Versiejun2006
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Huub Donkers |
Whisk(e)y
|
Donkers
score |
Opmerkingen
|
Update |
|
Sazerac
18y, 1981-2000, Kentucky straight Rye Whiskey, 90 proof (45 %). |
82 |
Naast
kenmerkende zoete Bourbon-vanille ook mooie belegen rogge met
bitterheid. Bittertje doorbreekt zoete start. Ondanks 18y geen
overheersende houtsmaak. Afdronk lang, rijk, droog, cacao karakter.
Een topper. Wint in duotest van W.T.101. Ingetogener. |
|
Scapa,
Chieftains, 22y Amontillado sherry, cask 550, 57.9 %, 12-82 / 3-2005 |
84 |
Mooie
sherry neus, zilt. Smaak : kruidig, wat zilt, stroef, mooi rook,
behoorlijke sherry saus, prikkelend op de tong, heftig als CS. Droog
heesterachtig hout. Met zo'n sherry botteling gaat het
distillerykarakter toch wel weer bijna volledig verloren.
Whiskyfestival Leiden 2005. |
|
Scapa
14y, 40 %, distillery bottling 2004 |
83 |
Heerlijke
subtiele neus, in herinnering wat voller en zoeter dan de 12y, wel
nog steeds naast de zoetheid (vanille, banaan) ook hooi. Smaak :
behoorlijk zoet, veel vanille, perzik, lichte rook, hint van
bitterheid. Mooie whisky maar door de extra zoetheid gaat iets van
het mooie hooi van de 12y verloren. Afdronk veel vanille, perzik.
Bourbon barrels. Whiskyfestival Leiden 2004. |
|
Scapa,
Gordon & MacPhail Reserve, selected cask by van Wees, 1991-2003,
56.4 %, cask 3081 |
83 |
Enorm
troebel na stevig verdunnen, lijkt wel Pastis. Veel vanille, banaan,
hooi, kortom de mooie Scapa eigenschapen die ook de 12y distillery
bottling heeft. Iets harsig net als veel andere Reserves. Geproefd
bij van Wees 2004. |
|
Scapa,
Old Malt Cask, 23y, 50 %, ex-sherry-wood |
82 |
Een
tegenvallende Scapa. Neus hout, rook, zoet fruit, licht bitter,
vanille, niet erg bijzonder. Smaak : behoorlijk bitter, vanille, wat
stroef, rook, graan, fruit (meer gedroogde abricoos dan de banaan
van de 12y). Met water neus meer fruit en smaak stuk zachter. Bij
deze wis lijkt de hoge leeftijd niet helemaal positief uit te
pakken. te veel bitterheid tov het fruit. Stuk minder dan de
Lochside OMC die we ook op de boot naar Islay dronken (2004).
Afdronk heeft nog wat fruit maar vooral niet al te plezierig hout.
Overall : bitterheid en fruit. |
|
Scapa
12y, 40 % |
82 |
hooi,
vanille, kokos, banaan, finish hint turf |
|
Scapa
8y, Gordon & Macphail |
77 |
te
scherp voor subtop |
|
Seagram's
V.O., 40 %, Canadian whisky |
70 |
Blind
geproefd bij Nico 2004 : Ananas Saromapudding, zuurtjes. Smaak enorm
dun, zoetig, wel zacht. |
|
Seagram's
Seven Crown, 40%, American blended |
69 |
Gescoord
op vliegveld Miami 2003 : Enorme zoete geur, enorm vanille, lijkt op
Bourbon met een grain verdunning. Smaak idem, caramel, zacht en
onpersoonlijk, weeige zoetheid zonder verder karakter. |
|
Singleton |
|
Zie
Auchroisk |
|
Slyrs,
Bavarian malt, 1999 - 2002, 43 %, first distillate |
64 |
Vreemde
neus ! Dun, vanille, behoorlijk parfum, het stinkt wat, muffig,
gekookte melk, iets van citroen. Smaak : ook vies. Slap,
onduidelijk, lijm, harsig, graan. Mystery guest van Erik bij mij
thuis 2005. Gepromoveerd na het restje gedronken te hebben,
eigenlijk met best wel enig genoegen. |
|
Smokehead,
Islay vatting, from 5y old, 43 % |
74 |
Deze
jonge whisky is flink bruin terwijl een lichte witte wijn kleur meer
bij de neus past : zit vol caramel ! Neus erg jong, veel spirit
karakter nog, teer, planten, licht jodium. Smaak : salmiak, drop,
rook, turf, zoet, planten, jodium. Op zich vrij zacht voor een 5y,
maar mist nog echt raffinement. Afdronk heeft jodium, teer en
salmiak. W.E. Wageningen april 2006. |
|
Speyburn,
Cadenhead, 15y, 1975-1991, 60.1%, matured in oak cask |
86 |
Nico's
aankoop in de Eaglesome Cadenhead shop in Campbeltown blijkt prima
bij Jos 2003. Mooie geur, meloen, mooie droge rook, kruidig, wat
vanille. Smaak : pure nectar, mooi belegen hout en vanille, als CS
prima te drinken, mooi rook en vanille in afdronk |
|
Speyburn,
Douglas Laing Old Malt Cask, 1-1990 / 7-2000, 10y, 50 % |
73 |
Zo
haal je een vroeger sterk merk als OMC natuurlijk aardig naar
beneden. Neus prikkelend vanille, vers hout. Smaak prikkelend, vers
hout, vanille, kaal en zuiver, iets lijmig, graan. Interessant is
het ziltige in de smaak. Geproefd bij Michel 2005. |
|
Speyburn
10y, 40 % |
72 |
Lichte
neus, geurig mout, beetje saai. Smaak licht mout, fris, licht hout.
Afdronk licht, kort, plakkerig |
|
Springbank
25y, 46%, Millenium, Limited edition, DB |
96 |
Geur
is meteen fantastisch die van belegen kokos. Zelfde karakter als de
21y uit 96, maar intenser, 46 % is perfect percentage, superzachte
afdronk met hout en vanille. Top ! |
|
Springbank
1967, Prestonfield, 20y, cask 3131-3136, 75cl |
95 |
Een
zeer fraaie Springbank als toegift van Luc Timmermans op de 2005
supertasting. Fraaie zachte gewelde krentengeur. Zeer zachte smaak.
