Versie
april 2013
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw na juli 2011
|
|
J&B |
J
& B Ultima, 43%, a blend of 128 Scotch Whisky's |
87 |
Er
komt maar geen eind aan de doorbraken van blended whisky's in de
hogere regionen van de lijst! Als 2e bij Andre op 4-1-2003 is dit
een grote verrassing. Neus is zeer complex; zoet en fruitigheid
overheersen. Ook de smaak is zeer uitdagend! All round, kruidig,
rokerig, turf, sherry. Er zit enorm veel ontwikkeling in en de Islay
tonen krijgen steeds meer de overhand in de nasmaak en afdronk.
Heerlijke lange filmende afdronk die uiteindelijk wat droog eindigt.
Zeer bijzonder en lange tijd beste blended whisky geweest. |
|
J
& B Blended Scotch Whisky, 43% |
57 |
Grote
verliezer op vliegveldtest 24 juni 2005. Neus: postzegel, zoet,
vleugje turf, weinig uitnodigend. Smaak is weeïg zoet, meteen
lijmig met een goedkope jonge grain smaak. Afdronk is plakkerig.
Bah! |
|
Jack
Daniels Single Barrel Tennessee Whiskey, 45% |
75 |
Elegante
zoete geur met veel hout maar helaas ook lijm. De velpongeur zet
zich gelukkig niet door in de pittig gekruide en zoete smaak. Mooie
vanillesmaak en rook (houtskool?) in de afdronk. Een stuk subtieler
dan de Old No.7 in een dubbeltest. Echter geen partij voor de
Blanton's Single Barrel. Valt me in de reeks op proefavond ALX4 erg
tegen. . |
|
Jack
Daniels Old Time No. 7 (43%) Tennessee Sour Mash Whiskey |
73 |
Goed
alternatief als er in de bar alleen matige blendeds worden
geschonken. Het is officieel geen Bourbon, maar ik proef niet zo
veel verschil. Misschien iets minder zoet dan gangbare Bourbons als
Four Roses. De lichte houtskoolsmaak en kruidigheid maken van deze
Tennessee whisky een
redelijk acceptabele borrel. Afdronk is wel erg plakkerig. |
|
Jack's Pirate Whisky |
Jack's
Pirate Whisky, 8Y, 55.1%, cask no 7451, 305 bottles. Blend of malts
from Islay (men zegt Laphroaig & Caol Ila). |
79 |
Geproefd
bij bottelier Lelystad 14-4-2006. Een blend van malts en toch een
vatnummer?? De neus is in ieder geval overtuigend Islay en wel Caol
Ila: planten, jeneverbes, turf, zeewier. Smaak is onverdund iets te
ruw, maar met water komt er meer rook, turf, fruit en vanille naar
voren. Het medicinale karakter wordt iets minder met water, maar het
blijft iets te jong (spiritachtig bijsmaakje) voor mij. |
|
James Martin |
James
Martin Single Lowland Malt Selection 20Y |
77 |
Fantasienaam.
Mooie onbekende lichte Lowland whisky met een tikje rook. Associatie
met frisse Bladnoch. Herkansing bij Gert op 15-3-2003. Interessante
lichte en fruitige neus. De smaak is glad en minder fris dan in
herinnering: turf duidelijk aanwezig, custard, vanille, gras en iets
muffig. Plakkerige afdronk (elastiek?). |
|
Jameson
Distillery Reserve, 12Y, 40%. Only available at Midleton Distillery,
Cork, Ireland. |
84 |
Aangeschaft bij bezoek aan
Midleton en 3 dagen later geopend in Jameson rijtje met Jos op 18
maart 2006. Neus: enorm rijk en vol in vergelijking met alle andere
wissen op tafel. Zeer fruitig (perzik, abrikoos, banaan), malty,
honingzoet, vanille en elegant hout. Smaak is prachtig in balans en
heeft veel body en Pot Still karakter naast de opvallende zachtheid:
tropisch fruit, mandarijn, licht kruidig, granen, hout en honing. De
afdronk blijft zacht en honingzoet. Het water loopt je in de mond
bij deze sublieme whisky. Alweer een uitstekende Ier zo kort na de
Midleton Very Rare. Maakt veel indruk op Ierland proeverij 6-10-2006
(86) en in Iers blindproefrondje bij Jos op 25-6-2011 ook 1 van de
beste (84). Winnaar in het Jameson rijtje van 5-1-2013 naast de
Select reserve. |
herzien |
Jameson
Master Selection, 18Y, 40% (blended Irish) |
82 |
Whiskyfestival
Den Haag 2003 (19e). Neus: milde zachte malt, fruitig. Smaak:
heerlijk zacht en typisch Iers. Fruitig (abrikoos, citrus), mellow.
