Versiejun2006
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
V
W
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Huub Donkers |
Whisk(e)y
|
Donkers
score |
Opmerkingen
|
Update |
|
Hankey
Bannister 40 %, no age statement |
72 |
Cadeautje
van Wim Derks 2004. Dit valt niet tegen ! Lichte elegante neus, veel
graan, licht perzik, harsig hout, licht vanille, hint van munt,
toffee. De smaak is fris en behoorlijk kruidig, toffee, vers hout.
Kruidigheid is lastig te omschrijven, dennenbosgrond, of een mix van
aarde en rozemarijn. Vrij basic, maar met een aardige balans, net
niet te veel toffee om refreshing te blijven. |
|
Hazelburn,
8y, Private Cask |
91 |
Een
sensationele Hazelburn van Cor Postma bij Andre 2005. Een private
cask uit Zwitserland. Een waanzinnig gerijpte whisky waarbij de 8y
absoluut 25y lijken. Heerlijke sherry neus, zachte bitterheid,
fluwelig rook en fruit, licht chocolade. De smaak is heerlijk
boterig, fluwelig fruitige smaak met hint van kersen, heerlijke
sherry, laurier, kruidnagel. Fluwelig ! Fraaie bitterheid, zilt.
Super lange afdronk. Uiteindelijk misschien toch een iets te
uitbundige sherry en bitterheid, en een iets plakkerige coating.
Maar al met al is het natuurlijk een fenomeen deze whisky ! |
|
Hazelburn,
1997 / 04-204, cask sample no. 1, vatted, 60 % |
89 |
Een
wat raadselachtig stickertje op de fles van Werner Hertwig op de
Whisky Fair 2005 : vatting en cask no. 1 ? Nou ja, in ieder geval
weer zo'n heerlijke sherry Hazelburn die je veel ouder zou geven.
Stevige kruidigheid, vol sherry, en toch ook rook ? Smaak : naast
sherry vol tropisch fruit, houtskool, al zo zacht voor een 8y.
Heerlijk verwarmend. Eigenlijk gewoon weer af, net als de versie van
Cor Postma. Mooie zoetheid en houtskool in de afdronk. Nectar. |
|
Hazelburn,
8y, First Edition, Triple distilled, 46%, 1700 bottles for each
label |
86 |
Kleur
brons, lang niet zo donker als bij het sherrykanon uit Zwitserland.
Neus : mooi zacht en zoet, veel malt, zachte fruitigheid (citrus,
abricoos), amandel, kruidig. Smaak : body is licht oily, zoet graan,
honing, fruitig (perzik, sinasappelschil), stevig kruidig en licht
bitter, noten, hint van zilt. De afdronk start mooi zoet en wordt
langzaam droger, veel malt, lichte bitterheid. Perfect op 46 %,
zacht en toch enorm stevig van smaak. Gedronken 2006, 86/87 punten |
nieuw |
Hazelburn,
1997, cask sample 2003, ca. 60% |
75 |
Verrassende
start op de Springbank proeverij 2003. No peat, triple distilled.
Neus heeft wat eau de Collogne, vrij scherp. Smaak : scherp ! Vrij
zoetig, wrang jong hout, honing, stuk zachter met veel water, ietsje
zilt, peer, weinig gelaagd. Veel vanille en vers hout in de afdronk,
wordt droog. Whisky heeft potentie maar moet nog echt ontwikkelen.
6y is te jong. |
|
Heavenhill,
Cadenhead, 11y, 58.6%, Bourbon |
75 |
Op
zich wel goede Bourbon maar het is gewoon mijn smaak niet. Gepoetst
leer, goede Bourbon neus. Smaak pepermunt en snoepgoed, weeig. Mooie
afdronk. Ietsje beter dan zijn zusje Elijah Craig |
|
Hewitts,
40% (Irish Distillers, 6 to 10y old Middleton and Bushmills malts
and a single grain, no pot still) |
79 |
Een
mooie subtiele neus met houtzaagsel, veel moutgraan, lekker fris,
droger en minder zoet dan veel Ierse whiskeys, elegant ! De smaak is
mooi oily en fruitig, graan, licht toffee, start zoeter dan je van
de neus verwacht, mooi in balans met een pittige plezierige
opkomende kruidigheid. De afdronk is minder, wordt snel droger met
behoorlijk veel hout. Opvallend lang, later ook nog licht tofee en
vanille. Een geraffineerde, boeiende blended ! Monstertje Huub
Rijnders 2006 |
|
High
Land Park, Corns and Herbs whisky, Ngu Luong Huong, Van Dat Co.,
29%, Vietnam |
-5 |
De
neus heeft citrus en heftig zweetvoeten, ranzige Parmezaanse kaas,
-20 punten voor de neus. De smaak heeft ook weer zweetvoeten, maar
ook kokos en melkchocolade : Bounty ! Ook de afdronk is vol Bounty.
