Versiejun2006




uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Huub Donkers


Whisk(e)y


Donkers
score


Opmerkingen



Update
Sazerac 18y, 1981-2000, Kentucky straight Rye Whiskey, 90 proof (45 %). 82 Naast kenmerkende zoete Bourbon-vanille ook mooie belegen rogge met bitterheid. Bittertje doorbreekt zoete start. Ondanks 18y geen overheersende houtsmaak. Afdronk lang, rijk, droog, cacao karakter. Een topper. Wint in duotest van W.T.101. Ingetogener.
Scapa, Chieftains, 22y Amontillado sherry, cask 550, 57.9 %, 12-82 / 3-2005 84 Mooie sherry neus, zilt. Smaak : kruidig, wat zilt, stroef, mooi rook, behoorlijke sherry saus, prikkelend op de tong, heftig als CS. Droog heesterachtig hout. Met zo'n sherry botteling gaat het distillerykarakter toch wel weer bijna volledig verloren. Whiskyfestival Leiden 2005.
Scapa 14y, 40 %, distillery bottling 2004 83 Heerlijke subtiele neus, in herinnering wat voller en zoeter dan de 12y, wel nog steeds naast de zoetheid (vanille, banaan) ook hooi. Smaak : behoorlijk zoet, veel vanille, perzik, lichte rook, hint van bitterheid. Mooie whisky maar door de extra zoetheid gaat iets van het mooie hooi van de 12y verloren. Afdronk veel vanille, perzik. Bourbon barrels. Whiskyfestival Leiden 2004.
Scapa, Gordon & MacPhail Reserve, selected cask by van Wees, 1991-2003, 56.4 %, cask 3081 83 Enorm troebel na stevig verdunnen, lijkt wel Pastis. Veel vanille, banaan, hooi, kortom de mooie Scapa eigenschapen die ook de 12y distillery bottling heeft. Iets harsig net als veel andere Reserves. Geproefd bij van Wees 2004.
 Scapa, Old Malt Cask, 23y, 50 %, ex-sherry-wood 82 Een tegenvallende Scapa. Neus hout, rook, zoet fruit, licht bitter, vanille, niet erg bijzonder. Smaak : behoorlijk bitter, vanille, wat stroef, rook, graan, fruit (meer gedroogde abricoos dan de banaan van de 12y). Met water neus meer fruit en smaak stuk zachter. Bij deze wis lijkt de hoge leeftijd niet helemaal positief uit te pakken. te veel bitterheid tov het fruit. Stuk minder dan de Lochside OMC die we ook op de boot naar Islay dronken (2004). Afdronk heeft nog wat fruit maar vooral niet al te plezierig hout. Overall : bitterheid en fruit.
Scapa 12y, 40 % 82 hooi, vanille, kokos, banaan, finish hint turf
Scapa 8y, Gordon & Macphail 77 te scherp voor subtop
Seagram's V.O., 40 %, Canadian whisky 70 Blind geproefd bij Nico 2004 : Ananas Saromapudding, zuurtjes. Smaak enorm dun, zoetig, wel zacht.
Seagram's Seven Crown, 40%, American blended 69 Gescoord op vliegveld Miami 2003 : Enorme zoete geur, enorm vanille, lijkt op Bourbon met een grain verdunning. Smaak idem, caramel, zacht en onpersoonlijk, weeige zoetheid zonder verder karakter.
Singleton Zie Auchroisk
Slyrs, Bavarian malt, 1999 - 2002, 43 %, first distillate 64 Vreemde neus ! Dun, vanille, behoorlijk parfum, het stinkt wat, muffig, gekookte melk, iets van citroen. Smaak : ook vies. Slap, onduidelijk, lijm, harsig, graan. Mystery guest van Erik bij mij thuis 2005. Gepromoveerd na het restje gedronken te hebben, eigenlijk met best wel enig genoegen.
Smokehead, Islay vatting, from 5y old, 43 % 74 Deze jonge whisky is flink bruin terwijl een lichte witte wijn kleur meer bij de neus past : zit vol caramel ! Neus erg jong, veel spirit karakter nog, teer, planten, licht jodium. Smaak : salmiak, drop, rook, turf, zoet, planten, jodium. Op zich vrij zacht voor een 5y, maar mist nog echt raffinement. Afdronk heeft jodium, teer en salmiak. W.E. Wageningen april 2006.
Speyburn, Cadenhead, 15y, 1975-1991, 60.1%, matured in oak cask 86 Nico's aankoop in de Eaglesome Cadenhead shop in Campbeltown blijkt prima bij Jos 2003. Mooie geur, meloen, mooie droge rook, kruidig, wat vanille. Smaak : pure nectar, mooi belegen hout en vanille, als CS prima te drinken, mooi rook en vanille in afdronk
Speyburn, Douglas Laing Old Malt Cask, 1-1990 / 7-2000, 10y, 50 % 73 Zo haal je een vroeger sterk merk als OMC natuurlijk aardig naar beneden. Neus prikkelend vanille, vers hout. Smaak prikkelend, vers hout, vanille, kaal en zuiver, iets lijmig, graan. Interessant is het ziltige in de smaak. Geproefd bij Michel 2005.
Speyburn 10y, 40 % 72 Lichte neus, geurig mout, beetje saai. Smaak licht mout, fris, licht hout. Afdronk licht, kort, plakkerig
Springbank 25y, 46%, Millenium, Limited edition, DB 96 Geur is meteen fantastisch die van belegen kokos. Zelfde karakter als de 21y uit 96, maar intenser, 46 % is perfect percentage, superzachte afdronk met hout en vanille. Top !
