Versiejun2006
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Huub Donkers |
Whisk(e)y
|
Donkers
score |
Opmerkingen
|
Update |
|
J&B
Ultima, 43 %, blend of 128 Scotch Whiskies, Blended |
85 |
Geproefd
bij Andre 2003 : zacht, toch licht prikkelend, allround. Neus vrij
zwaar, zoetheid is dominant, alles zit er in, zilt, caramel, rook,
jodium, fenol. Een behoorlijke Islay invloed ! Knappe blended, zeker
niet saai ! |
|
J&B,
Blended |
62 |
Smoke,
uitgemergeld Bourbon vat, droge Martini, lijmig, scherp, goedkoop,
vanille, heesters, achterkant van postzegel, waterig, plakkerig |
|
Jack
Daniels, Old No. 7 Brand (Black Label),43 %,Tennessee |
74 |
Eerste
bij de Lindenhof 2003 : aangename verrassing. Zoetheid is niet
alleen snoepgoedachtig maar heeft ook het gepoetst leer effect.
Zoete peren. Hout en vanille in afdronk. |
|
James
Martin Lowland, 20y |
77 |
Vanille,
fris, iets prikkelend/alcohol. Opnieuw geproefd bij Gert 2003. Neus
droog grassig, beetje scherp, beetje zeepsop, veel vanille,
snoepjes, custard pudding. |
|
Jameson
12y, 40 %, Distillery Reserve (only for sale at distillery) |
86 |
Neus
: heel zacht, marmelade, specerijen, onvergelijkbaar veel belegener
en rijker dan de bleke, jonge standaard Jameson. Smaak : tropisch
hardhout, toffee, shortbread, gemberpoeder, sinasappelsap, mooi
bittertje, vanille. De afdronk heeft hout, heel zacht krenten,
toffee, en is mooi donker van karakter door prima sherry vaten.
Complexe blended, mooi in balans. Nico's monstertje uit de
distillery, april 2006, is de hoogst scorende Ier tot nu toe. |
|
Jameson
18y Masters Selection, 40% |
83 |
De
neus heeft weer onmiskenbaar Pot Still karakter, maar hij is ook
mooi mature zodat het metalige vrijwel weg is, fruitig (sinasappel).
De smaak heeft veel sherry, erg zacht, vanille, mooie balans van
belegen sherry en crispy Pot Still, abricoos, hout. W.E. Wageningen
april 2006 |
|
Jameson
Gold, 40 %, Blended irish |
80 |
In
blind test bij Jos 2002 ingeschat als Bourbon. Opnieuw geproefd in
2006, en Bourbon associatie is niet helemaal vreemd : er worden voor
deze 10 to 13 y oude wis naast sherry vaten ook 10y old virgin
American oak casks gebruikt. Fraaie neus, crisp metalig Pot Still ,
honing, mooi eiken. Smaak : zacht oily en Pot Still metal crispy,
vers eiken, toch weer die Bourbon associatie, veel graan, acacia
honing. Afdronk : crispy pot still blijft hangen, toffee, prettige
hint van hout bitterheid. |
|
Jameson
1780, Matured 12 years, 40 %, (Blended, 75 % pot still, 75 % sherry
cask) |
78 |
Neus
mooi fruitig (abricoos), zeer clean, specerijen (gember). Smaak mooi
sherry, licht caramel, fruitig, elegant, erg zacht, licht vanille,
abricoos, marmelade, maar ook het metailige van pot still, hint van
lijm. Afdronk : pot still en sherry, wordt geleidelijk droger. Op
zich fascineert de combinatie van sherry en pot still, toch echt een
Ierse smaakniche Geproefd op feestje Willy Delft 2004. In 2006 laten
monstertjes van Huub Rijnders zien dat de 1780 rijker en
verwarmender is dan zijn opvolger de 12y. |
|
Jameson
12y, 40 % (full bodied pot still character, matured in sherry wood) |
75 |
De
neus is wat minder rijk en verwarmend dan van de 1780, iets kaler en
frisser, met een mild (metalig) pot still karakter. De smaak start
met een stevige, licht metalige, pot still smaak, prikkelend,
fruitig (abricoos), heesters verzacht door sherry. Weer een
fascinerend samenspel van licht bitter pot still en fruitige zoete
sherry. Overall t.o.v. de 1780 vooral minder verwarmend. Monster
Huub Rijnders 2006. |
|
Jameson,
Blended (ca. 1986) |
70 |
De
eerste whisky ever die ik met plezier heb gedronken, in 1986, in de
woestijn van Niger. Hernieuwde kennismaking 20 jaar later,
monstertje van Huub Rijnders 2006. Neus erg licht, fris, clean,
graan, licht metalig (Pot Still effect ?). Smaak : graan, caramel,
licht fruitig, metalig en wat lijmig, lekker zacht. De afdronk heeft
licht toffee, blijft fruitig, crispy metal. Absoluut pluspunt is de
zachtheid maar dit is niet mijn smaak. In vergelijking met de rijke
12y Distillery Reserve is de neus wel erg mager ! |
|
Jim
Beam Black, 8y, 43 %, Bourbon |
78 |
Geproefd
in Houston 2005. De zoetheid in de neus is mooi in balans met droog
graan (brinta !). Smaak geen candy sweetness maar mooi zoet fruit
(tutti frutti) en mooi belegen graan (rogge ?), kruidig. Afdronk wat
plakkerig. |
|
Jim
Beam Straight Rye (yellow label), 40 % |
72 |
Zoete
neus, roggebrood, zuurtjes, zoethout, vanille, bananenschuimpjes,
hint van eucalypthus. De smaak : even schakelen ! Menthol, munt,
mais, rogge, vanille, hout, licht kruidig, licht tintelend, zacht,
complex. Fijne, zeer lange, afdronk. Met minder munt had dit heel
wat beter gescoord. Inbreng Nico bij Jos 2006. |
nieuw |
Jim
Beam (white label), 40%, Bourbon |
69 |
Neus
heel veel hout en vanille, wat eenzijdig. Smaak voegt komkommer toe,
plakkerig, droog, licht zeepsop, niet verfijnd of zacht, gaat snel
tegenstaan. Opnieuw geproefd op vliegveld van Warschau 2004. Lichte
neus voor een Bourbon, floral, hout, fruitig, vanille, niet alle
Bourbon's hoeven zo zwaar te zijn. Smaak start niet prettig maar
wordt geleidelijk wat smoother. Wat dun mondgevoel. Opgewaardeerd
van 65 naar 69 punten. |
|
Johnnie
Walker Blue Label, 43% |
82 |
Blind
geproefd bij Erik van Frachem 2005 : wat een sensationele
tegenvaller toch ! Neus droog, abricoos. Smaak : mooi zacht,
gedroogde abricoos, subtiel rook, veel hout, heesterachtig, vrij
droog, dun, vanille maar ook wat stopverf. Erg afstandelijk ! |
|
Johnnie
Walker Pure Malt, 15y, 43 % |
80 |
Neus
rook en erg veel planten karakter, vrij droog,
beetje zeewier, volle smaak, compleet, medicinaal. Rook is
wat duffig en overheerst. |
|
Johnnie
Walker Gold Label 18y, The centenary blend, 40% |
80 |
2000
: top blend ter referentie : een prettige elegante vorm van
nietszeggend, prettige geur en afdronk, 79 punten. In 2005 is de
smaakontwikkeling wat verder gevorderd : Neus subtiel, lichte
hooiachtige kruidigheid, hout, vanille, citrus, perzik. De smaak is
geheel in lijn met de neus, lichte rook, zilt, graan, wat houterig,
erg kruidig, niet opvallend zacht, planten, citrusvruchten, perzik,
abricoos. Afdronk hout, karton, maar ook mooi vruchten en vanille. |
|
Johnny
Walker Black label, Blended |
75 |
In
eerste 2 duotests met Glenfiddich 12y houdt hij niet stand : geur
wel aardig : vrij zacht malt en houtskool rook, maar smaak is
karakterloos, wel smooth en caramel. Afdronk iets plakkerig, wel
veel turf laat in afdronk ! Bij derde duotest 2003 opgeklommen naar
74 punten. Veel gedroogd fruit, zoetheid in balans met droogheid.
Vrij prikkelend. Smaak blijft toch niet echt prettig. Wel complex.
In 2004 blind geproefd bij Gert. Volle zware neus die toch waterig
is, wat ruw, donker hout. Smaak fruitig, zoete en bittere tonen,
vanille, vrij ruw en scherp. In 8-2004 volgende duotest met
Glenfiddich en weer gelijk in punten. Eerste wat opvalt aan de neus
is de stevige rokerigheid, zeker in vergelijking met de Glenfiddich,
ook licht plantenkarakter ! ook zee invloed in smaak ! Rook,
planten, zelfs iets jodium, Talisker ? Jammer is de harsige
prikkelendheid, beetje thee-effect ook. |
|
Johnnie
Walker Red label, Blended |
70 |
In
de eerste duotest aller tijden maakte de Red Label van Glen Moray
(1990) een geweldenaar. Scherpe industrie ethanol. Na 14 jaar een
plezierige hernieuwde kennismaking. Aardige geur met hout graan en
licht parfum, wat mossig. Smaak behoorlijk plantaardig (heesters),
lichte Speyside tonen, hint van peat en droog/bitterheid (is dit de
Talisker ?). Er zit ook wat lijmigs in zonder erg storend te zijn.
Onder de droogheid ook wat gedroogd fruit (abricoos). Stevige
promotie in punten. |
|
Jon,
Mark and Robbo's, Vatted malt, "The smokey peaty one", 40% |
80 |
Curiositeit
van Erik bij Jos 2005. Robbo is een ex distillery manager van
Macallan. Fles te koop in o.a. Oddbin's. Lekkere sherry neus, lekker
zacht, sterke kruidigheid. Dat met dat peaty valt dus wel mee !
Fruitig. Lekkere niet pretentieuze whisky (voor bij Studio Sport:
quote Erik). |
|
Jura
1973, Gonzalez Biaz Oloroso, 55%, cask sample |
89 |
Toch
wel heel leuk, een Jura zo hoog in de top. Geproefd in de Jura
distillery 2004. Mooie sherry neus, fruitig, clean. Smaak :
prikkelend, balans tussen zoet en droog, mooi kruidig. Lichte turf
toets door het gebruikte water, niet overpowered door het hout. Veel
hout in de afdronk, maar niet te, wordt wel vrij droog. Met water
een stuk fruitiger, perzik. Smaak wordt ook een stuk zachter, mooi
vanille komt vrij, graan, veel mooiere balans. Stuk complexer en
rijker in de smaak met water er bij. Minder overheersing Oloroso.
Zachte plantensmaak, mooi droge bitterheid, hint van zilt. Ook
afdronk veel rijker, vanille, fruitig. |
|
Jura,
Douglas Laing Old Malt Cask, April 66, May 2001, 35y, 47.8 %, 204
bottles |
89 |
Hele
mooie neus, honing, subtiel, erg fruitig, zacht. Smaak : mooi
fruitig, eikenhout en bitterheid aanwezig maar mooi verweven.
Afdronk heeft nog steeds fruit maar ook veel hout, hint van
stopverf. 2006 Supertasting |
nieuw |
Jura
21y, 40 % |
86 |
Een
mooie Jura bij Nico feb 2002 ! Parfum vrij zoet en licht fruitig.
Heerlijk filmend, oily, malt. Vanille en rook in afdronk, mellow.
