| Versiejun2006
 
 
 
 uw keuze
 A
 B
 C
 D
 E
 F
 G
 H
 I
 J
 K
 L
 M
 N
 O
 P
 R
 S
 T
 V
 W
 | 
        
        
          | Proefnotities
            en punten op
            distilleryBron: Huub Donkers
 |  
          | 
              
                | Whisk(e)y
 | Donkers
 score
 | Opmerkingen
 | 
 Update
 |  |  
        
        
        
        
        
          | Baker's,
            7y, 53.5 %, batch no. B-90-001, Bourbon (Jim Beam) | 83 | Een
            zeer plezierige verrasing in het Sheraton hotel in Warschau 2004.
            Geur enorm vanille. Heel soft, mooie volle fruitigheid (abricoos),
            mooi belegen en lekker rye droogheid, elegante boenwas. Smaak :
            stevig alcohol is prima, helaas licht menthol. Mooie volle smaak,
            mouthcoating, opvallende kruidigheid, prettig hout, lichte
            harsigheid. Zeer fruitig in de uitstekende afdronk. Hele plezierige
            Bourbon zonder snoepgoed zoetheid. |  |  
          | Balblair
            21y 1975/1997, 56,5%, Signatory Vintage dumpy bottle, D 26/11/’75
            - B 18/09/’97 cask #7275, 655bts | 83 | Bleke
            kleur van witte wijn. Neus : graan, prikkelend, opvallend veel rook,
            enorm fris voor een 21y old. Smaak : start oily, droog, prikkelend,
            turf, dennenachtig plantenkarakter, fruitig. Hij ontwikkelt zich
            verrassend met water : minder droog, meer graanzoetheid. Afdronk
            (onverdund) : droog, vers hout, turf en rook, Granny Smith.
            Schatkist 2006. |  |  
          | Balblair
            Elements (8y), 40 % distillery bottling | 76 | Flink
            restant van het whiskyfestival 2004 mee naar huis genomen om nog
            eens rustig te proeven. Neus licht rook, graan, hooi, komkommer.
            Smaak : jeugdig, karton, zoet graan, licht rokerig en ziltig, hint
            van fruitigheid en lichte bitterheid. In de afdronk licht bitter
            fruit, inderdaad plum-skin dryness (scherpe van Micheal jackson !).
            Behoorlijk boeiende whisky |  |  
          | Balblair
            16y, 40 % | 73 | Neus
            vurenhout "Praxis", licht parfum, malt. Smaak maltig,
            prikkelend en waterig, kruidig, licht zilt. Vervelend droge afdronk.
            Overall mooie neus, verder teleurstellend. |  |  
          | The
            Bailie Nicol Jarvie, 40 %, Blended | 77 | Lichte
            frisse neus, laag intens, plezierige lichte Speyside smaak, ietsje
            prikkelend. Afdronk veel langer en beter dan die van de Speyburn
            10y. Overall licht, niet indrukwekkend, maar weinig mis mee. Opnieuw
            geproefd, blind, bij Gert 2004 en gestegen in punten van 74 naar 77.
            Milde geur a la Tamnavulin, net wat rook, ietsje hout. Smaak graan,
            hout, licht Eau de Cologne, fruitig (sinasappel). Afdronk iets droog
            en plakkerig, droog gehemelte ! |  |  
          | Ballentine's
            Pure Malt, 12y, 40% | 75 | Neus
            is wat vlak, zacht, fruitig (pruimen, gedroogde abricoos), thee,
            licht rook. De smaak is afgerond, zacht, minder dun dan de geur
            voorspelt. Qua karakter is de smaak vergelijkbaar met de neus, met
            de toevoeging van lichte kruidigheid en urine. Het blijft allemaal
            nogal vlakjes. W.E. Wageningen april 2006. |  |  
          | Ballentine's
            12y special release, 43 %, Blended | 71 | Rijke
            geur vol warm fruit en vanille, belegen, hout, graan. Smaak vrij
            zacht , wat dun, enige elegantie, onbijzonder, wat caramel, graan,
            hint van turf. In droge wat plakkerige afdronk veel eikenhout |  |  
          | Ballentine's,
            Blended | 63 | "Leeg", 
            mout, fris, licht eau de cologne, eendimensionaal, iets hout,
            niet scherp, smaak vrij droog, iets thee. Turf, sherry en zee
            ontbreken volledig, Afdronk : plakkerig, droog, hout, vieze droge
            aanslag op de tanden, enige elegantie, waste of time |  |  
          | Balmenach,
            27y, 1973, Highland Selection (OB), 46%, bottle no. 1981/2150
            (sample) and bottle no. 0733/2150 (bottle) | 89 | Neus
            sinasappelschil, mooi belegen, visceus, hout, vanille, mout,
            grassig, hooi. Smaak : mooi visceus zoals de neus al voorspelde,
            assig, fruitig, mout en mooi hout, amandel. Mooie balans van fruit
            en droogheid, kruidig. Met water wordt ie rustiger, zachter.
            Fluwelig en complex. |  |  
          | Balmenach
            28y, distilled 1972, 46 %, Highland Selection | 87 | 6e
            in de Lochranza reeks. Zware neus vol fruit, vijgen, belegen, veel
            hout. Vrij zacht en met 46 % ook krachtig, fluweel, moutig, sherried
            ?, kruidig, beetje abricoos, krenten en pruimen. Zoet genieten,
            droge belegen afdronk. |  |  
          | Balmenach,
            11y, 1990-2001, cask. no. 507, 59.7 %, Adelphi | 85 | Aankoop
            wisfestival 2002, Veel rook. Smaak vol zoet parfum, parfum sterft
            door verdunnen met water. In 2006 eigen fles geopend en helaas
            puntje er af : de neus is prachtig fruitig, bloemig, perzik,
            vanille, banaan. De smaak is enorm stevig, start zoet en wordt
            langzaam droger, rook, houtskool, graan, erg viscues, fruitig, hout,
            maar ook behoorlijk scherp ! De afdronk heeft veel hout, is licht
            bitter, vanille, licht plakkerig. Ook na veel water 
            drinken blijft het hout enorm hangen. |  |  
          | Balmenach,
            Chieftains, 13y, sherry finish, cask 90541, 882 bottles, 43 %,
            September 1990 - May 2004. | 84 | Mooie
            neus met sherry, erg fruitig, lekker intens. Smaak : erg fruitig,
            abricoos en mandarijn, hint van krenten, kruidig hout, hint van
            rook. De afdronk heeft licht rook, fruit. W.E. Wageningen april 2006 |  |  
          | Balmenach
            1979-1996, Scott's selection natural cask strength, 62.4 % | 84 | Prima
            Scott's. Nectar, hazelnoten, veel vanille. Overleefde oktober 2002
            de Ardbeg 78 CC prima. |  |  
          | Balmenach-Glenlivet,14y,1989/2003,
            53.2%, Cadenhead, bourbon, 300bts | 83 | De
            neus komt nog erg jong over, fris, spirit licht aanwezig, veel
            Lowland karakter, citrus. Ook de smaak start met een hint van spirit
            en wordt dan helemaal Lowland, prikkelend, citrus, graan, lekker
            fris, stro. De afdronk is op zich ok, maar niet opvallend. Schatkist
            2006, 83/84 punten. |  |  
          | Inverarity
            Ancestral, 14y, 40 % (Balmenach) | 79 | Geproefd
            in de Loch Fyne shop 2004. Fruitig, vanille, erg fris, hout. Na de
            Decadence wat straf, ietsje harsig, beetje lijmig en plakkerig |  |  
          | Balmenach,
            10y, 43 %, Signatory Vintage, "Scottish Wildlife" | 78 | Behoorlijk
            parfum, Speyside, malty, licht rook, meer bloemen dan fruit. Smaak
            veel hout, vrij ruw, kruidig. Start zoet, wordt snel droger waardoor
            de rook doorkomt, gember. Mooie combinatie van zoet en droog, nog
            niet helemaal af, wel veel te beleven. |  |  
          | Balvenie
            1973 Vintage Cask, 49.7 %, 30y, 21-5-73 / 28-4-04 | 95 | 94
            of 95 punten ? Nog een keer proeven zal er wel niet snel van komen
            met > 500 euro de fles. Heerlijke neus vol fruitigheid, licht
            sirupy, relaxing, hele lichte kruidigheid, heide en honing. Smaak :
            zalige zoetheid, honing, meloen, hint van citrus, mooi
            geconcentreerde smaak, lekkere nectar, zeer elegant, heerlijk
            fruitige balans, een hint van gras. Fluwelen afdronk vol honing,
            geen seconde onprettig hout, nooit droog. Een Super-Speyside op het
            whiskyfestival Leiden 2004. |  |  
          | Balvenie
            Port Wood, 21y, 40% | 90 | Mooie
            zoete neus, belegen passievrucht, smooth, licht rook. Smaak enorm
            zacht, belegen fruit, toffee, winey, licht creamy, hout, wordt
            langzaam droger maar niet te. Enorm lange afdronk. Overheerlijke
            afdronk vol druivige zoetigheid en vanille. |  |  
          | Balvenie
            Single Barrel, 25Y, 58%, Distilled 12-11-1974, Bottled 14-11-2002
            from cask no. 1522.1 | 88 | Klein
            flesje van Nico gevonden in whiskyshop Dufftown mei 2005. De
            veelbelovende neus roept associaties op met de geweldige 1973 :
            heerlijk zoete, belegen en superfruitige geur. Honing, malt,
            vanille, appel, lavendel, zuurtjes, perzik, citrus, licht en niet
            storend pepermunt. Smaak is ook geweldig! Heerlijk fris en fruitig
            voor een 25y oude whisky. Zacht en zoet gecombineerd met een vleugje
            bitter. Rijk en complex. Honing, vanille, mandarijn, perzik, malt en
            eikenhout. Lange en zoete afdronk. Heel relaxed en subtiel na het
            geweld van de voorafgaande single grains op de postzegelavond met
            Nico. De lichte bitterheid is niet geintegreerd in de smaak en maakt
            deze whisky net off balance. |  |  
          | Balvenie
            Port Wood 1991, 13y, 40% | 87 | De
            neus heeft een mooie zoete zweem van Port wood, maar goed gedoseerd,
            erg fruitig, mooi graan nog herkenbaar, honing. Smaak : subtiel
            zoet, zeer fruitig, abricoos, perzik, honing, vanille, herlijk
            zacht. De afdronk blijft mooi fruitig en zacht, en wordt langzaam
            iets droger. Geen last van harsigheid zoals bij de 1989. W.E.