Springbank 1967, Prestonfield, 20y, cask 3131-3136, 75cl 95 Een zeer fraaie Springbank als toegift van Luc Timmermans op de 2005 supertasting. Fraaie zachte gewelde krentengeur. Zeer zachte smaak. Sublieme  mufheid van sherry en kolen. Niet zeer gelaagd maar wel heel erg lekker. Morello kersen. Geen ziltigheid. Ernstig lekker volgens Erik.
Springbank 21 y, 46 % "perkamente label", DB 95 1e fles 1996 :heerlijk belegen kokos. 2001 versie meer sherry : geur zeer verwant met 25y, hout en sherry. Smaak kokos, maar minder dan in limited edition. Afdronk kokos, hout, rook
Springbank 30y, 46 %, DB 95 Geur kokos, amandel, hout, sherry, licht zilt. Smaak nog meer kokos. Afdronk voegt zilt en vanille toe. 
Springbank Local Barley, 1965, 36y, cask 8, refill sherry. 95 Neus : kolen, oily, mooie zoetheid, peardrops, banaan. Smaak : stevig ziltig, fluwelen assigheid, fruitig zacht, prachtig subtiel, zoetig parfum. Prachtige balans van zoet-, assig- en ziltigheid. De afdronk is heerlijk zacht en elegant, met een filmende zoetheid. Gedronken bij Erik 2006.
Springbank 25y, 46% 94 Geur enorm hout en sherry, voorspelt stroperige nectar, lijkt wel cask strength, geen kokos. Smaak : verwachting geur volledig waargemaakt. Zalig belegen zacht, afdronk zoet, een monument ! Mist kokos en zilt, minder karakteristiek. Springbanktriotest 21/25/30 op 5/10/2001 zeer verrassend : 25y meeste hout en sherry, 30y meeste kokos en zilt, 21y zit er tussen. 21y lijkt ook meer sherry karakter te hebben dan versie uit 96
Springbank 1974-2003, private botling, 46 % 93 Hele lichte kleur, Bourbon vat ? Zeer subtiel allemaal, mooi hout en zilt, ietsje planten. Een top niet-sherried Springbank ! Weer een topper op de 2003 orgie.
Springbank 30y, Chieftain's, sherry wood, 57.8 % 92 Hoogtepunt bij Springbank proeverij Overmars 2003. 12y associatie, enorm sherry, rozijnen met zwavel, sinasappelschil, vanille, fraai vermolmd hout, zilt mooi aanwezig, amandel, toch ook iets kokos ?, met water rokerig, mooie rokerige afdronk.
Springbank, Douglas Laing Old Malt Cask, bottled for The Whisky Fair 2005, 36y, 1 of 197, Feb 1969- Feb 2005, Bourbon Hogshead, no. 402, 45.6 % 91 Mooie fruitige neus, warme vanillepudding met perzik, fraai belegen polished hout. Smaak : veel polished hout en perzikachtig fruit, mooie touch van marmelade, mandarijn, fluwelig zacht, mooi zuurtje, heerlijk relaxed, vanille komt mooi opzetten, geen bitterheid, hele lichte kruidigheid zorgt voor extra gelaagdheid. Licht prikkelend op de tong. Heerlijk, met een hele mooie fruitigheid. Gedronken op de Whisky Fair 2005. 91/92 punten.
Springbank Cadenhead 65-96, 31y, sherrywood matured, 50.5 % 91 Geur supersherried whisky, heerlijke kokos. Smaak : enorm kruidnagel, droog. Door de over the top kruidigheid vind ik hem niet meer in balans. Michiel  vindt hem top, ben het toch niet met hem eens. Weer een 2003 orgie bijdrage.
Springbank, from No.3 Bond, Cadenhead's whisky shop Campbeltown, bottled 27/5/02, 54.9 %. 91 Zeer smooth, veel sherry en wat kokos, vanille, krenten, rook, nectar. Gekocht in de Eaglesome Cadenhead shop in Campbeltown. Voor tweede keer getest bij Nico 2002 na de rampzalige HP Bicentenary. Mahonie, hout, zoet en iets bitter.Licht kokos vooral in de afdronk. Mooie ziltige whisky.
Springbank 21y, 2005 distillery botteling, 46%, 1 of 2400 bottles. 90 Ik krijg hier nu niet acuut perkamente label associaties. Mooie sherry en zilt in de neus, licht kruidig en rook, marmelade. Smaak : zilt, enorm fruit, abricoos, vanille, kruidig, heesters, lekker vettig. Droge rook in de afdronk. Fles van Cor bij Andre 2005.
Springbank 21y, 46 %, Perkamente label, jaren 60 dumpy fles  89 De verwachting van ten minste 94 punten komt niet uit ! De geur is wel nog in lijn met de hoge verwachting : enorme geur met kokos en een heerlijk fermament van fruit (pruimen, perzik), fraai belegen. Langzaam komt het zout naar boven, subtiele rokerigheid, cederhout. De smaak is minder : start ziltig, fruitig, maar  bitterheid kondigt zich aan, vanille, boterig, coal smoak, digestives, veel belegen hout. De combinatie ziltigheid en bitterheid maakt hem niet soepel. De afdronk is droog, vrij veel fruit, iets plakkerig. Te weinig balans door de bitterheid. Geproefd bij Michiel Wigman op de Whisky Fair 2005. Thuis een klein monstertje opnieuw geproefd. De bitterheid valt nu wel mee, maar de plakkerige afdronk niet. Jammer, want de fruitige, ziltige, belegen smaken zijn erg mooi.
Springbank 12 y, 100° proof, 57 % 89 zeer bijzonder ! Opnieuw getest bij Savelberg 2002 : veel sherry, beetje spirity, iets scherp/stroef. Zoet,  heel weinig kokos. Belegen polished hout. Je geeft hem meer dan 12y. Licht rokerig. Afdronk wordt droog, erg lang en mooi. Overall puntje er af.
