Versie

april 2013



uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
 I 
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z

Proefnotities en punten op distillery
Bron: Nico Meijboom


Whisk(e)y


score


Opmerkingen

nieuw na juli 2011

 

  J&B
J & B Ultima, 43%, a blend of 128 Scotch Whisky's  87 Er komt maar geen eind aan de doorbraken van blended whisky's in de hogere regionen van de lijst! Als 2e bij Andre op 4-1-2003 is dit een grote verrassing. Neus is zeer complex; zoet en fruitigheid overheersen. Ook de smaak is zeer uitdagend! All round, kruidig, rokerig, turf, sherry. Er zit enorm veel ontwikkeling in en de Islay tonen krijgen steeds meer de overhand in de nasmaak en afdronk. Heerlijke lange filmende afdronk die uiteindelijk wat droog eindigt. Zeer bijzonder en lange tijd beste blended whisky geweest.  
J & B Blended Scotch Whisky, 43% 57 Grote verliezer op vliegveldtest 24 juni 2005. Neus: postzegel, zoet, vleugje turf, weinig uitnodigend. Smaak is weeïg zoet, meteen lijmig met een goedkope jonge grain smaak. Afdronk is plakkerig. Bah!  
Jack Daniels Single Barrel Tennessee Whiskey, 45% 75 Elegante zoete geur met veel hout maar helaas ook lijm. De velpongeur zet zich gelukkig niet door in de pittig gekruide en zoete smaak. Mooie vanillesmaak en rook (houtskool?) in de afdronk. Een stuk subtieler dan de Old No.7 in een dubbeltest. Echter geen partij voor de Blanton's Single Barrel. Valt me in de reeks op proefavond ALX4 erg tegen. .   
Jack Daniels Old Time No. 7 (43%) Tennessee Sour Mash Whiskey 73 Goed alternatief als er in de bar alleen matige blendeds worden geschonken. Het is officieel geen Bourbon, maar ik proef niet zo veel verschil. Misschien iets minder zoet dan gangbare Bourbons als Four Roses. De lichte houtskoolsmaak en kruidigheid maken van deze Tennessee whisky  een redelijk acceptabele borrel. Afdronk is wel erg plakkerig.  
  Jack's Pirate Whisky
Jack's Pirate Whisky, 8Y, 55.1%, cask no 7451, 305 bottles. Blend of malts from Islay (men zegt Laphroaig & Caol Ila). 79 Geproefd bij bottelier Lelystad 14-4-2006. Een blend van malts en toch een vatnummer?? De neus is in ieder geval overtuigend Islay en wel Caol Ila: planten, jeneverbes, turf, zeewier. Smaak is onverdund iets te ruw, maar met water komt er meer rook, turf, fruit en vanille naar voren. Het medicinale karakter wordt iets minder met water, maar het blijft iets te jong (spiritachtig bijsmaakje) voor mij.  
  James Martin
James Martin Single Lowland Malt Selection 20Y 77 Fantasienaam. Mooie onbekende lichte Lowland whisky met een tikje rook. Associatie met frisse Bladnoch. Herkansing bij Gert op 15-3-2003. Interessante lichte en fruitige neus. De smaak is glad en minder fris dan in herinnering: turf duidelijk aanwezig, custard, vanille, gras en iets muffig. Plakkerige afdronk (elastiek?).  
Jameson Distillery Reserve, 12Y, 40%. Only available at Midleton Distillery, Cork, Ireland. 84 Aangeschaft bij bezoek aan Midleton en 3 dagen later geopend in Jameson rijtje met Jos op 18 maart 2006. Neus: enorm rijk en vol in vergelijking met alle andere wissen op tafel. Zeer fruitig (perzik, abrikoos, banaan), malty, honingzoet, vanille en elegant hout. Smaak is prachtig in balans en heeft veel body en Pot Still karakter naast de opvallende zachtheid: tropisch fruit, mandarijn, licht kruidig, granen, hout en honing. De afdronk blijft zacht en honingzoet. Het water loopt je in de mond bij deze sublieme whisky. Alweer een uitstekende Ier zo kort na de Midleton Very Rare. Maakt veel indruk op Ierland proeverij 6-10-2006 (86) en in Iers blindproefrondje bij Jos op 25-6-2011 ook 1 van de beste (84). Winnaar in het Jameson rijtje van 5-1-2013 naast de Select reserve. herzien