Sublieme mufheid van
sherry en kolen. Niet zeer gelaagd maar wel heel erg lekker. Morello
kersen. Geen ziltigheid. Ernstig lekker volgens Erik. |
|
Springbank
21 y, 46 % "perkamente label", DB |
95 |
1e
fles 1996 :heerlijk belegen kokos. 2001 versie meer sherry : geur
zeer verwant met 25y, hout en sherry. Smaak kokos, maar minder dan
in limited edition. Afdronk kokos, hout, rook |
|
Springbank
30y, 46 %, DB |
95 |
Geur
kokos, amandel, hout, sherry, licht zilt. Smaak nog meer kokos.
Afdronk voegt zilt en vanille toe. |
|
Springbank
Local Barley, 1965, 36y, cask 8, refill sherry. |
95 |
Neus
: kolen, oily, mooie zoetheid, peardrops, banaan. Smaak : stevig
ziltig, fluwelen assigheid, fruitig zacht, prachtig subtiel, zoetig
parfum. Prachtige balans van zoet-, assig- en ziltigheid. De afdronk
is heerlijk zacht en elegant, met een filmende zoetheid. Gedronken
bij Erik 2006. |
|
Springbank
25y, 46% |
94 |
Geur
enorm hout en sherry, voorspelt stroperige nectar, lijkt wel cask
strength, geen kokos. Smaak : verwachting geur volledig waargemaakt.
Zalig belegen zacht, afdronk zoet, een monument ! Mist kokos en
zilt, minder karakteristiek. Springbanktriotest 21/25/30 op
5/10/2001 zeer verrassend : 25y meeste hout en sherry, 30y meeste
kokos en zilt, 21y zit er tussen. 21y lijkt ook meer sherry karakter
te hebben dan versie uit 96 |
|
Springbank
1974-2003, private botling, 46 % |
93 |
Hele
lichte kleur, Bourbon vat ? Zeer subtiel allemaal, mooi hout en
zilt, ietsje planten. Een top niet-sherried Springbank ! Weer een
topper op de 2003 orgie. |
|
Springbank
30y, Chieftain's, sherry wood, 57.8 % |
92 |
Hoogtepunt
bij Springbank proeverij Overmars 2003. 12y associatie, enorm
sherry, rozijnen met zwavel, sinasappelschil, vanille, fraai
vermolmd hout, zilt mooi aanwezig, amandel, toch ook iets kokos ?,
met water rokerig, mooie rokerige afdronk. |
|
Springbank,
Douglas Laing Old Malt Cask, bottled for The Whisky Fair 2005, 36y,
1 of 197, Feb 1969- Feb 2005, Bourbon Hogshead, no. 402, 45.6 % |
91 |
Mooie
fruitige neus, warme vanillepudding met perzik, fraai belegen
polished hout. Smaak : veel polished hout en perzikachtig fruit,
mooie touch van marmelade, mandarijn, fluwelig zacht, mooi zuurtje,
heerlijk relaxed, vanille komt mooi opzetten, geen bitterheid, hele
lichte kruidigheid zorgt voor extra gelaagdheid. Licht prikkelend op
de tong. Heerlijk, met een hele mooie fruitigheid. Gedronken op de
Whisky Fair 2005. 91/92 punten. |
|
Springbank
Cadenhead 65-96, 31y, sherrywood matured, 50.5 % |
91 |
Geur
supersherried whisky, heerlijke kokos. Smaak : enorm kruidnagel,
droog. Door de over the top kruidigheid vind ik hem niet meer in
balans. Michiel vindt
hem top, ben het toch niet met hem eens. Weer een 2003 orgie
bijdrage. |
|
Springbank,
from No.3 Bond, Cadenhead's whisky shop Campbeltown, bottled
27/5/02, 54.9 %. |
91 |
Zeer
smooth, veel sherry en wat kokos, vanille, krenten, rook, nectar.
Gekocht in de Eaglesome Cadenhead shop in Campbeltown. Voor tweede
keer getest bij Nico 2002 na de rampzalige HP Bicentenary. Mahonie,
hout, zoet en iets bitter.Licht kokos vooral in de afdronk. Mooie
ziltige whisky. |
|
Springbank
21y, 2005 distillery botteling, 46%, 1 of 2400 bottles. |
90 |
Ik
krijg hier nu niet acuut perkamente label associaties. Mooie sherry
en zilt in de neus, licht kruidig en rook, marmelade. Smaak : zilt,
enorm fruit, abricoos, vanille, kruidig, heesters, lekker vettig.
Droge rook in de afdronk. Fles van Cor bij Andre 2005. |
|
Springbank
21y, 46 %, Perkamente label, jaren 60 dumpy fles |
89 |
De
verwachting van ten minste 94 punten komt niet uit ! De geur is wel
nog in lijn met de hoge verwachting : enorme geur met kokos en een
heerlijk fermament van fruit (pruimen, perzik), fraai belegen.
Langzaam komt het zout naar boven, subtiele rokerigheid, cederhout.
De smaak is minder : start ziltig, fruitig, maar
bitterheid kondigt zich aan, vanille, boterig, coal smoak,
digestives, veel belegen hout. De combinatie ziltigheid en
bitterheid maakt hem niet soepel. De afdronk is droog, vrij veel
fruit, iets plakkerig. Te weinig balans door de bitterheid. Geproefd
bij Michiel Wigman op de Whisky Fair 2005. Thuis een klein
monstertje opnieuw geproefd. De bitterheid valt nu wel mee, maar de
plakkerige afdronk niet. Jammer, want de fruitige, ziltige, belegen
smaken zijn erg mooi. |
|
Springbank
12 y, 100° proof, 57 % |
89 |
zeer
bijzonder ! Opnieuw getest bij Savelberg 2002 : veel sherry, beetje
spirity, iets scherp/stroef. Zoet,
heel weinig kokos. Belegen polished hout. Je geeft hem meer
dan 12y. Licht rokerig. Afdronk wordt droog, erg lang en mooi.