Ook de afdronk is erg zacht, glad en rijk. Een uitstekende blended
(mag ook wel voor 70 euro); toch wel beter dan eerder geproefde
Magilligan (81). Herkansing mei 2005 bij Erik & Bert. Deze
editie is samengesteld uit 3 vaten. Neus: sherry, vanille, perzik,
typisch Iers mild en zacht. Smaak ook hier weer zacht als fluweel.
Afdronk glad en filmend met een licht bittertje. Te weinig verschil
met de 2003 versie voor een aparte entry. |
|
Jameson
Gold, 40% |
79 |
Iers
introductierondje bij Jos op 20-4-2002. Lijkt blind geproefd op een
bourbon! Heel zacht maar snel weg. Droog maar wel plezierig.
Herkansing Heathrow maart 2003: bourbonassociatie nu stuk minder
duidelijk; toch wel de typische Ierse smaak, maar blijft wat
teleurstellend t.o.v. standaard Jameson (74). Tweede herkansing 18
maart 2006 in Jameson rijtje met Jos. Neus: vanille, honing, hout,
malt, perzik, kokos en aarde. De smaak is iets scherper dan de
standaard Jameson, maar wel kruidiger en rijker. Graan, honing,
vanille. Afdronk tikje te droog. |
|
Jameson Select Reserve Small
Batch, 40% (2012 botteling in houten kist) |
78 |
Nieuwe Jameson in indrukwekkende
houten kist in een rijtje van 4 met het genietschap op 5-1-2013.
Neus: licht en fruitig (perzik, banaan, mandarijn), vanille, honing,
granen. De smaak is net zo fris en zacht als de neus doet vermoeden.
Meer body dan de standaard Jameson, maar nog steeds zeer
toegankelijk en lekker drinkbaar. Honingzoet, vanille, pot-still
graan, tikje droog hout. Vrij korte zoete en filmende afdronk.
|
nieuw |
Jameson Irish Whiskey, no age, 40% (2005-2011 bottelings) |
72 |
Leeftijd is gemiddeld 5-7 jaar.
Een favoriet voor ik aan de single malts ging in 1998 en een
schoolvoorbeeld van een prettige zachte typisch Ierse blended
whisky. Serieus herkanst in maart 2005 en in maart 2006 bij bezoek
aan Midleton distillery. Neus: licht, jonge graanwhisky, fruitig
(appel, mandarijn). De smaak is typisch Iers zacht, maar wel
opvallend dun. Graan, zoet fruit, anijs, vanille en eenbeetje hout.
