Versie
april 2013
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw
na juli 2011
|
|
Eddu,
Whisky de Bretagne from partly malted buckwheat,
40% |
65 |
Curiositeit
bij Erik op 29-5-2005; whisky op basis van boekweit. Superfruitige
neus (appel, calvados) en likeurachtige smaak. Weinig tijd om goed
te proeven, maar duidelijk niet mijn stijl whisky. |
|
Edradour |
Edradour:
Ballechin #1 Burgundy Cask, 46%. Limited edition (circa 3 jaar oud) |
81 |
Pot
Still Festival 13 april 2007 (13e). Het cask sample geproefd in 2004
heeft zich inderdaad uitstekend ontwikkeld. Neus: mooi turf, rook,
tikje medicinaal zelfs naast de vanille en het fruit. Smaak: mooi
turf, clean hout, malt, rood fruit, citrusfruit. Droge lange
afdronk. Hoewel nog erg jong en licht spirity van smaak, mag deze
peated Edradour er zeker wezen. Jammer dat de prijs zo absurd hoog
is voor zo'n jonge wis. |
|
Edradour
10Y, Signatory Unchillfiltered Collection, 46% |
80 |
Mooie
opening van het Van Wees Pot Still Festival 2002. De neus met veel
rook, sherry & hout is zeer uitnodigend. Smaak is vol, boterig
(maar minder dan distilleerderij botteling) en vol hout. De afdronk
is wat scherp (strafpunten) en droog. Verbetering t.o.v.
distilleerderij botteling. |
|
Edradour
10Y |
76 |
Leek
uit 5cl flesje een plezierige Speyside malt, stijl Balvenie FR, met
81 punten. Het 2e 5cl flesje heeft een vieze bijsmaak die hem 2
categorieën zou doen kelderen. Het derde flesje van Huub is ook
niet indrukwekkend. Wel vervelend die verschillen, maar niet zo raar
gezien de bijzonder kleine productie van deze mini distillery. Dit
is ongeveer het gemiddelde. |
|
Edradour
1989-2002, Signatory Vintage "The Decanter Collection",
57.2% |
75 |
Negentiende
op het Van Wees Pot Still Festival 2002. Neus: hout. Smaak: niet zo
lekker. Met water verbetering maar nog steeds teveel hout. Blijft
zeer gesloten en heeft een wat ranzige afdronk. Teleurstellende
Signatory/Edradour. De mooie milde maltsmaak van Edradour is
afwezig. |
|
Edradour
1991-2002, 59.2%, Signatory Straight from the cask, cask #261, 736
bottles. |
69 |
Drieenentwintigste
op het Van Wees Pot Still Festival 2002. Vlak voor sluitingstijd
ging er nog een klein flesje van 0.5L open bij de Signatory stand.
Eerst niet geinteresseerd wegens slechte beoordeling Signatory 1989
Decanter. Neus is zwaar sherry. Water is nodig om dit goed tot zijn
recht te laten komen. Er is echter teveel vooraf te gaan om dit goed
te kunnen scoren (voorlopig op 85). Verificatie gewenst.
Herwaardering als 9e bij Huub op 13-9-2003 verloopt dramatisch!!
Uitstekende neus: kruiden, heftig sherry en alcoholisch. Smaak:
hout, sherry en zeepsop. Water toevoegen maakt de smaak niet veel
beter. In de afdronk overheerst zeepsop alle andere smaken.
Overduidelijk niet voor plezier categorie; de grootse degradatie
sinds de Auchentoshan Triple Wood!! Aan het einde van een
festivaldag zijn de scores meestal minder betrouwbaar, maar dit
verschil is wel heel extreem (64). Er zijn meerdere versies
gebotteld, dus het hoeft niet dezelfde te zijn! Uit solidariteit met
Huub het flesje gedeeld. |
|
Edradour
1993-2004, 55.8%, Signatory Straight from the cask, Chardonnay
finish |
69 |
14e
op Pot Still festival 2004. Neus: veel fruit, vanille, kazig. Smaak:
alcoholisch, vanille, verdovend. Met water een stuk beter: de
subtiele wijntrekjes en de malt komen beter naar voren, maar helaas
ook wat zeepsop. Voor mij hoeft deze woodfinish ziet zo. |
|
Edradour 21Y, 52,3%, Signatory Vintage 05-05-‘76 - 18-09-‘97, oak cask 137 & 138, 5 cl bottle 174 of 980. |
40 |
Blindrondje bij Jos op 26-6-2008. Neus: vreselijk onaangename geur; eau-de-cologne, lavendel. Smaak is zo mogelijk nog erger: zurig, wrang, zeep, malt in de verte. Wat wrange houtsmaak in de afdronk. Het is Edradour weer gelukt als dieptepunt van een blind tasting te eindigen. |
|
Edradour
Straight from the cask, 12Y, 59.3 %, cask 267, Distilled 7-8-1991
and bottled 10-2003, Signatory vintage |
40 |
Genietschapsbijeenkomst
17-6-2006. De proloog gaat nog even door want na de vreselijke
Dumbarton heeft Michel nog een zeperd te delen. Neus: sherryhout,
mooi fruitig, zeep, elastiek, verbrand rubber. De smaak begint met
pittig sherryhout, bitter en clean en dan knalt plotseling de
zeepsop naar voren. Ik vind dit nog erger dan de Dumbarton wegens de
heftige interactie van zeep met wat waarschijnlijk een goed
sherryvat was. Met wat water verdwijnt het verbrande rubber, maar
elastiekjes blijven aanwezig. De afdronk is zeer onplezierig en ook
nog eens erg lang en blijvend: zeepsop en bitter droog hout. Na
voldoende koffie om de smaakpapillen te resetten kunnen we aan het
reguliere programma beginnen. |
|
Edradour:
Ballechin (work in progress), 1 year old spirit from a Burgundy
Barrel |
30 |
Dit
is geen whisky maar 1 jaar gerijpt distillaat.
Iain Henderson gaat een zwaar peated whisky maken bij Edradour!
Tevens wordt met allerlei vaten geëxperimenteerd. Na 1 jaar op een
Burgundy vat is het distillaat al duidelijk veel zachter en
fruitiger dan het bourbon cask sample van 2 maanden. Deze whisky kon
wel eens heel snel op een acceptabel niveau komen! Pot Still
festival 2004 tegen sluitingstijd. |
|
Edradour:
Ballechin (work in progress), 2 months old spirit from a Bourbon
Barrel, circa 63% |
30 |
Dit
is geen whisky maar 2 maanden oud distillaat.
Iain Henderson gaat een zwaar peated whisky maken bij Edradour! Niet
geproefd maar de neus doet sterk denken aan vers Islay distillaat.
Zwaar turf. Gaat heel interessant worden! Pot Still festival 2004
tegen sluitingstijd. |
|
Eigashima
8Y, 40%, White Oak Single Malt Whisky |
74 |
Opening
Japantasting 19 januari 2008. Bert Vuik neemt een leuke verrassing
mee als proloog op het aangekondigde programma; een heuse premiere
van de eerste single malt die op de markt is gekomen uit deze
kleinschalige (1,5 werknemers) en onbekende distilleerderij en het
allereerste flesje dat opengaat in Europa. Neus: heerlijk fris, zoet
en malty, citrusfruit, grassig, vanille, vleugje rook. Wordt wat
kruidiger na enige tijd open staan. De smaak is vettig en zeer malty.
Kruidiger dan verwacht op basis van de neus. Prikkelend mondgevoel,
maar niet scherp. Wordt steeds droger in de mond wat doorzet in de
teleurstellende afdronk. Deed mij wat aan een Lowland als Bladnoch
denken. Geen hoge score, maar wel een leuke curiositeit om geproefd
te hebben. |
|
Elijah
Craig 12Y (47%) |
81 |
Zeer
krachtige Bourbon. Duidelijk beter dan Maker's Mark. Zeer vol en
krachtig van smaak. Lange zoete afdronk. Leuke ontdekking bij de
Gert Nosing rariteiten (2/3/2002). Punten bevestigd bij Huub op
13-9-2003 t.o.v. de 18Y Elijah Craig. Derde plaats op proefavond
ALX4. |
|
Elijah
Craig Single Barrel Kentucky Straight Bourbon, 45%, 18Y |
70 |
1e
bij Huub op 13-9-2003. Neus: zeer kruidig, boenwas, hout. Smaak:
licht fruitig, toffee, cacao, hout. Nasmaak en vooral de afdronk
heeft veel teveel hout. Genietschap kraakt deze bourbon collectief
af; ik ben de enige dissonant met 78. De 12Y Elijah Craig erbij
gehaald als referentie: 12Y is duidelijk lekkerder, maar staat goed
in punten. Zo naast elkaar gaat het extreme houtkarakter bij de 18Y
strafpunten kosten (74). Tweede keer in dubbeltest met 12Y proeven
op avond ALX4 is weer een klein drama, zeer overheersend hout
verpest alles wat de 12Y tot zo'n mooie Bourbon maakt. Dit drink ik
niet voor mijn plezier, maar score is nog wel net boven de Lot. No
40. |
|
Evan Williams Single Barrel Vintage
Kentucky Straight Bourbon Whiskey, 43.3%, barrel 157, filled on
15-9-1998 and bottled 4-2-2008 |
83 |
Neus: honing, toffee, vanille,
kaneel, licht kruidig, mint, abrikoos, zeer elegant en uitnodigend.
Smaak: zacht, zoet, vanille, sappig hout, appeltaart,marmelade.
Afdronk: zoet, licht kruidig met een wat droge afdronk. |
|
Evan Williams 7Y (45%) Kentucky Straight Bourbon Sour Mash Whiskey |
70 |
Minder dan Jim Beam, maar wint in
andere dubbeltest van Invergordon single grain. |
|
Export
Quality Whisky, 43%, Produced in Scotland and South Africa, A660 |
20 |
Curiositeit
in plastic zakjes van 5 ml geproefd bij Gert op 11-6-2005. Neus:
vettig, citrusfruit, lijm en solvent (thinner, spiritus?). Smaak is
uitgesproken smerig en weeïg. In de lange (veel te lange..) afdronk
zowaar enig fruit te proeven maar het eindigt allemaal droog en
dramatisch. Was niet eens de slechtste van de dag want de Vietnamees
kwam er meteen achteraan. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T U V
W Y Z
Auteursrecht: Nico
Meijboom
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|