Zilt vlak voor afdronk ? |
|
Jura
1984, 42 % (84 proof !), George Orwell Commemmorative edition, 19y |
85 |
17y
American oak, 2y sherry Oloroso. Wat duffe , oily neus, naast de
sherry veel fruit. Enorm veel vanille in de smaak, heerlijk zacht,
mellow, smooth. Mooie zoete fruitige smaak. In afdronk lichte
bitterheid. Geproefd en aangeschaft in de Jura distillery 2004. |
|
Jura
15y, special limited edition cask strength, 22 March 1989 - 31-5-04,
57.7 %, cask no. 9776, 1 of 850 |
84 |
13y
in American oak, 2y finishing in vintage butt Gonzalez Biaz. Neus
chocolate fudge, toffee, erg zoet, creamy, zeer zachte neus. Smaak :
minder zacht, creamy, toffee. Behoorlijk scherpe smaak onverdund,
zoet met lichte bitterheid, donkere orange mamelade. Afdronk
plakkerig droog door hout. Met water : behoorlijk duffe neus, wordt
een stuk zachter. Afdronk vanille en hout |
|
Jura
20y, 75-96, The ultimate smsw coll., 43 % |
81 |
oily
geur en smaak, zilt, vanille, bij Henk 80 punten, meer
"lijm" dan in eerste versie ? verder ook kruiden en toffee
smaken. combinatie met sushi perfect. |
|
Jura
Superstition, 45 %, 13 ppm, DB |
81 |
Mix
van 0.2 ppm en 55 ppm. Neus niet erg fris, oily, hout, rook, wel
vrij zacht. Redelijk fruitig, geen inspirerende geur. Smaak : veel
hout, turf, vrij droog, fruit op de achtergrond, licht thee,
marmelade. Afdronk niet erg indrukwekkend, vrij kort, beetje
plakkerig. Geproefd in de Jura distillery 2004. |
|
Jura
16y |
79 |
Volle
zoete aromatische geur. Geur en smaak licht turf, zilt en oily. Doet
toch een beetje goedkopig aan. |
|
Jura
10y, 43 % |
78 |
beter
dan volgens Jackson. Na proeven in de Jura distillery 2004 verhoogd
van 76 naar 78 punten. Frisser dan in herinnering. Aanstekelijke
neus. |
|
Jura
10y Legacy, 40%, DB |
77 |
Mix
van normale 10y op Bourbon vat met 10y sherry. Mooie frisse neus,
bloemig, mooie zoete fruitigheid, perzik, veel rijker in de neus dan
de normale 10y, sterk Highland karakter, mooi vanille. Afdronk wat
plakkerig hout. Geproefd in de Jura distillery 2004, 83 punten. Tja,
in 2005 een eigen fles geopend bij Gert en 6 punten omlaag :
Behoorlijk duffe neus, pruimen, lichte rook, sherry zoetheid, old
marmelade. Smaak : sherry zoetheid, rook, kruidig, iets ranzig.
Afdronk wat plakkerig. |
|
Jura,
5y, Cask Strength heavily peated, Royal Mile Whiskies, 18-1-9 /
15-11-2004, 58.4 %, cask no. 19. |
77 |
Deze
5y peaty one lijkt meer af dan de 5y geproefd in de distillery. Neus
zilt, turf, planten, ietsje spirit karakter maar niet storend.
Smaak: droge turf, planten, stevig zilt, vanille, teer, licht drop,
dennen, gronderig en wat stroef. Bijdrage van Erik van Frachem bij
Jos 2005. |
|
Jura
76-96, 20y, oak cask, 43 %, Signatory |
75 |
Henk
kwam 2002 weer met een oud afgekloven vat van Signatory. Zware pech
! Mooie zoetheid, fruit, perziken, peren, ietsje stroef. Veel mout,
wat munt, vrij korte afdronk met wat vanille. Totaal niet het idee
dat deze zo oud is. En wat een fruitigheid ! |
|
Jura
5y, 37.5 ppm, cask sample, 59 % |
74 |
Peat,
planten, Bourbon, nog behoorlijk veel spirit karakter. Gewoon
helemaal Islay karakter. Smaak : planten, drop. Met water : teer,
vanille, mooi zilt, pijnboom. Beter dan de Laga 7y. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T V W
Auteursrecht: Huub Donkers
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
jja.vandenputten@chello.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|