Versie
april 2013
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw na juli 2011
|
|
Paddy,
40%, Blended Irish Whisky |
65 |
Geproefd
bij bezoek Midleton distillery maart 2006 naast Powers Gold &
Jameson en Paddy gaat behoorlijk onderuit. Neus is iets sterker dan
Jameson, maar minder plezierig: licht fruitig, spirit, velpon.
Smaakt wel Iers, maar is wat rommelig. Lijmig en stroef hout. Wel
zacht, maar niet lekker. Afdronk is plakkerig. |
|
Pappy
van Winkle: zie Van Winkle |
|
|
|
Penderyn,
46%, Welsh Single Malt (no age, but circa 4 Y) |
77 |
10e
op festivalzaterdag 2004 en Pot Still Festival 13 april 2007.
Verificatie in 2007 wegens het feit dat deze wis in 2004 achter de
25Y Macallan Fine Oak kwam en toen slechts 71 scoorde. Neus: fris,
floraal, fruitig. Smaak is wat ruw, spirity, citrusfruit, vanille.
Wat simpele malt en duidelijk nog steeds erg jong. Afdronk is wat
plakkerig en droog. Met water iets frisser en fruitiger (malt,
vanille en citrus). |
|
Penderyn 41, 41% Single Malt
Welsh Whisky |
69 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(1-3) Neus: citrusfruit, banaan, winey. Smaak is wat dun en spirity.
Marmelade, jonge frisse malt, vanille. Erg vlak van smaak met een
plakkerige afdronk. |
|
Pig's
Nose, no age, 40%, Blended Scotch Whisky, |
71 |
Miniatuurtje
uit Dufftown 2006. Met zo'n naam vrees je het ergste. Geproefd na de
Sheep Dip op 2-8-2006. Neus: aanzienlijk frisser dan Sheep Dip,
grainy, dennenbos, aarde, kaas, grassig, appel, malt. Smaak: een
tikje Islay whisky is duidelijk te proeven en geeft wat pit aan dit
mengsel, zoete grain, frisse appel, vanille, hout. Valt eigenlijk
best mee na de Sheep Dip, vooral omdat er geen lijmsmaak in de
afdronk zit maar wel sappig hout. Waarschijnlijk wel erg jong. |
|
Pittyvaich |
Pittyvaich 1993, 43%, bottled 2005,
Gordon and MacPhail, Connoisseurs Choice |
78 |
Genietschap 16 januari 2010. Neus:
fris en fruitig, citrus, grassig, floraal, geparfumeerd. Smaak: licht,
fruitig, zoet en malty. Afdronk: zoet en licht droog. Uitstekende
aperitief whisky en een verrassend cleane Pittyvaich. |
|
Pittyvaich
12Y, 43%, Flora & Fauna serie |
77 |
Geproefd
in Bow Bar Edinburgh op 31 mei 2003. Neus: uitnodigend met veel
sherry, zoet fruit en rokerig. Sherry overheerst ook in de smaak.
Veel hout en vanille, wat geparfumeerd. Afdronk iets te droog maar
wel lekker kruidig en zoet (79). Nogmaals geproefd op ceilidh in
Dufftown op 28-4-2006. Na de Mortlach valt dit niet mee. Veel minder
sherry dan in herinnering en behoorlijk scherp. Mist complexiteit en
de afdronk is teleurstellend (75). Gemiddelde score genomen omdat
het batchvariatie kan zijn. |
|
Poit Dhubh |
Poit
Dhubh, 12Y Bliadhna, 43%, Mac Na Braiche Unchillfiltered Gaelic Malt
Whisky (Green label with picture in Green Bottle) |
84 |
Sample
van Gert Pedersen 2006. Na de 40% is deze neus wat fruitiger en
minder zwavelig: Citrus, perzik, abrikoos, cacao, kruidnagel, rook,
turf. Smaak: pittige kruidige en fruitige malt met abrikoos, toffee,
chocolade, rook en turf. De turf en rook komen net als bij de 40%
steeds krachtiger naar voren, maar overheersen minder. De afdronk is
rokerig en aardeachtig en...zonder plakkerigheid op het einde.
Heerlijk pittige vatted malt; concurrent voor JW Green Label. |
|
Poit
Dhubh, 12Y Bliadhna, 40%, Mac Na Braiche Scotch Malt Whisky (Black
label with still in clear bottle) |
82 |
Sample
van Gert Pedersen 2006. Neus: cacao, kruidnagel, rook, turf,
abrikoos, zwavel. Smaak: pittige kruidige malt met toffee,
chocolade, rook en turf. De turf en rook komen steeds krachtiger
naar voren en overheersen uiteindelijk het palet volledig. Het
volgende slokje begint echter weer zoet. Afdronk ook vol turf maar
helaas droog en plakkerig op het einde. Heerlijk pittige vatted
malt; die wat verknoeid wordt door de afdronk.. |
|
Port
Charlotte: zie Bruichladdich |
|
|
|
Port Dundas |
Port
Dundas Single Grain Scotch Whisky, 30Y, 59.3%, 1973-2004, Duncan
Taylor |
88 |
4e
bij Huub op 24 mei 2005. De donkerste kleur van de reeks
miniatuurtjes en reeds bij opening van het flesje een enorme
houtlucht. Neus: bourbonachtig met ladingen hout, cognac/vieux
associatie, abrikoos, appel. Smaak is zeer intens; er komt een nog
niet eerder vertoonde muur van hout binnen. Stroop, kandijsuiker,
chocolade, maggi, caramel. Afdronk is zeer lang, zoet en filmend.