Overall impressie : Shocking ! Dank Nico voor deze bijdrage ! Weer
een hele ervaring er bij ! Proeverij Gert 2005. |
|
Highfield,
Old Irish Whiskey, 40% (Blended, Cooley, 2004 bottling) |
74 |
Cooley
distillery levert Franse drankenfirma La Martiniquaise whiskey die,
geheel identiek, in 5 Franse supermarkten verkocht wordt : Casino /
Ken Lough, Leader Price / Galoway, Auchan / Highfield, Le Clerc /
Green Field, Promodes / Dunlow. Een weinig intense maar ok neus met
veel graan, wat stro, en een "soft salty tang to the nose"
(Murray). De smaak : de oily zoetheid van graan, licht toffee, en de
lichte fruitgheid van sinasappelschil/abricoos zijn in balans met
lichte niet storende heesters. De afdronk heeft hints van vanille en
toffee. Overall : clean, oily, grainy, prettig drinkbaar, geen
storende elementen, maar iets meer te beleven zou mooi zijn.
Monstertje Huub Rijnders 2006. |
|
Highland
Park 25y, 53.5 % |
94 |
Geur
kruidig, heerlijk belegen malt, rook, heide, paddestoelen en veel
hout. Smaak : toch iets zee invloed, oily, vol zacht, heerlijk hout
en malt. Afdronk : droog, turf, rook en hout. Perfect afgezien van
hout wat te lang blijft hangen. Heerlijk parfum blijft achter in het
glas : paddestoelen en vanille. Mooie balans van zoete honing en
fruit versus droog hout en rook. |
|
Highland
Park 25y, 50.7 % (Nieuwe verpakking 2004), DB |
93 |
Vierde
en laatste in de Glenturret proefserie. Na de Macallan 30y is de
neus eerst moeilijk te peilen !
Heerlijke neus met turf en zoete heide en honing. Veel meer
turf dan de Macallans 25/30y. Krachtige smaak met turf, as en
marmelade, heerlijk eik, mooi zoet, toegankelijker dan de oude 25y.
Nog steeds heerlijk complex maar een minder lange smaakontwikkeling.
Flinke assmaak in de afdronk vol rook en oud hout. |
|
Highland
Park, Dewar Rattray, 24y, 52.3 %, oak refill, cask 6061, 17-9-81 /
28-9-05 |
92 |
De
neus is heerlijk, honing, heide, droge rook, fraaie subtiele
fruitigheid, groene meloen, subtiel eik. De smaak : heerlijke
ziltigheid, wat een balans !, mooie fruitigheid, custard, warme
perzik, droge rook, mooie kruidigheid, fraai eik, typische smaak van
een goed Bourbonvat, verwarmend, clean. Een topper op het
whiskyfestival Leiden 2005. |
|
Highland
Park 18y, 43 %, jaren 90 dumpy fles |
91 |
wat
een rijke compositie : zilt, malt, heide/honing, turf komt langzaam
maar zeer gestaag, afdronk droog, rook, hout, nog later blijft de
turf. Bij Henk 2002 slechts 82 punten, off-day snel vergeten.
Opnieuw geproefd bij Jos 2005 in een duotest met de nieuwe 18y
(vierkante doos) en winnaar, maar niet met een landslide zoals bij
de 12y oud versus nieuw. Neus kruidig, heide, rook. Smaak mooi rook,
hint van jodium, planten, heide, honing, perzikachtige fruitigheid,
zilt, subtiel en rijk in smaak. |
|
Highland
Park 21y, 1959 / 1980, 43 %, J Grant dumpy |
91 |
Mooi
belegen neus, droge rook deken, sherry. Smaak : zilt, sherry, as,
heel zacht. Supertasting 2006 |
nieuw |
Highland
Park 17y, 43%, bottled by James Grant & Co, originele distillery
bottling, in dumpy bottle, gedestilleerd in de vroege jaren 60,
Italiaanse import |
91 |
Een
moeilijk te scoren Highland Park op de Whisky Fair 2005. Neus zalig
zacht, fluwelig, licht kersen, fraaie sherry, chocomel, licht
marmelade verweven in de smaak, superzacht, subtiele rook. Smaak :
zachte kruidigheid, maggiplant, licht droog, chocolade, mooie
assigheid, fluwelig. Lichte bitterheid in de afdronk stelt net iets
teleur. |
|
Highland
Park, MacPhail's Collection, 30y, 43 %, Gordon & MacPhail. |
90 |
Een
Amontillado cask met een ongekende neus en smaak : enorm vol
kruidnagel en as. Veel belegen hout. Enorm zachte smaak met oude
turf. Uniek, maar ook volstrekt niet karakteristiek Highland Park.
