de 88/89 is enorm ! In de neus strijden
sherry en jodium om de aandacht, veel intenser en droger dan de
nieuwe bottelingen, laurier, drop, kruidnagel en zilt ook allemaal
aanwezig. De smaak is veel voller dan van de dunne 88/89, mooi droog
ondanks de sherry, zilt. |
|
Lagavulin
Double Matured 1986-2002, Pedro Ximinez, 43 % |
89 |
Onder
slechte omstandigheden (gedronken uit plastic kuipje !) geproefd op
de Lagavulin open dag in Islay 2004. Stroever dan de 1980 en 1981
versies (hij is ook twee jaar jonger). Mooie zoetheid in balans met
droge bitterheid. De teneergang is ingezet…. |
|
Lagavulin
16 y, 43 % (several distillery bottlings ca. 2002 - 2004) |
89 |
Oude
no. 1. In de jaren 90 was de neus zeer droog, prachtig rook en turf:
Stafkirke en Lapsang Souchon, jodium, oily. Smaak bevestigt geur
indrukken en voegt zilt en zoetheid toe, vanille. Afdronk droog,
turf, teer, hout, vanille, zeer lang. Mei 2002 : Lagavulin en
oesters getest in Zuid Frankrijk. Whisky al iets minder maar een
geweldige symbiose, beiden worden er beter van. Lagavulin krijgt nog
meer zeewier en zilt karakter. Nieuwe fles uit Italie, ingezet bij
de Lindenhof 2003 (met veeeeel oesters !), aanleiding voor weer een
puntendaling. Hij is heerlijk, maar toch ook ruw in vergelijking met
vroeger. Bourbonkarakter duidelijk aanwezig
onder alle zee. Op
de Lagavulin dag op Islay 2004 verder verlaagd naar 89 punten en dat
is waarschijnlijk nog veel te hoog. Jammer maar helaas. Deze whisky
is anno 2004 gewoon niet meer zo goed als midden jaren 90. Volgende
tastings krijgen een aparte entry zodat de kwaliteit van deze wis
beter te volgen is. |
|
Lagavulin
16 y, 43 % (distillery bottling 2005 "Port Ellen") |
88 |
Een
wonderlijke ervaring, geproefd na de 12y special releases : neus
komt geparfumeerd over, elegant, bloemig, fruitig (perzik,
mandarijn), zilt, licht jodium, specerijen. Smaak : jodium, zilt,
mandarijn, perzik, zacht, turf mooi gedoceerd, naast fruit mooie
droogheid. Mooi jodium in de afdronk. Goede balans. Bijna lieflijk !
Anders dan vroeger maar nog steeds erg lekker. Gelukkig maar !
Geproefd met Nico april 2006. |
|
Lagavulin
1988 16y, cask 2566, 51%, cask sample |
88 |
Erg
zacht na de 4y en 7y maar ben nog niet helemaal onder de indruk.
Deze dag (29-5-2004) doet Lagavulin geen goed. Gedronken naast de
reguliere 16y die ook minder leek dan vroeger. Deze biedt nectar
terwijl de reguliere 16y mooie droogheid biedt (door gebruik refill
vaten is me nu duidelijk). Turf en graan, veel zilt, zeeplanten,
kleur zelfs in CS geel , kun je nagaan hoeveel caramel er in de
gewone 16y zit. |
|
Lagavulin
12y, Third Release 2003, 57.8 %, Distillery bottling |
87 |
In
de duotest met de Laga 12y Fourth Release komt deze veel intenser
over. Neus, in vergelijking met de 4th release : zoeter, meer teer,
intenser, verder zilt, jodium, graan. Smaak : wow ! Intens ! Teer,
heel medicinaal, zeer zilt, zoetheid
van een goed Bourbonvat, salmiak. Afdronk : mooie zoetheid, salmiak,
jodium. Mooi geconcentreerd. Met water ontwikkelt hij zich mooi,
droger, meer turf en planten, minder teer, zachter. Bonuspunten voor
de kracht van deze whisky ! |
|
Lagavulin
12y, first release, bottled in 2002, 58% |
85 |
10e
op wisfestival 2002. Vooral kaler en frisser dan de 16y. Meer Ardbeg
10y achtig. Veel planten, Bourbon + forse dosis jodium. Forse weeige
turf afdronk. Hoeft niet verdund. Opnieuw geproefd bij Andre 2003 en
overtuigt weer niet : onaf, te spirity karakter, erg puur, teer,
planten |
|
Lagavulin
12y, Fourth Release 2004, 58.2 %, Distillery bottling |
85 |
In
de duotest met de Laga 12y Third Release komt deze veel lichter en
plantaardiger over. Neus, in vergelijking met de 3rd release :
minder teer, minder zoet. Smaak : zilt, jodium, turf, veel planten,
klein beetje spiritkarakter, drop. Met water : zacht, zoeter, meer
teer, droge jodium, iets fruitig. Afdronk salmiak. April 2006 getest
met Nico. Indrukwekkend hoe groot de verschillen tussen de
verschillende releases zijn ! |
|
Lagavulin
Double Matured 1988-2004, Pedro Ximinez, 43 % |
84 |
Blindproefnotities
mystery guest bij mij thuis 2005 : Een nogal stinkende Islay,
ranzig, behoorlijk spirity onder de sherry. Smaak heel sloom, duf,
sherry, rottende aardappelen, licht ziltig, selderij. Na de
onthulling verder geproefd : zelfs onder de sherry blijf je die
indruk houden van uitgemergelde Bourbonvaten, licht fruitig,
abricoos, sinasappel. In april 2006 nogmaals geproefd, nu naast de
1980 en 1989 DM en enig eerherstel. Een wereld van verschil met de
intense 1980, maar vergelijkbaar met de 1989 : neus sherry, licht
jodium, wat dunnetjes, vlak in vergelijking met de 1980. Smaak :
zoet, behoorlijk gesausd, mild zilt en jodium. De smaak is
krachtiger en kruidiger dan die van de 1989. |
|
Lagavulin
Double Matured 1989-2005, Pedro Ximinez, 43 % |
83 |
Geproefd
in april 2006 naast de DM 1980 en 1988. Kan niet tippen aan de
krachtige 1980, maar vergelijkbaar met de 1988. Neus wat intenser
dan de 1988, iets rokeriger en minder fris dan de 1988. Zoet, turf,
sherry hout, mat, licht droppig. Smaak : dun, minder kruidig en
krachtig dan de 1988, zoetig mandarijn, krenten, licht jodium,
nauwelijks zilt, licht drop. |
|
Lagavulin
14y, 1990-2004, cask 4234, 58.1 %, cask sample |
83 |
Tja,
weer een mindere Laga. Mooi vanille en zilt, wel iets uitgemergeld
hout effect (refill vaten), aan de ruwe kant. Nasmaak is prima. |
|
Lagavulin
97-2004, cask no. 420, 56.4 %, refill cask., cask sample |
73 |
Slechts
73 punten, waarschijnlijk een slecht vat, laag alcohol gehalte voor
slechts 7 jaar. Al een stuk beter dan de 4y, veel zachter. Mooi
zilt, planten, turf, droog hout. Mist nog elegantie. Caol Ila gevoel
maar duidelijk minder af. |
|
Lagavulin
4y, 2000-2004, 60 % CS, plain oak cask, work in progress |
67 |
Nog
erg spirit achtig, planten, graan, zilt, vanille en hout. Nog erg
onaf. |
|
Lammerlaw
10y, 43 %, oak casks (New Zealand) |
76 |
Geur
licht turf, veel malt, fris geurig parfum. Smaak tintelend, weer
veel malt, lichte creamy / boterheid. Afdronk stroef. Flink turf in
de late afdronk ! |
|
Lang's
Select 12y, 40 %, Blended |
69 |
Verrassing
van Andre bij Gert 2002 : vol, zoet, weinig ontwikkeling, stroef,
droge afdronk |
|
Laphroaig
30y, sherry wood, 43 % (bottled November 1997 ?), sherry butts
revatted in Bourbon barrels, mixed with Bourbon barrels, DB |
96 |
Lichte
jodium geur, zeer elegant, planten, zoete gerst en turf, vanille.
Smaak zeer smooth, vanille, super mooie houtsmaak. Zoveel zachter
dan de 15y. Afdronk prachtig jodium, zonder ook maar iets van droog
hout. Nog steeds karakteristiek Laphroaig. Gescoord bij Laphroaig
distillery, whiskyfestival 2002.
Toch wel aardig van Ian Henderson. Opnieuw geproefd op de
geweldige Laphroaig 10yCS, 15y, 30y, 40y proeverij in 2004 onder
leiding van Robin Shields en gepromoveerd naar 96 punten. Zalige
geur, heerlijk hout, zo elegant ! Subtiel zilt. Smaak extreem zacht,
prachtige subtiele turf toets, mooie sherry zoetheid, na een tijdje
subtiel jodium, fraaie houtsmaak, vanille. Prachtige balans van
sherry zoetheid en mooie bitterheid en iets as, heel licht
kruidnagel. |
|
Laphroaig,
Auld Distillers Collection, Jack Wieber , matured in sherry cask,
distilled 1987, 17y, 1 of 180 bottles, 51.9 % |
96 |
Hoogtepunt
op de Laphroaig tasting bij Erik van Frachem 2005, nog beter dan de
geweldige Feis Isle 17y distillery bottling. Neus zilt, droge rook,
fraaie planten, jodium, perfect verweven sherry. Smaak zilt, droge
rook, zalige zoete sherry, planten, heerlijk zacht, pruimen,
bitterheid en kruidnagel op zijn fraaist. Een perfecte balans, maar
deze whisky is niet eindeloos in dimensie. Afdronk heerlijk lang.
Een geweldige aankooptip van Michel ! |
|
Laphroaig
Signatory Vintage, 1966 - 1996, 30y, cask 567, 142 bottles, 48.9 % |
95 |
Heerlijk
subtiele neus, prachtig turf, planten, graan, fraai verweven jodium
en zilt. Smaak : zacht en tegelijk vol smaak, lekker ziltig,
krachtig planten, turf, mooi medicinaal jodium, salmiakdrop, zoet
graan, vanille. Gezien zijn leeftijd nog zo vol jeugd. Afdronk :
turf, salmiak, erg lang. Een whisky met prachtig verweven geur en
smaak, foutloos, waarbij het hout nooit overheerst. Monstertje Erik
2006. |
nieuw |
Laphroaig
17y, festival bottling 2004 Feis Isle, 55.2 %, DB |
94 |
Geweldige
Bourbon neus, vol vanille, heerlijke Islay planten, turf. Smaak :
heerlijke krachtige smaak, jodium toets, vol zilt, vanille en
planten, zalige nectar. Prachtige synergy van zilt, vanille en CS
punch. Bourbon op zijn best, beter dan de 40y. Sublieme afdronk, met
zilt, planten, prachtig hout en droge rook. Toch aardig van die
Italiaanse dame....Opnieuw geproefd op de Laphroaig dag bij Erik
2005 en punten bevstigd : een heerlijke Bourbon whisky ! Neus heeft
mooie subtiele zoetheid, ananas, gember, naast alles wat al eerder
gemeld is. Afdronk heeft ook subtiele nootmuskaat. Met water meer
rook en droger, geen verbetering. |
|
Laphroaig
40y (pure Bourbon), 43 %, DB |
94 |
Vierde
en laatste in de Laphroaig proefserie 2004 onder leiding van Robin
Shields. Neus zeer zacht, smooth, extreem subtiel Bourbon zoetheid,
turf is vrijwel verdwenen. Smaak : prachtige vanille, iets meer
bitterheid dan in de 30y. Wel iets turf in de smaak, aardige
ziltheid. Overall toch wel minder dan de 30y. Verrassend hoe het
hout na 40y nog zo mooi onder controle is. Vanille is het
belangrijkste in deze wis. Met water wat fruitiger (perzik). Opnieuw
geproefd bij Erik van Frachem op de Laphroaig dag 2005. Start heel
fruitig, peer, en dan komt de rook. Rokeriger dan in herinnering.
Mooie zoetheid, naast een droogheid die misschien iets te is. Zelfde
probleem als bij veel 40 jarige Jack Wiebers. Overall iets te
bitter. Afdronk is zeer fraai.Toch een puntje er bij. |
|
Laphroaig,
feb 1987- July 2004, 1 of 247 bottles, 54.6 %, 17y, selected
exclusively by the whiskyshop, filled by Douglas Laing (platinum
bottle) |
92 |
Neus
subtiel in alles : zilt, planten, rook, licht gronderig, jodium.
Smaak : stevig zilt, subtiel vanille, jodium, rook, zeewier, mooi
hout, graan. Alles subtiel ! Prachtig, helemaal af. Vrij kort qua
ontwikkeling maar wel gewoon heerlijk. Mooie fles van Erik op de
Laphroaig proeverij 2005. 92/93 punten. |
|
Laphroaig
1967, Signatory dumpy |
91 |
Toegift
van Marc Segers op de 2005 Supertasting. Vanwege late tijdstip (3
uur) geen uitgebreide tastingnotes ! Mooi subtiel, nog maar een
keertje proeven ! |
|
Laphroaig,
bottled for Dr Schroeder, nachgereift im eigenem fass, 61.5 %, 2
jaar in Slibovitsch vat ! |
91 |
Prachtig
donkere kleur. Geur : mix van veel jodium, rook en sherry (of toch
pruimen !?). Zeer goed drinkbaar als cask strength. Zoet maar ook
droog door rook, mooie bitterheid. Supertasting 2003. Mijn eigen
flesje geopend bij Laphroaig proeverij bij Erik 2005. Geweldige
neus, heerlijke pruimen, iets zwavelig, jodium, droge rook, planten
ook nog aanwezig. Wat een smaak, mooi belegen hout, licht toffee,
wat meer gesausd dan de Jack Wieber 17y. Onder de Slibovitsch finish
lijkt nog wat spirit karakter te zitten. Afdronk droge rook, ietsje
plakkerig. Met water meer zwavel en wordt een stuk scherper,
caramel, fudge. Niet verdunnen deze nectar ! |
|
Laphroaig
15y, 43 % |
91 |
geur
subtiel zee + rook. Licht (niet te) zoet, zacht, zilt, turf, smaken
volledig in balans. Heel veel hout in (niet te) droge afdronk.
Punten bevestigd bij Nico 12-03 : Laphroaig blindproef rondje. Naar
91 punten in de Laphroaig proeverij op Islay 2004 (geproefd naast de
10y CS red stripe/30y/40y. Fruitiger dan de CS, mooier hout, minder
turf, hele mooie smoothness, amandelen, nootmuskaat, prachtig
vanille met water. |
|
Laphroaig
10y cask strength, 57.3 %, non chill-filtered (DB, green stripe, end
1990's) |
91 |
Smaakexplosie
door cask strength, altijd lekker. Subtiele zoetheid, rook,
heerlijke smaak, heesters, mild ondanks enorme smaak ! Altijd een
lichte voorkeur gehad voor deze versus de 15y. |
|
Laphroaig,
April 1988 - Nov 2004, 1 of 614 bottles, 52.5 %, 16y, selected
exclusively by the whiskyshop, filled by Douglas Laing (platinum
bottle) |
90 |
Neus
veel minder fris dan de 17y, wat duffer, meer maggi, droge rook,
jodium, meer heideachtig. Smaak : verwarmend, vanille, mooi
geconcentreerd, weer meer heide dan zeewier, geen behoefte om te
verdunnen, mooi zacht en mellow. Afdronk heeft mooie droge rook.
Verliest t.o.v. de 17y op de neus. Laproaig proeverij bij Erik 2005. |
|
Laphroaig
10y cask strength, 57.3 %, non chill-filtered (DB, red stripe, 2003
bottling) |
90 |
In
de geweldige 10yCS, 15y, 30y, 40y proeverij op de Laphroaig
distillery 2004 is ie net wat minder dan de 15y. Heerlijke neus,
vrij fruitig, zeewier, turf, met verdunnen veel meer kruidigheid.
Smaak veel vanille en zoetheid, turf. Lijkt droger te worden met
water. |
|
Laphroaig,
Cadenhead, 13y, 1990- July 2003, Bourbon barrel, 58.4 % |
90 |
Neus
lekkere Bourbon, vanille, rook, subtiele zoetheid, subtiel planten.
Smaak : zilt ! Lekker vanille graan, subtiel jodium en planten,
droge rook. Af en in balans, groot verschil met de voorafgaande
Premier Malts bij Erik 2005. Ter vergelijking werd uiteraard de
distillery CS 10y er bij gehaald : de db is rokerig en minder fris,
meer uitgesproken planten in de neus. De Cadenhead heeft meer
geconcentreerde zoetheid, wat mandarijnachtig. Mooie frisse whisky. |
|
Laphroaig
1976 Vintage, 43 %, distillery bottling |
90 |
Na
de Kingsbury Ardbegs had deze Laphroaig geen eerlijke kans meer op
de Whisky Fair 2005. Deze wis maakt nog eens duidelijk hoeveel
kracht de Kingsburies hebben ! Neus : droge rook, zilt, vanille,
alles veel minder sprankelend de de Kingsbury Ardbegs. Zelfs saai in
vergelijking. Smaak: mellow, licht rook en jodium, meer zeewier dan
de Ardbegs, zilt. Afdronk heeft veel turf. 89/90 punten. Hij moet
het van mild en mellow hebben. Vanwege het voorafgaande geweld naar
boven afgerond ! |
|
Laphroaig,
Cadenhead, 13y, 1991 - Feb 2005, Bourbon Hogshead, 55 % |
89 |
Een
heerlijke zachte subtiele frisse neus, verrassend zacht voor een CS.
De smaak heeft mooie droge rook, planten, dennen, zilt, duidelijk
minder zoet dan een 10 y DB. De smaak mist net wat raffinement voor
een hogere score. Geproefd in de Cadenheadshop 2005. |
|
Laphroaig
Quarter Cask, First Edition, 48%, 6y Bourbon cask, 8 months quarter
cask. |
88 |
Start
van het Laphroaig programma bij Erik 2005. Heerlijk zoete mellow
neus, subtiel planten,
droge rook, kaneel appels. Smaak : ook lekker mellow, mooi zilt,
Lekker Bourbon vanille, mooie turf, veel houtskool, jodium, flink
peperig. Met water extra peperig ! Puur het lekkerst. |
|
Laphroaig
Signatory Unchillfiltered, 15y, 3-88 / 9-2003, 46%, sherry cask |
87 |
Subtiele
luxueuze geur vol turf. Planten komen prima door de sherry heen.
Smaak ook zeer mild, subtiel. Zeer makkelijk drinkbare genietwhisky.
Veel jodium in afdronk. Ietsje kort in ontwikkeling. 5e op Pot Still
festival 2003. |
|
Laphroaig
Douglas Laing Old malt Cask, 15y, 50 % |
87 |
Mooie
neus, prettig fris, zoet, elegant, turf. Smaak : mooi planten, zilt,
fris, iets scherp. |
|
Leapfrog,
McIntyre's, 1988, 46% |
87 |
Bijdrage
van Nico op de Laphroaig proeverij bij Erik 2005. Zachte neus, veel
vanille, subtiel planten. Smaak : zilt en heel zoet, zoethout, vrij
vers hout ook, subtiel jodium en planten, zacht, bloemig, droge
rook, elegant, lekker vettig. Afdronk vanille en droge rook. Prima ! |
|
Laphroaig
19y, 1969, 40 %, Sestante sailing ship label |
86 |
Aparte
neus, beetje kattepis, wat dunnig op 40 %, natte theedoek. Smaak :
licht jodium, wat dunnig, eikenhout, zilt, planten. Heel apart.
Stond ik hier om 2 uur 's nachts nog wel helemaal voor open ? 2006
Supertasting. |
nieuw |
Laphroaig,
89-2003, 14y, 50 %, Douglas Laing, Old Malt Cask |
86 |
15e
op wisfestival 2003. prima Laphroaig, veel mooie planten, milde
neus. Smaak zilt, jodium, vanille, hout lekker Bourbon vat |
|
Laphroaig
11y, distillery version Islay whisky festival 2003. |
86 |
Deze
collector's item blind geproefd bij Nico 12-03 en lijkt ietsje
voller dan de 10y, terwijl ze beiden stukken minder vol van smaak
zijn de de mooie 15y en CS. |
|
Laphroaig
1981-1995, 14 y, 43 %, The Ultimate smsw coll. |
85 |
Een
prima versie van The Ultimate serie. Geur heeft een beetje grond en
spek. Prikkelend op de tong, zee, zout, ietsje zoet, malt, zacht,
afdronk turf en droog |
|
Laphroaig
10 y (Bourbon barrel (Maker's Mark)) |
85 |
ietsje
teveel van het goede, te zoet ? Opnieuw geproefd in Laphroaig
distillery 2002. Wat minder weeig dan in herinnering. Puntje erbij.