Springbank, Chieftain's Overmars, 29y, 1974-2003, cask 1778, Bourbonwood Hogshead, 192 bottles, 51.2% 88 Apart label van Overmars maakt hem nog niet beter dan de mooie 30y sherry versie. Neus gewoon zilt, mooi belegen Bourbon, beetje Peerless achtig qua jeugdigheid, zoet, licht zurig, hele mooie droge rokerige afdronk, vanille
Springbank, from No.3 Bond, Cadenhead's whisky shop London, bottled 3/03, 57 %. 88 Andre's fles van Bond no.3 overtuigt minder dan de Campbeltown fles. Scherper, minder kokos (lichtere kleur ook)
Springbank 12y, December 1991 - February 2004, Hogshead barrel, 5986 bottles, 58.5 %, Bourbon Wood, wood expersions series. 87 De whisky die we in 2003 als 11-jarige uit het vat gedronken hadden is er niet slechter op geworden ! Eindelijk weer een goede Springbank anno 2004 ! Neus graan, kruidig, vanille, fruitig, vanillepudding, zilt, maar ook wat vernis. Smaak : stevig zilt !! Vanille, stevig vers hout,  graan, pils, clean, mooie nectar. Totaal geen behoefte om deze CS te verdunnen. Geproefd na de Glen Grant van Kruger komt ie heel oily, hydrocarbon-achtig over. Ik heb toch duidelijk het idee dat deze wis na een jaar achteruit is gegaan, startte op 89 punten.
Springbank 100 proof, 10y, 57 %, 2004 DB 87 Mooie fruitige neus vol heerlijk vanille. Gedronken in de Loch Fyne shop 2004. Hernieuwde kennismaking bij Nico 2004. Mooie ziltige neus, dit lijkt toch wat sherry te hebben, mooie balans van zoete sherry en Bourbon, met lichte droogheid / hint van bitterheid. Mellow door de sherry. Neus droger en frisser met water. perzik, hint van teer. Complex voor een 10 y ! Mooi gelaagd. Ook afdronk uitstekend, mooi droog hout, vanille, fruit.
Springbank, McIntyre's, 1991, 60.3 % 87 Nico's fles bij Erik 2005. Neus vrij droog, oily, ziltig, licht medicinaal ! De smaak is…. heftig ! Zilt, zoet graan, lijkt tussen een normale Springbank en Longrow in te zitten, rokerig, mooi parfum. Met water extra rook en zilt, extra heesters bloesem, weer medicinaal, naast droge rook ook zoetheid. Het blijft ook met water enorm krachtig !
Springbank, 1999, 2006, cask 108, 59.2 % (Werner Hertwig cask) 86 Heel intens, sherry, granige zoetheid, oily, licht bittertje, opvallend plantaardig (komkommer ?). Boeiende spanningsboog doordat de sherry nog niet echt geintegreerd is met de jonge Springbank. nieuw
Springbank 15y, 2002 distillery issue 86 Op de eerste dag dat ie in de shop lag getest bij Loch Fyne in Inverary 31-5-02. Een geheide aankoop die fors tegenviel. Zeer briny, sherry aanwezig maar niet intens. Vanille, geen kokos, afdronk plakkerig droog. cv niveau.
Springbank 12y, 43%, zwart kruikje 86 Geproefd bij Michiel 2003. Zilt ! Een soort frisse Longrow met veel minder turf. Planten, vanille. Smaak ietsje dennennaalden. Mooie aparte smaak.
Springbank cv, 46%, gold cap 86 Lichter in kleur dan de white cap. Oily, salty, kokos, bourbon, 46 % prima, 2e fles vrijwel geen kokos, wel ziltig fris en belegen graan, hooi, oily, afdronk tintelent en droog. Nummer 2 op de CTBC proefavond.
Springbank 15y, 46 %, issued eind jaren 90 86 Geur belegen malt, gedroogd fruit (abricoos, appel), oily, frisse tonen, complex. Sherry in Glenfarclas 17y stijl, zacht, zilt. Afdronk niet indrukwekkend. Opnieuw geproefd op de 2003 Springbank proeverij, viel eigenlijk toch weer tegen (85 punten). Betere neus dan de 175y Anniversary. Mooie ziltigheid in de vrij elegante neus, mooi belegen, hout, droog door lichte rook. Smaak beetje fruitig (gedroogd fruit), prikkelend en wat plakkerig in de afdronk, ook ietsje teer in de afdronk.
Springbank, Bourbon wood cask sample, 11y, 56 % 86 Verrassende Springbank op de 2003 proeverij bij Overmars. Geur honing, warme custard pudding, geen sterke alcohol, vanille, geen rook. Smaak als geur met wat teer, geen zilt, vrij droog hout, mooie nectar, geen water nodig. Ietsje prettig teer in afdronk 
Springbank 12y, Rum wood, 89-2002, 54.6 %, 1 of 5700 bottles 86 Heerlijke enorme geur, mout, zoete geur van rietsuiker, belegen, licht rook, hoeft niet verdund, smaak voegt zilt toe. Heel mooi hout, kruidig, vanille, vrij droge maar prettige afdronk. Gescoord in de Burnside Bar in Campbeltown. 2003 bij Jos : opnieuw geproefd en dit keer geen 89 punten. Neus zoet, alcohol. Smaak ziltig, niet zo'n mooie houtsmaak.
Springbank 12 y, 46 % (Bourbon wood), DB 85 minder oily dan cv, meer vanille/malt, 46 % iets te veel
Springbank 175y Anniversary, 12y, 46 % 85 60/40 Bourbon/sherry. 4e op de Springbank proeverij 2003. Flink ziltig in de neus, maltig, licht rook. Ook smaak erg ziltig, mooi licht rook, mout. Aardige belegenheid, kelder lucht. Met water meer vanille, vermolmd hout in de afdronk
Springbank Portwood 13y, 54.2%, wood finish series, 3 jaar Portwood 84 Springbank proeverij Overmars 2003. Mooie typische oranje Portwood kleur. Erg ziltige neus, rokerig. Ook smaak zilt, veel port smaak, vanile. Droge plakkerige afdronk met rook. Geen goede balans. Gekke reis van ziltige neus, zoete smaak en droge afdronk
Springbank, Milroy, 30y, 50 % 84 Zwager van Michiel draagt een misser bij op de 2003 orgie ! Hout, zilt, scherp. Helaas ! Milroys lijken te vermijden.
Springbank 12y, sherry wood, contains malts of 12y-30y 84 Blind geproefd bij Andre 11-03 en een fikse tegenvaller ! Neus rokerig, oliesmeer, vet. Smaak : leer, vrij gesaust, hout, sherry. Te veel hout in de droge afdronk. Herkansing als after dinner zeer noodzakelijk !.
Springbank, 1989, 13y, sample from cask Andre Bos, cask 145 82 Neus : stro, belegen graan, hint van rook, bloemig. Smaak : stevig alcohol, stro, oily, graan, wordt steeds houteriger en kruidiger. Blind geproefd bij Andre 2005.
Springbank 18y, oak casks, 43%, The ultimate smsw coll. 82 Geur frisse malt met flink parfum, zilt. Smaak zeer geprononcerd zout, weinig turf. Afdronk droog, rook en wel vrij veel turf. Staat wel ver van die fantastische 21y af !
Springbank 11y, 1989-2000, The ultimate smsw coll. 81 Zilt, licht van kleur, geen kokos/sherry, houtachtige afdronk
Springbank 10y, 46 %, second version, bigger share of sherry in mix with Bourbon 78 Neus niet erg verfijnd, smaak vrij zoet, licht toffee, meer sherry dan in de eerste versie, boter, vrij scherpe afdronk, beetje Old Pulteney achtig
Springbank 1989, 11y, 46 %, Signatory Unchillfiltered, oak cask 76 Blind geproefd bij Andre 2003 en weer een flinke klap voor Springbank. Licht van kleur, fruitig, peer, zuurtjes, omdat zo licht beetje spirity, licht kruidig / planten, lijmig. Smaak prikkelend, licht zoet en zuur, afdronk droog, met wat turf. Weer geproefd bij van Wees 2003, het blijft erg teleurstellend, vrij scherp, erg eikig, hele droge niet prettige afdronk.
Springbank 10y, first edition 76 Voller dan 11y van The Ultimate, iets sherry en creamy, niet echt top. herkansing op whisky festival, viel toch weer mee. Mout, zilt, vanille. Grote schrik bij Andre 2003 : blind geproefd en 72 punten ! Geur maltig boterig, verder niet veel. Spirity, creamy, caramel, goedkopig. Verificatie gewenst. Door de Andre ervaring gedaald van 82 naar 79 punten. Opnieuw geproefd bij van Wees 2003, dit keer de nieuwere wat donkerder versie : veel creamier dan de Un-chillfiltered, toffee, teleurstellend. Oude versie opnieuw geproefd bij de Lindenhof 2003 : uitermate teleurstellend, eigenlijk gewoon niet lekker, scherp.
Springbank, Signatory "Stills of Scotland", 1997, botled 11-02, 5y, 45 % 76 Erg bleek, Ziltig maar niet fris, onaf spirit karakter, oily, smaak : stevige zoetheid, vanille, jong, beetje dropwater, turf, pittig, graan, frisse smaak, appetizer, mooi teer in nasmaak. Complex voor z'n leeftijd
St Magdalene, 1966 - 1995, G&M Connoisseurs Choice (old map label), 40 % 93 Hoogtepunt van het straatje Magdalenes dat Boss bij Jos in 2006 neerzette, en hoogst scorende Lowland in de lijst. De neus is veel intenser dan de 65-90 Magdalene, absoluut niet het dunne van de 65-90. Intens fruitig, fluwelig perzik. Fraai vervlochten eikenhout, verwarmend en zeer relaxed, Hansaplast. Smaak : weer zo veel intenser dan van de 65-90. Zacht, vol van smaak, subtiele kruidigheid (licht laurier, foelie, nootmuskaat) en assigheid, perzik aanwezig maar minder dominant dan in de neus, zoethout, Hansaplast. Hout blijft ondersteunend, ook in de licht assige afdronk.  nieuw
St Magdalene, G&M Connoisseurs Choice, 18y, 1964, 40 % (old brown label) 92 Zeer fraaie sherry neus, rozijnen, bosbessen, rook, assig, hout a la oma's kast, tabak, boter. Mooie volle smaak, assig, superzacht, fluwelig. Smaken zijn enorm vervlochten, fruitigheid verweven in de rest, hint van kruidnagel, tabak, Buisman. Meest assige Magdalene. Straatje ingezet bij Jos door Boss 2006.  nieuw
St Magdalene, 1966 - 1996, G&M Connoisseurs Choice (old map label), 40 % 91 Neus iets minder intens fruitig dan van de 66-95, wat introverter, iets assiger, iets minder perzik. Limoen, waxy, wat droger dan de 66-95. Licht kartonnen doos. Smaak : kartonnen doos, mooie kruidigheid, assig, op het eind van de smaak peperiger dan de 66-95, wat minder nootmuskaat, perzik, creme brulee, vanille, waxy, complex. In de smaak speelt hout, ook na 30y, slechts een kleine rol. Afdronk heeft assigheid en droog hout, licht rubber. Hele mooie balans van assigheid, droogheid en fruit. erg rijk. Magdalene straatje van Boss bij Jos 2006. nieuw
Linlithgow, 30y, 73-2004, Diageo, 59.6 % 91 Fraai fruitig, visceus. Smaak enorm krachtig, fruitig, perzik, vanille, mooi eik, mooie bitterheid in balans met het fruit, lekker als CS. Intens ! Whiskyfestival Leiden 2005
St Magdalane, Cadenhead, 1975, 23y, 41.5 % 89 De winnaar op de 2004 St Magdalene proeverij, nipt voor de 16y G&M. Neus mooi zoet, minder bitter dan de Connoiseurs Choice, maar toch nog voldoende voor een hele mooie balans met de zoetheid, as (steenkolen gestookt ?). Smaak enorm fruitig ! Heel zacht, heel subtiel, wel iets minder complex dan de G&M. Enorm zacht, fruit, abricoos, lichte vanille touch. Heel mooi licht bittertje in de afdronk
St Magdalene, 1981-1997, 40%, Connoiseurs Choice  88 Onbegrijpelijke score van Jackson (67). Uitstekende start bij Andre 2001 : Subtiel zoet, fruitig, verse abricoos ?, heel licht gras, uitermate zacht van neus en dronk, mout. Afdronk saai. Overall heerlijk zacht maar een beetje kaal. Opnieuw gepreofd bij Boss als 1e in de St Magdalene proeverij en flink opgewaardeerd. Deze whisky is toch wel geweldig elegant en in balans. Neus al heel mooi belegen, perfecte balans van mooi fruit (abricoos) en bittertje (gras ?). Smaak : enorm elegant, zacht. Afdronk mooi vanille, subtiel hout, mooi fruit. Is het hele lichte zwaveligheid die mij weerhoudt van meer punten ? Geweldig hoe St Magdalene in kwaliteit toeneemt met leeftijd !