            Wageningen april 2006. |  |  
          | Balvenie
            Double Wood, 43 % | 86 | after
            dinner, verrassend veel rook in afdronk. Blind geproefd bij Gert
            2003, en viel een beetje van zijn voetstuk. Smooth, zoet, heesters,
            kruidig. Veel meer kruiden dan in herinnering. |  |  
          | Balvenie
            Single Barrel, 15y, 47.8 %, 10-1-90 / 18-2-05, cask 288. | 84 | Mooie
            neus, zoet graan, honing, heide, vanille. Smaak : heerlijk honing,
            mooie alcohol sterkte, eikenhout, vanille, kruidigheid wordt gestaag
            dominanter en gaat iets richting lijm en hars. W.E. Wageningen april
            2006. |  |  
          | Balvenie
            Single barrel 25y, 74-99, 46.9 %, Bourbon barrel | 84 | Blind
            geproefd bij Gert 2003. Fascinerende whisky. Rook, vrij fris (zeker
            voor een 25y !), droog. Smaak kruidig, heesters, tintelend, beetje
            medicinaal, ziltig, rozemarijn, munt, zeer (te) droge afdronk,
            vanille. Barst van de smaak. |  |  
          | Balvenie
            Port Wood 1989, 40 %, bottled end of 2003, early 2004. | 84 | Licht
            oranje van kleur zoals verwacht. Zachte neus, zoet, licht banaan
            valt vooral op. Smaak subtiel kruidig, vanille. Onder de subtiele
            Port zoetheid zit een wat ruwe heesterachtige houterigheid, bijna
            wat harsig. Jammer van de chewy afdronk, kost punten ! |  |  
          | Balvenie
            1971 Vintage Cask, 46.9 %, distilled 29-6-71, bottled 11-5-2005,
            cask 8921, 1 of 189 bottles | 84 | De
            Vintage 1973 was zo geweldig, en deze komt niet eens close ! De neus
            is heerlijk mellow, fruitig, maar mist de sensatie van de 1973. De
            smaak heeft niet de mooie balans van de 1973, bitterheid valt uit de
            toon. De afdronk heeft fruit, vanille, licht rook. Whiskyfestival
            Leiden 2005 |  |  
          | Balvenie
            Single Barrel 15y 50.4 % | 84 | herkansing
            : sterk prettig fris parfum/kruidig, elegante, licht stijl maar fors
            door de 50 %, veel mout, vanille, afdronk droog, eik en kruidig,
            iets te veel hout nasmaak. Veel beter dan 1e poging : 70 punten |  |  
          | Balvenie
            Founders Reserve, 43 % | 83 | honing,
            geur ook sinaasappel, ook afdronk heeft iets bitters van citrus. In
            2003 blind geproefd bij Gert : viel niet mee, 2 punten er af. Vooral
            de kruidigheid en toffee van de Balvenie's viel op. |  |  
          | Balvenie
            Islay Cask, 17y, 43 %. | 82 | 3e
            in de Lochranza reeks : eigenlijk een belachelijke whisky maar valt
            toch mee. Belegen neus, maltige zoete Balvenie met erg veel kruiden.
            Slechts lichte turf toets. Droge maar toch wel plezierige afdronk.
            Het blijft een Speyside, met iets extra. |  |  
          | Banff
            Silver Seal 24y, 50 %, Dec 77 - Jan 2002. | 89 | De
            neus is heerlijk zacht, hele lichte kruidigheid, stro, perzik,
            banaan. Smaak : intens, veel hout, eik, banaan, visceuzer dan de
            geur suggereert, graan, vanille, citrus, gember. Afdronk : kruidig,
            gember, hout. Voor mij iets te veel eik. Inbreng Michel 2005 |  |  
          | Banff,
            Signatory dumpy, 24y, 25-8-76 / 18-7-2001, cask 2251, 55.8 % | 88 | Een
            zeer hoog scorende Banff als mystery guest van Michel bij Jos 2005.
            Heerlijk elegante neus, mooi fruitig parfum, belegen hout en
            vanille, subtiele kruidigheid, hint van as. De smaak heeft veel
            fruit, eik, mandarijn, perzik, heesters, dennen, mooie assige
            belegenheid, ziltig, veel te ontdekken, complex ! Helaas ook licht
            velpon, maar niet echt storend, geintegreerd in de smaak. Flink rook
            en as in de afdronk. Een mooi geconcentreerde smaak in CS vorm.
            Mooie ouderwetse wis ! |  |  
          | Banff,
            36y, 1966 - 2003, cask 3440, 50.2 %, Jack Wieber | 87 | Heerlijk
            belegen, met weer zo'n unieke Banff geur, boenwas, mooi hout, fraaie
            fruitigheid, lime zest, kruidig. Smaak : intens, diep, mooi in de
            alcohol, veel hout, zoet, visceus, erg kruidig en vol specerijen,
            gember, vanille, vettig. Het hout is net op de grens, net in balans
            met het zoete graan. Mystery guest van Michel bij mij thuis 2005. |  |  
          | Banff,
            Douglas Laing Old Malt Cask, 11-66 / 1998, 31y, 50 %, 181 bottles | 87 | Mooie
            Banff neus, bruine bananen, prachtig zoetje, boenwas. Smaak :
            prikkelend, rook, exotisch fruit, folie, perzik, gember. Afdronk :
            eikenhout, droog, mooi restant van fruit. Supertasting 2006. | nieuw |  
          | Banff,
            Rare Malts, 21y, 1982 - April 2004, 57.1 % | 86 | Pot
            Still festival 2004. Neus veel droge rook en parfum. Smaak mooi zoet
            vanille, graan, lekkere nectar. De droge rokerigheid geeft een mooie
            balans. |  |  
          | Banff,
            Douglas Laing Old Malt Cask, sherry cask, 2-66 / 4-00, 34y, 45.8 %,
            408 bottles | 86 | Mooie
            sherry neus, zacht, mooi rokerig. Smaak : sherry, lichte bitterheid,
            licht zwavelig, beetje stug. Voor mij toch liever een Banff op
            Bourbon cask. 2006 Supertasting aftertasting. | nieuw |  
          | Banff
            Cooper's Choice, 1978-2001, 22y, 43 % | 84 | Blind
            geproefd bij Nico nov 2002. Geur mooi planten, malt, smaak erg
            zacht, vol planten en turf, vrij fris, wordt later vrij prikkelend,
            peperig, malt. |  |  
          | Banff,
            1974-1998, 24y, 40 %, G&M Connoisseurs Choice | 82 | Neus
            is oily, lichte bitterheid met een groen karakter, graan, gember,
            zoethout, duffig rubber. Smaak : zoethout, gember, licht bitter,
            binnenband van een fiets. Afdronk wat droog. Niet echt heel lekker,
            maar wel een wis met een heel bijzonder karakter. Ben Nevis
            proeverij 9-2005. |  |  
          | Banff,
            Blackadder, 16-11-66, 36y, 54 %, 519 bottles | 80 | Neus
            veel hout en sherry, houtskool, Buisman, te houterig. Smaak : over
            the top, flink kauwen. Waar is de Banff gebleven ? Aangebrande jus.
            2006 Supertasting. | nieuw |  
          | Banff,
            18y, 43 %, Chieftain's | 79 | Mooie
            geur en smaak. Belegen, zoet, malt, vanille, sherry, hint van rook,
            vrij zacht. Afdronk te droog eiken, strafpunten voor plakkerigheid |  |  
          | Basil
            Haydan's, 8y, 40 %, (Jim Beam) | 73 | Gedronken
            in het Sheraton in Warschau 2004, en een stuk minder dan de Baker's.
            Fruitige neus, abricoos, kruidigheid door het eikenhout, boenwas.
            Smaak minder dan de neus, redelijk onelegant, kruidig / wat harsig,
            munt. Geen snoepgoed, maar harsigheid kost punten. Plakkerige droge
            afdronk |  |  
          | Bellows
            & Company, Choicest Liquer, bottled by Portal Dingwall &
            Norris, 86 proof, bottled during American prohibition 1927-1935,
            consisting of very rare Highland whiskies | 88 | Op
            de proefzolder van van Wees komt Michiel Wigman met deze prachtige
            rariteit aanzetten. Zacht fruit, licht medicinaal (maar anders dan
            de Islay stijl), heel zacht, licht graan, abricoos, zacht hout en
            mooie zachte bitterheid. Wel wat dun (nog 40 %?) en wat vermoeid,
            maar niet kapot. Opnieuw geproefd op de Ben Nevis proeverij 9-2005 :
            punten bevestigd, weer dat bijzondere medicijnen karakter, leer,
            gember. |  |  
          | Ben
            Nevis, Douglas Laing Old Malt Cask, May 66 - Sep 2003, 37y, 48 %,
            bottled exclusively for Skorupa, 1 of 174. | 87 | Een
            hele bijzondere bijdrage van Michiel Wigman op de 2004 supertasting.
            Neus wat duf fruit, smeer. Smaak : veel sherry, prikkelend, zachte
            bitterheid. Prettige afdronk, zacht, licht fruit, droog. Zeer
            intrigerend, Veel teer en smeer in de afdronk. Uniek ! |  |  
          | Ben
            Nevis 37y, June 1967, 54.4 %, cask 2219, distillery bottling | 85 | Toegift
            op de 2005 Supertasting. Een fraaie belegen neus met heel mooi hout.
            In de smaak is pepermunt verweven, naast eik en mooie zoete sherry. |  |  
          | Ben
            Nevis, 1990, 6-8-04, 13y, The Ultimate smsw coll. | 83 | Een
            prima Ultimate ! Fraaie neus, banaan, mooie droogheid, hout, licht
            assig. Smaak : parfum, citrus, vanille, licht assig, erg zacht,
            ontwikkelt zich fraai, wordt mooi kruidig. Geproefd bij van Wees
            2004 |  |  
          | Ben
            Nevis, Cadenhead, 13y, 90-1-2004, 66.5 %, sherry butt | 83 | Mega-alcohol
            gehalte is niet meteen duidelijk in de neus : oude zoete thee,
            caramel, licht droge rook. Smaak lekkerder dan de neus, nectar,
            rozijnen, tutti frutti, graan, iets postzegel in de afdronk. Aparte
            whisky ! Geproefd in de Cadenhead shop 2004 |  |  
          | Ben
            Nevis 10 y 46 % | 80 | geur
            malt en cider, oily, droog |  |  
          | Benriach,
            Signatory, 22/12/75 - 06/10/2004, 28y, cask 7214, 56 %, sherry cask | 90 | Zalige
            neus, fruitige zoetheid, enorm zacht, perzik, mooie zoetheid van de
            sherry. Smaak : mooie balans van zoete fruitigheid en droogheid,
            heel verwarmend, mooi als CS, net mooi turf, eikenhout, vanille,
            hint van bitterheid draagt bij tot de balans. Pot Still festival
            2004. |  |  
          | Benriach
            Peerless, 1968-2003, 34y, 50.4 %. Cask 2593 | 88 | 17e
            op pot still festival 2003. Hele aparte fruitigheid in de neus :
            frambozen ? Canteloupe meloen ? Vrij veel vers hout, lijkt iets
            ziltig, Vrij droge afdronk met veel vanille, lichte rokerigheid,
            matig hout, licht stopverf. Opnieuw geproefd op de 2004 supertasting
            en gepromoveerd naar 88 punten (was dit hetzelfde vat ?). Heerlijk
            fruitig, zeer subtiel, zilt ! Mooi hout, banaan, hooi. |  |  
          | Benriach
            20y, 43 %, 1 year sherry finishing, new 2004 distillery bottling | 87 | Mooie
            belegen fruitige neus, boenwas, vanille. Heerljke smaak vol belegen
            vanille, perzik, lichte kruidigheid, zo zacht. Afdronk heeft fruit,
            vanille, perzik, belegen eik, mooie droogheid. Whiskyfestival Leiden
            2004 |  |  
          | Benriach
            1986, 18y, bottle 10 of 240, bottled August 2004, from first fill
            barrel 316, 46 % | 87 | Neus
            : Heerlijke fruitige vanille zoetheid, lichte assigheid. Smaak heeft
            ook mooie assigheid, lichte kruidigheid, fruitig. Dit heeft wat weg
            van de Peerless Benriach. Afdronk mooi droog, fruitig |  |  
          | Benriach,
            Cadenhead dumpy, 1966-1997, 45.7 % | 87 | Neus
            : natte theedoek, licht fruitig. Smaak : heel licht voor een 31y,
            bloemig, licht citrus. 2006 Supertasting. | nieuw |  
          | Benriach
            16y, 43 % new distillery bottling | 83 | Enorm
            zoete en fruitige neus. Smaak ook erg zoet, perzik, cake, erg zacht,
            zoet graan, lichte bitterheid geeft balans aan de zoetheid. Niet een
            rijke ontwikkeling. Een lekkere, ongecompliceerde whisky.