Geur van de distillery zit ook in de fles : stevig fundament van
peaty malt.Teer, zeewier (hout is minder belangrijk). Opnieuw
geproefd, nu blind, in Laphroaig serie 12-03 en 85 punten bevestigd,
komt dun over in vergelijking met bv de 15y en natuurlijk ook de CS. |
|
Laphroaig
12y, Douglas Laing Old Malt Cask, 4-9 / 6-2004, cask 1300, 50%,
refill butt |
84 |
Een
tegenvallende Laphroaig als mystery guest bij Jos 2005. Een weeige
neus, banaan, gekookte melk, turf, zacht, opvallend veel weeige
onderbuik voor een 12y. Vanille, zit, jodium, eik, licht harsig. |
|
Laphroaig
Signatory Unchillfiltered, 12y, Port wood, 46 %. |
84 |
Een
brug te ver ! Weeigheid van de Laphroaig 10y versterkt door de
zoetheid van Port finish. Typische oranje kleur. Neus zoet, banaan,
turf. Smaak zoete zachte Port deken met weeige Laphroaig onderlaag.
Bij blindproeverij bij Nico 12-03 beviel ie beter en gepromoveerd
van 81 naar 84 punten. |
|
Laphroaig,
Premier Malts, 12y, Cask Strength, 30-10-1990 / 11-2002, cask PM
1001, 59.2 %, bottled by Malcolm Pride, imported by Jack Wiebers |
83 |
Neus
heerlijk, jodium, planten, zilt, steenkoolrook. Smaak : thee, zurig,
zilt, jodium, zeewier, passievrucht, gember. Met water : harsig
hout, jodium, ietsje zeep ?, veel droge rook. Wrange afdronk,
bitter, veel droge rook en prettig teer. De wrangheid kost punten.
Inzet van Andre Z bij Erik's Laphroaig proeverij 2005. |
|
Laphroaig
16y, Douglas Laing Old Malt Cask, bottled for The Whisky Fair 2005,
1 of 151 bottles, refilled butt, cask no. 1062, March 88 - Feb 2005,
50.1 % |
82 |
Een
magere 82 punten voor deze festival botteling. Smaak zilt, de
bekende zee effecten, zoet graan, komt nog behoorlijk jong over,
licht zwavel, rook, niet erg elegant, wat weeig. Gedronken met Erik
in het Montana hotel 2005 |
|
Laphroaig
Douglas Laing Old Malt Cask, 17y, 50 %, Feb 1985 - May 2002, 1 of
330 bottles. |
82 |
Tweede
op de Laphroaig proeverij bij Erik 2005. Neus wat appelig en zuur,
boterig, Laudable achtig, waar is de Laphroaig ?, licht zilt, heel
licht planten. Smaak : ziltig, meer richting Caol Ila dan Laphroaig,
droger dan de distillery Laphroaig, plantaardig, ietsje zeep,
citrus. |
|
Laudable
1985, 15y, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask |
81 |
Tja,
mijn collega-proevers vonden deze wis niks, mij viel het wel mee.
Blind geproefd bij Erik 2005. Neus wat droog. Smaak droge rook, zoet
graan, zilt, weinig planten, vrij mellow. |
|
Laphroaig
88-15y, sherry butt, 43 %, The Ultimate |
78 |
Geproefd
bij van Wees 2003. na de Ardbeg Spirit of Scotland is dit wel heel
zoet, bijna snoepjes. Licht turf, veel malt, weinig plantenkarakter,
vrij vlak door sherry ? Saai. |
|
Laphroaig
Douglas Laing Old Malt Cask, 11y, 04-1992 / 20-2003, cask 962, 50% |
76 |
De
kleur van deze Douglas Laing is witte wijn bleek en dat blijkt
helaas symptomatisch voor deze whisky : De neus komt nog erg jong
over, heeft nog steeds een behoorlijk spirit karakter, weeig,
kruidig, prikkelend, ziltig, medicinale rook, dennen, graan. De
smaak is zeer ziltig, en heeft weer dat spiritachtige, met zelfs een
hint van rotte aardappelen. Ook jodium, zoet graan, vanille, droge
rook, harsige heesters en dennen. Onaf en onelegant. De combinatie
zoet graan en droge rook is nog het aardigste. Veel turf en planten
in de ziltige afdronk. Eigenlijk gewoon een onplezierige Laphroaig.
Monstertje van Michel 2005. |
|
Ledaig
21-12-1972 / 8-9-2004, Oloroso sherry butt, 48.5 % |
80 |
Supertasting
2005. De neus heeft Oloroso met een lichte zee- en visgeur, eik. De
smaak heeft vrij zwavelig sherry, eik, aardige balans van zoet en
droogheid, zilt, vrij scherp voor een oude wis van 48%. |
|
Ledaig
Vintage (1974 ?) |
79 |
Gedronken
bij Kees Berends 1994 |
|
Ledaig
1992-2001, 9y, Aberdeen Distillers, oak hogshead |
69 |
Het
zat Henk niet mee, juni 2002. Nu weer een matige Aberdeen
aangesmeerd door het Hekeltje. Bleek, fris, droog, prikkelend, licht
kruidig, waterig, Ultimate achtig, vanille, hout, licht plakkerig,
licht Vermout |
|
Ledaig
1993, 8y, The ultimate smsw coll. |
65 |
Lichte
droge witte wijn kleur, geur licht fris, gras, smaak : hij is te
jong, heel licht peaty, kruidig/menthol en droog, afdronk droog |
|
Linkwood,
Rare Malts, 30y, 1974- April 2005, 54.9 % |
90 |
Neus
is prachtig, fraaie balans van zoetheid en droogheid, hint van rook,
stro, graan, hout, lichtvoetig ondanks zijn leeftijd, zeer
toegankelijk voor een Rare Malts. Smaak : lekkere zoete nectar, mooi
belegen hout, verwarmend, ananas, geen behoefte om te verdunnen,
mooie droge rook in de afdronk. helemaal af ! Pot Still festival
2005. |
|
Linkwood,
1968-1996, 40 %, Gordon & MacPhail |
89 |
Een
uitstekende inbreng van de Andre's bij de 2004 supertasting.
Heerlijke neus, intens voor een 40 % ! Erg fruitig, mooi belegen.
Heerlijk zachte superfruitige smaak, velvety, lekker vanille, mooie
lichte bitter. |
|
Linkwood,
Signatory Vintage dumpy bottle, 21y, 22-8-75 / 23-9-96, cask 9658,
54.7% |
88 |
Heerlijke
warme geur, mooi zoet fruit, abricoos en mango, veel hout, goede
balans van zoet en droog, specerijen (foelie ?). Smaak : marmelade,
abricoos, heerlijk fruit, stevig hout en kruidigheid. Het begin van
de afdronk is stroef door het vele hout, daarna weer snel mooi
fruitig zoet. Andre op bezoek 2006. |
|
Linkwood
15y, Gordon & MacPhail, 40 % |
86 |
Mooi
belegen zoete fruitige neus, abricoos, zachte lichte biterheid, warm
custardtaartje, licht rokerig. Smaak : zacht, fruitig, prettige
zachte bitterheid, licht sinasappel. Smooth ! Gedronken met Gert en
Nico, Wervershoof 21-5-2006 |
|
Linkwood,
12y, 43 %, Flora and Fauna |
85 |
Een
zeer geslaagde Linkwood op de F&F / Dumpy proeverij 2005. Hele
subtiele zoetheid, ananas, meloen, de custard pie van Murray is spot
on ! Smaak: mooie zoetheid, mooi zacht filmend, hint van boenwas,
witte chocolade, iets zilt, salmiak, lichte kruidigheid. Mooie hint
van rook in de afdronk na alle custard pie. Heerlijk lange afdronk.