Overall puntje er af. |
|
Springbank,
Chieftain's Overmars, 29y, 1974-2003, cask 1778, Bourbonwood
Hogshead, 192 bottles, 51.2% |
88 |
Apart
label van Overmars maakt hem nog niet beter dan de mooie 30y sherry
versie. Neus gewoon zilt, mooi belegen Bourbon, beetje Peerless
achtig qua jeugdigheid, zoet, licht zurig, hele mooie droge rokerige
afdronk, vanille |
|
Springbank,
from No.3 Bond, Cadenhead's whisky shop London, bottled 3/03, 57 %. |
88 |
Andre's
fles van Bond no.3 overtuigt minder dan de Campbeltown fles.
Scherper, minder kokos (lichtere kleur ook) |
|
Springbank
12y, December 1991 - February 2004, Hogshead barrel, 5986 bottles,
58.5 %, Bourbon Wood, wood expersions series. |
87 |
De
whisky die we in 2003 als 11-jarige uit het vat gedronken hadden is
er niet slechter op geworden ! Eindelijk weer een goede Springbank
anno 2004 ! Neus graan, kruidig, vanille, fruitig, vanillepudding,
zilt, maar ook wat vernis. Smaak : stevig zilt !! Vanille, stevig
vers hout, graan, pils,
clean, mooie nectar. Totaal geen behoefte om deze CS te verdunnen.
Geproefd na de Glen Grant van Kruger komt ie heel oily,
hydrocarbon-achtig over. Ik heb toch duidelijk het idee dat deze wis
na een jaar achteruit is gegaan, startte op 89 punten. |
|
Springbank
100 proof, 10y, 57 %, 2004 DB |
87 |
Mooie
fruitige neus vol heerlijk vanille. Gedronken in de Loch Fyne shop
2004. Hernieuwde kennismaking bij Nico 2004. Mooie ziltige neus, dit
lijkt toch wat sherry te hebben, mooie balans van zoete sherry en
Bourbon, met lichte droogheid / hint van bitterheid. Mellow door de
sherry. Neus droger en frisser met water. perzik, hint van teer.
Complex voor een 10 y ! Mooi gelaagd. Ook afdronk uitstekend, mooi
droog hout, vanille, fruit. |
|
Springbank,
McIntyre's, 1991, 60.3 % |
87 |
Nico's
fles bij Erik 2005. Neus vrij droog, oily, ziltig, licht medicinaal
! De smaak is…. heftig ! Zilt, zoet graan, lijkt tussen een
normale Springbank en Longrow in te zitten, rokerig, mooi parfum.
Met water extra rook en zilt, extra heesters bloesem, weer
medicinaal, naast droge rook ook zoetheid. Het blijft ook met water
enorm krachtig ! |
|
Springbank,
1999, 2006, cask 108, 59.2 % (Werner Hertwig cask) |
86 |
Heel
intens, sherry, granige zoetheid, oily, licht bittertje, opvallend
plantaardig (komkommer ?). Boeiende spanningsboog doordat de sherry
nog niet echt geintegreerd is met de jonge Springbank. |
nieuw |
Springbank
15y, 2002 distillery issue |
86 |
Op
de eerste dag dat ie in de shop lag getest bij Loch Fyne in Inverary
31-5-02. Een geheide aankoop die fors tegenviel. Zeer briny, sherry
aanwezig maar niet intens. Vanille, geen kokos, afdronk plakkerig
droog. cv niveau. |
|
Springbank
12y, 43%, zwart kruikje |
86 |
Geproefd
bij Michiel 2003. Zilt ! Een soort frisse Longrow met veel minder
turf. Planten, vanille. Smaak ietsje dennennaalden. Mooie aparte
smaak. |
|
Springbank
cv, 46%, gold cap |
86 |
Lichter
in kleur dan de white cap. Oily, salty, kokos, bourbon, 46 % prima,
2e fles vrijwel geen kokos, wel ziltig fris en belegen graan, hooi,
oily, afdronk tintelent en droog. Nummer 2 op de CTBC proefavond. |
|
Springbank
15y, 46 %, issued eind jaren 90 |
86 |
Geur
belegen malt, gedroogd fruit (abricoos, appel), oily, frisse tonen,
complex. Sherry in Glenfarclas 17y stijl, zacht, zilt. Afdronk niet
indrukwekkend. Opnieuw geproefd op de 2003 Springbank proeverij,
viel eigenlijk toch weer tegen (85 punten). Betere neus dan de 175y
Anniversary. Mooie ziltigheid in de vrij elegante neus, mooi
belegen, hout, droog door lichte rook. Smaak beetje fruitig
(gedroogd fruit), prikkelend en wat plakkerig in de afdronk, ook
ietsje teer in de afdronk. |
|
Springbank,
Bourbon wood cask sample, 11y, 56 % |
86 |
Verrassende
Springbank op de 2003 proeverij bij Overmars. Geur honing, warme
custard pudding, geen sterke alcohol, vanille, geen rook. Smaak als
geur met wat teer, geen zilt, vrij droog hout, mooie nectar, geen
water nodig. Ietsje prettig teer in afdronk |
|
Springbank
12y, Rum wood, 89-2002, 54.6 %, 1 of 5700 bottles |
86 |
Heerlijke
enorme geur, mout, zoete geur van rietsuiker, belegen, licht rook,
hoeft niet verdund, smaak voegt zilt toe. Heel mooi hout, kruidig,
vanille, vrij droge maar prettige afdronk. Gescoord in de Burnside
Bar in Campbeltown. 2003 bij Jos : opnieuw geproefd en dit keer geen
89 punten. Neus zoet, alcohol. Smaak ziltig, niet zo'n mooie
houtsmaak. |
|
Springbank
12 y, 46 % (Bourbon wood), DB |
85 |
minder
oily dan cv, meer vanille/malt, 46 % iets te veel |
|
Springbank
175y Anniversary, 12y, 46 % |
85 |
60/40
Bourbon/sherry. 4e op de Springbank proeverij 2003. Flink ziltig in
de neus, maltig, licht rook. Ook smaak erg ziltig, mooi licht rook,
mout. Aardige belegenheid, kelder lucht. Met water meer vanille,
vermolmd hout in de afdronk |
|
Springbank
Portwood 13y, 54.2%, wood finish series, 3 jaar Portwood |
84 |
Springbank
proeverij Overmars 2003. Mooie typische oranje Portwood kleur. Erg
ziltige neus, rokerig. Ook smaak zilt, veel port smaak, vanile.