Weinig expressief; een typische blend met een vlakke en neutrale
afdronk die soms wat plakkerig en lijmig kan uitvallen. Bij bezoek
aan Midleton distillery 15 maart 2006 wint dit wel van Paddy, Powers
Gold, JW Red Label & Jack Daniels en de punten nog eens bevestigd in
het Jameson rijtje met Jos op 18 maart 2006 (75). In
blindproefrondje op 25-6-2011 en 15-9-2012 slechts 69 gescoord. In
het Jameson rijtje op 5-1-2013 met het genietschap weer iets beter
(72). |
herzien |
John Jameson & Son, Pure Old Pot
Still Dublin Whiskey, Bow Street Distillery, 7Y, no ABV/proof on
bottle label. (Old bottle before 1971; includes small booklet how to
make Irish Coffee; agents for the Netherlands: Schaefers Würdamman
Amsterdam) |
68 |
"Not a drop is sold before it's 7
years old" staat er trots op de door de tand des tijds aangetaste
fles die het genietschap gezamenlijk aankocht. Bow Street Distillery
in Dublin bestond van 1780-1971, dus de botteling is zeker 40 jaar
oud. Een curiositeit met een leuk Irish Coffee boekje. Alvorens de
samples te verdelen gaat de fles even rond om te proeven. Neus: nog
zeer fruitig en fris voor zo'n oude fles, ruikt inderdaad oud en
belegen. Graan, citrusfruit, boeken. Smaak: smaak is duidelijk
intenser dan de huidige Jameson, sinaasappel, muesli, oily,
pepermunt. In eerste instantie uitstekend mondgevoel, maar wordt al
snel plakkerig in de mond. Afdronk is eigenlijk niet lekker en
plakkerig, met vervelende pepermunt nasmaak. Verificatie volgt;
voorlopig een teleurstellende score (75). In het Jameson rijtje op
5-1-2013 eindigt dit roemloos onderaan met 68 punten; denk dat hij
gewoon is verschaald. |
herzien |
Jelinek distillery: Gold Cock 3Y,
40%, Blended Czech Whisky (R. Jelinek. Original Czech Distillers) |
62 |
Souvenir van tripje naar Praag
aan het genietschap voorgezet bij Andre op 15-9-2012. Neus: valt
zeker niet tegen. Wat spirity en lijmig, maar ook fruitig (appel) en
wat zoete malt. Smaak is een stuk minder dan de neus; malty,
marmelade, wat ranzige bijsmaak die steeds meer gaat overheersen.
Afdronk is plakkerig en echt niet lekker meer. |
nieuw |
Jim
Beam Kentucky Straight Rye Whiskey, Yellow Label, 40% |
76 |
Aanschaf
Houston juni 2006. Neus: hout, kruidig, gember, menthol, roggebrood.
Smaak: stroop, zoet fruit (mango, kokos, marmelade), rozijnen,
toffee, kaneel en natuurlijk veel hout. Behoorlijk complex en een
mooie kruidige smaak naast de zoetigheid. Afdronk is een tikje
lijmig, maar een volgend slokje helpt. De balans tussen zoethout,
kruiden en fruit is mooi. In combinatie met een stroopwafel komt er
een interessante bitterheid naar voren. Veel beter dan de White
Label, maar niet helemaal mijn stijl whiskey (77). Op
genietschapsbijeenkomst 17-6-2006 komt hij wat minder kruidig over;
kan komen door de voorafgaande vreselijke Old Havana (75).
Gemiddelde score genomen. Juli 2006 tijdens de hittegolf "on
the rocks" geprobeerd: zoals verwacht minder intens van smaak
maar de drinkbaarheid wordt duidelijk stukken beter. Met hulp van
Victor is de fles snel leeg. |
|
Jim
Beam: KnobCreek, 9Y, 50% |
71 |
Hotelbar
Houston Juni 2006. Neus: overdadig zoet en weeïg. Vanille, honing
en hout zeer aanwezig. Smaak is plakkerig, toffee, eikenhout,
marmelade, pruimen. De afdronk is vol hout en eindigt lijmig. On the
rocks gaat het beter. Later geleerd dat dit een vermomde Jim Beam
is. |
|
Jim
Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey, White Label, 40% |
70 |
Neus:
vanille, hout, kruidig. Smaak: slap, waterig, zoet, plakkerig, licht
prikkelend. Als de houtsmaak wat wegzakt krijgen frisse fruitige
tonen een kans. Onprettige droge afdronk (67). Vele jaren later weer
eens geproefd in Houston bar juni 2006. Niet veel beter resultaat. |
|
Jim
Beam: Old Overholt Straight Rye Whiskey, 4Y, 40%. |
65 |
Geproefd
bij Gert op 11-6-2005 na Zuid-Afrika & Vietnam en we bleven nog
even in het zwart (40). Herkansing bij Erik op 31-3-2007 uit
dezelfde fles bevalt een stuk beter. Neus: kruiden, marmelade,
rogge, mooi zoet hout maar ook wat Cetabever geur. Smaak komt heftig
binnen met veel hout, pepermunt en kruidige rogge. Afdronk is heel
redelijk (perzikfruit, hout, kruiden) maar eindigt wat lijmachtig.
Minder interessant dan de Jim Beam Yellow Label, maar nu in ieder
geval een voldoende. |
|
Johnny
Walker Green Label, Blended Malt Scotch Whisky, 15Y, 43% (2005
botteling) |
86 |
Een
vatted malt moet tegenwoordig blended malt heten en ook het mengsel
en de verpakking zijn vernieuwd (belangrijkste malts staan genoemd:
Cragganmore, Linkwood, Talisker, Caol Ila). Alle reden voor een
herwaardering. Neus is meteen al veelbelovend: complex, rokerig,
aarde, licht zilt, banaan, citrus, malt, zowel bourbon- als
sherrywood invloeden. De smaak stelt niet teleur: zacht, malty,
behoorlijk wat turf, planten, leer, was, banaan. Complexe combinatie
van zilt en zoet. In de afdronk blijft een mooie houtsmaak achter en
ook de strijd tussen zilt en zoet gaat door (Linkwood vs. Caol Ila).
Wordt steeds droger. Voor nog geen 30 euro per liter in de taxfree
is dit wel een topper voor prijs/kwaliteit. Op 29 mei 2005 bij Erik
van Frachem is deze prachtige wis in een dubbeltest superieur aan de
veel duurdere Johnny Walker Blue Label. |
|
Johnny
Walker Pure Malt 15 Y, 43% (1999 botteling) |
84 |
Neus:
mooi complex, zeer malty, rook, fruitig en ziltig. De smaak heeft
wat minder ontwikkeling dan je zou verwachten op basis van de neus
maar is erg goed: zacht, malty, rook, turf, fruitig. Vooral in de
afdronk komen de zee-invloeden duidelijk naar voren; zilt, turf en
een licht onaangenaam bijsmaakje. Startte op 80 in 1999; in 2003 in
dubbeltesten wint deze vatted malt glansrijk van JW Black Label en
Glenfiddich 15Y cask strength. |
|
Johnny
Walker Blue Label, 43% |
83 |
Summiere
notitie in 2000: superzacht; maar met een prijs van 300 gulden een
miserabele prijs/kwaliteit verhouding. Verificatie was zeer gewenst
door opwaarderen diverse blendeds & vatted malts en op 29 mei
2005 bij Erik van Frachem is het zover als mystery guest. Blind
geproefd herkend als een uitstekende blended. Neus: mooi belegen
hout, fruitig, sherryinvloed, vanille, honingzoet en ietsjes
leerachtig. Smaak is nog steeds zeer zacht, prachtig hout, mooie
balans van smaken maar nog steeds niet erg spannend. Afdronk is snel
weg en er blijft een mooie houtsmaak over. In een dubbeltest met de
nieuwe editie van Green Label ("Blended Malt") is de Blue
Label duidelijk minder interessant, maar wel een stuk zachter. |
|
Johnny
Walker Gold Label, "The Centenary Blend" 18 Y, 40% |
83 |
Miniatuurtje
1998: Zeer zacht en mooi in balans, maar een beetje saai (80).
Verificatie op 14-7-2004: na 6 jaar beslist niet meer als saai
beoordeeld (85)! Half flesje gekocht op vliegveld Ho Chi MIn City
voor slechts USD 20 (!) en ingezet bij Gert op 11 juni 2005. Neus:
complex, vol, zacht en uitnodigend. Zoet, fruitig, malty, kruidig en
met een beetje zee in de verte. Smaak is wat minder boeiend dan de
geweldige neus en ookwat ruwer dan verwacht. Malty, fruitig (perzik,
abrikoos, marmelade), boterig, rook, licht turf en een subtiel
zeekarakter. Mooie kruidige en complexe afdronk met fruitige
nasmaak. Een prachtig gebalanceerde whisky (84). Puntje verlaagd
naarmate het flesje vorderde. Op 10-8-2006 weer eens geproefd bij
Huub. Na de subtiliteit van Ballantine's 17Y is dit ineens een brute
turfwhisky. |
|
Johnny
Walker black label 12 Y |
80 |
Begon
laag in punten maar won het op cursus Reactorkunde (2000) toch
duidelijk van Glenkinchie single malt. December 2002 een halve fles
gekocht voor starters proeverij. Viel nu nog beter in de smaak dan
in herinnering en sindsdien regelmatig herproefd. Een van de weinige
blendeds met prettige turfsmaak en een benchmark voor goede
kwaliteit. Uitnodigende complexe en assertieve neus met veel turf,
rook, sherryinvloed, fruit, zee en bourbonhout. Stevige binnenkomst
met wat scherpe smaak en lekker veel turf, rook, zee, malt, peperige
kruiden en hout. Mooie balans en complexe smaak. Relatief korte
afdronk met veel kruiden, planten (Caol Ila??), peper en hout. Blind
geproefd in het mystery guest rondje bij Gert (21-2-2004) de winnaar
met 80 punten. Op 10 juni 2005 op vliegveld Bangkok wint de Black
Label van Chivas Royal Salute in dubbeltest en op 11 juni 2005 bij
Gert slaat de smaak helemaal geen gek figuur naast de Gold Label. De
neus van de Black Label is stukken minder dan deze 2, maar de ruige
complexe smaak is veel spannender. |
|
Johnny
Walker Premier |
70 |
Lelijk
after shaveachtig flesje met bijpassende geur. Naast de gewone Red
Label geproefd en lichter bevonden. Bij tweede test net andersom.
Derde test naast Dimple. Arbitrair in punten verhoogd met de Red
Label. |
|
Johnny
Walker Red label, 43% |
69 |
Benchmark
voor matige blended whisky. Teveel van het zoete Cardhu karakter; de
Talisker proef ik er niet in (59/60 in 1999). In 2003 weer eens
geproefd en oordeel behoorlijk herzien. Neus: licht turf en ziltig,
malt, banaan, lijm. In de smaak zit turf en zeekarakter en een
pittige kruidigheid (peperig). Vrij scherp en behoorlijk lijmig in
de afdronk. Het blijft niet voor je plezier drinken, maar in een
dubbeltest met de Arran Founders Reserve is dit toch de verrassende
winnaar! Dit staaltje wordt nog eens herhaald met de Bladnoch 1988 (Signatory).
Verliest in vliegveldtest op 24 juni 2005 van Bell's. |
|
Jim Mark and Robbo's |
Jon,
Mark and Robbo's Malt Scotch Whisky. "The smokey peaty one",
40% |
81 |
Geproefd
bij Jos 16-4-2005. Neus: licht rokerig, beetje turf (niet zo peaty
als verwacht), zoet (sherry?) en kruidig. Smaak is behoorlijk
fruitig en zoet. Veel malt en een maggisausje over de rook en turf.
Afdronk heeft wel rook en is iets te droog voor het lekker (80). 2e
keer proeven op 3-5-2006 in Inchnadamph hotelbar bevalt iets beter.
