Versiejun2006




uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Huub Donkers


Whisk(e)y


Donkers
score


Opmerkingen



Update
J&B Ultima, 43 %, blend of 128 Scotch Whiskies, Blended 85 Geproefd bij Andre 2003 : zacht, toch licht prikkelend, allround. Neus vrij zwaar, zoetheid is dominant, alles zit er in, zilt, caramel, rook, jodium, fenol. Een behoorlijke Islay invloed ! Knappe blended, zeker niet saai !
J&B, Blended 62 Smoke, uitgemergeld Bourbon vat, droge Martini, lijmig, scherp, goedkoop, vanille, heesters, achterkant van postzegel, waterig, plakkerig
Jack Daniels, Old No. 7 Brand (Black Label),43 %,Tennessee 74 Eerste bij de Lindenhof 2003 : aangename verrassing. Zoetheid is niet alleen snoepgoedachtig maar heeft ook het gepoetst leer effect. Zoete peren. Hout en vanille in afdronk.
James Martin Lowland, 20y 77 Vanille, fris, iets prikkelend/alcohol. Opnieuw geproefd bij Gert 2003. Neus droog grassig, beetje scherp, beetje zeepsop, veel vanille, snoepjes, custard pudding.
Jameson 12y, 40 %, Distillery Reserve (only for sale at distillery) 86 Neus : heel zacht, marmelade, specerijen, onvergelijkbaar veel belegener en rijker dan de bleke, jonge standaard Jameson. Smaak : tropisch hardhout, toffee, shortbread, gemberpoeder, sinasappelsap, mooi bittertje, vanille. De afdronk heeft hout, heel zacht krenten, toffee, en is mooi donker van karakter door prima sherry vaten. Complexe blended, mooi in balans. Nico's monstertje uit de distillery, april 2006, is de hoogst scorende Ier tot nu toe.
Jameson 18y Masters Selection, 40% 83 De neus heeft weer onmiskenbaar Pot Still karakter, maar hij is ook mooi mature zodat het metalige vrijwel weg is, fruitig (sinasappel). De smaak heeft veel sherry, erg zacht, vanille, mooie balans van belegen sherry en crispy Pot Still, abricoos, hout. W.E. Wageningen april 2006
Jameson Gold, 40 %, Blended irish 80 In blind test bij Jos 2002 ingeschat als Bourbon. Opnieuw geproefd in 2006, en Bourbon associatie is niet helemaal vreemd : er worden voor deze 10 to 13 y oude wis naast sherry vaten ook 10y old virgin American oak casks gebruikt. Fraaie neus, crisp metalig Pot Still , honing, mooi eiken. Smaak : zacht oily en Pot Still metal crispy, vers eiken, toch weer die Bourbon associatie, veel graan, acacia honing. Afdronk : crispy pot still blijft hangen, toffee, prettige hint van hout bitterheid.
Jameson 1780, Matured 12 years, 40 %, (Blended, 75 % pot still, 75 % sherry cask) 78 Neus mooi fruitig (abricoos), zeer clean, specerijen (gember). Smaak mooi sherry, licht caramel, fruitig, elegant, erg zacht, licht vanille, abricoos, marmelade, maar ook het metailige van pot still, hint van lijm. Afdronk : pot still en sherry, wordt geleidelijk droger. Op zich fascineert de combinatie van sherry en pot still, toch echt een Ierse smaakniche Geproefd op feestje Willy Delft 2004. In 2006 laten monstertjes van Huub Rijnders zien dat de 1780 rijker en verwarmender is dan zijn opvolger de 12y. 
Jameson 12y, 40 % (full bodied pot still character, matured in sherry wood) 75 De neus is wat minder rijk en verwarmend dan van de 1780, iets kaler en frisser, met een mild (metalig) pot still karakter. De smaak start met een stevige, licht metalige, pot still smaak, prikkelend, fruitig (abricoos), heesters verzacht door sherry. Weer een fascinerend samenspel van licht bitter pot still en fruitige zoete sherry. Overall t.o.v. de 1780 vooral minder verwarmend. Monster Huub Rijnders 2006.
Jameson, Blended (ca. 1986) 70 De eerste whisky ever die ik met plezier heb gedronken, in 1986, in de woestijn van Niger. Hernieuwde kennismaking 20 jaar later, monstertje van Huub Rijnders 2006. Neus erg licht, fris, clean, graan, licht metalig (Pot Still effect ?). Smaak : graan, caramel, licht fruitig, metalig en wat lijmig, lekker zacht. De afdronk heeft licht toffee, blijft fruitig, crispy metal. Absoluut pluspunt is de zachtheid maar dit is niet mijn smaak. In vergelijking met de rijke 12y Distillery Reserve is de neus wel erg mager !