Ondanks de onvoorstelbare houtsmaak is de afdronk nog steeds goed;
geen moment te bitter of te droog. Een perfecte grain whisky; het
grain record van Invergordon is hierbij gesneuveld. Tweede keer
proeven bevalt nog steeds even goed; een unieke whisky die aanschaf
verdient. |
|
Port
Dundas Single Grain Scotch Whisky, 32Y, 59.3%, distilled 1973 and
bottled 02.2005, bottle 266/408, oak cask 128316, Duncan Taylor |
83 |
2e
bij Whisky Legendary van Wees op 27 oktober 2006. Neus: muur van
hout, zoete bourbon, cognac, appel. Smaak heeft dezelfde
houtintensiteit als Invergordon 40 en het Port Dundas miniatuurtje
2004. Helaas is de grain gesneuveld en rest stroop, maggi en toffee.
Afdronk is zeer lang, enigszins bitter en vrij stroef. |
|
Port
Dundas Single Grain Scotch Whisky, 10Y, 60.2%, Cadenhead |
69 |
Blind
geproefd als mystery guest op genietschapsbijeenkomst 15-10-2005.
Neus: prikkelend alcoholisch, spiritus, terpentine. Smaak is scherp
en dun; beetje citrus en malt en vrij kaal. Afdronk: wrange
houtsmaak en wat zepig. Dit drink je niet voor je plezier. Verdient
wellicht een herkansing met water erbij. |
|
Port Ellen |
Port Ellen 18Y, 50%, Douglas Laing
OMC, Sep. 1982 - August 2001, sherry cask, 777 bottles. |
92 |
14e bij Scott 17-1-2009. Neus zeer
rijk en aantrekkelijk Islay karakter: zeewier, turf, jodium,
sherryhout, stalgeur, teer, drop. Smaak is krachtig, maar toch zacht
en heeft een buitengewoon hoge drinkability. Turf, planten, drop,
peper, hout, anijs en mooi turf dat doorgaat in de sappige
houtafdronk. |
|
Port
Ellen 1974, 30Y, 58.5%. Signatory cask strength selection. Bottle
37/266 from cask #6756. Distilled 30-11-1974 and bottled 31-8-2005 |
92 |
8e
in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus: zee,
aarde, malt en vrij fris en fruitig naast het medicinale karakter.
Smaak: WOW! Stevige binnenkomst met rook, planten, aarde, malt, mooi
eikenhout (maar niet overdadig). Wat minder medicinaal dan de eerste
in de reeks en uitstekend in balans. Afdronk is vol sappig hout en
turf. Enorme drinkability voor zo'n hoog alcoholpercentage. Voor de
score nog even H2H met de 1e uit de tasting. |
|
Port
Ellen 1978 Port Wood Finish Edition 2, 59.3%, 1978-2002, Signatory
Decanter Collection |
92 |
Grote
finale als 11e bij Andre op 4-1-2003 (kostte me wel wat Talisker 20Y
om hem zover te krijgen). Neus zeer uitnodigend en etherisch zoet,
turf, zee en plantengeur. De smaak is zeer krachtig (zelfs na de
Talisker!) en jodium, turf en zeewier gaan een boeiende strijd aan
met de zoete portsmaak. Prachtig in balans! Afdronk is zeer lang en
zoet (92). Verificatie bij Andre op 10-2-2003: nog beter bevonden.
Onverdund eigenlijk het lekkerst. Een superzachte cask strength dus
en een groot feest van smaken. De heerlijke zoete afdronk, de
perfecte balans en de enorme potpourri van smaken maken dit toch wel
een verplichte aanschaf;deelfles gekocht met Huub. Waardering blijft
stijgen; hoogtepunt op 26 september 2003 (HOD avond 9), waar deze
prachtwis behoorlijk overeind blijft tegen de Ardbeg 21Y & 1976
Oloroso (voor sommigen zelfs de winnaar van de avond!). Tweede fles
gekocht in 2006 smaakt nog steeds indrukwekkend, maar toch weer een
puntje lager. |
|
Port
Ellen 1979-2003, 24Y, 57.3%, Super Premium Malt, 3rd release |
92 |
Mystery
guest voor Ardbeg tasting 22-1-2005. Neus is fris en fruitig naast
de zeer aanwezige jodium. Zeer krachtige Ardbeg-achtige smaak:
kruidnagelen, vanille, as, turf, rook, malt, hout, vanille, fruit en
dat allemaal prachtig in balans. Ook een heerlijke verwarmende
afdronk met veel turf. Met water iets losser en prikkelender, maar
dit is niet echt nodig. |
|
Port
Ellen 21Y, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask,
Distilled Nov. 1982 and bottled Sep. 2004. 182 bottles.
Special Botteling for The Islay Whisky Shop, One Cask Ref 477, |
92 |
Geproefd
bij Michel op 30 maart 2006. Neus: prachtig sherrywood, mooi
rokerig, licht zwavel, gebakken spek, anijs, citrusfruit. Heerlijke
smaak met een perfecte balans: getemde rook en turfsmaak, drop,
laurier, granen en mandarijn. Prettige droge afdronk met een
kaneelachtige nasmaak. Fantastisch! |
|
Port
Ellen 24Y, 57.8%, Sherry cask number 2464, Distilled 13.10.1982 and
bottled 12.02.2007. 168 bottles Specially selected and bottled for
The Nectar, Belgium. A Dewar Rattray Cask Collection |
92 |
2e
in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Deze
botteling is intenser en vettiger dan de voorafgaande Whisky Shop
botteling, maar er zijn vooral veel overeenkomsten. Neus: heerlijk
Islay, planten, turf, citrusfruit, mandarijn, gekookte groenten.
Smaak heeft een sublieme balans en een zeer hoge drinkbaarheid:
planten, malt, fruitig, hout, ziltig, licht medicinaal en een beetje
zwavelig. Afdronk is lang en prettig droog. Een van de betere Port
Ellens. |
|
Port
Ellen 18Y, Mc. Gibbons Provenance Selection, Winter distillation
1981-2000,43% |
91 |
Neus zeer aantrekkelijk Islay karakter en enorm rijk: zeewier, turf,
jodium, sherryhout, leer, drop, anijs, planten. Smaak is krachtig,
maar toch zacht. Turf, zilt, peper, jodium, hout, anijs, planten;
alle smaken van de topmerken komen langs. Afdronk is lang, zacht en
filmend. Fles gekocht op de veiling en 17-12-2005 geopend in een
dubbeltest met de G&M CC 1981-1999. De hoge score blijft vrijwel
overeind; een prachtig sherryvat en een botteling om te koesteren
(92). Als 3e in de verticale Port Ellen tasting Genietschap
31-3-2007 gaat hij zwaar onderuit; mogelijk wat geoxideerd in 15
maanden. Verificatie met een andere fles bij Scott Donkers op
16-2-2008 geeft een score van 91. Fles in blindproefrondje bij Andre
op 28-5-2011: 90. |
|
Port
Ellen 1978-2002, 23Y, Signatory, 59%. refill sherry butt # 5268,
Signatory Vintage Dumpy Bottle |
90 |
5e
wis in Whisky Store Glasgow (2e filiaal) en de eerste topper in
Schotland 2002! Deze Port Ellen is weer uitstekend: een
veelbelovende neus (zee, fenol, teer, rook) en een krachtige
binnenkomst met veel turf, malt en wier. Even later komen de zoetere
sherrysmaken los. De afdronk is groots en zeer lang. Blind
ingeschonken gokte ik op een Longrow ("Tigerclaws") en
Caol Ila ("plantaardig"). Extra punt voor de prachtige
balans (91). Deelfles (129/564) met Huub gekocht en op
genietschapsbijeenkomst van 13-12-2003 ingezet. Blijft geweldige
whisky, maar geen 91 punten meer. Bij herproeven eigenlijk een
beetje kaal en waarschijnlijk net iets minder dan Andre's Old Malt
Cask botteling. |
|
Port
Ellen 1979, 21Y, Old Malt Cask 50%, Douglas Laing |
90 |
11e
bij Andre (29-12-2001) en doorbraak van Port Ellen in de top! Neus
weer zeer medicinaal met zee. Smaak subtiel en complex met veel turf
en aarde. Lange plezierige afdronk. |
|
Port
Ellen 24Y, 57.9%, Distilled 28.03.1978 and bottled 20.06.2002 from a
single sherry butt. Bottle 136/602. 10th Anniversary bottling for
The Whisky Shop 1992-2002. |
90 |
1e
in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus:
medicinaal (jodium/fenol), fris, ozon, zee, versgemaaid gras. Smaak:
turf, plantaardig (groenten), boterig, drop, peper, clean hout.
Verrassend weinig sherrykarakter en een onwaarschijnlijk hoge
drinkbaarheid voor dit alcoholpercentage en leeftijd. Dit lijkt veel
jonger dan 24Y. Afdronk: zilt, sappig hout en een lichte aardesmaak
die wat droog eindigt. Fantastische aftrap van een serie van 10 Port
Ellens. |
|
Port Ellen 24Y, 60.4%, Distilled
1982 and bottled at cask strength for Bladnoch forum 2006, Sherry Cask
no. 42461 |
90 |
Blindproefrondje bij Michel met het
genietschap op 31 oktober 2009. Neus: een oude Islay whisky die zijn
medicinaliteit heeft verzacht, prachtig turf, belegen malt. Smaak is
zeer krachtig als een Ardbeg 70's met een mooie droge afdronk. Toch
wel verrassend dat dit een Port Ellen blijkt te zijn. |
|
Port Ellen 26Y, Sping 1983 - Spring
2009, 46%, refill butt DMG ref 5133, Mc. Gibbon's Provenance selected
and bottled exclusively for world duty free |
90 |
Neus: mandarijn, rode grapefruit,
medicinaal, fenol, turf, zeer fris. Smaak: zoet, zilt, vanille, drop,
turf, een ware smaakexplosie als een cask strength op slechts 46%.
Werkelijk genieten van een Port Ellen zonder de karakteristieke kazige
bijsmaak. Niet complex maar wel zeer intens en boijzonder hoge
drinkbaarheid. Lange licht droge rokerige afdronk. Tabaknasmaak alsof
je een sigaar hebt gerookt. |
|
Port
Ellen 27Y Super Premium Malt 6th release, 54.2%, American Oak &
European Oak refill casks filled in 1978 and bottled 2006, 4560
bottles. |
90 |
17e
op Diageo tasting Brummen 16-10-2006. Neus is bijzonder fris na de
voorafgaande Brora: clean bourbonwood, zee, vanille, citrusfruit,
turf, medicinaal. Enigszins kaal, maar heel plezierig. De smaak is
vrij zacht voor deze sterkte, prachtig clean hout, droge
kruidigheid, rook, turf en behoorlijk medicinaal. Afdronk is
verrassend filmend en vettig, mooi eikenhout, zoete vanille en
pittige turf. Een uitstekende Port Ellen. |
|
Port
Ellen 28Y Super Premium Malt 7th release, 53.8%, American Oak refill
casks filled in 1979 and bottled 2007, 5274 bottles. |
90 |
13e
op Diageo tasting Brummen 15 oktober 2007. Neus: heerlijk fris en
clean bourbonwood. Citrusfruit, appel, ziltig. mooi rokerig, turf,
honing, malt. Smaak is bijzonder krachtig; peperig, vettig, vanille,
hout, druiven, limoen. Lang genieten van deze combinatie van zoet,
zee en turf die gewoon doorgaat in de lange prettig droge afdronk.