Droge plakkerige afdronk met rook. Geen goede balans. Gekke reis van
ziltige neus, zoete smaak en droge afdronk |
|
Springbank,
Milroy, 30y, 50 % |
84 |
Zwager
van Michiel draagt een misser bij op de 2003 orgie ! Hout, zilt,
scherp. Helaas ! Milroys lijken te vermijden. |
|
Springbank
12y, sherry wood, contains malts of 12y-30y |
84 |
Blind
geproefd bij Andre 11-03 en een fikse tegenvaller ! Neus rokerig,
oliesmeer, vet. Smaak : leer, vrij gesaust, hout, sherry. Te veel
hout in de droge afdronk. Herkansing als after dinner zeer
noodzakelijk !. |
|
Springbank,
1989, 13y, sample from cask Andre Bos, cask 145 |
82 |
Neus
: stro, belegen graan, hint van rook, bloemig. Smaak : stevig
alcohol, stro, oily, graan, wordt steeds houteriger en kruidiger.
Blind geproefd bij Andre 2005. |
|
Springbank
18y, oak casks, 43%, The ultimate smsw coll. |
82 |
Geur
frisse malt met flink parfum, zilt. Smaak zeer geprononcerd zout,
weinig turf. Afdronk droog, rook en wel vrij veel turf. Staat wel
ver van die fantastische 21y af ! |
|
Springbank
11y, 1989-2000, The ultimate smsw coll. |
81 |
Zilt,
licht van kleur, geen kokos/sherry, houtachtige afdronk |
|
Springbank
10y, 46 %, second version, bigger share of sherry in mix with
Bourbon |
78 |
Neus
niet erg verfijnd, smaak vrij zoet, licht toffee, meer sherry dan in
de eerste versie, boter, vrij scherpe afdronk, beetje Old Pulteney
achtig |
|
Springbank
1989, 11y, 46 %, Signatory Unchillfiltered, oak cask |
76 |
Blind
geproefd bij Andre 2003 en weer een flinke klap voor Springbank.
Licht van kleur, fruitig, peer, zuurtjes, omdat zo licht beetje
spirity, licht kruidig / planten, lijmig. Smaak prikkelend, licht
zoet en zuur, afdronk droog, met wat turf. Weer geproefd bij van
Wees 2003, het blijft erg teleurstellend, vrij scherp, erg eikig,
hele droge niet prettige afdronk. |
|
Springbank
10y, first edition |
76 |
Voller
dan 11y van The Ultimate, iets sherry en creamy, niet echt top.
herkansing op whisky festival, viel toch weer mee. Mout, zilt,
vanille. Grote schrik bij Andre 2003 : blind geproefd en 72 punten !
Geur maltig boterig, verder niet veel. Spirity, creamy, caramel,
goedkopig. Verificatie gewenst. Door de Andre ervaring gedaald van
82 naar 79 punten. Opnieuw geproefd bij van Wees 2003, dit keer de
nieuwere wat donkerder versie : veel creamier dan de
Un-chillfiltered, toffee, teleurstellend. Oude versie opnieuw
geproefd bij de Lindenhof 2003 : uitermate teleurstellend, eigenlijk
gewoon niet lekker, scherp. |
|
Springbank,
Signatory "Stills of Scotland", 1997, botled 11-02, 5y, 45
% |
76 |
Erg
bleek, Ziltig maar niet fris, onaf spirit karakter, oily, smaak :
stevige zoetheid, vanille, jong, beetje dropwater, turf, pittig,
graan, frisse smaak, appetizer, mooi teer in nasmaak. Complex voor
z'n leeftijd |
|
St
Magdalene, 1966 - 1995, G&M Connoisseurs Choice (old map label),
40 % |
93 |
Hoogtepunt
van het straatje Magdalenes dat Boss bij Jos in 2006 neerzette, en
hoogst scorende Lowland in de lijst. De neus is veel intenser dan de
65-90 Magdalene, absoluut niet het dunne van de 65-90. Intens
fruitig, fluwelig perzik. Fraai vervlochten eikenhout, verwarmend en
zeer relaxed, Hansaplast. Smaak : weer zo veel intenser dan van de
65-90. Zacht, vol van smaak, subtiele kruidigheid (licht laurier,
foelie, nootmuskaat) en assigheid, perzik aanwezig maar minder
dominant dan in de neus, zoethout, Hansaplast. Hout blijft
ondersteunend, ook in de licht assige afdronk. |
nieuw |
St
Magdalene, G&M Connoisseurs Choice, 18y, 1964, 40 % (old brown
label) |
92 |
Zeer
fraaie sherry neus, rozijnen, bosbessen, rook, assig, hout a la
oma's kast, tabak, boter. Mooie volle smaak, assig, superzacht,
fluwelig. Smaken zijn enorm vervlochten, fruitigheid verweven in de
rest, hint van kruidnagel, tabak, Buisman. Meest assige Magdalene.
Straatje ingezet bij Jos door Boss 2006. |
nieuw |
St
Magdalene, 1966 - 1996, G&M Connoisseurs Choice (old map label),
40 % |
91 |
Neus
iets minder intens fruitig dan van de 66-95, wat introverter, iets
assiger, iets minder perzik. Limoen, waxy, wat droger dan de 66-95.
Licht kartonnen doos. Smaak : kartonnen doos, mooie kruidigheid,
assig, op het eind van de smaak peperiger dan de 66-95, wat minder
nootmuskaat, perzik, creme brulee, vanille, waxy, complex. In de
smaak speelt hout, ook na 30y, slechts een kleine rol. Afdronk heeft
assigheid en droog hout, licht rubber. Hele mooie balans van
assigheid, droogheid en fruit. erg rijk. Magdalene straatje van Boss
bij Jos 2006. |
nieuw |
Linlithgow,
30y, 73-2004, Diageo, 59.6 % |
91 |
Fraai
fruitig, visceus. Smaak enorm krachtig, fruitig, perzik, vanille,
mooi eik, mooie bitterheid in balans met het fruit, lekker als CS.