St Magdalene, Rare Malts, 1970, 58.1 %, 23y  88 Bijdrage van Andre Bos (uiteraard) op de 2003 orgie. Mooi subtiel, hout, licht bittere toon, heel mooi gebalanceerd, subtiel, zacht, kruidig. Volgens Marc Segers agressief onder de tong, maar ja, dat is iedere Rare Malt. Opnieuw geproefd op de 2004 St Magdalene proeverij en punten bevestigd. Zachtheid en subtiliteit in CS, heerlijk licht bittertje. Smaak: zalig als CS, fruitig, mooi hout, subtiel kruidig, licht turf ?
St Magdalene, 1965, 25y, G&M Connoisseurs Choice (old map label), 40% 88 Een hele mooie Magdalene op de 2004 Magdalene proeverij. Neus heerlijk belegen, subtiel, fruitig, mooi hout. Smaak ook weer zo subtiel, vanille, heel mooi in balans, heel licht bittertje, as ?, lichter dan de 16y G&M, beetje dun. Opnieuw geproefd bij Jos 2006 : neus is superzacht, gembersiroop, licht assig. Smaak : prachtig bittertje, fluwelig, abricoos, licht eikenhout, zeer subtiel, op 40 % net op het randje van dun. Punten bevestigd.
St Magdalene, 1979-1998, 19y, 63.8 %, Rare Malts 88 Neus zoet en droog tegelijk, heel elegant, complex, licht boenwas, malt, vanille, mooi fruitig, subtiel zoet, eikenhout. Fraaie zoetheid maar ook rook, erg fruitig, perzik, citrus, vanille, kruidig, marmelade, iets zuur, in balans met zoetheid, zoethout. Bitterheid fascineert. Met water komt er veel meer kruidigheid los, hooi. Fraai verweven smaken. Zalige whisky, heerlijk complex.
Linlithgow, Signatory dumpy bottle, 1975-2001, 26y, 51.5 %, cask no 9613/36 88 Laatste op de 2004 Magdalene proeverij en een hele lekkere. Neus karakteristiek Magdalene, mooi hout, fruitig, mooi licht bittertje, weer een mooie balans van fruit en bitter. Smaak als CS ok. Beetje prikkelend, licht plantenkarakter, mooie houtsmaak, licht thee. Afdronk blijft ook prikkelend, mooie vanille in de smaak. Opnieuw geproefd op de Ben Nevis proeverij 2005 : krachtig, mooi vanille, biscuit, graan. Krachtige smaak van Bourbonvat. 87/88 punten.
St Magdalene 24y, 41.6 %, Cadenhead Lowland 87 2e aperitief bij Nico feb 2002. Geur: parfum vol esters, vanille, licht zoet, gebalanceerd door belegenheid, honing, heide. Glengoyne 21y associatie. Smaak veel vanille, zacht. Droge afdronk vol vanille, mooie kruidigheid.
St Magdalene 23y, Cadenhead's Bond Reserve, 1975, October 1999, 42.1 %, Bourbon Hogshead. 87 Neus belegen mout, fruitig (mango banaan?), hint van kruiden, honing, heide. Smooth, vanille. Bij Nico blind geproefd 12-03 en kreeg slechts 82/83 punten. Mooie balans van bitter en zoet viel op, verder de lichte rook en zoetige belegen geur. Niet verlaagd in punten omdat deze whisky toch wel erg complex is en je er helemaal klaar voor moet zijn.
St Magdalene, G&M, 40%, 1981-1999, Connoisseurs Choice 86 Sherry geur, zacht, belegen, zeer mild, 83 punten. 2e in rij op de 2004 St Magdalene proeverij en flink in punten gestegen. Droger in de neus dan de 16y. Fruit wat verdrongen in de neus, minder perzik, meer hout. Smaak : minder fruit dan de 16y, veel meer vanille. Elegante combinatie van lichte bitterheid, hout, mout en vanille. Blijft heel zacht. Afdronk : veel hout, elegantie en vanille. 