Voor mij hoeft er geen water bij voor de smaak, maar de neus wordt
nog mooier. |
|
Port Ellen 1979, 22Y, bottled 2001, 56.2%, Super Premium Malt, 1st
release, bottle 3966/6000P |
90 |
Neus is nog wat geslotener dan de 2nd release en onverdund is de
smaak heftig alcoholisch en gesloten. Met water veel verbetering
maar het blijft een uiterst intense en vrij scherpe whisky. Heftig
turf, teer, ziltig, medicinaal, kruidig. Complex van smaak met een
stroeve afdronk. Blijft wat ontoegankelijk; zeker in vergeljking met
de voorafgaande 2nd release. Heerlijk ziltige afdronk met sappige
houtsmaak. Resp. 10e en 9e in verticale Port Ellen tasting
Genietschap 31-3-2007 (89) en 8-1-2011 (90). |
|
Port Ellen 14Y, 63.4%, Distilled 1974 and bottled 1988 by Gordon and MacPhail for Turatello
Italy. |
89 |
Neus: turf, mest, stal, boerenkaas,
rookvlees, zeer alcoholisch. Smaak: messcherp met intense hout en
vegetale smaak. Een keelbrander op deze sterkte en al heel snel
verdund naar circa 45%. Neus: de mestgeur is vrijwel weg en heeft
plaats gemaakt voor gebraden vlees, floraal (lavendel), citrusfruit
(limoen), jeneverbes en andere groene tonen. De smaak is ook veel
toegankelijker en wat mij betreft veel lekkerder: vlezig, vettig,
kruidig, heerlijk turf, tabak, druiven, belegen malt. Afdronk is licht
droog met turf en sappig hout en een lange cleane nasmaak. Gered door
het water! Interessant om te weten hoe een Port Ellen op jonge
leeftijd smaakte; uiterard veel minder hout als in tegenwoordige
bottelingen. |
|
Port
Ellen 1979-2003, 23Y, Signatory, 43%. refill Sherry butt # 6770,
Bottled 28-10-2003. |
89 |
11e
op Pot Still festival 2004. Neus: jeneverbes, jodium, heftig turf en
toch fris. Smaak is ook bijzonder krachtig: turf, zee, vanille,
jeneverbes, ietsjes zeep. Als de turf wegebt komen de wat lichtere
fruittonen, met name perzik, bijna verlegen naar boven. Lange
subtiele afdronk. |
|
Port Ellen 29Y, 8th release, 55.3%,
American Oak refill casks filled in 1978 and bottled 2008, 6618
bottles. |
89 |
15e Brummen 20-10-2008. Neus: stal,
turf, aarde, kruidig, belegen malt, rookvlees. Smaak: heerlijk zoete
smaken en belegen malt naast de peper en turf. Heerlijk krachtig en
kruidig. Opent wat verder met water gebruiken maar dit is niet echt
nodig wat mij betreft. Smaak wordt wat zuurder en fruitiger naast de
enorme hoeveelheid turf en teer. De zeer lange en verwarmende afdronk
is niets mis mee: kruidig, aarde en een cleane houtsmaak. |
|
Port
Ellen 1979-2005, 25Y, 57.4%, Super Premium Malt, 5th release, 5280
bottles. American Oak refill casks. |
88 |
6e
op Diageo Rare Malt/Premium Malt presentatie Brummen 26-9-2005. Neus
is vol zeewier, zilt, citrusfruit, menthol/fisherman's friend en
planten. De smaak is heerlijk Islay: rokerig, medicinaal, Caol
Ila-achtige plantensmaak, jeneverbes, droog hout. De afdronk is erg
droog en houterig met een wat onprettige teerachtige nasmaak. Met
water duidelijk fruitiger (citrus, abrikoos) en er komt zowaar ook
wat maltsmaak door het zeegeweld heen. De afdronk blijft te droog
voor het mooi en ook wat teerachtig. |
|
Port Ellen 25Y, 50%. Douglas
Laing Old malt Cask, Distilled Nov. 1982 and bottled Jan. 2008,
Refill butt DL ref 4112, 589 bottles. |
88 |
Geproefd met genietschap op
8-1-2011 als 8e. Neus: turf, organisch vegetaal, kaas, kruidige
malt. Smaak: kruidig, peperig, droog hout, jodium, turf. Lange
kruidige afdronk. Goed in balans t.o.v. De voorafgaande 19Y en
Vintage 1975. |
|
Port
Ellen 19Y, Mc. Gibbons Provenance Selection, Spring distillation
1982-2001,43% |
88 |
Goudkleurig
en wat troebel. Neus aan de zoete kant voor een Islay: sherry, malt,
fruit, iets jeneverbes?, turf, ziltig. Smaak is heftig turf, peper,
jodium, hout; geen fruit meer te bekennen. Verwarmend, complex en
smaakt naar meer. Afdronk is zeer lang, mooi droog maar met
overheersende turfsmaak a la Ardbeg 10Y. Mede daarom stuk lager
geplaatst dan de Winter distillation. |
|
Port
Ellen 26Y, 50%, Distilled May 1979 and bottled July 2005 by Douglas
Laing Old Malt Cask. 332 bottles. |
88 |
4e
in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus:
planten, kaas, chloor, zee. De smaak is vettig met sappig hout,
teer, kruidig, groenten (wat bitter: witlof?). Er ontstond een wat
merkwaardige discussie over urine; ik houd het voorlopig op kaas en
chloor in de neus..... In vergelijking met nummer 1 is deze wat
minder elegant. |
|
Port Ellen 25Y, 435 Mc. Gibbons
Provenance Selection, Winter distillation 1983, bottled Autumn 2008,
Sherry cask |
88 |
Neus: fris, citrusfruit, rokerig,
aarde, turf, brie. Met paar drupjes water nog eleganter in de neus;
mooi sherrywood. Smaak: kruidig, turf, zoete malt, walnoten,
gedroogd fruit, organisch, sappig sherryhout. Vrij zoete en korte
droge afdronk met lekker aardse nasmaak. Genietschap in Zwitserland
25-9-2010 (12e; 87) en Almere 8-1-2011 (7e; 89); gemiddelde score. |
|
Port
Ellen 1978-2002, 24Y, 59.35%, Super Premium Malt, 2nd release,
bottle 6592/12000 (bottled for US market) |
87 |
Op cask strength is de neus krachtig alcoholisch en expressief:
zeebries, ozon, zeewier en eikenhout. Smaak is onverdund wat
gesloten en vrij scherp door de ethanol. Met een beetje water komt
er meer citrusfruit in de neus en de smaak komt nu prachtig los:
super Islay karakter met veel turf en jodium, malt, clean eikenhout,
drop, laurier.Goed in balans ondanks het wat kale karakter. Een
mooie droge en cleane houtafdronk met peper. Scores lopen uiteen:
resp 9e & 10e in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007
(91) en 8-1-2011 (87). Gezien de relatief lage scores na rondleiding
door de Port Ellen maltings op het Islay whiskyfestival 26 mei 2003
(81) en 10e op whiskyfestival 2003 (87) score weer verlaagd naar
gemiddelde van 87. |
|
Port
Ellen 1978-1999, 20Y, 60.9% Cask Strength (Rare Malts Selection) |
87 |
Heerlijke
Islay met Laphroaig/Ardbeg karakter. 1 keer klein slokje geproefd in
de ochtend! Verificatie gewenst (al arbitrair verhoogd na plaatsing
andere Port Ellens)!! |
|
Port Ellen 1982-2006, 40%, Gordon &
MacPhail Connoisseur’s Choice |
87 |
Genietschap 16 januari 2010. Neus:
turf, kaas, citrusfruit, ziltig. Heerlijk fruitig met een frisse
zeebries. Smaak is zacht, fruitig, roombrie, grainy, aardse turf en
opvallend weinig medicinaal. Afdronk vol turf en licht droog.
Uitstekende opening van het officiële programma die dag. |
|
Port
Ellen 1983 54.9% (15 Y; Scott's serie) |
87 |
3e
wis op festival 2000. Heerlijk subtiele Islay; associaties met
Ardbeg 17Y maar net wat minder perfect. |
|
Port
Ellen 22Y, 54.3%, Distilled 1983 and bottled January 2006 by Douglas
Laing Old Malt Cask for the Whisky Festival Noord Nederland (WFNN)
on 10, 11 and 12 February. |
87 |
1e
op WFNN 2006. Neus heeft prachtige zilte zeelucht, turf en rook. Ver
weg wat fruitigheid en zoete tonen. Smaak is verwarmend, olieachtig,
zilt, peperig, kruidnagelen, turf en teer. Na een tijdje komen
vanille en citrusfruit voorzichtig tevoorschijn. Het Islay geweld
gaat door in de afdronk: teerachtig coating in balans met hout en
turf. |
|
Port
Ellen 24Y, 51%, Distilled 13th October 1982, Butt no. 2462 bottled
at cask strength for Bladnoch forum January 2007 |
87 |
Geproefd
bij bezoek Bladnoch distilleerderij op 27-4-2007. Neus: zwaar turf,
kampvuur, houtskool, rook, sherrywood. Smaak: vettig, rokerig, turf,
perfecte sterkte, kruidig, sherrywood niet overdadig aanwezig en
mooi in balans met de malt. Verwarmend. Afdronk blijft zeer turfrijk
en een wat olieachtige en assige nasmaak (strafpuntje). Met een
volgende slok verdwijnt de as gelukkig weer. Flesje aangeschaft en
punten bevestigd juni 2007. |
|
Port Ellen Vintage 1975, 24Y,
43%. Distilled 8 april 1975 and bottled 30 sept 1999. Bottle 207 of
355 from oak cask #1764 |
87 |
Geproefd met genietschap op
8-1-2011 als 5e (na reeks Ardbegs). Neus: turf, organisch, kaas,
tabak en hout. Smaak: zowaar veel interessanter dan de neus!
Gekookte groenten (spruiten, prei), kruidig, peperig, vrij droog
hout. Heerlijke licht dorge en kruidige afdronk vol hout. |
|
Port
Ellen 1981-1999, 40%, Gordon & MacPhail Connoisseur's Choice |
86 |
Neus:
turf, planten, zeewier, zwavel, leer, malt, ranzige boter. Smaak is
medicinaal, zilt en kruidig. Afdronk ook vol kruidnagel en mooi
droog. Niet een van de beste Port Ellen's, maar na de ZDFbeg op
17-12-2005 geef ik hier toch de voorkeur aan. |
|
Port
Ellen 20Y, 61.2%, Distilled November 1982 and bottled March 2006 by
Jack Wieber. Dark Sherry Cask, bottle 95/95. |
86 |
6e
in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus: zwaar
sherrywood, eikenhout, geteerde planken, olie. In de smaak domineert
het hout iets teveel naar mijn smaak en wordt het Islay karakter
nogal weggedrukt. Deze laatste observatie blijkt echter meer met de
volgorde te maken te hebben want bij de tweede keer proeven na het
drinken van de 7e (eveneens dark sherry) is het Islay karakter juist
wel sterk aanwezig. De afdronk is iets bitter, maar zeker niet
onplezierig ondanks de autobanden en de zwavel. Water toevoegen
helpt niet veel; neus wordt iets fruitiger en de smaak blijft
verwarmend. Tannines zijn nu nog aanweziger, maar gelukkig komt ook
het Islay karakter nu tevoorschijn. Een lastige whisky en niet
helemaal mijn smaak. |
|
Port Ellen 19Y, Mc. Gibbons
Provenance Selection, Spring 1982 distillation 1982 and bottled
Spring 2002,43% |
85 |
Geproefd met genietschap op
8-1-2011 als 6e. Neus: turf, vegetaal, kaas, tikje medicinale turf.
Smaak: kruidig, peperig, droog hout, jodium, turf. zeer weinig
fruit. Lange kruidige afdronk. |
|
Port
Ellen 21Y, 61%, Distilled 1982 and bottled 2004 by Douglas Laing Old
& Rare series. 502 bottles. |
85 |
7e
in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. De tweede
dark sherry fles. Neus is prachtig vol sherry van Longmorn-Glenlivet
achtige kwaliteit naast een duidelijk Islay karakter. In de smaak
komt het Islay karakter echter minder sterk uit de verf; waar is de
jodium en de zee gebleven. Overpowered sherry met wat rubber en
zwavel. Stelt wat teleur na de fantastische neus. Afdronk is weer
mooi; sappig hout, zoet fruit en toch nog wat turf. Voor de score
nog even terug naar de voorafgaande Jack Wieber die een duidelijk
mindere neus heeft, maar qua smaak meer Islay. Het
belang van de volgorde wordt weer eens duidelijk geïllustreerd.
Prima whisky, maar niet helemaal mijn smaak. |
|
Port
Ellen 21Y, 50%, cask 478 (refill butt), Nov. 82 - Jun. 04, Douglas
Laing Old Malt Cask |
84 |
Mystery
guest voor Ardbeg tasting 22-1-2005. Neus is wat muf met krenten en
kruidnagel. Smaak onverdund is erg gesloten met veel turf en
sherryhout. Geduld is noodzakelijk om dit te openen: met verwarmen
in de hand en een beetje water mooie opening: meer fruit in de neus
en ook planten en droge sherry. De smaak is nog steeds scherp en
prikkelend, maar wel mooi filmend met veel turf, hout en fruit. De
afdronk is erg droog en het hout overheerst. Niet geheel in balans,
maar wel prima whisky. |
|
Port
Ellen, 1979-2002, 22Y, Signatory. |
84 |
Veertiende
op het Van Wees Pot Still Festival 2002. Krachtige neus met veel
zee, zout, rook turf en malt. De smaak is mooi rond en vol maar
vertoont weinig ontwikkeling en is nogal snel weg (kan komen doordat
deze net achter een cask strength Pulteney kwam). Geen jodium en
minder turf dan verwacht op grond van de neus. Afdronk is iets te
droog. |
|
Port Ellen 11Y, 43%, distilled 1983
and bottled 1994, Bottigliria Corsine Verona |
83 |
Limburg festival 2010 (2e). Neus:
fris (ozon na een onweersbui)en licht medicinaal. Turf, boerenkaas,
malt. Smaak: zacht, aardse turf, vrij jonge malt, vanille, minder
medicinaal en fruitiger dan vewacht op basis van de neus. Pretiige
licht droge afdronk met hout en turf. Een lekkere jonge Port Ellen;
maar meer een rariteit dan een uitschieter. |
|
Port
Ellen 1975, 30Y, 56.9%. Signatory cask strength selection. Bottle
128/206 from hogshead cask #159. Distilled 14-1-1975 and bottled
31-8-2005 |
83 |
Geproefd
bij Erik op 19-8-2006 na de Ardbegs. Eerste indruk valt niet mee:
zowel neus als smaak zijn onverdund erg kaal en gesloten. Met wat
water toevoegen komt de neus een beetje los; rook, turf, tabak,
kaneel, citrusfruit, malt en hout.
Smaak blijft erg sobertjes en kaal: wat malt en vanille,
droog hout, licht fruitig, peper en wat turf. Droge weinig
interessante afdronk vol hout. Wat te droog voor mijn smaak en niet
goed in balans. |
|
Port
Ellen 21Y, 50%, Distilled Feb. 1982 and bottled Oct. 2003 by Douglas
Laing Old Malt Cask. Specially selected for the Islay Whisky Shop.
Sherry cask, 216 bottles. |
79 |
5e
in verticale Port Ellen tasting Genietschap 31-3-2007. Neus is
uitermate onplezierig: kaas, stal, mest; doet wat denken aan de
Laudable. Voorspelt niet veel goeds, maar de smaak blijkt wel beter
dan de neus: boterig. turf, wat weeïge malt, gedroogd fruit.
Verdunnen met water naar circa 40% laat de mestgeur verdwijnen. Niet
alleen de neus wordt veel frisser; in de smaak komen malt,
citrusfruit en een frisse ziltige smaak naar voren. De balans van
deze whisky blijft echter een probleem. Een van de mindere Port
Ellen scores. |
|
Port Ellen 21Y, 50%, Distilled 1982
and bottled 2003, sherry cask, Douglas Laing Old Malt Cask, 216
bottles. |
73 |
17e bij Michel met het genietschap
op 31 oktober 2009. Neus: stalgeur, bloemkool, turf, boterig. Smaak:
dirty sherryvat, boerenkaas, turf, rokerig, niet echt lekker; sample
niet opgedronken. |
|
Powers
Gold Label, 40%, Blended Irish Whiskey |
69 |
Iers
introductierondje bij Jos op 20-4-2002. Typisch blended smaakje:
droog, lijmachtig. Herkansing maart 2006 (bezoek Midleton distillery
en Jameson rijtje met Jos). Neus: kruidiger en assertiever dan
Jameson. Meer hout. Smaak is behoorlijk pittig voor Ierse begrippen:
laurier, licht peperig, noten, malt en een stroeve houtsmaak.
Afdronk kost strafpunten: onplezierig plakkerig en droog hout. |
|
Prichard's
Double barreled bourbon, 45% (90 proof). Distilled in Kentucky at
Heaven Hill and aged in Tennessee at Prichard's |
80 |
Bij
het verlaten van Groningen 2007 nog een mooi mystery sample geproefd
bij Hans Offringa. Helaas weinig gelegenheid tot schrijven wegens
gesprek, maar dit is een superelegante bourbon zonder die soms zo
irritante extreme zoetheid. Even afwachten of dit in Nederland wordt
uitgebracht. |
|
Probably Speyside's finest
distillery 43Y, 50%, Oct 1965 - Dec. 2008, Sherry butt DL ref 4816,
583 bottles, Douglas Laing |
91 |
Nieuwe botteling geproefd en
gekocht bij Whisky Castle in Tomintoul op Schotlandreis April 2009 en
meteen geopend. Neus: Wow! Elegant, kruidig, belegen malt, verbrand
gras, licht rokerig, mooi sherrywood. Smaak: schitterend sherryvat,
marmelade, licht turf, complex. Lange filmende afdronk met perfecte
houtsmaak die ook nog eens zoet en kruidig blijft. Blijft ook overeind
als toegift op de Macallan proeverij bij Andre Boss op 22-5-2009. |
|
Old Pulteney |
Old Pulteney 36Y, 50%, Dec. 1964 -
Jan. 2001, 50%, Douglas Laing Old Malt Cask, 324 bottles |
93 |
Neus: WOW! Belegen malt, oud hout,
floraal, tropisch fruit, perzik, banaan. De veelbelovende neus gaat
gelukkig door in de superzachte smaak. Amandel, hazelnoot, vette witte
chocolade, jonge kaas, pure nectar van tropisch fruit, marmelade. Oude
Bowmore kwaliteit. Afdronk is ook foutloos en smaak naar meer; zeer
lang, zacht en filmed en zonder een spoortje bitterheid van het ruim
aanwezige hout. Niet meer kunnen proeven met het genietschap op 31
oktober 2009, maar wel genoten van het sample met dank aan Eric! |
|
Old
Pulteney 1966-2003, 37Y, 40%, Gordon & MacPhail. |
89 |
Geproefd
bij Andre op 11-7-2005. Neus: perzik, marmelade, malt, hout,
belegen. De smaak is zoet met ladingen fruit (marmelade, perzik),
mooie belegen malt, hout, heel in de verte nog een beetje zilt. De
licht bittere afdronk houdt de score uit de top, maar evengoed een
uitstekende Pulteney! Het staartje in de fles wordt geleegd op
genietschapsbijeenkomst 22-12-2007. De glorie is er dan wel wat af
in de smaak, maar de neus blijft uitstekend. |
|
Old
Pulteney 1974, 26Y, 46% Highland Selection, bourbon cask. |
88 |
Eindejaarsproeverij
Almere 2004. Inzet van Nico (3e). Na de Balmenach in dezelfde serie
is de neus van deze Pulteney duidelijk zilter en plantaardiger(gras,
hooi, beetje jeneverbes) en veel minder fruitig. Gemeenschappelijk
is echter de grote mate van complexiteit, belegenheid, prachtig hout
en assige rookgeur. De oily smaak heeft duidelijk turf, rook
(asbak), zilt, drop en gras en blijft perfect in balans met de
constant aanwezige vanille, hout en maltbasis. Ook in de afdronk
blijft alles goed gaan. Mooie houtsmaak en wat olieachtig
mondgevoel. Bij tweede en derde keer proeven valt het olieachtige
minder op. Het verschil met de Balmenach groeit echter wel bij vaker
proeven. |
|
Old
Pulteney 31Y, 1968-1999, 46%, Gordon & MacPhail. |
86 |
Dertiende
op het Van Wees Pot Still Festival 2002. De neus is vol sherry &
hout; nog verrassend vitaal voor zo'n oude whisky. Heerlijke volle
smaak, overheersend met zacht fruit, belegen houtsmaak en een
prachtige balans. Zelfs het zilte karakter van de standaard Pulteney
botteling is enigszins aanwezig. De afdronk is zeer lang, glad en
rokerig (en niet de droogheid die je verwacht bij zo'n oude whisky
uit een sherryvat. |
|
Old Pulteney Isabella Fortuna
WK499, No Age, 52%, cask strength, exclusive to travel retail |
85 |
Neus: zilte frisse zeebries,
citrusfruit, honing, vanille, fisherman's friend. Smaak: fris,
prikkelend, zoete malt, fruitig, licht turf, laurier, kruidig, erg
lekker drinken. Afdronk: verwarmend, licht droog en kruidig. Een
perfecte zomerwhisky en als 1e op genietschapsbijeenkomst 1-5-2010
past hij in het thema "aanraders" wegens de uitstekende
prijs/kwaliteit verhouding voor circa 35 euro per liter. |
|
Old
Pulteney 1991, 62.9%, Bourbon cask #140. Distilled 16/01/1991 and
hand bottled at the distillery by Nico Meijboom on 3/05/2007 |
85 |
Geproefd bij bezoek aan
distilleerderij op 3 mei 2007 en een fles gekocht. Neus: mandarijn,
chocolade, laurier, vanille, eikenhout. Onverdund goed te drinken,
maar erg scherp. De smaak is verwarmend, zoet en vettig. Met wat water
toegankelijker en een stuk floraler en meer fruit en intensiteit in de
neus. De smaak heeft nu koffie, appel, vanille. Het geheel blijft
romig, verwarmend en elegant en met een heerlijke licht droge zoete
houtafdronk. |
|
Old
Pulteney 21Y, 1983, 46% |
85 |
Geproefd
als 7e op Whisky Fair Dufftown 30 april 2006. Neus: heerlijk ziltig,
malty, eikenhout en fruit (perzik, citrus). Smaak: prachtig belegen
malt goed in balans met het hout, kruidig, walnoten, licht peperig
en nog een beetje ziltig. Kruidige en droge afdronk. |
|
Old Pulteney Isabella Fortuna
WK499, No Age, 52%, cask strength, exclusive to travel retail |
85 |
Neus: zilte frisse zeebries,
citrusfruit, honing, vanille, fisherman's friend. Smaak: fris,
prikkelend, zoete malt, fruitig, licht turf, laurier, kruidig, erg
lekker drinken en geweldige prijs/kwaliteit verhouding. Afdronk:
verwarmend, licht droog en kruidig. |
|
Old
Pulteney 17Y, 46% |
81 |
Geproefd
op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (1e). Neus: malty, ziltig,
eikenhout en leer. Pittige smaak met veel kruiden, zilt en droog
fruit (abrikoos). Het hout overheerst iets t.o.v. de 12Y. Kruidige
en droge afdronk. |
|
Pulteney 8Y, 63.1%, Aug. 1990 -
Sep. 1998, Cadenhead's Authentic Collection, 222 bottles. |
81 |
Neus: zoet, cleane malt, vanille,
fruitig (stoofpeer, appel), peperig, licht zilt en kruidig, redelijk
wat hout voor zo'n jonge leeftijd. Smaak: zilt, peperig, prikkelend,
verrassend goed te doen op deze hoge sterkte. Vettig, vanille,
creamy, jonge kaas, kruidig. Afdronk: sappig hout, filmed, clean.
Met water gaat deze whisky er niet op vooruit; Alcoholischer en
peperiger in de neus en de smaak is wat simpeler en zepig. Onverdund
toepassen dus! Geproefd met genietschap op 31 oktober 2009 (83;
later gescoord via sample Eric) en 27-11-2010 (79). Gemiddelde score
genomen. |
|
Old
Pulteney 12Y |
78 |
Test
na de Clynelish van G&M. Ook deze weer ziltige lucht met vrij
veel turf en rook. Smaak begint OK, ontwikkelt dan wat olieachtige
trekjes. Ook vrij scherp. |
|
Pur.
E, Belgian Owl, 19 maanden rijping, circa 46% (work in progress) |
40 |
Geen
whisky. Tasting op Gent festival 10-2-2007 door
Etienne Bouillon. Neus: nog steeds spiritus, maar nu meer hout en
zowaar perzik en citrusfruit. Smaak: duidelijk al iets complexer dan
het 9 maanden sample maar blijft onvoldoende gerijpt. Tannines van
het hout komen naar voren in de afdronk. Nog maar even afwachten of
het wat wordt na 3-5 jaar rijping, maar er is vooruitgang. |
|
Pur.
E, Belgian Owl, 9 maanden rijping, circa 46% (work in progress) |
35 |
Geen
whisky. Tasting op Gent festival 10-2-2007 door
Etienne Bouillon. Neus: in vergelijking met de new-make verrasend
veel vanille in zo'n korte tijd. Smaak is nog erg onaf en
spiritusachtig, maar door de fruitigheid en de vanille al iets
drinkbaarder. |
|
Pur.
E, Belgian Owl, new make spirit, circa 46% |
20 |
Geen
whisky. Tasting op Gent festival 10-2-2007 door
Etienne Bouillon. Neus: spiritus, ruw, aardappel. Smaak is
vreselijk. Uitwrijven in de handen geeft duidelijk graan en fruitig
karakter. De spirit verder verdunnen met water geeft ook wat fruit
en graan. Aan mij is dit niet besteed. Het spul is zelfs te koop met
een kleurtje in een fraaie verpakking. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T U V
W Y Z
Auteursrecht: Nico
Meijboom
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|