Intens ! Whiskyfestival Leiden 2005 |
|
St
Magdalane, Cadenhead, 1975, 23y, 41.5 % |
89 |
De
winnaar op de 2004 St Magdalene proeverij, nipt voor de 16y G&M.
Neus mooi zoet, minder bitter dan de Connoiseurs Choice, maar toch
nog voldoende voor een hele mooie balans met de zoetheid, as
(steenkolen gestookt ?). Smaak enorm fruitig ! Heel zacht, heel
subtiel, wel iets minder complex dan de G&M. Enorm zacht, fruit,
abricoos, lichte vanille touch. Heel mooi licht bittertje in de
afdronk |
|
St
Magdalene, 1981-1997, 40%, Connoiseurs Choice |
88 |
Onbegrijpelijke
score van Jackson (67). Uitstekende start bij Andre 2001 : Subtiel
zoet, fruitig, verse abricoos ?, heel licht gras, uitermate zacht
van neus en dronk, mout. Afdronk saai. Overall heerlijk zacht maar
een beetje kaal. Opnieuw gepreofd bij Boss als 1e in de St Magdalene
proeverij en flink opgewaardeerd. Deze whisky is toch wel geweldig
elegant en in balans. Neus al heel mooi belegen, perfecte balans van
mooi fruit (abricoos) en bittertje (gras ?). Smaak : enorm elegant,
zacht. Afdronk mooi vanille, subtiel hout, mooi fruit. Is het hele
lichte zwaveligheid die mij weerhoudt van meer punten ? Geweldig hoe
St Magdalene in kwaliteit toeneemt met leeftijd ! |
|
St
Magdalene, Rare Malts, 1970, 58.1 %, 23y |
88 |
Bijdrage
van Andre Bos (uiteraard) op de 2003 orgie. Mooi subtiel, hout,
licht bittere toon, heel mooi gebalanceerd, subtiel, zacht, kruidig.
Volgens Marc Segers agressief onder de tong, maar ja, dat is iedere
Rare Malt. Opnieuw geproefd op de 2004 St Magdalene proeverij en
punten bevestigd. Zachtheid en subtiliteit in CS, heerlijk licht
bittertje. Smaak: zalig als CS, fruitig, mooi hout, subtiel kruidig,
licht turf ? |
|
St
Magdalene, 1965, 25y, G&M Connoisseurs Choice (old map label),
40% |
88 |
Een
hele mooie Magdalene op de 2004 Magdalene proeverij. Neus heerlijk
belegen, subtiel, fruitig, mooi hout. Smaak ook weer zo subtiel,
vanille, heel mooi in balans, heel licht bittertje, as ?, lichter
dan de 16y G&M, beetje dun. Opnieuw geproefd bij Jos 2006 : neus
is superzacht, gembersiroop, licht assig. Smaak : prachtig
bittertje, fluwelig, abricoos, licht eikenhout, zeer subtiel, op 40
% net op het randje van dun. Punten bevestigd. |
|
St
Magdalene, 1979-1998, 19y, 63.8 %, Rare Malts |
88 |
Neus
zoet en droog tegelijk, heel elegant, complex, licht boenwas, malt,
vanille, mooi fruitig, subtiel zoet, eikenhout. Fraaie zoetheid maar
ook rook, erg fruitig, perzik, citrus, vanille, kruidig, marmelade,
iets zuur, in balans met zoetheid, zoethout. Bitterheid fascineert.
Met water komt er veel meer kruidigheid los, hooi. Fraai verweven
smaken. Zalige whisky, heerlijk complex. |
|
Linlithgow,
Signatory dumpy bottle, 1975-2001, 26y, 51.5 %, cask no 9613/36 |
88 |
Laatste
op de 2004 Magdalene proeverij en een hele lekkere. Neus
karakteristiek Magdalene, mooi hout, fruitig, mooi licht bittertje,
weer een mooie balans van fruit en bitter. Smaak als CS ok. Beetje
prikkelend, licht plantenkarakter, mooie houtsmaak, licht thee.
Afdronk blijft ook prikkelend, mooie vanille in de smaak. Opnieuw
geproefd op de Ben Nevis proeverij 2005 : krachtig, mooi vanille,
biscuit, graan. Krachtige smaak van Bourbonvat. 87/88 punten. |
|
St
Magdalene 24y, 41.6 %, Cadenhead Lowland |
87 |
2e
aperitief bij Nico feb 2002. Geur: parfum vol esters, vanille, licht
zoet, gebalanceerd door belegenheid, honing, heide. Glengoyne 21y
associatie. Smaak veel vanille, zacht. Droge afdronk vol vanille,
mooie kruidigheid. |
|
St
Magdalene 23y, Cadenhead's Bond Reserve, 1975, October 1999, 42.1 %,
Bourbon Hogshead. |
87 |
Neus
belegen mout, fruitig (mango banaan?), hint van kruiden, honing,
heide. Smooth, vanille. Bij Nico blind geproefd 12-03 en kreeg
slechts 82/83 punten. Mooie balans van bitter en zoet viel op,
verder de lichte rook en zoetige belegen geur. Niet verlaagd in
punten omdat deze whisky toch wel erg complex is en je er helemaal
klaar voor moet zijn. |
|
St
Magdalene, G&M, 40%, 1981-1999, Connoisseurs Choice |
86 |
Sherry
geur, zacht, belegen, zeer mild, 83 punten. 2e in rij op de 2004 St
Magdalene proeverij en flink in punten gestegen. Droger in de neus
dan de 16y. Fruit wat verdrongen in de neus, minder perzik, meer
hout. Smaak : minder fruit dan de 16y, veel meer vanille. Elegante
combinatie van lichte bitterheid, hout, mout en vanille. Blijft heel
zacht. Afdronk : veel hout, elegantie en vanille. |
|
St
Magdalene, G&M, Centenary reserve, 1980-1995, 40 % |
84 |
Andre
Bos' bijdrage bij Andre 2003 : neus erg grassig, droog, fruitig
(cider?), zacht, ziltig, smooth, ietsje rook. Smaak ook droog, licht
kruidig. In afdronk komt verrassend genoeg zoetigheid door. fenol in
afdronk. Genietwhisky met veel ontwikkeling. |
|
Linlithgow,
1982-2002, 20y, 43%, Mackillop's Choice Single Cask, cask no. 1342 |
84 |
Neus
fruitig, licht polished oak, belegen malt, lichte kruidigheid,
vanille, custard, perzik en citroen. Smaak idem met wat hooi en
thee, Glen Mohr met fruit asociatie. Afdronk vol hout en zelfs
belegen Goudse kaas. Ook in afdronk plezierige fruitigheid, maar
later iets te veel droog eiken. Overall heel plezierige whisky. In
herinnering St Magdalene van G&M iets smoother, deze is wat
prikkelend. Op de 2004 St Magdalene proeverij de bevestiging :
minder elegant dan de prachtige 16y Connoisseurs Choice, wat grof. |
|
St
Magdalene, June 78 - Dec 2002, 24y, 50 %, Dougla Laing Old Malt Cask |
82 |
Een
zeer opvallende donkere kleur voor een St Magdalene. Geur : veel
zwavel, kruidig, heftig heesters, onder de droge deken sherry
zoetheid, hout, abricoos, honing. De smaak komt veel zoeter binnen
dan de neus, sherry, zwavel nog zeker aanwezig, heesters, donker
hout, marmelade, vrij scherp ook. De afdronk is wat droog bitter en
prikkelend. Een mindere Magdalene op de Ben Nevis avond 9-2005. |
|
Linlithgow
(St. Magdalene), Signatory Silent Stills series, 1975, 22y, 51.7 % |
81 |
4e
in rij op de 2004 St Magdalene proeverij. Vrij spirity, maltiger dan
de voorgaande Magdalenes (Connoisseurs Choice en MacKillop), minder
fruit, minder bitter in de neus, geslotener, ietsje turf ?, vrij
zoet. Smaak zoet, mist een beetje de prachtige balans van biter
/zoet. Met water scherper ! Mist elegantie, wat ruw |
|
Linlithgow
(St. Magdalene), 1982, 56.3 %, Scott's selection natural cask
strength |
78 |
Geur
mout, elegant, cask strength versie heeft weinig zin. Vanille in te
droge afdronk, verdunnen verbetert smaak. Bleek op Whiskyfestival
2001 prima combinatie met broodje kaas. Is uiteraard de prijs (176
gulden) absoluut niet waard. |
|
St
Magdalene, SMWS, cask no. 49.3, November 79- August 1991, 63 %, 11y |
77 |
Uit
de toon vallende Magdalene op de 2004 proeverij. Geur spirit
karakter, planten. Smaak noten en lijm, spirit karakter, als CS
veels te scherp, meer Bruichladdich dan St Magdalene. Verdund : ook
weer lijm. Afdronk : bittertje. Met water komt bitterheid steeds
meer los. |
|
Linlithgow,
Cadenhead, 150th anniversary bottling, December 1982, March 1992,
9y, oak cask, 62.6 % |
76 |
7e
in rij de 2004 St Magdalene proeverij. De jongste, toont nog eens
aan hoe Magdalene verbetert met leeftijd ! Neus jong, malt, thee,
vanille. Smaak : weer de Solutie die de 11y Cadenhead 1982 ook
heeft. Smaak aan de brute kant, met water iets subtieler. Een zeer
zeldzame fles, maar toch echt een van de mindere Magdalenes. |
|
St
Magdalene, Cadenhead, 1982, 11y, 62.0 % |
75 |
6e
op rij in de 2004 St Magdalene proeverij en een van de minsten.
Magdalene groeit toch wel enorm met leeftijd ! Jong in de neus, veel
malt, mild hout. Smaak : intens ! Zoet maar niet het uitgesproken
fruitige (abricoos) van de oudere Magdalenes. Dit gaat iets richting
banaan. Met water komt er meer geur los, ook bitterheid in geur en
smaak, helaas wordt ie dan ook scherper. Hooi. Meer normaal Lowland
karakter dan de oudere Magdalenes. Solutie en een beetje thee. |
|
Strathclyde
Single Grain Scotch Whisky, 30Y, 64.8%, 1973-2004, Duncan Taylor |
80 |
Na
de geweldige Port Dundas op de postzegelavond met Nico 2005 een wat
herkenbaardere neus. Stevige alcohol in de neus en stevige
kruidigheid, beetje boenwas, abricoos. Dit vraagt om verdunnen ! Met
water veel zachter en eleganter, boterig. Een grote verbetering maar
vrij arm. De smaak heeft zoete mais, wat droge kruidigheid, perzik,
banaan, Brabants roggebrood, wat eendimensionaal toch, plakkerig.
Een tweede glas heeft initieel erg veel lijm in de neus. Fruitig,
zoete nectar, belegen hout, gember, sterke zoete mais smaak, pear
drops. |
|
Strathisla,
1955, 70°proof, G&M, 26 3/4oz,
ca. 35 jaar oud, steenkolen gestookt |
94 |
Prachtig
belegen sherry smaak ! Kruising tussen Macallan 18y en Glenfarclas
25y. Zacht en rijk van smaak. 't wonder van van Wees |
|
Strathisla,
1976, aged in oak casks for 27 y, no. 255 of 600, 46 %, Murray
McDavid Mission, American Bourbon, selection number two. |
89 |
4e
in de Jim McEwan masterclass 2004. Smaak heerlijk zacht, full body :
legs vallen totaal niet ! Zeer visceus. Volgens McEwan
schoolvoorbeeld Speyside. Met water geen verbetering: extra
pijnboomfrisheid, wordt droger. Zeer fruitig. Honing, heerlijk eik,
passievrucht, zalige belegenheid, fraaie balans van zoetheid en
droogheid. Zalige velvety afdronk vol droog fruit. Na bijna
anderhalf jaar weer geproefd als voorbereiding op de GSTLO proeverij
: wat direct opvalt is dat ik in 2004 de eucalypthus (toen
omschreven als pijnboom) in geur en smaak behoorlijk onderschat heb.