Wat een elegantie. een fascinerende whisky ! |
|
Linkwood,
Cadenhead, 1981-1999, 18y, Bourbon Hogshead, 55 % |
84 |
Fles
van Andre Bos Geproefd bij Jos 2003. Bijzondere zoetheid, bloemen,
bananenschuimpjes, abricoos. Als CS erg stevig. Malt, vanille. Veel
banaan in de nasmaak. |
|
Linkwood
Signatory, 11-6-90 / 16-6-2003, 13y, matured in sherry butt, cask
no. 4803-06, 43 % |
81 |
Prima
Linkwood van Andre bij Nico 2004. Prettige neus, erg fruitig,
opgewarmd fruit. Smaak : heerlijk zoet, banaan, hooi, custard
pudding, geur van warm eigeel. Met water ook wat marmelade. |
|
Linkwood
Murray McDavid fresh sherry 1990, 11y, 46 % |
81 |
Elegant
fris parfum, mooi vanille en hout. Leuke whisky. Afdronk wat droog
door hout. Gedronken in de Loch Fyne shop 2004 |
|
Linkwood
1984-1995 59.7% Signatory Vintage |
81 |
fruitige
geur, heerlijk belegen, ziltig ! vrij scherpe afdronk, droge mond |
|
Linkwood,
88-00, 43 %, Signatory Vintage, matured in sherry butts |
80 |
Geur
zoet, boterig, aarde. Smaak : zoete weeige start, dan even scherp,
dan snel weg. Kruidig. Effect sherry butts nauwelijks merkbaar.
Interessant |
|
Linkwood,
89-99, 46 %, Wilson & Morgan barrel selection, sherry wood |
80 |
3e
bij de Still 23/2/201. Geur zoet en iets onplezierig, sherry, vrij
korte afdronk, hout en belegen |
|
Linkwood,
Dun Bheagan, 10y, 43%, Bourbon hogshead, 93-2004, cask 2595/2597 |
77 |
Whiskyfestival
2004. Mooie licht zoete fruitige neus, vanille, perzik. Smaak wat
rommelig, niet verfijnd, fruitig, perzik, zoetheid, behoorlijk
prikkelend. Afdronk hout, fruit, vanille. |
|
Linkwood
1989, 46 %, Wilson & Morgan |
72 |
6e
op wisfestival 2002. Nietszeggend |
|
Linlithgow |
|
Zie
St Magdalene |
|
Littlemill,
Douglas Laing, 1965, 35y, 50 % |
88 |
Geur
subtiel, ruikt nog zo fris ondanks de hoge leeftijd, veel hout, vrij
veel rook, vanille, geen spoor van de overheersende zoetheid van de
8y, mooie balans door droge tonen. Erg plezierig. Verrassende
bijdrage op de 2003 orgie. |
|
Littlemill,
Signatory Vintage, oak cask, 25y, 4-5-77 / 14-3-03, cask no. 1152,
49.4 % |
84 |
Een
iets tegenvallende Littlemill op de F&F / Dumpy proeverij 2005.
Geur heeft initieel aceton, ook gras, peer, zoethout, frisse appel.
Zoethout overheerst in de smaak, zacht, zoet graan, volle smaak,
licht hooi, kuilgras, mooie fruitigheid, die nog geprononceerder
wordt door toevoeging van water. Hij blijft iets scherps houden,
lichte assigheid. De afdronk is prettig, met vanille en fruit (licht
abricoos). |
|
Littlemill,
Scottish Castles (Jack Wieber), 1984-2004, 20y, 56.3 %, cask 2444,
series 13 |
83 |
Weer
zo'n aparte zoetheid ! Zwavel maar dan lekker, stro, veel graan.
Smaak : zwavel, geen toffee of caramel maar wat dan wel ? Salmiak.
Fascinerende whisky gedronken bij Michel 2005 |
|
Littlemill
1975, Dist bottling, August 1999, 40 % |
82 |
4e
in de Lochranza reeks. Koperkleur. Zoet, hout, fruitig, licht
visceus, abrikozen, fluweel belegen, zeer vol van smaak.
"Likeurachtig". |
|
Littlemill
8 y |
82 |
smaakt
naar meer, geur matig. Dient hergekeurd te worden na de 1975 tasting |
|
Littlemill
14y, Cadenhead, 61.9 %, 1989-2003, Bourbon cask |
79 |
Blind
geproefd bij Nico 12-03. Interessante neus, eau de cologne met
ietsje rook, gras, en ethanol. Als CS : gras, stopverf. Met water :
neus wordt droger, smaak scherp. Met veel water : behoorlijk rook,
verder veel Lowland karakter, droog gras (trouwens geen onaardige
omschrijving voor een blind geproefde Lowland !) |
|
Littlemill
90-00, 10y, 43 %, Signatory |
77 |
Getest
in Glasgow 2002. Ultimate smaakje, fris, minder zoet dan 8y dist.
versie |
|
Littlemill,
1990-2001, 10y, Signatory Vintage, 43 % |
62 |
Kleur
: bleke witte wijn. Neus flink aromatisch, minder fris en veel
fruitiger (perzik) dan een Rosebank. Alcoholisch. Smaak zoet,
boenwas, veel vanille, droge Martini, ietsje teer. Door de gadver
droge afdronk niet opgedronken ! |
|
Loch
Dhu |
54 |
kleur
zeer onappeteitelijk, malt associatie, onprettig bitter, poelipek,
afdronk ok |
|
The
Loch Fyne, blended, 40% |
75 |
Een
prima blended van de Loch Fyne shop. Hele aardige neus, kruidig,
mooi zoet en hout, fruitig. Punten bevestigd in blindproefrondje bij
Nico 2004, waar ik hem er toch wel weer uit haalde als blended :
Prikkelende neus, vrij zoet, licht rook, licht kruidig, geen
duidelijke signatuur, dunne legs. Smaak begint vrij zacht maar wordt
scherper, fruitig, perzik, kruidig, blended gevoel. |
|
Loch
Lomond, 40 %, DB. |
58 |
Neus
niet prettig, lijm, noten, graan, niet erg firs. Smaak : vrij
scherp, niet prettig, thee, caramel. Afdronk wat plakkerig. In het
blindproefrondje bij Nico 2004. Waarom maakt deze distillery in
hemelsnaam whisky !? |
|
Lochside,
Douglas Laing Old Malt Cask, Dec 66 - Jan 2001, 35y, 1 of 216, 50%. |
90 |
Heel
complex en krachtig ! Neus prachtig belegen, heerlijke tropische
fruitigheid, mango, gember, teak hout, subtiele rook komt prachtig
in balans met het fruit. Smaak : overrijpe ananas, eucalypthus, hint
van teer, parafine olie, hint van bitterheid komt op, zachte
creamyness. Afdronk heeft tropisch fruit, perzik, droogheid en
boenwas. Inzet van Erik van Frachem bij Jos 2005 |
|
Lochside,
Jack Wieber Premier malts, 35y, 22.12.66 / nov 2002, 51.3 %, cask
strength, cask no. 7541 |
89 |
Fruitige
neus, mooi belegen. Smaak : subtiel, mooi rook, prima balans van
fruit en subtiele droogheid, abricoos. Ook mooi rook in de afdronk.