St Magdalene, G&M, Centenary reserve, 1980-1995, 40 % 84 Andre Bos' bijdrage bij Andre 2003 : neus erg grassig, droog, fruitig (cider?), zacht, ziltig, smooth, ietsje rook. Smaak ook droog, licht kruidig. In afdronk komt verrassend genoeg zoetigheid door. fenol in afdronk. Genietwhisky met veel ontwikkeling.
Linlithgow, 1982-2002, 20y, 43%, Mackillop's Choice Single Cask, cask no. 1342 84 Neus fruitig, licht polished oak, belegen malt, lichte kruidigheid, vanille, custard, perzik en citroen. Smaak idem met wat hooi en thee, Glen Mohr met fruit asociatie. Afdronk vol hout en zelfs belegen Goudse kaas. Ook in afdronk plezierige fruitigheid, maar later iets te veel droog eiken. Overall heel plezierige whisky. In herinnering St Magdalene van G&M iets smoother, deze is wat prikkelend. Op de 2004 St Magdalene proeverij de bevestiging : minder elegant dan de prachtige 16y Connoisseurs Choice, wat grof.
St Magdalene, June 78 - Dec 2002, 24y, 50 %, Dougla Laing Old Malt Cask 82 Een zeer opvallende donkere kleur voor een St Magdalene. Geur : veel zwavel, kruidig, heftig heesters, onder de droge deken sherry zoetheid, hout, abricoos, honing. De smaak komt veel zoeter binnen dan de neus, sherry, zwavel nog zeker aanwezig, heesters, donker hout, marmelade, vrij scherp ook. De afdronk is wat droog bitter en prikkelend. Een mindere Magdalene op de Ben Nevis avond 9-2005. 
Linlithgow (St. Magdalene), Signatory Silent Stills series, 1975, 22y, 51.7 % 81 4e in rij op de 2004 St Magdalene proeverij. Vrij spirity, maltiger dan de voorgaande Magdalenes (Connoisseurs Choice en MacKillop), minder fruit, minder bitter in de neus, geslotener, ietsje turf ?, vrij zoet. Smaak zoet, mist een beetje de prachtige balans van biter /zoet. Met water scherper ! Mist elegantie, wat ruw
Linlithgow (St. Magdalene), 1982, 56.3 %, Scott's selection natural cask strength 78 Geur mout, elegant, cask strength versie heeft weinig zin. Vanille in te droge afdronk, verdunnen verbetert smaak. Bleek op Whiskyfestival 2001 prima combinatie met broodje kaas. Is uiteraard de prijs (176 gulden) absoluut niet waard.
St Magdalene, SMWS, cask no. 49.3, November 79- August 1991, 63 %, 11y 77 Uit de toon vallende Magdalene op de 2004 proeverij. Geur spirit karakter, planten. Smaak noten en lijm, spirit karakter, als CS veels te scherp, meer Bruichladdich dan St Magdalene. Verdund : ook weer lijm. Afdronk : bittertje. Met water komt bitterheid steeds meer los.
Linlithgow, Cadenhead, 150th anniversary bottling, December 1982, March 1992, 9y, oak cask, 62.6 % 76 7e in rij de 2004 St Magdalene proeverij. De jongste, toont nog eens aan hoe Magdalene verbetert met leeftijd ! Neus jong, malt, thee, vanille. Smaak : weer de Solutie die de 11y Cadenhead 1982 ook heeft. Smaak aan de brute kant, met water iets subtieler. Een zeer zeldzame fles, maar toch echt een van de mindere Magdalenes.
St Magdalene, Cadenhead, 1982, 11y, 62.0 % 75 6e op rij in de 2004 St Magdalene proeverij en een van de minsten. Magdalene groeit toch wel enorm met leeftijd ! Jong in de neus, veel malt, mild hout. Smaak : intens ! Zoet maar niet het uitgesproken fruitige (abricoos) van de oudere Magdalenes. Dit gaat iets richting banaan. Met water komt er meer geur los, ook bitterheid in geur en smaak, helaas wordt ie dan ook scherper. Hooi. Meer normaal Lowland karakter dan de oudere Magdalenes. Solutie en een beetje thee.
Strathclyde Single Grain Scotch Whisky, 30Y, 64.8%, 1973-2004, Duncan Taylor 80 Na de geweldige Port Dundas op de postzegelavond met Nico 2005 een wat herkenbaardere neus. Stevige alcohol in de neus en stevige kruidigheid, beetje boenwas, abricoos. Dit vraagt om verdunnen ! Met water veel zachter en eleganter, boterig. Een grote verbetering maar vrij arm. De smaak heeft zoete mais, wat droge kruidigheid, perzik, banaan, Brabants roggebrood, wat eendimensionaal toch, plakkerig. Een tweede glas heeft initieel erg veel lijm in de neus. Fruitig, zoete nectar, belegen hout, gember, sterke zoete mais smaak, pear drops.
Strathisla, 1955, 70°proof, G&M, 26 3/4oz,                      ca. 35 jaar oud, steenkolen gestookt 94 Prachtig belegen sherry smaak ! Kruising tussen Macallan 18y en Glenfarclas 25y. Zacht en rijk van smaak. 't wonder van van Wees
Strathisla, 1976, aged in oak casks for 27 y, no. 255 of 600, 46 %, Murray McDavid Mission, American Bourbon, selection number two. 89 4e in de Jim McEwan masterclass 2004. Smaak heerlijk zacht, full body : legs vallen totaal niet ! Zeer visceus. Volgens McEwan schoolvoorbeeld Speyside. Met water geen verbetering: extra pijnboomfrisheid, wordt droger. Zeer fruitig. Honing, heerlijk eik, passievrucht, zalige belegenheid, fraaie balans van zoetheid en droogheid. Zalige velvety afdronk vol droog fruit. Na bijna anderhalf jaar weer geproefd als voorbereiding op de GSTLO proeverij : wat direct opvalt is dat ik in 2004 de eucalypthus (toen omschreven als pijnboom) in geur en smaak behoorlijk onderschat heb. Eucalypthus is stevig aanwezig. Verder heeft de geur een hint van lijm, fruit, honing, belegen eik. Gedegradeerd van 92 naar 89 punten.
Strathisla 1958, 40 %, Gordon & MacPhail 89 Een heerlijke geur vol kersen, zo veel mooier en subtieler dan de 30y, sublieme neus. Smaak : fruitig maar ook erg veel hout, kersen, hint van rook, vanille. Zachter, fruitiger en minder bitter dan de 30y. Prachtig vanille in de afdronk
Strathisla Peerless, 35y, 02-1967 / 06-2003, 48.8 %, cask 1326 88 Een van de vele Peerless samples op het Pot Still festival 2004. Fraai belegen zoete sherry neus, fruitig, droge turf. Smaak : vanille, start stevig bitter maar later komt ook perzikachtige fruitigheid en vanille. De prima afdronk heeft fraai turf, perzik en vanille.
Strathisla, Jack Wieber, 34y, 56.3 %, 1969 88 Neus : sherry, mooie zachte belegenheid, zweem van rook, subtiel. Smaak : intens sherry, rook, eik, balans van bitter, zoet, en kruidigheid is ok. De afdronk is heerlijk, kersen komen boven, eik, vanille, rook, tropisch fruit. Whiskyfestival Leiden 2005.
Strathisla, 1989-2004, 15y, 59.3 %, SI 15002, Chivas Brothers Cask Strength Edition, non chill-filtered 87 Mooie fruitige visceuse neus, doet denken aan de 1976 Murray McDavid versie. Smaak onverdund : shortbread, gember, heel fruitig. Met water wordt ie veel droger, heesters, prachtig kruidig. Banaan in de heerlijke afdronk. Heel mooi belegen, je zou hem veel ouder geven. Monstertje Nico 2006
Strathisla, 34y, 1969, 56.3 %, Jack Wieber Auld Distillers 87 Weer een Jack Wiebers op de Whisky Fair 2005. Prachtige oude sherry neus, licht mon cheri, paddestoelen op vermolmd hout, gronderige rozijnen. De smaak heeft een prachtige kracht, subtiele en toch stevige kruidigheid, weer de paddestoelen op hout, rozijnen, nectar zoetheid, rook a la verbrande koffie en Buisman, ziltig. Helaas komt ook bij deze oude wis droogheid en bitterheid opzetten. Afdronk heeft gepouilitoerd hout en Buisman. De bitterheid kost toch weer stevig punten.
Strathisla Peerless, 35y, 1967, 48.8 % 85 7e op potstill festival 2003. Neus : mooie rook, fruitig (perzik) en droog, waxy. Smaak : mild, niet zo dun als die andere Peerless, moet zeker niet dunner !, belegen fruitigheid en polished wood, behoorlijk droog en bitter, ietsje rook, licht vanille. Als een belegen Glenlivet, hout niet overheersend (of toch in de vorm van de bitterheid ?)
Strathisla 30y, Gordon & MacPhail, 40 % 85 Prachtige neus, kersen, heerlijk hout en sherry, subtiel. Smaak : veel hout, mooie zoete sherry, kersen. Prachtige vanille, zoet- en bitterheid in de afdronk. Neus is voortreffelijk, smaak lijdt toch onder het hout. Te bitter. Beter in de neus dan de Glen Grant van Kruger, maar niet in de smaak. Volgende dag punten bevestigd. Zacht, mon cheri, pruimen, vanille. Marese heeft houtvuur associaties. Hout is er natuurlijk in overdaad maat het is wel een genietwhisky, relaxing. Neus is 90 punten. Jammer van de afdronk, je houdt er een hele droge tong aan over. In de praktijk van alledag blijkt dit een hele relaxte genietwhiky waarbij de ouderdom nauwelijks stoort. Neigt naar 86 punten.
Strathisla 1990, 10y, The ultimate smsw coll. 80 Licht van kleur, zacht, gras, munt, vanille, beetje dun.  Verrassend Lowland karakter voor deze Strathisla.
Strathisla, 30y, 1972 - 2002, sherry, 40 %, bottler not known 79 Fraai donkere kleur. Neus: zolderlucht, hout, unieke muffigheid, gedroogde pruimen. Smaak : te veel bitterheid en hout, iets zepig en muntig, dun, stroef, sinasappelschil. Droge afdronk blijft stevig hangen. Blind geproefd bij Andre 2005.
Strathisla 1989, 12y, The ultimate smsw coll., 43 %, bourbon barrel 78 Ietsje zepig en scherp, fris, prettig vanille, leuk aperitief, citroen, kruiden/heesters.
Strathisla Aberdeen distillers, 13y, 43 %, 6-11-89 / 11-2003, oak cask 73 Wisfestival Leiden 2004 : kleur van witte wijn. Wat duffe neus, dunnig, vanille, fruitig. Smaak : harsig, banaan, bloemig, aarde, droge Martini. Snel vergeten.