            Wiskyfestival Leiden 2004 |  |  
          | Benriach
            Curiositas, peated malt, 40% | 79 | 25
            ppm ! Heftig turf maakt dit totaal anders dan de andere Benriachs.
            Zoetheid (perzik) en turf, als je de zee en jodium er bij denkt ga
            je richting Laphroaig. Smaak zacht, turf, vanille, perzik.
            Whiskyfestival Leiden 2004 |  |  
          | Benriach
            10y, 1990's light blue label | 74 | Eerste
            sample in 94. Tweede bij Henk 2002 (75 punten). Neus zacht malt,
            fris, gras, hooi, vrij vol. Veel vanille, beetje scherp, hout en
            mout, licht bitter, cake. Droge afdronk, eiken, plakkerig. |  |  
          | Benrinnes,
            1968/87, 57.1 %, G&M for Sestante | 84 | Zachte
            neus, licht rook, lichte kruidigheid, zacht, maar toch nog fris,
            hint van citrus. Smaak : eikenhout, licht citrus, graan. Met water
            wordt de smaak stroever, geen verbetering. Deze whisky lijkt niet
            echt los te komen. 2006 Supertasting. | nieuw |  
          | Benrinnes,
            Gordon & Macphail Reserve, 1974-2004, cask 3871, 56.9 % | 80 | De
            donkere kleur van de Strathisla 30y. Fraaie neus, mooi belegen
            sherry, maar ook frisse citrus, hout, vanille, kruidig. Smaak : zeer
            zachte sherry, mooie kruidigheid en hout. Afdronk droog, iets bitter
            en plakkerig. Geproefd bij van Wees 2004. Opnieuw geproefd op het
            Pot Still festival 2005 en 5 punten omlaag. De neus is mooi sherry.
            De smaak is mooi kruidig, maar de bitterheid is mij toch te veel. |  |  
          | Benrinnes,
            1978-95, G&M Centenary Reserve | 78 | Plezierige
            geur van flowery malt, licht voor z'n leeftijd, smaak belegener,
            malt, creamy, toffee, afdronk lang, eik + helaas lijm. |  |  
          | Benrinnes,
            1989, 46 %, sherry wood, Wilson & Morgan | 76 | 5e
            op wisfestival 2002. Geur lijmig, rook, zoet (Marsala ?), niet
            prettig. Smaak beetje industrieel, droog, onaf, hout, kruidig,
            rommelig |  |  
          | Benrinnes,
            89-99, 46 %, Wilson & Morgan barrel selection, sherry wood | 76 | 2e
            bij de Still 23/2/2001. Geur sherry, maar strafpunten voor Velpon !
            Scherp, veel sherry, licht rook, creamy, scherpe afdronk |  |  
          | Benrinnes
            1979, 62.7 %, Scott;s selection natural cask strength | 74 | Enorme
            alcoholstoot, mout, toffee ? , droge afdronk. Water creeert extra
            smaak maar het blijft geen succes. Weer een mislukte Scott's. De
            Longmorn blijft onovertroffen. |  |  
          | Benromach
            25y, Bourbon cask, 43 %, DB | 86 | Mooie
            zachte neus, zoet graan, stro, hint van rook, goede balans van zoet
            en droogheid, langzaam komt fruitigheid los in het glas, ananas uit
            de Saromapakjes. Smaak : iets stroef door het hout, maar blijft
            lekker zoet in combinatie met de droge rook. Mist complexiteit voor
            een topnotering. Pot Still festival 2005. |  |  
          | Benromach
            21y, 43 %, sherry cask, DB | 82 | Hele
            zachte neus, zeer fruitig, sinasappel, custardpie. Smaak : waterig,
            sinasappelschil, droge rook, vermolmd hout. Zacht maar mist
            diepgang. Vanille in de afdronk. Pot Still festival 2005 |  |  
          | Benromach
            12y, 40 %, DB | 77 | Geur
            hout, graan, lichte rook, overrijp fruit, behoorlijk belegen. Smaak:
            iets rook, caramel, hout, graan, boenwas, fruitig. Helaas ook ruw en
            spirity. Afdronk : fruitig, vanille, dikke tong. 5cl flesje als
            mystery guest bij mij thuis 2004 |  |  
          | Benromach,
            no age statement, 40 %, oak casks, 2004 new distillery bottling
            under G&M ownership | 76 | Een
            frisse neus met graan, bloemig en behoorlijk veel turf! Smaak heeft
            graan, licht zoetje, vurenhout en munt, mist wat elegantie, komt
            jong en nog wat onaf over, lichte rook. Prettig rook in de afdronk
            geeft hem net 76 punten ! |  |  
          | Black
            Barrel, charred oak, 40 %, single grain | 61 | Geur
            zoete peer, zuurtjes, en lijm. Smaak : zoethout, vanille. Zowel geur
            als smaak komen kunstmatig over. Afdronk bevat veel hout en wordt
            langzaam droger. |  |  
          | Black
            Bottle, 10y, 40 %, Blended | 79 | Verslaat
            z'n basis Bunnahabhain : mooier Islay karakter ! In duotest met
            Bowmore 11y, Ult, : neus minder fris en beetje vaag, meer zoet
            graan, caramel, zacht, licht zilt. Bij Andre: zwavel. Na veel
            proeven toch te veel blended. |  |  
          | Black
            Cat, Blended Thai | 30 | Thaise
            wis van Gert |  |  
          | Bladnoch,
            James MacArthur Old Masters selection, 57.2 % | 86 | Derde
            Bladnoch op whiskyfestival 2001 en de beste. Heerlijk malt, beetje
            spirity door CS, fris, licht vanille, beste voorbeeld van Bladnoch
            als dessert malt (bij citroen cake ?) ? |  |  
          | Bladnoch
            1988-2000, G&M 58.8 % | 86 | 33e
            op wisfestival 2002. Een hele goede Bladnoch ! Fruitig, maltig,
            heerlijk, geen verdunning nodig, geen citrus, licht
            thee/passievrucht, vanille en mandarijn ? |  |  
          | Bladnoch
            1980 16y, 43%, oak casks, Signatory | 86 | Een
            heerlijke geur van gras, hooi en graan, smaak meer hooi, graan,
            appel + citroen ? Na 16 y heerlijk zacht en nog zo fris als wat.
            Droge afdronk. Superieur aan The Ultimate versie. Top Lowland |  |  
          | Bladnoch
            1988 8y, Signatory | 85 |  |  |  
          | Bladnoch
            James Macarthur's 10y, 43 %, non chill-filtered | 85 | 27e
            op wisfestival 2002. Kleur van witte wijn. Lichte maar prettige neus
            en body. Hooi, gras, malt, heerlijk zacht, licht vanille. Ietsje
            thee/passievrucht. Overall een heerlijke zachte lichte whisky. |  |  
          | Bladnoch
            1988-2001, 12y, 40 % G&M Connoisseurs Choice | 85 | Tweede
            Bladnoch op whiskyfestival 2001. Heerlijk fris, maltig, vanille,
            geen gras, toch weer iets zeepsop. Veel beter dan FF versie. |  |  
          | Bladnoch
            1980, 18y, oak cask, 43 %, Signatory Vintage | 85 | neus
            na 18y nog steeds fris, mout en citroen. Smaak iets scherp, hint van
            citroen, Lowland karakter komt zeker nog boven het hout en vanille
            uit. kiezelige droge afdronk. Winnaar van de CTBC proefavond. |  |  
          | Bladnoch
            55 % Cadenhead 1989-2000 | 84 | Geur
            zoet fruit, fors alcohol. Vanille malt, licht kruidig, alcohol erg
            heftig, afdronk droog, stroef. |  |  
          | Bladnoch
            16y, 55 %, release by Raymond Armstrong | 83 | De
            15y, maar dan weer een jaartje verder. Zacht voor een CS, grassig,
            hooi, hout, vanille. Smaak hooi, vanille. Met water wordt ie droger,
            meer hooi, maar zoetheid blijft aanwezig. Na verdunnen meer
            kruidigheid, wat dennennaalden, maar deze keer geen zeepsop.
            Whiskyfestival Leiden 2004. |  |  
          | Bladnoch
            15y, 55 %, first release of old stock by Raymond Armstrong | 83 | Geproefd
            op 2004 supertasting, cask strength versie van mijn aanschaf in de
            Loch Fyne shop. Een echte Bladnoch neus : gras, hout, hooi. Smaak :
            hooi, lekker in CS, vanille. Iets zeepsop / dennennaalden, wat
            sterker wordt als je met water verdunt ! |  |  
          | Bladnoch
            10y, 43 %, Flora and Fauna | 82 | Eindelijk
            dan de distillery versie (1e Bladnoch op whiskyfestival) en die valt
            dan tegen. Mout en sherry, te weinig Lowland karakter, geen citroen
            of gras. Bijna creamy, droge tonen in afdronk |  |  
          | Bladnoch
            77-October 2001, 23 y, 53.6 %, Rare Malts | 80 | Proeverij
            Gall & Gall 2002 : Erg zoete neus, veel vanille en belegen hout,
            licht anijs, zomer, zeer aromatisch. Wordt milder en grassiger met
            (veel) water. Veel vanille in afdronk. Zelfs met water vrij
            agressief. |  |  
          | Bladnoch
            15y, 46 %, non chill filtered, first release of old stock by Raymond
            Armstrong | 79 | Gekocht
            in Loch Fyne shop 2004 en ingezet bij Jos 2005. Een lekkere frisse
            neus, zurig, citrus, vers gemaaid gras, appel, iets zweterig /
            boterig. Smaak : licht prikkelend, heesters, prettige zuurtjes,
            appel, stro. Hint van zwavel en waspoeder, lemon curd. Afdronk malty
            sweet, veel meer mellow en mature dan de geur en smaak. Niet de
            beste Bladnoch die Raymond voor zijn first release heeft opgekocht. |  |  
          | Bladnoch
            G&M Reserve, 1 of 229 bottles (special bottling for Holland),
            12y, 1991, 56.4 % | 79 | 12e
            op pot still festival 2003. Wat bleke neus, niet zoveel te beleven,
            licht mout, bloemig. Smaak : fruitig, vrij droog door vlas en gras,
            graan, mist toch wat diepte. Cask Strength maakt hem wat spirity, je
            krijgt er niet veel voor terug. |  |  
          | Bladnoch
            1988-2000, 12y, oak cask, 43 %, Signatory Vintage, cask 42016 | 78 | Veel
            bleker dan de 1980, 18y. Geur droog, licht, hooi, gedroogd gras,
            vers eiken, harsig. Smaak wederom gras, droog, dun, malt komt licht
            naar boven, duidelijk zeepsop. Kurkdroge afdronk. Laat : lichte kurk
            nasmaak, komkommer. Drie jaar later weer geproefd bij Gert 2004 en
            identieke smaakbeleving. Met water grondsmaak en prikkelend, geen
            verbetering dus. |  |  
          | Bladnoch,
            1986-1997, 40 %, G&M Connoiseurs Choice. | 78 | Droge
            neus, iets prikkelend in de neus, niet kenmerkend Bladnoch, geen
            gras of citroen. Voor Bladnoch erg veel turf, oily, Macallan travel
            series gevoel, droge afdronk |  |  
          | Bladnoch,
            James Macarthur's, 10y, 43 % | 77 | Blind
            geproefd bij Nico 12-03 waarbij de gekunstelde smaak opviel, vrij
            ruw. Onkarakteristieke koperen kleur, licht rook, tabak. Weer en
            mindere latere Bladnoch. Zijn de goede op ? |  |  
          | Bladnoch,
            1984-1995, 10 y, The ultimate smsw coll. | 76 | Grote
            tegenvaller op proefavond Henk : nu ook zeepsop in deze Bladnoch !