Minder droog en plakkerig dan in herinnering (82). |
|
Jon,
Mark and Robbo's Malt Scotch Whisky. "The rich spicy one",
40% |
79 |
Geproefd
op Gatwick 24-11-2005. Neus: sherryhout, abrikoos, noten, Macallan/Glendronach
associatie. Smaak is ook niet verkeerd: mooi hout, gedroogd fruit,
zoete sherry. De lange afdronk is wat minder plezierig: plakkerige
droge houtsmaak. |
|
Jon,
Mark and Robbo's Irish and Scotch Malt Whisky. "The smooth
sweeter one", 40% |
73 |
Geproefd
op Gatwick 24-11-2005. Een mengsel van 70% Ierse met 30% Schotse
whisky. Neus: citrus, vanille, velpon; niet echt aantrekkelijk. De
smaak is niet geweldig: weliswaar "smooth and sweet"
(vanille, malt, citrusfruit), maar ook wat onaf en spirity.
De afdronk is ook al geen pretje en eindigt lijmachtig en
droog. Waarschijnlijk erg jonge whisky. |
|
Jura |
Jura
1973, 55% (work in progress: oloroso sherry cask sample) |
91 |
31
mei 2004 geproefd bij de distilleerderij (1e na de tour). Zeer
interessante primeur van een voor 2004 geplande botteling. Heerlijke
geur: honingzoet, hout en sherry. Smaak is verwarmend; pure nectar
met veel hout. Prikkelende droge afdronk; nog net niet over de top
met hout. Opent prachtig met water; het lijkt wel een andere te
worden! Neus wordt zeer fruitig (abrikoos, perzik) en met meer
vanille. De smaak wordt zachter en zeer complex; mooi hout, kruidig
en ietsjes leerachtig. Afdronk blijft heerlijk compleet maar iets te
droog. Sample van 2 cl mee naar huis genomen en score bevestigd
onder neutrale omstandigheden. |
|
Jura Boutique Barrel, Vintage
1995, 56.5%, Single Cask Botteling, Small Bourbon Cask bottled at
cask strength and non-chill filtered. |
85 |
Heathrow 10-10-2011. Neus:
vanille, mout, honing, perzik, zoet, mooi bourbon vat. Smaak:
heerlijk zacht ondanks het hoge alcoholpercentage, tikje oily, mooi
in balans met het hout, licht kruidig, hazelnoot, zoete malt,
gedroogd fruit. Heeft wat tijd in het glas nodig. Lekkere droge
afdronk met mooie houtsmaak. |
nieuw |
Jura:
Isle of Jura 1984, 19Y, 42% (84 proof). George Orwell commemorative
limited edition. |
85 |
31
mei 2004 geproefd bij de distilleerderij. Is een double matured
whisky: 17Y in bourbonvat en 2 jaar narijping in oloroso sherryvat.
Neus is zeer plezierig: zoet, fruitig, licht oily en malty. Smaak is
zeer zacht en mellow. Zonder meer de meest toegankelijke Jura van de
dag (87). Fles gekocht. Tweede kennismaking december 2004 bevalt iet
s minder goed. De neus is zoet en fruitig, maar ook wat oily en
leerachtig naast het sherryhout. De smaak is zacht en fruitig
(kersen, abrikoos) met veel hout en slechts op de achtergrond een
spoortje zilt. De sherry invloed is groot en maskeert het
zeekarakter van Jura een beetje. De afdronk is zacht, zoet, filmend
en ietsjes leerachtig, droog en bitter op het einde. |
|
Jura:
Isle of Jura 21Y |
84 |
Neus:
Zoet, olieachtig, hout. Smaakt complex met vanille, olie, hout,
& rozijnen. Begint fris, maar wordt ietsjes muf in nasmaak. Een
gladde (filmend) en vrij droge afdronk. Geen water bijdoen.
Opvallend weinig zilt. Blijft moeilijke whisky om te scoren; erg
gevoelig voor voorafgaande wissen. Waardering tussen 82 en 88! |
|
Jura,
60.7%, distilled 25-1-1999 (3Y; age not noted on label), cask 92,
bottle 223/447. |
83 |
Curiositeit
bij bezoek Michiel op 12-5-2004. Neus: heftig turf, leerachtig.
Smaak: ruw, ruig, krachtig Islay karakter. Als Jura met turf gaat
spelen hebben Laphroaig & Lagavulin er een concurrent bij! Dit
is een klasse whisky die zich zeker kan meten met de Vintage Islay
Malt. Verrassend compleet na 3 jaar, maar kan nog wat verzachting op
hout gebruiken. Op 31mei 2004 bij de distilleerderij nagevraagd en
dit bleek een vulling uit een uitzonderlijk vat waaruit na 3 jaar al
zeer veel verdampt was (3-4 keer de normale hoeveelheid). |
|
Jura:
Isle of Jura 16Y |
83 |
Ruikt
zoetig, met vleugjes turf, zee en bloemen. Zachte smaak, duidelijk
zilt en wat olieachtig. Gladde plezierige afdronk. |
|
Jura:
Isle of Jura Superstition, 45%, no age |
83 |
Geproefd
in White hart Hotel in Port Ellen. Neus: zilt, licht turf, rook,
malt, honing, hout, boenwas. Smaak is krachtig, licht peaty en een
interessante zoet/zout combinatie. Verwarmend met mooie
smaakontwikkeling (kaneel?) tot er een wat ranzige bijsmaak op komt
zetten. De afdronk is prettig droog en als de zilte Jura smaak weg
is gaat het zoet overheersen. Interessante botteling bestaat uit de
gewone 10Y Jura gemengd met een jongere zwaar peated versie. Nog een
klein slokje geproefd op 31 mei 2004 bij de distilleerderij. |
|
Jura:
Isle of Jura 20 Y (1975-1996) 43% The ultimate single malt |
81 |
Zeer
plezierig sample; sprong voorwaarts in vergelijking met de 10Y! Deze
ruikt duidelijk zilt, turfachtig en moutig. Mooie volle smaak, toch
zoeter dan verwacht van de neus. Deed denken aan de 3 dagen eerder
geproefde Clynelish. Punten vrijwel bevestigd als 5e wis bij Henk op
19/1/2001 (80). Toch behoorlijk andere notities: rozen, lijm, zoet,
kruidig, toffee, zilt. Ander vat? |
|
Isle of Jura Prophecy, 46%,
Limited annual release 2010 |
81 |
World of Whiskies Heathrow
9-9-2010. Weinig gelegenheid om notities te maken. Neus: zilt,
behoorlijk veel turf voor een Jura, zoete malt. Smaak: verwarmend,
ziltig. Een Jura in Bruichladdich stijl. |
|
Jura 1995, 57.8%, Refill Bourbon
Barrel, Cask# 3199, distilled 27-11-95 and bottled 03-09-10, Gordon
& MacPhail Reserve |
81 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-5). Neus: onplezierig; kazig, licht turf. Smaak: een stuk beter
dan de neus doet vermoeden. Lekker kruidige malt, vanille, toffee,
turf. Een mooie droge aardse afdronk. Jammer van die neus, die met
water overigens wel wat beter wordt (citrusfruit, vanille). |
|
Jura:
Isle of Jura 15Y, 57.7%, limited edition of 850 bottles straight
from cask #9876. Distilled on 22-3-1989 and bottled in the
distillery on 31-5-2004. |
80 |
31 mei 2004 geproefd bij de
distilleerderij (2e na de tour). Is een double matured whisky: 13Y in
bourbonvat en 2 jaar narijping in oloroso vintage sherryvat (Gonzales
Byass). Fles gekocht en op 31 oktober 2009 ingezet bij het
genietschap. Neus: vanille, toffee, chocolade, boenwas, honing,
gedroogd, fruit en wat zwavel. Smaak is overheersend sherryhout,
stroperig en oily. Met water wordt de neus iets fruitiger en de smaak
duidelijk opener. Ongelofelijk wat 2 jaar narijping op sherry kan doen
