Versiejun2006




uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Huub Donkers


Whisk(e)y


Donkers
score


Opmerkingen



Update
I.W.Harper Gold Medal, no age statement, 43 % (Four Roses (Kirin) for Diageo) 72 De neus is prettig, fruitig, tutti frutti abricoos, en boenwas. De smaak start erg stug en prikkelend maar verbetert snel. Fruitig, abricoos, zeer kruidig, heesterachtig hout, boenwas, maar ook wat eucalypthus en gom. De afdronk heeft nog steeds abricoos, ietsje mandarijn, custartpudding en ietsje gom. Na afloop een behoorlijk droog mondgevoel met veel vers eiken. Monstertje Huub Rijnders 2006. Nieuw
Imperial, Gordon & MacPhail Reserve, selected cask by van Wees, 1991-2003, 59.1 % 84 Een zeer boeiende Imperial. Fruitig, mooi bittertje, zacht (na stevig verdunnen), elegant, prima whisky, aankoopwaardig. Geproefd bij van Wees 2004.
Imperial 21y, 77-99, G&G 81 malty,smoky,iets (prettig) zoet,belegen,prettig bittertje
Imperial, Exclusive malts, 11y, 53 %, 5-94 / 9-05, sherry cask 76 Fruitige neus, wat duf. Smaak : prikkelend, kruidig, fruitig, wat rommelig. Whiskyfestival Leiden 2005
Inchgower, Cadenhead black label dumpy, March 67 - March 1983, 16y, 46 % 90 Treasure find bij Lai Sin in Driebergen jan 2005. Welk restaurant biedt nu zo'n mooie oude whisky voor 7,50 per glas aan? Hulde. Een prachtige klassieke whisky a la Macallan 12y HKDNP. Enorm donkere kleur. Heerlijke sherry geur, mooi hout, lichte rook, mooi elegant. Enorme sherry smaak, Tia Maria likeur, moccaboontjes, zacht en lekker chewy, mooie toets van bitterheid zorgt voor de balans. Een prima afdronk vol heerlijk zoethout, sherry, vanille en een assigheid die een uur later nog aanwezig is. Kolengestookt ! Deze 16 jarige lijkt veel ouder, helemaal af. Ik moet vaker met Marion uit eten !
Inchgower Cadenhead's Bond Reserve, 19y, sherry wood, 55.2 %, first released 5-11-2004 89 Fraaie neus vol zoet- en kruidigheid, fruitig (perzik), rook, lichte asgeur. Smaak heerlijk, oily, waxy, rook, mooie bitterheid, fruitcake. Mooie assigheid ook in de smaak. Ingetekend voor een van de 60 flesjes op het whiskyfestival Leiden 2004.
Inchgower, Rare Malts, 27y, 55.6 %, 1976 - April 2004. 85 Pot Still festival 2004. Zeer geurig, Speyside parfum, na verdunnen met water komt zoete fruitgheid los. Smaak : mooi zoet, vanille, mooie droog- en bitterheid, iets stro / karton. Veel vanille in de afdronk
Inchgower 19y, 1985, Adelphi, 60.7 %, Bourbon cask 79 Geproefd tijdens het verwarrende praatje van Charles McLean over whisky van de jaren 60 op de Whisky Fair 2005. Zeer geurige en alcoholische neus, heerlijk fruitig. De smaak is heftig als CS, fruitig, veel karton, havermout. Afdronk fruitig, mango. Met water wordt ie droger. De kartonsmaak heeft niet mijn voorkeur ! Vrij druivig voor een Bourbonvat.
Inchgower 1989, Cooper's Choice, 12y 76 21e op wisfestival 2002. Neus licht planten (zeewier?), belegen, malt, smaak erg maltig, hout en vrij scherp, Bourbon vat ?, turf en rook, thee, mooie smaak, jammer dat ie zo scherp is.
Inchgower, 20y, cask 5633, 60.8 %, 26-6-85 / 16-8-2005, Usquebauch Society 67 Neus zeer zoet, hint van munt, hout, Eau de Cologne, citrus. Smaak : onverdund enorme krachtige nectar, abricoos. Met water iets droger in de neus, droge rook, nog meer citrus, houteriger. De smaak wordt erg houterig, lijmig zoet, absoluut geen feest, munt, rokerig, boenwas, fruitig, sinasappel. Met nog meer water steeds stroever, wranger. een whisky die enorm balans mist. Het houterige blijft stevig in de afdronk hangen. Monster van Erik bij Andre 2005.