Jim Beam Black, 8y, 43 %, Bourbon 78 Geproefd in Houston 2005. De zoetheid in de neus is mooi in balans met droog graan (brinta !). Smaak geen candy sweetness maar mooi zoet fruit (tutti frutti) en mooi belegen graan (rogge ?), kruidig. Afdronk wat plakkerig.
Jim Beam Straight Rye (yellow label), 40 % 72 Zoete neus, roggebrood, zuurtjes, zoethout, vanille, bananenschuimpjes, hint van eucalypthus. De smaak : even schakelen ! Menthol, munt, mais, rogge, vanille, hout, licht kruidig, licht tintelend, zacht, complex. Fijne, zeer lange, afdronk. Met minder munt had dit heel wat beter gescoord. Inbreng Nico bij Jos 2006. nieuw
Jim Beam (white label), 40%, Bourbon 69 Neus heel veel hout en vanille, wat eenzijdig. Smaak voegt komkommer toe, plakkerig, droog, licht zeepsop, niet verfijnd of zacht, gaat snel tegenstaan. Opnieuw geproefd op vliegveld van Warschau 2004. Lichte neus voor een Bourbon, floral, hout, fruitig, vanille, niet alle Bourbon's hoeven zo zwaar te zijn. Smaak start niet prettig maar wordt geleidelijk wat smoother. Wat dun mondgevoel. Opgewaardeerd van 65 naar 69 punten.
Johnnie Walker Blue Label, 43% 82 Blind geproefd bij Erik van Frachem 2005 : wat een sensationele tegenvaller toch ! Neus droog, abricoos. Smaak : mooi zacht, gedroogde abricoos, subtiel rook, veel hout, heesterachtig, vrij droog, dun, vanille maar ook wat stopverf. Erg afstandelijk !
Johnnie Walker Pure Malt, 15y, 43 % 80 Neus rook en erg veel planten karakter, vrij droog,  beetje zeewier, volle smaak, compleet, medicinaal. Rook is wat duffig en overheerst.
Johnnie Walker Gold Label 18y, The centenary blend, 40% 80 2000 : top blend ter referentie : een prettige elegante vorm van nietszeggend, prettige geur en afdronk, 79 punten. In 2005 is de smaakontwikkeling wat verder gevorderd : Neus subtiel, lichte hooiachtige kruidigheid, hout, vanille, citrus, perzik. De smaak is geheel in lijn met de neus, lichte rook, zilt, graan, wat houterig, erg kruidig, niet opvallend zacht, planten, citrusvruchten, perzik, abricoos. Afdronk hout, karton, maar ook mooi vruchten en vanille.
Johnny Walker Black label, Blended 75 In eerste 2 duotests met Glenfiddich 12y houdt hij niet stand : geur wel aardig : vrij zacht malt en houtskool rook, maar smaak is karakterloos, wel smooth en caramel. Afdronk iets plakkerig, wel veel turf laat in afdronk ! Bij derde duotest 2003 opgeklommen naar 74 punten. Veel gedroogd fruit, zoetheid in balans met droogheid. Vrij prikkelend. Smaak blijft toch niet echt prettig. Wel complex. In 2004 blind geproefd bij Gert. Volle zware neus die toch waterig is, wat ruw, donker hout. Smaak fruitig, zoete en bittere tonen, vanille, vrij ruw en scherp. In 8-2004 volgende duotest met Glenfiddich en weer gelijk in punten. Eerste wat opvalt aan de neus is de stevige rokerigheid, zeker in vergelijking met de Glenfiddich, ook licht plantenkarakter ! ook zee invloed in smaak ! Rook, planten, zelfs iets jodium, Talisker ? Jammer is de harsige prikkelendheid, beetje thee-effect ook.
Johnnie Walker Red label, Blended 70 In de eerste duotest aller tijden maakte de Red Label van Glen Moray (1990) een geweldenaar. Scherpe industrie ethanol. Na 14 jaar een plezierige hernieuwde kennismaking. Aardige geur met hout graan en licht parfum, wat mossig. Smaak behoorlijk plantaardig (heesters), lichte Speyside tonen, hint van peat en droog/bitterheid (is dit de Talisker ?). Er zit ook wat lijmigs in zonder erg storend te zijn. Onder de droogheid ook wat gedroogd fruit (abricoos). Stevige promotie in punten.
Jon, Mark and Robbo's, Vatted malt, "The smokey peaty one", 40% 80 Curiositeit van Erik bij Jos 2005. Robbo is een ex distillery manager van Macallan. Fles te koop in o.a. Oddbin's. Lekkere sherry neus, lekker zacht, sterke kruidigheid. Dat met dat peaty valt dus wel mee ! Fruitig. Lekkere niet pretentieuze whisky (voor bij Studio Sport: quote Erik).
Jura 1973, Gonzalez Biaz Oloroso, 55%, cask sample 89 Toch wel heel leuk, een Jura zo hoog in de top. Geproefd in de Jura distillery 2004. Mooie sherry neus, fruitig, clean. Smaak : prikkelend, balans tussen zoet en droog, mooi kruidig. Lichte turf toets door het gebruikte water, niet overpowered door het hout. Veel hout in de afdronk, maar niet te, wordt wel vrij droog. Met water een stuk fruitiger, perzik. Smaak wordt ook een stuk zachter, mooi vanille komt vrij, graan, veel mooiere balans. Stuk complexer en rijker in de smaak met water er bij. Minder overheersing Oloroso. Zachte plantensmaak, mooi droge bitterheid, hint van zilt. Ook afdronk veel rijker, vanille, fruitig.
Jura, Douglas Laing Old Malt Cask, April 66, May 2001, 35y, 47.8 %, 204 bottles 89 Hele mooie neus, honing, subtiel, erg fruitig, zacht. Smaak : mooi fruitig, eikenhout en bitterheid aanwezig maar mooi verweven. Afdronk heeft nog steeds fruit maar ook veel hout, hint van stopverf. 2006 Supertasting nieuw
Jura 21y, 40 % 86 Een mooie Jura bij Nico feb 2002 ! Parfum vrij zoet en licht fruitig. Heerlijk filmend, oily, malt. Vanille en rook in afdronk, mellow. Zilt vlak voor afdronk ?                    
Jura 1984, 42 % (84 proof !), George Orwell Commemmorative edition, 19y 85 17y American oak, 2y sherry Oloroso. Wat duffe , oily neus, naast de sherry veel fruit. Enorm veel vanille in de smaak, heerlijk zacht, mellow, smooth. Mooie zoete fruitige smaak. In afdronk lichte bitterheid. Geproefd en aangeschaft in de Jura distillery 2004.
Jura 15y, special limited edition cask strength, 22 March 1989 - 31-5-04, 57.7 %, cask no. 9776, 1 of 850 84 13y in American oak, 2y finishing in vintage butt Gonzalez Biaz. Neus chocolate fudge, toffee, erg zoet, creamy, zeer zachte neus. Smaak : minder zacht, creamy, toffee. Behoorlijk scherpe smaak onverdund, zoet met lichte bitterheid, donkere orange mamelade. Afdronk plakkerig droog door hout. Met water : behoorlijk duffe neus, wordt een stuk zachter. Afdronk vanille en hout
Jura 20y, 75-96, The ultimate smsw coll., 43 % 81 oily geur en smaak, zilt, vanille, bij Henk 80 punten, meer "lijm" dan in eerste versie ? verder ook kruiden en toffee smaken. combinatie met sushi perfect.
Jura Superstition, 45 %, 13 ppm, DB 81 Mix van 0.2 ppm en 55 ppm. Neus niet erg fris, oily, hout, rook, wel vrij zacht. Redelijk fruitig, geen inspirerende geur. Smaak : veel hout, turf, vrij droog, fruit op de achtergrond, licht thee, marmelade. Afdronk niet erg indrukwekkend, vrij kort, beetje plakkerig. Geproefd in de Jura distillery 2004.
Jura 16y 79 Volle zoete aromatische geur. Geur en smaak licht turf, zilt en oily. Doet toch een beetje goedkopig aan.
Jura 10y, 43 % 78 beter dan volgens Jackson. Na proeven in de Jura distillery 2004 verhoogd van 76 naar 78 punten. Frisser dan in herinnering. Aanstekelijke neus. 
Jura 10y Legacy, 40%, DB 77 Mix van normale 10y op Bourbon vat met 10y sherry. Mooie frisse neus, bloemig, mooie zoete fruitigheid, perzik, veel rijker in de neus dan de normale 10y, sterk Highland karakter, mooi vanille. Afdronk wat plakkerig hout. Geproefd in de Jura distillery 2004, 83 punten. Tja, in 2005 een eigen fles geopend bij Gert en 6 punten omlaag : Behoorlijk duffe neus, pruimen, lichte rook, sherry zoetheid, old marmelade. Smaak : sherry zoetheid, rook, kruidig, iets ranzig. Afdronk wat plakkerig. 
Jura, 5y, Cask Strength heavily peated, Royal Mile Whiskies, 18-1-9 / 15-11-2004, 58.4 %, cask no. 19. 77 Deze 5y peaty one lijkt meer af dan de 5y geproefd in de distillery. Neus zilt, turf, planten, ietsje spirit karakter maar niet storend. Smaak: droge turf, planten, stevig zilt, vanille, teer, licht drop, dennen, gronderig en wat stroef. Bijdrage van Erik van Frachem bij Jos 2005.
Jura 76-96, 20y, oak cask, 43 %, Signatory 75 Henk kwam 2002 weer met een oud afgekloven vat van Signatory. Zware pech ! Mooie zoetheid, fruit, perziken, peren, ietsje stroef. Veel mout, wat munt, vrij korte afdronk met wat vanille. Totaal niet het idee dat deze zo oud is. En wat een fruitigheid !
Jura 5y, 37.5 ppm, cask sample, 59 % 74 Peat, planten, Bourbon, nog behoorlijk veel spirit karakter. Gewoon helemaal Islay karakter. Smaak : planten, drop. Met water : teer, vanille, mooi zilt, pijnboom. Beter dan de Laga 7y.


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T V W

Auteursrecht: Huub Donkers



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
jja.vandenputten@chello.nl

webdesign
ekksites
internet producties