Eucalypthus is stevig aanwezig. Verder heeft de geur een hint van
lijm, fruit, honing, belegen eik. Gedegradeerd van 92 naar 89
punten. |
|
Strathisla
1958, 40 %, Gordon & MacPhail |
89 |
Een
heerlijke geur vol kersen, zo veel mooier en subtieler dan de 30y,
sublieme neus. Smaak : fruitig maar ook erg veel hout, kersen, hint
van rook, vanille. Zachter, fruitiger en minder bitter dan de 30y.
Prachtig vanille in de afdronk |
|
Strathisla
Peerless, 35y, 02-1967 / 06-2003, 48.8 %, cask 1326 |
88 |
Een
van de vele Peerless samples op het Pot Still festival 2004. Fraai
belegen zoete sherry neus, fruitig, droge turf. Smaak : vanille,
start stevig bitter maar later komt ook perzikachtige fruitigheid en
vanille. De prima afdronk heeft fraai turf, perzik en vanille. |
|
Strathisla,
Jack Wieber, 34y, 56.3 %, 1969 |
88 |
Neus
: sherry, mooie zachte belegenheid, zweem van rook, subtiel. Smaak :
intens sherry, rook, eik, balans van bitter, zoet, en kruidigheid is
ok. De afdronk is heerlijk, kersen komen boven, eik, vanille, rook,
tropisch fruit. Whiskyfestival Leiden 2005. |
|
Strathisla,
1989-2004, 15y, 59.3 %, SI 15002, Chivas Brothers Cask Strength
Edition, non chill-filtered |
87 |
Mooie
fruitige visceuse neus, doet denken aan de 1976 Murray McDavid
versie. Smaak onverdund : shortbread, gember, heel fruitig. Met
water wordt ie veel droger, heesters, prachtig kruidig. Banaan in de
heerlijke afdronk. Heel mooi belegen, je zou hem veel ouder geven.
Monstertje Nico 2006 |
|
Strathisla,
34y, 1969, 56.3 %, Jack Wieber Auld Distillers |
87 |
Weer
een Jack Wiebers op de Whisky Fair 2005. Prachtige oude sherry neus,
licht mon cheri, paddestoelen op vermolmd hout, gronderige rozijnen.
De smaak heeft een prachtige kracht, subtiele en toch stevige
kruidigheid, weer de paddestoelen op hout, rozijnen, nectar
zoetheid, rook a la verbrande koffie en Buisman, ziltig. Helaas komt
ook bij deze oude wis droogheid en bitterheid opzetten. Afdronk
heeft gepouilitoerd hout en Buisman. De bitterheid kost toch weer
stevig punten. |
|
Strathisla
Peerless, 35y, 1967, 48.8 % |
85 |
7e
op potstill festival 2003. Neus : mooie rook, fruitig (perzik) en
droog, waxy. Smaak : mild, niet zo dun als die andere Peerless, moet
zeker niet dunner !, belegen fruitigheid en polished wood,
behoorlijk droog en bitter, ietsje rook, licht vanille. Als een
belegen Glenlivet, hout niet overheersend (of toch in de vorm van de
bitterheid ?) |
|
Strathisla
30y, Gordon & MacPhail, 40 % |
85 |
Prachtige
neus, kersen, heerlijk hout en sherry, subtiel. Smaak : veel hout,
mooie zoete sherry, kersen. Prachtige vanille, zoet- en bitterheid
in de afdronk. Neus is voortreffelijk, smaak lijdt toch onder het
hout. Te bitter. Beter in de neus dan de Glen Grant van Kruger, maar
niet in de smaak. Volgende dag punten bevestigd. Zacht, mon cheri,
pruimen, vanille. Marese heeft houtvuur associaties. Hout is er
natuurlijk in overdaad maat het is wel een genietwhisky, relaxing.
Neus is 90 punten. Jammer van de afdronk, je houdt er een hele droge
tong aan over. In de praktijk van alledag blijkt dit een hele
relaxte genietwhiky waarbij de ouderdom nauwelijks stoort. Neigt
naar 86 punten. |
|
Strathisla
1990, 10y, The ultimate smsw coll. |
80 |
Licht
van kleur, zacht, gras, munt, vanille, beetje dun.
Verrassend Lowland karakter voor deze Strathisla. |
|
Strathisla,
30y, 1972 - 2002, sherry, 40 %, bottler not known |
79 |
Fraai
donkere kleur. Neus: zolderlucht, hout, unieke muffigheid, gedroogde
pruimen. Smaak : te veel bitterheid en hout, iets zepig en muntig,
dun, stroef, sinasappelschil. Droge afdronk blijft stevig hangen.
Blind geproefd bij Andre 2005. |
|
Strathisla
1989, 12y, The ultimate smsw coll., 43 %, bourbon barrel |
78 |
Ietsje
zepig en scherp, fris, prettig vanille, leuk aperitief, citroen,
kruiden/heesters. |
|
Strathisla
Aberdeen distillers, 13y, 43 %, 6-11-89 / 11-2003, oak cask |
73 |
Wisfestival
Leiden 2004 : kleur van witte wijn. Wat duffe neus, dunnig, vanille,
fruitig. Smaak : harsig, banaan, bloemig, aarde, droge Martini. Snel
vergeten. |
|
Strathisla
12 y |
72 |
laag
vanwege rozijnensmaak |
|
Strathmill,
Douglas Laing Old Malt Cask, April 1963 - August 2003, 40y, 50%. |
86 |
Bijdrage
van Marc Segers op de Supertasting 2005 en ook deze tweede
kennismaking met Strathmill is zeer boeiend : De neus is kruidig,
hooi, subtiel fruit a la Peerless, subtiel hout, licht vissig ? De
smaak heeft kruidig hooi, vanille, mooi hout, zoetheid met gember,
zilt. Afdronk ook vrij ziltig, vanille. 86/87 |
|
Strathmill
11yo 1992/2004 (59.7%, Cadenhead, bourbon,
84bts) |
83 |
Stevige
cask strength neus, Bourbon hout, licht harsig, graan, peardrops
zoetje. Smaak : onverdund erg heftig ! Veel heesters in het hout,
graan, peardrops. Afdronk : hars en peardrops zakken weg, hout
blijft achter. Met water is de neus een stuk milder, beter en
bloemiger, vanille komt vrij. Met (veel) water is ook de smaak veel
milder en wordt mooi rond, veel graan, harsigheid is weg. Moet
verdund ! Als CS 81 punten, verdund 83 punten. Schatkist 2006. |
nieuw |
Strathmill,
10y, 43 %, Signatory Vintage, "Scottish Wildlife" |
79 |
Mooie
frisse neus, licht elegant parfum, fruitig (licht banaan en
vanille), hout, mooie zoetheid. Smaak : graan, fruit, zuurtjes,
behoorlijk vers hout, beetje lijmig, licht karton. Hele interessante
whisky ! |
|
Strathmore,
North of Scotland distillery, Grain whisky, 32y, 47.2 % |
81 |
Spectaculaire
eerste whisky in de Masterclass van Jim McEwan 2004. Zoete neus van
likeur, smaak van Bourbon, zoet, fruitig, zeer subtiel hout,
absoluut geen overdaad, heerlijk zacht, beetje lijmig, stevig perzik
in de afdronk, enorm fruitig. |
|
Stronachie,
12y, 43 % |
77 |
Twee
maal geproefd op het whiskyfestival Leiden 2004, deze single malt
van een distillery met een "B", vatting van Bourbon en
sherry. Neus heeft zoetheid, kruidigheid, lichte droge rook,
fruitigheid, mandarijn. De tweede keer was de volgende dag in de
Dewar Rattray Masterclass. Belegen neus, niet erg fris,
onuitnodigend. Smaak : mild, maltig, kruidig, lichte rook in de
afdronk, mooie belegenheid, licht peperig. Jammer van de onprettige
neus, de smaak is prima. En toen ...Na de geweldige Dufftown was de
neus uitgesproken ranzig ! Brr. Weer geproefd in de 2005 masterclass
: dufe neus, eik, fruitig, pepertje. |
|
Sullivan's
Cove, 40% (Tasmania) |
66 |
Geur
merkwaardig, dof, olie-achtig, lichte creamyness, ietsje waterig,
droge neus. Wat blijft hangen is mooi rook en caramel. Smaak :
totaal anders ! Erg fruitig, bananen, mild, smooth, caramel, toffee,
veel zoeter dan de neus, blijft beetje waterig. Ietsje rook en Tia
Maria in de afdronk. Bijdrage van Fred in de CTLOA proeverij 2003.
Een hele gekke whisky, veel te beleven in geur, smaak en afdronk.
Opnieuw gedronken met Nico : hopjessmaak, gebeurt weinig in de
afdronk. Geur kost punten. |
|
Suntory
17y, Hibiki, 43 %, Blended |
83 |
Rijp
vol belegen, droog, boenwas, mooi parfum, droog fruitig, licht
rozijnen, subtiel en complex. Smaak zacht, fluwelig, mooi belegen
hout, balans tussen droog en zoetheid, sherry karakter, rook. Veel
turf in afdronk. Punten er af vanwege droogheid. Blended gevoel.
Fraai vanille in afdronk. Hele mooie start, jammer van de droge
blended achtige afdronk. Bij nieuwe fles 2004 valt droogheid mee.
Mooi gebalanceerde whisky. |
|
Suntory
Hibiki, no age statement, Blended |
83 |
14e
op wisfestival, 1e van de Murray tasting.
Blended bevat ook Scottish. Macallan associatie, maar dan met
meer rook. Zoet, flinke impact, veel gedroogd fruit, fluweel, geen
saaie blended ! Geen blended gevoel. Vrij prikkelend, veel vanille
in afdronk |
|
Suntory
Yamazaki, 12y |
82 |
16e
op wisfestival 2002 en derde bij Murray. Geur heel mooi rokerig,
belegen, beetje thee geur, fruitig volgens Murray. Smaak vrij scherp
en snoep-zoetig. 79 punten. Gepromoveerd
naar 82 punten bij verificatie in 2003 : neus polished / was,
mandarijn, smaak : mooi vol, vanille, polished wood, fruitig, nu
niet scherp. Zoetheid heeft Bourbon (snoep) kenmerken, bittertje.
Afdronk turf. Opvallend veel fruit in de afdronk. |
|
Suntory
Royal, no age statement, 43 %, Blended |
82 |
15e
op wisfestival 2002, 2e bij Murray. Bevat Yamazaki en Huchiu.
Aromatischer dan de Hibiki, lichter van neus, vrij elegant, mout en
hout, kruidig. Weer enorme smaak, lijkt wel 46%. Afdronk veel hout,
vanille, toffee. |
|
Suntory
Kabukin, 40 %, Blended |
70 |
17e
op wisfestival 2002, 4e van Murray. Alcoholig, veel graan, fris,
licht zoet a la Iers. |
|
Suntory,
10y, special reserve, 43 %, Blended |
68 |
Geproefd
op Narita airport 2002. Caramel, hout, toffee, ietsje rook. smaak
identiek, weinig ontwikkeling, afgezien van lijm, vrij zacht, korte
afdronk, beetje plakkerig en caramel. Waarom opdrinken ? |
|
Suntory
100% pure malt, no age statement, Blended |
64 |
Neus
ruw, zeer spirity, als een hele slechte blended, licht krenten,
verkeerd aromatisch, eau de Cologne. Smaak veel malt, ruw maar niet
zo ruw als neus doet vermoeden, licht creamy, toffee, vanille in
afdronk. Overall veel malt maar onaf en spirity |
|
The
Cask of Hakushu, 11-89 / 4-2005, European oak, sherry butt, 63 %,
Suntory |
85 |
Bijdrage
van Bert Vuik op de 2005 Supertasting. Stevig sherry en hout,
kruidig. Smaak : hevig hout en sherry ! Veel chocolade. Met water
minder overdaad, zachter, hout wordt wat subtieler, drge rook. Veel
kracht maar niet erg breed. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T V W
Auteursrecht: Huub Donkers
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
jja.vandenputten@chello.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|