Geproefd bij van Wees 2004. |
|
Highland
Park Bicentenary, 40 % |
90 |
Wat
een glorieuze afsluiting had moeten worden op Nico's Ardbeg dag, met
een potentiele nummer 1, bleek zo'n fiasco dat de Springbank van de
Cadenhead shop de zaak moest redden. Neus kruidig, polished oak,
rook, licht turf, bananen, leer, sinasappelschil, hout, vanille. Na
de karaktervolle Ardbegs valt deze HP op door zijn gebrek aan
karakter. Waar is de zee bijvoorbeeld ? Een voorlopige 90 punten uit
respect voor de naam |
|
Highland
Park 12 y, mid jaren 90 dumpy |
89 |
eerste
fles 1995 + monster 1999, tweede fles was slechts 78 punten en veel
scherper. Bij duotest met HP van Aberdeen distillers toch wat
scherp. 1 punt er af. Blind geproefd bij Nico 2004 en weer bevestigd
als superieur tov de 2004 12y. Heerlijke neus vol vanille, prachtig
fruitig, komt mooi belegen over. Smaak : heerlijk zoetig fruitig,
belegen, relaxing, marmelade. Afdronk : mooi belegen zoet, assig,
vol vanille, enorm lang. |
|
Highland
Park, 89-2001, Raw cask, 56.6 %, single sherry butt, Blackadder |
89 |
Eerste
Blackadder bevalt uitstekend, bij Gert 2002. Zonder verdunning te
overheersende sherry. Nectar. Met verdunning komt heel voorzichtig
de HP te voorschijn, complex, licht rook. |
|
Highland
Park 18y, 43 %, jaren 00 vierkante doos |
89 |
Geproefd
bij Jos 2005 in duotest met de jaren 90 dumpy 18y. Neus kruidig maar
minder rijk dan de oude 18y, minder rook. Smaak heeft planten
(dennen), iets minder jodium dan de oude, fruit in de afdronk,
minder subtiel dan de oude 18y |
|
Highland
Park, Signatory vintage, 24y, bottled 2002, refill sherry butt |
88 |
Winnaar
op de F&F / Dumpy proefavond 2005. Opvallend bleke witte wijn
kleur na 24y, en dat voor een refill sherry butt ! De zoete neus
heeft heide, turf, iets medicinaals, gronderig, hooi, gras, planten,
pijnboom, jodium (!), teer, graan, bloemen en fruit. De smaak heeft
veel eiland karakter, bloemen / fruit, zeewier, jodium, zilt,
planten, vanille, heel licht teer, zoet graan, filmend, hint van
zwavel ? Een hele aparte HP, niet te merken dat dit een sherry
refill butt is. Mooi eikenhout. Geen enkele behoefte om deze CS te
verdunnen. Met water spoortje zeep, en minder turf, geen
verbetering. Heerlijk subtiel, elegant en complex. Afdronk heeft
veel turf. Meest opvallend is de combinatie van zilt en de fruitige
lychee achtige smaak. |
|
Highland
Park, 17.11.88 / 18.06.04, cask 1234, ca. 55 %, sample uit prive vat
Werner Hertwig |
88 |
Mooie
aparte HP op de 2004 supertasting. Neus hooi, heide, honing, mout.
Vreemde smaak, hooi, visceus door cask strength, fruit, vanille,
veel Bourbon hout, zilt. |
|
Highland
Park, single sherry cask, 1986, 19y, cask 2793, 55.3 %. 1 of 1120
bottles, Specially selected for Maxxium Netherlands |
87 |
Neus
veel sherry, chocolade, mooie droge rook. Smaak : enorm sherry,
gesausd, eik, wat een verschil met de subtiele rijkdom van de HP 24y
van Dewar Rattray, die veel meer distillery karakter biedt. Droge
turf, bitterheid is stevig aanwezig, op het randje van over the top. |
|
Highland
Park, Cadenhead, 24y, 51.2 %, Bourbon Hogshead |
87 |
Geur
en smaak in de top, maar afdronk doet hem de das om. Hele mooie
subtiele neus, fraai belegen vanille, hout en rook, zacht, kruidig.
Plakkerige afdronk |
|
Highland
Park 12y, 43 %, Aberdeen distilers, non-chill filtered, Single oak
cask, 89-01 |
87 |
Troebel,
zachter dan 12y distillery versie, boterige neus, muffer en minder
turf dan 12y, lekker eik. Geslaagde versie van het Hekeltje bij Jos
2002 |
|
Highland
Park, 87-2003, 16y, 50%, Douglas Laing, Old Malt Cask |
87 |
16e
op wisfestival 2003. Mooie zoete neus, licht rook, fruitig, malt.
Smaak : fruitige zoetheid in balans met droge rook. Vrij veel mooi
vers hout, zilt en vanille in de smaak |
|
Highland
Park, Douglas Laing Old Malt Cask, bottled for the Whisky Fair 2005,
May 66 Feb 2005, Bourbon Hogshead,no. 4641, 1 of 168, 42.4 % |
87 |
Tja,
lastig te scoren ! Hij begint geweldig en eindigt een stuk minder.
Geweldig zalige neus, heide, veel honing, heerlijk Bourbon cask,
fluwelig hout, enorm zacht en subtiel, lekker vanille. De smaak
start stevig ziltig, honing, vanille, hout, etherische olie,
zoethout, bittertje, kamille, Geel Turks fruit (ananas).
De neus wordt langzaam wat waxier en minder subtiel, langzaam
komt rook door, ook de smaak wordt wat rokeriger. De afdronk wordt
droog en bitter, lichte rook, iets harsig. Laat zilt in de afdronk.
De ervaring van de prachtige subtiliteit van de neus gaat verloren
in de smaak door de bitterheid. Laat ook postzegel in de afdronk.
Whisky Fair 2005. Een herkansing waard. |
|
Highland
Park Gordon & Macphail Reserve, 90-2004, 55.4 %, cask 30411 |
86 |
Geproefd
bij van Wees 2004. Goede eerste indruk : Neus mooie rook, vanille,
fruitig, smooth, hout. Smaak mooi zacht, rokerig, assig, mooie
zoetheid. Mooie balans van zoet en rokerige assigheid. 86/87 punten |
|
Highland
Park, 89-2000, 57.7 %, natural colour, Signatory dumpy bottle,
sherry butt |
86 |
Zoet,
rook, licht teer ? Malt. Mooie wis uit luxe fles bij Jos 2002. In
hernieuwde kennismaking bij Nico 12-03 twee punten gedaald. Rook,
graan, licht zoet, niet al te veel ontwikkeling, vrij scherp ook, en
wordt scherper met water ! |
|
Highland
Park Aberdeen distillers, 14y, 89-2003, 43 % |
86 |
Afsluiter
op dag 1 van het whiskyfestival Leiden 2004. Licht gele kleur
suggereert Bourbon vat. Totaal anders dan de sherried HP Aberdeen
12y 89-2001. Smaak start vooral zoet ! Banaan, veel vanille, droge
rook. Na verloop van tijd komen heide en droge rook prominenter naar
voren, zacht. |
|
Highland
Park, 1978, > 20y, 46 %, McIntyre's |
86 |
McIntyre's
is Murray McDavid voor Azie. Mooie neus, weer een behoorlijk zoete
Bourbon versie, behoorlijk parfum, hout, kruidgheid, iets aarde,
lichte rook, gember, vanille. Smaak : veel hout, zilt, vanille,
gember, ananasjam, fruitcake. Zilt, rook en hout komen steeds meer
naar voren. Lijkt op de ot Still festival HP. Belegener dan de Pot
Still versie. Wordt wat stroef, harsig en lijmig. Bijdarge van Nico
bij mij thuis 2005. |
|
Highland
Park Cask, 58.6 %, G&M, 84-96 |
85 |
zilt,
alcohol |
|
Highland
Park, MacPhail's Collection, 8y, 40 %, Gordon & MacPhail. |
85 |
Na
de 30y MacPhail's valt deze op door zijn heerlijke aromatische neus.