Jameson Master Selection, 18Y, 40% (blended Irish) 82 Whiskyfestival Den Haag 2003 (19e). Neus: milde zachte malt, fruitig. Smaak: heerlijk zacht en typisch Iers. Fruitig (abrikoos, citrus), mellow. Ook de afdronk is erg zacht, glad en rijk. Een uitstekende blended (mag ook wel voor 70 euro); toch wel beter dan eerder geproefde Magilligan (81). Herkansing mei 2005 bij Erik & Bert. Deze editie is samengesteld uit 3 vaten. Neus: sherry, vanille, perzik, typisch Iers mild en zacht. Smaak ook hier weer zacht als fluweel. Afdronk glad en filmend met een licht bittertje. Te weinig verschil met de 2003 versie voor een aparte entry.  
Jameson Gold, 40% 79 Iers introductierondje bij Jos op 20-4-2002. Lijkt blind geproefd op een bourbon! Heel zacht maar snel weg. Droog maar wel plezierig. Herkansing Heathrow maart 2003: bourbonassociatie nu stuk minder duidelijk; toch wel de typische Ierse smaak, maar blijft wat teleurstellend t.o.v. standaard Jameson (74). Tweede herkansing 18 maart 2006 in Jameson rijtje met Jos. Neus: vanille, honing, hout, malt, perzik, kokos en aarde. De smaak is iets scherper dan de standaard Jameson, maar wel kruidiger en rijker. Graan, honing, vanille. Afdronk tikje te droog.   
Jameson Select Reserve Small Batch, 40% (2012 botteling in houten kist) 78 Nieuwe Jameson in indrukwekkende houten kist in een rijtje van 4 met het genietschap op 5-1-2013. Neus: licht en fruitig (perzik, banaan, mandarijn), vanille, honing, granen. De smaak is net zo fris en zacht als de neus doet vermoeden. Meer body dan de standaard Jameson, maar nog steeds zeer toegankelijk en lekker drinkbaar. Honingzoet, vanille, pot-still graan, tikje droog hout. Vrij korte zoete en filmende afdronk. nieuw
Jameson Irish Whiskey, no age, 40% (2005-2011 bottelings) 72 Leeftijd is gemiddeld 5-7 jaar. Een favoriet voor ik aan de single malts ging in 1998 en een schoolvoorbeeld van een prettige zachte typisch Ierse blended whisky. Serieus herkanst in maart 2005 en in maart 2006 bij bezoek aan Midleton distillery. Neus: licht, jonge graanwhisky, fruitig (appel, mandarijn). De smaak is typisch Iers zacht, maar wel opvallend dun. Graan, zoet fruit, anijs, vanille en eenbeetje hout. Weinig expressief; een typische blend met een vlakke en neutrale afdronk die soms wat plakkerig en lijmig kan uitvallen. Bij bezoek aan Midleton distillery 15 maart 2006 wint dit wel van Paddy, Powers Gold, JW Red Label & Jack Daniels en de punten nog eens bevestigd in het Jameson rijtje met Jos op 18 maart 2006 (75). In blindproefrondje op 25-6-2011 en 15-9-2012 slechts 69 gescoord. In het Jameson rijtje op 5-1-2013 met het genietschap weer iets beter (72). herzien
John Jameson & Son, Pure Old Pot Still Dublin Whiskey, Bow Street Distillery, 7Y, no ABV/proof on bottle label. (Old bottle before 1971; includes small booklet how to make Irish Coffee; agents for the Netherlands: Schaefers Würdamman Amsterdam) 68 "Not a drop is sold before it's 7 years old" staat er trots op de door de tand des tijds aangetaste fles die het genietschap gezamenlijk aankocht. Bow Street Distillery in Dublin bestond van 1780-1971, dus de botteling is zeker 40 jaar oud. Een curiositeit met een leuk Irish Coffee boekje. Alvorens de samples te verdelen gaat de fles even rond om te proeven. Neus: nog zeer fruitig en fris voor zo'n oude fles, ruikt inderdaad oud en belegen. Graan, citrusfruit, boeken. Smaak: smaak is duidelijk intenser dan de huidige Jameson, sinaasappel, muesli, oily, pepermunt. In eerste instantie uitstekend mondgevoel, maar wordt al snel plakkerig in de mond. Afdronk is eigenlijk niet lekker en plakkerig, met vervelende pepermunt nasmaak. Verificatie volgt; voorlopig een teleurstellende score (75). In het Jameson rijtje op 5-1-2013 eindigt dit roemloos onderaan met 68 punten; denk dat hij gewoon is verschaald. herzien