            Verder alles prettig |  |  
          | Bladnoch
            1987-1999, 11y, 43 %, Signatory. | 74 | Na
            de mislukte G&M Bladnoch alweer een Bladnoch misser voor arme
            Nico. Neus fris, gras, vanille, niet zo aromatisch, malt. Smaak
            voegt fruit toe. Mousserend en prikkelend. Erg droge afdronk, turf
            in afdronk, zit je niet op te wachten. Ietsje zeepsop |  |  
          | Blair
            Athol, Chieftain's, cask 14326, 12/76 - 10/02, 25y, 58.8 %, 186
            bottles, Bourbon barrel. | 88 | Eikenhout,
            mooi gerookt, enorm krachtig. Mooie inbreng van Marc Segers bij de
            2006 Supertasting aftertasting. | nieuw |  
          | Blair
            Athol, 77, 22y, 43 %, Signatory, oak casks. | 83 | Na
            alle amuses de eerste bij Gert 2002. Fris subtiel parfum, vanille,
            licht voor een 22y, smaak vet, zacht. Weer een prima Blair Athol |  |  
          | Blair
            Athol 12y, flora and fauna series | 81 | lekkere
            warme sherry/zoetige malt, wel wat scherp |  |  
          | Blair
            Athol, Rare Malts, 27y, 1975-April 2003, 54.7% | 78 | 9e
            op wisfestival 2003. Heerlijke neus, belegen perzik en vanille, mooi
            elegant, hout, mout. Smaak : knalt er uit ! Inverleven zoetheid,
            banaan, maar veel voller en belegener. Afdronk heeft bitterheid en
            rook. Geen fijne smaak. |  |  
          | Blanton's,
            46.5 %, Single barrel, 1995, (Buffalo Trace distillery) | 72 | Enorm
            kruidig, mooi droog. Niet echt prettige zoete snoepjes in de
            afdronk. Nog een keer blind gedronken bij Nico 2004 en flink in
            punten verlaagd. Neus prima : Boenwas, geen snoepgoed in de neus,
            fruitig. Smaak heeft zeepsop, onprettig. |  |  
          | Booker's,
            63.5 %, 8y, batch B95-C-31, Bourbon (Jm Beam) | 79 | Heerlijk
            belegen neus, zoetheid in balans met droogheid, hout, fruitigheid,
            heerlijk smooth. Very powerfull ! Smaak : enorm alcohol, behoorlijke
            bitterheid, peer, licht pijnboom, kruidig, helaas hint van zeepsop.
            Met water meer vanille in de neus. Smaak wordt met water verrassend
            stroever, bitterheid begint te overheersen, harsiger. Afdronk licht
            lijmig, perzik, wat plakkerig. Uiteindelijk afdronk zeer lang en
            plezierig. Gedronken in Houston 2004 |  |  
          | Bowmore
            1966-2001, 35y, 44 %, Douglas Laing | 94 | Geproefd
            bij Michiel 2003. Neus vol bosbessen ! Cassis ! Oily, heide, mooie
            rook. |  |  
          | Bowmore
            Peerless, 41.4 %, 68-2002, 34y | 93 | Geur
            enorm fruitig, passievrucht en vooral mango ! Zoet. Smaak : ietsje
            dennennaalden, fruit, mooi turf, hint van jodium, extreem subtiel,
            enorme reis van geur en smaak, wel wat waterig. Een van de vele
            toppers op de orgie 2003. |  |  
          | Bowmore
            32y, 1968-2000 | 93 | Associatie
            van Highland planten/kruiden/heide, thee ? Lichte rook. Oude glorie
            van voor de Badedas tijd. |  |  
          | Bowmore,
            Duncan Taylor, 1966-2006, 40y, cask 3317, 171 bottles, 43.2 % | 93 | Neus
            heel zacht, subtiel rook. Smaak : superzacht, heerlijk fruitig,
            perzik, lichte rook, vanille, zilt, mooi rond van smaak. Luc's
            inbreng op de 2006 Supertasting aftertasting. | nieuw |  
          | Bowmore,
            66-2002, specially selected fur Whiskyfruende Essenheim, private
            bottling Theo Metzger, 42.3 % | 92 | Vol
            zwarte bessen ! ook vanille, en toch ook ietsje teer, zeer bijzonder
            ! Bijdrage op de 2003 orgie. |  |  
          | Bowmore
            Peerless, cask strength, 2-1968/6-2002, 34y, 43.3 % | 92 | Long
            legs in het glas ! Hele mooie eik geur, exotisch fruit, meloen,
            ananas, gedroogde abricoos, gember, licht dennennaalden, zilt en net
            iets jodium. Smaak: verwarmend, subtiel vermolmd hout, graan, mooie
            balans van zoet (gember), licht zilt en bittertje. Ietsje jodium,
            zoethout en assigheid in de prima afdronk. Een mooie subtiele
            complexe whisky. De 41.4 % uit 1968 had als nadeel dat ie wat dun
            was en dat heeft deze absoluut niet. |  |  
          | Bowmore
            25y, 43 % | 91 | Een
            heerlijke Bowmore van voor het zeepsop tijdperk, geproefd in de
            Auchentoshan distillery 2004 na een rondleiding van distillery
            manager Ronnie Learmond. Zijn onthulling van het zeepsopgeheim gaan
            we hier niet verder vertellen. Neus zoet en zeer weinig turf, mooi
            hout, fruit, net nog subtiel planten te bespeuren. Zeer zacht,
            heerlijk hout en zoete sherry in de smaak. Afdronk vol hout. Zacht
            vanille in de afdronk. Planten komen na verloop van tijd steeds
            sterker door. Prachtig. Jammer van de te droge afdronk. Opnieuw
            geproefd bij Andre 2005, bijdrage van Andries : jodium, zilt,
            prachtig zacht, fruit en mooie droge bitterheid, subtieler dan de
            voorafgaande Talisker 18y. |  |  
          | Bowmore,
            Signatory Cask Strength Collection, 1970, 34y, 24-9-70 / 20-9-05,
            sherry butt, cask 4689, 56.6 % | 91 | Neus
            zeer apart : vol sherry, gewelde krenten, maar ook geitenkaas, zilt,
            mooi muffig hout, fraaie subtiele rook. Smaak : droge rook, sherry
            om in te bijten, lekker zilt, onder de sherry jodium nog duidelijk
            aanwezig, andijvie, hint van sinasappelschil, verdooft de tong als
            CS ! Met water meer fruitigheid en hout in de neus. De smaak wordt
            ook prachtig fruitig, nog meer sinasappelschil en abricoos, sappig !
            Een whisky met een enorme ontwikkeling, fraaie balans van sherry,
            fruit, droge rook, zilt en hout. Uitstekend ! Met water ook prachtig
            zacht. Pot Still festival 2005. |  |  
          | Bowmore,
            Dewar Rattray, Bourbon cask, 15y, 230 bottles, 55.7 %, cask 260,
            26-2-90 / 28-9-05 | 88 | Neus
            mooi smoky, earthy, fris, warme custard. Smaak : heerlijk zacht,
            earthy, oude rook, prima zilt, heerlijk kruidig, pijnboom. Een prima
            Bowmore ! Dewar Rattray masterclass Whiskyfestival Leiden 2005. |  |  
          | Bowmore
            Single cask, Usquebaugh Society, 13y, 52.1 %, 89-2003 | 86 | Mooi
            planten, fris en toch ook opvallend fraai belegen, zilte smaak !
            Mooie rook in de afdronk, helaas beetje plakkerig. |  |  
          | Bowmore
            Cadenhead, 46 %, 14y, Bourbon cask | 86 | Prima
            frisse neus met planten, varens, mooie niet overdadige rook. Smaak
            heerlijk planten en rook, mooie balans van vanille zoetheid en
            frisheid. En wederom geen zeepsop, dat lijkt echt voorbij.
            Whiskyfestival Leiden 2004. |  |  
          | Bowmore
            Peerless, 42.0 %, 66-2002, 36y, cask no. 3311, bottle 107 of 158 | 86 | Veel
            van verwacht en dan toch wel een behoorlijke tegenvaller. Inbreng
            van Erik van Frachem bij Nico 2004. Enorm zachte neus, moet
            opgewarmd worden om er alles uit te krijgen, mooie subtiele
            belegenheid en lichte kruidigheid, zachte fruitigheid, nectarine,
            heel licht subtiel planten. Smaak : mooi vanille, erg kruidig, aan
            de waterige kant zoals de 68 Peerless, caramel, subtiel fruitig,
            maar duidelijk minder fruitig dan de Peerless 68 41.4 %. Behoorlijke
            bitterheid. De bitterheid en kruidigheid overschaduwen de
            fruitigheid (die bij de 68 zo glorieus is) te veel. De stroeve
            afdronk is het minste deel van deze whisky. Te bitter. Wellicht
            heeft deze delicate whisky geleden onder de lage temperatuur waarbij
            we hem buiten dronken. Verdient een herkansing. |  |  
          | Bowmore
            Cask Strength 56 %, probably 8 to 12y, DB | 86 | Geproefd
            in de Loch Fyne shop 2004. De zeepsop periode is nu echt voorbij.
            Hoera ! Heerlijk fris. Prachtige planten. Blind geproefd bij Nico
            2004 en punten bevestigd. Turf, sherry, kruidig. Smaak : zoete
            sherry, vanille, turf, wel scherp (CS !). Afdronk droog, iets
            plakkerig |  |  
          | Bowmore
            21y, 43 %, disttillery bottling | 85 | zilt,
            mout, sherry, zeepsop van 12y vrijwel niet meer aanwezig.
            Verificatie bij Gert 2003 : geen zeepsop, neus opvallend zoetig a la
            Port wood finish, zacht, plantenkarakter, licht turf. |  |  
          | Bowmore
            12y (2002 version), 43 % | 85 | De
            grote schok bij het bezoek aan Bowmore 2002 : vrijwel geen zeepsop !
            Hij is dan meteen prima ! Heide, planten, subtiel, mellow, ferny,
            lichte kruiden. Zit hier sherry in ? In 2004 weer geproefd in de
            Port Ellen maltings en bevestiging dat de zeepsop echt weg is. Later
            in de week horen we in de Auchentoshan distillery hoe dit is
            opgelost. Veel meer planten in deze wis dan in de Port Ellen 2nd
            release. Mooie droogheid, wel dunne benen. Hint van pijnboom, maar
            niet meer de echte zeepsop. |  |  
          | Bowmore,
            Wilson & Morgan Barrel Selection, 1993, bottled 2004, extra
            strength, 50% | 84 | Een
            aangename Bowmore van Christel bij Jos 2005. Een frisse neus met een
            hint van planten. Lekker zoet graan en zilt, gronderig, droge rook.