In deze oude wis is het hout toch wel heel mooi aanwezig. Bijdrage
op de 2004 supertasting. Opnieuw geproefd bij Michel 2005 en wederom
89 punten. Neus : boenwas, eucalypthus, mooi verweven rook, hele
diepe fruitigheid. Heerlijk zacht als CS, perzik en pruimen, vernis,
turf komt opzetten. Smaak : bitter, marmelade, belegen hout,
pruimen, droog mondgevoel, turf, mooi eiken, zilt. Afdronk : licht
rook, waxy, fruitig. |
|
Lochside
1981/2003 (54.5%, BB&R, cask #606) |
87 |
Neus
: eikenhout, graan, vanille, hint van citrus en honing. De smaak is
al net zo elegant als de neus. Alles in de geur is ook weer in de
smaak terug te vinden. Mooi spicy en toch zacht op vatsterkte. Met
water komt er meer citrus in de neus en smaak vrij. De afdronk heeft
vooral eikenhout maar is beslist prettig. Schatkist 2006. |
nieuw |
Lochside,
Cadenhead, 22y, 59.1 % |
87 |
De
laatste druppels bij de Cadenheadshop in Amsterdam. Hele mooie
belegen vanille, hout, mooi as in de afdronk. Veelbelovend.
Verificatie gewenst ! |
|
Lochside,
SMWS 92.8, 5-81 / 6-01, 20y, 60.3 % |
86 |
1e
op de 2005 Supertasting en meteen een heftige binnenkomer. Stevig
ethanol in de neus, fruit, abricoos, vermolmd hout, zoet, licht
rook. De smaak heeft veel eik en vanille, fruit, mooie belegen
smaak. Afdronk heeft iets postzegel. Met water zachter en kruidiger. |
|
Lochside
Old malt Cask, 50%, 22y |
85 |
Geproefd
op de boot naar Islay. Neus a la Inverarity Decadence, heerlijk
fruit, ananas, gember, kruidigheid, vanille, hout, mooie rook,
bittere tonen. Smaak vergelijkbaar met neus maar iets scherper.
Plezierige afdronk, fruitig maar ook veel droog hout. Neus is het
hoogtepunt van deze whisky, geweldig ! Met water geen verbetering.
Minder elegant dan de Decadence, wat ruw en mist wat balans in de
smaak. |
|
Lochside,
Connoisseurs Choice, 1991-2003, 43 %, Bourbon barrel |
84 |
Weer
een plezierige Lochside op het Pot Still festival 2004. Neus
heerlijk fruitig, banaan, hout. Smaak mild, weer banaan, vanille, op
de achtergrond hint van assigheid, rook. Plezierig ! |
|
Lochside,
Lombard, 81-2001, cask 604, 50%, Jewels of Scotland |
84 |
14e
op wisfestival 2003. Fruitig, belegen, rokerig, veel malt, vanille,
afdronk droog en rokerig. |
|
Lochside,
Cadenhead 23y, 56.7 % (Portwood) |
81 |
Geur
zoet, niet meteen herkenbaar als Portwood (meer sherry), zeer
kruidig, heesters. Smaak naast sherry ook krantenpapier, prikkelend,
onelegant hout. Afdronk vol heesters en later krenten en vanille.
Cadenheadshop 2005 |
|
Lochside,
23y, 1981- Feb 2005, Port Hogshead, 56.7 %, Cadenhead |
80 |
Neus
intenser zoet dan een sherry botteling, veel eik. Smaak : erg
gesausd, te overdadig. Whiskyfestival Leiden 2005 |
|
Lochside,
Murray McDavid, 46 %, 5-1981 / 12-2001, refill sherry |
77 |
3e
op Pot Still festival 2003. Neus licht rokerig en fruitig, oily ?
Ietsje dun, thee/passievrucht. Smaak : dun, voegt weinig toe aan
neus. Drupje water verknalt de toch al dunne whisky. |
|
Locke's
8y Single Malt, 40 %, (Cooley, bottled 17-05-01) |
76 |
Prima
geur van zoet graan, ananasjam en citrus. Smaak start stevig en dik,
chewy graan, oily en hout, later wat lijm/menthol. Afdronk : na de
stevige start van de smaak vlakt ie vrij snel af. Monstertje Huub
Rijnders 2006 |
|
Locke's
(Cooley, bottled ca. 1998) |
76 |
smakelijke
zomer whisky, a la Lowland, smooth,
kurk/houtachtige nasmaak a la Lochnagar |
|
Long
John, Blended |
56 |
lang
geleden, maar heb geen zin hem nog een keer te testen. Op 1 jan 2003
hele oude fles hergetest. Redelijke geur met turf, smaak waterige
slappe thee |
|
Longmorn-Glenlivet
1971-1999, 58.6 %, Scott's, Sherry matured |
94 |
Madeira
geur, intens sherry+hout, lichte rook, zoete kersen, kruidnagel,
iets munt, complex en "tongue coating", perfecte balans
tussen zoet en licht bitter. Na verdunnen honing. Droge afdronk,
licht teer, prettig hout. Clean volgens Jim Murray |
|
Longmorn,
Samaroli, 1964-1983, 180 bottles, 46 %, "The mushroom" |
92 |
Neus
: champignons en nog eens champignons ! Ook de smaak is vol
champignons, lichte fruitigheid (mango, passievrucht), subtiel
kolen, olijfolie, fraaie droge rook, heel erg subtiel en zacht. Een
zalige whisky op de Whisky Fair 2005. 92/93 punten. |
|
Longmorn
1969, bottled pre 1991, 61.5 %, Gordon & MacPhail |
92 |
Zalige
neus, mooi fruitig, heerlijk belegen. Smaak mooie subtiele
fruitigheid, velvety, heerlijk zacht, en dat voor een 61 % ! Hout
aanwezig, maar nergens overdreven, clean, frambozen, perzik. Lekker
vanille in de afdronk. Veel hout maar heel lekker. Bijdrage op de
2004 supertasting |
|
Longmorn
1963, G&M, 40 % |
91 |
Fruitig,
veel subtieler dan de Cooper's Choice op de 2003 orgie, erg zacht.
Een Longmorn die ook zonder kersen smaak in de top hoort. |
|
Longmorn
Premier Malts Jack Wieber, Cask Strength, sherry wood, 31y, 1972 -
April 2003, cask 1099, 58.3 % |
91 |
De
neus is prachtig fruitig, abricoos, boenwas, mooi belegen vermolmd
hout, aarde. De smaak heeft chocolade, fruit, marmelade, abricoos,
een beetje velpon, geen behoefte om te verdunnen. De afdronk is
droog, veel hout, en heeft een lekkere assigheid. Fles van Andre
2005. |
|
Longmorn
1971 18y, sherry, Sestante "Anti Casa Marchesi Spinola"
58.1 % |
90 |
Een
boeiende Longmorn van Govert en Hans Dillese op de 2005
Supertasting. Heerlijke neus met sherry, aarde, hint van
champignons, positief muffig. De smaak : enorm kauwen ! Stevig hout
en sherry, behoorlijke biterheid en chocolade, medicinale hint,
indrukwekkende kracht, kruidnagel, droog op het laatst. |
|
Longmorn,
SMWS 7.35, "Dense Dark Fruits", 38y, 2-68 / 2-06, 393
bottles. |
90 |
Neus
: prachtig sherry, lichte assigheid. Smaak : heerlijk zacht, sherry,
kersen, assig, eikenhout, hele mooie subtiele bitterheid. 2006
Supertasting |
nieuw |
Longmorn,
specially selected for Scotch Single malt Circle, 8.5.73 / 11.95,
58.6 %, cask no. 3961 |
89 |
Droge
belegenheid in de zachte neus, droog fruit, mild sherryhout. Smaak :
heftig hout, behoorlijk bitter, kersen worden bijna bedolven onder
de bitterheid, hint van as. Meer fruit, hout en rook met water.
Bitterheid wordt ook minder. Supertasing 2004. |
|
Longmorn,
1973 - 2005, Samaroli, 45 % |
89 |
Mooi
zacht fruit in de neus, heel zacht rook. Smaak heeft hetzelfde mooie
fruit, redelijk bitter, perzik. Lijkt niet erg complex maar wel
relaxing. Fles van Michiel Wigman bij van Wees 2005 |
|
Longmorn
1969, work in progress distilled on 13 May 1969, 55.6%, 2005 Sample
from 2nd refill hogshead. |
89 |
Monster
van Nico uit de distillery. In 1969 was Longmorn nog privebezit met
eigen maltings, houten washbacks (nu RVS) en kolengestookte stills
(nu stoom). Mooie gouden kleur. Een heerlijke, relaxing fruitige
neus, nectarines, rode pruimen, mellow, rokerig. De smaak heeft
mandarijnen en marmelade, behoorlijk bittertje en droog hout. Met
water nog meer marmelade. Alhoewel niet storend houdt het bittertje
deze wis toch uit de top. |
|
Longmorn
32y, 1969, 46 %, The Coopers Choice |
89 |
Weer
een mooie Longmorn, met kersen, robijnrood. Minder intens dan de
Scott's versie. Op de 2003 orgie houdt hij niet stand tegen de
prachtige Longmorn 63 van G&M, rokeriger dan de 63 maar helaas
ook troebel. |
|
Longmorn,
James MacArthur Old Masters, 1967, 35y, 57.1 %, sherry cask |
89 |
Neus
is zeer rijk, kruidnagel, mooie belegen droogheid, bittere
chocolade, droge kruidigheid en rook. Smaak : intens ! Sherry kanon,
droog, kruidnagel, bitterheid. De spanningsboog van net wel en net
niet te oud : ik houd het op net wel te oud. Whiskyfestival Leiden
2005. |
|
Longmorn,
20y, Dewar Rattray |
89 |
Fraaie
neus, subtiel ! Mooi rook, verweven met Bourbonhout en vanille.
Smaak : wat een power ! Overtreft de Glenmorangie 30y in
intensitiet, droge, licht bittere tonen, laurierdrop, mooie zoetheid
(ananas). Whiskyfestival Leiden 2005. |
|
Longmorn,
17y, 1987-2004, 55.1 % LM 17002, Chivas Brothers Cask Strength
Edition, non chill-filtered |
87 |
Mooie
complexe neus, sinasappel, gedroogde abricoos, donker eiken,
subtiele kruidigheid, onverdund zeer elegant, musk, herenparfum !
Smaak sluit aan bij de geur, rustgevend. Hele mooie geintegreerde
neus en smaak. In het glas blijft veel kruidigheid achter. Met water
wordt de geur droger, frisser, rook aanwezig, naast sinasappel meer
abricoos en ook gras. De smaak wordt met water scherper. Het
heerlijke relaxte is er dan vanaf. Niet verdunnen dus. Monstertje
van Nico bij mij thuis 2006. |
|
Longmorn-Glenlivet
G&M 25y, 40 % |
87 |
Neus
prachtig belegen, zoete fruitigheid, mooie assigheid en rook,
sherry, rozijnen, subtiele kruidigheid. Smaak : veel sherry, iets
rommelige kruidigheid (zoals ook in de 15y distillery versie), rook.
gember, vanille. Neus veel beter dan de smaak.
Smaak is helaas wat stroef door het hout, tannine effect,
caramel, iets postzegel. Ook assigheid en fruit in de afdronk, naast
heftig hout. Met water meer fruitigheid, abricoos, marmelade, ook
wat bitterder. Mijn inzet bij Nico 2004. |
|
Longmorn
15 y |
86 |
Na
jaren niet gedronken te hebben blind geproefd bij Nico 2004. Mooi
fruitige neus, mandarijn, prikkelend. Smaak : fruitig, perzik,
vanille, verwarmend, rook, niet helemaal prettige kruidigheid (wat
rommelig), hout, vrij ruig en complex. Veel rook in de afdronk. |
|
Longmorn
35y, 2-68 / 4-2003, dark sherry cask, Jack Wiebers Old Train |
85 |
Bijdrage
van Erik op de 2005 supertasting. Stevige belegen sherry neus, veel
hout, stevig gesausd. Ook de smaak heeft veel sherry en hout, maar
ook wat sherry zwavel, droog. Met water wordt ie wat fruitiger
(perzik) en minder eendimensionaal, de zwavel blijft. Niet mijn type
whisky. |
|
Longmorn-Glenlivet,
12y, 40 %, G&M |
84 |
Neus
: kruidig, vurig, sherry, rokerig, een begin van kersen, al flink
complex. Kersensmaak, beetje scherp, veel hout. Alles van de Scott's
is al aanwezig. Top, afgezien van scherpte. Mooie afdronk vol rook.
Aankoopwaardig ! Bij Andre 2003 weer geproefd en viel tegen. Veel
sherry, zoet, ietsje Mon Cheri, veel rook, beetje ruw. Veel vanille
in afdronk, meer Bourbon vaten karakter dan in herinnering ? Wat te
scherp. 86 + 83 punten, overall gedaald naar 84 punten. |
|
Longmorn-Glenlivet,
Scotts, 1983, sherry wood |
82 |
Snelle
impressie op whiskyfestival Leiden 2004 : wat scherpe neus, kruidig,
fruitig, veel hout, graan, vanille, mooi belegen. Natuurlijk heel
wat anders dan de Scott's uit 1971. Een tweede snelle impressie in
2005 in de Vidra : nogal scherp en zwavelig, puntje er af. |
|
Longmorn
Marsala finish, Wilson & Morgan, 1990, bottled 2002, 46 % |
78 |
Neus
mooi kruidig, niet overdreven zoete neus, vrij veel rook. Mooi hout
en graan. Marsala komt meer door in smaak, zoetheid net in toom door
rook, maar toch. Uiteindelijk toch een behoorlijke Marsala invloed.
Dit gaat na een paar borrels vast tegenstaan. Laat die Marsala maar
in de Tiramisu. Gedronken in de Hielander 2004. |
|
Longmorn,
Dewar Rattray, 14y, 55.3 % |
78 |
Neus
fris parfum, sorbet, frisse zoetheid, graan, lichte stijl, mooie
belegen hint, rosewater. Smaak : beetje ranzig, graan, fruitig,
oily, hout. In moordend tempo kwam deze whisky voorbij in de Dewar
Rattray masterclass whiskyfestival Leiden 2004. |
|
Longmorn
1988, 13y, 43 %, The Coopers Choice, oak casks |
78 |
Geur
prikkelend, niet zo zacht als 15y, zoet, vanille, hout, lijm, licht
plakkerig. Veel hout in afdronk |
|
Longmorn-Glenlivet,
12y, 40 %, G&M |
74 |
Geproefd
in 2004, mini-flesje uit de Loch Fyne Shop, lichtere kleur dan de
overige Longmorn 12y's. Lichte rook, volle neus, droge vrij zware
zoetheid, pruimen en toch ook weer wat Longmorn kersen, maar helaas
ook wat lijmig. Smaak : vrij scherpe smaak, veel vanille, wat
lijmige blended nasmaak, postzegel. |
|
Longrow,
Samaroli, 1987 / 04-2002, 15y, cask 115, 55 % |
91 |
Een
zeer fraaie Longrow van Michiel Wigman op de Whisky Fair 2005. Neus
: oily ! Fraaie turf zonder pushy te zijn, graan, lekker subtiele
neus, steenkool, zeekraal. Wat een smaak, Spitzenqualitaet, zoete
teer, steenkool, rook, zoet graan, verwarmend, mooie kruidigheid
(tijm), lekker zilt, relaxed, krachtig en spannend. Afdronk
zeekraal, vanille, lekker hout. |
|
Longrow,
SMWS no. 114.4, 90- Nov 2004 14y, 57.8 % |
91 |
Een
geweldige Longrow die Michiel Wigman bij van Wees uit de
boodschappentas tevoorschijn toverde. Zacht en heerlijk zilt !
Lekker turf. |
|
Longrow
1987-1999, 45%, Samaroli |
89 |
Geproefd
bij Michiel 2003. Veel planten in de zachte neus, rook, gaat
richting Caol Ila qua neus. Smaak Bourbon hout, zacht, onder de turf
zit een frisse whisky, mooi heide/moor, oily, mooi subtiel. Afdronk
heftig turf. Opnieuw geproefd op de 2003 orgie. Vrij zoet ! Fruitig,
oily, eiken, zeer ziltig. Hint van zeepsop, plantenkarakter, dennen.
Was dit toch een andere fles ? Deze scoorde 88 punten. |
|
Longrow
1987 10y, 19-6-87 / 25-6-97, Cask No. 149-151, 990 bottles,
Signatory |
89 |
max
malt, rook, turf. In 1997 mijn duurste aankoop tot dan toe, wel 80
gulden… |
|
Longrow
10y, 46 %, distillery edition, no year of bottling mentioned (1987) |
88 |
geur
en smaak vooral zilt en malt, fruitige neus, eerder zacht dan
"attack of tiger claws", oily en licht zoet, heerlijk
rook, veel lekkerder dan Springbank 10y broertje, afdronk droog,
turf zit 'm vooral in de afdronk, minder hevig dan de Signatory |
|
Longrow
10y, 46 %, distillery edition, 1991, Bourbon casks only |
88 |
Geproefd
bij Jos 2003 alwaar de overeenkomst met de Springbank 5y van
Signatory opviel ! Toch weer een spirit smaak en geur. Ook planten,
rook, vanille, oily. De combinatie van zoet en rook maakt hem heel
apart in de smaak. Opnieuw geproefd bij de Springbank proeverij van
Overmars : Rook, ietsje Islay planten a la Caol Ila, jeugdig, veel
mooiere geur dan de 93 Longrow. Smaak : heerlijk peaty, Pickwick
thee, mooie ziltigheid, aarde. Enorm rijke afdronk, mooi teer |
|
Longrow
sherry wood, 53.2 %, 89-Nov 2002, 13y, "wood expressions" |
88 |
Geproefd
bij Michiel 2003. Vooral ziltig, kruidig, thee, weinig sherry neus,
wat een volle smaak ! Sherry zit hem vooral in de smaak. Kruidigheid
blijft. |
|
Longrow
14y, 46% (2005 distillery botteling) |
87 |
Neus
enorm turf, veel planten, licht jodium, lekker graan, oily. Smaak
oily, vettig, graan, vers hout, heesters, zilt aanwezig, prettig
prikkelend, dennen. Gewoon lekker maar niet zeer verfijnd. In de
afdronk doet ie licht aan Caol Ila denken. Cadenheadshop 2005 |
|
Longrow
1993-2003, distillery bottling, 60/40 Bourbon /sherry, 46% |
86 |
Laatste
bij de Springbank proeverij van Overmars. Magere neus, veel zoeter,
minder planten dan de 1991. Leukoplast, jodium, mooi rook. Smaak
dunner, zoetigheid en jodium. Essentie is zoet/jodium/rook |
|
Longrow,
8y, 1987-1998, 43 %, Signatory, oak cask |
86 |
Geproefd
bij Michiel 2003. Hele lichte kleur, vooral veel turf, minder
planten karakter dan de Samaroli, veel minder complex, teer, niet
het spirity karaker van een 8y. |
|
Longrow
Tokaji Wood, Feb 95 / Aug 2005, 8y refill, 2y in fresh Tokaji, 55.6
%, 7440 bottles |
85 |
Neus
: initieel vooral Wherthers echte, fudge, later ook rook, hint van
spirit, stro, zilt, oily. Smaak : zilt, zout, champignons, graan.
Met water : boere jongens, wat bloemiger, kruidiger, hooi, peat.
Fascinerend. Behoorlijk brede whisky, naast de zoetheid voldoende te
beleven. Proeverij bij mij, inbreng van Jos, 2005. |
|
Longrow
10y, 1994, 46% |
85 |
Neus
aan de arme kant. Oily, vanille, rook. Smaak : bijna zwak waterig na
de prachtige Bunnahabhain 24y, graan, wat oily, zilt, vanille, licht
planten, droge rook. Cadenheadshop 2005. |
|
Longrow
2000, 5y, ca. 60%, cask 462, to be bottled for the Springbank
society |
68 |
Hoe
kun je dit nu bottelen voor liefhebbers ? De neus heeft nog erg veel
spirit karakter. De smaak heeft naast de mooie dingen als zilt,
licht vanille, en droge rook, ook spirit achtige rotte aardappelen.
Dit is gewoon onaf ! Geproefd (en niet opgedronken) in de
Cadenheadshop 2005. |
|
Canadian
Rye whisky : Lot no. 40 |
69 |
Heeft
weinig gemeen met een echte Rye uit de USA zoals Sazerac. De
Canadezen moeten er toch weer een blended gevoel aan geven. Niet
meer kopen Gert. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T V W
Auteursrecht: Huub Donkers
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
jja.vandenputten@chello.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|