Jelinek distillery: Gold Cock 3Y, 40%, Blended Czech Whisky (R. Jelinek. Original Czech Distillers) 62 Souvenir van tripje naar Praag aan het genietschap voorgezet bij Andre op 15-9-2012. Neus: valt zeker niet tegen. Wat spirity en lijmig, maar ook fruitig (appel) en wat zoete malt. Smaak is een stuk minder dan de neus; malty, marmelade, wat ranzige bijsmaak die steeds meer gaat overheersen. Afdronk is plakkerig en echt niet lekker meer. nieuw
Jim Beam Kentucky Straight Rye Whiskey, Yellow Label, 40% 76 Aanschaf Houston juni 2006. Neus: hout, kruidig, gember, menthol, roggebrood. Smaak: stroop, zoet fruit (mango, kokos, marmelade), rozijnen, toffee, kaneel en natuurlijk veel hout. Behoorlijk complex en een mooie kruidige smaak naast de zoetigheid. Afdronk is een tikje lijmig, maar een volgend slokje helpt. De balans tussen zoethout, kruiden en fruit is mooi. In combinatie met een stroopwafel komt er een interessante bitterheid naar voren. Veel beter dan de White Label, maar niet helemaal mijn stijl whiskey (77). Op genietschapsbijeenkomst 17-6-2006 komt hij wat minder kruidig over; kan komen door de voorafgaande vreselijke Old Havana (75). Gemiddelde score genomen. Juli 2006 tijdens de hittegolf "on the rocks" geprobeerd: zoals verwacht minder intens van smaak maar de drinkbaarheid wordt duidelijk stukken beter. Met hulp van Victor is de fles snel leeg.  
Jim Beam: KnobCreek, 9Y, 50% 71 Hotelbar Houston Juni 2006. Neus: overdadig zoet en weeïg. Vanille, honing en hout zeer aanwezig. Smaak is plakkerig, toffee, eikenhout, marmelade, pruimen. De afdronk is vol hout en eindigt lijmig. On the rocks gaat het beter. Later geleerd dat dit een vermomde Jim Beam is.  
Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey, White Label, 40% 70 Neus: vanille, hout, kruidig. Smaak: slap, waterig, zoet, plakkerig, licht prikkelend. Als de houtsmaak wat wegzakt krijgen frisse fruitige tonen een kans. Onprettige droge afdronk (67). Vele jaren later weer eens geproefd in Houston bar juni 2006. Niet veel beter resultaat.  
Jim Beam: Old Overholt Straight Rye Whiskey, 4Y, 40%. 65 Geproefd bij Gert op 11-6-2005 na Zuid-Afrika & Vietnam en we bleven nog even in het zwart (40). Herkansing bij Erik op 31-3-2007 uit dezelfde fles bevalt een stuk beter. Neus: kruiden, marmelade, rogge, mooi zoet hout maar ook wat Cetabever geur. Smaak komt heftig binnen met veel hout, pepermunt en kruidige rogge. Afdronk is heel redelijk (perzikfruit, hout, kruiden) maar eindigt wat lijmachtig. Minder interessant dan de Jim Beam Yellow Label, maar nu in ieder geval een voldoende.  
Johnny Walker Green Label, Blended Malt Scotch Whisky, 15Y, 43% (2005 botteling) 86 Een vatted malt moet tegenwoordig blended malt heten en ook het mengsel en de verpakking zijn vernieuwd (belangrijkste malts staan genoemd: Cragganmore, Linkwood, Talisker, Caol Ila). Alle reden voor een herwaardering. Neus is meteen al veelbelovend: complex, rokerig, aarde, licht zilt, banaan, citrus, malt, zowel bourbon- als sherrywood invloeden. De smaak stelt niet teleur: zacht, malty, behoorlijk wat turf, planten, leer, was, banaan. Complexe combinatie van zilt en zoet. In de afdronk blijft een mooie houtsmaak achter en ook de strijd tussen zilt en zoet gaat door (Linkwood vs. Caol Ila). Wordt steeds droger. Voor nog geen 30 euro per liter in de taxfree is dit wel een topper voor prijs/kwaliteit. Op 29 mei 2005 bij Erik van Frachem is deze prachtige wis in een dubbeltest superieur aan de veel duurdere Johnny Walker Blue Label.  