            Begint zoet en wordt steeds droger. |  |  
          | Bowmore
            Baffo, 12y, 46 %, Whisky Auction | 83 | Blind
            geproefd bij Erik 2005. Neus Caol Ila achtig, wat dof planten, turf,
            houtskool. Smaak : zoeter dan de neus ! Graan, zilt, licht rook,
            beetje simpel. |  |  
          | Bowmore,
            Dewar Rattray, sherry cask, 14y, 59.6 %, cask 2054, 15-7-91 /
            28-9-05 | 83 | Na
            de fraaie Bowmore op Bourbonvat kwam deze veel minder goede sherry
            versie op de Dewar Rattray masterclass. Neus : chocolade, pruimen,
            tannine. Smaak : zoete start, chewy, bitterheid is ok, peat smoke,
            zilt, lichte hint van zeep. Whiskyfestival Leiden 2005 |  |  
          | Bowmore,
            Cadenhead, 1991-June 2002, 10y, Bourbon Hogshead, 60.8 % | 80 | Blind
            geproefd bij Boss 2004. Neus erg spirity, lijkt heel erg jong, zeer
            veel planten, beetje nog dat weeige van Islay spirit. Onder de berg
            van zee flinke Bourbon invloed : vanille. Smaak : zoet, vanille,
            komt zo jong over ! dennenaalden (post meeting comment : dit is dus
            gunstig voor Bowmore, ook deze recente Bowmore heeft niet meer de
            intense zeepsop maar slechts een heel licht Badedas dennenaalden
            effect). Afdronk jodium, vrij droog. |  |  
          | Bowmore,
            1989, 11y, 43 %,  The
            ultimate smsw coll., Bourbon vat | 80 | Zeepsop
            niet meer aanwezig, een merk aan de beterende hand ! Mooi turf met
            veel planten karakter, licht oily, zilt, droog, overall : heerlijk
            fris maar ietsje te dun/licht. |  |  
          | Bowmore,
            Whisky Galore 12y, 89-2001, 46 % | 80 | Geproefd
            bij van Wees 2003. Na de Springbank 10y een verademing, fris, mooi
            rook/turf, geen zeepsop meer, lijkt wat plantenkarakter te missen,
            beetje jong. Wederom geproefd bij Jos 2003. Gezakt van 83 naar 80
            punten vanwege te weinig plantenkarakter en bovendien vanwege de
            plakkerige afdronk (met teer). Prikkelend, spoortje zeepsop, maar
            mag geen naam hebben. Niet alleen fris, ook zoet |  |  
          | Bowmore
            21y, 80-01, 43 %, Dun Bheagan collection | 79 | Neus
            subtiel, elegant, citrus. Smaak weer zeepsop, weinig Islay karakter.
            Weinig hout voor een 21y. Gert's trotse bijdrage bij Jos 2002. In
            2003 opnieuw geproefd bij Gert. Viel mee, weinig of geen zeepsop
            deze keer. Twee punten er bij. |  |  
          | Bowmore
            1995, sherry cask, cask sample 2002 | 79 | Scherp,
            maar vol potentie, heerlijk sherry en geen zeepsop. Geproefd in de
            kelder van Bowmore. |  |  
          | Bowmore,
            The Ultimate SWS, 6-5-92 / 11-9-2002, 10y, 43%, oak cask | 79 | Kleur
            van droge witte wijn. Neus lekker fris, mooie rook, zilt, hint van
            jodium, mooi licht medicinaal, geen spirit of zeepsop. Smaak: zilt,
            licht drop, droge rook, wat ruw, jodium, zoet graan, een kale pure
            Bowmore geheel volgens de van Wees filosofie. Afdronk wat assig,
            weeig zoet, jodium, droge rook. Gedronken bij Gert 2005. |  |  
          | Bowmore
            16y, 1989, 51.8 %, Vintage Limited Edition, DB | 79 | Neus
            : heide, laurier, jodium, hint van zeep, mooie rook. Smaak : zeep !!
            French whore perfume (FWP), zeewier, planten, zilt, jodium, dennen,
            salmiak, kruidig in smaak en afdronk. Tja, ik vind er nog echt te
            veel zeep in zitten. Het zeepverhaal is nog steeds niet ten einde.
            Inbreng Erik bij mij 2005. |  |  
          | Bowmore
            1989, Bourbon cask, cask sample 2002 | 78 | Scherp,
            weinig zeepsop, veel mout, vanille |  |  
          | Bowmore
            Cask Strength 56 % | 77 | Geur:
            moor, planten, mooi zilt. Smaak zeepsop ! Op dit punt ontmaskerd als
            een redelijke Bowmore bij Henk 2002. Onder de zeepsop veel mooi
            planten karakter. Teer in afdronk. Prima als Cask Strength. |  |  
          | Bowmore
            Legend, 40% | 76 | Geur
            fraai vol turf en rook. Fris van geur en smaak. Ziltig. Aarde,
            bladeren, thee. Badedas nauwelijks aanwezig. Afdronk onplezierig. |  |  
          | Bowmore
            Vault, 56 % | 73 | Getest
            in Bowmore distillery 2002. Neus creamy, veel turf, veel zeepsop.
            Meeste turf en zeepsop valt weg in de afdronk vol teer. Halverwege
            traject veel kruidigheid |  |  
          | Bowmore
            15y Mariner | 70 | Fraaie
            geur vol turf. Tja, Jackson's "varens" noem ik zeepsop.
            Achter de zeepsop schuilt een mooie Islay vol turf en heide. Afdronk
            is pet : erg droog, zeepsop wordt nog vervelender en blijft zeer
            lang hangen. |  |  
          | Bowmore
            17y, 43 % | 70 | Bowmore
            distillery 2002 : In tegenstelling tot de 12y was deze 17y vol
            zeepsop, licht prikkelend, veel mout, vanille, 100 % Bourbon ? Veel
            droog hout. |  |  
          | Bowmore,
            Douglas Laing Old Malt Cask, 3-1984 / 6-2004, 20y, 50% | 69 | Ai,
            zeepsop ! Nog een 1984 vol zeep. Supertasting 2005. |  |  
          | Bowmore
            1984, 100 % Bourbon, cask sample 2002 | 69 | Vol
            zeepsop en mout. De triotest bij Bowmore werkte volledig averechts.
            De jongste (met sherry) was de beste. Deze 1984 was weer dramatisch
            in zeepsop. Nou ja, het ergste lijkt achter de rug voor Bowmore. |  |  
          | Bowmore
            Dawn, Port casked, 51.5 % | 67 | Getest
            in Bowmore distillery 2002. Neus fruitig, licht rook. Smaak :
            filmend, helaas weer vol zeepsop. Hoog alcohol gehalte maakt het
            alleen maar erger. Op de achtergrond en in nasmaak mooie heide
            planten. Het zou zo mooi kunnen zijn. |  |  
          | Bowmore
            12 y (1997 version) | 63 | verdient
            beter meer ik ervaar zeepsop smaak |  |  
          | Bowmore
            darkest, 43 % (age mid teens) | 63 | aantrekkelijke
            frisse geur van varens en sherry. Smaak is weer heel erg : zeepsop
            is acuut overheersend, zilt versterkt het nog. Er is natuurlijk
            sherry en turf/rook, maar het kan niet meer baten. Eindeloze afdronk
            zit ook vol zeepsop. |  |  
          | Bowmore
            spirit 2002, ca. 70 % |  | De
            basis is al helemaal aanwezig, vol planten en turf. Drinkbaar maar
            niet echt lekker. Geen zeepsop, komt allemaal weer goed met Bowmore. |  |  
          | Braes
            of Glenlivet (Braeval), 1979-99, Signatory, 58.1 % | 84 | Supersnel
            geproefd bij Jos 2003 alvorens te rennen naar het station. Eerste
            indruk die van een mooie volle sherry smaak. |  |  
          | Braes
            of Glenlivet 12yo 1989/2001 (61.2%, Cadenhead, D 04/’89 - B
            07/’01, bourbon, 294bts) | 82 | Zeer
            geurig als cask strength, mooie neus, fris, vers heesterhout,
            Bourbon vat, stro, graan. De smaak is intens ! Zoet, fris, veel
            graan, ietsje hazelnoot, scherper en minder rijk dan de neus.
            Afdronk : hout, droog gehemelte, iets plakkerig en achterkant
            postzegel. Monstertje Michel 2006. |  |  
          | Braes
            of Glenlivet (Braeval), 15y, 1979-95, Signatory, 60 % | 82 | Zeer
            donker, visceus, geur vol sherry, Macallan 18y lookalike, belegen,
            lekker hout, 60 % wel heel erg veel, verdooft het gehemelte |  |  
          | Braeval |  | Zie
            Braes of Glenlivet |  |  
          | Brechin |  | Zie
            North Port |  |  
          | Brora,
            Douglas Laing "Old and Rare" (platinum label), 32y,
            1970-2003, 58.6 %, 297 bottles | 92 | Sample
            van Michel 2005. Enorme geur, visceus en ziltig, veel vermolmd hout,
            droge rook, planten. Smaak : enorm ziltige nectar, veel vermolmd
            hout uit het bos, zoet graan, vanille, mooie balans van zoet- en
            droogheid, planten (varens), medicinaal, Islay karakter. Met water
            neemt de zoetheid in de neus af, droger. De smaak heeft minder
            visceuze zoetheid, droger, fruitiger, hooi, meer planten en subtiele
            rook, hint van drop. Prachtig als weelderige CS nectar of verdund,
            dan subtieler en zachter. Ook de afdronk is vol kracht en heel lang,
            ziltig, hout blijft prachtig, vermolmd eik, misschien ietsje droog,
            maar de balans van zoet- en droogheid blijft intact. Een heerlijke
            rijke genietwhisky. |  |  
          | Brora
            "Old and Rare" (platinum label), Douglas Laing, oak cask
            29y, 51 %, 1972-2002 | 92 | 10e
            Brora op de proeverij van Andre 11-03 en waardige uitsmijter.