Strathisla 12 y 72 laag vanwege rozijnensmaak
Strathmill, Douglas Laing Old Malt Cask, April 1963 - August 2003, 40y, 50%. 86 Bijdrage van Marc Segers op de Supertasting 2005 en ook deze tweede kennismaking met Strathmill is zeer boeiend : De neus is kruidig, hooi, subtiel fruit a la Peerless, subtiel hout, licht vissig ? De smaak heeft kruidig hooi, vanille, mooi hout, zoetheid met gember, zilt. Afdronk ook vrij ziltig, vanille. 86/87
Strathmill 11yo 1992/2004 (59.7%, Cadenhead, bourbon, 84bts) 83 Stevige cask strength neus, Bourbon hout, licht harsig, graan, peardrops zoetje. Smaak : onverdund erg heftig ! Veel heesters in het hout, graan, peardrops. Afdronk : hars en peardrops zakken weg, hout blijft achter. Met water is de neus een stuk milder, beter en bloemiger, vanille komt vrij. Met (veel) water is ook de smaak veel milder en wordt mooi rond, veel graan, harsigheid is weg. Moet verdund ! Als CS 81 punten, verdund 83 punten. Schatkist 2006. nieuw
Strathmill, 10y, 43 %, Signatory Vintage, "Scottish Wildlife" 79 Mooie frisse neus, licht elegant parfum, fruitig (licht banaan en vanille), hout, mooie zoetheid. Smaak : graan, fruit, zuurtjes, behoorlijk vers hout, beetje lijmig, licht karton. Hele interessante whisky !
Strathmore, North of Scotland distillery, Grain whisky, 32y, 47.2 % 81 Spectaculaire eerste whisky in de Masterclass van Jim McEwan 2004. Zoete neus van likeur, smaak van Bourbon, zoet, fruitig, zeer subtiel hout, absoluut geen overdaad, heerlijk zacht, beetje lijmig, stevig perzik in de afdronk, enorm fruitig.
Stronachie, 12y, 43 % 77 Twee maal geproefd op het whiskyfestival Leiden 2004, deze single malt van een distillery met een "B", vatting van Bourbon en sherry. Neus heeft zoetheid, kruidigheid, lichte droge rook, fruitigheid, mandarijn. De tweede keer was de volgende dag in de Dewar Rattray Masterclass. Belegen neus, niet erg fris, onuitnodigend. Smaak : mild, maltig, kruidig, lichte rook in de afdronk, mooie belegenheid, licht peperig. Jammer van de onprettige neus, de smaak is prima. En toen ...Na de geweldige Dufftown was de neus uitgesproken ranzig ! Brr. Weer geproefd in de 2005 masterclass : dufe neus, eik, fruitig, pepertje.
Sullivan's Cove, 40% (Tasmania) 66 Geur merkwaardig, dof, olie-achtig, lichte creamyness, ietsje waterig, droge neus. Wat blijft hangen is mooi rook en caramel. Smaak : totaal anders ! Erg fruitig, bananen, mild, smooth, caramel, toffee, veel zoeter dan de neus, blijft beetje waterig. Ietsje rook en Tia Maria in de afdronk. Bijdrage van Fred in de CTLOA proeverij 2003. Een hele gekke whisky, veel te beleven in geur, smaak en afdronk. Opnieuw gedronken met Nico : hopjessmaak, gebeurt weinig in de afdronk. Geur kost punten.
Suntory 17y, Hibiki, 43 %, Blended 83 Rijp vol belegen, droog, boenwas, mooi parfum, droog fruitig, licht rozijnen, subtiel en complex. Smaak zacht, fluwelig, mooi belegen hout, balans tussen droog en zoetheid, sherry karakter, rook. Veel turf in afdronk. Punten er af vanwege droogheid. Blended gevoel. Fraai vanille in afdronk. Hele mooie start, jammer van de droge blended achtige afdronk. Bij nieuwe fles 2004 valt droogheid mee. Mooi gebalanceerde whisky.
Suntory Hibiki, no age statement, Blended 83 14e op wisfestival, 1e van de Murray tasting.  Blended bevat ook Scottish. Macallan associatie, maar dan met meer rook. Zoet, flinke impact, veel gedroogd fruit, fluweel, geen saaie blended ! Geen blended gevoel. Vrij prikkelend, veel vanille in afdronk
Suntory Yamazaki, 12y 82 16e op wisfestival 2002 en derde bij Murray. Geur heel mooi rokerig, belegen, beetje thee geur, fruitig volgens Murray. Smaak vrij scherp en snoep-zoetig. 79 punten.  Gepromoveerd naar 82 punten bij verificatie in 2003 : neus polished / was, mandarijn, smaak : mooi vol, vanille, polished wood, fruitig, nu niet scherp. Zoetheid heeft Bourbon (snoep) kenmerken, bittertje. Afdronk turf. Opvallend veel fruit in de afdronk.
Suntory Royal, no age statement, 43 %, Blended 82 15e op wisfestival 2002, 2e bij Murray. Bevat Yamazaki en Huchiu. Aromatischer dan de Hibiki, lichter van neus, vrij elegant, mout en hout, kruidig. Weer enorme smaak, lijkt wel 46%. Afdronk veel hout, vanille, toffee.
Suntory Kabukin, 40 %, Blended  70 17e op wisfestival 2002, 4e van Murray. Alcoholig, veel graan, fris, licht zoet a la Iers.
Suntory, 10y, special reserve, 43 %, Blended  68 Geproefd op Narita airport 2002. Caramel, hout, toffee, ietsje rook. smaak identiek, weinig ontwikkeling, afgezien van lijm, vrij zacht, korte afdronk, beetje plakkerig en caramel. Waarom opdrinken ?
Suntory 100% pure malt, no age statement, Blended 64 Neus ruw, zeer spirity, als een hele slechte blended, licht krenten, verkeerd aromatisch, eau de Cologne. Smaak veel malt, ruw maar niet zo ruw als neus doet vermoeden, licht creamy, toffee, vanille in afdronk. Overall veel malt maar onaf en spirity
The Cask of Hakushu, 11-89 / 4-2005, European oak, sherry butt, 63 %, Suntory 85 Bijdrage van Bert Vuik op de 2005 Supertasting. Stevig sherry en hout, kruidig. Smaak : hevig hout en sherry ! Veel chocolade. Met water minder overdaad, zachter, hout wordt wat subtieler, drge rook. Veel kracht maar niet erg breed.


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T V W

Auteursrecht: Huub Donkers



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties