Versie
april 2013
uw keuze
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Y
Z
|
Proefnotities
en punten op
distillery
Bron: Nico
Meijboom |
|
Whisk(e)y
|
score
|
Opmerkingen
|
nieuw na juli 2011
|
|
Imperial |
Imperial, The Daily Dram Vintage 1994, bottled 2007, 46% |
84 |
9e bij Dick 20-1-2008. Neus: heel apart, linnenkast, hooi, malty, vanille, hout. Smaak: boterig, malty, vanille, heerlijke drinkwhisky. Prettige licht droge afdronk. Leuke onafhankelijke botteling van deze gesloten distilleerderij. |
|
Imperial: Lime Pair 11Y, 46%,
Vintage 1996, bottled 2008, The Daily Dram |
84 |
Neus: fruitbom (citrus, limoen),
malt, vanille, hout. Smaak: superfruitig en malty, heerlijk vanille en
hoge drinkability. Sappige houtafdronk vol fruit. Fruit is wel het
overall thema hier. |
|
Imperial 1982, 27Y, 58.3%, Refill
Sherry Butt, Cask# 3973, distilled 24-06-82 and bottled 08-04-10,
bottle 583 of 649, Signatory Cask Strength Selection |
83 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(1-17). Neus: weelderig zoet, malty, perzik, floraal. Smaak:
onverdund nogal stroef, maar wel meteen veel vanille en zoete malt.
Met water komt er veel citrusfruit (mandarijn, sinaasappel) in de
smaak en de neus wordt nog floraler en fruitiger. Vrij neutrale en
cleane afdronk. |
|
Imperial 1997, 58.4%, Refill Sherry
Hogshead, Cask# 4965, distilled 17-11-97 and bottled 08-09-10,
Gordon & MacPhail Reserve |
83 |
Potstill festival 2 oktober 2010
(2-17). Neus: kruidig, zwavelig sherryhout, niet echt aantrekkelijk.
Smaak: veel beter dan de neus doet verwachten! Prikkelend en
peperig, laurierdrop, verwarmend. Lekker droge en kruidige afdronk. |
|
Imperial 18Y, 53.1%, distilled
01.1990 and bottled 02.2008, cask # 359, 176 bottles, Duncan Taylor |
78 |
Genietschapsproeverij 27-6-2009.
Neus: kaas, vanille, zeer alcoholisch, hout. Smaak: droog hout, te
stroef en vrij bitter, wel een boterige malt. Met water veel beter.
Neus: citrusfruit, hooi, lavendel naast de zoetere malt. Kaaslucht
verdwijnt. Smaak is een stuk zoeter en toegankelijker, maar nog steeds
geen hoogvlieger. Grainy, boter, vanille en een te droge en licht
bittere afdronk. |
|
Imperial
21Y, speciale botteling voor Gall & Gall 1999 |
78 |
Deelfles
met Huub die maar matig bevalt. Begon op 81 maar zakt steeds verder
in vergelijkende blinde test (scherp en zwakke nasmaak in
vergelijking met An Cnoc/Dalmore) |
|
Imperial
11Y, 53%, Distilled 05.94 & bottled 09.05. Sherry cask.
Exclusive malt reeks (stand Ronald Wuijster) |
75 |
11e
op festivalzondag 2005. Neus: zoet, sherrywood, leer, kaneel. Smaak:
wat kaal en niet echt clean. Suikerzoet en niet helemaal in balans.
Niet heel goed kunnen proeven en al helemaal geen tijd voor de
afdronk want er kwam een prachtige Linlithgow langs…. |
|
Imperial
15Y, 46%, OB Allied Distillers (for visitors & distillery staff) |
71 |
Pot
Still Festival 15 april 2007 (4e). Neus: na de fantastische Millburn
neust dit ronduit onplezierig, scherp, goedkoop, blended-achtig, wat
ranzige geur naast het gedroogde fruit. De smaak is beter dan de
neus maar is ook niet geweldig: droog hout, malty, fruitig met een
vervelend bijsmaakje (doet me aan Drumguish denken). Afdronk is
stroef en niet echt lekker. Drinkbaar, maar ik heb liever een goede
blended whisky. |
|
Imperial 25Y, 46%, Dewar Rattray,
refill sherry hogshead, cask# 141, distilled 24.03.1983 and bottled
03.11.2008 |
67 |
19e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus:
fruitig (appel), malty, eikenhout, erg alcoholisch voor 46%. Smaak:
vrij scherp en prikkelend, wat kale malt, custard. Afdronk: droog
hout. Niet echt lekker en als het na 25 jaar zo kaal smaakt was het
een tamelijk dood vat. |
|
Inchgower |
Inchgower 35Y, 57.3%, distilled
1974 and bottled 2009, Whisky Agency 4th Flower series, 195 bottles.. |
92 |
Limburg festival 2010 (6e). Neus:
alweer een veelbelovende en fantastisch fruitige neus, sinaasappel,
tropisch fruit, belegen malt, oud hout. Smaak: bloody hell...een ware
smaakexplosie van houtnectar, tropisch fruit, mooi bitter eikenhout
dat niet domineert over de zoete malt en fruitsmaken. Perfecte lange
zoete filmende afdronk. De tweede topper en de eerste aankoop. |
|
Inchgower 34Y, Vintage 1974, 61.2%,
cask 8282, distilled 20.09.1974 and bottled 01.10.2008, 128 bottles,
Single malt of Scotland |
92 |
13e Leiden 2008. Neus: WOW!!
Belegen malt, mooi oud hout, licht zurig, wijnazijn. Smaak onverdund
is een explosie in de mond. Houtnectar, alcohol, mandarijn, wat
bitter. Goed te drinken op deze sterkte maar fleurt op met wat water.
Neus: nog floraler en de zurige geur verdwijnt. Smaak heeft nu nog
meer sinaasappel en zoete malt. Zeer lange afdronk met een heerlijk
bittertje. Briljante dram en perfect in balans. |
|
Inchgower 34Y, 61.3%, Dewar
Rattray, cask # 7077, 20.09.1974-01.11.2008 |
88 |
18e bij WFNN2009 28-3-2009. Neus:
elegant, heerlijk fruitig, licht rokerig. Smaak: belegen malt, zoet
rood fruit, bittertje, hout overheerst geen moment, prachtig in
balans, gelaagd en complex. Ook de afdronk is lang en met een licht
bittertje. |
|
Inchgower,
19Y, 55,2%, Cadenhead, Sherry Wood. Special botteling of only 60
bottles for whisky festival 2004. |
87 |
20e
op festivalzaterdag 2004. Neus: mooi hout, harsig, toffee en honing.
Smaak is heerlijk zoet, stroperig, fruitig en met veel sherryhout.
Vol en verwarmend met een prachtige smaakontwikkeling. Ook de
filmende afdronk is uitdagend, met ietsje bitterheid naast het
zoethout. Tweede kennismaking met Inchgower bevalt een stuk beter;
deze aangeschaft! |
|
Inchgower
26Y, 1980-2007, 59.8%, Adelphi cask 14155 (dark sherry) |
86 |
6e
in Adelphi masterclass MacLean 11-11-2007. Neus is prachtig: zoet
fruit, mooi sherryhout, boenwas (pledge), geen zwavel zoals bij de
voorafgaande Benrinnes. De smaak is voor mij iets overdone in
sherryhout en enigszins bitter in ontwikkeling. Wel rijk van smaak
met een mooie kruidigheid naast de zoetheid. Afdronk kost
strafpuntjes: droog en bitter. Met water nog droger en bitterder,
maar wel toegankelijker in de smaak. Met uitzondering van de neus
niet helemaal mijn stijl, maar talloze mensen vinden dit
fantastisch. |
|
Inchgower
24Y, 60.4%, sherry butt. Adelphi 2005 botteling |
84 |
10e
op WFNN 2006 & 3e in Adelphi masterclass Mc. Lean. Neus: mooi
sherryhout, gedroogd fruit (pruimen, abrikoos), leer, koffie en
helaas ook zwavel en rubber. Smaak is behoorlijk intens en lekker
zoet (bruine suiker, caramel, honing), chocolade, romige vanille,
koffie. Minder zwavelig dan verwacht op basis van de neus. Iets
teveel hout in de afdronk. |
|
Inchgower,
46%, Helen Arthur |
74 |
11e
op festivalzaterdag 2004. Eerste kennismaking met Inchgower. Neus:
malt, ietsje turf, banaan, beetje kaal. Smaak onverdund is malty en
plakkerig (velpon). Met wat water duidelijk frisser: hout, turf en
fruittonen komen beter los van de maltsmaak en blijven doorgaan in
de te droge afdronk. Maakt overall weinig indruk. |
|
Inchgower
20Y, 60.8%, Usquebaugh Society. Cask 5633 distilled 26-6-1985 and
bottled 16-8-2005. |
68 |
Tussendoortje
van Erik bij Andre op 16-9-2005. Neus: gesloten, noten, weeïge
zoetheid. Smaak onverdund is veel te scherp en stroef. Met water
erbij naar circa 40-45% veel fruitiger en zoeter in de neus; erg
geparfumeerd. Notenassociatie wordt nu meer amandel. Smaak is ook
fruitiger, stroachtig, zoet, bitter, overdreven hout en wrang.
Afdronk ook bitter, wrangen droog. Zeer teleurstellend. |
|
Inchmurrin:
zie Loch Lomond |
|
|
|
Inverarity |
Inverarity
Ancestral, 14Y, 40% |
80 |
Eerste
drupje whisky in Schotland 2003 in Loch Fyne Shop (23 mei). Dit
minuscule sample is eigenlijk te weinig om goed te kunnen proeven.
Neus is prettig: hout, vanille, nootachtig, sherrywood. Smaak is
zacht, zoet, niet spectaculair. Droge afdronk. Op 28 mei 2004
herkansing in dezelfde winkel. Neus is weer OK, maar de smaak blijft
tegenvallen en de afdronk is erg droog. Toch een wat mindere
Balmenach (herkomst staat niet op de fles) |
|
Inverarity,
10Y, 40% |
79 |
Herkomst
staat niet op de fles, maar volgens Loch Fyne winkel (1 juni 2004)
is het Aultmore. Gezien aanschaf Decadence is deze ook geproefd in
minuscule hoeveelheid. Neus is zoet en fruitig. Smaak erg dun, maar
wel plezierig. Korte licht droge afdronk. |
|
Inverarity
Decadence: zie Aultmore |
|
|
|
Invergordon |
Invergordon
Single Grain Scotch Whisky, 40Y, 48.1% (cask strength), 14.08.1964 -
29.06.2005, bourbon cask 57633, 105 bottles, Dewar Rattray |
89 |
Supertasting
Andre 29-10-2005. Mooie amber kleur en een veelbelovende neus: hout,
kersen, malt, menthol en natuurlijk hout. De smaak is sensationeel:
wat een stijl en perfectie!! Heerlijk zoet en fruitig en geen moment
de zoete bourbonassociatie die je vaak bij grain whisky hebt.
Vettig, melkchocolade, drop, . Afdronk blijft ook goed gaan; ondanks
de 40Y overheerst het goud geen moment en de balans blijft perfect.
Beste grain whisky tot nu toe en gelukkig nog 1 van die105 flesjes
kunnen vinden (92). Fles
2 jaar later geopend en toen iets minder enthousiast. Op
genietschapsbijeenkomst 22 december 2007 gaat de Glenmorangie Burr
Oak er duidelijk overheen, maar dit blijft een topbotteling. |
|
Invergordon 37Y, 44%, First Cask
(WIN), cask 3641, 01/07/1972 - 03/07/2009 |
85 |
11e in Leiden 2009. Neus: mooi
granig, heerlijk zoete bourbonachtige neus, eikenhout, vanille, anijs
en fotolijm. Smaak: zacht, romig en zoet, pannenkoeken, iets
plakkerig. Gladde zoete afdronk met een tikje teveel hout en lijm. |
|
Invergordon
Single Grain Scotch Whisky, 36Y, 51.8% (cask strength), 12.1965 -
11.2002, cask 15539, 252 bottles, Peerless Collection Duncan Taylor |
84 |
18e
op Pot Still festival 2003. Schitterende finale: een geheel nieuwe
drank (en een sensationele score voor een grain). Had veel eerder op
de avond geproefd moeten worden, maar was geen onderdeel van officiële
programma (slokje uit sample fles gebietst bij Kirsty McLeod van DTC;
86). Tweede keer proeven bij Jos op genietschapsbijeenkomst
17-6-2006 maakt beduidend minder indruk (82); mogelijk omdat er in
de 3 jaar na het Pot Still heel veel oude grains zijn geproefd.
Gemiddelde score genomen. Neus: extreem zoet, bourbonachtig, eiken,
vanille, kokos, anijs en fotolijm. Smaak: zacht, erg zoet, harsig,
pannenkoeken, creamy en plakkerig tegelijk en een prachtige belegen
houtsmaak. Gladde zoete afdronk met een tikje teveel hout. |
|
Invergordon
Single Grain Scotch Whisky, 39Y, 49.6% (cask strength), 12.1965 -
12.2004, cask 15504, 254 bottles, Duncan Taylor |
84 |
Geproefd
op Whisky Fair Dufftown 1 mei 2005 (10e). Na aanschaf van de
miniatuurtjes Port Dundas, Cameronbridge & Strathclyde single
grain kreeg ik vanonder de toonbank iets van Invergordon te proeven.
Neus: heerlijk zoet en belegen; ladingen vanille en fruit naast een
brintapap achtige geur. De smaak is weer bourbonzoet, vol en
krachtig. De fruitigheid en het hout houden elkaar in balans. De
smaak verdwijnt opmerkelijk snel voor zo'n oude whisky. In mijn
herinnering maakte de Invergordon Peerless 1965 37Y meer indruk.
Afdronk is glad en zoet. Als geheel een beetje 1-dimensionaal. Komt
het doordat ik inmiddels al meer oude single grains heb geproefd? |
|
Invergordon
1965, 40Y, 50.1%, Single Grain Whisky, The Clan Denny Selection |
80 |
9e
op festivalzaterdag 2005. Een superoude Invergordon van een
onbekende bottelaar. De neus is typisch voor een belegen grain: mooi
hout, rozijnen, toffee, malty, maar heeft ook een beetje velpon. De
smaak begint lekker prikkelend en bijna gazeuseachtig, maar naast de
rijke hout, fruit en graansmaak komt ook een beetje lijmachtige
smaak naar voren. Afdronk eindigt plakkerig. Dit kan niet tippen aan
de recente Dewar Rattray botteling; het blijft opletten met single
grains. |
|
Invergordon
10Y Single Grain whisky: |
65 |
Veelbelovende
zoete geur, maar de smaak valt erg tegen. Door de extreme zoetheid
bourbon associaties. Lang geleden geproefd. Verificatie gewenst. |
|
Inverleven |
Inverleven
1977, 27Y, 51%, Signatory Vintage Cask Strength Collection series.
Distilled 14.01.1977 & Bottled 06.04.2005. Bourbon barrel #
3600. |
84 |
5e
op Pot Still festival 2005. Zeer krachtige neus, bourbonwood,
vanille, fruitig (ananas, citrus, grassig). De smaak onverdund staat
ook als een huis; niet de subtiele zoete en fruitige Inverleven die
we gewend zijn van G&M. Zelfs met wat water blijft zowel neus
als smaak zeer powerful. Neus heeft nu meer citrusfruit en een
aldehydeachtige geur. De smaak is mooi clean bourbonwood, vanille,
ananas, aarde en rook. Filmende afdronk met mooi droog bittertje op
het einde. |
|
Inverleven
1986-2001, 40%, Gordon & MacPhail |
82 |
Neus:
supergeparfumeerd, malty, ananas, vanille, vers gemaaid gras. Smaak:
zacht, subtiel, fruitig (ananas, banaan) en filmend. Minder fris dan
de 1985 in herinnering was. De floraal smaak is enorm, maar wel
plezierig. Afdronk is glad (coating) en licht kruidig. Met water
iets frisser, maar geen spectaculair verschil. |
|
Inverleven 1978, 45.4%, cask #1878,
210 bottles, bottled 24/04/2008, Duncan Taylor Rarest of the Rare |
84 |
Samples met Michel. Neus: ananas,
kokos, brie, schoonmaakmiddel, hoestdrankje. Smaak: stoofperen, malt,
vanillesuiker. Behoorlijk complex met veel body voor een Inverleven.
Afdronk: zoet en droog |
|
Dumbarton Inverleven Stills, 16Y,
58.5%, Distilled 1977 and bottled October 2003, bourbon hogshead, 258
bottles. Cadenhead's Authentic Collection. |
81 |
Sampletasting met Michel 2-6-2007
en genietschap 16-1-2010. Neus: enorm alcoholisch, zoet, grassig,
citrusfruit, graan, kruidiger dan verwacht voor een Inverleven.
Smaak heeft intens vanille, houtnectar en een wat bittere fruitsmaak
(rode grapefruit) Onverdund niet goed te drinken voor mij. De vrij
zoete afdronk heeft clean droog hout maar eindigt bitter. Met water
wordt de whisky wel toegankelijker, maar de houtnectar verdwijnt en
blijft er een aanzienlijk minder interessante whisky over. Niet mijn
ding; wel interessant. |
|
Inverleven
1985, 40%, Gordon & MacPhail |
81 |
Neus
is erg fris en zeer uitnodigend: vanille, banaan, ananas. Smaak:
alles wat bij neus staat en zeer zacht. Heerlijke frisse en licht
prikkelende Lowland met kruidige en lange prettig droge afdronk. |
|
Islay Malt |
Islay 12Y, 40%, Masters of Malt |
83 |
Blindproefrondje bij Michel met het
genietschap op 31 oktober 2009. Neus: licht turf, zilt, mooi kruidig,
kaneel. Smaak: wat dun, malty, sappig hout, zoet en rokerig. Filmende
afdronk. |
|
Islay Malt 16Y, 58%, distilled
1993, WFNN (Groningen Festival botteling 2009) bottle nr. 202/220
|
83 |
Blindproefrondje
Genietschapsbijeenkomst 14-3-2009. Een wereldprimeur bij Erik in
Wilsum! Neus: turf, rook, houtskool, medicinaal, Smaak: rokerige malt,
BBQ vlees, zoete malt met vanille strijdt met de turf. Mooi rokerige
en wat assige afdronk. |
|
Islay
Malt Scotch Whisky for the European Parlement, 12Y, Gordon &
MacPhail, 2001. |
80 |
Verrassing
van Andre op 1 december 2002. Neus: plantaardig, fris, turf. Smaak
is ook prettig Islay met iets van varens. In de afdronk een licht
onplezierige bijsmaak en wat plakkerig. De meeste stemmen zijn voor
Caol Ila, hoewel ik ook wat Bowmore proef. Is dit wel een single
malt? Voor een jonge Caol Ila is dit eigenlijk niet fris genoeg. |
|
Islay
Trilogy, 36Y, 40.3%, A marriage of selected Islay Malts (Bourbon/Sherry Cask), Distilled 1969. Bottle 249/1200, Murray McDavid Mission series |
85 |
Geproefd bij Scott Donkers op 16-2-2008 (18). Mengsel van Bowmore (bourbon), Bruichladdich (bourbon) & Bunnahabhain (sherry). Neus is prachtig: amandel, hazelnoot, citrus, malt, licht turf, wat sherryvatkarakter. De smaak kan helaas de kwaliteit van de neus niet evenaren. Wat wrang, zurig en dun. Rokerige malt, vanille, verwarmend. Mooi droog eikenhout dat langzaam bitterder wordt en het zoete fruit en turf verdringt. Afdronk is bitter en vrij droog; strafpuntjes. Moest nu een uitstekende Bowmore 1966 opvolgen; misschien nog eens proeven onder andere omstandigheden. |
|
Isle
of Jura: zie Jura |
|
|
|
Isle
of Skye, 8Y |
70 |
Deze
blended bevat volgens de distillery geen Talisker. Smaakt desondanks
toch wel scherp, pittig en kruidig. Iets lijmige afdronk. In de
enige kroeg van Kyle of Lochalsh gedronken tijdens penaltyschieten
cupfinale 2003 Juventus-Milan. |
|
uw keuze
A
B C D
E F G
H I
J K L
M N O
P R S
T U V
W Y Z
Auteursrecht: Nico
Meijboom
terug
naar proefnotities en punten
webmaster
__________ Whisky
Monitor
__________
nmeijboom59@kpnmail.nl
webdesign
ekksites
internet producties
|