            Prachtige planten, licht rook, zeer subtiel. Smaak : ziltig,
            Bourbon, mooiere neus dan de DL. Fraaie bitterheid en rook, mooi
            planten.  Zeer veel Islay
            karakter, vrij veel vers hout, vanille. Meer planten karakter dan de
            Ardbeg 30y (die heel zacht is en veel teer heeft). In vergelijking
            met de Brora kwam de Port Ellen Port Wood vrij scherp over ! |  |  
          | Brora,
            "Old and Rare" (platinum label), Douglas Laing, 31y, 1972
            - 2003, 49.3 % | 92 | Neus
            : fraaie sherry en rook, fruit, sinasappel, zoet en droog, witte
            peper, planten, aards, licht zurig. Smaak : zilt, teer, zoet, fruit,
            droge rook, heerlijk zacht, planten. Afdronk : peperig, droge rook,
            assig, zoetheid blijft hangen. Gedronken bij Michel 2005. |  |  
          | Brora,
            30y, 56.3 %, bottled in 2005, 1 of 3000 | 91 | Zoete
            sherry neus, stevig zilt, rook, eik, groeten/varens. Smaak : stevig
            hout en zoet gesausd door de sherry, zilt, turf, aarde, eik, mooi
            zacht als CS. Met water droger, meer rook, heerlijk zilt. Ontwikkelt
            zich mooi. Pot Still festival 2005. |  |  
          | Brora
            "Connoisseur's Choice, G&M, oak cask, 25y, 40%, 1972-1997 | 90 | 8e
            op de Brora proeverij van Andre 11-03. Mooie belegen elegante neus
            met planten. Smaak : subtiel, jodium, planten, mooie lichte zoetheid
            die sherry suggereert. |  |  
          | Brora,
            1981, 18y, Douglas Laing, 50 % | 90 | Getest
            bij Andre 2003 : mooie lichte plantensmaak, turf, teer, zilt, fris,
            mellow, mooi vanille. Opnieuw getest bij Andre 11-03 en 2 punten
            opgewaardeerd. |  |  
          | Brora,
            Dun Bheagan, 1980-2003, 23y, 49 %, cask no. 824 | 89 | Een
            hele mooie Brora op de 2004 supertasting. Heerlijke geur, subtiel
            rook, onder de rook subtiel fruit. Smaak : lekker visceus, licht
            zilt, mooi vanille, lekkere alcoholsterkte, mooi graan. Mooi en
            subtiel rook in de afdronk, zalige balans van fruitigheid en
            bitterheid. |  |  
          | Brora
            1981-1999, "Jewels of the Highlands", Lombard's, Oak cask
            18y, 50 %, | 88 | Uitstekende
            start van de Brora proeverij bij Andre. Neus fraai subtiel, heel
            licht plantan, fraai belegen, zilt, hooi, rook. Smaak : stevig,
            vanille, fraai Bourbon hout, peperig op Talisker niveau, verdovend
            in de afdronk, wel mooie vanille. Lijkt eerst scherp te worden met
            water, wordt ook rokeriger. Lijkt wel 63 %, wat een impact ! G&M
            Clynelish achtige belegenheid. Attack of tigerclaws. |  |  
          | Brora
            81-00, Signatory Vintage, 43 %, matured in sherry butts. | 88 | Heerlijke
            Brora vol met milde Islay effecten als turf en zilt. Malt in geur en
            smaak vrij licht, maar hij blijft toch in balans. |  |  
          | Brora
            1977 "Rare Malt", United Distillers, oak cask, 21y, 56.9
            %, bottle no. 4158 | 88 | Zinvolle
            cask strength, rook, kruidig, laatste bij Andre 2001, initieel 86
            punten. 9e op de Brora proeverij van Andre 11-03 en gepromoveerd
            naar 88 punten. Neus : mooi planten lichte rook. Smaak : zeer
            intens, maar wel een van de weinige RM's die goed als CS te drinken
            zijn. |  |  
          | Brora,
            Chieftain's, 23y, sherry butt, cask 1514 , 46%, November 1981, May
            2005 | 87 | Mooie
            belegen neus, maar zeker niet karakteristiek Brora : zacht exotisch
            fruit, perzik, meloen, heel licht rook, mooie balans van zoet en
            droog. Smaak : zacht, belegen, honing, eikenhout, licht foelie,
            vanille, licht rokerig. In de afdronk gebeurt er initieel niet veel
            : eikenhout, vanille, later komt er rook vrij. A-typisch, maar met
            dit sherry butt wel lekker ! 87/88 punten. W.E. Wageningen 2006. | nieuw |  
          | Brora,
            Old malt cask, Douglas Laing, sherry butt, 19y, 50 %, csk no. 1653,
            Nov 1982-Nov 2001 | 87 | 4e
            bij de Brora proverij bij Andre 11-03. Vrij veel vanille, belegen
            Clynelish, mooie rook, en heel licht planten, vrij zoete neus door
            de sherry, fruitig. Smaak : ziltig, ietsje jodium, maar veel minder
            dan bij Douglas Laing 81. Mooie belegen bitterheid, beetje vettig. |  |  
          | Brora
            Signatory Vintage dumpy bottle, Oak cask 20y, 58.6 %, cask no. 273,
            25.2.82 - 11.11.02 | 86 | 2e
            op de Brora proeverij van Andre 11-03. Neus zoeter dan de Lombard's.
            Smaak : zilt, eiken, gesloten, aarde, CS alcohol attack, licht rook.
            Met water fruitiger, licht perzik, heel licht rook. Mooie Highland
            whisky. Geen typische Brora als Caol Ila vervanger, geen jodium,
            weer forse aanval op de tong, blijft te scherp met water. Overall
            "zilt en zoet". |  |  
          | Brora
            30y, Diageo/UDV, 52.4 %, bottled in 2002. | 86 | Teleurstellende
            luxe distillery bottling. Ziltig, jodium, komt scherp en ruw over na
            de Ardbeg  Old en Rare
            (maar ja, wat niet !). Echt scherp ! Bijdrage op de 2003 orgie. |  |  
          | Brora,
            20y, distilled 1982, 58.1 %, Rare Malts | 86 | 12e
            op wisfestival 2003. Belegen, licht zilt, hint van planten. Smaak
            mout, prima als CS, subtiel, lekker, hint van jodium en teer,
            vanille. Afdronk medicinaal, peperig |  |  
          | Brora,
            82-2003, 50%, Lombard, Jewels of Scotland | 86 | 13e
            op wisfestival 2003. Neus licht planten en rook, iets teer, belegen,
            maltig. Smaak : flink rokerig, Caol Ila trekjes |  |  
          | Brora
            Vintage 1981, 31-3-81 / 5-4-2001, 20y, cask no. 575, oak cask, 43 %,
            Signatory Vintage | 85 | Veel
            planten in neus. Medicinaal, malt, jodium, zilt, zeewier, fris.
            Smaak naast medicinaal veel vanille, zoetig, prikkelend, bijna
            mousserend, zoethout, venkel, anijs/drop. Turf in afdronk. In smaak
            minder plantenkarakter dan bij een Caol Ila. Wordt steeds beter ! 
            Een referentiemonster geopend in 2006 bevestigt de plezierige
            frisse neus en smaak, maar stelt teleur in afdronk : brinta, vrij
            kort, plakkerig, en uitgedroogde tong. |  |  
          | Brora,
            Straight from the Cask, Signatory, refill sherry butt, 21y, 59.2 %,
            cask no. 1421, 12.11.81 - 12.11.02 | 85 | 5e
            bij de Brora proeverij bij Andre 11-03. Neus vanille, licht planten,
            mooi belegen a la Clynelish. Smaak : mooi ziltig, zoet, licht rook,
            lijkt veel op de Old malt cask van DL, minder bittertje, en minder
            ontwikkeling. Kan verdunnen prima hebben, ietsje kiezel, heeft wat
            Glenmorangie traditional trekjes. |  |  
          | Brora,
            77-October 2001, 24y, 56.1 %, Rare Malts | 85 | Mooi
            medicinaal, jodium, zilt, rook, zewier. Smaak heeft zoete
            ondergrond, oily, prachtig licht mild. Afdronk turf, jodium. |  |  
          | Brora
            "Provenance", Douglas Laing, oak cask, 25y, 43 %, autumn
            1975 - winter 2001. | 85 | 7e
            op de Brora proeverij van Andre 11-03. Ruikt veel zachter dan de
            Silent Stills, mooie rook en mout, mooie licht zurigheid, en eiken.
            Smaak: lekker teer in de smaak, elegant, zoetig, licht zilt, beetje
            planten. Rijke smaak maar heel mild, beetje dun. Vrij veel zilt en
            vanille in de afdronk. |  |  
          | Brora,
            Rare Malts Selection, 20y, 1975, 60.75 % | 85 | Neus
            : zilt, salmiak, jodium, rook, planten, graan. De smaak is in lijn
            met de neus : salmiak, zilt, jodium, veel planten. Met water :
            ronder in de smaak, salmiak blijft overheersen, blijft vrij scherp.
            Met nog meer water wordt ie zacht, maar dropkarakter blijft. Mijn
            lieve 0.2 l flesje viel wat tegen bij Jos 2006. | nieuw |  
          | Brora,
            Signatory Unchillfiltered, 1981, 46 % | 84 | 14e
            op pot still festival 2003. Bleke kleur. Neus : vrij bleek, lichte
            zoetigheid en droogheid, ziltig. Smaak : verrassend fruitig, perzik,
            graan, gras, oily, in smaak absoluut niet richting Islay |  |  
          | Brora,
            13y, 60.4 %, 82-95, oak cask, Cadenhead | 84 | zilt
            ! alcohol verdooft, vanille |  |  
          | Brora
            Signatory Cask Strength, 8/12/1981 - 6/10/2004, 22y, sherry butt,
            cask 1561, 56.4% | 84 | De
            eerste Signatory cask Strength niet in de legendarische dumpy bottle
            ! Echt net voor het Pot Still festival 2004 gebottled. Enorm zilt in
            de neus, fris ! Pas veel later komt de sherry. De smaak is veel
            zoeter. Stroef, hout niet helemaal plezierig. Droge bitterheid veel
            meer aanwezig dan de sherry. Veel eik en ook vanille in de afdronk. |  |  
          | Brora,
            "Silent Stills", Signatory, oak cask 18y, 52.9 %, cask no.
            40, 18.1.83-03.09.01 | 84 | 6e
            op de Brora proeverij bij Andre 11-03. Fraaie verpakking,
            teleurstellende whisky. Neus vanille, ruikt vrij scherp, belegen
            Clynelish. Smaak : ook scherp, heeft veel minder te bieden dan de
            Straight from the Cask, dunner/smaller, beetje benzine. Zelfs iets
            zeepsop, niet echt plezierig hout in afdronk, wel hele mooie
            vanille, 80 punten. Bij Andre 2005 een uitstekende herkansing en
            gepromoveerd in punten, beviel duidelijk beter dan de HP 12y van
            Cadenhead. Lekker zilt, vanille, lanten, lekker visceus. |  |  
          | Brora,
            Chieftain's, 23y, Pedro Ximenez sherry, cask 1511, 46%, November
            1981, December 2004 | 82 | Na
            alle mooie Laphroaigs bij Erik 2005 had deze Brora het lastig als
            toegift : te ! Een wat duffe neus, op zich mooie sherry. Smaak mooie
            zoetheid, aan de wrange kant, vanille, stevig gesausd, veels te veel
            hout. Waar is de Brora ? Over the top. |  |  
          | Brora,
            Chieftain's, sherry butt 19y, 46%, cask no. 1189 & 1192, June
            1982 - December 2001 | 78 | 3e
            bij Brora proeverij Andre 11-03 en duidelijk de minste. Neus mooi
            sherry met planten, fruitig. Smaak : veel hout en sherry, maar ook
            mooie ziltigheid en planten, behoorlijk gesaust, net een paar jaar
            te laat gebotteld, bitter door overdaad aan hout. Ranzige boter,
            nootmuskaat. Met water wordt ie geparfumeerder en krijgt ie ietsje
            jodium. Maggi en vanille in de afdronk. Je krijgt snel genoeg van
            deze whisky ! |  |  
          | Bruichladdich
            1968, 36y, 41.8 %, cask sample, American refill | 96 | Wie
            had dat een paar jaar geleden gedacht ! Een Bruichladdich in de
            absolute top. 6e in de Jim McEwan masterclass 2004. Extreem intense
            geur, ongekend, zeer lange legs, zalig belegen. Mango, heerlijk eik,
            Bourbon sweetness. Smaak extreem vol lychee ! Ook wat zoete peer.
            Sensationeel ! Onvergelijkbaar. Key is de lychee ! Heel veel vanille
            in de afdronk. Geen spoor van vermoeidheid. Wat een intensiteit.
            Zacht en fruitig, zoetheid in balans met perfecte toon van
            bitterheid. Onvoorstelbare kracht in geur en smaak. |  |  
          | Bruichladdich
            1970-Sep 2002, 32y, 44.2 %, distillery edition | 93 | 7e
            op wisfestival 2002. Heel zacht, veel rijp gedroogd fruit, licht
            rook, belegen, tabak, gepoetst leder. Zeer verfijnd, lange zoete
            afdronk. Meer Glenfarclas dan Islay. Ongekend fruitig. Opnieuw
            geproefd bij Nico 12-03 en flink opgewaardeerd. Mooie balans in de
            neus van zoet en droog, boenwas, subtiel planten, heerlijk fruitig.
            Smaak voegt nog meer planten toe, mooie bitterheid, ook zilt !,
            prachtige fruitigheid, perzik, mooi vanille, zo subtiel !     
            Wint het in de duotest duidelijk van de Bruichladdich 1973.
            Neus subtieler dan de 73, meer perzik en ook wat vanille, intenser
            en frisser. Naast al het fruit ook wat grondsmaak, pittiger dan de
            73 (ongetwijfeld voor een deel door de 4 % meer alcohol). |  |  
          | Bruichladdich
            1973, 31y, 40.2 %, cask strength, 35 % refill sherry, 65 % Bourbon. | 92 | 5e
            in de Jim McEwan masterclass 2004. Prachtige zoetheid in de
            heerlijke neus. Mooie donkere kleur in deze niet bijgekleurde wis.
            Enorme lange legs : full body ! 
            Donkere smaak van stevig sherry, neus heerlijk sherry en
            fruit, oaky vanille. Smaak fruitig, hint van bittere chocolade,
            heeft een mooie assige belegenheid. Finish : heel mellow en fruitig.
            Prachtige whisky.                          
            In duotest met de 70 valt op dat de neus toch wat grover is,
            en er is meer abricoos dan perzik zoals bij de 70. Smaak is
            prachtig, mooi fruit, beetje chewy, mooie kruidigheid, je proeft dat
            deze 4 % minder alcohol heeft dan de 70. Blijft goed overeind
            tegenover de 70 maar is in alles net wat minder. |  |  
          | Bruichladdich
            1966/2002 (44.3%, JWWW ‘Prenzlow Collection’ 120bts) | 92 | Een
            zeer fraaie neus waarin warm, belegen fruit overheerst, heerlijk
            zacht, abricozenjam, marmelade, gember, mango, mooie waxyness
            (Marese : "antieke kast"). De smaak heeft veel kracht,
            komt binnen banjeren met veel belegen hout, maar is toch heel fraai
            met fruit (sinasappelschil), gember, honing, licht ziltig en nog een
            hint van rook ? Afdronk : gember, abricoos, iets te droog hout,
            vanille, later zoethout, honingdrop, en zelfs, heel licht, een hint
            van teer. Prachtig complex. Monstertje uit de schatkist 2006. |  |  
          | Bruichladdich
            20yo 1969/1990 (43%, SigV dumpy 75cl, D 26/11/’69 - B 08/’90,
            cask #4928 - 4932, 700bts) | 90 | Fraaie,
            complexe neus, zoete frisse sinasappel, hout, vanille, licht
            boenwas, droge kruidigheid op de achtergrond. De smaken zijn nauw
            verweven, marmelade, abricoos, mineralig, ziltig, tintelend, kruidig
            eikenhout. Ook de afdronk blijft sinasappelfruitig, prikkelend fris,
            zoethout. Niet relaxed, maar blijft juist daarom wel boeien.
            Monstertje van Michel 2006. |  |  
          | Bruichladdich
            21y, 1967, 43 %, distillery bottling | 90 | Wat
            een heerlijke Bruichladdich ! Geur fris, elegant, vrij behoorlijk
            parfum, bloemen, vanille, hout. Smaak ietsje jodium, zee invloed
            verder uitermate klein, erg subtiel, mooi licht rook komt door,
            mooie vanille smaak, heerlijk ! Whisky orgie 2003 |  |  
          | Bruichladdich
            Peerless, 37y, 1966, 40.5 % | 88 | Neus
            : fruitig ! Mooi belegen ! Perzik, maar anders dan Glenlivet, Islay
            planten ? Licht vanille, warm. Smaak : daar is de ziltigheid weer,
            naast de alom aanwezige fruitigheid ! Mooie balans van fruitigheid
            en licht rokerige en bittere droogheid. Polished wood, waxy, oily,
            eiken. ook hier is hout weer helemaal ok. Langzaam wordt fruitigheid
            minder en bitterheid sterker. Afdronk vol fraaie vanille. |  |  
          | Bruichladdich
            8.26 Valinch, 19y, 1983-2002, Oloroso sherry wood, 58.8 % | 88 | Unique
            bottling 2002 Whiskyfestival. Fraaie cask strength, sherry nectar.
            Abunadh associatie, lichte kersensmaak, veel sherry en hout,
            prettige kruidigheid, ietsje rook in afdronk. Zeer prettige afdronk.
            Helemaal af maar avontuur iets te beperkt voor top |  |  
          | Bruichladdich
            Valinch, carefully selected for the visit of the Middle White Pig
            Society, "The Babe", 24-8-88 / 25-5-03, 59.9 % | 87 | Neus
            droog ! Onverwacht voor zo'n donkere kleur. Minder zoet dan
            verwacht. Smaak : zoete nectar met veel bitterheid. Langzaam komt de
            ziltigheid door (en zelfs ietsje zeepsop !) |  |  
          | Bruichladdich,
            Signatory Vintage Rare reserve, oak cask, 30y, 16.11.70 / 23.7.2001,
            cask 4776, bottle 13 of 214, 52.7 % | 87 | Heerlijk
            fruitig, doet me denken aan het geweldige vat uit 1968. Heeft naast
            enorm fruit echter ook iets lijmigs in de neus, veel hout, visceus.
            Smaak ook veel fruit, meloen, abricoos, maar ook weer lijm en hout.
            Filmend, vanille, lichte aarde smaak. 2e op de 2004 supertasting |  |  
          | Bruichladdich
            Big Brother, 1 of 440, whisky of mass distinction, 1984, 46 % | 87 | Bottling
            naar aanleiding van het webcam incident met het Pentagon : geen
            weapon of mass destruction ! Wel een erg zachte whisky, zilt, mooi
            droog fruit en graan, vanille, hout. Mooi rook en fruit in de
            uitstekende afdronk. Prachtige humorfles ! |  |  
          | Bruichladdich
            Cairdean "Family", 14y, 46 %, 14-4-89, 2004, refill
            sherry, bottle no 1948/2000 | 87 | Mooie
            elegante neus, zilt, hout, fruit. Smaak : smooth, toffee, zilt, mooi
            hout, relaxed. Afdronk : zacht, zilt blijft lang hangen. Veel eik en
            ook vanille en licht stopverf. In het mysteryrondje bij mij thuis
            (2004) viel op : heerlijke zoete neus vol sherry en subtiel planten.
            Ook de smaak heeft de sherry, maar ook fruit, citrus, eik, hint van
            zeep, Eucalypthus, dennennaalden. Een stevige smaak naast alle
            Clontarfs ! 46% geeft net een mooie alcohol kick. De fles blijft
            genieten, puntje in de loop van de tijd er bij, hij fascineert. Een
            voorbeeld waarbij zeep met eucalypthus net wel acceptabel is en voor
            een mooie smaakniche zorgt. |  |  
          | Bruichladdich
            1986, 54 %, Scott's selection natural cask strength | 86 | Nummer
            13 op whiskyfestival 2001. Geur zoet (Bourbon ?), weinig zee (veel
            minder dan bij de subtiele Ardbeg Lord of the Isles), ook smaak
            zoet, licht turf, veel planten. Een van de weinige zinvolle Scott's
            CS. |  |  
          | Bruiladdich
            The Lord Robertson of Port Ellen Valinch, 14-4-89, 30-5-2004, cask
            1009, refill sherry Hogshead, 54.8 % | 86 | Lichte
            sherry geur met hout en licht rook. Smaak mooi hout, vanille,
            fruitig, sherry, druiven, mooi zilt. Afdronk : veel zilt blijft
            over. |  |  
          | Bruichladdich
            Cadenhead 17y, 1986 - July 2004, Bourbon Hogshead, 55.5 % | 85 | Bijdrage
            van Andre op de genietschapsdag bij mij thuis 2004. Prima Bourbon
            neus, met planten, graan, fris, zilt, en na opwarmen iets rook.
            Smaak opvallend ziltig, vanille, fris, hout. Opent met water en
            wordt er duidelijk beter van. Veel zachter, wat zoeter, meer droge
            rook. In de duotest met de Cairdean Family is ie net wat minder.
            Door zijn ongecamoufleerdheid is het distillerykarakter zoals
            planten en zilt mooi te proeven. Punten bevestigd in Cadenheadshop. |  |  
          | Bruichladdich
            Links "The sixteenth hole, Augusta", 14y, 100% refill
            sherry hogshead, unchillfiltered, 46%, DB | 85 | 3e
            in de Jim McEwan masterclas 2004. Heerlijke neus, fruitig, vanille,
            abricoos, lychee, peer. Smaak smooth, mooi oily, siryp texture, mooi
            eik, meloen, perzik, heel licht zilt, zeer makkelijk drinkbaar.
            Lange afdronk dankzij de oil in de spirit. |  |  
          | Bruichladdich
            20y, 46 %, 100 % Bourbon, 2001 distillery version | 84 | Gescoord
            in de Distillery shop 2002. Frisse elegante neus. Smaak zacht
            belegen, veel mout, weinig of geen turf. Droge afdronk. Punten
            bevestigd bij Nico 2003. Fruitig, ziltig, spirity, vanille. Ziltige
            Bourbon smaak. |  |  
          | Bruichladdich
            1984, bottled 2002, 46 %, 20% fino sherry, 20% oloroso | 84 | 2e
            op pot still festival 2003.Neus minder droog dan de 17 jaar, mooie
            hint van vooral fino sherry, ronder dan de 17y, fruitiger. Smaak
            fruitig (perzik) en ziltig, veel zachter dan de 17y. Zilt is toch
            zeer overheersend bij al die Bruichladdichs. Licht rook in de
            afdronk ? Fruit in afdronk niet helemaal ok. |  |  
          | Bruichladdich,
            Dewar Rattray, 12y, 56.8 %, second fill sherry cask | 84 | Neus
            minder fris dan de HP van Dewar Rattray, licht planten, licht zilt
            en vanille. Smaak : meer heide dan in de HP ! Vanille, mooi planten,
            fruitig, mooie droogheid, hint van jodium. Dewar Rattray masterclass
            whiskyfestival Leiden 2004 (de "moordend tempo"
            masterclass) |  |  
          | Bruichladdich
            20y, Second Edition, "Flirtation", unreleased 2004
            version, 5 weeks wine finish in "Mourvedre cask" from
            Rivesaltes | 83 | 1e
            op Pot Still festival 2004. Heerlijke zachte zoete neus, a la Port
            finish, ook qua oranje kleur, subtiel kruidig. Smaak : veel droger
            dan de neus, veel hout, weer veel Port associatie, heel jammer van
            de plakkerige afdronk. Niet overtuigend. Opnieuw geproefd bij Jos
            2005, nu in officiele botteling, en punten bevestigd. Neus fruitig,
            rabarber. Smaak wat rommelig, lichte kruidigheid, zoet, onelegant. |  |  
          | Bruichladdich
            Links "The Old Course St. Andrews", 14y, 43 % | 83 | Gedronken
            in het White Hart Hotel Port Ellen 2004. Mooie fruitige neus, oily,
            zacht, licht rook. Smaak vol planten, licht dennennaalden, zilt.
            Plezierige whisky. |  |  
          | Bruichladdich
            1989, Full Strength , aged in oak casks for 13y, 57.1 %, distillery
            version | 83 | Neus
            vol zilt, graan en vers eiken hout, beetje hars. Smaak is zoet en
            voegt caramel toe, enorm ziltig en helaas wat te harsig, ietsje
            zeepsop. Prima afdronk, droog maar in balans met mooie fruitigheid
            en vanille. Onverdund overheerst het verse hout te veel, wel is ie
            dan maximaal ziltig. Met water wordt de neus veel fruitiger (perzik)
            en zachter. Harsigheid/zeepsop wordt met water minder en hij wordt
            ronder en belegener van smaak. Smaak blijft wel wat rommelig.
            Volgens Minnee de Brandaris onder de whisky ! Tja. |  |  
          | Bruichladdich
            Links, St Andrews Swilcan Burn, 16y, 46 %, 0.5 l | 82 | Fles
            van vrijgezel John toegevoegd aan de proefreeks in Amersfoort 2006.