Johnny Walker Pure Malt 15 Y, 43% (1999 botteling) 84 Neus: mooi complex, zeer malty, rook, fruitig en ziltig. De smaak heeft wat minder ontwikkeling dan je zou verwachten op basis van de neus maar is erg goed: zacht, malty, rook, turf, fruitig. Vooral in de afdronk komen de zee-invloeden duidelijk naar voren; zilt, turf en een licht onaangenaam bijsmaakje. Startte op 80 in 1999; in 2003 in dubbeltesten wint deze vatted malt glansrijk van JW Black Label en Glenfiddich 15Y cask strength.   
Johnny Walker Blue Label, 43% 83 Summiere notitie in 2000: superzacht; maar met een prijs van 300 gulden een miserabele prijs/kwaliteit verhouding. Verificatie was zeer gewenst door opwaarderen diverse blendeds & vatted malts en op 29 mei 2005 bij Erik van Frachem is het zover als mystery guest. Blind geproefd herkend als een uitstekende blended. Neus: mooi belegen hout, fruitig, sherryinvloed, vanille, honingzoet en ietsjes leerachtig. Smaak is nog steeds zeer zacht, prachtig hout, mooie balans van smaken maar nog steeds niet erg spannend. Afdronk is snel weg en er blijft een mooie houtsmaak over. In een dubbeltest met de nieuwe editie van Green Label ("Blended Malt") is de Blue Label duidelijk minder interessant, maar wel een stuk zachter.  
Johnny Walker Gold Label, "The Centenary Blend" 18 Y, 40% 83 Miniatuurtje 1998: Zeer zacht en mooi in balans, maar een beetje saai (80). Verificatie op 14-7-2004: na 6 jaar beslist niet meer als saai beoordeeld (85)! Half flesje gekocht op vliegveld Ho Chi MIn City voor slechts USD 20 (!) en ingezet bij Gert op 11 juni 2005. Neus: complex, vol, zacht en uitnodigend. Zoet, fruitig, malty, kruidig en met een beetje zee in de verte. Smaak is wat minder boeiend dan de geweldige neus en ookwat ruwer dan verwacht. Malty, fruitig (perzik, abrikoos, marmelade), boterig, rook, licht turf en een subtiel zeekarakter. Mooie kruidige en complexe afdronk met fruitige nasmaak. Een prachtig gebalanceerde whisky (84). Puntje verlaagd naarmate het flesje vorderde. Op 10-8-2006 weer eens geproefd bij Huub. Na de subtiliteit van Ballantine's 17Y is dit ineens een brute turfwhisky.  
Johnny Walker black label 12 Y 80 Begon laag in punten maar won het op cursus Reactorkunde (2000) toch duidelijk van Glenkinchie single malt. December 2002 een halve fles gekocht voor starters proeverij. Viel nu nog beter in de smaak dan in herinnering en sindsdien regelmatig herproefd. Een van de weinige blendeds met prettige turfsmaak en een benchmark voor goede kwaliteit. Uitnodigende complexe en assertieve neus met veel turf, rook, sherryinvloed, fruit, zee en bourbonhout. Stevige binnenkomst met wat scherpe smaak en lekker veel turf, rook, zee, malt, peperige kruiden en hout. Mooie balans en complexe smaak. Relatief korte afdronk met veel kruiden, planten (Caol Ila??), peper en hout. Blind geproefd in het mystery guest rondje bij Gert (21-2-2004) de winnaar met 80 punten. Op 10 juni 2005 op vliegveld Bangkok wint de Black Label van Chivas Royal Salute in dubbeltest en op 11 juni 2005 bij Gert slaat de smaak helemaal geen gek figuur naast de Gold Label. De neus van de Black Label is stukken minder dan deze 2, maar de ruige complexe smaak is veel spannender.  
Johnny Walker Premier 70 Lelijk after shaveachtig flesje met bijpassende geur. Naast de gewone Red Label geproefd en lichter bevonden. Bij tweede test net andersom. Derde test naast Dimple. Arbitrair in punten verhoogd met de Red Label.  
Johnny Walker Red label, 43% 69 Benchmark voor matige blended whisky. Teveel van het zoete Cardhu karakter; de Talisker proef ik er niet in (59/60 in 1999). In 2003 weer eens geproefd en oordeel behoorlijk herzien. Neus: licht turf en ziltig, malt, banaan, lijm. In de smaak zit turf en zeekarakter en een pittige kruidigheid (peperig). Vrij scherp en behoorlijk lijmig in de afdronk. Het blijft niet voor je plezier drinken, maar in een dubbeltest met de Arran Founders Reserve is dit toch de verrassende winnaar! Dit staaltje wordt nog eens herhaald met de Bladnoch 1988 (Signatory). Verliest in vliegveldtest op 24 juni 2005 van Bell's.   
  Jim Mark and Robbo's
Jon, Mark and Robbo's Malt Scotch Whisky. "The smokey peaty one", 40%  81 Geproefd bij Jos 16-4-2005. Neus: licht rokerig, beetje turf (niet zo peaty als verwacht), zoet (sherry?) en kruidig. Smaak is behoorlijk fruitig en zoet. Veel malt en een maggisausje over de rook en turf. Afdronk heeft wel rook en is iets te droog voor het lekker (80). 2e keer proeven op 3-5-2006 in Inchnadamph hotelbar bevalt iets beter. Minder droog en plakkerig dan in herinnering (82).   
Jon, Mark and Robbo's Malt Scotch Whisky. "The rich spicy one", 40%  79 Geproefd op Gatwick 24-11-2005. Neus: sherryhout, abrikoos, noten, Macallan/Glendronach associatie. Smaak is ook niet verkeerd: mooi hout, gedroogd fruit, zoete sherry. De lange afdronk is wat minder plezierig: plakkerige droge houtsmaak.  
Jon, Mark and Robbo's Irish and Scotch Malt Whisky. "The smooth sweeter one", 40%  73 Geproefd op Gatwick 24-11-2005. Een mengsel van 70% Ierse met 30% Schotse whisky. Neus: citrus, vanille, velpon; niet echt aantrekkelijk. De smaak is niet geweldig: weliswaar "smooth and sweet" (vanille, malt, citrusfruit), maar ook wat onaf en spirity.  De afdronk is ook al geen pretje en eindigt lijmachtig en droog. Waarschijnlijk erg jonge whisky.  
  Jura
Jura 1973, 55% (work in progress: oloroso sherry cask sample) 91 31 mei 2004 geproefd bij de distilleerderij (1e na de tour). Zeer interessante primeur van een voor 2004 geplande botteling. Heerlijke geur: honingzoet, hout en sherry. Smaak is verwarmend; pure nectar met veel hout. Prikkelende droge afdronk; nog net niet over de top met hout. Opent prachtig met water; het lijkt wel een andere te worden! Neus wordt zeer fruitig (abrikoos, perzik) en met meer vanille. De smaak wordt zachter en zeer complex; mooi hout, kruidig en ietsjes leerachtig. Afdronk blijft heerlijk compleet maar iets te droog. Sample van 2 cl mee naar huis genomen en score bevestigd onder neutrale omstandigheden.  
Jura Boutique Barrel, Vintage 1995, 56.5%, Single Cask Botteling, Small Bourbon Cask bottled at cask strength and non-chill filtered. 85 Heathrow 10-10-2011. Neus: vanille, mout, honing, perzik, zoet, mooi bourbon vat. Smaak: heerlijk zacht ondanks het hoge alcoholpercentage, tikje oily, mooi in balans met het hout, licht kruidig, hazelnoot, zoete malt, gedroogd fruit. Heeft wat tijd in het glas nodig. Lekkere droge afdronk met mooie houtsmaak. nieuw
Jura: Isle of Jura 1984, 19Y, 42% (84 proof). George Orwell commemorative limited edition. 85 31 mei 2004 geproefd bij de distilleerderij. Is een double matured whisky: 17Y in bourbonvat en 2 jaar narijping in oloroso sherryvat. Neus is zeer plezierig: zoet, fruitig, licht oily en malty. Smaak is zeer zacht en mellow. Zonder meer de meest toegankelijke Jura van de dag (87). Fles gekocht. Tweede kennismaking december 2004 bevalt iet s minder goed. De neus is zoet en fruitig, maar ook wat oily en leerachtig naast het sherryhout. De smaak is zacht en fruitig (kersen, abrikoos) met veel hout en slechts op de achtergrond een spoortje zilt. De sherry invloed is groot en maskeert het zeekarakter van Jura een beetje. De afdronk is zacht, zoet, filmend en ietsjes leerachtig, droog en bitter op het einde.   
Jura: Isle of Jura 21Y 84 Neus: Zoet, olieachtig, hout. Smaakt complex met vanille, olie, hout, & rozijnen. Begint fris, maar wordt ietsjes muf in nasmaak. Een gladde (filmend) en vrij droge afdronk. Geen water bijdoen. Opvallend weinig zilt. Blijft moeilijke whisky om te scoren; erg gevoelig voor voorafgaande wissen. Waardering tussen 82 en 88!  
Jura, 60.7%, distilled 25-1-1999 (3Y; age not noted on label), cask 92, bottle 223/447. 83 Curiositeit bij bezoek Michiel op 12-5-2004. Neus: heftig turf, leerachtig. Smaak: ruw, ruig, krachtig Islay karakter. Als Jura met turf gaat spelen hebben Laphroaig & Lagavulin er een concurrent bij! Dit is een klasse whisky die zich zeker kan meten met de Vintage Islay Malt. Verrassend compleet na 3 jaar, maar kan nog wat verzachting op hout gebruiken. Op 31mei 2004 bij de distilleerderij nagevraagd en dit bleek een vulling uit een uitzonderlijk vat waaruit na 3 jaar al zeer veel verdampt was (3-4 keer de normale hoeveelheid).  
Jura: Isle of Jura 16Y 83 Ruikt zoetig, met vleugjes turf, zee en bloemen. Zachte smaak, duidelijk zilt en wat olieachtig. Gladde plezierige afdronk.   
Jura: Isle of Jura Superstition, 45%, no age 83 Geproefd in White hart Hotel in Port Ellen. Neus: zilt, licht turf, rook, malt, honing, hout, boenwas. Smaak is krachtig, licht peaty en een interessante zoet/zout combinatie. Verwarmend met mooie smaakontwikkeling (kaneel?) tot er een wat ranzige bijsmaak op komt zetten. De afdronk is prettig droog en als de zilte Jura smaak weg is gaat het zoet overheersen. Interessante botteling bestaat uit de gewone 10Y Jura gemengd met een jongere zwaar peated versie. Nog een klein slokje geproefd op 31 mei 2004 bij de distilleerderij.  
Jura: Isle of Jura 20 Y (1975-1996) 43% The ultimate single malt 81 Zeer plezierig sample; sprong voorwaarts in vergelijking met de 10Y! Deze ruikt duidelijk zilt, turfachtig en moutig. Mooie volle smaak, toch zoeter dan verwacht van de neus. Deed denken aan de 3 dagen eerder geproefde Clynelish. Punten vrijwel bevestigd als 5e wis bij Henk op 19/1/2001 (80). Toch behoorlijk andere notities: rozen, lijm, zoet, kruidig, toffee, zilt. Ander vat?  
Isle of Jura Prophecy, 46%, Limited annual release 2010 81 World of Whiskies Heathrow 9-9-2010. Weinig gelegenheid om notities te maken. Neus: zilt, behoorlijk veel turf voor een Jura, zoete malt. Smaak: verwarmend, ziltig. Een Jura in Bruichladdich stijl.  
Jura 1995, 57.8%, Refill Bourbon Barrel, Cask# 3199, distilled 27-11-95 and bottled 03-09-10, Gordon & MacPhail Reserve 81 Potstill festival 2 oktober 2010 (2-5). Neus: onplezierig; kazig, licht turf. Smaak: een stuk beter dan de neus doet vermoeden. Lekker kruidige malt, vanille, toffee, turf. Een mooie droge aardse afdronk. Jammer van die neus, die met water overigens wel wat beter wordt (citrusfruit, vanille).  
Jura: Isle of Jura 15Y, 57.7%, limited edition of 850 bottles straight from cask #9876. Distilled on 22-3-1989 and bottled in the distillery on 31-5-2004. 80 31 mei 2004 geproefd bij de distilleerderij (2e na de tour). Is een double matured whisky: 13Y in bourbonvat en 2 jaar narijping in oloroso vintage sherryvat (Gonzales Byass). Fles gekocht en op 31 oktober 2009 ingezet bij het genietschap. Neus: vanille, toffee, chocolade, boenwas, honing, gedroogd, fruit en wat zwavel. Smaak is overheersend sherryhout, stroperig en oily. Met water wordt de neus iets fruitiger en de smaak duidelijk opener. Ongelofelijk wat 2 jaar narijping op sherry kan doen met deze whisky! Zeer complexe zwaar sherried whisky met als minpuntje dat het hout blijft overheersen en niet helemaal in balans is met de rest. Afdronk is aan de scherpe kant met voornamelijk overdaad hout en sherry nasmaak (86).  
Jura 21Y, 40%, Celebrating 200 Years of the Distillery. 79 Heathrow 10-10-2011. Neus: sherrywood, zwavel, belegen malt, gedroogd fruit. Smaak: droge houtsmaak en onplezierig zwavelig. Gaat behoorlijk onderuit na de voorafgaande Boutique Barrel. Droge en plakkerige houtafdronk. Ik stel me een celebration toch anders voor... nieuw
Jura: Isle of Jura 1976, 20 Y, Signatory, 43%. Oak. 78 6e bij Henk (24-6-2002). Veel malt, perzik, peer (rijp fruit) in de neus. Smaakt heerlijk zoet, fruitig en malty. Verder gebeurt er weinig in smaakontwikkeling en afdronk. Behoorlijk saai voor zo'n oude whisky. Geval van derde of vierde keer vat vullen? Geen moment het zilte en oily karakter van Jura geproefd.  
Jura: Isle of Jura Legacy 10 Y, 40% 77 31 mei 2004 geproefd bij de distilleerderij tegenover de gewone 10Y. De Legacy is een mengsel van de gewone 10Y (bourbonvaten) en een 10Y oude Jura op sherryvaten gerijpt. Neus: zoet, fris, fruitig (perzik, marmelade, mandarijn). Smaak heeft in vergelijking met de gewone 10Y een iets zoeter en meer houtachtig karakter. Veel vanille in de iets te plakkerige afdronk (83). Een sample uit een tweede fles geproefd bij Gert op 11-6-2005 bevalt een stuk minder goed. Neus is fruitig (marmelade, abrikoos), maar ook iets ranzig, leerachtig en met wat boterzuur. Bijna afstotend en totaal anders dan de distilleerderijervaring. Smaak is gelukkig veel beter dan de neus: sherryhout, mooi zoet, licht ziltig en complex. Afdronk vol vanille en hout, maar weer die vervelende leerachtige bijsmaak (72). Gemiddelde score genomen.  
Jura: Isle of Jura 10 Y, 40% 76 Start was 80 (5cl flesje)! Grote deelfles heeft onplezierige bijsmaak. Blij dat hij op was (71). Op Gall avond mei 2000 toch weer klasse hoger gezet (75). 31 mei 2004 weer eens geproefd bij distillery: Neus: opvallend fris en licht oily. Smaak is neutraal (vanille, malt), ietsje ziltig en fris fruitig. Geen hoogvlieger, maar de irritante bijsmaak van jaren geleden is nu niet aanwezig.  
Jura 5Y, 58.4%, cask 19, distilled 8-11-1999 and bottled 15-11-2004. Royal Mile Whiskies. 74 Geproefd bij Jos op 16-4-2005. Neus: turf, planten, malt. Smaak is wat ruw en gronderig en een beetje vissig. Afdronk is stroef en houtskoolachtig.   
Jura 5Y, 59% (work in progress) 72 31 mei 2004 geproefd bij de distillery (3e na de tour). Interessant omdat deze Jura zwaar peaty is. Neus: turf, fenol, zee, spirit. Smaak is erg ruw met  jodium, malt en hout. Puur niet goed te drinken. Met water erbij duidelijk beter te trekken, maar gewoon nog niet af. Duidelijk veel minder compleet dan het bij Wigman geproefde flesje van 3 jaar oud.  


uw keuze
A B C D E F G H  J K L M N O P R S T U V W Y Z

Auteursrecht: Nico Meijboom



terug naar proefnotities en punten

 

webmaster
__________ 
Whisky Monitor  __________
nmeijboom59@kpnmail.nl

webdesign
ekksites
internet producties