met deze whisky! Zeer complexe zwaar sherried whisky met als minpuntje
dat het hout blijft overheersen en niet helemaal in balans is met de
rest. Afdronk is aan de scherpe kant met voornamelijk overdaad hout en
sherry nasmaak (86). |
|
Jura 21Y, 40%, Celebrating 200
Years of the Distillery. |
79 |
Heathrow 10-10-2011. Neus:
sherrywood, zwavel, belegen malt, gedroogd fruit. Smaak: droge
houtsmaak en onplezierig zwavelig. Gaat behoorlijk onderuit na de
voorafgaande Boutique Barrel. Droge en plakkerige houtafdronk. Ik
stel me een celebration toch anders voor... |
nieuw |
Jura:
Isle of Jura 1976, 20 Y, Signatory, 43%. Oak. |
78 |
6e
bij Henk (24-6-2002). Veel malt, perzik, peer (rijp fruit) in de
neus. Smaakt heerlijk zoet, fruitig en malty. Verder gebeurt er
weinig in smaakontwikkeling en afdronk. Behoorlijk saai voor zo'n
oude whisky. Geval van derde of vierde keer vat vullen? Geen moment
het zilte en oily karakter van Jura geproefd. |
|
Jura:
Isle of Jura Legacy 10 Y, 40% |
77 |
31
mei 2004 geproefd bij de distilleerderij tegenover de gewone 10Y. De
Legacy is een mengsel van de gewone 10Y (bourbonvaten) en een 10Y
oude Jura op sherryvaten gerijpt. Neus: zoet, fris, fruitig (perzik,
marmelade, mandarijn). Smaak heeft in vergelijking met de gewone 10Y
een iets zoeter en meer houtachtig karakter. Veel vanille in de iets
te plakkerige afdronk (83). Een sample uit een tweede fles geproefd
bij Gert op 11-6-2005 bevalt een stuk minder goed. Neus is fruitig
(marmelade, abrikoos), maar ook iets ranzig, leerachtig en met wat
boterzuur. Bijna afstotend en totaal anders dan de
distilleerderijervaring. Smaak is gelukkig veel beter dan de neus:
sherryhout, mooi zoet, licht ziltig en complex. Afdronk vol vanille
en hout, maar weer die vervelende leerachtige bijsmaak (72).
Gemiddelde score genomen. |
|
Jura:
Isle of Jura 10 Y, 40% |
76 |
Start
was 80 (5cl flesje)! Grote deelfles heeft onplezierige bijsmaak.
Blij dat hij op was (71). Op Gall avond mei 2000 toch weer klasse
hoger gezet (75). 31 mei 2004 weer eens geproefd bij distillery:
Neus: opvallend fris en licht oily. Smaak is neutraal (vanille,
malt), ietsje ziltig en fris fruitig. Geen hoogvlieger, maar de
irritante bijsmaak van jaren geleden is nu niet aanwezig. |
|
Jura
5Y, 58.4%, cask 19, distilled 8-11-1999 and bottled 15-11-2004.
Royal Mile Whiskies. |
74 |
Geproefd
bij Jos op 16-4-2005. Neus: turf, planten, malt. Smaak is wat ruw en
gronderig en een beetje vissig. Afdronk is stroef en
houtskoolachtig. |
|
Jura
5Y, 59% (work in progress) |
72 |
31
mei 2004 geproefd bij de distillery (3e na de tour). Interessant
omdat deze Jura zwaar peaty is. Neus: turf, fenol, zee, spirit.
Smaak is erg ruw met jodium,
malt en hout. Puur niet goed te drinken. Met water erbij duidelijk
beter te trekken, maar gewoon nog niet af. Duidelijk veel minder
compleet dan het bij Wigman geproefde flesje van 3 jaar oud. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T U V
W Y Z
Auteursrecht: Nico
Meijboom
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|