            De neus en smaak hebben allebei een mooie combinatie van veel fruit
            en zilt, in feite Bowmore Peerless-achtig, maar dan zonder de
            finesse en verwevenheid van smaken. Prikkelend op de tong. De
            afdronk is kort en lijkt een hint van waspoeder te hebben. Nogmaals
            proeven voor een definitief oordeel ! |  |  
          | Bruichladdich
            Valinch Babe 2, 1990-2004, cask 3666, 55.2 %, refill sherry butt. | 82 | Een
            tegenvallende Valinch. Duffe sherry geur. Onprettige sherry smaak,
            ook aan de duffe kant, zilt, licht zeepsop. |  |  
          | Bruichladdich
            17y, 46 %, distillery version 2003 | 82 | 1e
            op Pot Still festival 2003. Fris, ziltig, elegante neus. Smaak : erg
            droog, te droge start, ziltig, veel hout, licht vanille, prikkelend
            op de tong. Veel vanille in afdronk |  |  
          | Bruichladdich
            15y, 15 % sherry, 85 % Bourbon wood, 2001 distillery version | 82 | Prettige
            smaak door de sherry. Wederom zeer licht turf (3 ppm). Vanille.
            Opnieuw geproefd in Islay 2004 en verlaagd in punten. Neus mist wat
            frisheid. Flink zilt in neus en smaak. Vlakke neus zeker in
            vergelijking met alle mooie Bruichladdichs op het festival 2004.
            Body nog weinig vsiceus, snelle legs, met water komt de neus een
            stuk meer open, meer vanille en fruit in de afdronk |  |  
          | Bruichladich
            3D, The Peat Proposal, 46 % | 80 | 2e
            op Pot Still festival 2004. Een mix van 1989 5 ppm refill sherry,
            1998 25 ppm refill bourbon, en 2001 40 ppm fresh bourbon (Port
            Charlotte). Enorm veel frisse peat in de neus, naast wat meer
            belegen zoetheid. Smaak : behoorlijk veel peat ! Wat onaf allemaal,
            je merkt de jonge whisky hierin toch wel erg goed. Over een paar
            jaar nog eens herhalen ? |  |  
          | Bruichladdich,
            Cadenhead, 1986-May 2000, Bourbon Hogshead, 57.9 % | 79 | Blind
            geproefd bij Boss 2004. Niet herkend als Bruichladdich. Ook geen
            hoogvlieger. Neus wat scherp, alcohol. Smaak : biedt meer dan de
            neus, bloemig, ook vrij droog, vanille, beetje thee, veel (harsig)
            hout. Afdronk heeft wat Eau de Cologne. |  |  
          | Bruichladdich
            Sinnsear "Forefathers", 50%, 100% Bourbon, 1000 bottles | 79 | Niet
            alle speciale Bruichladich bottelingen zijn een succes. Kale neus
            geheel passend bij de bleke kleur. Fris vanille en graan als
            pluspunten. Smaak : dun mondgevoel, wel vrij zacht, kalig, als een
            Lowland met zilt ? |  |  
          | Bruichladich
            12y, 46 %, 2003 distillery version | 78 | Blind
            geproefd bij Andre 11-03. Geur fris, mout. Smaak beetje dun, minder
            fris, beetje scherp, zilt, droog, malty, prikkelend in de afdronk |  |  
          | Bruichladdich,
            10y, nieuwe verpakking 2001, un-chillfiltered | 78 | Getest
            in winkeltje Gert Wervershoof 2002 : fris, licht Islay, frisser dan
            de oudere versie |  |  
          | Bruichladdich
            15 y, jaren 90 | 76 | zilt,
            droog, licht heide, vrij scherp. |  |  
          | Bruichladdich
            10 y, jaren 90 | 76 |  |  |  
          | Bulleit
            Bourbon Frontier whiskey, 45 % (Four Roses distilery) | 66 | Geproefd
            bij Vic and Anthony's Houston 2005. Veel vanille en caramel in de
            neus, abricoos achtige zoetheid. Smaak behoorlijk scherp, ruw,
            abricozenjam, caramel, plakkerig, veel eik in de afdronk, tanden
            coatend, achterkant postzegel, industrieel. |  |  
          | Bunnahabhain,
            Cadenhead, 24y, 79 / July 2003, 45.7 %, Bourbon cask | 88 | Eigenlijk
            toch wel een sensationele Bunnahabhain ! Heerlijk fruitige neus,
            licht heesters, vanille. Smaak enorm vers fruit, vol perzik,
            vanille, hout, licht rook, lekker zacht, heerlijk relaxed. Toppertje
            ! Cadenheadshop 2005 |  |  
          | Bunnahabhain,
            Scott's Selection, 1969-1999, 40.1 %, undiluted, oakwood casks. | 87 | Prima
            bijdrage van Gert bij Nico 12-03. Veel minder heftige geur dan de
            Auld Acquaintance. Vrij droge neus, ietsje vanille. Smaak mooie
            combinatie van droge belegenheid en vanille. Mooie subtiele elegante
            whisky, licht rokerig, ietsje zilt met Bunna zoetje. |  |  
          | Bunnahabhain,
            Auld Acquaintance, 31-12-1968 / 31-12-2002, 43.8 %, Cask Strength
            Hogmany, 34y | 86 | Hele
            mooie neus, mooie balans van zoet en bitter, prachtige donkere
            kleur, kersen, ook nog licht planten. Smaak : zoet maar ook stroef,
            veel hout, en niet eens belegen hout, beetje resin. Ook afdronk
            enorm hout, met water komt parfum los. Herkansing bij Nico 12-03 :
            heerlijke geur, smaak beetje te. Een half glas is voldoende. Omhoog
            van 83 naar 86 punten. |  |  
          | Bunnahabhain,
            Scott's Selection, 1984 - 2003, 57.5 % | 86 | Genipt
            bij de Vidra 2005 en eerste indruk erg positief : appetising, lekker
            ziltig, lekker Bourbon, 84 punten. Gepromoveerd naar 86 in 2005,
            bijdrage van Michel. Hele uitnodigende neus, clean, zilt, veel
            planten, zowel frisse als muffe elementen, belegen. Smaak : komt met
            lekker veel power binnen en deel twee van de smaak is weer zacht,
            lekker ziltig, appetizing, aarde. Mooie balans van zoet en hint van
            bitterheid. |  |  
          | Bunnahabhain,
            Lombard Jewels of Scotland, 79-2002, 50% | 85 | Mooie
            sherry neus, kruidig, hint van rook. Smaak prikkelend, zilt,
            vanille, sherry, droog, licht rook, veel heesters. Drinkt veel
            lekkerder dan de voorgaande Lochside. Lekker vanille in de afdronk.
            Cadenheadshop 2005. |  |  
          | Bunnahabhain,
            Chieftains's, 14y, 88-2002, 43 %, sherry finish | 79 | Mooie
            geur, ziltig, planten, mout, ondanks sherry finish behoorlijk
            Bourbon karakter. Ook smaak ziltig, te droge afdronk |  |  
          | Bunnahabhain,
            Signatory Cask Strength Collection, 27y, 30-3-78 / 27-5-05, refill
            butt, cask 2541, 54.9 % | 79 | Mooie
            belegen neus, vrij zoet, bloemig parfum, graan, slechts lichte hint
            van rook. Smaak : vanille, stevig zilt, droge rook, lijmig, eik,
            zacht als CS. Lijm begint na een tijdje te irriteren. Afdronk heeft
            flink vanille, rook en zilt. Pot Still festival 2005 |  |  
          | Bunnahabhain,
            Murray McDavid, 46 %, 1979-1999, Bourbon casks. | 79 | Subtiel
            rook, mooie lichte malt en dat voor een 20-jarige. Smaak vrij
            scherp, zoet, vol Bourbon karakter, vanille in afdronk. |  |  
          | Bunnahabhain
            12y, 40 % | 79 | Geur
            : ziltig en zoetig, smaak mout, zowel gebruik van Bourbon als Sherry
            hout is terug te proeven, vooral Bourbon, lichte rook. Ik mis net
            wat balans |  |  
          | Bunratty
            Irish Potcheen, 40% | 15 | Toegevoegd
            ter waarschuwing : dit volledig kleurloze destillaat is geen whisky,
            voldoet niet aan de vereiste tijd op vat en is naar verluid
            tenminste gedeeltelijk uit molasse gemaakt. Geen rotte aardappelen
            in de neus zoals bij verse Schotse spirit, maar superzoet, snoepjes
            met een flinke vleug terpetine. De smaak is abominabel, zoete lijm. |  |  
          | Burn
            of Speyside, Bourbon refill, 6y, 1996, vatting of Balvenie and
            Glenfiddich, 46 % | 78 | Blind
            geproefd bij Gert 2004 en beter bevonden dan de refill sherry.
            Frisse plezierige droge neus a la Lowland, grasig, hout, wat rook.
            Mooie beginsmaak, maar stopt ineens. Kruidig/harsig, maar niet te.
            Fruit (appel). Droge afdronk met veel hout en mooi vanille. Lekkere
            doordrink whisky. |  |  
          | Burn
            of Speyside, sherry refill, 6y, vatting of Balvenie and Glenfiddich,
            46 % | 69 | Kleur
            van witte wijn. Neus fris, hele lichte, kale geur, klein beetje
            hout, hooi, en rook, licht zoet. Smaak : scherp, weinig
            ontwikkeling, licht hout, beetje mout, korte afdronk. |  |  
          | Bushmills
            Black Bush, 40 %, Blended Irish | 83 | Was
            het het bijzondere gezelschap of is deze Blended gewoon uitstekend ?
            Elegante neus, heel fruitig (abricoos), mooi hout, heel fraai
            kruidig. De smaak is als de neus, prima ! De afdronk is niet zo
            indrukwekkend maar is nergens storend. Het is de mooie balans tussen
            fruitige zoetheid en kruidigheid die deze whisky zo goed maakt.
            Geproefd in de Roggebot, Ermelo, 2004. Gepromoveerd van 80 naar 83
            punten na een blindproefrondje bij Nico 2004. Ook licht rook in de
            neus. afdronk blijft het minste, iets plakkerig. |  |  
          | Bushmils
            (Irish), 16y, matured in bourbon + sherry, finished in port pipes,
            40 % | 81 | Neus
            : volop Port, winey ! Mellow, zoet. Smaak uitermate zacht, Port,
            vanille, subtiele kruidigheid. Veel hout in afdronk. Droog eiken op
            de grens van lichte lijmigheid. Beetje overdreven al dat hout. Blind
            geproefd bij Nico 2004 en Portwood finish geidentificeerd. De lichte
            lijmigheid deze keer ervaren als achterkant postzegel. |  |  
          | Bushmills
            10y, matured in two woods, 40 %, Irish | 80 | Gekocht
            door Gert in Frankrijk en inzet bij Nico 2004. Mooie zoete neus,
            fruitig, citrus (sinasappel !). Smaak : heerlijk mellow, graan,
            fruitig, mooie volle smaak, vanille, hout, mooie kruidigheid voor de
            balans. Afdronk valt wat tegen, vanille en hout ok, maar iets lijmig
            ? Na een tijdje droog. |  |  
          | Bushmills
            10y (Irish) | 78 | Blind
            geproefd bij Nico 2002 en verhoogd in punten. Erg moutig, aroma
            fris, redelijk zoet maar ook hooi, elegant, ietsje rook,
            vanille/banaan, vrij zacht, enorm vanille in afdronk |  |  
          | Bushmills
            1608, 40 %, Blended, Irish | 76 | Blind
            geproefd bij Nico nov 2002, herkend als blended tussen de 6 malts.
            Pere zoetheid, zeer fruitig, geen rook, smaak erg zacht, vanille,
            weinig karaktervol. |  |  
      uw keuze
 A
      B C D
      E F G
      H  I 
      J K L
      M N O
      P R S
      T V  W
  
Auteursrecht: Huub Donkers
  
 terug
      naar proefnotities en punten
  
       webmaster__________  Whisky
      Monitor 
      __________
 jja.vandenputten@chello.nl
 webdesignekksites
 internet producties
  
     |