Inchmoan, Whiskyfair, 25-11-94 / 26-01-2005, 10y, Cask no. 646, 54.8 %, Loch Lomond distillery 30 En alweer een onprettig product van de Loch Lomond distillery, dit keer een peated versie. Niet zo super op de Supertasting 2005. Onprettige neus van spirit, onaf. Smaak redelijk zacht maar spirity. Licht het bekende spirit effect van rottende aardappelen.
Inchmurrin, Loch Lomond distillery, 40 % 69 Neus zoete fruitigheid en droge apothekers lucht (ether) , kaneel, malt, gedroogde abrikozen. Smaak erg fruitig, stro, banaan, vanille, volle smaak, toffee. Afdronk droogt de tong volledig uit. Kost flink strafpunten. Met extra water knapt ie op, thee, belegener, afdronk blijft erg droog.
Inishowen, 40% (Blended Irish, Cooley distillery, 2000 bottling) 73 De zachte neus is prettig, lastig te doorgronden en is droger dan we van andere Ieren gewend zijn. Licht zoete toffee, dan weer appel en citrus, en een hint van rook en vanille. De smaak start met zoete toffee, snel daarna veel droogheid, heesters, en iets van aceton. Droge, wat plakkerige afdronk, droge coating op de tanden en weer die hint van rook. Monstertje van Huub Rijnders 2006. Nieuw
Invergordon, Dewar Rattray, 40y, 48.1 %, Bourbon cask, 105 bottles, 14-8-1964 / 29-6-2005 91 Bijna niet te geloven : 91 punten voor een Invergordon ! Neus : Bourbon snoepjes maar zeer subtiel, prachtige boenwas, mooi eik, zoetig lijm, ananas, subtiel verweven eucalypthus. Smaak : prachtig subtiel, mooi eik, kruisdropjes, oily, meest brede van alle single grains tot nu toe, laurier, waxy, heerlijk fruitig. Traktatie van Ronald Wuijster 2005.
Invergordon, Peerless, 1965, 37y, 51.8 %, grain whisky 84 15e op pot still festival 2003. wat een verrassing ! Blind geproefd : prachtig belegen hout en vreemde zoetigheid. Goed ! Neus : veel mais, prachtig hout, creamy. Smaak : als je weet wat het is herken je de zoetheid, veel Bourbon invloed, veel vanille. Prima balans van zoetheid en hout.
Invergordon, Single Grain, The Clan Denny, Vintage 1965, 40y, natural strength, 50.1 % 77 Na de fraaie Invergordon 40y van Dewar Rattray is dit toch wel een stuk minder. Neus : lijm, rum, rozijnen. Smaak : heel zoet, lijmig, echt nog single grain. Whiskyfestival Leiden 2005.
Invergordon, single grain 64 vanille en zoet, verder niets te melden, meer Bourbon dan whisky
Inverleven, Signatory Cask Strength Collection, 27y, 14-9-77 / 6-4-05, cask 3600, 51 % 86 Heerlijke zoete nectar neus, stro, zoethout, lemon curd. Smaak : heerlijk zoet, als CS al heerlijk zacht, zoet graan, hout en vanille mooi aanwezig. Met water komt een wat muffe zolderlucht los, geen verbetering ! Ook de smaak wordt minder, wat droger, minder nectar. Afdronk mooi vanille met ananas. Pot Still festival 2005
Inverleven 1985, Gordon & Macphail, 40 % 80 Aankoop Loch Fyne 2002. Milde zoete geur van vanille Saroma pudding met ananas en bananen. Smaak  zeer zacht, voegt aan geur hout toe. Afdronk prikkelend en fris, harsige kruidigheid, sterk afwijkend van geur en smaak, wat plakkerig droog, 2 strafpunten. Bij Nico 12-03 blind geproefd en kreeg 78 punten : vooral mildheid valt op, graan, bloemig. Ook smaak mild, vrij droog, jong hout, aardige subtiele whisky.
Inverleven 1986-2002, Gordon & Macphail, 40 % 79 Neus clean, graan, heel licht, bloesem, peer. Smaak : graan, wat gom en flink houterig, vanille. In finish blijft houterigheid prima in balans met mooi zoet graan, helaas wel wat achterkant postzegel. Mooie fruitige geur blijft achter in het glas. Lekker in al zijn eenvoud. Wel jammer dat in vergelijking met de 1985 er minder Saroma pudding (met stukjes ananas) in zit. Het blijft wel de hele fles lang een plezier om te drinken.


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T V W

Auteursrecht: Huub Donkers



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties