Versie

april 2013



uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

Eddu, Whisky de Bretagne from partly malted buckwheat, 40% 65 Curiositeit bij Erik op 29-5-2005; whisky op basis van boekweit. Superfruitige neus (appel, calvados) en likeurachtige smaak. Weinig tijd om goed te proeven, maar duidelijk niet mijn stijl whisky.   
  Edradour
Edradour: Ballechin #1 Burgundy Cask, 46%. Limited edition (circa 3 jaar oud) 81 Pot Still Festival 13 april 2007 (13e). Het cask sample geproefd in 2004 heeft zich inderdaad uitstekend ontwikkeld. Neus: mooi turf, rook, tikje medicinaal zelfs naast de vanille en het fruit. Smaak: mooi turf, clean hout, malt, rood fruit, citrusfruit. Droge lange afdronk. Hoewel nog erg jong en licht spirity van smaak, mag deze peated Edradour er zeker wezen. Jammer dat de prijs zo absurd hoog is voor zo'n jonge wis.  
Edradour 10Y, Signatory Unchillfiltered Collection, 46% 80 Mooie opening van het Van Wees Pot Still Festival 2002. De neus met veel rook, sherry & hout is zeer uitnodigend. Smaak is vol, boterig (maar minder dan distilleerderij botteling) en vol hout. De afdronk is wat scherp (strafpunten) en droog. Verbetering t.o.v. distilleerderij botteling.  
Edradour 10Y 76 Leek uit 5cl flesje een plezierige Speyside malt, stijl Balvenie FR, met 81 punten. Het 2e 5cl flesje heeft een vieze bijsmaak die hem 2 categorieën zou doen kelderen. Het derde flesje van Huub is ook niet indrukwekkend. Wel vervelend die verschillen, maar niet zo raar gezien de bijzonder kleine productie van deze mini distillery. Dit is ongeveer het gemiddelde.  
Edradour 1989-2002, Signatory Vintage "The Decanter Collection", 57.2% 75 Negentiende op het Van Wees Pot Still Festival 2002. Neus: hout. Smaak: niet zo lekker. Met water verbetering maar nog steeds teveel hout. Blijft zeer gesloten en heeft een wat ranzige afdronk. Teleurstellende Signatory/Edradour. De mooie milde maltsmaak van Edradour is afwezig.  
Edradour 1991-2002, 59.2%, Signatory Straight from the cask, cask #261, 736 bottles. 69 Drieenentwintigste op het Van Wees Pot Still Festival 2002. Vlak voor sluitingstijd ging er nog een klein flesje van 0.5L open bij de Signatory stand. Eerst niet geinteresseerd wegens slechte beoordeling Signatory 1989 Decanter. Neus is zwaar sherry. Water is nodig om dit goed tot zijn recht te laten komen. Er is echter teveel vooraf te gaan om dit goed te kunnen scoren (voorlopig op 85). Verificatie gewenst. Herwaardering als 9e bij Huub op 13-9-2003 verloopt dramatisch!! Uitstekende neus: kruiden, heftig sherry en alcoholisch. Smaak: hout, sherry en zeepsop. Water toevoegen maakt de smaak niet veel beter. In de afdronk overheerst zeepsop alle andere smaken. Overduidelijk niet voor plezier categorie; de grootse degradatie sinds de Auchentoshan Triple Wood!! Aan het einde van een festivaldag zijn de scores meestal minder betrouwbaar, maar dit verschil is wel heel extreem (64). Er zijn meerdere versies gebotteld, dus het hoeft niet dezelfde te zijn! Uit solidariteit met Huub het flesje gedeeld.  
Edradour 1993-2004, 55.8%, Signatory Straight from the cask, Chardonnay finish 69 14e op Pot Still festival 2004. Neus: veel fruit, vanille, kazig. Smaak: alcoholisch, vanille, verdovend. Met water een stuk beter: de subtiele wijntrekjes en de malt komen beter naar voren, maar helaas ook wat zeepsop. Voor mij hoeft deze woodfinish ziet zo.  
Edradour 21Y, 52,3%, Signatory Vintage 05-05-‘76 - 18-09-‘97, oak cask 137 & 138, 5 cl bottle 174 of 980. 40 Blindrondje bij Jos op 26-6-2008. Neus: vreselijk onaangename geur; eau-de-cologne, lavendel. Smaak is zo mogelijk nog erger: zurig, wrang, zeep, malt in de verte. Wat wrange houtsmaak in de afdronk. Het is Edradour weer gelukt als dieptepunt van een blind tasting te eindigen.  
Edradour Straight from the cask, 12Y, 59.3 %, cask 267, Distilled 7-8-1991 and bottled 10-2003, Signatory vintage 40 Genietschapsbijeenkomst 17-6-2006. De proloog gaat nog even door want na de vreselijke Dumbarton heeft Michel nog een zeperd te delen. Neus: sherryhout, mooi fruitig, zeep, elastiek, verbrand rubber. De smaak begint met pittig sherryhout, bitter en clean en dan knalt plotseling de zeepsop naar voren. Ik vind dit nog erger dan de Dumbarton wegens de heftige interactie van zeep met wat waarschijnlijk een goed sherryvat was. Met wat water verdwijnt het verbrande rubber, maar elastiekjes blijven aanwezig. De afdronk is zeer onplezierig en ook nog eens erg lang en blijvend: zeepsop en bitter droog hout. Na voldoende koffie om de smaakpapillen te resetten kunnen we aan het reguliere programma beginnen.  