Elegant, fruitig. Geproefd bij van Wees 2004. Eigen fles geopend in
2006 en punten bevestigd : hele mooie rijke neus : fris fruit,
abricoos, clean, rook, elegant, custardtaartje met sinasappel. Smaak
: mooi ziltig, abricoos, vanille, hout, lichte bitterheid, minder
complex dan de neus doet vermoeden. Afdronk : hout, lichte
bitterheid, rook, vrij kort. |
|
Highland
Park, Signatory Cask Strength Collection, 17-6-85 / 18-5-2005, 19y,
Hogshead cask 2911, 54 % |
85 |
Plezierige
neus, ziltig, graan, lichte rook. Smaak : snoepjeszoet, graan, zilt,
heel licht rook in de afdronk. Zacht als CS. Essentie : snoepjeszoet
+ zilt. Niet een typische HP ! 18e op het Pot still festival 2005,
dus wellicht verificatie gewenst. |
|
Highland
Park, Signatory's un-chillfiltered collection, 13y, 88-01, 46 % |
84 |
Snel
geproefd bij van Wees : Vol smaken, maar lijkt ook vrij scherp. |
|
Highland
Park 90-99, Wilson & Morgan barrel selection, 46 %, sherry wood |
84 |
4e
bij de Still 23/2/2001. Geur zoet en geparfumeerd, toch nog licht
jodium/medicinaal in de smaak + licht grond/heide |
|
Highland
Park, Cadenhead, 12y, 46 % oak cask, original collection |
84 |
Licht
gele kleur. Neus rokerige heide, mooi kruidig. Smaak : rook, turf,
heide, mooie droogheid, subtiel vanille, lekker fris. Stevig rook in
de afdronk, droog, erg kruidig. Wat valt de rook op in deze vrij
jonge botteling zonder sherry ! Lekker. Whiskyfestival Leiden 2004.
Na de 87 punten op het wisfestival een stevige daler naar 84 punten
bij Andre 2005. Door de "kale" smaak op Bourbon hout komt
de turf sterk naar voren, maar ook wat harsig, oily, kruidig, heel
licht zilt (de Brora van Silent Stills die er na kwam was veel
zilter). Niet zo elegant. |
|
Highland
Park, 15y, 55.4 %, Dewar Rattray, Bourbon cask. |
84 |
Oily
neus, planten, rokerig, phenol 15-20 ppm, fruitig. Smaak : jodium,
oily, licht zilt, wat heide, phenol meer geprononceerd door Bourbon
vat. De meest medicinale HP ooit ? Dewar Rattray masterclass
whiskyfestival Leiden 2004 |
|
Highland
Park, 1977 / 2005, 28y, 52.3%, Cask No. 7959, Ping No.2 |
83 |
Deense
bijdrage op de Supertasting 2005. Heerlijk zoete sherry, fruitig,
abricoos, donker hout, droge rook, mooie specerijen. Helaas is de
smaak te bitter, te veel hout, achter al het hout zit veel fruit en
anders moois maar het hout domimeert gewoon te veel. Afdronk heeft
droge rook (en natuurlijk hout). |
|
Highland
Park 12y, nieuwe verpakking 2002, 43 % |
83 |
Teleurstellend
! Neus : rook, malt, hout, zilt, heide. Smaak : vanille, heide,
turf, zoet en toch ook droog, alleen Bourbon vaten ?, zat hier
vroeger geen sherry in ? Afdronk niet erg droog, stopverf, hout,
later plakkerig. Deze HP is niet verfijnd, verworden tot een
onbijzondere whisky. |
|
Highland
Park, Vintage 1980, 2003, cask no. 7367, 1 of 498. |
83 |
Tja,
hoe moet je deze nou punten geven. Geen idee eigenlijk. Heerlijk
neus, prachtig rook, sherry, sinasappelschil, zurig. Enorm hout,
prikkelend, intens, blijft ondoordringbaar, ook met water. Eigenlijk
is de smaak op geen enkel moment lekker. Gedronken bij Nico 2004. |
|
Highland
Park, 15y, 40%, DB 2005/6 |
83 |
Een
weinig expressieve neus, zacht rook, belegen, hele zachte hint va
teer, heide, hout. Smaak : zacht, fruitig (abricoos, marmelade),
heesters, kruidig, rozemarijn. Afdronk : zacht rook, fruitig, heide,
eikenhout. Overall : mooi zacht, maar mist kracht, vooral in de neus
! W.E. Wageningen april 2006. |
|
Highland
Park, 1988, 2000, 11y, Murray McDavid, 46 %, fresh sherry |
80 |
Een
hele frisse HP ! Licht rook. Frisse smaak, maar geen HP karakter.
Leuke instinker voor een blindproeverij (Lowland), tenzij je de
ziltigheid herkent. Geproefd bij Gert 2004. |
|
Highland
Park 77-97, 19y, 43 %, Signatory, matured in oak cask |
75 |
Een
afgekloven cask ? Geur fris, licht parfum, clean, vers. Hout, ietsje
rook, mout. Smaak veel krachtiger, turf, scherp, onaf. Licht
dennennaalden. Afdronk matig maar wel vol turf. Droog. Geen goede
balans. Iets medicinaals. Jammer voor Henk (2002) |
|
Hillside |
|
Zie
Glenesk |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T V W
Auteursrecht: Huub Donkers
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
jja.vandenputten@chello.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|