Edradour: Ballechin (work in progress), 1 year old spirit from a Burgundy Barrel 30 Dit is geen whisky maar 1 jaar gerijpt distillaat. Iain Henderson gaat een zwaar peated whisky maken bij Edradour! Tevens wordt met allerlei vaten geëxperimenteerd. Na 1 jaar op een Burgundy vat is het distillaat al duidelijk veel zachter en fruitiger dan het bourbon cask sample van 2 maanden. Deze whisky kon wel eens heel snel op een acceptabel niveau komen! Pot Still festival 2004 tegen sluitingstijd.  
Edradour: Ballechin (work in progress), 2 months old spirit from a Bourbon Barrel, circa 63% 30 Dit is geen whisky maar 2 maanden oud distillaat. Iain Henderson gaat een zwaar peated whisky maken bij Edradour! Niet geproefd maar de neus doet sterk denken aan vers Islay distillaat. Zwaar turf. Gaat heel interessant worden! Pot Still festival 2004 tegen sluitingstijd.  
Eigashima 8Y, 40%, White Oak Single Malt Whisky 74 Opening Japantasting 19 januari 2008. Bert Vuik neemt een leuke verrassing mee als proloog op het aangekondigde programma; een heuse premiere van de eerste single malt die op de markt is gekomen uit deze kleinschalige (1,5 werknemers) en onbekende distilleerderij en het allereerste flesje dat opengaat in Europa. Neus: heerlijk fris, zoet en malty, citrusfruit, grassig, vanille, vleugje rook. Wordt wat kruidiger na enige tijd open staan. De smaak is vettig en zeer malty. Kruidiger dan verwacht op basis van de neus. Prikkelend mondgevoel, maar niet scherp. Wordt steeds droger in de mond wat doorzet in de teleurstellende afdronk. Deed mij wat aan een Lowland als Bladnoch denken. Geen hoge score, maar wel een leuke curiositeit om geproefd te hebben.  
Elijah Craig 12Y (47%)       81 Zeer krachtige Bourbon. Duidelijk beter dan Maker's Mark. Zeer vol en krachtig van smaak. Lange zoete afdronk. Leuke ontdekking bij de Gert Nosing rariteiten (2/3/2002). Punten bevestigd bij Huub op 13-9-2003 t.o.v. de 18Y Elijah Craig. Derde plaats op proefavond ALX4.  
Elijah Craig Single Barrel Kentucky Straight Bourbon, 45%, 18Y       70 1e bij Huub op 13-9-2003. Neus: zeer kruidig, boenwas, hout. Smaak: licht fruitig, toffee, cacao, hout. Nasmaak en vooral de afdronk heeft veel teveel hout. Genietschap kraakt deze bourbon collectief af; ik ben de enige dissonant met 78. De 12Y Elijah Craig erbij gehaald als referentie: 12Y is duidelijk lekkerder, maar staat goed in punten. Zo naast elkaar gaat het extreme houtkarakter bij de 18Y strafpunten kosten (74). Tweede keer in dubbeltest met 12Y proeven op avond ALX4 is weer een klein drama, zeer overheersend hout verpest alles wat de 12Y tot zo'n mooie Bourbon maakt. Dit drink ik niet voor mijn plezier, maar score is nog wel net boven de Lot. No 40.  
Evan Williams Single Barrel Vintage Kentucky Straight Bourbon Whiskey, 43.3%, barrel 157, filled on 15-9-1998 and bottled 4-2-2008 83 Neus: honing, toffee, vanille, kaneel, licht kruidig, mint, abrikoos, zeer elegant en uitnodigend. Smaak: zacht, zoet, vanille, sappig hout, appeltaart,marmelade. Afdronk: zoet, licht kruidig met een wat droge afdronk.  
Evan Williams 7Y (45%) Kentucky Straight Bourbon Sour Mash Whiskey 70 Minder dan Jim Beam, maar wint in andere dubbeltest van Invergordon single grain.  
Export Quality Whisky, 43%, Produced in Scotland and South Africa, A660 20 Curiositeit in plastic zakjes van 5 ml geproefd bij Gert op 11-6-2005. Neus: vettig, citrusfruit, lijm en solvent (thinner, spiritus?). Smaak is uitgesproken smerig en weeïg. In de lange (veel te lange..) afdronk zowaar enig fruit te proeven maar het eindigt allemaal droog en dramatisch. Was niet eens de slechtste van de dag want de Vietnamees kwam er meteen achteraan.   


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboom



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties